lauantai 16. maaliskuuta 2013

Turhia temppuja

Olen pidemmän aikaa pohtinut namikäden problematiikkaa, kun Mörkö on aivan liian kiinni kädessä. Agilityssä tämä on helppo välttää palkkaamalla alustalle, ja näin on pääsääntäisesti tehtykin koko ajan (ja osittain olen olettanutkin että tämä olisi jo itsessään auttanut ongelmaan). Siitä huolimatta Mörkö on tosi kiinni kädessä, lähes hysteerisestikin jopa. Tokossa tämä tuottaa turhaa päänvaivaa pomppimisena ja malttamattomuutena. Monessa asiassa voi tokossakin palkata alustalle, mutta aivan kaikessa se ei ole kaikkein kätevin tapa.

Niinpä käytin hyödyksi useat kuumepäiväni mitkä vietin kotosalla ja mietin mitä asialle tehdä. En tiedä olenko oikealla jäljellä seuraavan kanssa, mutta kivaa meillä ainakin on :) Päätin alkaa opettamaan Mörkölle turhia temppuja. Ensinnäkin jotta saan motivoitua koiraa minun sairastellessa. Toiseksi jotta saan kerrottua Mörkölle ettei namikädessä tarvitse olla koko ajan kiinni. Jossain määrin taisin jopa onnistua, tulevaisuus näyttää onko näin.

Opetin Mörkölle ensimmäisenä "läpsyn" eli ylävitosen. Itselläni oli namit ja naksu vasemmassa kädessä ja koiran piti siitä huolimatta A) malttaa istua edessäni paikoillaan ja B) keskittyä koskettamaan vasemmalla tassullaan mun oikeaan käteen. Tällä tavoin toivon että Mörkö hoksaisi että saavuttaa palkinnon tekemällä pyydetyn toiminnon. Tällä hetkellä jos Mörkö tietää että mulla on namia kädessä niin Mörkön ajatus on tasan nami-nami-nami-nami-nyt-nyt-NYT!!!

Yllätyin hurjasti, että Mörköllä kesti noin 15 minuuttia tempun oppimiseen (ja namikädestä luopumiseen). Oletin että Mörkön hoksottimilla olisi kestänyt huomattavasti kauemmin tempun opettaminen :) Videolla taidonnäyte harjoituksesta. Hyvin Mörkö malttaa olla välittämättä vasemmasta kädestä (jostain syystä videolla palkkaan oikealla kädellä kun muuten palkkaan vasemmalla?).



Täytyy pohtia seuraavia helppoja temppuja mitä otetaan työstettäväksi.

Ozzyn kanssa tein kolme peruutusta. Kaikki 3-4 koiran omaa mittaa. Vauhtikin oli tänään jo parempi, kokemus siis auttaa tässä niin kuin eilen arvelinkin. Nyt Ozzy on peruutellut käytävällä, täytyy vielä siirtää sama peruutus kentälle missä ei ole seinät auttamassa suoraan peruuttamista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti