keskiviikko 28. elokuuta 2013

Ensimmäinen kerta kaukokäskyjen parissa

Jee, me treenataan indikoi Mörkö kun pilkoin nameja ja lastasin koiran autoon. Alkuviikon tekemättömyys alkoi näkyä jo neljän seinän sisällä Mörkön kanniskellessa kenkiä paikasta toiseen. Lenkkeilyhän oli meillä maanantaina pannassa ampiaisen piston takia, Mörkön oikea reisi oli niin pahasti turvoksissa etten uskaltanut koiraa rasittaa seuraavanakaan päivänä pidemmillä matkoilla. Ja tietty eilen oli myös talkoot. Joten tänään kumpikin oli hyvillä mielin kun Riihimäelle suuntasin.

Treenit aloitettiin kehääntulotarkastuksella, kontaktitreenillä, luoksepäästävyydellä ja lyhyellä paikalla ololla. Mörkön energisyyden kannalta tosi vaikeita juttuja, Mörkö kun olisi mieluummin roikkunut remmissä hampaillaan... Kehääntulotarkastuksessa Mörköä ei voinut vähempää kiinnostaa kosketteleva henkilö. Mentiin tästä paikallaoloriviin, missä tehtiin seuraavaksi häiriötreeniä koirien ollessa sivulla kontaktissa. Ensimmäisen kierroksen lelulla kevyesti häiritseminen meni hyvin, mutta toisella kierroksella kyykkyssä oleva ja maata rapsuttava ihminen oli vain liikaa. Ensin Mörkö lähti heti katsomaan mitä maasta löytyy. Uudestaan perusasentoon ja Mörkö malttoi hieman pidempään mielensä, kunnes taas piti mennä katsomaan mitä siellä maassa oli. Vielä kerran koira perusasentoon ja nyt oikein näki miten Mörkö skarppasi ja piti kontaktin vaikka kovasti maata rapsutteleva ihminen kiinnostikin. Super Mörkö :) Luoksepäästävyydessä Mörkö piti kontaktin koko ajan tosi hienosti ja paikalla olossa Mörkö pysyi niin kuin on opetettu. Etäisyyttä ehkä viisi metriä ja aikaa noin 10s. Palkkasin runsaasti maahan onnistuneesta suorituksesta.

Omaa vuoroa odotellessa naksuttelin nopeita maahanmenoja. Näitä täytyy taas tehdä lisää, sillä maahanmeno tapahtuu mun makuun hitaasti. Nopeutta tuli onneksi varmuuden myötä. Muutama tolpankierto myös, näitä pitää kanssa muistaa tehdä.

Seuraavaksi katsottiin Mörkön seuraamista. Tänään Mörkö teki tosi hienoja sivulletuloja koko treenien ajan, ja näistä oli helppo lähteä nättiin seuraamiseen. Seuraamiset olivat todella lyhyitä, ihan vain pari metriä. Katsottiin myös käännökset kumpaankin suntaan sekä täyskäännös. Käännös vasempaan ok, käännös oikeaan jää väljäksi niin kuin tiesinkin tämän olevan vielä työn alla. Täyskäännös taas oli nätti, tosin autoin Mörköä namikädellä käännöksessä. Kokeiltiin myös juoksua, ensimmäistä kertaa. Mörkö piti oikein hyvin paikkansa ja pysyi ravilla.

Tämän jälkeen luoksetulo. Mörkö jäi odottamana nätisti ja lähti reippasti luokse kutsusta. Jostain syystä Mörkö löi kuitenkin maahan mun jalkojen eteen. Kaipa omalla vuorolla maahanmenon vahvistaminen näkyi siinä että liikettä tarjotaan hieman sinne sun tänne.

Tämän jälkeen meidän ensimmäinen kaukokäskyjen ensimmäistä asennonvaihtoa. Mörkö tuli jälleen nätisti sivulle ja siitä meni maahan ihan ok. Jäin heti Mörkön eteen, ehkä 20cm etäisyyttä. Tästä käsky + käsimerkki ja onnistuneesta suorituksesta palkkaus taakse.

Seuraavaksi oli valinnut jäävistä liikkeistä liikkeestä istumisen, kun maahanmeno ja seisominen on mielestäni niin pahasti kesken. Höpsis, sanoi Mörkö, kun teki todella nätin maahanmenon.

Tämän jälkeen siirryin koiran kanssa ruudun lähetysmerkille. Olin jemmannut namikipon jalkapallomaalin päälle, mistä kuppi siirtyi kouluttajan toimesta ruutuun. Hyvin hillitty apu kouluttajalta jotta Mörkön huomio oli oikeassa suunnassa ja ruutuun lähetys. Mörkö paineli laukalla ruutuun, joskin huomattavasti hitaammin kuin jos olisi ollut varma että ruudussa on namia. Erinomaista että Mörkö kuitenkin meni ruutuun laukalla ja muutenkin se vaikutti tietävänsä mitä teki.

Tässä vaiheessa olisi kummallakin ollut haluja vielä jatkaa, mutta onneksi viisas kouluttaja totesi että nyt on tarpeeksi. Joten kaivoin laukusta esiin narulelun ja yllätyksekseni Mörkö kävi kuin hai kiinni leluun. Otettiin intensiivinen pariminuuttinen leikin parissa. Aivan mahtavaa, jos Mörkö alkaisi leikkimään myös toko-treeneissä. Niin monessa asiassa lelu olisi kuitenkin helppo palkka.

Tulevan viikon aikana aion jatkaa seuraamisen treenaamista imuttamalla ja askelsiirtymien tekemisellä. Mukana myös maahanmenojen vahvistaminen, sekä sivusta istu - maahan että liikkeestä maahan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti