torstai 29. elokuuta 2013

Metsälenkkeilyä

Tänään oli vaihtoehtona hyppytekniikkatreenit, tai kunnon lenkki nätissä elokuun illassa. Aikani asiaa aamulla tuumailin, ja päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Hyppytekniikkatreeni olisi tietysti ollut hyväksi Mörkölle, mutta pitkästä lenkistä hyötyvät sekä Ozzy että Mörkö. Joten illalla töiden jälkeen odotti mukava lenkki Leppävaaran maastoissa.

Olen yllättynyt, että edelleenkin löydän alueelta mukavia uusia lenkkejä. Olen kuitnekin asunut eri puolella aluetta jo reilut kymmenen vuotta. Toisaalta, eipähän pääse kyllästymään kun lähtee avoimin mielin kokeilemaan uusiin maisemiin. Vielä enemmän olen yllättynyt siitä, että olen tänä syksynä onnistunut löytämään lenkin missä koiria voi ulkoiluttaa tosi kivasti vapaana. Niinpä tänäänkin tuttujen polkujen pariin lähimetsään. Koirat kruisailivat poluilla ja minä nautiskelin katsellessani niiden menoa. Puolessa välissä lenkkiä silmiini osui vielä uusi kiinnostava polku, ja tottakai sekin oli lopulta koestettava. Loppujen lopuksi lenkille tuli kestoa reippaasti kävellen 1h 25min mistä koirat painelivat vapaana 50min. Eikä yhtään ihmistä tullut koko aikana vastaan. Mieletöntä!

On se vaan hienoa, kun 11v partis jaksaa edelleen painella tällaisia lenkkejä hyvällä vauhdilla. Niin se vaan kiipeilee kivien päälle samaan tapaan kuin nuorempana ja itseäni lähinnä hirvittää Ozzyn pitämä vauhti - Ozzya taas ei päätä huimaa. Kaatuneet puunrongotkin ylitetään reippailla loikilla. Mörkölle on luonnollisesti hyväksi kropan monipuolinen käyttäminen, elättelen toivetta että tämä vaikuttaa positiivisesti agilityssä. Mörkökään ei turhia hidastele, vaan juoksee polkua edessäni edestakaisin milloin mikäkin käpy tai keppi suussa.

Itselleni metsässä käyskentely on kyllä sellaista mielen terapiaa, ettei parempaa olekaan! Tänäänkin kuuntelin tikan koputusta pitkän matkaa ennen kuin paikallistin linnun pystyyn kuivuneen puun latvaan. Peltonäkymä kallion päältä on huikea näky mitä pitää aina hetkeksi jäädä ihailemaan. Varsinkin ilta-auringossa. Onkohan se ikään liittyvä asia, että jotenkin viihtyy paremmin luonnon keskellä kuin kaupungin vilinässä?

Iltapuhteina koirut työstivät kuivatut lehmänvatsat. Ah, niin hirveän hajuista mutta koirista niin äärimmäisen hyvää :)

keskiviikko 28. elokuuta 2013

Ensimmäinen kerta kaukokäskyjen parissa

Jee, me treenataan indikoi Mörkö kun pilkoin nameja ja lastasin koiran autoon. Alkuviikon tekemättömyys alkoi näkyä jo neljän seinän sisällä Mörkön kanniskellessa kenkiä paikasta toiseen. Lenkkeilyhän oli meillä maanantaina pannassa ampiaisen piston takia, Mörkön oikea reisi oli niin pahasti turvoksissa etten uskaltanut koiraa rasittaa seuraavanakaan päivänä pidemmillä matkoilla. Ja tietty eilen oli myös talkoot. Joten tänään kumpikin oli hyvillä mielin kun Riihimäelle suuntasin.

Treenit aloitettiin kehääntulotarkastuksella, kontaktitreenillä, luoksepäästävyydellä ja lyhyellä paikalla ololla. Mörkön energisyyden kannalta tosi vaikeita juttuja, Mörkö kun olisi mieluummin roikkunut remmissä hampaillaan... Kehääntulotarkastuksessa Mörköä ei voinut vähempää kiinnostaa kosketteleva henkilö. Mentiin tästä paikallaoloriviin, missä tehtiin seuraavaksi häiriötreeniä koirien ollessa sivulla kontaktissa. Ensimmäisen kierroksen lelulla kevyesti häiritseminen meni hyvin, mutta toisella kierroksella kyykkyssä oleva ja maata rapsuttava ihminen oli vain liikaa. Ensin Mörkö lähti heti katsomaan mitä maasta löytyy. Uudestaan perusasentoon ja Mörkö malttoi hieman pidempään mielensä, kunnes taas piti mennä katsomaan mitä siellä maassa oli. Vielä kerran koira perusasentoon ja nyt oikein näki miten Mörkö skarppasi ja piti kontaktin vaikka kovasti maata rapsutteleva ihminen kiinnostikin. Super Mörkö :) Luoksepäästävyydessä Mörkö piti kontaktin koko ajan tosi hienosti ja paikalla olossa Mörkö pysyi niin kuin on opetettu. Etäisyyttä ehkä viisi metriä ja aikaa noin 10s. Palkkasin runsaasti maahan onnistuneesta suorituksesta.

Omaa vuoroa odotellessa naksuttelin nopeita maahanmenoja. Näitä täytyy taas tehdä lisää, sillä maahanmeno tapahtuu mun makuun hitaasti. Nopeutta tuli onneksi varmuuden myötä. Muutama tolpankierto myös, näitä pitää kanssa muistaa tehdä.

Seuraavaksi katsottiin Mörkön seuraamista. Tänään Mörkö teki tosi hienoja sivulletuloja koko treenien ajan, ja näistä oli helppo lähteä nättiin seuraamiseen. Seuraamiset olivat todella lyhyitä, ihan vain pari metriä. Katsottiin myös käännökset kumpaankin suntaan sekä täyskäännös. Käännös vasempaan ok, käännös oikeaan jää väljäksi niin kuin tiesinkin tämän olevan vielä työn alla. Täyskäännös taas oli nätti, tosin autoin Mörköä namikädellä käännöksessä. Kokeiltiin myös juoksua, ensimmäistä kertaa. Mörkö piti oikein hyvin paikkansa ja pysyi ravilla.

Tämän jälkeen luoksetulo. Mörkö jäi odottamana nätisti ja lähti reippasti luokse kutsusta. Jostain syystä Mörkö löi kuitenkin maahan mun jalkojen eteen. Kaipa omalla vuorolla maahanmenon vahvistaminen näkyi siinä että liikettä tarjotaan hieman sinne sun tänne.

Tämän jälkeen meidän ensimmäinen kaukokäskyjen ensimmäistä asennonvaihtoa. Mörkö tuli jälleen nätisti sivulle ja siitä meni maahan ihan ok. Jäin heti Mörkön eteen, ehkä 20cm etäisyyttä. Tästä käsky + käsimerkki ja onnistuneesta suorituksesta palkkaus taakse.

Seuraavaksi oli valinnut jäävistä liikkeistä liikkeestä istumisen, kun maahanmeno ja seisominen on mielestäni niin pahasti kesken. Höpsis, sanoi Mörkö, kun teki todella nätin maahanmenon.

Tämän jälkeen siirryin koiran kanssa ruudun lähetysmerkille. Olin jemmannut namikipon jalkapallomaalin päälle, mistä kuppi siirtyi kouluttajan toimesta ruutuun. Hyvin hillitty apu kouluttajalta jotta Mörkön huomio oli oikeassa suunnassa ja ruutuun lähetys. Mörkö paineli laukalla ruutuun, joskin huomattavasti hitaammin kuin jos olisi ollut varma että ruudussa on namia. Erinomaista että Mörkö kuitenkin meni ruutuun laukalla ja muutenkin se vaikutti tietävänsä mitä teki.

Tässä vaiheessa olisi kummallakin ollut haluja vielä jatkaa, mutta onneksi viisas kouluttaja totesi että nyt on tarpeeksi. Joten kaivoin laukusta esiin narulelun ja yllätyksekseni Mörkö kävi kuin hai kiinni leluun. Otettiin intensiivinen pariminuuttinen leikin parissa. Aivan mahtavaa, jos Mörkö alkaisi leikkimään myös toko-treeneissä. Niin monessa asiassa lelu olisi kuitenkin helppo palkka.

Tulevan viikon aikana aion jatkaa seuraamisen treenaamista imuttamalla ja askelsiirtymien tekemisellä. Mukana myös maahanmenojen vahvistaminen, sekä sivusta istu - maahan että liikkeestä maahan.

tiistai 27. elokuuta 2013

Talkoilua

Tänään ei treenailtu agilityssä, vaan sen sijaan valmistauduttiin talkoillen tulevaan talvikauteen. Ja vitsit kun oli mukavaa! Ensinnäkin porukkaa oli huomattavasti aikaisempia vuosia aktiivisemmin liikenteessä, ja kun porukkaa on tarpeeksi niin kyllähän sitä sitten tapahtuukin. Parin tunnin rutistus ja miten paljon paremmassa kuosissa esteet, hallin ympäristö ja muut oleelliset tykötarpeet ovatkaan.

Mörköä tietenkin harmitti ettei treenejä ollut. Eilen oli pakko pitää lepopäivä itsellä kun viikonloppu painoi aivan liikaa lihaksissa. Ja tänäänkin jäi lenkit lyhyiksi 20-30min pyrähdyksiksi. Tämän takia kävin tekemässä hieman seuraamista omalla parkkipaikalla ettei tuo otus ihan omaan energiaansa pakahdu :)

Joten imuttamalla seuraamista ensin ympyrässä vasemmalle. Välillä otin imutuskäden pois muutamien askelien ajaksi ja hyvin Mörkö piti paikkansa. Samaa myös oikealle, täytyy kuitenkin palkata edelleen tiheästi. Samoin liikkeestä istumisia, käsiavulla Mörkö istuu tiiviisti oikealla paikalla. Tosin käsiapu on jo huomattavasti pienempi kuin viime viikolla. Samoin vahvistelin seuraamisen paikkaa palkkaamalla aina kun koira löysi tiensä oikealle seuraamispaikalle (palkka poispäin koirasta). Nyt Mörkö palautui seuraamaan huomattavasti nopeammin kuin viimeksi.

Niin raakile tuo seuraaminen on... mutta kuten olen aikaisemminkin itselleni myöntänyt, niin tuo koira osaa juuri niin hyvin kuin olen sen kanssa harjoitellut. En tiedä miksi seuraamisen opettaminen tuntuu Mörkön kanssa jotenkin "tylsälle". Mörkössä ei vikaa siis ole, ajatus on omassa päässäni. Olisi jotenkin kiva päästä tekemään "oikeita" toko-juttuja eikä "vain" treenata perusjuttuja.

Sovitaan että hitaasti hyvää tulee :)

lauantai 24. elokuuta 2013

Tervakoskella

Ozzyn kauan odottama näyttely, tällä kertaa Tervakoskella. On oikeastaan aika hellyytävää, miten voi aikuinen koira olla niin tohkeissaan aamulla ettei meinaa tarpeitaan malttaa tehdä :) Omistajaa ei kylläkään tilanne naurattanut aamulla olleenkaan ;) Pääasia että Ozzy edelleen tykkää käydä näyttelyssä, ja toivon että osaan lukea koiraani tarpeeksi hyvin milloin olisi aika jäädä eläkkeelle. Edelleen kuitenkin siis intoa piisaa.

Tuomariksi oli vaihtunut Rainer Vuorinen. Tästä syystä odotukset eivät olleet turhan korkealla koska tiesin että hänen mielestään nykypartiksella on liikaa turkkia. Tosin kaikillahan turkkia tänä päivänä on, joten ei kun kehään muiden jatkoksi kuulemaan mitä ollaan mieltä. Kovasti Vuorinen kiitteli että hyvä kun olen pitänyt Ozzyn niin laihana. Arvostelusta löytyi myös hyvä pää, hieman pehmeä selkä ja ikäisekseen kohtuulliset liikkeet. Tuloksena ERI ja VSP-vet. Kiva aamupäivä siis aurinkoisessa Tervakoskella ja päivä aikaa touhuta kaikkea muuta. Juuri niin kuin olin suunnitellutkin.

Pitäähän sitä ostoksilla käydä ja mukaan tarttui asioita sekä tarpeeseen että keksittyyn tarpeeseen. Tarpeeseen tuli ostettua harja Ozzylle, vanha on niin huonossa kunnossa että sen olisi voinut heittää menemään jo kuukausia sitten. Mörkölle ostin pienen ohjatun noudon kapulan, koska hieman epäilen että noutokapulan hidas palautusvauhti johtuu liian suuresta kapulasta / kapulan keskiosasta. Tunnarit kun menee ja tulee laukalla. Keksittyä tarvetta oli puoli kiloa kuivattua naudan vatsaa. Herkkua tuntui koirille olevan, mutta miten mikään voi haista noin järkylle! Keksittyä oli myös tarve ventapedille, mutta kun "halvalla sai" niin pitihän autoon uusi alunen ostaa.

Kotosalla oli pakko näyttää Mörkölle uutta kapulaa. Otus nappasi sen heti suuhunsa ja tuntui hyvinkin tyytyäväiseltä "leluunsa". Otin joitakin sarjoja kapulan pitoa, pakko senkin treenaaminen on vain joskus uskaltaa aloittaa. Mörkö siis istui edessä ja naksuttelin sille kapulan pitämistä maksimissaan parin sekunnin pitämisestä. Hirveän montaa kertaa en kylläkään uskalla tuota tehdä ellei pitämisen kesto ala kasvamaan, sillä en halua luoda Mörkölle kuvaa että ideana on sylkäistä kapula mahdollisimman nopeasti pois. Pelonsekaisin tuntein siis noudon kanssa eteen päin. Ensi viikolla on pakko päästä kokeilemaan vauhtinoutoa uudella kapulalla, josko se palautus laukallakin löytyisi.

torstai 22. elokuuta 2013

Puuhastelua kotosalla

Jostain syystä tänäänkin riitti aikaa ja intoa tehdä pientä kivaa koirien kanssa. Hyvä niin, ettei aina vain tekosyillä siirrä treenaamista hamaan tulevaisuuteen :)

