keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Mörkön toko-oppikouluun jatkoa

Toukokuun Riitta Korrin tokokurssi meni oman sairastelun ja Mörkön "kevätkohtauksen" takia suurimmalta osalta ohitse, mutta onneksi seuraava kesän yli kestävä kurssi alkoi. Jatkotaan siis viikottain tokoilua, tällä kertaa Erja Niutasen vetämänä. Kouluttajana hän onkin minulle jo tuttu, kun olen Ozzyn kanssa käynyt hänen tokoissaan aikoinaan muutaman kauden.

Tänään siis suuntana Kormu. Hieman mietitytti lämötila, kotona lähtiessä auton mittari näytti +29. Kymmenisen kilometriä ennen määränpäätä ensin yritti hieman sadella ja sen jälkeen lämpötila tippuikin kymmenellä asteella - mitä erinomaisin sää treenata! Kuulemma alueen yli oli pyyhkäissyt ukkoskuuro, onneksi itse vältyin sateelta ja salamoinnilta.

Ensimmäiseksi jokainen teki yksikseen oman toiveliikkeen. Näytin missä mennään liikkeestä seis(omisen) kanssa, kuulemma voidaan vaikeuttaa harjoitusta. Tähän mennessä kun olen peruttaanut ja pyytänyt pysähdystä, niin aivan sama käännetään niin että Mörkö kulkee mun vieressä ja palkkaan joko suoraan (keston treenaaminen) tai taakse (ajatus taakse niin vältytään valumisilta). Sivulauseessa Erja sanoi että samaahan olen tehnyt varmaan maahanmenojen kanssa... juu en ole, mutta erinomaisen mainio idea mikä ei vain ole tullut mieleen. Maahanmeno vaatii muutenkin yleistämistä, joten tämä sopii kuvioon paremmin kuin hyvin.

Seuraavaksi otimme ryhmässä häiriötreeniä. Koirat istuivat ympyrässä nenäkkäin ja Erja kiersi jokaisen luona tehden häiriötä. Mörkö ei välittänyt tule-kutsusta, eikä maahan käskystä. Maahan taputtaessa Mörkö tiputti kontaktin ja jäi nuuskimaan maata, mitä taas ei tapahtunut jos koiran sivulla rapsutettiin maata.

Luoksetuloa otettiin koirakujan läpi. Mörkö malttoi hyvin pysyä perusasennossa muiden tehdessä luoksetuloa, mutta itse luoksetulossa vähän jokainen kohta falskasi. Voisi laittaa myös uuden paikan ja tilanteen piikkiin, mutta rehellisyyden nimissä en ole liikettä paljoa treenannut. Ensimmäisellä yrittämällä Mörkö lähti mun luokse siinä vaiheessa kun käännyin matkan riittäessä. Palautin koiran alkuun ja uusinnalla Mörkö pysyi kyllä istumassa mutta röhnötti etupainoisena odottamassa käskyä niin kuin joillakin bordercollieilla on tapana. Käskyllä Mörkö tuli lujaa luokse, mutta sivulletulo meni säätämiseksi vaikka annoin ylimääräisen käskyn ja autoin vielä käsiavullakin.

Paikallaolo tehtiin kisamaisesti kehääntulotarkastuksineen ja luoksepäästävyyksineen. Mörkö meni ekalla käskyllä maahan, mistä olen positiivisesti yllättynyt. Mörkö myös pysyi maassa koko ajan (2 x noin 20s), kävin kerran palkkaamassa. Takaisin tullessani Mörkö meinasi nousta istumaan, mutta jäi maahan alas palkkaillessani.

Loppuun toiveliikkeenä noutoa. En varsinaisesti ollut ajatellut ottaa noutoa mutta kun kerta tuli mahdollisuus niin miksi ei. Vauthinoutoja on varmasti hyvä ottaa vielä paljon ja useissa eri paikoissa. Mörkö oli hyvin innoissaan kapulan nähdessään, lähti laukalla ja palautti laukalla. Toisella toistolla palautus oli hitaampi. Erja antoi hyvän kommentin naksun käytöstä, että mitä naksutan. Olin huomaamattani naksauttanut siitä kun Mörkö tiputti laukalta raville. Ei näin. Voisin seuraavalla kerralla kokeilla lelupalkkaa, jos Mörkö suostuisi ottamaan lelun tarpeeksi hyvänä palkkana. Näin (ainakin kuvittelen) saavani Mörkölle enemmän motivaatiota palautukseen ja sitä myötä vauhtia niihin.

Ozzyn kanssaa tehtiin jumppamielessä istumista ja maahanmenoa illalla. Lauantaina on rally-tokokilpailut... saa nähdä mitä niistä tulee, vai sanooko Ozzy selkeästi ettei tämä ole enää mitä se haluaa tehdä. Ei sillä ettei se tykkäisi (rally-)tokoilusta, mutta siitäkin huolimatta vuosi sitten Ozzy kertoi minulle selkeästi kisoissa ettei se halua enää kisata tokossa. Kisasuoritukset ovat kuitenkin sen verran pidempiä kuin yksittäiset istu/maahan/seiso-jumpat. Katsotaan miten käy :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti