torstai 28. helmikuuta 2013

Ozzyn rallaillee viikkotreeneissä

Tämän viikon rally-tokotreenit aloitettiin Ozzylle haasteellisesti. Heti halliin tultua kävi käsky käytösruutuun, asentona edessä istuminen. Eihän intoa täynnä oleva partis olisi millään malttanut istua vaadittua kahta minuttia aloillaan. Väliin käytiin tekemässä oikein etevä rata ja sen jälkeen uudelleen käytösruutuun, tällä kertaa edessä maaten. Suurimmat höyryt ja  innot purettuaan Ozzy suoriutui tehtävästä asiaan kuuluvasti. Onneksi kisoissa on ensin rata ja sitten käytösruutu.

Ensimmäinen rata tehtiin kylttien mukaan. Tänään perusasennot löytyivät todella mukavasti, ne kun ovat viime viikkoina olleet hiukan hukassa. Hieman hinkattiin myös pujottelua, jotta oikea seuraamispaikka löytyi vasemmalle kaarroksissakin. Toinen rata tehtiin taas oikealla puolella seuraten. Seuraaminen alkaa olla todella mallikasta ja Ozzy näyttää itsevarmalta oikealla ollessaan. Toki oikealle kaarroksissa pitää edelleen vahvistaa oikeaa seuraamisen paikkaa ja 270 sekä 360 astetta oikeaan vaatii runsaasti vielä treeniä - Ozzy kun tuppaa pyörähtämään itsensä ympäri.

Omalla ajalla treenailtiin puolen vaihtoa jalkojen alta. Vasemmalta oikealle sujuu jo oikein kivasti ja oikealta vasemmallekin on edistynyt paljon. Kokeilin myös puolenvaihtoa selän takana, sujui ihan ok mutta pitää vielä vahvistaa. Ihan loppuun otin peruuttamista. Ozzy teki useita noin kahden oman mitan peruutusta, ja parhaimmalla kerralla peruutti ennätyksellisen 2 1/3 mittaansa - edistystä siis :) Täytyy vaan nyt itse malttaa nostaa vaatimustasoa rauhassa jotta peruuttaminen saadaan onnistumaan aina kolmen koiran mitan mittaisena. Tietääpä ainakin mitä treenailla kotona :)

tiistai 26. helmikuuta 2013

Viikkotreeneissä muistiharjoitus

Tänään pitkästä aikaan omiin agilityn viikkotreeneihin. Mörkökin oli aivan innoissaan, kaipa sekin on kaivannut lajia. Hallin pihalle ajaessa muutoin niin hiljaiselta takapenkiltä kuului "vuh!" :)

Tänään aiheena oli muistaminen, treenin nimi oli Muisti34. Harvinaisen helppoa, ensin 17 esteen rata yhteen suuntaan ja saman tien takaisin vastakkaiseen suuntaan. Koska radalla oli keinu, takaisin päin tullessa jouduttiin hieman soveltamaan ja tämän sovelluksen seurauksena pujottelu suoritettiin kolmesti. Avustajalla kuppi mukaan ja kuppiin tarpeeksi namia. Saatiin extraherkkunamit vielä treenikaverilta käyttöön.

Mörköläinen suoriutui 34 esteen radasta oikein vauhdikkaasti. A:lla Mörkö otti joka kerta hienot kontaktit ja keinunkin Mörkö suoritti yllättävänkin itsevarmasti. Olin hieman jopa yllättynyt kun perjantaina kevytmetallikeinu mietitytti Mörköä niin kovin.. tänään ei kuitenkaan puisella keinulla mitään ongelmia. Ensimmäiseen pujotteluun Mörkö lähti niin ettei tiennyt pujottelun päässä olevan namikippoa. Hyvin otus pujotteli. Toiselle pujottelulle itse hieman paineistuin mutta sain kuin sainkin pidettyä oman paketin kasassa, Mörkökin pujottli mallikkaasti. Kolmanteen pujotteluun Mörkö taas lähti hieman vaisummin, mutta minun tsempatessa pujotteluvauhti parani loppua kohti. Mörkö sai joka kerta palkan kupista pujottelun päätteeksi.

Että olen niin tyytyväinen! Itseäni ei jännitä pujottelu ollenkaan samalla tavoin kuin vielä joitakin viikkoja sitten. Tänään ensimmäinen ja viiminen pujottelu oli omalta kohdaltani jo todella rento ja luottavainen. Kouluttajan kuvailemana pujottelu oli teknisesti oikein hyvä ja nopea, sisään mentyään Mörkö laskee takapäänsä alas ja laittaa turbon silmään. Oikein hyvä. Pujottelulaskuri nakuttaa tällä hetkellä luvuissa 29/31.

maanantai 25. helmikuuta 2013

Lenkkiä ja sisätreeniä

Kuntokuuri on aloitettu aktiivisesti, täytyy vain pitää huoli että tästä tulee hyvä tapa eikä vain hetken oikku. Sunnuntaina kävin kokeilemassa omaa vointiani 50min kävelylenkillä ja eilen käytiin 70min kuutamokävelylenkillä. Lämmin kyllä tulee itselle ja lihaksissa tuntuu :/ Niin se vaan pitempi pakkolepo vaikuttaa. Onneksi nyt on mukavia lenkkeilysäitä ollut, joten toivottavasti pääsen pian takaisin normaaliin lenkkeilyrytmiin :)

Ennen lenkkiä treenailin jälleen kotosalla. Ensin Ozzyn vuoro näyttää miten perutellaan ja peruttelihan Ozzy reippaasti kaksi omaa mittaansa. Askel kerrallaan pitää tuota liikettä treenailla kolmeen Ozzyn omaan mittaan. Onneksi aloitin treenailun hyvissä ajoin, kun liikeenä ei tuota voi rakentaa kovinkaan nopeasti. Ozzy kyllä tykkää peruutella, ja saapahan samalla hyvää takapäänjumppaa.

Mörkön kanssa tein hieman kaikkea. Ensin sivulletuloja, jotka ovat suorituneet tosi mukaviksi. Käteen hyppäämistäkin on huomattavasti vähemmän. Havaitsin, ettei Mörköllä ole käsitystäkään mitä sivu-käsky tarkoittaa joten käskyn yhdistämistä liikkeeseen tulee vielä tehdä lisää. Maahanmenoissa treenailin sivusta maahanmenoa, tällä hetkellä kun Mörkö tekee maahanmenon ainoastaan edessä. Loppuun joitakin seuraamisen liikkeelle lähtöjä sekä liikkeestä pystähtymistä. Innostunut oppilas tuo Mörköläinen :)

Kummankin poitsun kanssa tehtiin vielä syvien lihasten jumppaa omien harjoitusten perään.

lauantai 23. helmikuuta 2013

Kuntokuurille, mars!

Koko porukka! Olen nyt parannellut itseäni hevosen selästä tippumisesta johtuen kahdeksan viikkoa. Ensimmäiseen neljään viikkoon en pystynyt ulkoiluttamaan Ozzya ollenkaan, eikä jälkimmäiset viikotkaan ole helppoja olleet vihoittelevan selän kanssa. Alussa sain kivasti apua koirien ulkoiluttamisessa, mutten avustajilta voinut olettaa mitään tunnin lenkkejä. Lähinnä koirat ovat käyneet "pissalenkkejä" (20min)  useamman kerran päivässä, satunnaisesti hieman pidempiä remmilenkkejä (40min) ja tapojeni vastaisesti olen käyttänyt koiria myös koirapuistossa muutaman kerran. Ja alkaahan se pikkuhiljaa näkyä, meissä kaikissa. Nyt kun oma fyysinen olotila alkaa olla kohtuu vakiintunut, niin pitää ottaa pitkät lenkit pikkuhiljaa takaisin ohjelmistoon. Mörkö ja Ozzy kaipaisivat fyysisen kunnon kehittymisen nimissä myös vapaana lenkkeilyä. Kuntkuuri, tekee hyvää meille kaikille :)

Aamusta jälleen hallille. Eilinen (kevytmetlli)puomin suorittamisen hitaus jäi hieman mietityttämään minua. Niinpä halusin ottaa (metalli)puomia, jotta päästään mahdollisimman nopeasti takaisin nopeaan suoritukseen. Tietenkään pujottelua unohtamatta.

Puomin kimppuun ensin. Aluksi kaksi toistoa suorasta putkesta suoraan puomille. Molemmat suoritukset olivat selkeästi ujoja. Kolmas samanlainen toisto ja ylösmeo tuli laukalla, loput ravilla. Seuraavaksi kaksi toistoa hypyn kautta puomille, kummallakin kerralla Mörkö laukkasi noin puoleen väliin puomia ennen kuin laski raville. Täytyy nyt vain tehdä puomia tehotreeninä sekä hyppytekniikkatreenin yhteydessä ja omilla esteillä.

Pujotteluun ensimmäisellä kerralla putken kautta, itse menin vasemmalla puolella. Hyvin Mörköläinen pujotteli, joskin hieman hitaahkosti. Seuraavaksi otin hypyltä A:lle, sieltä hypyn kautta pujotteluun (jäin oikealle). Jälleen varmaa pujottelua, mutta jälleen mielestäni hieman vaisusti. Enempää ei tehty pujottelua, jos kerta ei kuntoa riitä eilisen hyppytekniikan jäljiltä niin turhaan sitä on kaivaa verta nenästään. Pujottelulaskuri on nyt 26/28.

Loppuun huippuhyvä verryttely, sillä kävelitiin Ozzyn ja Mörkön kanssa reilu neljä kilometria hallilta kotiin. Matkan aikana kerkesi hyvin miettimään liikkumista, kuntoilua ja kuntoa kun omat sykkeet olivat selkeästi koholla ja reipas kävely laittoi puuskuttamaan... Onglema havaittu, nyt sitä korjamaan :)


perjantai 22. helmikuuta 2013

Suunnitelmiin muutos - ja onnistuminen!

Tänään oli jälleen Mörkön hyppytekniikkatreenit.

Ensin tehtiin venymistä, välit olivat 5-7 jalkaa rimojen ollessa 15cm korkeudessa. Mörkö selkeästi yllättyi esteiden etäisyyksien kasvusta, selvitti kuitenkin sarjan hillittömällä viimeisellä loikalla. Sama homma uudestaan, ja edelleen Mörkö joutui työskentelemään liioitellusti. Kolmannelle kerralle laitettiin rimat vinoon (toinen pää massa, toinen 15cm), joka toinen rima toisin päin vinossa. Tähän toistoon lähdettiin lennosta ja Mörkö teki kunnon jarrutuksen ennen hyppyjä ja katsoi uuden näköisi hyppyjä. Neljsäs toisto oli jo mallikelpoisempi, tosin Mörkö lähti aivan oikeasta laidasta hyppyä (riman korkeammalta puolelta). Viidennessä toistossa viimeiseen väliin tuli yksi ylimääräinen laukka, muuten siisti suoritus. Arvailuksi jää, johtuiko viimeinen motivaation laskusta vai fyysisestä väsymisestä.

Toisella kierroksella tehtiin pituuden arviointia. Kahden hypyn välillä oli neljä jalkaa, sitten kuusi jalkaa ja pituus. Aloitettiin yhdellä pituuden palalla ja lisättiin pala kerrallaan kolmeen palaan saakka. Sen jälkeen paluu yhteen palaan. Yhdellä ja kahdella palalla hyvin arvioitu hyppy, kolmanteen tuli 15-20cm ylimääräistä korkeuttakin. Ei olla kyllä koskaan tehty pituutta kolmella palalla. Kotiläksyksi kasvavaa sarjaa.

Viimeisellä kierroksella tehtii 19 esteen rataa. Radalla oli kivasti kaikki kontaktit, hauskoja ohjauskuvioita - ja pujottelu. Olin aikaisemmin suunnitellut että seuraavissa viikkotreeneissä otan pujottelua ja kahden viikon päästä sitten olisi vuorossa ensimmäinen kokeilu vieraalla pujottelulla. Kerroin kouluttajalle pujottelun tämän hetkisestä tilasta, ja koska hallilta löytyi ohjurit päätin kokeilla pujottelua kerran ilman ohjureita avustajan hoitaessa palkkauksen. Kouluttajan kanssa jaettiin sama näkemys että kokeillaan, ja jos ei onnistu niin sitten ohjurit käyttöön. Omaa vuoroa odotellessa Mörkö haukotteli taukoamatta - tiedä sitten rauhoitteliko itseään (radalla suoritti todella kiihkeä koira osuuttaan) vai rauhoitteliko mua... Oman vuoron tullessa Mörkö lähti iloisesti matkaan. Kevytmetallipuomi meni kävellen ja kevytmetallikeinu selkeästi pahoitti Mörkön mielen. Kahden hypyn kautta putkeen ja sieltä pujotteluun. Kerkesin pujottelun aikana ajatella yllättävän paljon eri asioita ja meinasin mennä jaloistani sekaisin kun jännitti niin kovin - mutta Mörkö pujotteli! Kuulemma vielä rennosti ja itsevarmasti :) Ensimmäinen pujottelu vieraalla esteellä, samoin ensimmäinen pujottelu "kovalla" lattialla (vs oman hallin pehmeä hiekkapohja). Loppurata menikin rennosti rallatellen ja nautiskellen.

Pujottelulaskuri on nyt 24/26, joista 1/1 vieraalla pujottelulla.

Rallyn viikkotreeneissä vauhdikasta

Ozzy kävi eilen omissa viikottaisissa rally-treeneissä aivan älyttömillä kierroksilla. Nelivedolla mentiin halliin ja rataa rakentaessa Ozzy äityi jopa haukkumaan. Kun viimein kävin hakemassa Ozzyn mukaani niin ensi töikseen herra teki reippaan hypyn vieressäni suoraan ylös päin ja nappasi hampaillaan kiinni alleista - Ozzy tekee tuota tosi harvoin ja ainoastaan äärimmäisesen virittyneessä mielentilassa. Pääasia että ukkeli tykkää :)

Tehokkaan puolituntisen aloitin treenailemalla puolen vaihtoa jalkojen alta. Ei tuo nyt liikkeenä edelleenkään varmasti kympin suoritus ole, mutta on edennyt huimasti muutamassa viikossa. Edelleen varmuutta kaipaava liike, joten täytyy pitää tuon harjoitteleminen aktiivisesti listalla.

Seuraavaksi tein kaksi eri rataa normaalilla kaavalla. Ensin vasemmalla puolella seuraten ja sitten oikealla puolella seuraten. Muuten menee oikealla puolella seuraaminen hyvin, mutta pujottelu juosten on vielä liian haastava liikkeenä. Otin muutamankin toiston pujotellen, kummallakin puolella seurauttaen jotta saadaan tuosta siistimpi liike. Istu-seiso-koiran ympäri kyltti oli kivasti radalla, pääsin (eli muistin...) kokeilemaan sopivaa tapaa pyytää Ozzy seisomaan niin että koira pysyy myös seisomassa. Ettei tarvitse ottaa toistamiseen -10 pistettä liikkeestä kisoissa. Sopiva tapa löytyi ja tätä vahvistelin itsekseni radan raunalla.

Loppuun otin vielä peruuttamista. Ozzy peruuttaa suoraan 1-1.5 mittaansa myös hallissa häiriön alla. Pitemmillä matkoilla alkaa tulla vinoutta liikkeeseen. Mukava huomata että peruuttaminenkin etenee :) Nyt täytyy treenailla kotona eteisen käytävässä lisää matkaa, tavoitteena kolme omaa mittaansa suoraan peruuttava koira.

Tässä vaiheessa Ozzylla oli kova hiki. Selkeästi treeni oli ottanut sekä lihaksiin että aivoihin. Onnellinen ja tyytyväinen koira palasi kanssani kotiin.

tiistai 19. helmikuuta 2013

Piirin Toko1:nen suoritettu...

... ja Mörkö sai suositukset Toko2:lle :) Olin todella yllättynyt, sillä tiesin että Toko1sen jälkeen on jokaisella koirakolla kotiharjoittelujakso ja Mörköhän ei oikeastaan osaa muuta kuin istua ja mennä maahan. Vaikka saisimme mennäkin suoraan Toko2:lle niin jään treenailemaan itsekseni hetkeksi. Tämä jo ihan siitä syystä koska seuraava Toko2nen on tiistaina agilityn kanssa samaan aikaan ja kevään kurssi on taas samaan aikaan kuin Korrien koulutus. Joten jään odottelemaan syksyn kurssien aikataulua - ja treenailen Mörkösen kanssa itsekseni.

Tämän kertaisessa koulutuksessa käytiin läpi seuraamista ja erityisesti kääntymistä. Kovinkaan kauan ei harjoiteltu itse asiaa, kun harvalla edes suoralla seuraaminen on tarpeeksi hyvällä tasolla. Omalla ajalla kokeilin maahan menoa, että onnistuuko se vieraassa paikassa - onnistuihan se :) Samoiten tein sivulle tuloa, täytyy nyt tehdä helpotettuna tuota liikettä jonkin aikaa jotta saan sivulle tulosta omat kriteerini täyttävää. Kolmantena asiana tehtiin hyppyä, mikä oli Mörkölle tänään jostain syystä "uusi juttu". Eipä paljoa haittaa, hyppyä pääsen treenailemaan omalla ajallakin.

Ihan loppuun tehtiin kaksi kisaa. Ajatuksena oli "tuolileikki", käveltiin ympyrässä koira jollain lailla sivulla ja "käsky"-huudon käydessä koira käskettiin ensimmäisellä kierroksella istumaan ja toisella kierroksella maahan. Hitain suoriutuja tippui pois ja jäi tuomariksi. Mörkö kulki vieressä oikein hyvin, lähes seurasi. Istumisessa selvittiin kolmanneksi saakka ja maahan menossa yllätyksekseni tultiin voittajiksi. Ei siis turhaan eilen harjoiteltu maahan menoa ;)

Illan agilitytreenit muuttuivat ohjatuista treeneistä omatoimitreeneiksi hiihtolomien myötä, joten jätin treenit suosiolla väliin. Pätevä kurssilainen, Tico ja Ozzy saivat iltapuhteiksi possunkorvat, joten nyt talossa kuuluu taukoamaton rouskutus.

maanantai 18. helmikuuta 2013

Maahan!

En edes muista aloitinko maahan menon opettamisen Mörkölle tämän vuoden alussa, vai jo viime vuoden lopussa. Joka tapauksessa oppiminen on ollut prosessina h i d a s t a , aivan kuten istumisen kanssakin aikoinaan oli. Jostain syystä Mörköllä ei ole ne vikkelimmät hoksottimet, mutta ehdottoman positiivista on kuitenkin se että kun Mörkö kerran jonkin asian oppii niin sitten se myös sen osaa. Toki yleistämistä pitää tehdä, mutta tuossa vaiheessa eteneminen on nopeampaa.

Tänään illasta innostuin taas treenailemaan maahan menoa. Naksu ja nakit valmiina ja eikun hommiin. Alussa Mörköä piti tapansa mukaan hieman avittaa käsiavuilla ja ylipäätänsä maahan meno oli hivenen hidasta ja "arveluttavaa" Mörkön mielestä. Olin hakemassa lisää nakkia kupista, kun Mörkö löi itsensä yllättäen maahan. Tästä tietty *naks* ja nami. Ja tästähän oikein putous avautui! Tehtiin ~20 toistoa niin että Mörkö heittäytyi maahan mistä saman aikainen  käsky, *naks* ja nami. Hetken tauko ja kokeilin käskystä maahan menoa - ja niinhän Mörkö oikein syöksyi käskystä maahan (mistä tietty *naks* ja nami). Piti piruuttani kokeilla vielä että tarjoaako Mörkö maahan menoa kaikkeen... joten otin yhden istumisen (onnistui) ja tämän jälkeen maahan meno (onnistui)! Pienen leijonan päässä loisti kirkas oivalluksen valo :)

Ozzyn kanssa treenailin peruuttamista. Tämä liike sekä puolen vaihto jalkojen alta ja lähetä koira merkille ovat oikeastaan ainoat rally-tokon liikkeet joita Ozzy ei vielä osaa. Toki eri tehtävät oikealla puolella seuraten  vaativat vielä runsaasti vahvistusta.

Tänään peruuttamisessa Ozzy otti suuren harppauksen eteen päin. Aikaisemmiin Ozzy on tarjonnut noin koiran mitan pakittamista. Tänään sain useita toistoja joissa Ozzy pakitti 1,5-2 omaa mittaansa. Vielä uupuu lähes puolet, mutta tämä on jo hyvä edistys askel! Täytyy nyt pohtia hieman tätä peruuttamista muutenkin, että miten vien opetusta eteen päin. Vaadinko askel askeleelta kauemmaksi peruuttamista (kunnes Ozzy peruttaa kolme omaa mittaansa)? Tällä tavoin saan kaiketi koiran joka peruuttaa niin kauan kunnes toisin sanotaan. Vai opettaako heti matka, eli joka kerta vaikka itse liikkuen vaadin että peruuttamista tapahtuu kolme Ozzyn mittaa?

Mörkön ja Ozzyn kanssa tehtiin loppuun vielä jumppaa pesuvadilla ja koroketyynyllä. Nyt on tyytyväisiä miehiä jaloissa nukkumassa.

sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Mörköllä monta lyhyttä treeniä

Mörkön aamu alkoi tokon sisätreeneillä. Hieman nukuksissa ollut koira heräsi työntekoon muutaman toiston jälkeen, ja sitten onnistumisia tulikin useita. Aluksi maahanmenoa (edelleen käsiavuilla), muutama sivulle tulo (pienellä käsiavulla), seuraamisten lähtöjen ja loppujen harjoittelemista. Pitäisi päästä treenaamaan suuremmalla alueella seuraamista, olohuoneessa ei oikein mahdu tekemään askelsiirtymisiä kummempia treenejä.

Aamupäivällä käväistiin myös hallille. Tavoite oli sama kuin toteutuma, eli kolme pujottelua eri tulokulmista. Ensimmäinen toisto puomi - putki - pujottelu, ja hyvin sujui. Toinen toisto putkesta niin että tein takaaleikkauksen pujottelussa, tämäkin sujui hyvin. Viimeisenä toistona puomilta pujotteluun ja edelleen Mörkönen pujotteli aivan kuten isojen agilitykoirien kuuluukin. Pujottelulaskuri näyttää tämän päivän jälkeen 23/25 onnistumista. Loppuun vielä yksi putki - puomi jotta sain palkattua hyvästä juoksukontaktista. Mörkö oli niin tyytyväisen oloinen kotiin tullessa :)

Illalla luultavasti tehdään vielä syvien lihasten jumppaa, jos omat lihakset antavat ratsastustunnin jälkeen vain myöten. Jumppaamaan pääsee siinä tapauksessa koko lauma.

lauantai 16. helmikuuta 2013

Rally-tokokisoissa Lahdessa

Tänään piti lähteä hieman "kauemmaksi" kisoihin, kun ei lähettyvilläkään ollut kisoja tarjolla. Hämeen kennelpiirin halli kisapaikkana ei ehkä ole se kaikkein paras, tilaa oli todella vähän ja se pienikin tila oli tosi kaikuva. Maalattu betonilattia luisti myös monen koiran tassujen alla sekä heti kehän vieressä ollut sisäänkäynti häiritsi selkeästi usean koirakon suoritusta. Aavistelin Ozzynkin hieman jännittävän ympäristöä ja itseäni harmitti se kun lähdin kolmantena niin en voinut antaa Ozzylle kovinkaan montaa minuuttia halliin tutustumiseen.

Lähdimme suoritukseen siis kolmantena, juuri ennen kehään menoa Ozzy selkeästi rentoutui ja alkoi hakeutumaan perusasentoon. Suoritus oli mielestäni varsin mukava. Hieman Ozzy edistää kaarevissa urissa (spiraali, pujottelu, houkutus), muuten iloista yhteistyötä. Yhdellä kyltillä havaitsin, että oma käskytys oli hieman epäselvää ja tämä aiheutti Ozzyn suorittamaan kyltin väärin (istui ylimääräisen kerran). Hetken mietin tehtävän uusimista, mutta koska Ozzy pystyi työskentelemään haastavassa hallissa niinkin hyvällä asenteella en viitsinyt alkaa turhaan viilamaan pilkkua vaan otin suosiolla tehtävävirheen (-10p). Kyltillä 12 tuli ohjaajavirhe (-3p), en tiedä mistä. Houkutusessa tuli kontrolli (-1p) kun meinasin kompastua Ozzyn kinttuihin.

Rata koostui seuraavista tehtävistä:
1. istu, eteen, oikealta sivulle, istu
2. liikkeestä maahan
3. juosten
4. käännös oikeaan
5. normaali vauhti
6. täyskäännös vasempaan
7. spiraali vasemmalle
8. istu, käännös vasempaan istu
9. istu, seiso, koiran ympäri (-10p)
10. 270 oikeaan
11. pujottelu
12. istu, ohjaaja kääntyy ottaen askeleen oikeaan, koira sivulle (-3p)
13. istu, askel oikeaan, istu,
14. houkutus (-1)

Radalla oli monta kylltiä jotka olivat jälleen meille aivan uusia (8, 9, 12, 13), osaa en edes ole koskaan tehnytkään. Pienestä epäilystä huolimatta hyvinhän nuo meni. Tulokseksi saatiin 86p, eli toinen tulos avoimesta. Tuomari oli erikseen kirjoittanut kommentiksi "iloinen ilme" :)

torstai 14. helmikuuta 2013

Ozzy intoili rally-tokotreeneissä

Ozzyn into oli ylitse pursuavaa, niin kuin nuorella pojalla :) On se vaan kiva kun vanhakin koira jaksaa noin innostua.

Ratatreeninä oli mukavasti nopeuden vaihteluita, spiraali, edes takaisin pujottelu ja muita pikku temppuja. Tehtiin rata kahteen kertaan, jälleen kummallakin puolella seuraten. Hieman epäilin miten spiraali juosten Ozzyn ollessa oikealla puolella onnistuu, mutta tämäpä olikin itse asiassa helpompaa kuin pujottelu koira oikealla puolella.

Radan vieressä oli mahdollisuus kokeilla kahden hypyn suorittamista. Ilmeisesti Ozzy ei osaa ajatella matalia hyppyjä (20cm) hyppyinä, sillä pitää oikein kunnolla ohjata Ozzy hypyille. En ottanut kuin muutaman hypyn sillä en turhaan halua rasittaa Ozzyn etuosaa.

Omalla ajalla treenailtiin puolen vaihtoa takana sekä jalkojen alta. Puolen vaihto takana toimii jo ihan kivasti, mutta jalkojen alta meno vaatii vielä paljon hiomista. Tosin tänään mentiin tuossakin hyvin eteen päin ja saatiin  monia onnistuneita suorituksia Ozzyn vaihtaessa puolta jalkojen ali menemällä :) Pari peruutustakin otettiin, ensimmäisen kerran häiriössä. Ozzy peruttaa hyvin hieman yli oman mittansa, mutta ei pidemmälle. Tuossakin paljon vielä tehtävää, hyvää kotitreeniä tehtäväksi.

Reiliu 30 minuuttia aktiivista treeniä ja sitten loppui namit. Hyvä näin, tässä vaiheessa kummallakin oli jo kova jano ja Ozzylla oli ihan tarpeeksi treeniä takana.

tiistai 12. helmikuuta 2013

Onnistumisia tuplatreeneissä

Tänään piirin tokon kautta agilityyn.

Tokossa opeteltiin uutena liikkeenä liikkestä istumista. Koska istuminen on Mörkön vahvin liike, niin tämä onnistui kohtuu hyvin ensi kertalaiseksi. Seuraavaksi muisteltiin seuraamista suoraan seuraamalla. Mörköhän näytti miten pienet koirat seuraavat, vau mikä intensiteetti ja paikka! Tiedän että ollaan alkutaipaleella seuraamisen suhteen, mutta tältä pohjalta on hyvä jatkaa.

Väliajoilla otin sivulle tuloa. Välillä Mörkö pyörähti sivulle "raivolla" ja tästä olen tosi tyytyväinen. Täydellinen sivulle tulo ei muuten ole, sillä jostain syystä Mörkö siirtää aivan lopuksi etutassujaan pari senttiä vasemmalle ja tämä näkyy vinona perusasentona. Samoin minua vasten hyppiminen on edelleen yleistä... Tassujen siirtelyyn taidan seuraavaksi puuttua palaamalla sivulle tulemisen treenaamisessa hieman takaisin päin ja autan enemmän kädellä. Reittä vasten hyppimisen kanssa en tiedä mitä tehdä, mutta annan tuon nyt olla sillä auttamalla sivulle tuloa enemmän (vasen käteni alempana) ei vasten hyppimistäkään tapahdu.

Seuraavaksi otettiin paikalla oloa. Mörkö pysyi tosi pätevänä maassa paikoillaan vaikka kävinkin välillä täyden matkan päässä ja odotin noin 10 sekuntia. Samoin pystyin kasvattamaan odotusaikaa reilusti pidemmäksi lähempänä ollessani. Omaksi huviksi vielä kiersin koiraa, ja alkukankeuden jälkeen Mörkö kesti tämänkin hyvin. Kaiken kaikkiaan kaksi kaiken kaikkiaan pari minuuttista paikalla oloa runsaasti välillä palkiten.

Lopuksi tehtiin vielä hyppyä, luoksetuloa ja luokse päästävyyttä. Luoksetuloa tehtiin koemaisesti, ja olin todella tyytyvinen kun Mörkö tuli "Mörkö luokse" käskyllä laukalla luokse ja pienellä käsiavulla sivulle. Hyppyä tein kaksi kertaa niin että namikippo oli hypyn takana ja kolmannella kerralla käskytin "yli" ja palkkasin itse onnistuneesta suorituksesta. Hyvin on Mörkö hiffannut hypyn idean. Luokse päästävyydessä Mörkö istui nätisti sivulla ja käyttäytyi niin kuin koulutettujen koirien tuleekin käyttäytyä :)

Agilityssä olin päättänyt tehdä yhden kerran pujottelun heti alkuun. Meille sopivasti pujottelu, puomi ja pussi oli varsinaisen harjoituksen ulkopuolella, joten noita pystyi helposti treenailemaan omalla ajalla. Käytiin viemässä Mörkön kanssa pujottelun loppuun meetvurstia, ja otettiin renkaalta vauhtia pujotteluun. Jostain syystä Mörkön tassut lipsuivat useammassakin välissä ja Mörkö ei tahtonut saada pujottelun rytmistä kiinni ollenkaan... näistäkin haasteista huolimatta Mörkö teki virheettömän pujottelun :) Ei missään nimessä energiin pujottelu, mutta virheetön kuitenkin. Pujottelulaskuri on siis 20/22. Seuraavissa viikkotreeneissä olisi tarkoitus ottaa jälleen yksi pujottelu, jos vaikka tällä kertaa pujottelu olisi osana rataa.

Treenin aiheena oli kääntyminen ja paljon olikin saatu mutkia mahdutettua kolmen putken ja kolmen hypyn matkalle. Oli sylkkäriä, pakkovalssia, niistoa, persjättöä ja valssia unohtamatta. Tehtiin 18 esteen harjoitus kolmessa osassa ja hyvin tiukasti Mörköläinen kääntyy kun vaan kerron asiasta Mörkölle. Parissa kohtaa piti omaa ohjausta miettiä uudestaan, muuten saatiin kuviot onnistumaan tosi hyvin. Koska Mörkön tassuissa (ja aivoissa) painoi toko-treenit en halunnut tehdä harjoitusta alusta loppuun pötkössä sillä en halua luoda Mörkölle mielikuvaa siitä ettei agilityssä tarvitsisi mennä täysiä.

Loppuun siis hyvä 20min loppuverryttelly ja kotiin (missä ilta jatkui painien Möttösen kanssa).

sunnuntai 10. helmikuuta 2013

CoC & VoV - ja pujottelua

Eilen oli kauan odotettu päivä - CoC & VoV-gala minne Ozzy oli saanut kutsun. Aamu alkoi omalta kohdaltani kampaajan penkiltä, ja puolen päivän jälkeen oltiinkin jo gaalapaikalla laittamassa koiraa valmiiksi. Olin hieman unelmoinut jos Ozzyn kanssa pääsisi edes ensimmäisestä parista jatkoon... ja näinhän siinä kävi :) Ozzy tiputti puuterihuiskun jatkossa, tosin seuraavalla kierroksella skyenterrieri tiputti Ozzyn. Ei Ozzy huonolle "hävinnyt", skyenterrieri tuli toiseksi koko veteraani-kisassa. Oli kyllä kiva ja erilainen ilta!

Photo: Nea Finnig

Tänään pitkäksi menneen aamun jälkeen teki mieli hallille... joten sinne suunnattiin Mörkön ja apuohjaajan kanssa. Ensin tein muutamia hyppyjä ja puomia. Tällä välin apuohjaaja vei palkan pujottelun päähän. Puomin ja hyppyjen kautta Mörkö pujotteluun ja sinnehän se meni - ensimmäistä kertaa niin ettei viety yhdessä palkkaa pujottelun päähän. Onnistuneen pujottelun jälkeen otin vielä kaksi toistoa lisää eri lähetyskulmista ja hyvin otus pujotteli. Viimeisellä kerralla Mörkön tassut luisti heti sisäänmenon jälkeen, ja hetkeksi aikaa menin Mörkön edellä... mutta niin vain Mörkö sai rytmistä kiinni ja pujotteli hirmuisella vauhdilla ohitseni palkalle.

Mukava huomata että Mörköllä riittää "taistelutahtoa" tilanteissa missä tassut luistaa tai pujottelurytmi sekoaa jostain syystä. Eikä Mörköä näyttänyt häiritsevän oma edelle menokaan. Samoin edellisen treenikerran pujottelusählääminen ei näyttänyt painavan tassuissa ollenkaan, niin nätti ja oikeaoppista pujottelua Mörkö teki.

Tällä hetkellä pujottelulaskuri näyttää 19/21. Pitää laittaa mietintään tiistain viikkotreenit, tehdäkkö niissä pujottelua verkoitta vai yhdellä / kahdella verkolla. Tekisi mieli kokeilla verkoitta, toisaalta alla on taas piirin toko-treenit mitkä varmasti painavat tassua ja sen takia voisi olla hyvä käyttää verkkoja.

perjantai 8. helmikuuta 2013

Hyppytekniikkatreenien kevätkausi alkoi

Mörköläisen treeniohjelmaan tulee taas kevään ajaksi hyppytekniikkaa joka toinen viikko. Hyvä näin, kun jostain syystä hyppytekniikan treenailu jää hyvin vähiin muuten. Itseäni jotenkin häiritsee se, että koiran kanssa tehdessä ei kuitenkaan oikein näe mitä se koira suorittaessaan tehtävää todella tekee ja siitä johtuen on vaikea ohjata koiraa harjoituksella tarvittavaan suuntaan. Niinpä käyn mieluummin valvovan - ja osaavan - silmän alla treenaamassa hyppytekniikkaa.

Useamman kuukauden tauon jälkeen siis taasen hyppäilemässä. Mörkö tunnisti selkeästi paikan ja hirveällä kiireellä veti halliin. Aloitettiin tekemällä okserilla korkeuden arviointia, ponnarilta lähtö. Alkukorkeus oli 15cm ja korkeutta nostettiin aina 35cm:iin. Huh, sanoi Mörkö. Näin korkealla ei ollakaan koskaan käyty. Alas päin tullessa Mörkön vauhti selkeästi hyytyi, taisi 35cm hyppy olla hieman turhan huolestuttava Mörkön mielestä.

Seuraavaksi tehtiin perussarjaa niin että jokainen hyppy oli vinossa (zik zak). Tähän tehtiin ensin pari lähtöä ponnarilta ja sitten muutama vauhdin kanssa niin että liikuin mukana. Mörköllähän ei hyppyteknisesti ole ongelmia, mutta ujoutta näkyy edelleenkin. Tässäkin harjoituksessa Mörkö otti selkeästi varovaisemmin alussa (ensimmäisessä vauhtitoistossa selkeästi jarrutti ensimmäiselle hypylle), mutta toistojen myötä vauhti kasvoi kuten itsevarmuuskin. Hyppyjen korkeus 15cm.

Viimeisenä harjoituksena tehtiin taipumista viidellä hypyllä (puolikaari), rimat olivat sisäkaarteessa maassa. Ponnarilta lähdettäessä Mörkö oli selkeästi ihmeissään, takana oleva targetti veti pientä miestä puoleensa. Mörkö suoritti hypyt todella vaisusti. Toiseen suuntaan kokeiltiin vauhdin kanssa ja Mörkön suoritukseenkin alkoi löytyä tekemisen meininkiä. Kolme ensimmäsitä hyppyä (1/4 ympyrä) meni hyvin, kaksi viimeistä hieman himmaillen ja varoen.

Mörkö siis tarvitsee hyppytreeniä saadakseen paremman itseluottamuksen. Onhan Mörkön vauhti yleisesti parantunut paljonkin agilityssä ujouden väistyessä reippauden tieltä, mutta uskon vakaasti että tekemällä (visuaalisestikin) erilaisia harjoitteita Mörkön suoritusvarmuus kasvaa entisestään. Kaikista mukavinta on tietenin se ettei hyppytekniikassa varsinaisesti ole korjailtavaa :)

torstai 7. helmikuuta 2013

"Odotettu" epäonnistuminen

Töistä kotiin ajaessa tajusin, että tänään on ainoa mahdollisuus käydä hallilla tällä viikolla jos pujottelemaan tekee mieli. Pikaisesti vaatteiden vaihto kotona ja hallille. Pienenä ylltyksenä - ja pettymyksenä - huomasin hallilla olevan treenit menossa, mutta onneksi toisella puolella hallia oli yksittäinen koirakko juuri lopettelemassa omaa treeniään. Joten kiiruhdin toiselle puolelle hallia, tiesin ettei kummoisiin ole aikaa kun illan ensimmäinen ryhmä oli jo odottelemassa omaa tasalta alkavaa vuoroaan.

Tavoitteena tehdä kolme pujottelua. Pujottelu oli hieman hankalasti niin, ettei vauhtia voinut ottaa oikein miltään esteeltä. Koska aikaa ei ollut hukattavaksi en alkanut rakentelemaan mitään. Samaisesta syystä jätin pujottelunkin paikoilleen, vaikka aikaisempien koirien pujotteluista oli jäänyt kohtuulliset kuopat. Yleensä siirrän pujottelun tasaiselle alustalle. Vaikka toisaalta, pitäähän "kuopissakin" osata pujotella kun kisoissa voi hyvinkin tula tuollainen tilanne vastaan.

Ensimmäinen toisto meni hyvin. Ei mitään ongelmaa. Seuraava toisto oli tarkoitus ottaa toiseen suuntaan, tiedä sitten aiheuttiko tämä ongelmat... vaiko huonohko esteelle lähestyminen. Joka tapauksessa Mörkö oikaisi viimeisen kepin ja kerkesi vielä namikipollekin itseään palkkaamaan. Voi että kun olisi apuohjaaja aina käytettävissä! Toinen yritys heti perään, tällä kertaa Mörkö oikaisi kaksi viimeistä keppiä! Tähän kohtaan kerkesin kertoa hyvinkin painokkaasti Mörkölle että tämä ei ole sellaista mitä haluan nähdä, ja kerkesinpä vielä ottamaan namikiponkin pois. Harmitti tuplasti. Harmitti Mörkön virhe ja harmitti oma käytös. Oman ajatusmallin mukaisesti en usko rankaisuun vaan positiivisuuten määrätietoisuutta unohtamtta. Jännitti miten paljon Mörkö otti itseensä sanomisesta.

Syvä hengitys, parin sekunnin ajatustauko. Ensin ajattelin laittaa kaksi verkkoa, yhden kummallekin puolelle, mutta muutin mieleni ja laitoin verkon ainoastaan oikealle puolelle. Oikealla puolellahan oikomiset tapahtuivat. Verkon etäisyys pujotteluun reilu 15cm. Neljäs yritys ja onnistunut pujottelu. Tässä vaiheessa alkoi seuraava ryhmä oikeasti hiillostamaan, mutta päätin hulluuttanikin ottaa pujottelun vielä kerran ilman verkkoa. Mörkö pujotteluun, ja onnistunut pujottelut! Hitaanpuoleinen, mutta onnistunut!

Sekavin tuntein lähin kävelemään Mörkön kanssa. Ikään kuin kävely olisi enemmän palkinto kuin suoraan autoon meneminen. Omia fiiliksiä piti hieman tasoitella ja ajatuksia koota. Aluksi olin hyvinkin pettynyt koko treeniin (treenit epäonnistuneet). Sitten iski syytös (pitikö kiirreessä lähteä treenaamaan näinkin tärkeää asiaa). Sen jälkeen tuli helpotus (katastrofi kuitenkin vältettiin, reitille osuneesta ilmakuopasta huolimatta). Kotona, tätä kirjoittaessa, tuli tyytyväisyys (loppujen lopuksi tuli kuitenkin onnistunut suoritus). Mörkö oli ainakin iloinen oma itsensä lenkillä.

Takaisin ajaessa mietin että mikä johti epäonnistumiseen? Kiire? Oma paineistuminen (muiden koirakoiden odotellessa jo omaa vuoroaan? Hätiköiden tehty treenisuunnitelma? Pujottelun alustan kuoppaisuus? Pujottelusuunnan vaihto kesken kaiken? Todennäköisyys että jossain vaiheessa tulee epäonnistuminen? Olen muutamaan kertaan puoliääneen ihmetellyt hyvää onnistumisten sarjaa (14/14) ja mietiskellyt että onko tuon takana hyvin suunnitellut treenit vaiko sattumaa. En nyt missään nimessä ole odottanut epäonnistumista, mutta jollakin tavoin olen hieman helpottunut että epäonnistuminen tuli -  ja siitä selvittiin.

Ehkä tämän kertaiseen vaikutti eniten oma paineistuminen. Samankaltainen fiilif/olotila on itselläni kilpaillessa (ensimmäisissä kisoissa ensimmäiset pujotteluongelmat), viime vuoden puolella pidetyssä omien treenien viikkokisoissa (kirjoitin aiheesta "treenit joita ei olisi pitänyt koskaan olla") - ja nyt tänään. Jos oma paineistumisena aiheutti Mörkölle pujottelussa käytösmuutoksen, niin siinä tapauksessa ollaan selkeästi kuitenkin voiton puolella koska viimeinen toisto onnistui. Tilanne ei jäänyt päälle.

Tiedä häntä. Nyt jännittää seuraava kerta. Mitä sitten tapahtuu? Suorittaako Mörkö pujottleun oikein verkoitta? Onko se hitaampi kuin aiemmin? Täytyy etsiä jostain apukädet mukaan seuraavalla kerralla, se helpottaa omaa olotilaa kummasti.

Tämän hetken pujottelulaskuri näyttää siis 16/18.

tiistai 5. helmikuuta 2013

Piirin toko-koulutuksessa

Tänään keskityttiin pelkästään tokoon - vaikka Mörkön mielestä olikin varsin tylsää ajaa vain agility-hallin ohitse. Mörkö on kyllä hauska toko-kaveri :) Motivoitunut, yritteliäs eikä ota häiriötä muista koirista. Mörkön hoksottimet eivät ole ehkä kaikkein nopeimmat, mutta sen minkä se oppii niin sitten se osaa.

Tänään aloitettiin ensin tekemällä luoksetulon loppua (parin metrin päästä koira kutsuttiin sivulle) ja kerran tehtiin alkua (koira istumaan, kutsu ja vauhdista palkka). Ollaan tehty luoksetuloa tosi vähän muuten, eli Mörkö ei varmastikaan tajua vielä mistä on kyse. En ihan allekirjoita myöskään kouluttajan näkemyksiä luoksetulossa, joten olen myös tietoisesti vältellyt teemaa tunneilla. Kunhan nyt kerkeän niin otan luoksetulon työn alle itsekseni.

Seuraavaksi tehtiin paikallaoloa. Mörkö tarvitsee edelleen apuja maahan menoon, mutta pysyy maassa mukavasti. Kaiken kaikkiaan otin etäisyyttä kahteen metriin saakka ja yhtäjaksoisesti Mörkö oli paikalla puolisen minuuttia. Muutama oikein onnistunut toisto varioiden matkaa ja aikaa. Vieressä olevat koirat eivät olisi voineet vähempää kiinnostaa Mörköä.

Vaihdettiin teemaa seuraamiseen. Tehtiin pareittain hommia ja kumpikin lähti käskytetysti perusasennosta liikkeelle ja kuljettiin hallin pitkän sivun verran suoraan välillä palkaten. Mörkö teki oikein hyvät perusasennosta liikkeelle lähtemiset kummallakin kerralla. Suoralla "seuraaminen" meni lähinnä pomppimiseksi, mutten jaksa tuosta olla huolissani kun en kerta varsinaista seuraamista ole ollenkaan treenannut. Vaikea osata ja ei ole opetettu :) Pari muutaman askeleen pituista nättiä seuraamista sentään päästin palkkaamaan. Kunhan nyt saadaan tuo maahanmeno ensin alta pois niin sitten alan työstämän seuraamista oikein tosissani.

Väliaikoina Mörkö oli oikein liikuttavan aktiivinen nuori mies. Se keksi, että maahan heittäytymällä saa avattua namiautomaatin. Maahan menon kanssa on menty loppujen lopuksi eteen päin vaikka kotona treenatessa tuntui että junnataan paikoillaan. Vielä pitää hinkata, varmistaa ja yleistellä mutta eiköhän maahanmeno tule piakkoin "valmiiksi". Ensin maahan meno sellaiselle tasolle että Mörkö menee maahan ilman käsiapuja sekä edessä että sivulla (ja ehkä vielä liikkeestäkin) ja sitten panostetaan täysillä seuraamiseen.

Loppuun vielä kaksi kierrosta hyppyä. Koira istumaan, kouluttaja vei esteen taakse namilautasen. Jostain syystä Mörkö kävi tänään tosi hitaalla eikä meinannut lähteä hypylle. Tätäkin pitää treenailla omalla ajalla enemmän, sitten joskus.

Omalla ajalla muita odotellessa sain tehtyä sivulle tuloa, askelsiirtymiä ja kääntymisiä eri suuntiin ja liikkeelle lähtöjä. Mörkön sivulle tulon paikka on nykyään tosi hyvä, ei liian edessä ja aikaisempi vinouskin on enää tosi satunnaista. Siinä se istua tillittää ja pitää kontaktia vaikka kuinka kauan. On se vaan niin hauska :)

Lunta sataa, taitaa olla tiedossa kuntoiluenkki koirille uudessa lumessa kävellen.

maanantai 4. helmikuuta 2013

Omat treenit viikkotreenien sijaan

Tänään piti käydä nopeasti treenailemassa, kun päätin että huomiset treenit jäävät väliin. Toko-kurssi vie kuitenkin sen verran Mörkön intoa pois, etten näe mitään syytä tehdä puolinaisen koiran kansas agilityä. Kun en kuitenkaan halua kannustaa hitaisiin suorituksiin. Joten tänään omat treenit ja huomenna keskitytään ainoastaan tokoon.

Hallilla jälleen tarkoituksena tehdä pujottelua ja keinua. Ja koska esteet olivat kovin mukavasti niin vähän puomiakin. Pujottelu tehtiin kolmeen kertaan, joka kerralla erilainen lähestyminen ja itse vaihtelin puolta. Koska oli jälleen apukouluttaja mukana, niin kaksi ensimmäsitä toistoa tehtiin niin että kuppi oli valmiina pujottelun jälkeen odottelemassa ja kolmas niin että namikippo ilmestyi maahan vasta Mörkön tehtyö pujottelu. Kaikki toistot onnistuivat erinomaisesti, ja apukouluttajan mielestä Mörkö oli normaalia nopeampi. Kaksi kertaa huomasin itsekin kun Mörkö oikein kiihdytti viimeisiin (ennen niin ongelmallisiin...) väleihin. Pujottelulaskuri on 14/14 :) 

Uskaltaisikohan hieman miettiä tulevaisuuteen? Jos homma jatkuu samaan malliin, niin kahden viikon päästä laskuri näyttää toivottavasti jotain 20-30 pintaan ja uskallan tehdä ensimmäisen kerran pujottelun viikkotreeneissä ilman apuja. Jos uskallan miettiä tästäkin pidemmälle tulevaisuutta, niin laskurin näyttäessä jotain 30-40 väliltä päästään kokeilemaan pujottelua vieraalla esteellä (ja suoritetaan se onnistuneesti). Kilpailemista olen suunnitellut siinä vaiheessa, kun onnistuneita toistoja on 40-50 ja ollaan saatu 2-3 vierasta pujottelukokemusta alle. Huh, kuullostaa helpolta, vaatinee kuitenkin selkeästi nöyrää tekemistä.

Keinu oli tarkoitus tehdä kahteen kertaan. Valitettavasti toteutusta oli pakko hieman muuttaa... Ensimmäisellä toistolla Mörkö paukutti suoraan kontaktille laukalla ja jäi niiaamaan siihen - eli täydellinen keinu! Ainoa vaan ettei Mörkö mielestään ollut keinulla, tämän paljasti toisen toiston hiipiminen. Joten oli pakko ottaa pari toistoa lisää, kunnes keinun suoritus oli taas itsevarman oloinen. Tämä tarkoitti sitä että Mörkö laukkasi lähes kontaktille niiaamaan. Ei täydellistä, mutta ihan hyvä.

Mielenkiinnosta kokeilin vielä puomia, ja sielläkin ilmeni hiipimistä. Höh. Mörkö siis oikeasti sekoitti puomin ja keinun ja vielä säikähtikin tuota. Muutaman toiston jälkeen puomi alkoi taas onnistua. Viimeisellä toistolla Mörkö laukkasi koko puomin - ja teki täydellisen 2on2off kontaktin. Mistäköhän tuokin käytösmalli nousi esiin, kun pysähdystä en ole viikkoihin vaatinut. Varmaankin tuo keinulla tullut epävarmuus sai Mörkön palaamaan vanhaan malliin. Toisaalta, jos Mörkö tekisikin puomin laukalla ja hyvällä pysähdyksellä niin se olisi se parhain ratkaisu.

Möttönen oli myös mukana. Ensisijaisesti harjoittelemassa luoksetuloa ja kiinni antamista, toissijaisesti harjoittelemassa putkea. Hassu pentu, parin toiston jälkeen Möttönen sai hepulin ja vaan juoksi meidän väliä aina välissä tehden putken :) Olisipa ollut jonkinlainen kamera mukana niin olisi saanut nähdä partiksen suhteellisen älytöntä juoksemista.

lauantai 2. helmikuuta 2013

Pujottelusta koirapuistoon

Tänään oli sovittu koirapuistotreffit Koda-partiksen kanssa. Hoitopartis Möttönen kaipasi oman kokoista painiseuraa, eikä se nyt Ozzyllekaan huonoa tee päästä omaan tahtiin juoksemaan. Niinpä aamulla lähti yli-innokas trio liikenteeseen.

Ensin Mörkön kanssa halliin. Matkalla suunnittelin pikatreenit, eli kolme kertaa keinua ja kolme kertaa pujottelu niin ettei ole kaaria ollenkaan. Suunnitelma lähes piti, suunniteltujen lisäksi oli pakko ottaa vähän muutakin kun edellinen treenaaja oli rakentanut oikein hyvät harjoitukset.

Keinua tein niin, että reilusi keinun alastulon edessä oli namikippo. Tämä sen takia, etten halua Mörkön jäävän kevyenä koirana 2on2off-kontaktiin loukkaantumis- ja säikähtämisriskin takia. Tarkoituksena rakentaa mielikuva että keinu suoritetaan nopeasti ja kontaktiltakin tullaan vikkelään pois. Jokaisella toistolla Mörkö laukkasi aina kontaktille saakka, sitten niiaus ja kun keinun pää on maassa niin ripeä poistuminen. Niiauspaikkaa haluaisin vieläkin enemmän keinun päähän, mutta tämäkin on jo ihan kilpailuvalmis suoritus.

Seuraavaksi tehtiin kaksi kertaa pujottelu niin että Mörkön kanssa vietiin herkut odottamaan pujottelun päähän. Kerran vasemmalta 90 asteen kulmasta ja samalla tavoin oikealta. Hyvin Mörköläinen pujotteli, ja itsekin maltoin pysytellä tarpeeksi taka-alalla. Niin, ja nyt ei ollut ensimmäisessäkään toistossa apukaaria!

Väliin tehtiin hyppy - putki - hyppy suoraa kolmisen kertaa. Ensimmäisellä kerralla Mörkö ei irronnut viimeiselle hypylle, vaikka namikuppi oli siellä odottamassa. Toisella toistolla Mörkö oli hieman hämillään vaikka irtosikin hypylle. Kolmannella kerralla meni homma jo rutiinilla. Seuraavaksi tehtiin hyppy - pussi - hyppy suora pari kertaa ja tämä onnistui hyvin.

Ihan viimeiseksi kävin viemessä herkkunamien jämät pujottelun loppuun niin ettei Mörkö nähnyt tätä. Otettiin vauhtia A:lta ja kolmen hypyn kautta pujotteluun. Hyvin Mörköläinen pujotteli jälleen ja lopuksi vietettiin hyvä tovi nuoleskellen kuppia puhtaaksi herkuista. Pujottelulaskuri on tällä hetkellä 11/11. Lisää vaan onnistumisia itsekseen, ja parin viikon päästä ehkä uskallan kokeilla pujottelua ilman kaaria viikkotreeneissä. Hissuksiin, hieman vaikeuttaen eteen päin.

Lopuksi menimme vajaaksi tunniksi koirapuistoon Ozzyn, vierailevan tähden Möttösen ja Mörkön kanssa. Seuraksi tuli myös Koda-partis. Koirilla tuntui ainakin olevan hauskaa :)

Möttösen loikka, Koda juoksuttaa.

Ozzy kruisailee.

Äly & Väläys aka Ozzy & Möttönen

perjantai 1. helmikuuta 2013

Onnistuneet rally-tokotreenit

Ozzyn vuoro lähteä treenaamaan. Ai että se on Mörkölle vaikeaa jäädä kotiin kun Ozzy lähtee treeneihin. Ei uskoisi pienestä koirasta lähtevän niin paljon protestiääntä ja kaikessa mahdollisessa on roikuttava hampailla kiinni (esim housunlahkeet, remmi, hanskat...). Noh, jospa tuo vain kasaisi intoa Mörkön seuraaviin omiin treenelöihin.

Ozzyn kanssa siis rally-toko treeneihin missä oli teemana käytösruudun harjoitteleminen. Tehtiin niin, että puolet porukkaa oli rivissä "käytösruudussa" ja toinen puoli suoritti rataa. Ozzy aloitti radalla, tehtiin avoimen luokan rataa joka meni muuten tosi hyvin mutta istumisissa on alkanut esiintymään epäpuhtauksia - jälleen. Johtuuko tuo nyt siitä etten ole vaatinutkaan pitkiin aikoihin paria sekuntia pidempää situmista vai onko takapään lihaksistossa jälleen heikkoutta. Jälkimmäinenkin on vallan mahdollinen, sillä aivotärähdyksestä toipuessani tuli viikkojen tauko koirien kunnon liikuttamisessa.

Seuraavaksi tehtiin käytösruutua ryhmässä, 2min vieressä istuen. Tässä ei ollut ongelmia, kuten en uskonutkaan olevan.

Tämän jälkeen tein alkuperäisen radan oikealla puolella seuraten. Ozzy on ymmärtänyt oikealla puolella seuraamisen tosi nopeasti ja nyt pystyi tekemään jo pitempiä pätkiä palkkaamtta. Omalla ajalla treenattiin takaa puolenvaihtoa, sujuu ihan ok kun muistan tehdä "puolipidetyksen" Ozzylle sanomalla sen nimen ennen kuin alan kädellä ohjaamaan koiraa. Samoiten tehtiin myös puolenvaihtoa jalkojen välistä, alkaa tuokin pikkuhiljaa onnistumaan. Joskaan kilpailuvalmis liike ei vielä ole läheskään.

Toisella käytösruutukierroksella muut tekivät 2min vieressä maaten. Päätin vaikeuttaa harjoitusta Ozzylle, sillä en näe mitään syytä miksei Ozzy muutamaa minuuttia makaisi paikallaan. Joten tehtiin 2min seisominen vieressä. Hyvin Ozzy seisoi vaikka siitä näkikin että otus oli hieman kysymysmerkkinä. Tällaista kun ei olla koskaan tehty. Täytyy toivoa että käytösruutuihin osuisi jatkossa paljon makaamista ja seisomista, istuminen on fyysisesti Ozzylle se vaikein juttu.

Kotona naksuttelin maahanmenoa Mörkölle. Koko ajan pystyn vähentämään apuja, joskin edelleen pitää käsi viedä noin oman polven tasolle. Siihen tilaan ei olla vielä päästy että Mörkö tarjoaisi itse maahanmenoa seisomisesta. Istumisesta Mörkö tarjoaa ihan kivasti maahanmenoa, mutta pyrkimyksenä on päästä samaan myös seisomisesta.