Ozzyn kanssa sisällä ensin istu - seiso jumppaa niin etten palkannutkaan käsistä vaan heitin makupalan lattialle. Seisomaan nousut olivat tänään tosi hyviä ja seisomisessa pysyminenkin oli parempaa. Eilen kun Ozzy iski takamuksen heti takaisin maahan. Tänään ei taas istumisissa tahtonut olla malttia, vaan Ozzy ponkaisi heti pehvan koskettaessa maahan ylös. Tämä johtuu joko seisomisesta palkkaamisesta tahi ihan siitä etten ollut lämmitellyt vanhusta ollenkaan. Loppuun vielä muutama edessä peruuttaminen, tänään onnistui 2,5 koiran mittaa oikein hyvin. Pidempää ei pystynyt tekemään kun kämpästä loppui ulottuvuus :)

Mörkön kanssa ulkona jatkoin imuttamisella seuraamisen treenaamista. Tänään seuraamisen asento oli täysin suora jopa oikealle kaartaessa. Aivan käsittämätöntä että yhdellä kerralla pystyy jo noin paljon vaikuttamaan. Loppuun tein myös niin että naks aina kun Mörkö tuli oikealle seuraamispaikalle ja namin heitin sivuun. Ei ole paikka aivan 110% otukselle, nopeampaa saisi hakeutua oikeaan seuraamispaikkaan. Siispä lisää ihan perusteita.

Illalla pitkä lenkki venähti suunnitellusta kun oli niin mukava sää. Jälleen kävi tuuri ja koiria pystyi pitämään pitkiä pätkiä vapaana. Kyllä se vaan tekee niin hyvää Ozzylle kun pääsee omaa tahtiaan ravailemaan.

keskiviikko 21. elokuuta 2013

Kun työ haittaa treenejä...

Tämän päiväinen työpäivä venyi valitettavasti sen verran pitkäksi, että katsoin parhaimmaksi jättää toko-treenit väliin. Olin muutenkin väsynyt, niin päätin ottaa vielä pitkäksi venähtäneen päivän päälle päiväunet. Nokosilta herättyäni sain idean, mikä piti tietysti testata. Useat tekevät niin että treenaavat monia koiriaan samalla kertaa. Itse tykkään käydä ainoastaan yhden kanssa treeneissä. Tokikaan en ole koskaan kokeillut miten Mörkön ja Ozzyn kanssa yhteiset treenit sujuisivat. Toiset myös treenaavat lenkkien yhteydessä. Tätäkään en ole koskaan kokeillut, mutta koska toko-välineet ovat valmiiksi repussa niin ei ollut mitään estettä tällekään.

Joten alkuun 20min verryttelyt, kun kävelin lähimmälle kentälle. Tai niinhän vielä siinä vaiheessa luulin. Kun alkoi katselemaan tarkemmin ympärilleen selvisi että ihan lähettyvillä on viisikin hiekkakenttää. Tietty minun tuurillani valitsin kaikista vaihtoehdoista sen, minkä lähettyvillä oli skeittaajapoika. Ozzy kun ei oikein tykkää skeittien paikkeesta.

Joka tapauksessa jäin tuolle kentälle ja suurin piirtein homma meni näin (kaikkinensa 25min):

  • ensin Mörkön kanssa imuttamalla seuraamista. Mukana käännökset ja loivat kaarteet oikealle sekä vasemmalle. Liikkeestä myös istu, maahan ja seiso. Asennonvaihdot sujuivat hyvin, kaikki oikealle tapahtuva saa Mörkön seuraamispaikan aukeamaan takaa. Pitää pyytää fyssaria seuraavan kerran katsomaan olisiko jotain jumia mikä tämän aiheuttaisi.
  • Ozzy kanssa hieman seuraamista sekä istu - seiso asennonvaihtoja sivulla. Varsinkin asennonvaihdot kaipaavat kovasti muistuttelua. Peruuttaen seuraaminen oli myös harjoittelulistalla, muutaman toiston jälkeen sujui oikein hyvin.
  • Mörkön vuorolla treenasin istumaan jäämistä sekä luoksetuloja. Tein useita jättöjä, palkkailin eri etäisyyksiltä. Kävelin myös Mörkön ympäri muutamaan otteeseen parin metrin etäisyydellä. Otin kaksi luoksetuloa, joista ensimmäinen kokeenomaisesti. Oli oikein hyvä. Toinen niin että palkkasin vauhdista. 
  • Ozzy päästi pakertamaan minun edessä peruuttamista. En tiedä viekö pauke Ozzyltä toimintakyvyn vai oliko liian vaikea juttu. Tätä siis kotitreeninä nyt alkuun
  • Lopuksi Mörkön kanssa maahanmenoja. Ei sujunut. Menee hössöttämiseksi. Täytyy siis tehdä ihan perusteita vielä paljon.
  • Ozzylle uutena asiana loppuun merkille lähetys. Merkin takana oli alusta minne Ozzya lähettelin ja palkkasin merkillä käskystä odottamisestakin. Lähetyspaikalla tain muutaman istu - seiso sarjan ennen lähettämistä, siitäkin huolimatta hyviä merkkejä.
Treenien jälkeen koirat vapaaksi ja metsään. Takaisin päin tullessa onnistuin viettämään 25min metsässä ilman että törmäsimme kehenkään. Koirat nauttivat kun saivat rallata pitkin metsää. On ilo katsoa miten vanhakin koira jaksaa hyppiä kiville ja kaatuneiden puunrunkojen ylitse :) Viimeinen 10min siististi remmissä.

Hyvän lenkin löysin, mutten ole kuitenkaan ihan varma onko kahden koiran samalla kertaa treenaaminen kuitenkin minun juttuni. Koirat kyllä odottivat rauhassa vuoroaan ja varsinkin Mörkön vireelle toisen kanssa treenaminen teki hvyää. Jotenkin vain tuo meni suorittamiseksi. Koitin suunnitella harjoitukset hyvin ennakkoon, jotta saisin treenit tehokkaasti läpi mutta kaiken kaikkiaan jäi kuitenkin vähän valju fiilis. Lenkillä treenaaminen on varmaan ok, tuleepahan ainakin lämmiteltyä ja loppuverryteltyä. Tosin en usko että yhden koiran kanssa tulisi lähdettyä kävellen treenailemaan. 

Eli kokeilussa oli paljon hyvää ja jonkin verran huonoa. Nähtäväksi jää tuleeko tuosta tapa.

tiistai 20. elokuuta 2013

Hyvät huonot treenit

Näitäkin tarvitaan - hyviä, huonoja treenejä. Jotta tietää mitä harjoitella ja mihin panostaa. Treenien teemana oli putki - puomi erottelu sekä poispäin kääntö. Ohjauskuviona poispäin kääntö toimi hyvin, myös leijeröitynä. Enpä ollut ikinä edes hoksannut ajatella että noinkin voisi koiraa ohjata :)

Alkuun tehtiin puomia, mitä tein niin että lopussa oli palkka. Ja Mörköhän laukkasi puomia eikä edes huomannut putken alta menevää putkea. Hienoa, aikaisemmin kun Mörkö on jäänyt tuijottelemaan putkia. Tietysti tästä syystä osasinkin odottaa hankaluuksia itse putken kanssa - sitä kun saa mitä palkkaa. Vaikka miten otin Mörköä haltuun ja vekkasin ja vein nenästä putkeen, niin siitä huolimatta Mörkö teki vaikka 90 asteen käännöksiä että pääsi puomille. Hieman harmitti, kun ei noista puomille karkaamisista oikein voinut palkita. Hienoja suorituksia kun muuten olivat.

Niinpä hyvän mielen vuoksi tehtiin loppuun pari pelkkää puomia. Nämä onnistuivat jälleen hyvin, viimeisellä toistolla Mörkö laukkasi jopa alasmenon puoleen väliin. Vähänkö olisi hienoa jos Mörkön saisi laukkaamaan koko puomin! Hitaasti hyvää tulee, ja toistoja toistoja :) Hienoja puomien toistoja on nyt 20.

Alussa tehtiin myös kaksi pujottelua vasemmalta puolelta ohjattuna, namikuppi pujottelun päässä odottamassa. Jälkimmäisellä kerralla juoksin tietoisesti hieman Mörkön ohitse pujottelun loppupäässä, hyvin Mörkö kuitenkin sieti tämän ja meni hienosti pujottelun loppuun saakka. Näitä pitää alkaa ottamaan satunnaisesti mukaan kuvioihin, tavoitteena olis se että voisin vaihtaa puolta valssilla tai persjätöllä pujottelun jälkeen. Sitten joskus. Samoin pitäisi alkaa ottamaan hankalampia lähetyskulmiakin taas mukaan, varsinkin 90 astetta oikealta on sellainen mitä hieman itse jännitän jos/kun tarttee mennä "ottamaan koiraa nenästä kiinni" ekasta välistä. Malttia, malttia niin että pujotteluprosentti pysyy hyvänä. Tällä hetkellä tilasto näyttää 153/182 (=84,1%)

Treenien lopussa nautiskeltiin porukalla tekemääni vadelmapiirakkaa Mörkön luokkanousun kunniaksi :)

sunnuntai 18. elokuuta 2013

Tokaluokkalainen!

Tänään oli partisten agilitymestaruudet Purinalla, ja koska mulla on tuo "mini-partis" niin pitihän meidän lähteä saman henkisten kanssa kisaamaan. Samoisista karkeloista viime vuonna aloitettiin meidän kisaura, joten samalla vuoden ympyrä sulkeutui.

Omat viikkotreenit sujuivat tiistaina äärimmäisen hyvin, ja pähkäilyjen jälkeen päätin etten käy enää tekemässä mitään agilityyn liittyvää ennen kisoja. Oikeastaan ei tehty mitään viimeiseen kolmeen päivään kuin lenkkeiltiin. Itsellä oli jostain syystä varma olo, joskaan en tätä fiilistä viitsinyt pahemmin huudella ympäriinsä kun tietää miten herkkä laji agility on ja miten pienestä voi kaikki olla kiinni...

Aamulla siis ilmoittautumaan kisoihin ja sen jälkeen kävin kunnon alkuverryttelyn lyhyitä spurtteja tehden. Oma selkä ei tuntunut hyvältä, muttei kuitenkaan niin kipeältä että olisi menoa liiaksi haitannut. Kilpailunumeromme oli 10, joten rataan tutustumisen jälkeen oli ihan kivasti aikaa virittää koiraa ja keskittyä suoritukseen. Mörkö meni aivan huippuhyvin! Jopa puomi meni niin kuin ollaan nyt joitakin toistoje keretty tekemään, eli laukalla. Ainoa kauhun hetki oli heti alkuradalla, kun Mörkö bongasi pujottelun ja meinasi mennä sinne. Jouduin ehkä turhankin kovasti komentamaan Mörköä ja sehän näkyi muutaman seuraavan esteen aikana vauhdissa. Onneksi saatiin kummatkin nollattua päämme ja päästiin takaisin normaalirytmiin. Muista miettineeni puomilla, että näinköhän Mörkö menee pujotteluun episodin jälkeen - varsinkin kun olin suunnitellut meneväni pujottelun vasemmalta puolelta ekaa kertaa kisoissa. Lähestys pujotteluun, ja sinnehän se meni :) Tuloksena 0 ja SERT.

Video suorituksesta löytyy http://www.youtube.com/watch?v=Rf6amIEYwCY&feature=youtu.be (jostain syystä blogista ei saa enää suoraan linkitettyä youtube-videoita, nyt kun ne meni yhdistämään nämä kaksi tiliäni. Ärsyttävää.)

Tämän jälkeen mietin pitkän aikaa mitä tehdä. Viedäkö Mörkö tunniksi kotiin vai pitääkö se nukkumassa autossa? Kotona Mörkö rentoutuisi paremmin, toisaalta halusin tietää miten Mörkö tuollaiseen pitkään taukoon suhtautuisi. Asiaan vaikutti kyllä sekin, että kun oli paljon partis-tuttuja ympärillä niin eihän sitä edes olisi malttanut lähteä kotio kesken kaiken. Joten kulutimme aikaa kakkosten starttiin saakka.

Jännitin kakkosen starttia ihan sikana! Rata vaikutti ihan tehtävältä, ainoa vaan ettei hermostusta yhtään helpottanut se että tulisin lähtemään ekana. Päivän aikana kunnon ruoan syömättömyys ja makean närpiminen tuntui ikävästi jaloissa ylimääräisenä painolastina ja ylipäätänsä mulla ei ollut mitenkään rauhallinen olo. Näillä eväillä sitten tekemään parastamme. Mörkö tuntui kaiken kaikkiaan hieman tahmealta ja puomi sekä puomi mentiin taas hitaammalla vaihteella. Tokikaan en ollut yllättynyt siitä ettei vielä uusi suoritusvauhti toimi kisoissa. Tuloksena 5 virhettä kun hukattiin Mörkön kanssa putken pää ja tuohon vielä muutama sekuntti yliaikaa. Sijoitus kuitenkin 3.

Ensimmäinen kakkosen rata: http://www.youtube.com/watch?v=WT4eXr8KlLY&feature=youtu.be

Hieman statistiikkaa:
- kilpailu-ura 1v
- yhteensä 10 kisaa
- kaikista kisoista tulos
- sijoituksia 9: 3 x toinen ja 6 x kolmas

Aika hienoa tulostilastoa :)


keskiviikko 14. elokuuta 2013

Sataa, sataa... ja tokoo

Kävin itseni kanssa töiden jälkeen tiukan keskustelun. Keksinkö vain tekosyitä vai ovatko syyni oikeita. Ensinnäkin koko illaksi oli luvattu sadetta ja treenit on ulkona. Toisekseen trimmasin eilen Mörkön ja en yhtään tiennyt miten inhottavalta Mörkön mielestä sade pepulla tuntuu. Kolmanneksi olin jotenkin nuutunut ja mietin olisiko vapaailta tehnyt hyvää. Niin tai näin, niin treeneihin päätin mennä.

Aloitettiin ruudulla. Jätin Mörkön muutaman metrin päähän ja kävelin siitä suoraan ruutuun. Taputin maata ruudun takaosassa ja kävelin ruudusta sivusta ruudusta etuviistoon. Tällaisia toistoja neljä, jokaisella Mörkö meni oikein hyvällä vauhdilla ja pätevänä merkkaamaani paikkaan. Ryökäle oli niin tohkeissaan ettei malttanut odottaa käskyä tosin... Noh, pääasia eli ruudun paikka onnistui erinomaisesti. Viimeiseksi jätettiin namialusta ruutuun ja mentiin lähetyspaikalla ja ruutuun lähetys täydeltä matkalta. Oikealle paikallehan Mörkö paineli.

Toisena asiana otettiin hyppyä. Aloitettiin samalla tapaa kuin mitä viimeksikin tehtiin, eli käskytin Mörköä edes takaisin esteellä ja minä palkkasin toisella puolella maahan kouluttajan palkatessa toisella puolella. Homma sujui huomattavasti paremmin kuin viime viikolla. Loppuun otettiin yhden toiston verran kokeenomaisesti, eli Mörkö sivulle ja siitä käskyllä hypylle mistä kouluttaja jälleen palkkasi maahan.

Taukon aikana tein pientä jumppaa seuraamisen kanssa. En ole tyytyväinen tämän hetken paikkaan, Mörkö on liian kaukana sivusuunnassa. En tiedä ällöttikö sitä mun märät housunlahkeet, vai oliko tänään vain tällainen päivä vai se kaikkein todennäkköisin - se ei vain osaa.

Tunnistusnoutoa, jee! Mun uusi lemppariliike :) Näytin Mörkölle "aarretta" ja kouluttaja vei sen ruohikkoon nurmikkomättäälle piiloon. Mörkö seurasi toimenpidettä hyvin tarkasti. Käskystä Mörkö lähti hakemaan omaa... ja haisteli, ja haisteli... ja vielä haisteli kouluttajan jälkiä. Sitkeästi koira työskenteli ja onneksi meillä ihmisilläkin oli malttia ettei menty turhaan häiritsemään. Ikuisuudelta tuntuneen ajan jälkeen (oikeasti, meni lähemmäs minuutti!) Mörkön nenään tarttui haju ja itsevarma ja onnellinen koira palautti kapulan minulle. Ei voi muuta sanoa kuin sinnikkyys, itsevarmuus ja omatoimisuus ovat kyllä äärimmäisen hyvällä mallilla Mörköllä. Tästä on hyvä jatkaa, kun nenän käyttö näyttää olevan vahvaa.

Seuraavaksi tehtiin sivulletuloa. Täytyy olla tarkkana jatkossa ettei Mörkö hilaa paikkaansa turhan eteen. Treenattiin samalla myös malttia, peppu pysyy maassa myös pidempiä aikoja.

Tämän jälkeen noutoa, alku kokeenomaisesti. Ensin Mörkö sivulle ja pepun piti pysyä maassa vaikka sainkin kapulan kouluttajalta. Tästä eteen päin vauhtinoutona. Näitä toistoja kaksi. Alku meni hyvin ja Mörkö lähti kummallakin kerralla kapulalle laukalla. Kapulakin nousee siististi, mutta en tiedä mitä pitäisi tehdä jotta saisin palautuksenkin vielä laukalla. Tätä pitää oikeasti alkaa piakkoin työstämään suurella prioriteetilla, ettei hitaasti palautusvauhdista tule tapa.

Loppuun pitkän matkan luoksetulo. Päätin jo heti alkuun, etten ota Mörköä ollenkaan sivulle sillä halusin vahvistaa luoksetulon vauhtia. Tälläkin kertaa Mörkö tarvitsi kaksi käskyä ennen kuin se lähti liikkeelle. Selkeästi liike on vielä epävarma ja kesken, joko Mörkö ei malta odottaa tai sitten se odottaa liiankin suurella pieteetillä.

Ryhmästä ei ollut kuin yksi koira Mörkön lisäksi, joten saatiin treenattua tosi tehokkaasti ja päästiin kotiokin vartti aikaisemmin. Ulkona vietetty treeni veti kuitenkin omat mehut pois, joten seuraavaksi Mörkö kainaloon ja nukkumaan.

tiistai 13. elokuuta 2013

Erinomaiset viikkotreenit

Tänään oli vuorossa ensi viikonlopun "viimeistelyt". Olin suunnitellut haluavani palkata Mörkön puomilla, keinulla ja kepeillä niin että joku muu vie Mörkön tietämättä palkan valmiiksi. Meille oli suunniteltu varsin mukava rata, missä tämä tavoite sujui erinomaisesti. Keinulle oli helppo palkata ja rata olisi muutenkin loppunut pujotteluun. Puomia ei radalla ollut, mutta sitä otin taas itsenäisenä esteenä.

Päivän teema oli siis omalla kohdallani yllätyspalkkaus, kouluttajan kannalta taas putken näkymättömän pään etsiminen. Radalle oli tuon lisäksi saatu erinomaisia ohjauksia, muun muassa pakkovalssi sekä ennakoiva valssi minkä kohdalla tosin totesin jaakotus-sylkkärin olevan itselleni helpompi. Keinu suoritettiin vauhdikkaasti ja pujottelu meni sujuvasti minun ollessa vasemmalla puolella.

Radalla sai painaa lujaa ja jostain syystä Mörkö oli löytänyt tänään vielä yhden vaihteen lisää, joten nopeutta riitti. Tuon kun saisi kisoiohinkin... Tiedä sitten miksi tänään Mörkö oli niin vauhdikas, johtuiko viileämmästä säästä vai onko koiralla yksinkertaisesti parempi kunto.

Puomin ensimmäinen toisto oli hieman vaisu, Mörkö katseli enemmänkin rataa suorittavaa koiraa kuin puomia mutta puomille meni kun päästin irti. Ylösmeno laukalla ja loput reippaalla ravilla. Yllätys oli suuri kun puomin lopussa odottikin palkka. Seuraava toisto olikin sitten jo aivan eri maata, Mörkö laski raville vasta laskevalla osalla. Väliin käytiin tekemässä oma ratatreeni ja sitten vielä yksi oikein mallikelpoinen puomi. (Yhteensä 14 toistoa).

Aivan lopuksi kävin tekemässä pussin vielä kahteen kertaan, kun sitä ei ole tullut otettua aikoihin. Olisi tylsää ottaa kieltovirhe vain sen takia ettei muista harjoitella kaikkia esteitä. Hyvin meni ja tavoistaan poiketen Mörkö ei edes ravistellut jokaisen pussista ulostulon jälkeen.

Pujottelulaskuri on tämän päivän jälkeen 149/178 (=83,7%).

Huh, tulevat kisat jännittävät. Nähtäväksi jää käynkö enää tekemässä mitään agilityyn liittyvää ennen kisoja, vai mennäänkö tämän päivän hyvillä fiiliksillä.

maanantai 12. elokuuta 2013

No kappas!

Kun treenaaminen kannattaa :) Oppivatkin, pirulaiset!

Töiden jälkeen tein pitkän lenkin, minkä luulin jo saavan Mörköltä mehut pois. Muutaman tunnin akkujen latauksen jälkeen tyyppi oli kuitenkin niin aktiivinen, että päätin hyödyntää sitä tokoiluun. Jälleen sivulletuloa niin että naks + nakki kuppiin. Heti ensimmäinen sivulletulo oli super! Parinkymmenen toiston aikana täydellisiä suorituksia tulikin jo viisi tai kuusi. Koko ajan siis enemmän kriteerini täyttäviä kuin vasten hypittyjä suorituksia - hieno homma.

Koska en viitsinyt liikaa jauhaa sivulletuloa, niin tauon jälkeen päätin vahvistaa maahan menoa. Tämän kanssa kun on ollut viime treeneissä ongelmia. Tein maahan menoa niin että itse peruutin Mörkön ollessa edessäni (hyvin meni) sekä niin että Mörkö käveli sivullani (sujui vieläkin paremmin). Kun vähän muistutteli, niin Mörkökin alkoi tippumaan maahan kuin kivi. Toki vahvistamista tarvitaan vielä.

Miten yllättävää että treenaaminen kannattaa ;)

Ozzy katseli kateellisena portin takaa, joten pitihän Oskarinkin kanssa hieman touhuamaan. Häiriön alla reilun kahden oman mitan peruuttaminen minusta pois päin niin että alusta muuttui matosta parketiksi. Ozzy peruutteli vauhdilla ja olisi mielellään jatkanut treenailuja. Tätä ei kuitenkaan tapahtunut, koska Ozzy on pesun jäljiltä märkä ja harjausurakka odottaa aloittajaansa.

sunnuntai 11. elokuuta 2013

Rauhoita, rauhoita!

Eilen käytiin Ozzyn ja Mörkön kanssa pitkä lenkki lähimetsässä niin että otukset saivat olla vapaana. Tiedä sitten johtuiko tästä, mutta koko lauma oli tänään aamulenkillä jotenkin vallaton. Sellaista hyväntahtoista höpsöttelyä, mikä vain laittoi hymyilemään. Samalla tuli mieleen, että jos Mörköllä on kerta energiaa niin täytyy hyödyntää se. Joten hallille.

Olin suunnitellut tekeväni jälleen puomia, mutta jostain syystä pujottelu - puomi yhdistelmä oli myös mielessäni. Himoitti kokeilla tuota, toisaalta ajatuskin kammotti. Joten ei kuin härkää sarvista kiinni ja toteuttamaan suunnitelmaa!

Ensimmäinen suunnitelman vastainen asia oli se, että kuitenkin tein tälläkin kertaa metallipuomia. Ihan siistä yksinkertaisesta syystä, ettei ulkona ollut pujottelua ja sisällä taas pujottelu oli valmiiksi oikeassa paikassa puomin suhteen. Laiska minä valitsi itselleni helpoimman vaihtoehdon.

Ensimmäiseksi otin kerran pujottelun vasemmalta, niin että palkkasin itse. En olekaan tehnyt tällaista pitkään aikaan, joten itseni kannalta oli tärkeää saaada tämän tyyppinenkin harjoitus (ettei makupalakippo ole valmiina pujottelun päässä) tehtyä ennen ensi viikon kisoja. Hyvin meni. Seuraavaksi käytiin "nakittamassa" puomin alastulo yhdessä Mörkön kanssa ja eikun alkuun... Mörkö suorastaan karkasi puomille, lentävällä lähdöllä siis puomille :) Seuraavaksi puomi hypyn takaa, jälleen vauhdilla puomille ja Mörkön suoritti puomin laukalla aina tasaisen osan loppuun saakka. Hyvä Mörkö!

Seuraavaksi makupalat jälleen puomin päähän ja putken kautta pujotteluun. Tällä kertaa Mörkön ajatus oli liikaa puomissa, joten Mörkö jätti pujottelun viimeiset kurvit väliin. Sen enempää numeroa tekemättä (hyvä minä, sain pidettyä oman pääni kurissa!) pujottelu uusiksi, tällä kertaa onnistuen ja siitä puomille - ja hyvällä suorituksella. Aivan superia, mun kammoksuma pujottelu - puomi yhdistelmä onnistui. Pujottelunkin menin vielä vasemmalta puolelta mikä on minulle jostain syystä vaikeampi. Vaikka yksi toisto menikin plörinäksi, niin tämäkään ei ole huolestuttavaa sillä en ole pitkään aikaan (jos koskaan) tehnyt pujottelua niin että makupalakippo on toisaalla. Menkööt tämä Mörkön "oho"-kategoriaan, hienosti otus kuitenkin korjasi oman mokansa seuraavalla kerralla.

Loppuun vielä yksi puomi niin että makupalat lopussa ja kannoin Mörkön alkuun. Mörkö painautui ihan matalaksi, kun pidin siitä kiinni ja sillä on niin kova veto puomille. Ruopasten otus lähti ja suoritti jälleen oikein oppikirjasuorituksen puomilla :)

Malttia, malttia. Se on mitä seuraavaksi tarvitaan. Nyt on pakko tehdä muutama oikeasti helppo harjoitus Mörkön kanssa, kun pari viime kertaa on ollut haastavia. Minun pitää myös muistaa, että Mörkö ei oikeasti vielä osaa puomia. Pitää syksyn aikana työstää vielä puomin alta menevät putket paikoilleen niin ettei Mörkö enää jännitä putkia. Samoin pitää vahvistaa alastulon loppupaikkaa ja siitä vapautumista paljon. Jollakin aikavälillä pitäisi myös keinu ottaa mukaan kuvioihin puomitreenin rinnalle.

Pujottelulaskuri nakuttaa 148/177 (=83,6%). Edelleen oikein mallikas onnistumisprosentti. Vaikkei pidäkään tuudittautua siihen että me homma osataan. Luultavasti jatkan hyväksi havaitulla mallilla jatkossakin, eli pidän joskus palkkaa pujottelun lopusas valmiina ja joskus taas palkkaan itse. Puomilla on nyt 11 minun kriteerini täyttävää suoritusta, näitäkin pitää tahkoa ainakin triplaten lisää.

perjantai 9. elokuuta 2013

Riskinotto kannatti!

Hieno sää,vapaa ilta ja energinen Mörkö - eihän treenaamiseen muuta tarvita! Joten puomi mielessäni ajelin hallille. Mennessä suunnittelin ottavani 2-3 toistoa, joista yhden toiston ehkä vapaasti lähetettynä (kun muuten ajattelin jälleen pitää koirasta kiinni innostaessani puomille). Tähän mennessä olen tehnyt (puu)puomia ainoastaan sisällä, mutten ulkona joten mieli teki päästä ulos (puu)puomille.

Mutta kuinkas sitten kävikään...? Havaitsin joidenkin muidenkin saaneen treeniajatuksen, ja näin meni mahdollisuus ulkona treenaamiseen. Sisällä katsastettuani tilanteen totesin että (puu)puomin alle oli viritelty useita putkia. Kokemuksesta taas tiesin että Mörkö jännittää puomin alta meneviä putkia, joten tuollaisena en puomia halunnut tehdä. Eikä innostanut yhtään alkaa jumppaamaan putkien kanssa. (Metalli)puomi sen sijaan oli hyvällä paikalla, ilman putkia...

... siispä päätin kokeilla (metalli)puomia kertaalleen. Totesin itselleni, että jos Mörkö alkaa jälleen hiipimään (Mörkö on ollut aina hitaampi (metalli)puomilla) niin sitten siirryn takaisin puiselle puomille. Näillä aatoksilla vietiin makupalat yhdessä puomin päähän ja kannoin Mörkön aloituspaikkaan. Hetsaus, irrotus ja puomille! Tämä suoritus oli viime aikaisista suorituksista selkeästi hitain, mutta kuitenkin laukalla suoritettu. Joten ei kun lisää samaa lajia :) Vietiin loppuun extraherkkua, ja alkuun. Tällä kertaa Mörkö suoritti puomin vauhdikkaasti laukalla. Kolmannen kerran jälleen loppuun extraherkkua, putkesta vauhtia ja lähetys puomille. Ja sinne se meni, laukalla! Hienoa ja mahtavaa :)

Kaiken kaikkiaan seitsemän toistoa nyt puomilla. Jännittämäni metallipuomikin tuli kuvioon ongelmitta, ehkä hiukan vahingossakin. Tästä on hyvä jatkaa.


Ja tapahtui illalla

Koska minullakin on joskus lupa olla mukavuuden haluinen, päädyin ennemmin kaverin kansa terassille kuin koirien kanssa lenkille. Tästähän pojat sitten "riemastuivat" ja olivat ärsyttävänkin energisiä sisällä. Pitihän sitä energiaa johonkin purkaa, joten päätin ottaa pienet jumppasessiot sisällä.

Alkuun Ozzyn kanss asennonvaihtojumppaa, fyssarin ohjeiden mukaisesti. Tämän jälkeen eteen istuminen ja siitä kummallekin puolelle istumaan sivulle. Kokeilin peruuttamisetakin, eli Ozzy peruuttaa olleessaan mun edessä. Hyvin tyyppi muisti homman, vaikkei ollakaan kuukausiin tuota liikettä tehty. Ozzy oli hellyttävänkin innoissaan touhuamisesta :)

Huomaa, että kesä ja vapaa liikunta on tehnyt hyvää Ozzylle. Virtaa piisaa ja liikeradatkin ovat paremmat kuin aikoihin. Aamulla huomasin Ozzyn jopa istuvan itsekseen (ilman käskytystä), liike mitä en ole Ozzyn nähnyt oma-aloitteisesti tehneen pariin vuoteen.

Koirien vaihto ja Mörkön vuoro. Olin jo eilen päättänyt kokeilla uutta juttua Mörkön kanssa, kun pitää se perusasento vaan saada kuntoon. Tai eihän itse perusasennossa ole mitään vikaa, mutta haluan kesken liikkeen tapahtuvan vasten hyppimisen pois. Joten nameja taskuun, kippo lattialle ja naksu. Mörkö alkoi heti tarjoamaan sivulle tuloa, kait mulla on joku vartalon viesti tuossa. Pääsin kuitenkin heti naksuttelemaan suorituksia ja heittelin makupalat kippoon niin että Mörkön piti siirtyä hakemaan niitä. Näin sain otettua useita toistoja nopeaan tahtiin. Ja kun vain jaksoin tehdä tätä, niin viimein sieltä tuli suoritus ilman vasten hyppäämistä! Tästä superpalkka ja tauko.

Tein vielä kaksi samanlaista sarjaa lisää, eli kaiken kaikkiaan sain kolme täydellistä suoritusta. Positiivista oli se, että jokainen sarja oli toistojen määrältä pienempi eli sain jättipotin koko ajan nopeammin. Tiedä sitten onko tämä oikea tie, mutta ainakin aion kokeilla tätä. Eli harjoitukset jatkukoot!

keskiviikko 7. elokuuta 2013

Tokotreenit kosteissa oloissa

Olipahan ainakin uusi elementti treeneissä, meinaan vesisade. Ei vettä nyt mitenkään törkeän paljon tullut, mutta tuli kuitenkin. Itse olen näemmä sen verran mukavuuden haluinen etten sateeseen mene (vapaaehtoisesti) treenaamaan. Sen takia olikin kiva huomata, ettei Mörköä sade tai märkä maa haitannut ollenkaan.

Treenit meni yleisesti "sinne päin". Itse olen tosi väsynyt, enkä tiedä vaikuttiko tämä meidän tekemiseen. Lähes jokainen homma meni uusiksi tai ainakin säätämisen kautta. Voihan se olla niinkin etten vaadi Mörköltä tarpeeksi skarppeja suorituksia. Pitää laitta itseni tarkkailuun.

Aloitettiin hypyllä. Hyvä niin, sillä hyppyä ollaankin tehty tosi vähän. Olin ajatellut käyttäväni tarkettia, mutta kouluttaja ehdotti että mitäpä jos vain käskyttäisin koiraa edestakaisin ja hän palkkaa toisella puolella ja minä toisella puolella. Hyvältä vaikuttava idea, mutta vaatii vielä Mörkön kanssa työstöä. Sillä eihän Mörkö mihinkään lähde ilman käsimerkkiä, ja tietäen kuinka nopeasti Mörkö jää apuihin kiinni en haluaisi käsiapua käyttää. Saatiin muutama kiva toisto loppujen lopuksi, tosin tekeminen oli kaikkea muuta kuin varmaa ja vauhdikasta.

Ryhmässä otettiin nopea paikalla olo, kun oli sateeton hetki. Mörkö meni maahan ok, mutta sitten se ei siellä pysynytkään. Eikä onnistunut uusinnallakaan. Jatkoin sivussa asian "jauhamista" kunnes päästiin yhteisymmärrykseen että maassa pysytään kunnes toisin sanotaan. Samalla havahduin, että ihan maahanmenoa tulisi vahvistaa lisää.

Omaa vuoroa odotellessa tein seuraamista. Ensin muutaman askeleen mittaisia ja sitten askelsiirtymiä joka suuntaan. Loppuun seuraamisesta perusasentoon menemistä, Mörkö kun ottaa tuossa turhaan väljyyttä. Seuraamiset olivat ihan kivoja, itseäni alkoi taas ärsyttämään Mörkön tapa hypätä mua vasten perusasentoon mennessään. Sitä sitten työstin pois ennen kuin taukoilin.

Uutena asiana tänään oli tunnistusnouto lelukasasta. Lasten leluista kasattiin usea "piilo" ja tunnaria piilotettiin johonkin näistä. Mörkö oli oikein pätevä ja lähti joka kerta lelukasalle nuuskuttamaan ja teki hartaasti nenällä töitä löytääkseen tunnarin. Löytyihän se joka kerta ja ylpeä kaveri toi tunnarin mulle. Taitava!

Tässä välissä otin pikaisesti kolme pysäytystä (seiso). Ensimmäinen niin että peruutin, palkkasin taakse. Toinen niin että että Mörkö oli jossain vasemmalla ja pysäytin. Hieno pysähdys ja palkka heti taakse. Kolmas kerta niin, että palkkasinkin Mörkön ensin pysähdyksestä suoraan suuhun ja sen jälkeen taakse. Oli hauska nähdä, että pysäytyskäskyn kuulleessaan Mörkö ensin peruutti muutaman askeleen ennen kuin psyähtyi seisomaan. Ajatus on selkeästi taakse :)

Loppuun tehtiin ryhmässä luoksetuloa ja ruutuun lähetys. Luoksetuloa tekevä koira kutsuttiin kahden muun koirakon välistä, ja nämä paikallaan olevat koirakot treenasivat kontaktin pitoa. Viimeksi kun oli ongelmana se ettei Mörkö malttanut odottaa, niin tänään se ei sitten tullut ensimmäisellä kutsulla. Ruutuun lähetystä ollaan tehty niin vähän, että eihän se (tietenkään) onnistunut täydeltä matkalta vaikka kouluttaja koittikin herätellä Mörkön huomiota ruudussa. Siispä käytiin katsomassa Mörkön kanssa namikuppia ruudussa, kannoin Mörkön lähtömerkille ja ruutuunhan otus paineli häntä suorana kun käskyn sanoin :)

Takaisin ajaessa mietin, että kyllähän tuo oppisi jos vain treenaisi pikkaisenkaan kotona. Ja treenatahan pitäisi jos aikoisi päästä joskus kilpailemaan. Tosin muistuttelin samalla itselleni, ettei kuitenkaan pidä alkaa liian totisesti treenaamaan. Sen kummempia jatkosuunnitelmia toivon, että ennen ensi viikon treeniä saisin omalla ajalla tehtyä seuraamsita,sivulle tuloja ja maahan menoja.

tiistai 6. elokuuta 2013

Ohjaustekniikkahaastetta viikkotreeneissä

Tänään jälleen treenit, jee! Oltiin kummatkin Mörkön kanssa enemmän kuin innoissamme. Tätä hetkeä piti tietty hyödyntää heti, joten huippunamit heti taskuun ja puomin kimppuun. Pyysin silmiksi treeniakverini, sillä halusin tietää mitä Mörkö puomilla tekee. Ja tekihän se. Kaksi toistoa, kumpikin samalla kaavalla. Ensin vietiin yhdessä namit puomin loppuun (ja välissä ryökäle kerkesi varastaakin osan) ja sitten reilun matkan päähän puomista. Innostin Mörköä puomille samalla kun pidin sitä lavoista kiinni. Mörkö oli aivan maahan painautuneena kun pyrkin niin vahvasi puomille. Hienoa :) Suorituksena kumpikin meni hyvin. Laukalla nouseva osuus, 2/3 tasaisesta osuudesta laukalla, loppu reippaalla ravilla. Voisihan tuon koko puominkin mennä laukalla, mutta parempi tämäkin on kuin 6-7s hiipiminen.

Eli tällä tavalla jatketaan ainakin jokusen toiston verran. Täytyy nyt malttaa vahvistaa ajatusta että puomi suorastaan imee Mörkön sinne. Jossain tulevaisuudessa pitää alkaa ottamaan lähetyksiä puomille ilman että pidän Mörköstä kiinni, mutta sen aika ei ole vielä.

Ohjaustreeninä oli kaksi radanpätkää, minne oli ovelasti sälytetty pakkovalssi, ennakoiva valssi, takaa leikkaus, niisto persjättö, sylkkäri ja niisto. Siinähän sai laittaa tossua toiseen eteen ja keskittyä tekemiseen. Mörkö oli aivan huippu ja lämmöstä huolimatta liikkui törkeän nopeasti. Onnisutneita ohjauskuvioitakin nähtiin. Hyvä me :)

Oman vuoroni väliin otin pujottelua niin että namikuppi oli pujottelun jälkeen. Kaksi kertaa vasemmalta ja kerran oikealta. Oikein hyvin meni. Pujottelulaskuri on nyt 146/174 (=83,9%). Erinomaista.

sunnuntai 4. elokuuta 2013

Eilen rallya ja tänään puomia

Eilisistä rally-tokokisoista ei ole pahemmin kerrattovaa jälkipolville, muuta kuin että onnistuimme keräämään huikeat 65 virhepistettä! Opettavainen kerta kyllä oli. Radalla onnistuivat spiraali oikealle oikealla puolella seuraten ja kolmen askeleen peruutus seuraten. Mikään muu ei sitten tahtonutkaan onnistua, kun en osannut asettaa Ozzyn virettä oikeaksi ennen omaa vuoroa. Oppina tästä olkoot se, että jatkossa minun pitää ottaa Ozzy vähintään puoli tuntia aikaisemmin haistelemaan, kuuntelemaan ja katselemaan kisatunnelmaa. Nyt en tätä tehnyt kun ajattelin Ozzylla olevan viileämmät olot autolla... mikä siis kostautui suorituksessa Ozzyn ollessa negatiivisella tavalla ylivirittynyt. Eilen harmitti vietävästi, nyt jo tuolle voi hymyillä :)

Tänään päätin ottaa seuraavan askeleen puomin tekemisessä Mörkön kanssa. Olen viikon miettinyt miten jatkaisin maassa makaavan puomin osan juoksutuksesta eteen päin, miten vaikeuttaa harjoitusta sopivasti. Lopputuloksena päätin etten mitenkään. Nyt kun Mörkö tietää että maassa oleva puomin palanen suoritetaan laukalla, halusin uskoa että tämä mielikuva säilyy vaikka suoritettavana olisi koko puomi. Hyödynsin Mörkön ketutusta siitä että Ozzy pääsi eilen mukaan, tiesin Mörkön olevan höyrypäisen energinen kun vain lähden kotoa pelkästään Mörkön kanssa. Samoiten jätin tietoisesti aamuruoan antamatta, jotta pieni nälkä juoksuttaisi vielä lisää. Näillä suunnitelmilla kohti hallia.

Hallilla yllätyin että siellä olikin kisat. Kävin hieman kurkkimassa tilannetta ja onnekseni kisat olivat ainoastaan ulkona, joten sisällä hallissa esteet olivat käytettävissä. Sain samalla myös päivän hauistreenin, kun jouduin siirtämään puomin keskellä hallia. Halusin kunnolla tilaa lähettää Mörköä puomille ja samoin halusin alastulossa olevan kun nolla tilaa ettei liian lähellä oleva seinä turhaa painostaisi hidastamaan. Hikijumpan jälkeen kaikki valmista.

Vietiin Mörkön kanssa yhdessä namit alastulokontaktin päähän, ja kerkesi Mörkö varastamaankin osan nameista. Hyvä homma, ainakin sillä oli vetoa palkalle. Kohtisuoraan puomille, pidin Mörköstä kiinni ja innostin sitä hokemalla "mennään puomi". Muutaman ruopasun jälkeen koirasta irti ja suorittamaan estettä. Ensimmäisellä toistolla Mörkö meni laukalla nousevan osuuden ja reippaalla ravilla loput. Paljon parempi suoritus kuin aikaisemmin, muttei riittävän hyvä. Hetken mietin otanko toista toistoa ollenkaan, mutta päätin ottaa. Samalla kaavalla siis uudestaan, sillä pienellä erolla etten saanut Mörköä rimpuilemaan innosta. Hieman epäilin tuleeko tuosta mitään, mutta laksin Mörkön kuitenkin irti. Ja Mörköhän paineli, nousevan ja tasaisen osan laukalla, laskevan osan reippaalla ravilla. Ryökäle tosin karkasin kontaktilta, mutta siitäkin huolimatta pidetttiin bileet sillä nyt tuo vauhti on ykköskriteeri. 

Huominen on puomin osalta lepopäivä. Ohjatuissa viikkotreeneissä päästään toivottavasti kokeilemaan puomia ulkona samalla tapaa. Kun nyt tulee riittävän monta onnistunutta suoritusta puupuomilla (onko 10-20 riittävästi?) niin sitten uskaltautunen kokeilemaan samaa metallipuomillakin. Jollain tapaa pitäisi keinunkin työstäminen pitää mukana, mutta miten. Ottaako nyt vain pelkästään puomia, vai pitäisikö ottaa sekä puomia että keinua? Mielestäni Mörkö ei kuitenkaan sotke puomia ja keinua keskenään, joten... en tiedä. Tässä taas miettimistä tiistain treeneihin :)