maanantai 10. syyskuuta 2012

Mörkö MH-luonnekuvauksessa

Päivänä eräänä huomasin (facebookissa) että kaikki ovat viemässä koiriaan MH-kuvaukseen. Siitäpä innostuneena lueskelin normaalia tarkemmin samana päivänä saapuneen Koiramme-lehden ja pistin ylös sopivia MH-kuvauspäiviä. Erääseen sitten tuli ilmoittautuminen ja yllätyksekseni sain heti ekalla yrittämällä paikana lagottojen järjestämästä kuvauksesta, mikä vielä sopivasti pidettiin Espoossa.

Eilen pakkasin aamupäivällä Mörkön autoon, mukana rekkarit, rokotustodistus, lukollinen panta, hihna ja Mörkön oma lelu "setä sininen". Hihna jouduttiin paikan päällä muokkaamaan käsilenkittömäksi, onneksi järjestäjiltä löytyi saksat ja onneksi hihnana oli vain tuollainen näyttelyhihnan tapainen.

Kuvaus alkoi kontaktin tsekkaamisella ja leikkimisillä. Yhteistyökykyinen koira, jolla ei ollut turhan paljon leikki-intoa. Mörkö kyllä kiinnostui leikistä, mutta leluna toiminut paloletkun pätkä ei innostanut Mörköä ottamaan "lelua" suuhun.

1a. kontakti, tervehtiminen: Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen
1b. kontakti, yhteistyö: Lähtee mukaan halukkaasti, kiinnostuu testinohjaajasta
1c kontakti, käsittely: Hyväksyy käsittelyn
 
2a leikki, leikkihalu: Leikkiä, aktiviisuus lisäntyy
2b leikki, tarttuminen: Ei tartu, nuuskii esinettä
2c leikki, puruote ja taisteluhalu: Ei tartu esineeseen

Seuraavaksi takaa-ajo. Mörkö ei vieheestä paljoa välittänyt, joten taka-ajoa ei nähty. Hieman yllättynyt olin, vaikken toisaalta ollutkaan. Jos viehe olisi lähtenyt lähempää meitä niin taatusti Mörkö olisi ollut perässä. Nyt viehe oli kohtuu kaukana ja mamman poikana Mörkö päätti pysytellä lähellä.

3a takaa-ajo: Ei aloita
3b tarttuminen: Ei kiinnostu saaliista

Kolmen minuutin paikallaan seisoskelulla mitattiin aktiviteettitasoa. Mörkö puuhaili niitä näitä, taisi käydä nostamassa kinttua ja tsekkasi että miehuus on vielä tallella, mutta suurimman osan ajasta istui ja katseli. Kuvaajien kommentin mukaan Mörkö katsoi heidän päästä varpaisiin ja pisteytti mielessään katselijat.

4 aktiviteettitaso: Tarkkailevainen ja enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintoja

Etäleikki oli lähes toisinta takaa-ajosta. Mörkö kyllä katseli leikittäjää, muttei lähtenyt mamman luota minnekään.

5a etäleikki, kiinnostus: Tarkkailee avustajaa, välillä taukoja
5b etäleikki, uhka/aggressio: Ei osoita uhkaeleitä
5c etäleikki, uteliaisuus: Ei saavu avustajan luo
5d etäleikki, leikkihalu: Ei osoita kiinnostusta
5e etäleikki, yhteistyö: Ei osoita kiinnostusta

Tämän jälkeen alkoi "peloittelu"osio. Ensimmäisenä oli yllätys, eli kun kävelimme Mörkön kanssa eteen päin yhtäkkiä edestä kiskaistiin haalari ylös ja samalla itse pysähdyin ja päästin koirasta irti. Mörkö pysähtyi niillä jalansijoilleen, mutta tuli moikkaamaan haalaria kun olin kyykyssä haalarin edessä. Pieni "vuh" kuului haalarin noustessa, Mörkön ihmetellessä kummajaista. Lopuksi kuljimme kahteen kertaan haalarin ohitse, Mörkö tuli reippaasti mukana.

6a yllätys, pelko: Väistää kääntämättä pois katsettaan haalarista
6b yllätys, puolustus/aggressio: Ei osoita uhkaeleitä.
6c yllätys, uteliaisuus: Menee haalarin luo, kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa
6d yllätys, jäljelle jäävä pelko: Pieni niiaus tai nopeudenvaihtelu kerra, pienenee toisen ohituskerran jälkeen.
6e yllätys, jäljelle jäävä kiinnostus: Pysähtyy, haistelee tai katselee haalaria yhdellä ohituskerralla



Ääniherkkyytä tesetattiin "räminälaitteella", miss aaltopeltiä vasten vedetään metallista ketjua kolmen sekunnin ajan. Ensin käveltiin normaalisti laitteen vierestä ja kun ääni alkoi, pysähdyin ja päästin koiran irti. Mörkö teki kunnon loikan sivuun. Muuten hyvin samanlainen käytös kuin haalarilla, tuli luokse kun olin kyykyssä ja kutsuin. Ohitse uudestaan kuljettaessa ei kummempaa.

7a ääniherkkyys, pelko: pakenee enintään 5 metriä
7b ääniherkkyys, uteliaisuus: Menee räminälaitteen luo kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa
7c ääniherkkyys, jäljelle jäävä pelko: Pieni niiaus tai nopeudenvaihtelu kerra, pienenee toisen ohituskerran jälkeen.
7d ääniherkkyys, jäljelle jäävä kiinnostus: Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan



Ohjaajalle hupaisin osuus oli aaveet, missä kaksi aavetta tuli vuorotellen lähemmäksi koiraa. Uhka lisääntyi koko ajan. Mörkö totesi ettei mörköt pelkää aaveita ja istuskeli suurimman osan ajasta mun vieressä. Kuvaajat mietiskelivät ääneen että onkohan meillä kotona toogabileet säännöllisesti, kun oli niin tottunut lakana päällä kulkijoihin.

8a aaveet, puolustus/agressio: Ei osoita yhkauseleitä
8b aaveet, tarkkaavaisuus: Katselee aaveita silloin tällöin
8c aaveet, pelko: On enimmäkseen ohjaajan edessä tai sivulla, pientä välimatkanottoa
8d aaveet, uteliaisuus: Menee katsomaan, kun ohjaaja seisoo avustajan vieressä
8e aaveet, kontaktinotta aaveeseen: Ottaa itse kontaktia avustajaan



Loppuun vielä leikki samanlaisena kuin alussakin. Ei mainittavaa muutosta Mörkön käytöksessä, joskin pientä paineistumista oli havaittavissa haalarin, räminän ja aaveiden jälkeen.

9a leikki2, leikkihalu: Ei leiki, osoittaa kiinnostusta
9b leikki2, tarttuminen: Ei tartu esineeseen.

Viimeiseksi oli ampuminen. Kaksi laukausta ammuttiin kun leikin Mörkön kanssa setä sinisellä, ja kaksi laukausta kun oltiin vaan. Ennakkoon en tiennyt mitän Mörkö reagoi laukauksiin, tosin edellistä koiraa testatessa ei Mörköä hetkauttanut paukut ollenkaan autossa odotellessa. Ensimmäisen laukauksen jälkeen Mörkö lopetti leikkimisen, toisen laukauksen jälkeen Mörkö olis selvästi hämillään muttei lähtenyt karkuunkaan. Kolmannen ja neljännen laukauksen aikana Mörkö hyppi mua vasten (hyvin Mörkömäinen käytös kun tapahtuu jotain yllättävää). Ulkopuolisen kommenttina oli, että kyseenlaisella käytöksellä Mörkö olisi luultavasti saanut laukaisukokemattoman luonnetestissä. To be seen ;)

10 ampuminen: Häiriintynyt / pelokas



Yhteenvetona kuvaajat sanoivat että oikein sosiaalinen koira, ja on järkevä, hieman tynnyrissä kasvanut (kokematon) mamma poika. Kuulemma ei kannata hypätä kaivoon, sillä koira seuraisi kyllä perässä. Kaiken kaikkiaan oikein mukavat seurakoiran ominaisuudet :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti