tiistai 29. tammikuuta 2013

Tuplatreenit - ehkä liikaakin?

Tänään oli taas tiistai, milloin on ensin Helsingin kennelpiirin toko ja heti perään Mörkön agilityn viikkotreenit. Toko-kurssissa ollaan nyt puolessa välissä, kaksi kertaa enää jäljellä. Onneksi. Mörkö väsyy selkeästi tuplatreeneistä, ehkä liikaakin. Viime viikosta viisastuneena tiesin olla ottamatta pujottelutreeniä. Turhaa pujottelua on hinkata kun Mörkö on normaalia hitaampi. Muuten vauhdissa ei väsymystä näy, joten sen takia olen agilityssä käynytkin. Tosin tämän päivän jälkeen hieman jäin miettimään jos ensi viikon agilitytreenit jättäisi väliin... Täytyy pohtia asiaa enemmän viikon aikana.

Tokossa aloitettiin tarkistamalla kotiläksy eli maahanmeno. Mörkö teki mukavan nopeita maahanmenoja, joskin vielä kohtuullisen runsailla avuilla. Oli mukava huomata ettei Mörköä jännittänyt ollenkaan ympärillä olevat koirat vaan otus tippui maahan sitä mukaan kun pyysin.

Uutena asiana treenattiin seuraamista, sekä perusasennosta lähtöjä että sivulla kulkemista. Näissä Mörkö oli tosi pätevä, täytyy vain muistaa rakentaa seuraamista naksulla kun Mörkö ei muuten malta kulkea neljällä tassulla jos mulla on makupala vasemmassa kädessä. Toisena uutena asiana tehtiin hyppyä. Koska Mörköllä on varma istuminen niin otin suoraan istumisesta käskyllä targetille menoa ja epäröimättä Mörkö targetille hyppäsi.

Joutoajalla tein sivulletuloja, kun hallissa on kerta peilit olemassa. Mukavasti Mörkö oikeaan paikkaan hakeutuu, joskin joudun vielä(kin) käyttämämän hyvin hillittyä käsiapua. Ilman käsiapua Mörkö hyppää ensin mua vasten ennen kuin laskeutuu istumaan - ja tätä käytösmallia haluan häivyttää. Samoin tein paikallaan kääntymisiä ja yhden askeleen siirtymisiä eri suuntiin, näissäkin Mörkö hakeutui erinomaisesti oikealle paikalle sivulla ja samalla saatiin askeleen seuraamistreeniäkin :)

Puolen tunnin tauko ja sitten agilityyn. Meillä oli vuorossa viikkotreeneissä kisanomainen treeni. Ratana oli vuoden vaihteessa näkemäni ykkösten rata, mikä tuotti päänvaivaa kisoissa oikeastaan kaikille. Ratana oli http://files.kotisivukone.com/possulandia.tarinoi.fi/KISARADAT2012/12/20121229jump1.gif . Tuossa lähinnä muuria ennen tai jälkeen oleva elämä tuntui olevan kisoissa haasteellista kun ohjaajat eivät olleet osanneet ottaa huomioon koiran vauhti putki-pituus-hypyllä - eli ohjaukset (valssit tai persjätöt ennen tai jälkeen muurin) olivat auttamattomasti myöhässä. Itse päätin tehdä esteelle 15 sylkkärin, tai takaaleikkaus se ehkä enemmän oli ja tämä tapa oli kannattava. Hypylle 10 tein oikein sujuvat jaakotukset. Muuten rata meni mukavasti ja ajaksi kellotettiin 38s. Kepeillä oli kaksi viimeistä kaarta varmistamassa että homma sujuu niin kuin pitääkin. Tuli ihan lämmin kun radalla sai laittaa kunnolla juosten :)

maanantai 28. tammikuuta 2013

Apuohjaaja käytettävissä - siispä pujottelua ja keinua

Kun kerrankin oli apuohjaaja käytettävissä, niin pakkohan oli pakata Mörkö ja vieraileva tähti Möttönen autoon ja suunnata hallille.

Mörkön kanssa aloitettiin pujottelulla, lämmittelyssä kaksi kaarta ja apuohjaaja valvomaan namikuppia. Hypyn ja putken kautta pujotteluun ja hyvin sujui. Tämän jälkeen kaaret pois ja kolme toistoa erilaisin lähetymisin - kaikki onnistui, hyvällä vauhdilla :)

Seuraavaksi siirryttiin keinun pariin. Olen huomannut viime kerroilla, että Mörkö parantaa keinun suoritusta jokaisella toistolla. Samoin tänään. Ensimmmäinen suoritus oli hitaan puoleinen, Mörkö aloitti jarruttelun heti puolen välin jälkeen. Toisella kerralla Mörkö laukkasi aina kontaktille saakka ennen kuin aloitti himmaamaan. Kolmannella kerralla Mörkö laukkasi vauhdikkasti puoliin väliin kontaktia, mikä minusta on oikein hyvä suoritus. Jännä homma on se, että ekallakin kerralla Mörkö irtoaa vauhdilla keinulle eikä epäröi estettä laisinkaan. Silti jostain syystä suoritukset paranevat toisto toistolta. Joten pitää ottaa keinukin ihan säännöllisesti treenattavaksi nyt.

Koska Mörkö kerran eksyi keinun sijasta kepeille, ja jätti tuolloin pujottelun puolessa välissä kesken niin tein vielä yhden onnistuneen pujottelun loppuun. Jälleen hyvä suoritus. Pujottelulaskuri on nyt siis 8/8.

Herra Möttönen, vuoden ikäinen raikuli-partis, pääsi tutustumaan putkeen. Muutaman putkeen "tyrkkäyksen" jälkeen Möttönen suorittikin putken jo itsenäisesti. Mikä kumma siinä on että putki niin viehättää partiksia? Samalla saatiin treenattua hyvin luoksetuloa, mikä on Möttöselle hieman turhan vieras käsite :)

sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Rally-tokokisat Karjaalla

Ozzyn ensimmäinen startti avoimessa luokassa, jostain syystä jännitin kisoja yllättävän paljon. Kisapaikalla oli pienimuotoista häslinkiä kun koirilta katsottiin sirut ja kilpakirjat hyväksyttiin tuomarin toimesta (viime vuonna kilpailukirjat sai ilman hyväksyntään ja kilpaileminen onnistui tällaisella kilpailukirjalla). Onneksi olin paikalla hyvissä ajoin niin oli aikaa rampata ilmoittautumisen ja auton välillä koiraa hakien ja autoon vieden.

Seuraava stressin aihe oli ratapiirros. Alun houkutusta en pelännyt, mutta radalla oleva hyppy mietitytti. Olen hakenut Ozzylle helpotusta hyppyyn, mutten ole saanut vielä päätöstä asiaan. Mielessäni pohdin että mitä teen kun en halua hyppyttää Ozzya enää maksimikorkeudelta... onneksi hyppy pidettiin kaikilla 20cm:ssa, kokoon katsomatta. Heti hypyn jälkeen oli pyörähdys, mikä myös epäilytti kun hypyn jälkeen on vauhtia ja koira pitäisi saada hyvin kontaktiin ennen seuraavaa kylttiä. Juosten suoritettu pujottelu oli myös hilpeyttä aiheuttava ja koiraa lämmitellessä ilmeni vielä että täyskäännös vasempaan tuottaa ongelmia. Olen harjoitellut niin paljon kummatkin oikealle käännöstä etten meinannut millään saada Ozzya tekemään täyskäännöstä vasempaan. Onneksi tämä ongelma tuli esille jo lämmittelyssä niin osasin "yli-ohjata" Ozzya radalla.

Itsekisasuoritus tuntui alusta saakka tosi tahmealta. Jostain syystä Ozzy keskittyi oikeastaan kaikkeen muuhun paitsi tekemiseen. Kisayleisön katseleminen ja maton haisteleminen olivat korkeammalla agendalla kuin kontaktin pitäminen minuun... Onneksi alun houkutuksen jälkeen Ozzyn työmoraali löytyi ja seuraaminen ja tehtävien tekeminen alkui tuntumaan siltä kuin sen pitääkin. Hypystä selvittiin hyvin ja pyörähdyskin onnistui ajallaan, tosin tästä sain -1 OVn jostain syystä. Liekö sitten olen itse pysähtynyt koiraa pyöräyttäessään. Pujottelu edestkaisin juosten oli taas hieman tahmeaa, mutta lopun kuviot sujuivatkin taas hyvin.

Rata koostui seuraavista tehtävistä
1. houkutus
2. hitaasti
3. käännös vasemmalle
4. normaali vauhti
5. koira eteen ja 1-3 askelta peruuttaen
6. 270 oikeaan
7. hyppy
8. pyörähdys
9. 360 oikeaan
10. 270 oikeaan
11. juosten
12. pujottelu edestakaisin
13. normaali vauhti
14. istu, ohjaaja kääntyy paikallaan oikealle, askel eteen päin, koira sivulle (kyltti 44)
15. täyskäännös vasemmalle
16. käänös oikeaan

Ozzyn kanssa saatiin välillä nähdystä tahmaisuudesta huolimatta 99p ja sijoittui ensimmäiseksi :) Hieno aloitus vuodelle.

lauantai 26. tammikuuta 2013

Pujottelua siellä ja täällä

Minulle tuli mahdollisuus päästä kokeilemaan Mörkön kanssa pujottelua vieraalla pujottelua Veikkolassa - tosin koulutusta vastaan. Onneksi koulutettavina on erittäin päteviä ja motivoituneita mölli-koirakoita, joten ilohan heidän kanssaan on harjoitella :) Aluksi siis vajaan tunnin verran agilitya muita ohjaten, keskityttiin lähinnä ohjaustekniikoihin ja palkittiin koirian runsaasti itsenäisistä ja irtoavista suorituksista..

Ihan loppuun Mörkön kanssa pujottelua kahdella kaarella (kaaret noin 20cm päässä pujottelusta). Ensimmäisellä kerralla lähetin Mörkön pussin kautta pujotteluun, tosi positiivista oli se että sekä pussi että pujottelu onnistui. Seuraavaksi kokeilin pujottelua yhdellä kaarella, lopputuloksena väärin tehty pujottelu loppupuolella keppejä, tästä ei luonnollisesti palkkaa koiralle. Viimeinen kerta jälleen kahdella kaarella ja sujui hyvin.

Ensimmäinen pujottelu: http://youtu.be/f0zPrDshVfY
Viimeinen pujottelu: http://youtu.be/MtU0jknPiGo

Alkuun olin hieman pettynyt tämän päivän pujottelusaldosta, olin niin kovin toivonut että pujottelu olisi varmemmalla pohjalla ja että lopulta oltaisiin voitu tehdä pujottelu ilman apuja. Toisaalta on äärimmäisen helpottavaa tietää missä mennään pujottelun kanssa, ja kaikki hyvä minkä eteen ollaan tehty töitä oli suorituksessa mukana. Mörkö haki pujottelun alun oikein ja pujotteli varsin vauhdikkaasti, ainoastaan apukaaret piti olla mukana suorituksessa. Mörköläinen kertoi selkeästi ettei pujottelu ole vielä kilpailuvalmis, joskaan en ollut siinä uskossakaan.

Kotiin ajellessa pohdin mielessäni eri vaihtoehtoja, ja päätin kurvailla hallin kautta kun Mörkö ei Veikkolassa pahemmin rasittunut. Hallilla pujotteluun kaksi kaarta noin 35cm päähän, ja Mörköhän hoiti homman kotiin. Seuraavalla kerralla pujottelu ilman kaaria, ei mitään ongelmia. Loppuun vielä palauttelu kahdella kaarella, hyvin meni. Alkuun ja loppuun otin puominkin, hyvin Mörkö suoriutui puomista.

Pujottelulaskuri tämän päivän jälkeen 4/4.

perjantai 25. tammikuuta 2013

Pikaisesti pujottelua

Jälleen alkoi treeni-into nostamaan päätään sen verran että pakkohan sitä oli Mörkö pakata autoon ja lälhteä hallille. Hallilla tarkoituksena ottaa pujottelua (ylläri, ylläri..) ja puomia.

Mörköhän oli tiistaina viikkotreeneissä tavallista hitaampi pujottelija. Tähän varmasti yksi syy on se, että olen nyt pari viikkoa pitänyt palkkaa esteen (tai kahden) takana pujottelusta. Mörkö ei ole varsinaisesti siis saanut palkkaa pujottelun tekemisestä. Pistää se hymyn hyytymään innokkaammaltakin oppilaalta... Joten korjausliikkeenä vietiin Mörkön kanssa joka kerta yhdessä superherkkua kippoon pujottlun jälkeen. Kaksi viimeistä kaarta asemiin (eli sen tavanomaisen noin 35cm päähän pujottelusta) ja Mörkö kepeille niin että itse jäin alkuun. Mörkö pujotteli tosi hyvällä vauhdilla. Sama homma yhdellä kaarella niin että jään itse alkuun. Jälleen homma hoitui täydellisesti. Seuraavaksi pujottelu ilman kaaria, edelleen jäin alkuun odottelemaan - ja pujottelu onnistui!

Tähän väliin otin puomin pariin kertaan putkesta. Mörkö vauhti on parantunut huimasti puomilla, eikä koiruus enää vilkuile puomin alla olevia putkia. Samoiten vauhtia löytyy puomin materiaalista riippumatta. Aikaisemmin Mörkö oli nopeampi metallipuomilla mutta hitaampi puupuomilla. Kummallakin kerralla palkkaus heti kontaktin jälkeen maasta.

Loppuun vielä kerran pujottelu ilman kaaria ja itse jäin edelleen alkuun. Mörköläinen totesi että tämän osaan ja pujotteli hienosti :) Hieman vauhti hiipui toistojen myötä joten nyt tarvitsee keskittyä hyvään palkkaamiseen, erinomaiseen vireeseen ja pieniin toistomääriin. Uskon että pieni hitaus on merkkin pienestä epävarmuudesta, mikä varmasti ajan kanssa häviää kunhan saadaa onnistumisia enemmän alle.

Pujottelulaskuri on tällä hetkellä 3/3, kaikki ilman kaaria suoritetut pujottelut ovat onnistuneet.

torstai 24. tammikuuta 2013

Ozzyn rennot rallailut

Ozzyn kauan odottama päivä - rally-tokotreenit! On oikeastaan jo liikuttavaa miten Ozzy jaksaa edelleen innostua tekemisestä ja suhtautuu uusien asioiden oppimiseen niin myönteisesti :)

Tänään tehtiin aluksi kaksi rataa (alo-avo) kylttien mukaan ja toiselle kertaa tein samat radat Ozzyn seuratessa oikealla puolella. Tämä oli nyt kolmas kerta kun treenailin oikealla seuraamista ihan tosissani, käsittämättömän nopeasti Ozzy on asian hoksannut. Tänään löytyi takapään käyttöäkin oikealle käännyttäessä. Täytyy jossain vaiheessa kokeilla pitempiä pätkiä ilman palkkaa, mutta lyhyet pätkät sujuvat oikealla seuraten tosi hyvin. Selkeästi treenaamista vaatii puolen vaihdot jalkojen alta sekä puolen vaihdot selän takana, näitä nyt kotitreeninä jos jotain treenaillaan.

Mörkö teki omia kotiläksyjään tänään, teemana maahanmeno. Maahanmenohan on Mörkölle tosi uusi liike, ollaan varmaan kymmenisen kertaa edes tehty koko asiaa. Runsailla käsiavuilla aloittelin, naksutellen eteen päin. Välistä tuli tosi hienoja maahanmenoja (putosi kuin kivi) ja välillä piti tarjota kaikkea muuta toimintaa. Yleisesti maahanmenoja tuli kuitenkin enemmän kuin muuta toimintaa, ja niistä maahanmenoistakin noin puolet oli tosi nopeita.Illalla tein vielä pari maahanmenoa niin että palkkasin lelulla - hyvin onnistui ja kohtuu pienillä avuilla tuli oikea liike.

Mörköä ja minua odottaa mielenkiintoinen kaksi päiväinen kurssi keväämmällä. Vappu Alatalo tulee pitämään seruaan motivaatiokurssia ja me mahduttiin mukaan kurssille. Todella mielelläni menen kuuntelemaan, ja kokemaan, miten Mörkön motivaatiota voisi hyödyntää, kehittää ja parantaa nykyisestä. Varsinaisestihan Mörköllä ei ole motivaatio-ongelmaa, mutta aina voi parantaa nykyistä tilaa :) Mielestäni vire on tehdessä ihan ok, yhteistyö sujuu tosi hyvin ja vauhtiakin jätkästä löytyy. Mutta kuinka paljon noita löytyykään lisää kun opin hyödyntämään motivointia entisestään.

tiistai 22. tammikuuta 2013

Mörkön viikottainen tuplatreeni

Jälleen on se päivä kun on kahdet treenit peräkkäin. Salaa olin toivonut hieman kovempaa pakkasta, jolloin agilitytreenit olisi peruttu. Mutta kun pakkasta ei kerran liikaa ollut, niin molempiin treeneihin tiemme kävi.

Piirin toko-kurssilla oli aiheena tänään maahan meno ja luoksetulo, joka kertaisen kontaktiharjoittelun lisäksi. Maahan menossa yhtäkkiä sain tajuntani kohdalleen ja hoksasin että sitä pitää kaiketi opettaa kaksi eri maahan menoa, toinen kaukokäskyihin ja toinen muihin liikkeeseen (liikkeestä maahan, luoksetulon maahan ja ruudun maahan). Kaukokäskyissä jos tavoitteena on "hissi-suoritus", niin tuo suoritustapa ei liene nopein vauhdikkaissa liikkeissä. Niinpä loppujen lopuksi joskus myöhemmin pitännee opettaa kaukot omilla käskyillään. Alustavasti olen ajatellut seuraavaa:
  • istu-maahan-istu: maa ja istu
  • istu-seiso-istu: ylös ja taakse
  • seiso-maahan-seiso: ner ja ylös
Luoksetulossa Mörkö pääsi näyttämään vahvuutensa, istualtaan odottamisen. Ainoa taito mitä agilityssä on tarvittu toko-maailmasta :) Mörkö pysyi hyvin ja lähti "luokse"-käskyllä kohti. Vauhtikin kasvoi mukavaksi kun pinkaisin itse karkuun. Eihän se ihme ole että Mörkö lähti hieman hitaammin, sillä ei se ole koskaan kuullut "luokse"-käskyä.

Puolen tunnin tauko ja sitten agilityn pariin. Ennen omien treenien alkua otin yhden putki - hyppy - pujottelu - hyppy sarjan (pujottelu ilman kaaria) ja pujottelu meni oikein joskin hitaasti. Treeneissä sattui olemaan sopivasti tänään vuorossa pujottelusulkeiset ja radanomainen pätkä mihin oli pyynnöstä laitettu kaikki kontaktit ja pussi. En ottanut pujottelua kuin kolme kertaa, kaikki niin että lopussa oli kaaret. Yksi oikealta, yksi vasemmalta ja yksi suoraan hetsaten pujotteluun, kun vauhti tuntui olevan hieman kateissa. Mörkö oli selkeästi hitaampi kuin aikaisemmin ja ehkä jopa itseluottamus oli hieman laskussa (?). En nyt kuitenkaan aio ottaa tästä stressiä, voi hyvinkin olla että pujottelu toko-treenien jälkeen oli liian raskasta. Se nyt ainakin on varmaa, että kun Mörkö oli tokossa syönyt kolmen nakin verran, niin makupalan vetovoima pujottelun lopussa ei ollut se kaikkein paras. Seuraavan kolmen viikon aikana en siis treenaa pujottelua toko-treenien jälkeen.

Ratatreenissä sain kolme kertaa aikaiseksi tosi mukavat juoksukontaktit :) Kyllä tämä on se meidän tapa suorittaa puomi, täytyy vain jatkossa harjoitella ohjaamista ja elämää puomin jälkeen nyt kun Mörkö ei kontaktille pysähdy. Vielä en ole tätä puomin jälkeistä elämää päässyt harjoittelemaan, kun pitää nyt keskittyä olennaiseen eli puomin suorituksen palkkaamiseen. Pussi ei tänään ollut ollenkaan ongelmana, Mörkö irtosi pussiin tosi kivasti eikä pussista ulos tultuaan edes ravistellut tukkaansa ojennukseen. Iso edistyminen siis pussin kanssa. Keinua otin kaksi kertaa, toinen toisto oli jälleen ensimmäistä parempi. Tarvitsee siis treenata keinua lisää ja säännöllisemmin niin saa keinunkin kontakteista nopeammat. Loppuun vielä jaakotuksen hinkkaamista. Muutaman yritelmän jälkeen saatiin palaset kohdalleen, mun ajoitus oikeaksi ja Mörkön liikerata niin tiukaksi kuin mahdollista. Loppuun A:n siistit 2on2off-kontaktit ja eritäin mutkaiselta putkelta hypylle. Oikein pätevä pikku-mies tuo Mörkö <3

sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Koko päivä koiraharrastuksissa

Partis-porukka oli koonnut pienen "iskuryhmän", minkä kanssa käytiin Koirakeitaalla treenailemassa rally-tokoa. Joukkoon kuuluva rally-tokotuomari oli suunnitellut meidän päämme menoksi AVO- ja VOI-luokan radat. Viikon päästä Ozzylla on ensimmäinen AVO-startti, ja täytyy kyllä sanoa että tämän päiväinen rata veti ensin luun kurkkuun. Ensimmäistä kertaan pääsimme kokeilemaan pyörähdystä sivulla, estettä ja juosten pujottelua. Huhhahhei, sanon minä. Asiaa ei helpottanut yhtään se, että Ozzy kertoi treenipaikalla yhden nartun tuoksuvan niiiiin mukavalta... ja paperitestin jälkeen onnellinen omistaja totesikin että koiralla oli sitten alkanut juoksut tänään. Koska Ozzy oli ainoa leikkaamaton uros niin totesin ettei tuoksut haittaa, jatketaan vaan treenejä. Mutta kyllähän ne hajut veivät miehen mieltä jonkin verran. Saatiin kuitenkin tehtyä ihan mukavasti rata, pieni epävarmuus tuleviin kisoihin kyllä nousi.

Toisena ratana oli VOI-luokan rata, mikä oli muunnelma ensimmäisestä radasta. Radalla oli peruutus seuraten ja useita temppuja oikealla seuraten. Treeniin nähden Ozzy suoriutui oikealla seuraamisesta oikein hyvin. Joskin vielä auttaen ja usein palkiten, mutta eihän koiralta vielä voi enempää vaatiakaan näin toisena kertana kun oikealla puolella seuraaminen oli kunnolla kuvioissa :)

Ozzyn treenien jälkeen koiran vaihto ja Mörkön vuoro päästä käymään hallilla. Hallilla tehtiin ensin kunnon lämmittelyt ja aloitettiin rengas - hyppy - puomi suoralla. Ai että Mörkö teki hienon juoksukontaktin! Eikä puomin alla olleet putket hämännyt puomille mentäessä, eikä hidastanut vauhtia puomia suorittaessa.

Seuraavaksi tein kokeilun että pujotteeleeko Mörkö niin että pysyn koko ajan pujottelun alussa. Ei pujotellut, tämä siis myöhäisempien treenien todo-listalle. Sen sijaan Mörkö pujotteli kaksi kertaa täydellisesti kun olin hiukan koiraa jäljessä (kahdella kaarella, noin 30cm pujottelusta). Mörkö teki myös taitavaa työtä kun otin oikeanpuoleisen kaaren pois ja mentiin pujottelu uudestaan. Pieni, tai oikeastaan aika suurikin, pelko persiissä tehtiin vielä pujottelu ilman kokonaan ilman kaaria - ja PUJOTTELIHAN SE! :) Voi jee, kun mä olen tyytyväinen!

Loppuun vielä sama rengas - hyppy - puomi. Mörkö meni jälleen koko suoran hyvällä vauhdilla ja teki oikein nätin juoksukontaktin. Täytyy videoida muutaman viikon jälkeen taas Mörkön puomia ja koittaa analysoida kuinka varma juoksukontakti onkaan... Tällä hetkellä puomin suorittaminen juoksukontaktilla on selkeästi nopeampi vaihtoehto ja vaikuttaisi siltä että Mörkön laukka-askeleet osuvat luonnallisesti kontaktille.

Oikein onnistuneet treenit, sekä Ozzylla (1,5h) että Mörköllä (10min + lämmittäly) :)

lauantai 19. tammikuuta 2013

Näyttelyvuoden aloitus Turku KVssa

Aamusta aikaiseen lähtö Turkkuseen... ja ei ainakaan ollut vaikeuksia herätä kun voi koirut aamulla ulos -33 asteesen. Onneksi auto oli jo valmiina pakattuna, ei tarvinnut kuin laittaa Ozzylle toppaa niskaa ja lähteä matkalle. Matkaseurana oli mukava partistyttönen Alice.

Turussa piti olla erittäin odotettu Stella Clark tuomarina, mutta valitettavasti hänen sijaan rotu olikin jaettu kahdelle eri tuomarille. Ozzy aloitti päivän urakan olemalla ensimmäinen Anita Whitmarshin arvioima ja arvio meni näin:

Utm Könspräget o storlek. Mkt goda prop. Visar naturligvis sin ålder. Goda huvud prop. God hals. Välmark manke. Ngt mju rugglinje. Effektiva rörelser. Utm. päls. Välvisad.
Tällä erviona tulos VET ERI2 SA. Ozzylla oli superhauskaa kehässä :) Nähtiin muutama loikkakin ja häntä heilui hyvin iloisena rungon jatkeena. Ihana viedä noin täysillä mukana olevaa otusta kehiin.

Myöhemmin Martin Margaretin jatkaessa partisten muita luokkia sain kunnian esittää Alice-neidin. Mukava tyttönen, joka selvityi aina "PN5"ksi saakka. Kehän jälkeen hieman shoppailua, kaikki oleellinen taisi unohtua mutta koirat sentään saivat tuliaisiksi siankorvat, joita täällä nyt tyytyväisenä työstetään.

tiistai 15. tammikuuta 2013

Aktiivinen päivä: tokoa ja agilitya

Mörkö pääsi HSKPn Toko1 ryhmään, tokoilua siis tiedossa kuuden viikon ajan. Pienoisena negatiivisuutena on se, että treenit ovat samana päivänä agilityn viikkotreenien kanssa. Positiivisena asiana on taas se, etteivät koulutukset mene päällekkäin ja että koulutuspaikat ovat lähellä toisiaan. Silti olin hieman epäileväinen miten Mörkön keskittymiskyky kestää kahta koulutusta yhden illan aikana... miten väärässä olinkaan :)

Mörkö oli tokossa turhankin korkealla vireellä, ihan selvästi odotti agilityn alkamista. Hyvin Mörkö malttoi kuitenkin keskittyä sitä pyytäessä. Toko1 on ihan alkeisryhmä, ja aluksi hieman jännitin myös muiden koirakoiden tasoa. Selvisi, että Mörkö on ainoa aikuinen ja sopi tasoltaan hyvin pentujen joukkoon.

Päivän teemana oli kontakti, sivulletulo, liikkeestä seisominen ja luoksepäästävyys. Kontaktia Mörkö pitääkin hyvin, sen kanssa en uskonutkaan olevan ongelmaa. Sivulletulossa vaikeinta on oman kriteerin pitäminen tiukkana ja vaatii itseltäni tarkkuutta että palkkaan ainoastaan oikeasta paikasta. Mörkökin hiffasin viimein että sivulletulemalla saa aktivoitua namiautomaatin ja tarjosikin sivulletuloa kohtuullisen aktiivisesti. Liikkeestä seisomista treenailtiin ensin peruuttamalla ja siitä pysäyttämällä koira makupla kädessä. Palkkaus taaksepäin. Samaa niin että koira käveli sivulla ja siitä pysäytys makupala kädessä. Ei varmastikaan auennut idea Mörkölle vielä, ja itsekin pitää hieman asiaa vielä funtsia... Lopuksi kaksi luoksepäästävyyttä, jotka kummatkin meni mallikkaasti. Mainio Mörkö :)

Treenipaikan vaihto ja agilityn viikkotreeneihin. Vuorossa oli ratatreenit, radalle oli mukavasti saatu serpentiiniä, putkeen lähtetyksiä, puomi, pujottelu, keinu ja pussi. Pyysin apuohjaajaa palkkaamaan puomille ja keinulle. Mörkö lähti omaan suoritukseen niin vauhdikkaasti, että ohjaaja jäi hämmentyneenä kauas taakse... uusinta yrityksellä ohjaajakin pysyi mukana joskin arastelin kauemapan ohjaamista hieman. Vauhtia siis riitti ja puomikin meni laukalla ja nätillä juoksukontaktilla. Renkaalle Mörkö meni tosi vinossa ja luulinkin sen jo tulevan välistä ennen kuin viime hetkellä Mörkö korjasi suuntaansa. Pujotteluun oli vaikea sisäänmenokulma, yksi yritys meni pieleen mutta muutoin pujottelu onnistui pariin kertaan erinomaisesti (lopussa kaksi kaarta 30cm päässä). Keinu toistettiin pariinkin kertaan, joka kerta suoritukset paranai. Pussi osoittautui hankalaksi, noin joka toinen toisto päätyi kieltoon.

Treenattavaksi jatkossa siis kontaktit, pujottelu ja pussi.

sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Hyvänmielen pujottelu :)

Viime viikkoinen oivallus pujottelusta on osunut oikeammaksi kuin uskalsin edes odottaa. Käytiin tänään hallilla tekemässä pujottelua niin että olin sekä jäljessä että Mörkön vieressä etenemässä - ja kaikki toistot oli ihan superhyviä! Tällä kertaa oli 90 asteen kulmasta oikealta lähestyminen, ja niin vain Mörkö aina sujahti oikeasta välistä sisään, ja pujotteli mun liikkeestä piittaamatta loppuun. Kerran menin vahingossa hieman Mörkön edelle kesken suorituksen ja sain osakseni mulkasun Mörköltä - otus kuitenkin pujotteli siististä loppuun saakka.

Toki haluan että joskus meidän luottamus kestää sen että voin juosta Mörkön ohitse pujottelussa, mutta sen aika ei ole nyt. Nyt keskitytään jatkamaan hyväksi havaitulla kaavalla, eli tulen Mörkön perässä tai samalla tasolla. Mielenkiinnosta ajattelin kokeilla seuraavalla kerralla kuinka hyvin Mörkö pujottelee itsenäisesti, eli itse jäisin alkuun. Tällä kertaa oli jälleen kaksi apukaarta pujottelun lopussa, mutta ne olivat 30cm pääsä pujottelusta eli ilmankin varmaankin Mörkö suoriutuisi pujottelusta. Nyt en ala kuitenkaan hötkyilemään, vaan pidän kaaret mukana vielä jokusen kerran - että saadaan luottamus huippuunsa.

Muuten Mörkö loisti putkelle irtoamisella, ja huiputti mua A:n kontaktivirheellä! Ikinä ennen ei moista ole tullut, ja aika monta kertaa sain ottaa A:n uudestaan ennen kuin sain nätin ja hallitun suorituksen. Eipä olla kyllä A:ta tehtykään aikoihin, täytyy pakkasten niin salliessa muistutella A:n kontaktien oikeaa suoritustapaa.

Eilen Mörkö kävi tutustumassa uuteen paikkaan ja uusiin esteisiin Finnanin hallissa Veikkolassa. Ei näyttänyt erinäköiset esteet paljon häiritsevän pikku-miestä, hyvin rennon ja itsevarman oloisena Mörkö teki hallissa omat työns. Valitettavasti aika ei antanut myöten että olisi kokeillut kontakteja, eli ne jää seuraavaan kertaan. Sitten kun uskallan mennä kokeilemaan pujottelua vieraalla pujottelulla.

torstai 10. tammikuuta 2013

Ozzy rally-treeneissä

Tänään oli ensimmäiset viralliset rally-tokotreenit Ozzylle - ja samalla myös minulle. Treenit olivat suurin piirtein sellaiset kuin luulinkin olevan, tosin koirien lukumäärä yllätti suuruudellaan. Tunnin aikana pystyi tekemään kahta eri rataa, ja kentän laidalla tietty pystyi treenailemaan omiaan - jos sattui löytämään tarpeeksi  rauhallisen paikan.

Ozzyn kanssa tehtiin lämmittelyksi radat ensin vasemmalla seuraten ja sen perään vielä oikealla puolella seuraten. Huomaa kyllä ettei ole viime viikkoina pahemmin tullut jumpattua otusta, mutta niin vain alkoi istumiset ja maahan menot löytyä kun lihakset lämpenivät. Oikealla puolella seuraaminen sujui yllättävänkin hyvin, joskin oikealle kääntymiset ovat aivan karseita kun Ozzy ei osaa käyttää takaosaansa ollenkaan käännöksessä. Yksi jumppaliike siis lisää opeteltavien listalle :)

Itseksemme treenailimme erilaisia käännöksiä, tulppaanit, valkovuokot ja muut 180 asteen käännökset sujuvat oikeastaan tosi hyvin, ainakin treenimääriin nähden. Samoiten treenasin pyörimistä kumpaankin suuntaan. Oikealle pyörähtäminen sujuu Ozzylta paljon paremmin kuin vasemmalle pyörähtäminen. Täytyy vetreyttää kylkiä ensin ja saada pyörähtämiset sujuvaksi ennen kuin kokeilen onnistuuko pyörähtäminen seuratessa.

keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Mörkö toukokuussa toko-kurssille

Sattuipas käymään niin hyvin, että Mörkö pääsee Korrien toko-kurssille toukokuussa. Tämä antaa hyvin tavoitetta ja motivaatiota perusteiden treenaamiseen, että Mörköläinen ylipäätänsä osaa jotain kurssilla ;) Eli sivulle tulo ja seuraaminen nyt ainakin kuntoon mahdollisimman hyvin. Lisäksi maahan menoa, tavoitteeksi se että koira tippuu maahan käskystä ilman käsiapuja. Noutaminen myös kuvioon, tavoitteena saada perusnouto kasaan. Eiköhän nämä kolmessa kuukaudessa ole ihan mahdollisia tavoitteita.

Kurssilta odotan jatkoeväitä liikkeestä seisomiseen (mukaan lukien luoksetulon stoppi, merkin stoppi ja ruudun stoppi), ja miten opettaa seisominen mahdollismman vahvaksi. Kiinnostusta on myös nähdä miten he lähtevät opettamaan tunnistusnoutoa ja ruutua.

tiistai 8. tammikuuta 2013

Huippu vuoden avaus viikkotreeneissä

Tänään Mörkösen viikkotreeneihin oli pakattu mukaan tavanomaisten nakkien lisäksi cesaria upouusi Herra Hakkarainen -pallo, unohtamatta innostusta ja uusia treeni-ideoita. Pettymys oli siis aikamoinen kun selvisi että meillä onkin kisamainen ratatreeni joten sitä myöten ei pysty treenailemaan yksittäisiä esteitä. Rataa rakennellessa tein asennetarkastuuksen ja päätin tehdä täysillä ratatreenin, mutta palkata Mörkön reilusti puomille, pujottelulle (kahdela kaarella) ja keinulle. Hyvä päätös, sillä pystyttiin tekemään mukavaa rentoa rataa ja koettiin monta onnistumista :)

Rata suoritettiin kahteen kertaan, kummaltakin kerralta otettiin myös aika. Mörkölle tuli virheetön suoritus, joskin aikaa kerrytti ylimääräinen palkkaaminen (ja palkkaamisen ja kaarien käytön myötä tulokseksi tuli muutenkin HYL). Metallipuomi suoritettiin lähes kokonaan laukkaamalla, tällä puomilla on aiemmin ilmennyt paljon pahempaa hidastelua. Saatiin tehtyä tosi kivaa takaa leikkaus ja Mörkö irtosi tosi kaukaa (noin 10m) putkelle! Tämä on suorastaan historiallista. Pujottelu meni reippaasti ja itsevarmasti. Itse olen tyytyväinen radalla tehtyyn jaakotukseen, mikä sai taas Mörkön kääntymään tiuakasti. Ensimmäisellä kerralla keinu meni hiipien, toisella kertaa suoritus oli lähellä täydellisyyttä. Kummallakin meistä oli hauskaa.

Väliin nautittiin treenikaverin luokkanoususta itsetehdyn kääretortun ja kahvin parissa. Koska treeniaikaa oli vielä jäljellä, niin tein muutaman vauhdikkaan puomin. Seuraavaksi muutama pujottelu, kummallakin puolella yksi kaari varmuuden vuoksi, kaaret noin 15cm etäisyydellä pujottelusta. Palkkana cesaria heti pujottelun päässä:


  • 1. toisto ohjaaja oikealla noin 1-2m Mörkön takana, Mörkö pujottli oikein ja mallikkaasti
  • 2. toisto ohjaaja vasemmalla noin 1-2m Mörkön takana, Mörkö pujottli oikein ja mallikkaasti
  • 3. toisto ohjaaja oikealla noin Mörkön tasolla, hyvää ja täsmällistä pujottelua
  • 4. toisto ohjaaja vasemmalla noin Mörkön tasolle, äärimmäisen hieno, motivoitunut ja vauhdikas pujottelu!
Lopuksi 20 minuutin loppukävely Mörkön ja Plussan kanssa, koirat pitivät hauskaa ja rallattelivat keskenään.

sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Touchdown!

Tänään on vuosi siitä kun aloitin Mörkösen pujotteluproggiksen. Viimeiset neljä kuukautta olen ollut enemmän ja vähemmän samassa tilassa pujottelun kanssa. Mörkö hakee pujotteluun hyvin, suorittaa pujottelun omatoimisesti, mutta kaksi viimeistä väliä tuottaa tuskaa. Tähän on kokeiltu vähän sitä sun tätä ratkaisua, mutta mikään ei ole vienyt oikeasti eteen päin. Muutamat viime viikot olen ollut enemmän vakuuttunut siitä että ongelman syy onkin minä eikä koiran osaaminen, mutten ole toisaalta keksinyt mikä syynä voisi olla. Niinpä tänään sovittiin treenit Marjan kanssa, tavoitteena oli saada video onnistuneesta ja virheellisestä pujottelusta sekä laukalla suoritetusta puomista. Ihan sitä mitä tilattiin ei saatu, mutta paljon ajatuksia kuitenkin.

Pujottelu

Aloitimme pujottelusta ja ongelmaksi tuli se, ettei tahtonut tulla millään onnistunuttakaan pujottelua. Viimein laitoin kaksi kaarta pujottelun loppuun kummallekin puolelle, jottei menisi ihan lekkeriksi koko homma.



Vaikken saanutkaan haluamaani materliaalia, eli onnistunutta ja virheellistä suoritusta verrattavaksi, sain paljon paremman ymmärryksen tilanteesta kun oli extra silmät mukana. Koska 10 ensimmäsitä keppiä menee moitteetta, kokeilimme mitä tapahtuu puolikkaalla pujottelulla. Kuvaaja vakaasti uskoi että puolikas menee erinomaisesti, itsellä iso epäilys... ja niinhän siinä kävi että aivan sama ongelma kahdessa viimeisessä välissä ilmeni myös puolikkaalla pujottelulla! Ongelma on siis minussa, niin kuin olen jo aavistellutkin.

Analysoituamme tilannetta havaitsimme seuraavaa: kun Mörkö menee viimeisillä kaarilla pujottelun jatkan rennosti juoksua eteen päin. Kun taas kaaria ei ole, alan viimeisten välien aikana vahtaamaan (käännän yläkroppaa koiraa kohti) että tuleeko Mörkö oikein vaiko ei. Tämä taas aiheuttaa ilmeisesti Mörkölle painetta ja epävarmuutta ja se taas vahtaa minua suoritukseen keskittymisen sijaan. Molemmin puoleinen luottamuspula!

Tässä vaiheessa treenikaveri huomasi kysyä, että miksi juoksen niin paljon Mörkön edellä pujottelussa. Jaa-a, enpä ole ajatellut edes asiaa. Tapa on jäänyt alkutreeneistä. Testimielessä kokeilin vielä yhden pujottelun niin, että kävelin Mörkön vieressä koko pujottelun. Alku meni kuten aina, viimeisissä väleissä Mörkö muuttui epävarmemmaksi ja vauhti hidastui ja Mörköläinen lähes hiipi viimeiset metrit mutta suoritti pujottelun kuitenkin. Minun urhea pieni mies, päivään mahtui paljon toistoja, epävarmuutta ja luottamuspulaa ja silti Mörköläinen jaksaa yrittää. Mörkö, lupaan ettei tämä tule toistumaan!

Touchdown! Olen treenannut Mörkön kanssa sisäänmenokulmia. Olen treenannut etäisyyttä pujotteluun. Olen treenannut takaaleikkausta kun Mörkö on jo pujottelussa. Olen treenannut persjättöä Mörkön vielä ollessa pujottelussa. Mutta olen unohtanut oman sijainnin treenaamisen. Oikeastaan aina Mörkö menee edellä pujotteluun, viimeistään puolessa välissä saavutan koiran ja juoksen ohi ja lopussa olen Mörkön edellä. En ole IKINÄ tehnyt pujottelua niin että kävelisin Mörkön vieressä. Enkä ole ikinä antanut Mökrön mennä koko pujottelua ollen edessäni.

Treeniagendalle siis lisää verkkoja. Niin että Mörköllä on mahdollisuus suorittaa pujottelu itsevarmana oikein. Treeniä niin että etenen koko ajan Mörkön tahtiin. Treeniä niin että Mörkö on koko ajan edellä. Välillä treeniä vanhaan malliin. Verkkojen paikkoja ja määriä vaihdellen. Kun pujottelu onnistuu aina näillä variaatioilla, sitten vasta seuraavan kerran yritys pujottelun suorittamiseen ilman apuja. Vasta sitten kun minä luotan koiraan ja koira luottaa minuun. Sitten kun me ei enää kärsitä luottamuspulasta.

Samaan aikaan ahdisti tajuta ongelman ydin (toivottavasti) ja helpotti ymmärtää että mitä tehdä seuraavaksi.


Puomi

Puomin alastulokontaktia olen aikaisemminkin pähkäillyt. Jos haluan että Mörkö pysähtyy kontaktille, niin koko laskevan osan suoritus on hitaampaa ravia. Jos taas hetsaan Mörköä niin että saisin mahdollisimman nopean puomin suorituksen niin Mörkö tekee juoksukontaktin. Onko juoksukontaktin tekeminen niin vaarallista? Tätä olen yrittänyt pohtia. En edelleenkään tiedä vastausta, mutta nyt on video mistä edes tutkia tämän hetken suoritusta. Jos jollakin on mielipidettä asiaan, niin pyydän kommentoimaan :) Hyvää tämän päivän puomissa oli se, ettei Mörkö ollenkaan arastellut puomin alla olevaa putkea. Joskus kun Mörkö hämmästelee enemmän putkea kuin keskittyy suoritukseen.



Takaaleikkaus

Jostain syystä viikkotreeneissä ei olla pahemmin harjoiteltu takaaleikkauksia. Sen takia olen tosin yllättynyt miten hyvin Mörkö kuitenkin takaaleikkauksissa toimii. Treenien loppuun tehtiin kaksi kertaa oikein mukava rallattelu, Mörkö oli erittäin pätevä pikku koira. Oli hyvä lopettaa treenit tähän onnistumiseen :)


lauantai 5. tammikuuta 2013

Vaihteeksi pujottelua

Tänään on sellainen fiilis että pää ja kroppa kestää ensimmäisen hieman pidemmän lenkin ja hallilla treenailua - koirat ainakin kiittävät. Tällä kertaa pakkasin ainoastaan Mörkön mukaan, vaikka Ozzykin olisi ollut kovin mielellään lähdössä matkaan.

Hallilla oli kivoja juoksupätkiä valmiina, joten virittelin pujottelun kaksi kaarta vasemmalle puolelle noin kolmen jalan päähän pujottelusta. Tätä tehdessäni harmittelin sitä, että en ole keksinyt vieläkään mikä pujottelussa mättää ilman kaaria. Luottamuspulaako se on?

Usean esteen kautta pujotteluun, nappi suoritus, ja palkka hypyn takaa. Erillainen juoksupätkä ennen pujottelua muutamin mainioin takaaleikkauksin, pujottelussa Mörkö yllätteän oikaisi tokavikasta välistä, valitettavasti pääsi myös palkkaamaan itsensä. Kolmas suoritus alku samalla tavalla, onnistunut pujottelu, palkkaus. Tähän kun olisin malttanut lopettaa... mutta kun ei. Toiseen suuntaan pari epäonnistunutta pujottelua ja loppuun yksi onnistunut pujottelua niin että verkko kiinni pujottelussa.

Ilmeisesti hallissa oli treenaillut juoksunarttu, ainakin Mörkö oli poikkeuksellisen paljon nenä maassa. Varsinkin siinä nurkassa mihin pujottelu loppui jälkimmäisissä toistoissa. Sinänsä hyvä harjoitus, hajuihin on vain totuttava ja yleisesti oli kiva nähdä ettei Mörkön hormoonit alkaneet viedä koiraa liiaksi.

Kotiin ajellessa mietiskelin pujottelua - jälleen kerran. Mitä jos en keksi mistä homma kiikastaa? Siinä tapauksessa päätin, että otan maan sulattua kujapujottelusulkeiset ja toivon että sillä saisin lopulta pujottelun onnistumaan. Toisaalta tämä vaihtoehto ei houkuta yhtään, koska voihan olla että sama käyttäytyminen ilmenee kujallakin. Toisaalta, tänään Mörköltä tapahtui virhe toiseksi viimeisessä välissä niin etten taatusti itse jännittänyt/tehnyt jotain muuta outoa, Mörkölle vaan sattui lapsus. Tiedä sitten johtaako tämä mihinkään, mutta toivottavasti saisin saman lapsuksen esille seuraavan kerran kun menen hallille. Joka tapauksessa laitan kaaret samalla tavoin kolmen jalan päähän ja viimeiseen keppiin läpinäkyvän ohjurin. Jos sattuisikin käymään niin hyvä tuuri että samainen lapsus tapahtuisi, niin Mörkö saisi palautteen saman tien - ja jostain muualta kuin minulta. Parhautta tässä olisi se, että itse voisin kuitenkin tehdä rentoa suoritusta. Epätoivoista, niinpä hyvinkin...

Jottei unohtuisi myös hyvät asiat niin:

  • Mörkö oli rennon oloinen
  • Takaaleikkaukset sujuivat erinomaisesti, Mörkö irtosi hypyille tosi mukavasti
  • Putken oli tänään aivan superhyviä
  • Renkaalla ei tullut yhtään virhesuoritusta


Kotosalla olen tehnyt Ozzy kanssa peruuttamista. Vaatimuksena on ollut 2-4 peruutusaskelta, eli maksimissaan noin koiran mitta. Kivasti sujuu :)

perjantai 4. tammikuuta 2013

Nuppijumppaa sisällä

En edelleenkään uskalla lähteä koko lauman kanssa pitkälle lenkille pääni takia. Toivottavasti päästään piakkoin nauttimaan sekä talvisesta äästä ja kunnon lenkeistä. Ainakin tänään on ollut ensimmäinen oireeton päivä itsellä, joten jokohan sitä olisi kohta takaisin terveiden kirjoissa...

Koirien energian purkamiseksi taas sisätreeniä. Mörkö aloitti tekemällä sivulletuloa, jostain syystä tänään ei oikein mikään kerta onnistunut. Mörkö tarjosi ihan mitä sattuu paikkoja ja seurasi mun vasenta kättä (jossa ei siis ole namia). Muutenkin tuntui olevan koko idea hukassa, joten tehtiin jokunen sivulle tulo ihan kädellä auttaen. Parin onnistuneen extra helpon suorituksen jälkeen lopetin, kun tänään ei näyttänyt olevan Mörkön päivä ollenkaan.

Ozzy treenaili jälleen kierrä- ja takaa-käskyjä. Hyvin alkaa toimimaan kummatkin ja sain todella pitkiä sarjoja tehtyä niin ettei Ozzy kertaakaan tarjonnut väärää toimintoa (taisinpa ottaa liki-käskynkin sarjassa). Näitä tarvitsee treenata kuitenkin vielä paljon lisää, joskin kyllä noilla suorituksilla jo kisaamaan voisi mennä.

Uutena asiana otettiin peruuttamin Ozzyn ollessa edessäni, ihan sen takia että itseäni kiehtoo tuo liike jostain syystä ja olen jo pidemmän aikaa miettinyt kuinkakohan haasteellistaa peruuttamisen opettaminen on. Peruuttaminen itsessään tuskin tulee olemaan vaikeaa, mutta haasteena onkin saada koira peruuttamaan yli kolme mittaansa. Otin naksuttimen käyttöön tässä liikkeessä ja ihan mukavasti Ozzy tarjosi noin koiran mitan peruutuksia. Positiivisesti yllätti se, ettei koiran mitan peruuttamista tapahtunut vain lähellä ollessani vaan saman toiminnon sain vaikka Ozzy olisi ollut valmiiksi jo metrin päässä minusta. Naksutellen siis eteen päin, hauskaa pidellen.

keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Ozzylle rally-toko treenipaikka

Vaikka olinkin jo melkein tuudittautunut siihen tilaan, ettei Ozzy enää vakituiseen missään treenaisi niin pakkohan sitä oli mennä kun melkein tarjottimella tarjottiin. Espoon koirakerho järjestää kevään ajan jatkavien rally-tokoryhmän, tai no "jatkavien" kun treenailevat edelleen ALO-AVO ratoja :) Tuo ei meitä haitttaa tippaakaan, voimme omin nokkinemme treenailla korkeampien luokkien liikkeitä ja tehdä vaikka AVO-ratoja oikealla seuraten ja muuta mukavaa.

Nyt saadaan toivottavasti vieläkin enemmän ryhtiä treenailuun. Seuraavaksi tarvittaisiin vain kisoja, tällä hetkellä kisakalenteri näyttää kovin tyhjältä alkuvuoden osalta.

Kun treenailun makuun on päästy, niin tänäänkin Ozzy ja Mörkö treenailivat omat settinsä sisätreeniä. Ozzylle tein "takaa" ja "kierrä" erottelua. En usko pelkän käskyn vielä merkitsevän mitään, mutta käsimerkillä Ozzy kiertää mua siltä puolelta kuin olin tavoitelutkin. Välillä lisäsin soppaan myös "sivu" ja "liki" ja hyvin sujui. Ozzy on niin ihanan tohkeissaan :)

Mörkö teki jälleen sivulle tulo-sulkeisia. Toiminnan tarjonnan tiheys on parantunut huomattavasti ja muutenkin vaikuttaa että Mörkö on saanut juonesta kiinni. Tällä hetkellä on epätoivottava pomppu ylös päin kesken käännöksen, toivottavasti saan tuon seuraavaksi pois. Ei ihan vielä mutta sentään lähipäivinä ajattelin ottaa myös sivu-käskyn mukaan - jos näin niin ensimmäinen tavoite tälle vuodelle on saavutettua paljon arviotani aiemmin.

tiistai 1. tammikuuta 2013

Uusi vuosi uusin haasten :)

Vuoden ensimmäinen päivä alkoi suunnittelemattomalla sisätreenillä. En viitisnyt lähteä hallille treenaamaan, ihan siltä varalta jos edellisen yön paukuttelu olisi kuitenkin stresannut koiria. Niinpä extempore otin Ozzyn kanssa "kierrä" harjoitusta ja Mörkön kanssa sivulle tuloa.

Ozzyn kanssa tein yksin kertaisesti niin, että koira oli jossain päin edessäni nenä minua kohti ja kierrä-käskyllä houkuttelin Ozzyn tulemaan oikealta puolelta minun takaa kiertäen vasemmalle. Ehkä 20 toistoa, niin että avut koko ajan vähenivät ja lopulta apuna oli enää pieni käden liike. Samalla sarjalla pitää jatka vielä jonkin aikaa, koska kovin herkästi Ozzy oli tarjoamassa sivulle tuloa. Nopeita ja onnistuneita toistoja saatin tehtyä useita ja Ozzy vaikutti tyytyväiseltä.

Ozzyn ollessa pesussa, keksin Mörkön kanssa tehdä sivule tuloa. Mörköhän tekee teknisesti nätin sivulle tulon muttei vahingossakaan tarjoa liikettä palkan toivossa. Joten nyt otin naksun esiin, ja naksuttelin kymmenkunta kertaa toivotusta liikkeestä. Makupalan heitin aina sivulle, että sain Mörkön liikkeelle ja sitä myötä toiminnan tarjoaminen oli hieman nopeampaa. Kaikki toistot sujui teknisesti oikein, haluan vain nopeuttaa toimintojen tarjoamista nykyisestä paljon, joten Mörkö saa tehdä samaa sisätreeninä vielä useita kertoja. Muuten otus vaikutti itsevarmalta, uskon että tässä on työkalut sivulle tulon työstämiseen ainakin hetkeksi.

Ilta kuluukin rattoisasti Ozzya harjatessa. Onneksi pitäisi olla kohtuullinen urakka tiedossa, kun Ozzy on pysynyt hyvinkin takuttoman nyt lumen ollessa maassa.

ps. Ozzyn harjaamisen jälkeen tein vielä kummankin kanssa toiset setit aikaisempia harjoituksia. Ozzy petraa koko ajan kiertämistä, pari kertaa kokeilin sekoittaa "liki" ja "kierrä" käskyjä ihan vain tsekatakseni mikä osaamistaso on. Ei mitenkään yllättänyt ettei päästy 100% onnistumisiin, mutta suunta on oikea ja oppimisvauhti nopea. Mörkö teki naksutellen sivulle tuloja, tällä kertaa tarjosi toimintoa uudestaan jo hieman nopeammin. Kerran kävi niinkin, ettei sivulle tulo täyttänyt kriteeriä (etäisyys sivusuunnassa liikaa) ja kun hetken odotin Mörkö korjasi paikkansa oikeaksi. Mainio otus, hienoa aivojen käyttöä.