lauantai 2. maaliskuuta 2013

Markus Kuuselan tottelevaisuusseminaarissa

Tänään oli pitkä päivä erilaisten koirakoiden erilaisten tottelevaisuusongelmien ja -asioiden ratkaisemisten seuraamisessa. Päivän mittaan useat koirakot pääsivät estraadile noin 20 minuutiksi - Mörkö muiden mukana. Olin etukäteen kertonut että kaipaisin kommentteja seuraamisen ja noudon rakentamisessa. Varsinaisia ongelmia en koe tällä hetkellä olevan (vielä...), mutta seuraamisessa ja noudossa kaipasin uusia ajatuksia ja vanhojen ajatusten vahvistamista.

"Kouutus ei ole mitään muuta kuin oikea aikaista palkkaamista (ja kieltämistä)."
Itse pidin kovasti Markuksen koirakädestä ja koulutusajatuksista. Vaikka hän onkin paveluskoirapuolelta hän vannoi positiivisen vahvistamisen nimeen hyvinkin paljon. Koiran kouluttamisessa pitää olla fiilistä ja sitä myöten hauskaa kummalakin.

"Jos koira tarjoaa sijaistoimintaa (haistelee maata, on kiinnostunut yleisöstä...) niin ohjaajan täytyy olla superaktiivinen."
Suurimmalla osalla oli omalla "ongelmalistallaan" seuraaminen ja nouto. Ajatukset seuraamisesta, jotka itse koin mielekkääksi

  • palkkakäsi kiinni kropassa! Jos käsi on kauempana sivu- tai etusuunnassa saadaan opetettua koiralle väljä seuraaminen tai väärä seuraamispaikka.
  • seuraaminen aloitetaan imuttamalla, koiran kuono nyrkissä. Kun tämä sujuu aletaan kättä nostamaan ja onnistumisista käsi/palkka lasketaan koiran kuonon eteen. Seuraamistaidon kasvaessa imuttamisen määrä vähenee samassa suhteessa. 
Mörkön kanssa omalla vuorollani sain itse selkäjumppaa kulkiessa kohtuu syvässä kumarassa, jotta Mörkö sai kuononsa nyrkkiin. Oman käden paikkaa jouduin useamman kerran harjoittelemaan, aluksi pidin kättä aivan liian edessä ja miten vaikeaa onkaan pitää käsi reidessä kiinni! Sain myös palautetta että minun pitää kiinnittää huomiota omaan liikkumiseeni että jaksan edetä tarpeeksi maltillisella vauhdilla eteen päin. Kun kävelyvauhti ja käden paikka saatiin kuntoon Mörkö teki oikein mukavia seuraamispätkiä vasempaan kääntymisellä ja liikkeestä pysähtymiset olivat mallikkaita. Palkkausväliä pystyin kasvattamaan jonkin verran, eli pystyin nostamaan kättä hieman ettei Mörkön nenä ollut koko ajan nyrkissä. Nyt pitää itse malttaa työstää seuraaminen kunnolla, se kun on kuitenkin tärkeä liike. Vaikka itseä kutkuttaakin kovasti tehdä jo kunnon seuraamisia (joita Mörkö ei siis osaa ja joita en siitä syystä voi vielä tehdä).

Noudot Markus rakentaa sopivalla kompolla vauhtinoutoa, pitoharjoituksia ja iskunoutoja. Millä aloitetaan ja mitä painotetaan on koirakohtaista. Mörkön kohdala tehtiin vauhtinoutoja samaan kaavaan kuin olen itse tehnyt kahdella aikaisemmalla kerralla. Eli koira pidetään pannasta kiinni pitämällä paikoillaan ja heitetään kapula. Koira käskytetään noutoon ja kun koiran on ottanut kapulan suuhun ja kääntynyt ohjaajaan päin ohjaaja heittää lelun / palkkaa namilla. Kapula voi tippua kunhan koira tulee täysillä. Mörkö meni kapulalle laukalla, otti kapulan varovaisesti suuhun (laipasta) ja toi kapulan reippaalla ravilla luokseni. Kokeilin palkata myös lelulla, mutta nakki oli Mörköstä parempi palkka. Kuulemma paluuvauhtikin tullee muuttumaan laukaksi kunhan Mörkö saa enemmän toistoja alle ja sitä kautta varmuutta tekemiseen.

Mörkö oli oikein reipas oppilas, jota ei yleisä haitannut. Aivan aluksi Mörkö leikki hyvin lelullakin repimistä. Tekemiseen Mörkö keskittyi täysillä ja uusi paikkakaan ei jännittänyt yhtään. Opettavainen vaikkakin pitkähkö päivä.

Kotiin tultuamme piti tehdä vielä sivulle tuloa, sillä nyt päätin että tuo on liike mikä on seuraavaksi saatava kuntoon. Tavalla tai toisella. Ozzyn kanssa jatkoin siihen mihin aamulla jäin, eli peruuteltiin muutamaan kertaan. Tällä kertaa, aivan kuten aamullakin, Ozzy peruutteli kolme omaa mittaansa taakse päin. Ei yhtäjaksoisesti mutta parilla käskyllä. Nyt vain tuon liikkeen vahvistamista niin jälleen on yksi mestariluokan rally-liike hallinnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti