lauantai 13. huhtikuuta 2013

Pujottelu jälleen päänvaivana

Tänään hallille, jee indikoi Mörkö. Aloitettiin jo tutuksi tulleella pujottelulla, helppo pujottelu ja lopussa palkka. Mutta Mörköpä narutti niin minut kuin apuohjaajankin jättämällä viimeisen kepit pujottelemalla. Tämä tapahtui niin äkkiä ja yllättäen että minä onneton kerkesin naksauttaa väärästä toiminnosta ja koira pääsi vielä palkkaamaan itsensä. Great... ohjaajalle ja apuohjaajalle herätys!

Seuraavaks tehtiin sama uusintana, tällä kertaa kaikki kolme olivat hereillä ja tuli onnistunut suoritus (ja palkkaus). Kolmantena toistona olin suunnitellut ottavani pujottelu-hyppy-palkka, ja pujottelu menikin aina viimeiseen väliin saakka hyvin missä Mörkö seisahtui hölmistyneenä ja ohjasin vikasta välistä hypylle ja palkalle. Tässä kohtaa itselle kävi ajatushärö, ja päätin ottaa saman vielä uudestaan. Ja niinhän siinä kävi, että kun ahnehtii liikaa niin plörinäksihän se menee. Mörkö jätti pujottelun loppupuolella suorituksen kesken. Viidentenä toistona jälleen perushelppo pujottelu mistä palkka.

Seuraavaksi otin kolme toistoa puomia, puomin päässä palkka. Mielikuvan rakentaminen laukalla suoritettavasta puomista siis jatkuu. Tällä kertaa oli puomin alla myös mutka-putki, mikä jostain syystä on aikaisemmin häirinnyt Mörkön puomin suorittamista paljon. Tänään ei putki haitannut, eikä Mörkö kiinnittänyt siihen ollenkaan huommiota. Jokaisella toistolla suoritus parani ja kolmannella kerralla Mörkö suoritti puomin alusta loppuun laukalla.

Jäi niin harmittamaan pujottelu, että aivan loppuun otettiin kaksi "nollaus"pujottelua, eli pelkkä pujottelu mutta palkka tällä kertaa niin että apuohjaaja laskee kupin maahan vasta kun Mörkö on tullut pujottelusta pois. Ensinnäkin tällä tavoin ei Mörkö pääse itseään omatoimisesti palkkaamaan. Toisekseen sen takia, että kun kuppi ei ollutkaan maassa odottamassa niin viimeisessä välissä oli havaittavissa erittäin lyhytaikaista empimistä kummallakin kerralla.

Kävellessäni 45 minuutin matkaa kotiin Ozzyn ja Mörkön kanssa mietin pujottelun tilaa monelta kantilta. Onko taas käymässä niin, että kun alan elättelemään toivoita kisoihin menosta niin pujottelu hajoaa? Miten vaikeuttaa harjoitusta niin ettei pujottelun oikein suorittaminen kuitenaan vaarannu? Ensimmäisenä ajatuksena on nyt vahvistaa Mörkölle sitä että pujottelu tehdään oikein vauhdikkaasti riippumatta siitä onko kuppi maassa vaiko ei. Toinen ajatus oli se, että ehkä voisin alkaa itse palkkaamaan Mörköä nyt kun sillä on hyvä ymmärrys siitä että kepeillä pitää ajatuksen olla eteen päin (vai onko sittenkään kun viimeinen väli aiheuttaa harmia?).

Niin tai näin, otan tämän päiväisen "tilastoharhana" ja hälytyskellona pysähtyä miettimään tilannetta. Kolmen viikon aikana on kuitenkin tulllut oikeastaan ainoastaan onnistumisia, myös vaikeimmissa ympäristöissä, joten oli jo melkein odotettavissa että virheellinen suoritus jossain vaiheessa tulee. Hälytyskellot on sammutettu, mutta asiaa ei missään nimessä ole unohdettu. En vain vielä ole saanut kuningasajatusta että mitä seuraavaksi.

Pujottelulaskuri on nyt 75/91 (=82,4%). Olin hieman elätellyt toiveita, että sadan yrityksen aikana olisimme Mörkön kanssa päässet osaamiseltamme siihen tilaan että pujottelu onnistuu ja toimii niin harjoituksissa kuin mahdollisesti kisoissakin. Hieman yllättäenkin voin todeta että näin ei käynyt. Sadan toiston aikana ollaan saatu kyllä useita onnistumisia aikaiseksi, mutta pujottelu ei missään nimessä ole vielä itsenäinen ja valmis este. Kävelessä kotiin mietin myöskin että miten jatkaa laskurin kanssa. Ehkä jatkan siihen saakka mittaamista kunnes pujottelu mielestäni onnistuu treeneissä rennosti. Tai sitten alan laskemaan onnistumisprosentti viimeisimmältä 50 toistolta. Tai sitten unohdan matematiikan agilitystä.

Kotona koko lauma sai aamuruoan sijaan possunkorvat ja niiden työstämisen jälkeen talosta löytyy kolme kappaletta nukkuvia koiria :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti