lauantai 29. elokuuta 2015

Theo Kroezenin koulutus

Koulutuksessa keskitytään koiran ja ohjaajan yhteistyöhön laumaviettiä hyödyntämällä.
Tämä oli se lause mikä sai kiinnittämään huomioni. Yhteistyö ja laumavietti. Yhteistyössä on aina parannettavaa, ja rehellisesti sanoen en ole oikeastaan paneutunut laumaviettiin pahemmin. Mörkön paineistumisen käsittelemisessä laumavietistä taas voisikin olla hyötyä... joten hetken emmittyäni ilmoitiin Mörkön mukaan. Siitäkin huolimatta että muut osallistuvat koirat ovat todennäköisesti pk-rotuisia, niin kuin kyllä olivatkin.

En valitettavasti pystynyt katsomaan niin monta ryhmää kuin olisin halunnut, joten oli tyydyttävä parin tunnin intensiiviseen keskittymiseen. Onneksi muiden ratkottavat ongelmat olivat kohtuullisen erilaisia, mutta yleisiä niin lähes jokaisesta koirakosta sai itsellekin oppia.

Ensimmäisenä itselleni ehkä suurin oivallus. Kun koiran kanssa treenataan ilman nameja ja houkuttimia ja tasan lelu taskussa, niin ohjaajan on pakko olla aidosti läsnä. Oli todella alaston olo mennä pelkän lelun kanssa kentälle. Ehkä olen laiska, kun niin herkästi lykkään namia koiran suuhun, silloin ei tarvitse heittäytyä täysillä tunteella palkitsemaan koiraansa. Jatkossa ehdottomasti treenejä pelkän lelun kanssa! Eihän yhden kerran tarvitse montaa minuuttia olla.

Ensimmäisellä kierroksella Theo pyysi kertomaan mikä on ongelmana. Kerroin Mörkön pehmeydestä ja paineistumisesta lievästi epäillen että ymmärtääkö hän mitä tarkoitan. Theo käski tekemään seuraamista, ikään kuin kisasuorituksena. Sivu - seuraa - istu - seuraa - täyskäännös ja lievää paineistumista alkoi näkymään. Tämän huomasi myös Theo! Mörkössä ei muuten näkynyt paineistuminen päälle päin, muuta kuin että Mörkö laski aavistuksen päätään ja alkoi hieman vilkuilemaan yleisöön päin. Sain ohjeeksi seuruuttaa Mörköä ja aina kun alkaa näkymään paineistumista niin alankin leikittämään sitä. Äkkiseltään ehkä vaikutaa nurinkuriselta, että "palkataan" vilkuilusta, mutta kun oikeasti tuolla kerrotaankin että epäilyttävä siellä - luotettava täällä. Näin tehtiin muutaman kerran ja koko ajan pystyi menemään lähemmäksi yleisöä mikä aiheutti tällä kertaa paineistumisen (Mörköhän ei arastele ihmsiä tai ääniä, mutta kokonaisuutena jostain syystä tänään yleisö oli paineen aiheuttava lisä).

Tauon jälkeen tehtiin samaa uudestaan, seuraamista about 40m. Tehtävänä leikkiä jälleen jos koira paineistui. Mutta sepäs ei paineistunutkaan! Minulle haastavaksi asian tekee se, että kontakti voi hävitä paineistumisen lisäksi myös muista syistä. Pitää siis itse olla tarkkana, että haksahtaako Mörkö häiriöön, eikö se vain kesksity vain onko käytös paineesta johtuvaa. Siinähän onkin itselle porkkanaa purtavaksi...

Muiden kohdalta sain mukaani ajatuksen siitä, ettei seuraamisesta palkittaisikaan kesken kaiken. Ajatus tässä on se, että jos palkataan kesken seuraamisen (kehua toki voi) niin koira seuraa odottaen palkkaa ja tämä ei kovin montaa kymmentä metriä kanna ennen kuin koiran usko palkkaan lopahtaa. Jos taas perusasennosta tehdään "palkkatehtävä", maailman paras juttu ja seuraaminen aina lopetetaan perusasentoon ennen palkkaa niin koiran on helpompi seurata ja odottaa perusasennon tulemista. Ihan loogista, ja varmasti sellainen tila mitä kohti Mörkönkin kanssa kannattaa yrittää päästä. En silti vielä ihan osta ajatusta siitä etteikö myös huippuhetkestä voisi palkata. Ehkä tässä ei kannatakaan olla täysin mustavalkoinen, vaan opettaa teknisest uudet asiat palkkaamalla hetkestä ja sitten kokonaisuuksiin varsinkin seuraamisessa rakentaa perusasennosta perusasentoon mielikuvaa koiralle.

Mielenkiinnolla odotan miten Mörkön paineistumisen ja varsinkin sen purkamisen laita on seuraavissa kisoissa. Huomasin tuossa joku aika sitten ensin palkkaavani ja sitten vasta kehuvan koiraa. Nyt kun olen pyrkinyt ensin kehumaan ja vasta sitten palkkaamaan namilla, niin Mörkön ilme on kokonaisuudessaan parantunut. Se on rennomman oloinen ja vastaakin käskyihin täpäkämmin. Tämän lisäksi kun otan treeneihin mukaan laumavietin käyttämisen (tai mikä ikinä termi onkaan). Tehdään yksittäisiä treenejä pelkällä lelupalkalla ja näin pääsen rikkomaan paineistumisen kaavaa. Ehkä nämä kaksi asiaa vievät meitä jo eteen päin, Tulevaisuus näyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti