sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Ulkona liukasti, hallissa pitoa - ja kontaktimietintöjä

Koska eilinen osoitti että pää kestää kevyttä treenaamista ja koska ulkona on kunnon pääkallokeli, päätin pakata Ozzyn ja Mörkön autoon ja käydä treenailemassa hallilla pikkasen. Voi että Ozzy oli onnessaan kun pääsi mukaan töihin, edellisestä kerrasta onkin jo kuukausia kun ollaan puuhailtu jossain muualla kuin olohuoneessa.

Ozzy kanssa aluksi pikkaisen putkea ja 10cm hyppyjä kun joku ystävällinen oli hyppysarjan rakentanut. Virhe! Ozzy kuumeni tästä niin paljon että oman pääni lisäksi nyt on sormet kipeänä... mutta väliäkös tuolla kun pappa-koiralla on kivaa :) Tämän jälkeen treenailtiin oikealla puolella seuraamista rally-tokon voittaja-luokkaa silmällä pitäen. Yllättävän hyvin sujui, joskin käännökset oikealle on teknisesti kauheita (takapään käyttö olematonta) ja turhan vauhdikkaita. Aivan lopuksi testasin käskyjen oikeaa osaamistasoa sekoittamalla seuraavia käskyjä keskenään: sivu (sivlla vasemmalla), liki (sivulla oikealla), seuraa (vasemmalla), vieressä (seuraaminen oikealla), kierrä (kiertää oikealta vasemmalle) ja takaa (kiertää vasemmalta oikealle). Kun käskyjä tulee sillisalaattina, niin oikeat toiminnotkin ovat vielä hieman hakusessa. Onkos tuo nyt ihmekkään, kun ensimmäistä kertaa vasta treenailtiin näitä muuallakin kuin olohuoneessa. Jatkon suunnitelmana on jatkaa olohuonotreenailuja yksittäisiä asioita vahvistaen ja kokeillaan miten käskyt sujuu sekoituksena kun on seuraavan kerran halli-treenimahdollisuus. Meillä oli valtavan mukavaa :)

Mörkö odotteli vuoroon hallin reunalla kun touhusin Ozzyn kanssa ja voi pienen koiran iloa kun Mörkön vuoro tuli! Aivan alkuun otin pariin kertaa hyppysarjan tosi matalilla esteillä ennen kuin siirryttiin pujottelun pariin. Esteet olivat samoissa asemissa jäljiltäni, joten päästiin heti hommiin:

  • Ensimmäinen toisto: Laitoin Mörkön useamman hypyn, putken, renkaan ja hypyn kautta pujotteluun. Sisäänmeno meni väärin, muuten nättiä pujottelua. Annoin Mörkön mennä palkalle kun kuitenkin yritti loppuun saakka. Mörkö oli hieman hämillään että saako ottaa palkan vaiko ei.
  • Toinen toisto: ensimmäinen yritys uusittuna, tällä kertaa sisäänmeno onnistui ja sitä myöten koko pujottelu meni nappiin. Bileet ja suuret extra-herkut palkaksi.
  • Kolmas toisto: nälkä kasvaa syödessä... Koska kaaret olivat noin puolen metrin päässä pujottelusta (eli niistä ei oikeasti ole apua) niin päätinkin siirtää viimeistä kaarta yhden väliin alkuun päin. Hypyn kautta pujotteluun - ja Mörkö jätti toiseksi viimeisessä välissä homman kesken.
  • Neljäs toisto: vasemmalla puolella kaksi viimeistä kaarta, viimeisin kaari on kauempana pujottelusta niin ettei se näy pujottelussa etenevälle koiralle. Ei mitään ongelmia, nappisuoritus!
  • Ehkä viides toisto: en ole aivan varma teinkö vielä toiseen kertaan neljännen toiston. Jos tein niin samanlainen suoritus.
Nyt pitäisi ymmärtää mitä itse teen toisin, kun kaari ei olekaan "oikeassa paikassa". En jaksa uskoa, että nuo kaaret puolen metrin päästä oikeasti merkkaavat Mörkölle enää mitään. Mitä ihmettä itse sitten sössin pujotellessa?

Loppuun vielä pari keinua kun Mörkö halusi keinun suorittaa. Oikein nätti ja hyvän vauhtinen keinu, juoksukontaktilla. Tästä alkoi samalla myös kontaktipohdinta. Keinulla on itsestään selkvää, että haluan Mörkön pois heti kun keinu on maassa. Alla Mörkö tarjoaa niin tolkuttoman kauniita kontakteja etten ihan heti viitsi mennä tuota muuttamaan. Olisi kiva saada videoita Mörkön An suorituksesta, jotta voisi tarkastella lähemmin miten Mörkön tassut Alla osuu. Tämä lähinnä sen takia, että voisiko suoritusta nopeuttaa vaikka laukka-askelten määrää vähentämällä. Jos näin on, niin siinä tapauksessa olen valmis miettimään An kontaktin suorittamistakin uudestaan. Puomi taas... no sehän on ollut jo pidempään tiedossa, että jos Mörkö ottaa 2on2off-kontaktin niin puomin suoritusnopeus laskee. Jos taas panostan suoritusnopeuteen niin sitten kontakteistakin tulee läpijuostut. Läpijuostu on siis ok, ainakaan tähän mennessä Mörkö ei ole loikkinut kontaktin ylitse. Haluaisin vain keksiä tavan varmistaa ettei loikkimista alakaan. Tänään törmäsin surffailessa oikein mielenkiintoisen kuuloiseen gridbox-menetelmään, mitä voisinkin kokeilla Mörkön kanssa ensin puomilla - ja ehkä jopa Allakin. 

Kaksi itseensä tyytyväistä karvanaamaa tuhisee tyytyväisen oloisina jaloissani :)

lauantai 29. joulukuuta 2012

Mörkön 3v synttärisutinat

Mörköläisestä on tullut aikuinen, iso, mies. Vuosien myötä leikkisyys ei ole onneksi kadonnut minnekään, ja nyt alan pikkuhiljaa uskoa ettei se mihinkään katoa :) Parasta Mörköä <3

Mies eikä poika enää.
Vaikka itsellä maailma pyörii kovin hitaasti viikon takaisen hevosen selästä tippumisen ja pään kopsauttamisen myötä koin olevani tänään sen verran hyvässä kunnossa että suunnattiin pikaisesti hallille. Hallilla teemana, yllätys yllätys, pujottelu. Jälleen oli edelliseltä treenaajalta jääneet esteen oikein hyvin ja pystyin ottamaan pujottelua monista eri kulmista ja käyttämään hyppyä, rengasta ja putkea ennen ja jälkeen pujottelun jouhevasti. Taas "varmuuden vuoksi turvakaaret" ~40cm päähän pujottelusta. Namialusta vietiin joka kerta yhdessä esteen taakse odottamaan. Neljä toistoa, molemmin puolin ja kummastakin suunnasta. Hyvin meni ja Mörkökin vaikutti itsevarmalta. Jopa niin innostuneeltakin, että viimeisellä kerralla meinasi namilautanen unohtua kokonaan. Itse huomaan jälleen höpöttäväni Mörkölle pujottelun aikana (tyyliin: kepit, hyvä! *hieman taukoa* menemenemene), onkohan tuo nyt hyvä vai huono juttu? Sen kanssa pitää olla ainakin tarkkana etten ala vahingossakaan rytmittämään Mörkön pujottelua. Ei kait sillä mun huutelulla muuten väliä ole, lähinnä kehun ja kannustan.

Hallilta ajoin suoraan Ojankoon missä oli tänään treenikaveri Plus kilpailemassa. Halusin päästä Mörkön kanssa totuttautumaan kisanomaiseen tunnelmaan ja saatiin samalla nopeasti temppuiltua kolmella hypyllä. Mörkö oli oikein innoissaan. Plus teki hienon nollan ja aloittaa ensi vuonna kisaamisen kakkosissa :)

Eilen kokeilin oikein kevyesti kotosalla, että kestääkö pää yhtään kumartelua. Kyllä se sen verran keksi että Ozzyn kanssa muisteltiin seuraamisen peruuttamista ja Mörkön kanssa tehtiin sivulle tulemisia. Sivulle tulemisissa on hyvä perusta olemassa, mutta vaatii kyllä vielä toistoa jotta oikeasti osaisi.

sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Mörkön joululahja - pikatreenit!

Tänään heräsin yövuoron jälkeen monta tuntia aikaisemmin kuin olin suunnitellut, kuitenkin oli energinen ja iloinen olo. Tämähän piti tietty hyödyntää, vielä kun mittarista näytti ainoastaan -5 astetta. Joten Mörkö ja herkut mukaan ja menoksi. Suunnitelmana työstää pujottelua lisää.

Hallilla oli esteet jäänyt edellisen treenajan jäljiltä tolkuttoman hyville paikoille, joten sain helposti tehtyä eri yhdistelmiä pujotttelun kanssa. Pujotteluun viritin kaaret jälleen kummastakin suunnasta lähestyen vasemmalle viimeiseen väliin. Kaarien ja keppien väliin jäi ~30cm. Namikippo ja palkkaus aina pujottelun jälkeen yhden esteen takaa, naksautus kuitenkin pujottelun viimeisen välin kohdalla. Joltain oli jäänyt treenilelu (jalkapallon kokoinen ja näköinen pallo, mikä oli kuitenkin täysin pehmeä) ja sekös Mörköä kiinnosti. Joten lämmittelyksi tein hypylle ja putkelle lähetyksiä ja palkkasin pallolla. Kolme kertaa tehtiin näin ja joka kerta Mörkö tappoi suurella antaumuksella palloa. Pitää siis laittaa itsellekin harkintaan miten lelua voisi hyödyntää jatkossa enemmän, varsinkin nyt kun hallin pohja ei ole suolassa säilötty.

Ensimmäinen toisto: rengas, putki, pujottelu (oikealta) ja hypyn takana palkka - super!
Toinen toisto: rengas, pujottelu (vasemmalta) ja hypyn takana palkka - super!
Kolmas toisto: hyppy, hyppy, hyppy, pujottelu (oikealta) ja putken jälkeen palkka - super! Vaikka palkka oli tässä vaiheessa Mörköltä jo unohtunut eikä oikein meinannut löytyä.
Kolmas toisto: hyppy, hyppy, hyppy (hieman eri kuviolla), pujottelu (vasen) ja putken jälkeen palkka - super!

Näitä kaiketi nyt vain lisää. Niin että kummallekin palautuu luottamus normaalille tasolle. Niin että vauhtia tulee vielä entisestäänkin lisää. Niin että itsenäisyys ja suoritusvarmuus paranee entisestäänkin. Nyt en aio kiirehtiä kaarien poisoton kanssa, vaan ajattelin edelleen hilata niitä kauemmaksi... vaikka ei noista kaarista ole tälläkään hetkellä muuta kuin henkistä apua, fyysisestihän Mörkö pääsisi pujottelemaan väärin niin halutessaan.

Lopuksi vielä kaksi putki + puomi toistoa, joissa tavoittelin vauhdikasta suoritusta. Ei nyt ihan maksimia irronnut, mutta laukalla suoritettu puomi kuitenkin.

Hyvä mieli, meillä kummallakin :)

Paljon hyvää 2012 aikana ja tavoitteet 2013

Ulkona paukkuu pakkanen ja kiirettä pitää, siinä määrin että viimeistään ajanpuute on estänyt treenailut tyystin. Toivottavasti joulun jälkeen kerkeää edes hieman treenailemaan, vaikkei ulkoilupainotteisessa elämässäkään mitään pahaa ole :)

Mitä tapahtui 2012?

Tämän vuoden aikana on tapahtunut kaikenlaista. Ozzylla meni alkuvuosi parannellessa ja loppuvuosi piti kiirettä tokoillen, rally-tokoillen ja näyttelyissä käyden. Alkuvuodesta Ozzylla oli selittämättömiä kipukohtauksia, luulinkin tuolloin että se on koiran menoa nyt kun kukaan ei osannut sanoa mistä kiikasti. Sen sijaan että olisin suostunut syöttämään kipulääkettä Ozzylle loppuelämän  käytiin ahkerasti hierottavana ja fyssarilla - sillä seurauksella että Ozzylle on jopa tullut lisää lihaksia ja kivut ovat mennyttä elämää. Lihaksista olen tyytyväinen ja hieman yllättynytkin kun ei lihasmassaa kovin helpolla vanhukselle tule. Mutten valita :)

Tokossa osallistuttiin ainoastaan yhteen - ja Ozzyn viimeiseen - tokoon partis-mestaruuskisoissa. Teknisesti Ozzy teki hyvän tuloksen mikä oikeutti AVO3seen. Alkuvuoden lepäily näkyi lihaskunnossa, ja Ozzylla ei riittänyt takapään lihaksisto viemään koko suoritusta paketissa läpi. Se ei kuitenkaan latistanut tunnelmaa, vaan hyvillä mielin teimme suorituksemme loppuun ja aloimme katsella jotain vaihtoehtoista jumppaa. Rally-toko oli hyvä vastine tokolle, kropan käyttöä mutta paljon kevyempää kuin tokoilu. Kolme starttia rallyssa tänä vuonna ja tuleva vuosi aloitetaan avoimessa luokassa.

Näyttelyissä kävin mielestäni kovin maltillisesti, mutta hämmästykseni oli suuri kun koiranetistä laskeskelin että tämä vuosi oli ollut meille kaikista kiireisin. 16 näyttelyä joista lähes kaikissa tuli SA. Ryhmänäyttelyn BIS1 & BIS-vet1, kaikkien rotujen näyttelyissä BIS-vet4, BIS-vet2 ja RYP2 "ylimääräisinä" saavutuksina. Näillä tuloksilla saimme kutsun Veteran of Veterans-gaalaan :) Lisäksi Ozzy sai myös VV-12 tittelin.

Mörköllä piti puolestaan kiirettä agilityssä ja käytiin myös ihmettelemässä MH-luonnekuvausta. Agilityssä koko vuoden teemaksi muodostui pujottelu - ensin opeteltiin este yksittäin ja seuraavaksi yleistettiin estettä radalla. Jälkimmäinen jatkuu edelleen. Kaksi virallista starttia tuli tehtyä, kummallakin kerralla Mörkönen sijoittui kolmanneksi. Pujottelun lisäksi vuoteen mahtui paljon hyppytekniikkatreeniä.

MH-luonnekuvauksessa todettiin että Mörkö on hieman pullossa kasvanut mamman poika. Johtui varmasti nuoresta iästä, ettei paljon puolustamishalua näkynyt. Nyt näkyy välillä reippaastikin. Mörkö on ollut monessa mukana ja joko tämä tai ikä on tehnyt tehtävänsä ja nykyään Mörkö on paljon itsevarmempi ja itsenäisempi.

Tavoitteet 2013

Ozzyn kanssa jatketaan rally-tokoilemista niin kauan kuin terveyttä ja intoa riittää. Tällä hetkellä harjoittelun alla on voittaja-luokan liikkeet. Kilpailutavoitteena on saada RTK2 tehtyä alkuvuodesta, kisataan enemmänkin jos vaikuttaa että Ozzy tykkää ja liikkeet on hallussa. Näyttelyissä koitan käydä ~10 näyttelyä, koittaen pitää kuitenkin kesän kuumimmat kuukaudet lomaa kuten tänäkin vuonna.

Mörkö jatkaa agilityn treenaamista ja tavoitteena on kilpailutason saavuttaminen ja sitä myötä kilpailuihin pääseminen. Varovaisesti voisin asettaa toiveeksi vähintään yhden 0-tuloksen tekemisen. Muun agilitytreenailun tukena Mörkö jatkanee hyppytekniikan säännöllistä treenaamista. Tokoa tulee myös enemmän kuvioon. Tällä hetkellä Mörkö osaa tasan istua käskystä, ensi vuodelle tavoitteena rutiininomainen sivulletulo, seuraaminen ja maahan + seiso käskyjen hallitseminen. Kilpailutavoitteita ei tokoon tehdä, ainakaan vielä.

Tavoitteena myös lenkkeillä paljon, nauttia yhteisestä ajasta ja pitää huolta koirien fyysisestä ja henkisestä kunnosta niin hyvin kuin mahdollista.

tiistai 18. joulukuuta 2012

Rennosti treenaten

On pitänyt sekä työ- että siviilielämässä niin kiirettä, etten ole edes kerennyt miettimään treenaamista. Sen sijaan ollaan nautittu lumesta ja pakkasesta pitkien lenkkien muodossa. Oikeastaan oikein mukava "loma" :) Tänään kuitenkin hallille tämän vuoden viimeisiin ohjattuihin treeneihin.

Ihan aluksi pujottelun viritys ja hommiin. Laitoin pujotteluun kaksi kaarta, niin että kummasta suunnasta tahansa tultuna vasemmalla puolella on kaari viimeisenä. Tämän jälkeen hyppy kumpaankin päähän pujottelua. Namikippo vietiin Mörkön kanssa yhdessä hypyn taakse... ja ei kun tosi hommiin. Kaksi toistoa niin että palkkasin kädestä pujottelun jälkeen ja vapautin hypyn taakse kupille. Seuraavat kaksi toistoa niin että palkka suoraan kupista. Hyvin meni ja Mörkö oli pitkästä aikaan rennon ja itsevarman oloinen pujottelija. En edelleenkään osaa sanoa viekö tämä tapa yhtään lähemmäksi tavoitetta, mutta ainakin Mörkö on suorittanut pujottelua hyvillä mielin.

Treenien teemana oli muuten takaaleikkaus. 12 esteen radalla oli kolme takaaleikkauskohtaa, jotka yllätyksekseni onnistui kummallakin yrittämällä oikein hyvin. Yllätyksekseni sen takia että olen tehnyt Mörkön kanssa luvattoman vähän takaaleikkauksia. Tämän kertaisessa harjoituksessa Mörkö irtosi kuitenkin hyvin, joten en viitsinyt tahkoa samaa pätkää kahta kertaa enempää.

Radalla oli viimeisinä esteinä pussi + pituus, ja pussilta tuli kielto ensimmäisellä kerralla. Pussia treenasin kuutisen kertaa viemällä palkan joko heti pussin jälkeen tai pituuden taakse. Lopulta saatiin aikaiseksi suoritus ilman turkin ravistelua pussista tulon jälkeen. Hassu koira, tukka pitää ravistaa järjestykseen :)

Yleisesti sain kommentiksi kouluttajalta, että Mörkö oli tänään huomattavasti rennomman oloinen kuin viime aikoina. Pitää laittaa omaan pohdintaan mistä ero voisi johtua. Täytyy kyllä sanoa että Mörkö on kotonakin enemmän iloinen ja kaikesta innoissaan verrattuna muutamaan viime viikkoon. Toivottavasti keksin mahdollisia syitä tähän muutokseen niin osaisin jatkossa välttää "pakkopullana" tekemistä.

Kevääksi päästään treenailemaan jälleen hyppytekniikkaa säännöllisesti. Mukavaa, kun ei hyppytekniikkaa näemmä tule itsekseen treenattua ja hyppytekniikka tekee tosi hyvää Mörkön itsetunnolle. Innolla odotetaan helmikuuta.

keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Viikkotreenit - ja pujottelun kimppuun uusin asein

Viikkotreeneissä kahden viikon tauon jälkeen. Vuorossa oli radan omainen treeni, missä pystyi hyvin treenailemaan irtoamista (putkeen, hypyille ja Alle) sekä takaa leikkauksia. Yleisesti ottaen treenit meni näiltä osin hyvin ja Mörköllä oli hyvä tekemisen fiilis.

Oman vuoron väleissä otin pujottelua. Ensin pelkkää pujottelua niin että keppien päässä oli namikippo. Kolme toistoa ja kaikki onnistui. Väliin tauko ja seuraavaksi hypyltä pujotteluun, edelleen homma hoitui hyvin. Jälleen väliin muuta ja kolmannen kerran niin että namikippo onkin hypyn takana (eli hyppy + pujottelu + hyppy) ja homma alkoi taas hajoilla käsiin.

Tähän kohtaan sitten tuumaustauko. Mikä siinä on, että Mörkö on niin riippuvainen namikupista/alustasta? Sillä ei oikeastaan ole edes väliä onko kupissa namia vai ei, tuleeko palkka multa kädestä vai ei. Joka tapauksessa pujottelun kanssa on tullut nyt "sekoiltua" sen verran paljon että se alka näkymään Mörkön vauhdissa, itsevarmuudessa ja tekemisen meiningissä. Kun en mitään muuta keksinyt niin laitoin kaksi kaarta (surullisen kuuluisi toiseksi viimeinen väli ja aivan randomilla toinen kaari paikoilleen) ja namikipon hypyn taakse ja tehtiin pari kertaa pujottelu + hyppy. Hyvin meni.

Kun en ole parempaakaan keksinyt, niin kait nyt vain pitää tehdä niin että palkkaan esteen/esteiden jälkeen. Niin että Mörkölle saisi rakennettua mielikuvan että pujottelu kannattaa vaikkei namikuppi olekaan välittömästi näkyvissä. Tuntuu vain hiukan hölmölle palkata vasta esteen jälkeen, kun pujotteluahan tässä pitäisi motivoida. Onneksi on naksu! Voi edes sillä merkata oikeata suoritusta.

On tämä niin haastavaa.

Keväälle saatiin hyppytekniikkatreenit joka toiselle viikolle. Nyt vain toivon että ryhmässä olisi myös enemmän edenneitä koiria, jotta pääsisi tekemään myös haastavampia kuvioita.

sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Vuosi pakettiin Messarissa

Ozzylla piri kiirettä viikonloppuna kun piti edustaa sekä lauantaina että sunnuntaina messarissa.

Lauantai

Lauantain alkuperäinen tuomari Leneuf Christian (Ranska) oli valitettavasti vaihtunut junnu-urosten ja veteraanien kohdalla Joakim Ohlssoniksi (Ruotsi). Valitettavasti sen takia kun itselläni oli hyvä fiilis alkuperäisestä tuomarista ja kohtuu hyvä arvaus ettei uusi tuomari ollut ehkä se meille edullisin valinta. Tuloksiahan ei voi tietää kuin kisaamalla, joten mentiin Ozzyn kanssa reippaina kehään ja hoidettiin osuutemme mallikkaasti. Olin oikein tyytyväinen iloiseen ja energiseen veteraaniin. Ohlssonilta arvioksi VET ERI2 SA.

Näillä eväillä jäätiin odottamaan että rotu etenee alkuperäisellä tuomarilla PU-kisaan. Takaisin estradille ja tsekkaamaan miten jätkän käy PU-luokassa. Christian arvosti taasen Ozzyn paremmaksi sijoittaen Ozzyn PU4ksi ja jätti uuni tuoreen ROP-VETin kokonaan sijoittamatta. Hitusen laittoi kyllä hymyilyttämään vaikkei titteliä tullutkaan.

Lauantaina kävin myös itselleni uuden rodun kanssa kehässä. Rotuna oli volpino italiano ja koirana junnu-tyttönen. Neidillä oli vauhti päällä eikä seisomisesta ja liikkumisesta meinannut aluksi tulla oikein mitään. Vähän treenailtuamme löytyi kuitenkin oikea sävel - ja sillä sävelellä vetelimme aina ryhmäkehään saakka! Vitsinä heitin kehään mennessä että esitän vain rotunsa parhaita, ja olimme kyllä kaikki aivan yllättyneitä kun loppujen lopuksi tultiin ROPina ulos kehästä. Kiva tyttönen tämä Ninni.

Sunnuntai

Sunnuntaina reippain ja levännein mielin takaisin messariin. Eiliseltä oppineena osasin varoa kilpailijan kikkailua ja pidin huolen ettei parissa viime näyttelyssä tapahtunutta kikkailua päässyt tapahtumaan. Oma tarkkaavaisuutena takasi Ozzylle suoritusrauhan mikä taas näkyy levollisina liikkeinä. Ozzy innostui välillä jopa pomppimaan kun oli niin kivaa :) Mark Wibier (Saksa) arvosteli Ozzyn VSP-VETiksi, joten nyt Ozzylla voidaan käyttää myös titteliä VV-12!

Olen ihan tyytyväinen että oltiin VSP-VET, pystyi rauhassa keskittymään tuttujen tapaamiseen, shoppailuun ja pystyi rauhassa nauttimaan siiderinkin. Samaten oli vapaus lähteä kotiin sitten kuin siltä tuntui. Joten kokonaisuutena tämän päivän tulos sopi mulle paremmin kuin hyvin.

Ostoksilla yllätin itseni olemalla hyvin maltillinen. Mukaan ei tarttunut oikeastaan kuin uusi peti koirille ja Ozzylle uusi ruokakuppi. Molemmat ollut ostoslistalla jo kauan, joten hyvä kun nyt viimein löytyi mitä olen etsinytkin.


Koiravuosi-12 on osaltani nyt paketissa. Tälle vuodelle ei ole enää näyttelyitä, agilityä- tahi rally-toko kisojakaan. Treenit jatkuvat toki tutulla kaavalla, mutta treenien ohella aiotaan nauttia talvitauon aikana pitkistä lenkeistä ja hauskoista hetkistä enemmän kuin treenailun iloista.

perjantai 7. joulukuuta 2012

Itsenäisyyspäivän epikset Ojangossa

Kuluneella viikolla oli niin kylmä, että viikkotreenit jätettiin koko treeniporukalla väliin. Kylmyys tuntui jotenkin normaaliakin pahemmalle, kun sää viileni niin äkkiseltään. Vanhukset lenkkeili takit päällä, siitäkin huolimatta Ticoa paleli. Onneksi en kerennyt trimmamaan Mörkön pehvaa, nyt on kunnon villat suojaamassa otusta.

Sen sijaan kävin eilen Ojangossa epävirallisissa kisoissa (mölli), kun kerta sellaiset järjestettiin. Tähän oli monta syytä
  • Ojangon halliiin tutustuminen. On mukavampi ilmoittaa Mörkö virallisiin kisoihin Ojankoon kun paikka on jo tuttu.
  • Mörkö on edelleen hieman ujo uusissa paikoissa, pitää koittaa hyödyntää kaikki mahdollisuudet päästä vieraalla kentällä treenaamaan.
  • Elättelin toivetta että hallissa saattaisi olla mahdollisuus päästä treenaamaan pujottelua.
Ja mahdollisuus kun oli, niin tietty sitä käytettiin! Ennen omaa starttia otin muutaman kerran pujottelun. Varsinkin ollessani vasemmalla puolella Mörkö oikoi namikupille, joten jätin lopulta kupin tyhjänä pujottelun päähän ja palkkasinkin kädestä / heittelin namit kuppiin. Muutaman yrityksen jälkeen alkoi pujottelukin sujumaan niin kuin se oikealla agility-koiralla sujuu. Olin itseeni erityisen tyytyväinen, vaikka alussa pujottelussa ilmeni vanhoja ongelmia niin sain pidettyä itseni iloisena ja tyytyväisen oloisena ja sitä myöten mahdollistin uusien toistojen tekemisen.

Radalla Mörkö meni ihan ok. Hieman hitaanlainen koira oli alkumetreillä, loppua kohden vauhtikin parani totutuksi. Ohjauskivot oli oikein onnistuneita ja Mörkö irtosi tosi kivasti A:lle. Ensimmäien putki meni tosi hitaasti, olin jo varma että Mörkö kääntyy takaisin, mutta suoritti kuin suorittikin putken lopulta oikein. Seuraavat kaksi putkea menivätkin jo totutulla tavalla. Pussilta tuli kielto, toisella yrittämällä pussikin suoritettiin oikeaoppisesti. Kaikesta tekemisestä huokui kokemattomuus ja epävarmuuttakin, joten Mörkön kanssa on näemmä ehdottoman tärkeätä kiertää mahdollisimman monia paikkoja läpi.

Oman suorituksen jälkeen otin vielä pujottelun pariin otteeseen, ja kaikki toistot sujuivat oikein hyvin :) Jotenkin tuntuu että nyt olisi jokin lukko avautunut ja pujottelun suorittaminen olisi yleistynyt Mörkön mielessä. Voi olla että tipun vielä korkealta, mutta ainakin nyt aion nauttia tästä luottamuksen tunteesta.

sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Ozzylle RTK1!

Tänään käytiin Karjaalla Ozzyn kanssa starttaamassa kolmannen kerran rally-tokossa alokas-luokassa, toiveena ja tavoitteena tietenkin saada kolmas tulos ja kilpailuoikeus avoimeen luokkaan. Pienenä lisähaasteena tämän päivän suoritukseen oli se, että olin yön töissä joten unet jäivät tosi vähäiseksi. Väsymys itsessään ei ollut ongelma, vaan liian kireäksi aikataulutettu aamu (kun halusin nukkua mahdollisimman paljon).

Kisapaikalla olin 9.44, eli ihan reilusti ennen kuin piti ilmoittautua (eli viimeistään 15min ennen luokan alkua) ;) Ilmoittautumisen jälkeen Ozzyn kanssa pikaisesti ulos, takaisin radan varteen notkumaan 9.58. 10.00 alkoi rataan tutustuminen, olisinkohan kymmenisen minuuttia jaksanut radalla notkua. Tämän jälkeen Ozzyn haku autosta halliin, päällimmäist toppavaatteet itseltä pois päältä ja Ozzyn lämmittelyä. Kolmantena oli jo meidän suoritusvuoro.

Olisi ehkä voinut varata vaikka vartin enemmän hengailuaikaa ennen omaa starttia... Ozzy kävi aivan älyttömillä kierroksilla ja pursusi innokkuutta. Lähdössä en meinannut millään saada Ozzya rauhoittumaan, vaan koira touhotti menemään törkeän korkeilla kierroksilla. Suorituksessa yliviritteisyys näkyi seuraamisen loikkimisina ja pomppimisena, onneksi Ozzy ei kuitenkaan loiki minua päin. Keulimisen takia varsinkin vasemmalle kääntymiset olivat hieman hankalia (pistemenetys oikeitetusti), sekä innokkuuden takia Ozzy tuppasi tarjoamaan itselleen tutuimpia vaihtoehtoja (esimerkiksi suoraan sivulle tuloa takaa kiertämisen sijaan, tästäkin oikeutetusti pistemenetys). Tuntui kuin olisi ohjannut ferraria pelkällä käsijarrulla :) Vaikkei suoritus ollut mitenkään kaunis, niin olin varma että pisteitä kertyi tarpeeksi tulokseen.

Loppujen lopuksi saatiin yllätyksekseni 98/100 pistettä ja sijoituttiin kolmanneksi (14 osallistujaa). Koska tämä oli kolmas tulos, niin saatiin samalla myös RTK1 ja oikeus kilpailla avoimessa luokassa. Ensi vuoden suunnitelmat alkavat olla selvät :)

Karjaan rata:
  1. 360 vasempaan
  2. spiraali vasemmalle
  3. liikkeistä seis (istumaan)
  4. täyskäännös vasempaan
  5. käännös vasempaan (-1p)
  6. liikkeestä maahan
  7. eteen, ja oikealta vasemmalle (-1p)
  8. 270 vasempaan
  9. käännös oikeaan
  10. pujottelu edestakaisin
  11. askel oikealle
Kylmyydestä johtuen oli mahdollisimman vähän pysäyttäviä kylttejä. Tosin vaikka ulkona paukkuikin pakkanen (lähes -10 astetta) niin hallissa oli about +5 lämmintä. Hyvä tuolla oli touhuta :)


lauantai 1. joulukuuta 2012

"nollatreenit"

Tiistain viikkotreenien jälkeen ollaan keskitytty Mörkön kanssa lähinnä lenkkeilyyn. Itsekin olen pitänyt hieman funtsimistaukoa, toki pientiä ideaa on ollut ilmassa ja tätä ideaa lähdin tänään hallille työstämään.

Koko hallilla olon teemana oli hauskuus ja vauhti. Paljon palkkaa, lyhyttä pätkää ja muutenkin iloa ja riemua. Putkella ja parilla hypyllä saa yllättävänkin paljon variaatiota, palkka putken päästä lopuksi. Mörkö oli innokas tekijä (helpotus!), joskaan ei puhkunut intoa. Tähän taas saattaa olla syynä se, että molemmat oltiin viime yönä "töissä"joten yöunet jäi hieman vähäisiksi - ainakin minulla.

Koska kaikki meni hyvin, lähetin Mörkön vielä puolihuolimattomasti pujotteluun - ja Mörköhän pujotteli! Miten helpottunut olenkaan! Otin pujottelun molemmilta puolilta kerran, palkka pujottelun jälkeen alustalta. Tämän jälkeen kokeilin kolmannen kerran niin, että palkka tuleekin vasta hypyn jälkeen (eli pujottelu + hyppy), mutta niinpä vaan vanhat ongelmat nousi esiin.

Tällä treenikerralla selkisi kaksi äärimmäisen tärkeää asiaa:

  • Viikkotreenit eivät loppujen lopuksi aiheuttaneet hallaa, muuta kuin korkeintaan sellaista mitä voi työstää (vauhti jne).
  • Pujottelun palkkausta täytyy viedä pidemmälle. Ensimmäiseksi ajattelin ottaa tuplapalkkauksen käyttöön, täytyy kokeilla heti käytännössä seuraavissa viikkotreeneissä. Pujottelun jälkeen tulee B-palkka (vähemmän hyvä) ja vasta toisen esteen jälkeen A-palkka (superhyvä). Tällä tavoin koitan siirtää Mörkön fokusta pujottelun jälkeiseen elämään, että sitäkin on. Tavoitteena päästä siihen tilaan, että Mörkö pujottelee vaikkei palkka olekaan välittömästi näkökentässä. Jos tuplapalkkaus ei tuota toivottua tulosta, saatan kokeilla tyhjän kupin jättämistä pujottelun jälkeen (eli B-palkka pois), mutta koska tämä ei ideana kuullosta itsellenikään mitenkään huippuhyvältä niin jätän tämän (huonohkoksi) varasuunnitelmaksi. Joka tapauksessa pujottelussa pitää saada välitön palkka (namikippo) pois, ja korvattua se uskomuksella että palkka tulee myöhemmin tai että palkka voi tulla jopa ohjaajalta. Vaikka harvoin palkkaankaan suoraan kädestä.

Lopuksi käytiin Plus-kaverin kanssa 40min lenkki, välillä umpihangessa tarpoen (20cm) ja loput lähes auratuilla teillä vapaana rallatellen.

keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Treenit, joita ei koskaan olisi pitänyt olla

Eilen oli viikkotreenit ja treenien aiheena oli sisäiset TiistaiCup kisamme. Päivän aikana töissä oli päätä hieman kolotellut, mutta koska vaikutti olevan lihaisperäistä kipua niin hetken lepuuttamisen jälkeen päätin kuitenkin lähteä treeneihin. VIRHE, vaikka tässä vaiheessa olinkin itse hyvällä mielellä ja kaikki vaikutti olevan hyvin.

Kisarata rakennettiin ja Mörkön kanssa aloitettiin suorituksemme ajallamme. Hyppy, putki, hyppy, puomi sujuivat Mörkömäisen varmaan tyyliin ja puomilta lähetys pujotteluun tavanomaisesti. Silmänräpäys, ja Mörkö ei edes yrittänyt pujotella. Käytännössä aivan sama tilanne kuin syyskauden ensimmäisissä treeneissä syyskuussa. Otin pariin kertaan uudestaan pujotteluun lähetyksen, Mörkö meni kyllä sisään oikein mutta jätti homman siihen. Kouluttajan pyynnöstä kokeilin vielä pujottelua toisesta suunnasta, toiseksi viimeiseen väliin saakka ok mutta sitten Mörkö jätti vanhan mallin mukaisesti pujottelun kesken. Voi turhauman turhaumaa! Koita nyt tehdä "jotain kivaa" koiran kanssa loppuun kun harmistus lähes lamautti toiminnot.

Tässä kohtaa olisi pitänyt osata lähteä kotiin. Tässä vaiheessa olisi pitänyt pysähtyä miettimään tekemisiä. Tässä vaiheessa olisi pitänyt osata kuunnella omaa oloa. Tässä vaiheessa en kuitenkaan osannut tehdä mitään näistä, vaan jatkoin treeniä vuorollani. Otin aluksi kaksi pujottelua kaikilla verkoilla, sujui hyvin. Tämän jälkeen aloitettiin samaa rataa uudestaan, pujottelussa verkot ja pujottelun lopussa namikippo. Kaikki vielä hyvin. Tämän jälkeen jatkoin rataa ja koko maailma romahti. Mörkö yritti parhaansa, minäkin yritin mutta ihan muutamassa sekunnissa koko homma oli palasina. Mörkö katseli minua keskellä kenttää häntä jalkojen välissä, silmissä loisti epäluottamus. Mörkö ei suostunut tulemaan kutsusta luokse, eikä tekemään enää minun kanssa yhteisyötä (ei suostunut tekemään edes lempiestettään Ata). Istuin vain kentällä itkua pidätellen, katsoin koiraan ja kysyin kouluttajalta mitä teen ja miten näin pääsi käymään.

Kouluttaja sanoihin on nyt uskomista. Hän sanoi että tätä treeniä ei pitäisi alkaa liikaa analysoimaan, tämä oli nyt "vain" tällainen kerta ja reippaan mielin tulevaisuuteen. Harmittaa aivan älyttömästi Mörkön puolesta, pikkuinen kaveri kuitenkin on aina yrittänyt täysillä ja nyt itse sain aikaiseksi tilanteen missä suurimpana tunteena oli epäluottamus. Mörkön katse... tuollaista en halua ikinä koskaan nähdä uudestaan.

Eilinen oli kamalin päivä agilityn saralla. Eilisen treenien jälkeen pohdin ihan vakavissaan onko tässä harrastuksessa sittenkään järkeä. Eilisen jälkeen myös ymmärrän, että itselleni oli tulossa oikein klassinen migreeni, aikaisemmat migreenini ovat olleet aivan eri tyyppisiä. En tule koskaan treenaamaan koirien kanssa jos itselläni on vastaanvanlainen olotila.

Miten tästä eteen päin? Aivan ensimmäiseksi kummitädin loistavan ajatuksen mukaisesti lähden tänään Mörkön kanssa kahdestaan lenkille, vietetään laatuaikaa kahdestaan. Kun oma olo migreenin jäljiltä on tasoittunut (edelleenkään en ole oma itseni) niin menen luultavasti hallille. En kuitenkaan vielä tiedä mitä tuolloin teen ja milloinka tämä tapahtuu. Itsenäisyyspäivän agility-kisat jäävät luonnollisesti pois suunniltemista, tosin samana päivänä pidetään epäviralliset kisat mihin ajattelin meneväni. Jos seuraava treenikerta menee muuten ok, eli Mörkö on innostunut tekemään kanssani töitä ja että luottamuson olemassa. Epävirallisissa kisoissa saisi erinomaisesti treenattua kuitenkin kisatunnelmaa ja vieraassa paikassa tekemistä.

Koiraharrastaminen on hurjaa. Iloja, onnistumisia, treenejä, välillä turhautumia. Totaallisia epäonnistumisia. Sekavia ajatuksia ja tunteita. Nyt, tällä hetkellä en pysty sanomaan miten tästä eteen päin, mutta eteen päin on pakko mennä.

maanantai 26. marraskuuta 2012

Lähes pelkkää pujottelua

Tänään taas lähes kahdeksi viikoksi venyneen tauon jälkeen pikaisesti hallille. Suunnitelmien mukaan tarkoituksena treenata pujottelua, serpentiiniä ja välistävetoa.

Ensin pujottelun kimppuun. Hetken mietin josko laittaisin ohjurin toiseksi viimeiseen keppiin, mutta päätin kuitenkin kokeilla kerran miten homma sujuu. Ja sujuihan se :) Kolme toistoa, kolme onnistumista. Tällä hetkellä pujottelulaskuri kertoo 10/10, eli kaikki onnistuneita suorituksia. Yhden pujottelun jätin laskuista pois (yksi uudelleen otto siis), koska Mörkö pujotteli kyllä loppuun saakka innokkaasti mutta meni valitettavasti väärästä välistä sisään. Selvisi etten ole harjoitellut tarpeeksi 90asteen vasemmalta lähetystä, mutten tuosta ota nyt stressiä kun pujottelut sujuu muuten vauhdikkasti loppuun saakka.

Seuraavaksi täytyy alkaa ottamaan pujottelua radalla, kuten myös tehdä pujottelua ilman että namikippo on pujottelun päässä. Ensimmäinen ratatreeni saadaan jo huomenna, kun treeneissä on jälleen TiistaiCupin osakilpailu. Täytyy myöntää, hiukan jännittää :)

Serpeentiiniä ja välistävetoa treenasin laittamalla neljä hyppy rinnatusten ja toiseen päähän mutkaputki. Ensin serpenttiiniä hyppyjen toiseen päähän, putkeen, ja sieltä välistä vetäen takaisin. Pari kertaa rallatteltiin näin, hyvin sujui.

Pari kertaa puomi, kerran keinu ja sitten pois. Treeniaikaa käytettiin kaikenkaikkiaan 9min.

perjantai 16. marraskuuta 2012

Pujottelua 100%sti

Kun vauhtiin päästiin, niin antaa mennä vaan :) Eli tänäänkin pikapikaa hallille. Jottei ihan uraannuttaisi ja kylästyttäisi niin tänään pujottelun lisäksi mielessä oli välistäveto ja serpentiin. Näitä jälkimmäisiä harjoiteltiin kolmella esteellä jokusen toiston verran, mutta kun tuntui sujuvan jouhevasti niin piti äkkiä päästä sen mielenkiintoisemman pariin - eli pujottelemaan.

Ensimmäin pujottelu tehtiin tänään mutkaputkesta, ilman ongelmia. Toiseen pujotteluun mentiin puomin kautta. Erittäin vauhdikkaan puomin jälkeen onnistunut pujottelu. Kolmannella kerralla pujoteltiinkin vastakkaiseen suuntaan, jälleen haettiin vauhtia suorasta putkesta.. Tämäkin sujui rallatellen ja iloisesti häntää heiluttaen. Tällä hetkellä ollaan tehty 7/7 pujottelua onnistuneesti (ilman mitään apuja), joten onnistumisprosentti huitelee maksimissa :)

Lopuksi yksi äärimäisen hyvä keinu. Mörkö laukkasi aivan keinun päähän saakka, oikein alkoi hirvittämään että aikooko se jarruttaa olleenkaan. Jarruttihan Mörköläinen, optimipaikassa ja sai palkaksi syödä ihan kokonaisen nakin.

Nyt kun on tehty taas monta päivää onnistuneita pikatreenejä niin nyt onkin hyvä aika pitää hetki taukoa.

torstai 15. marraskuuta 2012

Pujottelu toimii, vihdoinkin!

Nyt kun on hyvä draivi päällä niin ei malta pitää taukoa ollenkaan. Niinpä tänäänkin hallin ohi ajaessa pysähdyin ottamaan pujottelun kolmeen kertaan. Hetken mietin haenko ohjurin... mutta sitten totesin että minunkin on aika uskaltaa luottaa koiraan. Namikuppi siis pujottelun päähän ja eikun hommiin.

Ensimmäinen pujottelu hypyltä suora lähestyminen, ja onnistunut, reipas pujottelu.

Toiseen pujotteluun mentiin pituuden kautta, noin 60asteen avokulmasta. Siisti sisäänmeno ja reipas pujottelu.

Kolmannen kerran ensimmäisen toisto niin että itse olin toisella puolella. Onnistuminen siinäkin.

Tänään, niin kuin eilenkin, käytin naksua eri kohdassa kuin aikaisemmin. Aiemmin olen naksauttanut onnistuneesta sisäänmenosta. Eilen jäin pohtimaan tätä ja totesin että on aika rikkoa myös oman toiminnan kaavoja. Päätin alkaa naksauttamaan toiseksi viimeisessä välissä, eli ongelmavälin onnistuneesta selvittämisestä. Aivan loogistahan tämä on, palkitaan vaikean kohdan selvittämisestä. Itse vain olin valitettavasti jäänyt tapojeni orjaksi, enkä ollut huomannut ajatella tätä asiaa toisesta näkökulmasta. En osaa sanoa johtuuko asenteen pareneminen pujottelun lopussa naksun ajoituksen muutoksesta, vai onko onnistuneet toistot itsessään kasvattaneet itsetuntoa. Samapa tuo, kun pujottelu onnistuu ja suoritus on nopeudeltaan miellyttävä :)

Jokohan tässä uskaltaisi alkaa katselemaan tulevia kisoja sillä silmällä?

keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Pujottelu, oh jeah!

Muutama minuutti ylimääräistä aikaa, joten koira kantoon ja menoksi. Yllätyksekseni hallilla olikin molemmat kentät käytössä, mutta joustavien kanssatreenien luvalla sain pujottelun hetkeksi käyttööni. Ja vain sitä hetkeähän tarvitsin. Joten toiseksi viimeiseen keppiin ohjuri ja palkasi herrrrkullista kanaa minkä kävimme Mörkön kanssa yhdessä viemässä pujottelun loppuun. Palkka oli niin herkullista, että ensimmäinen satsi meni Mörköläisen suuhun ennen kuin kerkesin edes reakoida :)

Ensimmäinen pujottelu: Otin pujottelun vasemmalta puolelta, Mörkö pujotteluun ja Mörköläinenhän pisti pujotellen loppuuns saakka. Ja mikä parasta, ilman himmailuja.

Toinen pujottelu: Olin itse oikealla puolella, Mörkö pujotteluun putkesta. Jälleen oikein nättiä ja rytmiästä pujottelua.

Kolmas pujottelu: Kävin ottamassa ohjurin pois ja lähetin Mörkön pujotteluun. Itse jäin vasemmalle puolelle. Mörkö meni oikein itsevarman oloisesti.

Olen niin tyytyväinen, pieneen Mörköläiseen :)

ps. Ozzyn kanssa ollaan iltaisin otettu jumppaan mukaan oikealla seuraamisen. Toistaiseksi on mennyt oikein hyvin, oikeastaan turhankin hyvin. Tänään printtasin rally-tokon kyltit, jotta voin helpommin seurata mitä vielä tulee opetella. Yllätyksekseni haastavinta ei ehkä olekaan seuraamisen puolenvaihdot edessä taikka takana, vaan luultavasti jalkojen välistä puolenvaihtoa saadaan treenata paljonkin. Toisaalta, tuohan onkin Ozzylle aivan uusi temppu. Eikä missään nimessä helpoin (minulle) kun kyseessä on kuitenkin ihan mukavan kokoinen koira.

tiistai 13. marraskuuta 2012

Viikkotreeneissä radanomainen harjoitus

Tänään taas treenelöimään, toiveena päästä tekemään pujottelua. Tämän kertaisen treenin tarkoituksena oli harjoitella valsseja radanomaisessa harjoitteessa (20 estettä). Itse valssit saivat minulta nyt toissijaisen huomion (sujuivat hyvin) kun piti miettiä edes jossain määrin järkevää lähestymiskulmaa pujotteluun. En käyttänyt verkkoja pujottelussa, toiseksi viimeisessä kepissä oli jälleen läpinäkyvä ohjuri. Ensimmäisellä kerralla Mörkö pujotteli muuten hyvin, mutta empi viimeisessä välissä kepin väärälle puolelle. Pikainen rapsuttelu ja uusinta, tällä kertaa Mörkö pujotteli oikein joskin viimeiset välit  t o d e l l a hitaasti. Väliin loppurata ja lopuksi vielä kerran pujottelu, mikä oli suorituksena toisinto edellisestä kerrasta.

Mörkö siis pujotteli :) Ilman verkkoja, ohjuri ainoana apuna. Seuraavalla kerralla taidan uskaltaa kokeilla ilman ohjuria, sillä en usko sen edes vaikuttavan Mörkön suoritukseen mitenkään. Lähinnä auttaa mua olemaan rennompi pujottelun aikana. Hidashan pujottelu on vielä viimeisissä väleissä, selkeästi Mörköläistä vaivaa epävarmuus. Tuo taas varmasti häviää toistojen kautta. Sisäänmeno on kuitenkin tosi hyvä ja pujottelun vauhtikin on alkuunsa nopea, joten eiköhän ne pari viimeistäkin väliä nopeudu aikaa myöten.

Loppuun pientä hyppy + putki + muuri rallausta. Alkaa putketkin onnistua mukavasti vaikka tekisinkin takaaleikkauksen. Käännöset olivat tänään tosi tiukkoja, vaikka intoa oli alkuunsa taas enemmän kuin järkeä :) Loppuun rentouttava puolen tunnin loppuverryttely. Kaiken kaikkiaan mukava fiilis.


lauantai 10. marraskuuta 2012

Pujottelun pariin uusin suunnitelmin

Tällä viikolla on treenaamiset jäänyt vähemmälle, kun on pitänyt hyödyntää kuivia ulkoilusäitä. Useampana päivänä olen tehnyt kunnon pitkät lenkit - ja enemmänkin voisi näemmä tehdä sillä yllätyin koirien huonohkoa kuntoa. Eikä se lenkittäjällekään tekisi pahaa liikkua enemmän ;)

Tänään tein heti aamusta lenkin, ja kun löytyi luppoaikaa ja hallikin oli vapaana niin päätin lähteä työstämään pujottelua uusin suunnitelmin. Niinun yksärillä selvisi että Mörkö tarvitsee van yhden verkon (vasemman puolen viimeinen), joten tänään päätin kokeilla niin että lisään toisenkin verkon vasemmalle loppuun. Suunnitelmissa oli, että jos tämä menee ok niin sitten alan siirtämään viimeistä verkkoa kauemmaksi pujottelusta kunnes se on kokonaan pois. Ajattelin täämän auttavan Mörkön väärään mielikuvaan, että 10 keppiä pujotellaan ja sitten tehdään lukkojarrutus. Hallille ajellessa tuli vielä mieleen, että hallilla on pari rikkinäistä ohjuria (saa vain toisesta pääsätä pujotteluun kiinni) mutta ajattelin hyödyntää myös näitä.

Hallilla saavuttuani totesin tuurin olevani puolellani, sillä hiekkaan oli lisätty vihertäää kuitua ja koko kenttä oli kuin sulkasadon jäljiltä. Tämähän oli kerrassaan mainio juttu, sillä verkot hukkuivat muutenkin mosaiikkimaiseen pohjaan täysin. Hyvillä odotuksilla laitoin kaksi verkko vasemman puolen viimeisiin välein ja lähetin Mörkön pujotteluun. Mörkö totesi ettei mitään ongelmaa ja pujotteli loppuun saakka. Tämän jälkeen siirsin viimeistä verkko näin 30cm kauemmaksi pujottelusta. Mörkö pujotteluun ja tääs homma hoitui oikein. Seuraavaksi otin viimeisen verkon kokonaan pois ja lisäsin sen paikalle ohjurin. Ja Mörköhän pujotteli! Lopulta otiin verkot kokonaan pois ja tehtiin pujottelu vielä molemmin puolin niin että toiseksi viimeisestä kepistä lähti ohjuri (läpinäkyvä). Mörkö sanoi että osaan homman, ja paineli pujottelun vauhdikkasti loppuun saakka molemmilla kerroilla :)

Suunnitelma toteutui paremmin kuin hyvin! Seuraavalla kerralla ajattelin aloittaa suoraan pelkällä ohjurilla, ja jos onnistuu hyvin niin sitten pitääkin hetken miettiä mitä teen ohjurin kanssa. Tuon voi häivyttää nostamalla ylöspäin, tai ottamalla kokonaan pois. Tämän päivän pujottelut olivat oikein nopeaita ja itsevarmoja, joten sen puolesta voisi kokeilla vaikka ilmankin ohjuria. Ihanaa, kun homma taas näyttää etenevän!

Lopuksi otettiin keinu neljä kertaa. Joka kerralla Mörkö juoksi kontaktille saakka ennen kuin alkoi hidastelemaan, ja muutenkin keinun suoritukset olivat mukavan vauhdikkaita.

Nyt on sen veraan hyvä fiilis, että pitää äkkiä purkaa energia Ticon pesuun ja trimmaamiseen :)

tiistai 6. marraskuuta 2012

Onnistuneita saksalaisia ja voihan itku pujottelua

Tänään Mörkön kanssa viikkotreeneissä päästiin treenailemaan saksalaisia käännöksiä. Aikasta haastavaa ainakin ohjaajalle, onneksi entinen luistelija pakkosyötti koreografian luihin ja ytimiin (ilman koiraa). Kuivaharjoittelu kannatti, sillä saksalaiset koiran kanssa onnistuivatkin sitten sujuvasti!

Treenailin samalla myös keinua. Kolme toistoa, joka kerta Mörkön vauhti parani ja Mörkö tuli pidemmälle kontaktille. Enempää en viitsinyt tehdä, kun into tuntui olevan huipussaan.

Koska treeneissä ei ollut kuin neljä koiraa, oli vaarana treenata turhankin intensiivisesti. Taukojumppana tein Mörkön kanssa sivulle tulemista ja meidän ensimmäisiä seuraamispätkiä. Hieman Mörkö tuppasi liikkumaan vinossa, mutta tämäkin korjaantui itsestään alun keulimisen jälkeen. Muutama istu-seiso-istu kauko otettiin myös, kriteerinä takajalkojen paikalla pysyminen.

Sitten se mun oman päänsisäinen kauhistus, pujottelu :/ Itsevarmana menin kepeille, ja treenikaveri oli lupautunut pitämään remmiä. Mutta kun ei se vaan ole niin helppoa, remmin kanssa pelaaminen siis. Kaksi kertaa yritettiin, mutta molemmilla kerroilla remmi takertui pujotteluun. Pari kertaa yritin sitten ilman mitään, mutta kun ohjatenkaan ei tuo ongelmainen tokavika väli onnistunut niin meinasi ihan alkaa itkettää. Aivan loppuun kerran pujottelu yhdellä kaarella (viimeinen vasemmalla), jotta edes Mörkön motivaatio pujotteluun pysyisi jonkinlaisena. Viikonloppuna pitää käydä pujottelemassa vielä yhdellä kaarella nopeasti, että saan vahvistettua oikeata vauhtia tämän päivän sekoilujen jälkeen. Miten siitä sitten eteen päin, en tiedä vielä.

perjantai 2. marraskuuta 2012

Hyppytekniikkaa ja pujotteluun apuja yksäriltä

Mörköllä on pitänyt kiirettä kun eilen oli hyppytekniikkatreenit ja tänään käytiin Niinu Linnalle näyttämässä nykyistä pujottelua (edelleen lopussa ne kaksi kaarta) ja hakemassa ajatuksia pujottelun työstämiseen.

Mörköllä on ollut lähes parin kuukauden tauko hyppytekniikasta, mutta hyvin otus muisti miten treeneissä toimitaan. Ensin tehtiin etäisyyden arviointiharjoitus niin että kolme hyppyä oli neljän jalan välein ja sitten kuuden jalan päässä oli rengas. Ensimmäisellä kerralla Mörkön ilme oli suhteellisen hämmästynyt renkaalle tullessaan, aivan oikeaoppisesti Mörkö ongelman kuitenkin suoritti. Seuraavilla kerroilla ei rengaskaan enää hämännyt ja saatiin kasvatettua etäisyys aina yhdeksään jalkaan ennen kuin Mörkö otti väliin yhden laukka-askeleen. Toisena harjoituksena otettiin ihan perusokseria. Tässä korkeus nostettiin 30cmiin ennen kuin alettiin taas laskemaan korkeutta. Kuulemma voin tehdä tätä harjoitusta itsekseni huoletta, sillä Mörköllä on niin hyvä teknikka etten voi sitä rikkoa. Kolmantena harjoituksena oli varsin näppärä harjoitus, missä kahdeksan hyppyä laitettiin ympyrään (ikään kuin stop-merkki). Tässä pystyy oivasti harjotitelemaan välistä vetoa, takaa kiertoa, valsseja... Me keskityttiin tekemään välistävetoja, sillä ei olla ikinä tuota harjoiteltu. Hyvin meni.

Tänään oli vuorossa kauan odotettu Niina-Liina Linnan yksityistunti, mistä toivoin apuja pujottelu-ongelmaan. Ollaan edelleen Mörkön kanssa siinä tilanteessa, että pujottelu onnistuu hyvin jos lopussa on kaksi kaarta, ja kaaret voivat olla aika kaukanakin pujottelusta. Heti jos kaaret ottaa pois, niin Mörkö lopettaa pujottelun kymmenenteen väliin. Eli siis tässä ongelma ja eikun työstämään sitä!

Ensin Niinu pyysi että vien Mörkön pujotteluun kuten yleensäkin, lopussa kaaret. Ensimmäisellä kerralla Mörkö oli hieman ujon oloinen, mutta jo toisella kerralla Mörkö näytti hyvinkin itsevarmalta. Kolmannella kerralla tehtiin pujottelu niin että viimeinen kaari on pois, ei mitään ongelmaa. Neljännellä kerralla Niinu poisti jäljellä olevan kaaren (toiseksi viimeisessä välissä) - ja ongelma tuli heti esiin. Oikeastaan olin helpottunut, että ongelma toistui myös Niinun silmien alla aivan kuten yksikseni hallilla pujottelua harjoitellessani.

Ongelman korjatakseen Niinu ehdotti että viedään Mörkö remmissä pujotteluun (ilman kaaria). Remmi on muuten löysällä, mutta tarvittaessa sillä ohjataan oikeaan suoritukseen. Eikun pujottelemaan, ja kun Mörkö löi liinat kiinni tavanomaisessa paikassa Niinu yksinkertaisesti pakotti remmillä ohjaamalla Mörkön pujottelun loppuun missä odotti palkka. Seuraavalla kerralla uudestaan remmissä pujottelemaan, tällä kertaa Mörkö meni alusta loppuun ilman apuja/pakotetta. Kuten kolmannellakin kerralla :) Neljäs kerta tehtiin niin, että Mörköä huijattiin siten että se luuli olevansa remmissä - mutta pujottelikin kepit ihan normaalisti. Ja Mörköhän pujotteli! Viidennellä toistolla muuten sama, mutta lähdettiin hypyn takaa. Eli Niinu huijasi Mörkön luulemaan että se on remmissä, ja niin mentiin hypyn kautta pujotteluun. Onnistuneesti!!!!

Vähänkö olen tyytyväinen! Kauan umpikujassa oltuani näyttäisi ettei ongelma olekaan loppujen lopuksi niin suuri. Sain ohjeeksi, että seuraavalla kerralla pitää aloittaa taas niin että Mörkö on remmissä. Ihan vain varmuuden vuoksi. Kuten myös sen takia etttä nyt tehtiin toistot vain mun ollessa ainoastaan oikealla puolella, täytyy työstää vielä vasenkin puoli kuntoon. Pikkasen hirvittää nyt kenelle uskallan antaaa Mörkön remmin, sillä on äärimmäisen tärkeä ettei Mörkö saa osakseen nykimisiä tai muita ikävyyksiä ja että tarvittaessa remmin pitäjällä on kuitenkin tarpeeksi pokkaa ohjata remmillä.... Nyt en halua mokata, kun ollaan niin lähellä täydellistä suoritusta!

keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Ozzy 53. vuoden veteraani 2012 kisassa

Hiphei! Hieman yllättäen Ozzy päätyi vuoden veteraani 2012 listalle, ja vieläpä kohtuu korkealle. Emmehän ole Ozzyn kanssa kiertäneet kehissä näyttelyveteraanilista mielessä, mutta lämmittäähän se mieltä että näinkin hyvin Ozzy valtakunnallisesti sijoittui. Pitäisiköhän ensi vuodelle ottaa tavoitteita? ;) Ei vaan, pysyn edelleen niissä kahdessa tavoitteessa jotka olen jo aiemmin asettanut:

  1. Ozzylla, minulla ja varsinkin meillä pitää olla kivaa näyttelyissä
  2. Tänä vuonna tuli kaiken kaikkiaan 16 näyttelyssä käyntiä, ensi vuodelle jos lukua saisi hilattua lähemmäksi kymmentä
Illalla otin veteraanin kanssa vielä muistutuksen omaisesti eteen + istu treeniä sekä vasemmalta että oikealta. Ozzy on selkeästi ymmärtänyt tämän tehtävän tosi hyvin. Jatkoin treenailemalla oikealle sivulle tuloa käskyllä "liki". Apuaskelta sain jo osittain häivitytetty, käden vihjettähän ei onneksi tarvitse edes häivyttää. Hieman Ozzy oli hämillään tämän liikkeen kanssa. Tarvitaan siis vielä rutkasti toistoja.

tiistai 30. lokakuuta 2012

Viikkotreeneissä TiistaiCupin ensimmäinen osakilpailu

Mörkön viikkotreeneissä pistettiin pystyyn kuuden kerran TiistaiCup. Ideana on päästä tekemään kisamaista rataa, kisasäännöillä, ajanotolla ja muilla asiaan kuuluvilla krumeluureilla. Ensimmäisissä kolmissa osakisoissa saa käyttää vielä verkkoja pujottelussa, lopuissa ei. Radan saa suorittaa kaksi kertaa, HYL jälkeen suoraan pois.

Kisaratana oli tämän vuoden medien MM-rata pienoisin muutoksin. Hiukan haasteelliseltahan rata tuntui rataan tutustuessa. Ensimmäinen yritys kaatui siihen, että Mörkö jäi nenästään kiinni keinun alastuloon (edellisellä koiralla makupala kontaktilla). Ja kun viimein sain Mörkön keinulta pois olin ajautunut huonoon kulmaan puomiin nähden ja puomillehan Mörkö paineli. Ei muuta kuin koiran palkkaus ja iloisesti odottamaan toista kierrosta.

Toiselle kierrokselle suunnittelin pieniä ohjausmuutoksia, ja tämä kannatti. Tällä kertaa Mörkö tuli keinulta pois paljon nopeampaan ja sain vältettyä puomille ajautumisen. Tästä radasta 0-tulos ja toiseksi nopein aika. Hyvä Mörkö! Ohjaaja voisi hankkia itselleen paremman kunnon...

Kummallakin radalla Mörköllä oli kaksi verkkoa pujottlun lopussa, noin 25cm etäisyydellä keppeihin. Pujottelu toimi tosi hyvin. Ratojen välissä otin yhden kerran keinun niin että vedätin makupalalla koko keinun läpi, Mörkö paineli vauhdilla aina alastulokontaktin loppuun saakka. Tällaisia siis lisää.

maanantai 29. lokakuuta 2012

Vanha koira ei opi uusia temppuja?

Jos näin, niin sitten Ozzy ei ole vanha :) Otettiin iltajumppana ohjelmaan rally-tokon voittaja-luokan kylttien työstämistä. Jos vaikka voittajaan joskus päästään, niin ei tarvitse vasta sitten alkaa uusia asioita opetella. Laskeskelin, että 11 kylttiä on uusia ja noistakin suurinosa on jollain tavoin oikealla olemista (perusasennot, seuraaminen), joten varmasti ottaa oman aikansa että Ozzyn saa seuraamaan oikealla edes jollain lailla säällisesti.

Tavoitteena oli saada eteen istu niin varmaksi että homma toimii Ozzyn ollessa missä kulmassa tahansa. Vähän vahingossa tuli oikealta eteen istumaankin treenattua. Ozzy oli aivan intoja, joten päätin hyödyntää tuota samalla "takaa" ja "kierrä" käskyjen vahvistamiseen ja opettamiseen. Takaa-käsky on Ozzylle tuttu jo aiemmin, oli edestä kierretään ohjaaja oikealta vasemmalle. Kierrä-käsky on sama vasemmalta oikealle. Muutaman kerran jälkeen homma alkoi sujumaan niin hyvin että päätin vielä kokeilla miten Ozzy istuu oikealla puolella istu-käskyn kuultuaan. Ja Ozzyhan istui! Niin nätissä "perusasennossa", juurikin siinä kohdassa kuin piti, aivan suorassa ja piti koko ajan yllä kontaktia.

On se vaan hassu koira <3 Innostui täysillä uuden jumppaamisesta, ei tuo Ozzyn mielestä varmaan edes ollut oppimista vaan iloista yhdessä tekemistä. Ihanaa omistaa tuollainen ukkeli, joka vielä tuonkin ikäisenä jaksaa innostua ja työskennellä täysillä.

sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Ozzylle toinen tulos rally-tokossa

Tänään oli taas Ozzyn vuoro päästä maailmalle. Edellytykset katastrofille olivat aika suuret, kun "pääsin" valvomaan ensin edellisen yön ja Ozzyn kanssa ei olla tehty mitään muuta kuin lenkkiä viimeiset pari viikkoa. Kahvia koneeseen, koira autoon ja suuntana Janakkala siis!

Onneksi halli oli semi-lämmin, selkeästi kuitenkin plussan puolella kun ulkona paukkui pakkanen. Omasta mielestäni tämän kertainen rata oli reilusti helpompi kuin viimeksi, tosin tässä oli meille haasteellisena "eteen + istu" liikkeiden alut. En ole Ozzyn kanssa oikeastaan edes treenannut koko liikerataa, joten on vaikea vaatia sellaista mitä ei  ole opetettu. Ennen rataa kertailin kuitenkin eteen istumista muutamaan kertaan ja radalla tuo sitten sujuikin oikeastaan tosi hyvin. Myös seuraaminen oli paljon parempaa kuin viimeksi ja kontakti säilyi koko radan. Tällä kertaa itse vältin suuret ohjaajavirheet, vaikka koira eteen + askeleet peruuttaen kyltillä mietinkin että tulikohan askeletia kuitenkaan kolme... Koska Ozzy teki kuitenkin mitä pyydettiin päätin olla uusimatta kylttiä, oma vikanihan se on jos ei kolmeen osaa laskea. Ozzy oli hyvällä tuulella ja me tehtiin hyvä yhteinen suoritus. Ei voi olla kuin tyytyväinen :)

Rata koostui kymmenestä kyltistä, joista viisi pysäyttäviä:
1. koira eteen, vasemmalta sivulle (kyltti 21)
2. 360 vasempaan (kyltti 10)
3. liikkeestä maahan (kyltti 30)
4. koira eteen, oikealta sivulle, istu (kyltti 22)
5. käännös oikeaan (kyltti 3)
6. spiraali vasemmalle (kyltti 17)
7. koira eteen, 1-2-3 askeleet peruuttaen (kyltti 25)
8. istu, kierrä koiran ympäri (kyltti 28)
9. vasen täyskäännös (kyltti 9)
10. 270 vasempaan (kyltti 6)

Pisteitä kasasimme 98/100. Yksi piste lähti puutteellisesta yhteistyöstä kyltillä nro 7 (ehkä sen takia ettei Ozzy istunut heti eteen tultuaan?) ja toinen piste lähti ohjaajavirheesta samalla kyltillä. Hieman harmittaa etten tiedä mistä tuo piste lähti, jotta voisi jatkossa välttää tuollaiset. Näillä pisteillä tulimme luokassa toiseksi (12 osallistujaa) ja tulimme vielä valituksi tuomarin suosikiksikin :)

maanantai 22. lokakuuta 2012

Ozzy ROP-vet Turku KVssa

Sunnuntaina suunnattiin Ozzyn kansssa tuttuun ja mukavaa Turkuhalliin. Partaisia oli ilmoitettu 30 kasvattajtuomarille Nina Lönner-Anderssonille. Veteraaneja oli uroksissa kolme kappaletta ja Ozzyn yksilösuoritus oli lähes surkeasta seuraava. Jostain syystä Ozzy jännitti, mikä näkyi huonoina liikkeinä ja steppailuna seisottamisessa. Onneksi Ozzy rauhoittuu liikkeestä, joten heti yksilöarvostelun jälkeen kävin liikuttelemassa Ozzya kehän ulkopuolella ja pääsin palaamaan kilpailuluokkaan paljon rennomman koiran kanssa. Ja liikuttaminen kannatti, sillä erinäisten vaiheiden jälkeen Ozzy kipusi luokkavoittajaksi :) Tässä vaiheessa kaikille vetskuille annettiin SAt, tosin PU-luokassa kehäsihteeri tuli ilmoittamaan että tuomari olikin tarkoittanut KPta joten kaikki vetskut ulos kehästä. PU-luokan jälkeen vielä selvisi, ettei Suomessa edes jaeta KPta veteraaneille... Samapa tuo, loppujen lopuksi Ozzy voitti veteraaninartun ollen ROP-vet.

Isossa kehässä Ozzy valittiin australialaisen tuomarin toimesta kahdeksan parhaan veteraanin joukkoon, mutta valitettavasti ei sijoitusta. Pikkaisen jäi kismittämään tuo, mutta tätähän se näyttelyissä käyminen on. Oma partanaama on silti rakkain ja parhain, ellei jopa hitusen parempi kuin kehään mennessä <3

lauantai 20. lokakuuta 2012

Pikatreenit pujottelulla ja keinulla

Tänään täsmätreeninä oli keinu ja pujottelu. Hallilla sattui olemaan hyvin putki (U-putki) + pujottelu-yhdistelmä, joten kävin laittamassa kaksi kaarta viimeisiin väleihin niin että kaaret olivat about 15cm päässä pujottelusta. Ensin pelkkä putki pariin kertaan ja sitten putkesta pujotteluun kahteen kertaan. Mörkö lähestyi pujottelua kummallakin kerralla niin lujaa että pelkäsin sisäänmenon menevän pitkäksi, mutta niin vain Mörkönen paineli oikein sisään ja säilytti pujottelurytmin koko ajan. Hyvä Mörkö!

Seuraavaksi muutaman esteen kautta keinulle. Palkka oli aivan keinun päässä, siitäkin huolimatta Mörkö himmaili liikaa. Joten kaksi seuraavaa toistoa niin, että vietiin yhdessä namikuppi keinun alastulon kohtaan ja hetsauksesta Mörkö keinulle. Kummallakin toistolla Mörkö meni kontaktin ylitse selkeästi ennen kuin jäi himmailemaan, eli paljon parempi. Tällaisia toistoja siis lisää.

Lopuksi pari palkkausta putkelta ja kotio. Tehokas vajaa 10 minuuttinen.

tiistai 16. lokakuuta 2012

Edistymistä!

Tänään Mörkön viikkotreeneissä oli hyvä huomata, että eteen päin ollaan menty monen asian kanssa :) Treenien teemana oli edelleen putkille irtoaminen, tästä oli sekä itsenäinen harjoite että ohjattu harjoite. Suurin ero aiempiin treeneihin oli se, että kummassakin harjoituksessa joku muu ryhmäläisistä hoiti alustalle palkkaamisen. Ehdottomasti suuri hyöty kun haluaa vahvistaa irtoamista. Vaikken tykkääkään seisottaa Mörköä hallin seinällä, niin tässä kohtaa oli pakko tehdä poikkeus yhteisen hyvän nimissä.

Itsenäisessä treenissä harjoiteltiin putkeen irtoamista lähempää ja useamman esteen takaa. Kun tämä sujui, niin muuten sama homma, mutta suoran putken jälkeen takaisin tulosuuntaan ja loppusuoran päähän jälleen palkkaus. Tarkoitus oli irtoamisen lisäksi palkata vauhtia - ja sitähän Mörköstä tänään löytyi hyvin.

Ohjatussa treeneissä oli 15 esteen radan pätkä, missä oli renkaalle vino lähestyminen, suoraan putkeen irtoaminen, keinu, pujotteluun 90 asteen kulmassa (vasemmalta) putkesta ja loppusuoran "eteen". Paljon asiaa noinkin lyhyelle radalle. Onneksi tehtiin rata ensin pätkissä, palkkaus aina putken jälkeen tai loppusuoran päähän. Ihan lopuksi tehtiin rata kokonaan, palkkaus loppusuoran jälkeen.

Varsinkin ohjatulla radalla tein paljon havaintoja edistymisestä:
- putkien suoritusnopeus parantunut huikeasti ja Mörkö hakee putken suun nykyään motivoituneena
- rengas vinosta lähetymisestä huolimatta suoritettiin oikeaoppisesti
- keinun suoritus nopeutui joka kerta (parannettavaa tosin vielä on)
- pujottelu meni oikein mallikkaasti ne kaksi toistoa mitkä tehtiin. Laitoin pujottelun loppuun kaksi kaarta, koska haluan nyt onnistuneita ja itsevarmoja suorituksia Mörkölle
- en ole varsinaisesti opettanut eteen-käskyä, mutta hyvin Mörkö näytti irtoavan "mene mene" huudoillakin

Treeneistä jäi oikein hyvä mieli ja Mörkö on ottanut palauttavan harjoituksen sohvalla rentoutuen.

keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Ozzy ja Mörkö treenilöimässä - rengas + pujottelu vol2

Tänään taasen hallille. Suunnitelmissa tehdä putkia sekä pujottelua renkaan kautta. Ja voi turhauma sentään tuon pujottelun kanssa! Mörkö lähtee pujottelemaan oikein, pujottelee hyvällä rytmillä - ja jättää homman kesken kahden viimeisen välin kohdalla. Jos taas laitan kaaret, vaikka 20cm päähän pujottelusta, niin homma onnistuu. Käytännössä Mörkö voisi siis tehdä rikon myös kaarien kanssa, mutta kun ei tee. Välillä homma pelittää hyvinkin ilman kaaria ja sitten tulee taas se yksittäinen virheellinen suoritus mikä laukaisee virheellisen toimintamallin. Ärsyttävää. Varsinkin kun en oikein tiedä mitä asialle tekisin.

Loppuun tehtiin muutama hyvä putki, Mörkö irtosi putkeen vauhdilla ja hyvällä asenteella. Seuraavaksi siirryttiin ulkokentälle, olin suunnitellut jo aikaisemmin kokeilevani Mörkön kanssa noutoa. Jostain kumman syystä nouto on itselleni epämieluisa liike ja en oikeastaan koskaan ole uskaltanut aktiivisesti treenata noutoa. Nyt tein niin että riehutin ensin Mörköä kapuan kanssa niin ettei Mörkö saanut kapulaa kiinni. Sitten pidin koiraa valjaista ja heitin kapulan noin 10m päähän. Kun kapula osui maahan päästin valjaista irti - ja sinnehän otus paineli. Kun Mörkö otti kapulan suuhun kutsuin koiran luokseni ja palkkasin lennosta. Yksi onnistuminen voi olla vahinko joten tein saman vielä toiseen kertaan. Jälleen sain Mörköltä kapulan käteen ja palkkasin Mörkön suuresti :)

Ozzykin pääsi pitkästä aikaa mukaan. Otus oli niin innoissaan ettei meinannut nahoissaan pysyä. Tein Ozzynkin kanssa noutoa samalla lailla kuin Mörkön kanssa. Ensimmäinen toisto oli hyvä, mutta toisella kerralla Ozzy tarjosi kokeissakin nähtyä toimintaa. Ozzy lähti ensin kapulalle, mutta puolessa välissä kääntyi takaisin. Käskytin Ozzya sitkeesti ja lopulta sain kapulan itselleni. Tähän perään oli pakko ottaa vielä onnistuminen, kolmannen kapulan Ozzy haki oikein mallikkaasti.

Seuraavaksi tehtiin hieman seuraamista kääntymisineen ja sisällytin joukkoon vielä maahan menon ja seisomisen. Hyvin sujui ja Ozzy seurasi innokkaasti. Perusasennot olivat siistit ja liikkeestä seisominenkin oli napakka. Väliin yksi suora luoksetulo ja sitten taas seuraamista kaarevilla urilla (ikäänkuin olisin pujotellut törppöjen ymmpäri). Pitää kait hieman treenailla tuleviin rally-tokokisoihin :)

tiistai 9. lokakuuta 2012

Viikkotreenit kuin räätälöity Mörkölle

Omasta halusta huolimatta en päässyt viikonloppuna treenaamaan, joten Mörkö sai puolen viikon tauon. Tänään intoa oli pienessä miehessä hieman liikaakin :) Treeneissä oli ohjattuina treeneinä pujottelun kulmat ja putken kulmat. Muuten kontakti ja rengas oli vapaasti harjoiteltavissa. Treeneissä oli paljon tekemistä ja nakkia kului.

Pujottelun treeni oli kaikessa yksinkertaisuudessaan sellainen että putki oli pujottelun suuntaisesti pujottelun vieressä. Ensimmäiseksi otettiin putki ja pujottelu, niin että sisäänmenokulmina oli sisäänmenot 90asteen kulmasta. Toisena harjoituksena tehtiin niin että putkelta palattiinkin takaisin päin ja siitä pujotteluun, koiran liikeradaksi tuli ikään kuin zeta. Tällä tavoin pujottelun kulmat olivat vieläkin tiukemmat. Otin suosiolla pujottelun alkuun ja loppuun kahdet kaaret, sillä en halunnut ottaa riskiä että putki + pujottelu päättyisi jälleen hämmennykseen. Kaarien avulla harjoituksesta tuli tarpeeksi helppo ja saatiin tehtyä onnistuneita toistoja kymmenkunta. Hyvä Mörkö!

Putken kanssa harjoiteltiin sisäänmenokulmia ja irtoamista. Koira istutettiin aina hypyn taakse ja siitä kutsuin koiran yli, pari tukiaskelta ja lähetys putkeen. Kouluttaja palkkasi namikupilla aina putken jälkeen. Näin Mörkö saatiin irtoamaan mukavasti putkeen :) Ensin otettiin suoraan hypyltä U-putkeen, kumpaakin päähän. Sen jälkeen 45asteen kulmassa vasemmalta, jälleen kumpaankin päähän. Lopuksi hyppy oli putken suun suuntaisesti ja putken suun tasolla vasemmalla, niin että putki piti löytyä myös sokeasta kulmasta. Jälleen toistot kumpaankin päähän. Koska Mörkö meni tässä vaiheessa tosi hyvin, vauhdilla ja irroten emme tehneet enempää. Nyt käytiin kulmat vasemmalta puolelta, täytyy omalta ajalta ottaa kulmat vielä oikealta puolelta.

Omana aikanani tein kontakteja ja rengasta. Renkaan kanssa tein lähetyksiä, kutsuja ja niin että juoksin selkeästi edellä. Koska kaikki meni hyvin, niin jätin palkan tietoisesti renkaan sivuun ja jälleen eri variaatioita omasta sijainnistani suhteessa Mörköön renkaan suorituksen aikana. Jälleen puhtaita suorituksia :) En onnistunut hämäämään Mörköä vinolla palkanpaikalla. Hyvä Mörkö! Kontaktien kanssa tein Aan kerran (nätti kontakti), puomin kaksi kertaa (Mörkö suoritti laukaten ja tosi näteillä kontakteilla!) ja keinun kaksi kertaa. Varsinkin keinun kanssa olen tyytyväinen, sillä Mörkö tuli pidemmälle ennen kuin alkoi himmailemaan. Parannettavaahan vielä on, mutta kehityksen suunta on oikea. Aiemmin Mörkö alkoi himmailemaan ennen alastulokontaktin alkua, tänään Mörkö meni puolittain kontaktialueelle ennen kuin kumartui odottamaan keinun alasmenoa.

perjantai 5. lokakuuta 2012

Pujottelun yleistämistä: rengas + pujottelu (osa1)

Tänään piti ottaa pujottelun "ongelma" käsittelyyn ja alkaa yleistämään pujottelua. Koska putki + pujottelu on yhdistelmänä vaikea, niin suosiolla valitsin veikaten helpomman yhdistelmän. Päädyin ottaman renkaalta pujottelun. Ensin neljällä kaarella (kaksi alussa ja kaksi lopussa), seuraavaksi kahdella kaarella (kaaret lopussa) ja kolmannella kerralla kahdella niin että kaaret ovat ~25cm päässä pujottelusta. Tässä vaiheessa olisi ollut hyvä lopettaa, mutta tyhmä minä päätin vielä jatkaa kun pujottelu sujui Mörköltä niin itsevarmasti. Joten kaaret pois - ja lopussa oikaisu (kaksi viimeistä väliä). Ihan viimeiseksi siis kaaret takaisin loppuun (~25cm päähän) ja oikein hyvä, onnistunut toisto reippaalla asenteella.

Tällä yhdistelmällä jatketaan seuraavalla kerralla. Nyt rengas oli suoraan pujotteluun nähden, täytyy vielä työstää myös renkaalta kulmassa lähestymiset. Kokonaisuutena olen tyytyväinen siitä, että Mörkö pujotteli innostuneesti, motivoituneesti ja vauhdikkaasti. Uskon siis, että pujottelun yleistäminen onnistunee kohtuullisen nopeasti joskaan en kuvittele että kerkeäisimme kaikkia variaatioita käydä läpi tämän kuun aikana.

Pujottelun välissä otin muutaman suoran putken (Mörkö meni lujaa) ja kertaalleen puomin, minkä Mörkö suoritti mallikkaasti laukalla ja pysähtyi kontaktilla. Olin aikaisemmin vienyt kontaktin viereen maahan nakkia, joten Mörkö sai yllätysenä palkan hyvästä pysähdyksestä. Samoin palkkasin kontaktilla pysymisestä ennen kuin vapautin Mörkön. Toivottavasti osaan ylläpitää hyvää suhdetta vauhdin ja pysähdyksen kanssa tulevaisuudessakin.

keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Mörköllä talvikauden aloitus - ja heti ongelmia...

Eilen oli talvikauden ensimmäiset viikkotreenit ja kouluttajat olivat laatineet mukavan radan mikä suoritettiin nyt ja suoritetaan seuraavan kerran talvikauden viimeisellä kerralla. Hyvä idea tehdä sama rata kahdesti, näkee missä on kehittynyt. Paitsi ettei homma mennytkään Mörkön kanssa niin kuin oltiin suunniteltu...

Mörköllä oli intoa poskettomasti parin viikon tauon takia ja itselläkin oli hyvä fiilis. Rata oli helpohko, oikeastaan siinä ei ollut jippoja ja puolenvaihtojakin hyvinkin hillitysti. Rata alkoi renkaalla ja päättin ottaa yhteisen lähdön. Renkaan jälkeen oli suoraan hyppy, hypyltä käännös oikealle ja puomille. Puomilta 45asteen kulmassa oikealle, missä odotti loivasti mutkalla oleva putki. Putkelta suoraan pujotteuun. Helppoa, ajattelin minä, kun analysoin pujottelukulmaa jota ei siis ollut. Rata toki jatkui vielä tästä muutamalla esteelle, emme vain koskaan päässeet niin pitkälle sillä Mörkö oli pujottelun kanssa aivan kuutamolla. Ensimmäisellä yrittämällä Mörkö meni toisesta välistä sisään ja jätti pujottelun kesken muutaman välin jälkeen. Toisella yrityksellä Mörkö meni kyllä oikein sisään, mutta ei pujotellut pidemmälle. Tässä kohtaa hain pari kaarta, jotka laitoin alkuun ja loppuun, kolmannella yrittämällä Mörkö meni oikein sisälle pujotteluun mutta hyppäsi kaaren ylitse! Mörköllä ei ollut aavistustakaan mitä pujottelu oli.

Senpä takia menin tänään hallille ja otin pari pujottelua kaarilla (10-20cm välillä) hypyn kautta. Koska nämä meni ok, otin kolmannen toiston ilman kaaria ja edelleen Mörkö pujotteli oikein ja itsevarmasti. Sen jälkeen ajattelin ottaa hyppy - pujottelu - putki - pujottelu - hyppy sarjan. Alku meni hyvin ja saatiin mukava suoritus pujottelusta alle. Putken jälkeen pujotteluun - ja aivan toisinta eiliseltä! Mörköllä ei ollut aavistustakan mitä sen olisi pitänyt tehdä. Vielä yksi pelkkä pujottelu kaarilla loppuun nollaukseksi ja äkkiä pois hallilta.

Aikani asiaa pohdittuani täytyy todeta että Mörköläinen ei loppujen lopuksi kuitenkaan osaa vielä pujottelua. Tai paremminkaan en ole yleistänyt pujottelua vielä tarpeeksi. Lähinnähän olen tehnyt pujottelua hypyn, pituuden tai muurin kautta, mutten juurikaan muilta esteiltä. Tämä oikeastaan sen takia koska pujottelu itsessään on ollut niin uusi juttu. Nyt täytyy ottaa pujottelua ainakin putkesta, renkaalta ja kontakteilta. Aluksi aion ottaa apukaarilla (2 alussa + 2 lopussa) ja kun pujottelu sujuu hyvällä asenteella miltä tahansa esteeltä tultuna alan taas vähentämään kaari kerrallaan. Voi huokaus. Toivon ettei tämä veisi kovinkaan paljon aikaa, mutta toisaalta voin unohtaa kisahaaveet tältä kuukaudelta sillä kombinaatioita on kuitenkin paljon.

Tietääpähän taas millä treenikerrat täyttyvät lähitulevaisuudessa.

tiistai 2. lokakuuta 2012

Ozzy BIS-vet2 Eckerössä

Väsynyt, mutta onnellinen parivaljakko kotosalla :) Perjantaina pakattiin kimpsut ja kampsut ja valmistauduttiin lauantain aikaiseen herätykseen. En ollut kovinkaan innostunut lähtemään ajamaan Vihtiin neljän aikaan aamusella, joten valitsin junan Turkuun. Turussa pakattiin kamat kaverin autoon ja ajettiin laivalle. Muutaman tunnin merillä olon jälkeen tavarat hotelliin, Ozzy pesuun ja illallisen jälkeen nukkumaan.

Sunnuntaina suunnattiin Eckerö-halliin ja partis-kehällä piti kiirettä. Pääsin alkuun esittämään pentuloisen, Möttösen, joka valittiin parhaimmaksi pennuksi. Sen jälkeen Ozzyn kanssa kehään, mistä irtosi ensin PU3 ja myöhemmin ROP-veteraani Elina Haapaniemeltä. Nartuissa esitin Sintin, joka myös sijoittui PN3ksi. Kehän jälkeen kävin itseni kanssa eipäs-juupas-keskustelua. Lähtsisinkö kotiin iltalaivalla samalla porukalla kuin tulinkin, vai jäisinkö ryhmiin ja tulisin yölaivalla Turkuun (lähtö Långnesista 3.20...) ja sieltä junalla kotio? Juna-aikataulujen selvittämisen jälkeen päädyin jäämään ryhmiin.

Ja päätös kannatti! BIS-veteraanituomarina toimi Dubravka Reicher, joka valitsi Ozzyn toiseksi parhaaksi veteraaniksi :)

keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Fyssarin tsekkaus Ozzylle ja Mörkölle, ja koko lauma kasassa

Jälleen fyssarilla, sekä Mörkö että Ozzy. Mörköllä kontrolli miten edelliset jumit ovat pysyneet poissa ja Ozzylla yleiskatsaus missä tällä hetkellä mennään.

Edellisellä kerralla Mörköllä oli yläselkä yllättävän jumissa ja muutenkin siellä täällä oli availtavaa. Tästä syystä Mörkölle tuli parin viikon kontaktikielto ja hyppyjäkin tuli tehdä aivan minikokoisina. En malttanut noudattaa tätä ohjetta ihan kahta viikkoa, mutta siitäkin huolimatta jumeja ei nyt ollut ja saatiin lupa normaaliin treenaamiseen :) Ikuisuusaihe, eli syvät lihakset pysyvät edelleen ajatuksissa ja yläselän venyttelyä pitää jatkaa säännöllisesti. Muuten ei mainittavaa ja seuraava tsekkaus 3-4 kuukauden päästä.

Ozzyllä oli viime kerralla "kaikki hyvin", joskin syvät lihakset tälläkin herralla voisi olla paremmat kuten myös takapään lihakset (ovat kuitenkin ikään nähden hyvät). Yleisesti jerkkua oli tullut lisää sinne minne pitikin, joten jatkamme hyväksi havaituilla kotiharjoituksilla. Jostain syystä Ozzynkin yläselkä oli mennyt taas jumiin, joten venyttelyä Ozzynkin viikko-ohjelmaan mukaan. Fyssari pyysi että seuraavalla eläinlääkärikäynnillä voisi mielenkiinnosta kuvata Ozzyn ranteet. Senhän olen tiennyt jo pidemmän aikaan että jotain vikaa ranteissa on (ranteen takia alunperin fyssarille Ozzyn veinkin), mutten ole sen kummemin selvitellyt onko peräti nivelrikkoa kun koira on ollut koko ajan oireeton.

Samalla reissulla hain vanhemmillani hoidossa olleen Ticon takaisin kotiin. On se vaan niin symppis otus <3 Nyt on taas koko lauma kotona ja Ticokin tekemässä omat vilinänsä arkeen.

maanantai 24. syyskuuta 2012

Ensimmäiset rally-tokokisat, minulle ja Ozzylle

Pientä päivitystaukoa ollut, kun pakkasin itseni ja pojat autoon ja suuntasin Rukan seudulle retkeilemään neljäksi päiväksi. Reissun aikana kerkesimme kiertää Pienen karhunkierroksen, ylittää Valtavaaran, kiertää Riisitunturin yhdessä plus itse liikuskelin jonkin verran ilman koiria. Kilometrejä kertyi yhteensä 100km, joista koirien kanssa 55km. Iltaisin oli väsyneitä, mutta tyytyväisiä "karvamattoja" kämpässä :)

Mörkö & Ozzy Rukan kupeessa.

Ennen Rukalle lähtöä starttasimme 16.9. Ozzyn kanssa kummankin ensimmäisessä rally-tokokisoissa Kirkkonummella. Kohdalleni oli tietenkin sattunut vielä tavanomainen tuuri, eli arpaonni oli kohdallamme päättänyt että aloitamme ALO-luokan. Great! Harjoittelua alla yhden tunnin verran... joten himpun jännitti kisapaikalle ajellessa.

Kisapaikalla huokaisin helpotuksesta kun rata vaikutti kohtuu tehtävältä. Rata kosstui seuraavista elementeistä (startin ja maalin lisäksi):
- istumisesta juosten (kyltti 27)
- normaalivauhti (kyltti 14)
- pujottelu edestakaisin (kyltti 18)
- kierrä koiran ympäri, koira istuu (kyltti 28)
- käännös vasempaan (kyltti 4)
- koira istuu, 1-2-3 askelta (kyltti 24)
- 270 käännös oikeaan (5)
- koira eteen, oikealta sivulle, istu (kyltti 22)
- maahan, kierrä koiran ympäri (kyltti 31)
- spiraali vasemmalle (kyltti 17)
- täyskäännös vasempaan (kyltti 9)
- käännös vasempaan (kyltti 4)

Kyltit selityksineen löytyy: http://www.rally-toko.fi/kyltit.htm#ALO

Heti Ozzyn vuoron alkaessa kentän ylitse lensi matalalla helikopteri, joka pörräsi pois seitsemännen tehtävän jälkeen. Alusta alkaen Ozzyn kontakti oli mielestäni huono (oikeastaan surkea), mutta loppua kohden parannettiin reippaasti. Asiaa saattoi auttaa myö se, että muistin pujottelussa että voin höpöttää koiralle koko suorituksen ajan :) Tehtävistä selkein virhe tapahtui heti alussa kun Ozzy istui, meni maahan ja siitä jatkettiin juosten. En tuolloin tietty edes ajatellut tehtävän uusimista, joten saldoksi tuli 10 tehtävävirhettä. Tämän lisäksi 3. ja 7. tehtävän puutteellinen yhteistyö verotti yhden pisteen verran. Lopputuloksena kuitenkin 88/100 sadasta pisteestä ja hyväksytty tulos :)

Ensi kerraksi lupaan opetella hiukka lisää sääntöjä ;)

perjantai 14. syyskuuta 2012

Omatoimitreeneissä vauhtia

Koska agilitystä on tiedossa parin viikon tauko pitää nyt hyödyntää kaikki mahdolliset ajat. Siispä hallille, vanhalla tutulla kaavalla.

Ensin pujottelu kahden hypyn kautta (oikealta sisäänmeno), sitten pujottelu putkesta (putkesta suoraan sisäänmeno) ja lopuksi kahden hypyn kautta pujotteluun (vasemmalta sisäänmeno). Jokainen toisto oli erinomainen ja tiistaina näkynyt epävarmuus pujottelun lopussa oli poissa. Myös oma olo on paljon rennompi pujottelun suhteen, ja pujottelun aikana hiljaa oleminen ei tunnu enää niin ahdistavalta. Toisaalta, Mörkökin suoriutuu pujottelusta nopeammin. Voisin sanoa että perus-pujottelu on nyt hallinnassa, jatkossa voi keskittyä hankalimpien pujottelukuvioiden opettelemiseen :)

(Tässä välissä Mörkö kävi kruisailemassa kaikki putket läpi, alkaa jatkuva palkitseminen putkilta tuottamaan tulosta.)

Seuraavaksi teimme puomia, valitettavasti jouduin tekemään kaiken kaikkiaan viisi toistoa. Mielestäni pari liikaa. Toistojen määrä johtui siitä, että vauhdin kasvaessa Mörkö tuppaa tekemään juoksukontaktit ja en ole aivan varma kuinka kauan tassut tullee osumaan kontakteihin... joten haluaisin yhdistelmän laukalla suoritettu puomi + 2on-2off kontaktit. Alunperin Mörkön puomin kontaktit olivat tosi varmat, joskin puomin suoritus itsessään oli hidas. Nyt on keskitytty vauhtiin puomilla ja tuloksena on puomin laukalla suorittava koira. Mutta sitten uupuu pysäytyskontaktit... En ole vielä kauhean tiukasti halunnut sanoa kontakteista, koska en halua hukata löytynyttä vauhtia mutta jollakin tavalla tuohon on nyt puututtava. Jatkan edelleen kahden namin käyttöä, yksi nami heti puomin jälkeen maassa ja toinen nami kipossa kauempana. Välillä kävin palkkaamassa Mörkön lisäherkuilla kontaktille ennen kupille vapautusta. Ongelman ydin on siis siinä, etten ole tainnut koskaan opettaa Mörkölle kunnolla vapautuskäskyä sillä aluperin Mörköä joutui oikein houkuttelemaan pois kontaktilta. Tulevaisuudessa koitetaan panostaa vapautuskäskyn opettamiseen ILMAN puomin suoritusvauhdin katoamista.

Tämän jälkeen tein keinua, tämä on nyt ihan selkeästi meidän hitain este. Enkä oikein tiedä mitä asialle tekisi. Selkeästi radalla suoritetun keinun suoritusaika on nopeampi kuin yksittäisen keinun suorittaminen, eli kaiketi pitäiti ottaa alkuun vauhtia muutaman hypyn takaa (?). Vai nopeutisiko keinun suorittaminen toistojen ja kokemuksen myötä? Vai oppisiko Mörkö useiden toistojen kautta väärän, hitaan suoritusmallin? Siinäpä pähkinää. Hyvä homma on että Mörkö suorittaa keinun, eikä pelkää pamautusta. Optimi suoritus voisi olla sekunnin kaksi nopeampikin.

Loppuun vielä yksi pujottelu toisella pujottelulla (meni hyvin) ja suoralla putkella rallattelua edes takaisin. Itsellekin tuli hiki pintaa putken vieressä juostessa :)

torstai 13. syyskuuta 2012

Viimeiset hyppytekniikkatreenit

Meillä oli poikkeuksellisesta hyppytekniikkatreenit tänään huomisen sijaan. Sinänsä ihan mielenkiintoinen vaihto, sillä ryhmän taso oli teknisesti paljon korkeampi joten sitä myöten päästiin tekemään huomattavasti vaikeampaa harjoitusta. Harjoitus oli ikäänkuin kolmisakarainen tähti, missä oli kolmia keskellä ja kolmeen suuntaan lähti kaksi hyppyä niin että viimeisen hypyn rimakorkeudet vaihtelivat 20-30cm välillä. Jokaisessa sakarassa oli vielä eri etäisyys hyppyjen välillä (6, 8 ja 10 jalkaa). Tällä harjoituksella treenattiin samanaikasesti kääntymistä, kokoamista ja etäisyyden (ja korkeuden) arvointia.

Mörkö teki hyvin sen mitä teki, tosin aluksi päänvaivaa aiheutti namipalakuppi ja välistä Mörkö meni vanhasta muistista edelliseen sakaraan - kerta se kuppi oli edelliselläkin kerralla ollut siellä. Kun minua muistutettiin oman ohjauksen merkityksestä alkoi Mörkönkin suorituksen sujua. Kaarevien hyppyjen rimat olivat vinossa muistuttamasa optimaalisesta linjasta. Mielenkiintoinen harjoitus jota pitää ehdottomasti työstää omalla ajalla.

Tämä oli kesäkauden viimeinen treenikerta. Saas nähdä miten pitkä hyppytekniikkatauko tulee, sillä en ilmoittautunut vakinaisesti hyppytekniikkatunneille. Valinnan aikana tämä tuntui oikealta ratkaisulta, nyt ehkä hieman harmittaa... Lupauduin toimimaan varakoirakkona, joten toivottavasti kutsu hyppytekniikkatunnille kävisi edes kerran kuukaudessa.

tiistai 11. syyskuuta 2012

Mörkön viikkotreenit

Tänään oli kaksi eri rataharjoitusta suunniteltu meidän päämme menoksi. Ennen varsinaisia harjoituksia kurvasin kuitenkin kepeille ja päätin kokeilla keppejä ilman kaaria (hui!). Loppuun palkaksi superherkku, ja lähetin Mörkön esteen kautta pujotteluun. Miten pitkältä pujottelu tuntukaan kun olen kepit-käskyä lukuunottamatta hiljaa! Mörkö pujotteli alun hyvin, selkeästi himmaili kolmanneksi viimeisessä välissä (eli siinä missä kilpailuissakin jätti pujottelun kesken)... ja suoritti kepit kunnialla loppuun! Hetken mietin että otanko ollenkaan toistoa toiselta puolelta, mutta niin vain vietiin jälleen superpalkka pujottelun päähän ja ei kun pujottelemaan. Mörkön suoritus oli aivan toisinto ensimmäisestä, alku ripeästi, selkeästi funtsimista että mitä tekisi, ja pujottelun loppuun suoritus. Nyt vain pujottelua ilman kaaria lisää, niin lähtee epävarmuus pois.

Seuraavaksi tein kaksi kertaa keinun, namit keinulla ja kauempana kipossa. Aikastalailla samanlaiset suoritukset kuin eilen. Ensimmäisellä Mörkö alkoi himmailemaan heti puolen välin jälkeen, ja toisella kerralla Mörkö eteni aina kontaktin alkuun saakka. Selkeää epävarmuutta keinussakin, täytyy nyt koittaa ottaa keinu säännöllisesti treenattavaksi. Jostain syystä olen itse varonut (tai jopa pelännyt) keinua paljon, ja siitä seurauksena on se ettei keinua edes olla paljon treenattukaan. En vielä ala hätääntymään keinun suorituksen kanssa, uskon suorituksen nopeutuvan itsevarmuuden ja kokemuksen myötä.

Putkea otin niin, että putki oli muuten suora mutta kumpaakin päätä oli hieman käännetty. Kaksi toistoa, mielestäni Mörkö olisi voinut tulla kovempaakin. Lisää siis suoria putkia.

Ratatreenissä oli viidellä esteellä tehty rata mihin mahtui niin vekkiä, sylkkäriä, ennakoivaa valssia ja takaa leikkausta. Sylkkäriä ollaan tehty Mörkön kanssa yleisestikin tosi vähän, olkoot sellainen "myöhempien aikojen todo". Ennakoivat valssit alkavat nyt olla tasaisesti myöhässä, valssien oikea aikaisuuteen pitää mun keskittyä jatkossa huomattavasti lisää.

Toisesta ratatreenistä ei tehty kuin pätkiä, sillä suunniteltu pujottelun sisäänmeno- sekä ulostulokulma olivat niin vaikeita etten nyt halunnut sekoittaa pakkaa ollenkaan - kun kerta saatin tänään onnistuneet, joskin epävarmat pujottelut. Lähinnä keskityin vauhtiin ja vauhdin palkkaamiseen. A-esteellä tuli tosi hyviä kontakteja kovastakin vauhdista ja suorasta putkesta oli helppo palkata Mörköä.

Loppuun vielä pari puomia, yhdellä namilla. Suoritukset olivat selkeäsit eilisiä hitaampia (kahdella palkalla), joten jatkossa kahdella palkalla treenailua. Nyt Mörkö kyllä laukkaa puomin nousun ja tasaisen osuuden, mutta alkaa jarruttelemaan aivan turhaan alasmenoosuuden alkupäässä.

Illalla vielä syvien lihasten jumppaa sekä Mörkön että Ozzyn kanssa ja loppuun reilun puolen tunnin iltalenkki. Nyt on väsynyt pieni Mörköläinen :)

maanantai 10. syyskuuta 2012

Mörkö agilitailee ja Ozzy rallyilee

Kuten aikaisemmin totesin, niin nyt työn alle tulee ottaa pujottelun loppuun hiominen sekä putken, puomin ja keinun vauhdikas suorittaminen. Olin mielessäni suunnitellut tekeväni vain vauhtisuorituksia jokaisella näistä esteistä ja näin sain myös tehtyä. Siispä Mörkön kanssa hallille.

Ensin keinun työstöä. Keinulle nakki, keinun jälkeen suora hyppy ja hypyn takana herkkukippo. Ensimmäinen toisto oli hyvin Mörkömäinen, Mörköläinen alkoi jarruttelemaan ja odottelemaan heti kun keinu alkoi kippaamaan. Alastulon jälkeen vapautus ja hypyn yli herkkukipolle. Toisella toistolla Mörkö painelikin puoleen väliin alastulokontaktia saakka, vapautus ja hypyn yli herkkukipolle. Selkeästi tämä malli toimii, missä "kakkosnami" on kontaktilla ja "ykkösnami" sitten hieman kauempana. Enempää en uskaltanut keinua tällä kertaa ottaa, tästä on hyvä jatkaa.

Sitten pujottelun kimppuun. Alkukaaren jätin pois ja loppuun laitoin kaksi kaarta noin 20cm päähän. Kaarethan eivät enää ohjaa koiraa ollenkaan, mutta ovat henkisenä tukena - sekä koiralle että minulle. Kaksi toistoa niin että käskytin vain "kepit" ja muuten olin hiljaa. Onnistui, vaikka onkin niin kovin vaikeaa minulle olla hiljaa keppien suorituksen aikana.

Puomilla kokeilin samaa hommaa kuin keinulla, nakki puomin päässä maassa ja herkkukippo kauempana. Ja Mörköhän paineli menemään! Hiukan kontaktit venyi kun vauhti kasvoi, mutta joka kerta 2-on-2-off kontaktit tuli. Täytyy jatkossa treenata kontakteja myös kovasta vauhdista. Toisaalta, ennen tätä pitää saada puomille kova vauhti.

Sitten muutama veto niin että suoran putken päässä oli namikippo. Joka kerta sain juosta niin lujaa kuin lähti ja kertaakaan en kerennyt kipolle ennen Mörköä. Vauhtia oli paljon enemmän kuin ennen, joskin uskon että otus pääsee vieläkin lujempaa. Näitä suoria putkia vielä siis lisää ennen kuin alan pikkuhiljaa tekemään mutkaa putkeen.

Loppuun vielä yksi pujottelu niin että kaaret olivat ~40cm päässä. Hyvin meni ja mun pitäisi uskaltaa ottaa kaaret kokonaan pois... Hyvän mielen vauhtitreenejä yhteensä 10 minuuttia ja loppuun vielä reilu 10 minuutin jäähdyttely.


Illalla oli sitten Ozzyn vuoro rallyilla. Jos nyt pääsen sunnuntaina rally-tokoon, niin olisi hyvä tietää edes minne olen menossa ja mitä tekemässä. Ystävällisesti eräs partis-harrastaja lupasi opastaa hieman lajin saloihin ja kerettiin treenailla alon ja avon kylttejä. Ozzy tykkäsi ja on hyvää jumppaa veteraanille.

Mörkö MH-luonnekuvauksessa

Päivänä eräänä huomasin (facebookissa) että kaikki ovat viemässä koiriaan MH-kuvaukseen. Siitäpä innostuneena lueskelin normaalia tarkemmin samana päivänä saapuneen Koiramme-lehden ja pistin ylös sopivia MH-kuvauspäiviä. Erääseen sitten tuli ilmoittautuminen ja yllätyksekseni sain heti ekalla yrittämällä paikana lagottojen järjestämästä kuvauksesta, mikä vielä sopivasti pidettiin Espoossa.

Eilen pakkasin aamupäivällä Mörkön autoon, mukana rekkarit, rokotustodistus, lukollinen panta, hihna ja Mörkön oma lelu "setä sininen". Hihna jouduttiin paikan päällä muokkaamaan käsilenkittömäksi, onneksi järjestäjiltä löytyi saksat ja onneksi hihnana oli vain tuollainen näyttelyhihnan tapainen.

Kuvaus alkoi kontaktin tsekkaamisella ja leikkimisillä. Yhteistyökykyinen koira, jolla ei ollut turhan paljon leikki-intoa. Mörkö kyllä kiinnostui leikistä, mutta leluna toiminut paloletkun pätkä ei innostanut Mörköä ottamaan "lelua" suuhun.

1a. kontakti, tervehtiminen: Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen
1b. kontakti, yhteistyö: Lähtee mukaan halukkaasti, kiinnostuu testinohjaajasta
1c kontakti, käsittely: Hyväksyy käsittelyn
 
2a leikki, leikkihalu: Leikkiä, aktiviisuus lisäntyy
2b leikki, tarttuminen: Ei tartu, nuuskii esinettä
2c leikki, puruote ja taisteluhalu: Ei tartu esineeseen

Seuraavaksi takaa-ajo. Mörkö ei vieheestä paljoa välittänyt, joten taka-ajoa ei nähty. Hieman yllättynyt olin, vaikken toisaalta ollutkaan. Jos viehe olisi lähtenyt lähempää meitä niin taatusti Mörkö olisi ollut perässä. Nyt viehe oli kohtuu kaukana ja mamman poikana Mörkö päätti pysytellä lähellä.

3a takaa-ajo: Ei aloita
3b tarttuminen: Ei kiinnostu saaliista

Kolmen minuutin paikallaan seisoskelulla mitattiin aktiviteettitasoa. Mörkö puuhaili niitä näitä, taisi käydä nostamassa kinttua ja tsekkasi että miehuus on vielä tallella, mutta suurimman osan ajasta istui ja katseli. Kuvaajien kommentin mukaan Mörkö katsoi heidän päästä varpaisiin ja pisteytti mielessään katselijat.

4 aktiviteettitaso: Tarkkailevainen ja enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintoja

Etäleikki oli lähes toisinta takaa-ajosta. Mörkö kyllä katseli leikittäjää, muttei lähtenyt mamman luota minnekään.

5a etäleikki, kiinnostus: Tarkkailee avustajaa, välillä taukoja
5b etäleikki, uhka/aggressio: Ei osoita uhkaeleitä
5c etäleikki, uteliaisuus: Ei saavu avustajan luo
5d etäleikki, leikkihalu: Ei osoita kiinnostusta
5e etäleikki, yhteistyö: Ei osoita kiinnostusta

Tämän jälkeen alkoi "peloittelu"osio. Ensimmäisenä oli yllätys, eli kun kävelimme Mörkön kanssa eteen päin yhtäkkiä edestä kiskaistiin haalari ylös ja samalla itse pysähdyin ja päästin koirasta irti. Mörkö pysähtyi niillä jalansijoilleen, mutta tuli moikkaamaan haalaria kun olin kyykyssä haalarin edessä. Pieni "vuh" kuului haalarin noustessa, Mörkön ihmetellessä kummajaista. Lopuksi kuljimme kahteen kertaan haalarin ohitse, Mörkö tuli reippaasti mukana.

6a yllätys, pelko: Väistää kääntämättä pois katsettaan haalarista
6b yllätys, puolustus/aggressio: Ei osoita uhkaeleitä.
6c yllätys, uteliaisuus: Menee haalarin luo, kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa
6d yllätys, jäljelle jäävä pelko: Pieni niiaus tai nopeudenvaihtelu kerra, pienenee toisen ohituskerran jälkeen.
6e yllätys, jäljelle jäävä kiinnostus: Pysähtyy, haistelee tai katselee haalaria yhdellä ohituskerralla



Ääniherkkyytä tesetattiin "räminälaitteella", miss aaltopeltiä vasten vedetään metallista ketjua kolmen sekunnin ajan. Ensin käveltiin normaalisti laitteen vierestä ja kun ääni alkoi, pysähdyin ja päästin koiran irti. Mörkö teki kunnon loikan sivuun. Muuten hyvin samanlainen käytös kuin haalarilla, tuli luokse kun olin kyykyssä ja kutsuin. Ohitse uudestaan kuljettaessa ei kummempaa.

7a ääniherkkyys, pelko: pakenee enintään 5 metriä
7b ääniherkkyys, uteliaisuus: Menee räminälaitteen luo kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa
7c ääniherkkyys, jäljelle jäävä pelko: Pieni niiaus tai nopeudenvaihtelu kerra, pienenee toisen ohituskerran jälkeen.
7d ääniherkkyys, jäljelle jäävä kiinnostus: Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan



Ohjaajalle hupaisin osuus oli aaveet, missä kaksi aavetta tuli vuorotellen lähemmäksi koiraa. Uhka lisääntyi koko ajan. Mörkö totesi ettei mörköt pelkää aaveita ja istuskeli suurimman osan ajasta mun vieressä. Kuvaajat mietiskelivät ääneen että onkohan meillä kotona toogabileet säännöllisesti, kun oli niin tottunut lakana päällä kulkijoihin.

8a aaveet, puolustus/agressio: Ei osoita yhkauseleitä
8b aaveet, tarkkaavaisuus: Katselee aaveita silloin tällöin
8c aaveet, pelko: On enimmäkseen ohjaajan edessä tai sivulla, pientä välimatkanottoa
8d aaveet, uteliaisuus: Menee katsomaan, kun ohjaaja seisoo avustajan vieressä
8e aaveet, kontaktinotta aaveeseen: Ottaa itse kontaktia avustajaan



Loppuun vielä leikki samanlaisena kuin alussakin. Ei mainittavaa muutosta Mörkön käytöksessä, joskin pientä paineistumista oli havaittavissa haalarin, räminän ja aaveiden jälkeen.

9a leikki2, leikkihalu: Ei leiki, osoittaa kiinnostusta
9b leikki2, tarttuminen: Ei tartu esineeseen.

Viimeiseksi oli ampuminen. Kaksi laukausta ammuttiin kun leikin Mörkön kanssa setä sinisellä, ja kaksi laukausta kun oltiin vaan. Ennakkoon en tiennyt mitän Mörkö reagoi laukauksiin, tosin edellistä koiraa testatessa ei Mörköä hetkauttanut paukut ollenkaan autossa odotellessa. Ensimmäisen laukauksen jälkeen Mörkö lopetti leikkimisen, toisen laukauksen jälkeen Mörkö olis selvästi hämillään muttei lähtenyt karkuunkaan. Kolmannen ja neljännen laukauksen aikana Mörkö hyppi mua vasten (hyvin Mörkömäinen käytös kun tapahtuu jotain yllättävää). Ulkopuolisen kommenttina oli, että kyseenlaisella käytöksellä Mörkö olisi luultavasti saanut laukaisukokemattoman luonnetestissä. To be seen ;)

10 ampuminen: Häiriintynyt / pelokas



Yhteenvetona kuvaajat sanoivat että oikein sosiaalinen koira, ja on järkevä, hieman tynnyrissä kasvanut (kokematon) mamma poika. Kuulemma ei kannata hypätä kaivoon, sillä koira seuraisi kyllä perässä. Kaiken kaikkiaan oikein mukavat seurakoiran ominaisuudet :)

perjantai 7. syyskuuta 2012

Demoilua ja hyppytreenit

Mörköllä on ollut kiireinen viikko. Tiistaina omat treenit oli korvattu demokoirailulla, koulutusohjaajakurssi 2sen treeneissä. Torstaina sama teema jatkui. Koulutusohjaajakurssilaiset olivat tehneet kaksi erinomaisen meille sopivaa treeniä. Ensimmäisessä treenattiin putkeen irtoamista, ja toisessa teemana oli irtoaminen. Juuri sitä mitä me tarvitaankin. Samoiten otettiin puomia kumpanakin päivänä, hirveä hetsaus alkuun ja satasella loppuun. Kaiken kaikkiaan toistoja kuutisen kappaletta ja kaikki tehty laukalla.

Tänään hyppytreeneissä treenattiin lyhyttä hyppyä okserilla (lähetys kahden jalan päästä) ja perussarjaa vinoilla esteillä. Varsinkin vino perussarja yllätti Mörkön, mutta hyvin otus ratkoi uuden ongelman suorittaen koko sarjan loppuun. Seuraavat toistot menikin hyvin. Loppuun otettiin loivasti mutkalla olevalla putkella rallattelua - teemana jälleen vauhti ja irtoaminen.

Paljon ollaan edistytty Mörkön kanssa useassa asiassa, mutta seuraavat ovat nyt prioriteettilistan kärjessä:
  • pujottelu - suoritusvarmuus ja itseluottamus huippuunsa, sekä ohjaajalla että koiralla. Tällä hetkellä lopussa on kaaret henkisenä tukena, etäisyyttä on niin paljon että Mörkö voisi halutessaan tehdä väärin. Onneksi ei ole tehnyt.
  • putki - nopeutta lisää ja irtoamista paremmaksi
  • puomi - nopeutta lisää
  • keinu - nopeutta lisää, Mörkön pitäisi mennä pidemmälle keinun päähän

sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Ozzylla kiireinen viikonloppu

Lauantaina oli partisten toko-mestaruuskilpailu, mihin olin Ozzynkin ilmoittanut avoimeen luokkaan. Paljoa emme kerenneet treenailla ennen kisaa, joskaan parempaan suoritukseenkaan emme olisi enemmillä treenailuilla päässeet sillä syy "epäonnistumiseen" löytyi muualta. Ozzy teki muuten töitä tosi hyvin ja hyvällä tekniikalla mutta perusasennot olivat hukassa alun jälkeen. Ensimmäisten liikkeitten jälkeen ilmeisesti heikohkot takapään lihakset menivät hapoille ja istuutuminen ei siten tuntunut mukavalta. En ole (vielä) aivan varma tarkoittaako tämä sitä että tokoilut on kohdaltamme tokoiltu, vaiko sitä että tokoillaan sitten kun lihaksisto on paremmassa kunnossa. Joka tapauksessa pisteitä saimme 122,5 ja tälläkin tuloksella irtosi partisten avoimen luokan mestaruus.

Sunnuntaina oli vuorossa Helsingin syysnäyttely. Vaikka Ozzy oli selkeästi eilisestä väsynyt ukko venyi urosten voittoon olen lopulta VSP ja ROP-vet. Ryhmässäkin Ozzy jaksoi tsempata vielä kahdeksan parhaan veteraanin joukkoon. Liikkeissä huomasi että meno oli rauhallisempaa, vaikkakin edelleen hyvää rodunomaista askelllusta. Ozzy ei myöskään jaksanut samalla tavalla hassutella kehässä kuin mitä se normaalisti tekee. Itse tein sellaisen päätöksen että Ozzyn viikonloput koostuvat jatkossa yhdestä aktiviteetista. Se mitä tehdään, tehdään sitten täysillä. Täytyy ottaa oikeasti huomioon se ettei Osmoinen ole enää virtaa täynnä oleva nuori mies vaikka vielä varsin pirteä muuten onkin.

Maija Heinilä arvioi Ozzyn seuraavasti:
10 vuotta nuori, esitetään upeassa kunnossa. Ylälinja vahva ja suora vaikka vaari onkin 10v. Kaunis pää ja ilme. Erittäin hyvin kulmautunut etuosa, vahvat lyhyet kintereet, erinomainen karvanlaatu. Liikkuu erittäin rodunomaisesti. Onnea omistajalle!

perjantai 31. elokuuta 2012

Fyssaria & Mörkön hyppytreenit

Tänään taas treenit, tällä kertaa hyppytreenit. Mörköllä oli intoa enemmän kuin järkeä kun pakkasin varusteita... parin päivän treenitauko on tehnyt tehtävänsä. Tauko johtui taasen siitä, että Ozzy & Mörkö kävi keskiviikkona fyssarilla. Ozzyn kohdalla todettiin että edellisellä kerralla avattu etuosan jumitus ei ollut uusiutunut ja itse asiassa koira oli kaiken kaikkiaan hyvässä kunnossa. Takapään lihaksistokin oli parantunut. Jatketaan Ozzyn kanssa hyväksi havaitulla tiellä :) Mörkö taasen yllätti onnettomilla syvillä lihaksilla ja jumissa olleella yläselällä... kotiläksyksi tuli syvien lihasten treenailu ja minimissään viikon kontaktitreenitauko.

Parin palautumispäivän jälkeen hyppytreenit olivat siis erittäin hyvä aloitus fyssarin jälkeen. Hypyt pidettiin tarkoituksella matalalla (10cm) ja eri hyppyteknisiä harjoituksia tehtiin kolme. Pitkä tasavälein oleva sarja onnistui hyvin sekä lähettäen, rinnalla juosten että kutsuen (ja karkuun juosten). Kaareva sarja aiheutti hieman päänvaivaa, kun palkalle teki mieli oikaista kesken sarjan... Lopuksi etäisyyden hahmoittamista, mitä pitää ihan selkeästi treenailla itsekin. Mörkö hahmottaa etäisyyden kyllä hyvin, mutta hämmentyy muuttuvasta etäisyydestä. Itse treenailessa etäisyyden muutokset noin puolella jalalla.

torstai 30. elokuuta 2012

Video Zeljko Goranin treeneistä

Onneksi on mukavia ihmisiä, jotka videoivat toisten suorituksia :) Alla Mörkön ja minun suoritus illan treeniradasta. Kuten kuvasta näkyy, minä voisin opetella juoksemaan ripeämmin... ja niitä kohtia missä seisoskelen pitää treenata vielä lisää jotta suorituksista tulee sulavia.

http://youtu.be/dLCXbuKABOw

tiistai 28. elokuuta 2012

Mörkön viikkotreenit korvattu Zeljko Goran koulutuksella + Ozzyn kenraaliharjoitus ennen lauantain koetta

Tänään oli mahdollisuus päästä Zeljko Goran koulutettavaksi ja totta kai mahdollisuus piti käyttää! Zeljko oli suunnitellut oikein mukavan radan, pieniä jippoja ripoteltu muutamia mutta myös ihan reilua tekemistä eikä pelkkää kikkailua. Mun jännityskäyrä nousi kattoonsa kun selvisi että ryhmässä on jo kolmosluokassa kisaavia - ja Mörköläinen. Ja arpaonni suosi vielä niin paljon että aloitin Mörkön kanssa yksilösuorituksen.

Ensin jokainen koirakko (5kpl) suoritti radan alusta loppuun, ja tämän jälkeen jokaisen kanssa treenailtiin ongelmakohtia. Itselleni kompastuskiveksi muodostui esteet 3 ja 11, koska vastaavaa ohjausta en jostain syystä ole treenaillut. Näitä hinkattiin jokusen kerran... Hypyn 7 kohdalla tehty valssi sai kehuja oikea-aikaisuudestaan, samoin kuin hypyn 20 hyvästä käännöksestä. Hypyn 15 niisto-persjättö sai myös kehuja, tosin kommentilla että on selkeästi uusi juttu ja vaatii ohjaajalta itsevarmuutta. Lopussa jokainen koirakko suoritti vielä radan uudelleen alusta loppuun uusia ajatuksia käyttäen.

Harjoitusrata. Tällä kertaa teimme ainoastaan radan valkoisilla numeroilla.

Mörkö oli niin pätevä! Otus jaksoi hyvin useat toistot ja muutenkin oli hyvin motivoitunut. Olin niin tyytyväinen joka kerta onnistuneesta valssista. Hienoa, että olen saanut käyttöön "ennakoiva valssaus"- kurssin antia. Hyppyjen 3 ja 11 kohdalta sain hyvää oppia minulle uudesta ohjaustavasta, olisikohan ollut sokkari nimeltään. Täytyy lisätä vastaavanlaiset kuviot omaan harjoituslistaan, sillä tuo ohjauskuvio olisi hyvä osata. Vaikka toki ilmankin pärjää, mutta näyttä helpottavan omaa sijoittumista kummasti. Sain myös oman ryhmän kuunteluoppilaina olleilta hyvää palautetta Mörkön ja mun tekemisistä. Hyvä fiilis kaiken kaikkiaan :)

Ja sitten Ozzyn kuviot... Aamusella oli tarkoitus tehdä hyvänmielentreenit noudon ja kaukojen kanssa. Noutojen palautukset meni aivan pipariksi ja kaukokäskyjen asennonvaihtoihin tarvisi joka kerta kaksoiskäskyn. Hyvin menee, eipä paljoa naurata lauantain partisten toko-mestaruuskisat. Noh, ei voi muuta kuin toivoa että Ozzy tsemppaa kisoissa. Odotukset kyllä tippui kertaheitolla ykköstuloksesta kakkostulokseksi.