perjantai 12. toukokuuta 2017

Isabelle Oreniuksen koulutus - let him GO!

Torstaina pääsin pitkästä aikaa vieraan kouluttajan oppiin kun Oreniukset tulivat kouluttamaan HAUlle. Nähtyäni Isabellen ratapiirroksen en voinut miettiä muuta kuin että jännä nähdä miten tuosta käytännössä selvitään. Todellisuudessa rata oli erittäin jouheva ja juostava, vaikka paperilla näytti todella mahdottomalta.

Tykkäsin Isabellen energiasta ja maanläheisestä kouluttamisesta. Ei jääty liikaa hinkuttamaan, ja tehtiin muutaman esteen pätkissä rataa (kun ei taidot enempääkään riittänyt ;) ). Radalla oli miljoona takaakiertoa ja sehän vain passas kun nämä on kerta minulle vaikeita. Treenit tehtiin kahdessa osassa 8+8min, mikä oli kyllä aivan huippua sillä jalat oli hapoilla jo hyvä tovi ennen oman vuoron loppua.

Jännä homma oli se, ettei takaakiertojen jälkeinen elämä ollut kertaakaan vaikea. Eli tyyppivirhettä että Mörkö menee hypyn taakse mutta jättää hyppäämättä ei tapahtunut. Taitaa olla vain minun päässä tämä vaikeus... Radalla päästiin harjoittelemaan myös japanilaisia, mikä on minulle teoriassa tuttu ohjaus mutta käytännössä on kyllä jäänyt täysin käyttämättä. Hieman hakemista ajoituksen kanssa on edelleen, mutta ehdottoman kätevä ohjaus mikä nyt pitää harjoitella kunnolla.

Isabellen kaksi havaintoa
1. Let him GO! Pidän aivan liikaa Mörköä käsissä. Tämä on itselleni vaikeaa, sillä Mörkö ei ole kovinkaan irtoava koira ja vaatii paljon tukea. Näemmä olen itse jymähtänyt paikalleni ja Mörköä voisi tietyissä tilanteissa vastuuttaa enemmän ja päästtää suorittamaan itsenäisemmin. Isabelle on nyt kolmas joka asiasta on sanonut kuukauden aikana, joten ehdottomasti tässä itselleni kehittymisen paikka. Toki pitää muistaa että jos Mörköä jättää suorittamaan itsenäisesti liian paljon tai alkaa tekemän liikaa persjättöjä, niin Mörkön vauhti hyytyy entisestään. Jotenkin Mörkö jää silloin mukavuus alueelle ja jää seurailemaan, tai sitten se turtuu siihen että on koko ajan perästä seuraaja tms. Joka tapauksessa Mörkölle pitää myös antaa mahdollisuus tulla rinnan ja päästää edellekin. Uuden kontrollitasapainon hakeminen siis työn alle.
2. Mörkö ei osaa putkea. Tämä ei nyt varsinainen yllätys ollut, sillä itse avasin silmäni todellisuudelle maaliskuussa ja totesin saman. Se oli pienoinen yllätys, että vaikka putkia onkin nyt treenattu niin siitä huolimatta Mörköllä ei ole sanallisesta vihjeestä mitään hajua. Sanallisen vihjeen vahvistaminen takaisin työn alle, sillä uskon vahvasti että kun Mörkö osaa sanallisen vihjeen niin putkien suorittaminenkin nopeutuu.

Itsetunnolleni Isabellen koulutus teki kyllä hyvää. Mörkö on osaava koira, joskaan ei se kaikkein nopein. En kuitenkaan saa jäädä selittelemään hitautta, vaan ennemmin pitää työstää ohajsuta ja omaa liikkumista niin että Mörkön on mahodllisimman helppoa mennä kovempaa.

Oikea hyvän mielen treeni! Näitä tällaisia herkkuja kun saisi lisää :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti