maanantai 24. kesäkuuta 2013

2 x 2.!

Tänään viimeiset agilitystartit Mörkön kanssa ennen kesälomaa. Nousunolla mielessäni menin kisoihin ja tulimme takaisin kummallakin radalla toiseksi sijoittuneena (A-radalla 21 kilpailijaa, B-radalla 22 kilpailijaa), yliaikanollilla. Tiedän että pitäisi olla tyytyväinen, mutta hiukka hiljaiseksi veti... varsinkin kun jälkimmäinen rata oli mielestäni oikein sujuva ja nopea.

Oli radoissa paljon hyvääkin. Jälkimmäinen rata oli oikein onnistunut kokonaisuus, kummatkin tiedettiin koko ajan mikä on oma vastuu. Mukavaa oli myös se, että Mörkö oli valmis taisteluleikkeihin keskellä vieraita koiria, ja vielä lähtöalueellakin ravittiin hihnaa oikein tosissaan :) Ensimmäisellä radalla viimeiseen putkeen irtoaminen oli erittäin hyvä, ja muutenkin rata meni keppien lähestymistä lukuunottamatta hyvin vaikka rata ei ollutkaan helpoimmasta päästä.

Ensimmäinen rata (Esa Muotka): http://www.youtube.com/watch?v=bonCp7a9ioI

Kellotin videolta jälleen pujottelun, keinun ja puomin:
- pujottelu 3,3s -> varmaan nopein kisapujottelu tähän mennessä :)
- keinu 3,,5s
- puomi 5,2s -> tämä hidas puomi oli kuitenkin jo 1,2s nopeampi kuin viime kisoissa. Tiedä sitten johtuuko ero siitä että kyseessä oli tuttu puomi vai onko puomitreenit tuottaneet jo hieman tulosta. Nähtänee tulevaisuudessa.

Toinen rata (Anne Savioja): http://www.youtube.com/watch?v=w9rFbzeZnAw

Tällä videolta pujottelu ja keinu kellotettuna:
- pujottelu 4s -> pujottelu oli selkeästi hitaampi, ja videolta näkyy miten Mörkö hidastaa siinä kohtaa kun vaihdan puolta. Olisi ehkä pitänyt uskaltaa kokeilla pujottelua vasemmalta ;)
- keinu 3,3s -> hieman nopeampi keinu, mutta edelleen tuosta pitää saada aikaa pois. Jatkossa mun pitää olla tarkempi etten anna Mörkön loikata pois keinulta ennen kontaktia... virhehän tuosta olisi pitänyt antaa ;)

Kummaltakin radalta siis puhdas suoritus, mutta harmittavasti Muotkan radalta 0,48s yliaikaa ja Saviojan radalta reilu 2s yliaikaa. Kovat olivat ihanneajat, ekalla radalla Mörkön aika taisi olla viidenneksi nopein ja toisella radalla kolmanneksi nopein (22 kilpailijaa). Ei siis pidä vaipuman epätoivoon vaikka tänään moneen kertaan kerkesinkin manaamaan Mörkön ja mun hitautta.

Pitää olla tyytyväinen siitä ettei ratavirheitä tullut, ja sijoituskin on plussaa :) Paljon jää kyllä vielä tulevaisuuteen parannettavaa ja työstettävää... mutta vasta kesäloman jälkeen.

torstai 20. kesäkuuta 2013

Agilityssä varmistelua

Pakkohan sitä oli hallille mennä, kun tiistain epäonniset treenit jäivät niin kalvamaan mieltä. Tarkoituksena tehdä yksittäisiä täsmäiskuja pussilla, renkaalla ja pujottelulla. Sekä viedä puomin työstämistä eteen päin uudella ajatuksella.

Ensin pussia. Kaksi toistoa, joista molemmat olivat varmoja ja vauhdikkaita. Hyvä homma, pussia kun tulee treenattua luvattoman vähän niin aina saa jännittää että mitä jos kisoissa onkin pussi. Nyt ei tarvitse jännittää. Mielikuvan vahvituksena palkka kummallakin kerralla apuohjaajalta pussin jälkeen.

Sitten siihen viime kerran ongelmaan, renkaaseen. Muutama suora renkaan suorittaminen, apuohjaaja hoiti palkkauksen. Ei ongelmia. Sitten tolpan kierron kautta vauhtia ja hieman eri (loivista) kulmista lähetymisiä renkaalle. Kerran ohitus, sen jälkeen useita onnistumisia. Selkeästi rengas pitää ottaa työstettäväksi, mutta ei nyt. Täytyy pitää itse huoli etten kisoissa ala panikoimaan renkaan takia, ja samalla pitää huolehtia suorasta lähestymislinjasta renkaalle. Salaa toivon ettei Mörkö ole kehittänyt itselleen turhaa painetta rengasta kohtaan, vaan suorittaa sen hyvällä itsevarmuudella. Nähtäväksi jää...

Sitten pujottelu. Putken ja hypyn kautta vauhtia pujotteluun. Pujotteluna oli sellainen, missä joka toinen keppi on kokonaan valkoinen ja joka toinen punainen. Kuulemma hankalin mahdollisin väritys koiran kannalta. Pujottelu oli ulkokentällä, mikä on myös elementtinä uusi. Pujottelussa oli selkeästi edellisen koiran tekemät jäljet maassa. En tiedä aiheuttiko tämä sen, että Mörkö vain ohitti työtapaturmaisesti viimeisen kepin. Huono juttu oli se, että Mörkö kerkesi myös palkata itsensä. Toinen toisto heti perään, tällä kertaa Mörkö ihan selkeästi jätti viimeisen välin pujottelematta ja jäi myös ilman palkkaa. Ryökäle. Kolmas toisto samaan tapaan, mikä onnistui. Neljäs toisto toiselta puolelta myös ilman ongelmia.

Toisaalta olen oikeastaan helpottunut että pujotteluvirhe tapahtui nyt. Takana on kuitenkin pitkä putki onnistumisia, sekä kisoissa että treeneissä. Todennäköisyydenkin nimissä pujotteluvirhe oli enemmän kuin todennäköinen. Tämän päiväisen jälkeen pujottelulaskuri on 138/166 (=83,1%). Nyt minun pitää huolehtia että maanantaina olen itse luottavainen Mörköön ja pujotteluun, siitäkin huolimatta että nyt tuli pari virhettä. Saa nähdä miten kisoissa käy, kun tuntuu olevan tällä hetkellä aika huteralla pohjalla tämä meidän agilitaaminen...

Lopuksi puomin työstämistä. Nyt on neljä kertaa tehty niin, että laskeva osa on mini-pöydän päältä ja Mörkö on lähtenyt pöydältä kontaktille missä palkka. Ymmärrän kyllä että aluksi halutaan vahvistaa kontaktin paikkaa ja kontaktilta vapauttamista, mutta olen myös yhtälailla ollut huolissani laskevan osan suoritusvaudista. Ja nyt viidenteen sessioon päätin tehdä muutoksen myös vauhtiin. Eli käytännössä tehtävää helpotettiin entisestään. Puomin laskeva osa laitettiin maahan ja siitä juoksutin Mörköä kontaktille.

Muutamia toistoja tehtiin kuten aiemminkin, ja Mörkö suoriutui tehtävästä varmaan vanhaan tapaan - ravaten, nätisti kontaktin ottaen. Sitten pyysin apuohjaajaa innostamaan Mörköä näyttämäällä herkkuja ja itse pidin Mörköä lavoista kiinni ja innostin omalta osaltani otusta. Irti päästettyäni Mörkö laukkasi kontaktille. Juuri sitä mitä halusinkin! Toinen toisto samalla tapaa, jälleen saatiin suoritus laukalla. Kolmas toisto muuten samaan tapaan, mutta hetsasin Mörköä omalla liikkeelläni ja juoksin Mörkön rinnalla puomin. Mörkö laukkasi ja pysähtyi upeasti kontaktille. Jes!

Tämä on siis käytännössä mitä teen seuraavat kerrat. Kriteerinä laukka ja nätti kontakti. Sinänsä hankalaa kun on kaksi kriteeriä, toisaalta taas ei kun palkka on aina kontaktin edessä maassa. En usko että tämän tyyppistä treeniä pitää kovinkaan montaa kertaa tehdä, Mörkö on yleensä hoksannut vauhdin tärkeyden nopeasti. Nyt täytyy vain alleviivata Mörkölle että haluan laukkaa, kun olen aikaisemmin vahingossa onnistunut kertomaan että ravi on se mitä haluan. Näitä toistoja siis niin kauan kunnes session ensimmäinenkin suoritus tulee laukalla ilman ylimääräisiä hetsaamisia. Ja kun näin käy, niin vielä vähintään yksi sessio varmuuden vuoksi lisää. Miten aion vaikeuttaa harjoitusta tästä? En tiedä, vielä. Eiköhän sitä jotain luovaa kuitenkin keksitä ;)

Juhannus pidetään treenitaukoa, ainakin agilitystä. Ajatukset on käännetty jo maanantain kisoihin. Jännittää :)


keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Hifistelyä ja fiilistelyä

En tänään uskaltanut lähteä eilisen "oppitunnin" jälkeen ohjattuihin tokon viikkotreeneihin. Tarkoituksena oli oikeastaan pitää treenaamisesta vapaapäivä. Mutta ilmeisesti omat antibiootit ovat purreet ja oloni on Mörkön mittareilla kohonnut tarpeeksi sillä tänään Mörkö on ollut oma villi itsensä :) Eilenhän Mörkö oli koko päivän normaalia rauhallisempi ja ehkä jopa hieman syrjäänvetäytyneempikin. Energiaa tuntui riittävän (kummallakin), joten olihan tuo hyödynnettävä.

Ulkona otin ensin perusasentoa ja sivulletuloa. Aluksi askelsiirtymiä eteen, vasemmalle ja oikealle sekä käännöksiä vasempaan ja oikeaan makupalalla ohjaamalla. Meni ihan ok. Jotenkin vain tuntui ettei homma näin kuitenkaan etene. Joten päätin rohkeasti kokeilla samaa ilman käsiapua ja VAU mitä sivulletuloja Mörkö tekikään!

Tässä kohtaan saatiin naapurin koirasta erinomaista häiriötreeniä. Mörkö sattui olemaan juurikin perusasennossa kun naapuri koiransa kanssa palasi iltalenkiltään kotio. Koirakko kulki muutaman metrin päästä ja koira koitti kovasti päästä leikkimään. Mörkö istua tapitti peruasennossa, mistä palkkaisin ahkeraan.... melkein loppuun saakka. Ihan viime senteillä Mörkö päätti vastata toisen koiran leikkiinkutsuun, mutta palasi käskystä heti takaisin sivulle.

Tämän jälkeen päätin tehdä liikkeestä seisomista, samalla hyvällä havaitulla kaavalla kuin aikaisemminkin. Sen sijaan että peruutin, käskytin ja palkkasin taakse käveltiinkin Mörkön kanssa samaan suuntaan ja siitä seis. Palkkasin sekä taakse, että suoraan Mörköä paikalla pysymisestä. Pysäytyksiä tein molemmin puolin, Mörkö siis kulki sekä oikealla että vasemmalla. Kerran tein pysäytyksen juoksusta, onnistui!

En halunnut enempää hinkata teknisiä asioita, joten päätin ottaa loppuun tolpan kiertoa. Muutama toisto reilun metrin päästä lähetettynä. Näitä kumpankiin suuntiin. Tässä kohtaa saatiin taas häiriötä toisen naapurin toimesta, sillä hän oli perheineen lähdössä autolla parikkipaikalta. Tässä kohtaa katsoin parhaimmaksi siirityä reilusti syrjään ja pyysin Mörkön sivulle. Jostain sain ajatuksen paikallaolosta, joten auton vielä ollessa parkkipaikalla käskytin Mörkön maahan ja kun auto oli poistunut parkkipaikalta kävelin kisamatkan päähän koirasta. Laskin hitaasti kymmeneen ja menin palkkaamaan Mörkön onnistuneesta paikallaolosta pisimmällä matkalla ikinä :)

Vielä pari kertaa tolpan kiertoa reilun metrin päästä ja sen jälkeen kunnon hetsaus ja lähetys noin viidestä metristä - Mörkö kiersi tolpan vauhdilla. Tästä suuri palkkaus ja sama uudestaan, jälleen onnistuneesti. Toistoja lisää vaan, niin saa matkaan lisää pituutta.

Loppujen lopuksi oikein onnistuneet 10min treenit :) Monessa asiassa Mörkö on selvästi mennyt eteen päin, hyvä pikku-ukko!




tiistai 18. kesäkuuta 2013

Huonot, mutta opettavaiset treenit

Oma fyysinen olotila on ollut vähintäänkin "huono", mutta iltaan kohtaan fiilis parani. Joten päätin mennä treenaamaan Mörkön kanssa kauden viimeisiin agilitytreeneihin - ihan kevyesti vain. VIRHE! Täten lupaan ja vannon, etten enää ikinä treenaa Mörkön (tai mieluummin minkään koiran kanssa) jos olen tulossa sairaaksi tai en ole kunnossa!

Mörköläinen vaistoaa olotilani aivan liian hyvin ja herkkänä koirana reakoi todella voimakkaasti - mikä tällä kertaa tarkoitti epävarmasti ja häntä alhaalla hiipivää koiraa joka ei halunnut tehdä missään muodossa yhteistyötä. Kolme estettä kerettiin ottaa (putki - hyppy - rengas) ja homma räjähti täysin käteen. Mörkö suoritti renkaan kerta toisensa jälkeen väärin, multa paloi pinna ja lopulta kaikki yhteistyön avaimet hävisivät - ihan muutamassa sekunnissa. Niinpä katsoin parhaimmaksi toivotella hyvät kesät treeniryhmälle ja lähdettiin jäähyllä kävelemään. Kun ei tuosta tilanteesta vain olisi tullut mitään hyvää.

"Jäähyn" aikana päätin kuitenkin ottaa härkää sarvista kiinni ja käydä vielä uudestaan itsekseni tekemässä jotain kivaa. Oma fiiliskin oli paljon parempi ja Mörkökin oli normaali oma itsensä. Aloitettiin puomin alastulolla, kolme toistoa kummaltakin puolelta ja homma meni just niin kuin pitääkin.

Jostain syystä Mörkö tarjosi tosi paljon keinua, joten vaikken ole ajatellutkaan puomia työstäessä tehdä keinua samanaikaisesti niin tehtiin pari toistoa keinua. Mörkö suoritti keinun vauhdilla painellen aina alastulokontaktille saakka odottamaan keinun alasmenoa. Aivan huippua!

Loppuun päätin vielä ottaa tämän päivän murheenkryyniä, rengasta. Useita toistoja molemmin puolin, ja lopulta myös takaaleikkauksella. Mörkön lähetin aina Cesar-purkille, jotta motivaatio on varmasti kohillaan. Olihan se, ja saatiin monta hyvää toistoa.

Loppujen lopuksi siis ihan kiva fiilis kotiin mennessä, vaikkei treenit itsessään olleet hyvät. Olen tyytyväinen siitä että tunnistin tarpeeksi aikaisin oman tunnetasoni ja osasin viheltää pilliin tarpeeksi aikaisin (laittaen itseni jäähylle). Olen myös tyytyväinen että sain kaikesta huolimatta rakennettua hyvä fiiliksen treenit. Täytyy toivoa että Mörkölle jäi yhtä hyvät fiilikset kuin itsellenikin. Joka tapauksessa on pakko mennä käymään itsekseen hallilla juhannuksena, koska heti juhannuksen jälkeen on kisat. Enkä halua mennä kisoihin tuntien itseni epävarmaksi, sillä en tähän hetkeen tarvitse epäonnistumisia (ainakaan pujottelun kanssa).

maanantai 17. kesäkuuta 2013

Ozzy VSP-veteraani erkkarissa

Sunnuntaina suunnattiin Ozzyn kanssa Valkeakoskelle partisten erikoisnäyttelyyn. Vallitseva sää toi hieman haasteita pakkaamiseen, kun piti ottaa vaatteita helteen, kylmän ja sateenkin varalle.

Ozzylla meni niin kuin olin arvellutkin. Mukava arvostelu, mistä ei valitettavasti edelleenkään selvinnyt miksei tämän päivän tuomari Nina Janger näe koiraa SAn arvoisena. Sama juttu oli myös viime vuoden KVssa. Hyväksyn sen ettei Ozzy saa SAta, mutta olisi mielettömän kiva jos tietäisi syyn tähän. Varsinkin kun ikää on, niin joka ikisen ilmoittautumisen kanssa joutuu miettimään onko tämä sellaista mitä Ozzy haluaa tehdä vai onko jo liikaa. Arvosteluun on silti pakko olla tyytyväinen.

Arvostelu kertoo seuraavaa: 11v. pitkälinjainen mittasuhteiltaan oikea, varsin runsasturkkinen vanha herra jolla erinomainen pää ja sukupuolileima. Ja kulunut tasapurenta. Täyteläinen eturina. Varsin lyhyt rintakehä ja pitkä lanneosa. Erinomainen luusto. Hieman taisainen lantio joka antaa turhan kulmikkaat ääriviivat. Hyvin kulmautunut takaa. Liikkuu yhdensuuntaisesti  edestakaisin. Kevyesti ikäisekseen sivulta, joskin voisi korottaa edestä enemmän. Ylälinja voisi olla vahvempi. Esitetään ja esiintyy kauniista.

Loppujen lopuksi veteraaninarttu valittiin ROP-vetiksi, ja tälle nuorekkaalle mummulle kunnian ilolla myös suon :) Yllätyksekseni Ozzy oli myös näyttelyn vanhin partis, joten kotiin tultiin kiertopokaalinkin kerta. Palkinnoksi tuli myös suuri peti, mistä varsinkin Mörkö on ottanut ilon irti ja Ozzykin käy säännöllisesti pedissä piehtaroimassa. Hassu herra :)

Niin... ja eihän näyttelystä kuivin jaloin selvitty. Onneksi seuraava erkkari on vasta vuoden päästä, eiköhän siihen mennessä ole näyttelyssä mukana olleet tavarat jo kuivuneet ja oma mieli latautunut uudella energialla. Ensi vuoteen siis, toivottavasti!

lauantai 15. kesäkuuta 2013

Puomin työstöä

Aikainen lintu ja niin edelleen... Tänään oltiin aikaisin liikenteessä, koska halusin käydä tekemässä pujottelua ja puomia hallilla ennen agilityn SM-kisoihin siirtymistä. Kisojen katsominen oli antoista, hienoja ja mielenkiintoisia ohjauskuvioita. Esimerkkejä mihin itse haluan ohjaajana pyrkiä ja mitä ominaisuuksia ja taitoja pitää vielä kehittää. Ja pienen pieni ajatus, jos mekin oltaisiin joskus Mörkön kanssa SM-areenalla... Nähtäväksi jää :)

Alkulämmittelyksi suora putki + pujottelu kumminkin puolin apuohjaajan palkkaamana. Seuraavaksi sama toistepäin, itse menin vasemmalta puolelta. Pujottelu sujui hyvin, joskin oli mielestäni hieman hidasta. Tosin myöhemmin analysoin tilanteen niin ettei pujottelu ollut hidasta, vaan itse kuljin (juoksin) rinnalla kovempaa.

Pujottelulaskuri on nyt 136/162 (=83,95 -> 84%). Aivan mahtavuutta! Pujottelun kanssa on ollut hieman taukoa, kun itselläni oli pienimuotoinen motivaatiokato. Se tunne, kun tuntuu että tämä juttu osataan jo. Vaikka oikeastaan ollaan vasta osaamisen laidalla, ja nyt jos koskaan pitää jatkaa tavoitteellista treenaamista että osaamisesta tulee normi. Eli vaikka nyt on ollut monta onnistumista peräkkäin (treeneissä, itsenäisesti treenattuna ja kisoissa), niin en vain saa tuudittautua siihen tunteseen "että me osataan". Nyt pitää tukea osaamista järkevillä treeneillä ja vakauttaa osaamista. Tämän takia päätin, että jatkan pujotteluista kirjanpitoa ainakin 200 toistoon. Ehkä pidempäänkin jos on tarvetta. Tämä sen takia, etten liian nopeasti vaihda omaa fokusta muualle ja ala treenaamaan pujottelua ilman ajatusta ja suunnitelmaa.

Toisena teemana puomi, ja nimenomaan puomin alastulo ja 2on2off paikka. Ollaan tehty pelkkää alastuloa jo kaksissa omsisa treeneissä ja vauhdittaakseni kehitystä kävin tekemässä tätä apuohjaajan kanssa itsekseni. Mörköä ällöttää pöydän ja puomin liittymiskohta, mutta kun se pääsee laskevalle osuudelle niin homma menee hyvin. Mörköä on aiemmin myös ällöttänyt heiluvat, huojuvat ja kolisevat puomit. Tällä harjoituksella voi ainakin treenata näitä elementtejä kun alastulo heiluu ja paukkuu - eikä tuo näytä häiritsevät Mörköä enää ollenkaan! Edelleen Mörkö tulee ravilla alastulevan osan, mutta tulee kuitenkin nopeammalla ravilla kuin aikaisemmin. Tavoitteena niin hyvä itesvarmuus, että Mörkö tulee alastulevan osuuden laukalla. Täydellisiä kontakteja joka toistolla (toistoja 6-8), joka kerta Mörkö lähti vasta vapautuksesta liikkeelle.

Hallillta kotio kävellessä pohdin puomin treenaamisen strategiaa. Ainakin se on selvää etten treeneissä tee puomia (täytyy miettiä kannattaako tehdä keinuakaan). Tässä kuussa saattaa olla vielä yhdet kisat, mutta seuraavat ovatkin aikaisintaan elokuussa. Eli tarvetta kokonaisen puomin suorittamiseen ei oikeastaan ole. Koska puomin alastulon harjoitteleminen on paljon nopeampi tempoisempaa kuin pujottelun treenaaminen, toistojen lukumäärän voi nostaa hieman suuremmaksi (pujottelussa 2-6, puomilla 6-8). Tietenkään toistojen määrää ei saa kasvattaa motivaation kustannuksella. Motivaation määrää on seurattava ja toistojen määrää tarvittaessa pienennnettävä. Nyt on kolme settiä takana, ennen lomiani luulen kerkeäväni tekemään neljä settiä lisää. Uskoisin että 15 setin jälkeen on nähtävissä Mörkössä selkeää asenteen ja ajatuksen muutosta puomia kohtaan. Jos näin, niin täytyy miettiä miten muuttaa harjoitusta vaikeammaksi. Jos näin ei käy niin siinä tapauksessa pitää miettiä syitä tähän ja mahdollisesti pohtia jotain muuta lähestymistapaa ongelman työstämiseksi. Joka tapauksessa lähitulevaisuuden suunnitelmissa on edetä nykyisellä tavalla loppukesään.

perjantai 14. kesäkuuta 2013

Sadepäivän jumppaa: sivulle ja seuraa

Pakko sitä vaan on ottaa itseään niskasta kiinni ja laittaa sanoista teoiksi. Niin kuin päätin viime tokotreeneissä, niin perusteet on vain saatava kuntoon ennen muiden temppujen opettamista. Koska ulkona tuli vettä reippaamalla tahdilla, niin päätin tehdä olohuoneessa harjoituksia teemana sivulle ja seuraa.


  • Sivulle tulossa keskityin oikeaan paikkaan. Mörkö osaa nykyään mallata itsensä suoraan rintamasuuntani mukaan, mutta valitettavasti olen ollut lepsu paikan suhteen. Tai en ole itse tajunnut että Mörkö on liian edessä. Nyt kun asiasta sanottiin, niin osaan olla tarkkana tämän kriteerinkin kanssa. Useita toistoja, joista viimeisimmät oli järjestään hyviä.
  • Seuraamisia tein askelsiirtymin. Yhden askeleen siirtymiä perusasennosta perusasentoon eteen, oikealle ja vasemmalle. Eteen ja askel oikea ovat erinomaisest, askel vasempaan vaatii vielä harjoitusta. Kokeilin myös kahden askeleen siirtymiä, mutta tämä oli liian vaikeaa nykytaidoilla.
  • Kääntymisä paikoillaan. Eli perusasennosta perusasentoon, niin että käännyn paikallani 90 astetta vasempaan tai oikeaan. Täyskäännös pääsi jostain syystä unohtumaan tämän päivän sessiosta, täytyy muistaa tehdä noitakin jatkossa. Käännöksissä vasemmalle kääntyminen on parempi kuin oikealle kääntyminen. 


Tässä vaiheessa sade olikin lakannut, eikä sadetutka luvannut uusia sateita vaikka taivas olikin täysin pilvessä.  Joten ei muuta kuin koirat mukaan, ja reippaalle kuuden kilometrin lenkille :)

keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Tokossa aarteen metsästystä

Espoossa ripsi vettä, ja hieman skeptisenä suuntasin toko-treeneihin. Mutta onneksi sade loppui oikeastaan kun saavuin paikalle ja tämän jälkeen saatiin nauttia kauniista kesäillan aurinkoisesta säästä.

Tänään pääsin jälleen nauttimaan koiraharrastuksen hyvistä puolista. Ozzyn kanssa aikoinaan tein elämäni ensimmäisen ruudun, ja Mörkön kanssa tehtiin tänään elämäni ensimmäinen "tunnari" :) Tunnistusnoutoahan tuo ei vielä muistuttanut lainkaan, piilotettiin yksi mun käsissä käynyt kapula nurmikkoon ja lähetin Mörkön oma -käskyllä hakemaan kapulaa. Ensimmäisellä kerralla Mörköltä meni homman idea täysin ohitse, joten Erja näytti kapulaa uudestaan ennen kuin piilotti sen taas heinien joukkoon. Tällä kertaa Mörkö meni tämän heinäalueen lähettyville, alkoi haistelemaan aluetta ja kapulan löydettyään otti sen suuhun ja toi itseensä tyytyväisenä sen minulle. Vitsit kun pieni koira osasi olla itsestään ylpeä, aivan kuten omistajakin on ylpeä pienestä koirasta :)

Teimme häiriöseuraamista niin että käytännössä koira seurasi 5m ja teki täyskäännöksen. Tämä sujui oikein mainiosti, eikä Mörkö välittänyt ollenkaan ohittavista koirista, ei silloin kun Mörkö seurasi tai kun muut seuruuttivat koiransa ohitse. Hyvä harjoitus, joskin mentiin koko ajan Mörkön osaamisen ylärajoilla.

Joutoaikana esittelin Mörkölle tolpan kiertämistä. Muutaman toiston jälkeen Mörkö pääsi juttuun kiinni ja teki mukavia tolpan kiertoja parista metristä lähetettynä. Tämä on oikeastaan aika erinomainen lämmittelyliikekin, pitää ottaa kuvioon myös agility-treeneissä.  Kiva temppu mistä on toivottavasti apua jatkossa luoksetulon stoppeja opettaessa. Toki tarvitsee vielä paljon vahvistamista ja lähetysmatkaa pitää kasvattaa vielä metrejä.

Seuraavaksi oli tarkoitus harjoitella kisamaista treeniä kolmella eri liikkeellä ja treenata samalla myös liikkeiden välejä. Koska Mörkö ei vielä osaa oikeastaan mitään muuta kuin luoksetulon kokonaisena liikkeenä, niin pääti ottaa tämän yhdeksi liikkeeksi. Mietin hetken aikaa kannattaako ottaa seuraamista ollenkaan, ja päädyin lopulta jättämään seuraamisen väliin koska Mörkö oli jo tehnyt seuraamista äskeisessä harjoituksessa oman osaamisensa rajoilla. Joten päätin ottaa sen sijaan liikkeestä maahan. Sovittiin että Erja käskyttää alun ja lopun teen omaan tahtiin. Parin metrin seuraamisen jälkeen pysähdyin ja pyysin Mörköä maahan. Suoritus saisi olla nopeampi ja koira voisi olla hieman lähempänä minua sivusuunnassa. Ihan hvyä suoritus kuitenkin kun en ole tuollaista ikinä tehnyt. Loppuun otin noudon käskytettynä, tarkoitus oli palautuksessa palkata lelulla. Mörkö lähti lujaa kapulalle ja palautus oli myös vauhdikkaalla laukalla. Mutta Mörköpä ei halunnutkaan vaihtaa kapulaa leluun, joten palkkasin suullisilla kehuilla ja nameilla. Hassu kaveri :)

Viimeiseksi liikkeeksi Erja oli valinnut ruudun, tämäkin uusi juttu meille. Pidin Mörköstä kiinni kun Erja vei makupalalautasen ruutuun. Sinnehän Mörkö käskystä lähti, ja lujaa menikin! Hieman ruudun etunauha häiritsi fokusta ja Mörkö jäi etsimään namia ruudun etupuoliskolta. Uusinnalla sama juttu, mutta löytyi ne makupalatkin viimein. Ruutuun juoksemisia siis tulevaisuudessa ja paljon.

Monipuoliset treenit siis. Takaisin kotio ajaessa mietin miten hienoa olisi päästä heti työstämään noita voittajaluokan asioita, mutta pakko malttaa mieleni ja painottaa edelleen perusteisiin. Sivulletulon paikkaa pitää vielä painottaa ja seuraaminen on kaukana valmiista. Sitten kun nämä on kunnossa niin onkin helppo rakentaa seuraavat taidot näiden perusteiden päälle.

tiistai 11. kesäkuuta 2013

Viikkotreeneissä kisanomaista kurvailua

Tämän päivän treeneissä oli (pieneksi epäonneksi) kisamaiset treenit. Epäonneksi siksi, että Mörkö on nyt suorittanut viime kerrat ainoastaan kisamaisia ratoja. Mutta en antanut tämän "masentaa", Mörköllä näytti olevan hyvä mieli ja paljon energiaa. Itseäni houkutti muutamakin uusi ohjauskuvion kokeilu, joten ei muuta kuin hommiin.

Ensimmäisellä radalla Mörkö kääntyi jostain syystä takaisin putkesta. Erittäin onnistunut pakkovalssi-valssi kuvia, jes! Yhdessä kohtaa Mörkö meinasi painella suoralla suoraan hypylle kun pitikin kääntyä, ja toisessa samankaltaisessa kohdassa A-este meinasi vetää puoleensa. Erittäin hyvä piirre, jos Mörkö on alkanut itsekin lukemaan rataa ja on tarpeeksi itsevarma tekemään omiakin ratkaisuja oman huonon ohjauksen takia. Toisaalta hyvä minun ohjaajana tiedostaa, että Mörkö voi tällaistakin tehdä ja ottaa asia huomioon rataan tutustumisessa. Nyt kummatkin tilanteet tulivat itselleni yllätyksenä. Hyvää oppia siis minulle.

Toisella radalla jostain syystä erittäin ruma A-esteen ylösmeno, mutta hyvä kontakti ja onnistunut takaaleikkaus hyppy - puomi suoralla. Muuten radasta ei oikeastaan olekaan mainittavaa, kuin että aloin miettimään että kun takaaleikkaukset näyttävät kohtuullisen hyvin sujuvan niin pitäisi alkaa työstämään persjättöjä. Monessa kohtaan olisi kuitenkin nopeampaa tehdä persjättö kuin takaaleikkaus, varsinkin kun ei ole niin irtoava koira kyseessä.

Loppuun otettiin taas puomin alastuloa ja alastulon paikkaa. Puomin loppuosa jostain syystä kolisi ja huojui jostain syystä erityisen paljon, mutta ei anenttu tämän kouluttajan kanssa häiritä. Mörkölle oli mukana superherkkua, joten muutaman toiston jälkeen ei Mörköäkään asia haitannut. Olen varma että suunta on puomin nopeuden ja itsevarmuuden parantamiseksi oikea, tosin täytyy tehdä nyt perusharjoitukset kunnolla ja tarpeeksi useilla toistoilla.

sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

2 x nolla!

Ollut huikea viikonlopppu! Ensin Ozzy yllätti fyysisellä kunnollaan ja kisatahdollaan eilisessä rally-tokokisoissa ja tänään Mörkön kansa kaksi starttia agilityssä, kaksi nollaa ja sijoitukset 3. ja 4. :) Ihanaa, nauttia näin yltäkylläisesti työn hedelmistä. Näitä hetkiä kun ei liian usein ole ollut tarjolla, ja tuskin tulee liiaksi tällaiseen totuttuakaan. Hyvä niin, niin pysyy jalat maassa - ohjaajallakin :)

Tänään siis kaksi startti I-HAHin kisoissa. Nämä olivat ensimmäiset viralliset kisat vierailla esteillä ja omaa jännistystä ei yhtään helpottanut kun huomasin pujottelun keppien olevan täysin valkoiset ja pujottelu tapahtui vielä auringon paisteen suuntaan. Samoin arvottu starttinumero sai irvistyksen naamalla, sillä aloitin molemmissa kisoissa ensimmäisenä. Asiaa ei myöskään helpottanut se, että Mörköllä oli ollut vanhempien koirien kanssa edellisenä yönä bileet ja vähiksi jääneet nukutut tunnit näkyivät selkeästi koirassa. Eihän siinä voinut muuta kuin rauhassa tutustua rataan, viritellä koira nopeasti ja lähteä tekemään omaa suoritusta.

Pertti Siimeksen radat olivat kivan kinkkisiä ykkösluokan ratoja. Homman jujuna ei niinkään olleet hämäysesteet vaan hyppykulmat ja niihin oikein ohjaaminen. Jos oli myöhässä tai tumpeloi muuten niin siinä tapauksessa koira päätyi helposti väärälle esteelle. Mörkölle radat eivät tuottaneet pään vaivaa, kiitos hyvin kuuliaisen koirani.

Mitäs sitä muuta kertomaan kun puhtaita suorituksia oli molemmat :) Kummallakin radalla Mörkö tsemppasi väsymyyksestä huolimatta hyvin ja oli mukavasti kuulolla. Ensimmäisellä radalla näkyi oma jännitykseni ja varovaisuuteni ajassa, toiselle radalle pystyin lähtemään jo paljon rennompana kun alla oli onnistunut pujottelu. Kehityskohteiksi nousee seuraavat kolme asiaa: puomi, keinu ja kummankin kunto. Loppuvuosi vietetään näiden teemojen parissa, katsotaan mikä on lopputulos vuoden vaihteessa.

Ensimmäinen rata löytyy täältä.

Pujottelulaskuri naksahti 134/160 (=83,8%). Vaikka nyt on ollut monta onnistunutta toistoa peräkkäin niin vieläkään en uskalla vaikeuttaa harjoituksia... Selkeä teema mitä emme vielä hallitse on ohjaajan puolen vaihto (valssi) pujottelun lopussa, koiran vielä ollessa pujottelussa. Kaikki ongelmat alkoivat aikoinaan siitä että Mörkö ahdistui kun menin pujottelussa sen edelle, ja en ole vielä valmis kokeilemaan kävisikö edelleen niin. En nyt kun saan nauttia kuukausien työn hedelmästä. 

lauantai 8. kesäkuuta 2013

Ozzylle ensimmäinen VOI-tulos rally-tokossa

Ozzyn kanssa pitkästä aikaa rally-tokossa. En ole moneen viikkoon tehnyt mitään rally-tokoon liittyvää, enkä ole muutenkaan tehnyt Ozzyn kanssa lenkkeilyä kummempaa. En ole ollut aivan varma että tykkääkö Ozzy enää rally-tokossa kisaamisesta, ja sitä myöten on tulevaisuudesn suunnitelmat ollut minimissä. Tänään oli tarkoitus katsastaa missä mennään, ja mahdollisesti kilpailla rallyssa viimeistä kertaa... mutta Ozzy päätti toisin.

Vaikka oli aurinkoisa ja kuumaa, niin Ozzy teki äärimmäisen hyvän suorituksen. Hyvää yhteistyötä erinomaisella motivaatiolla. Tuollaisen karvanaaman kanssa on vain niin parhautta kilpailla, kun voi luottaa 100% kisakumppaniinsa. <3 Hyvällä sykkeellä suoriuduttiin radasta, saaden 88/100 pistettä. Tämä oikeutta lopulta sijoitukseen 2/16. Palkinnoksi saimme kaivatun irtopohjakakkuvuoan ja keittiövaa'an - molemmat ovat olleet pitkään ostoslistalla. Ei missään nimessä huono reissu siis :)

Rata koostui seuraavista tehtävistä:
  1. pyörähdys
  2. istu-seiso-istu
  3. spiraali vasempaan
  4. istu, eteen, oikealta sivulle
  5. hyppy
  6. 270 oikealle
  7. istu-maahan
  8. 90 vasempaan
  9. eteen, sivulle (vasemmalle)
  10. seiso, kierrä koiran ympäri
  11. 360 vasempaan
  12. hitaasti
  13. 90 oikeaan
  14. normaali vauhti
  15. istu, täyskäännös vasempaan, istu
  16. puolen vaihto jalkojen välistä
  17. askel vasempaan
  18. istu, eteen, vasemmalta sivulle (oik.), istu
Tehtävässä 6 tuli PY (-1), Ozzy jäi katselemaan viereisen radan suorittajaa. Tehtävää 15 en ilmeisesti itse osaa, tänään oli jo toinen kerta kun tuosta tuli TVÄ (-10). Tehtävän 18 eteen istuminen oli hieman vino (-1), havaitsin kyllä asian mutten ajatellut että siitä rokotetaan. Hyvä kuitenkin että vinouksiinkin puututaan, mielestäni noista saakin rokottaa.

Tuomarin Pia Heikkisen kommentti: Hyvä suoritus helteessä.

Mä olen niin ylpeä tuosta karvaisesta pojasta! Melkein itku meinasi päästä kun taukoruudusta selvittiin ja tiesin että saatiin tulos.

Nyt sitten pitääkin katsella minne kisoihin sitä voisi mennä heinäkuun jälkeen :)

Pikapujottelut

Eilinen meni omalta osalta (harmillisesti) siivotessa, joten suunniteltu pujotteluhetki vaihtui pihatokoiluksi. Tänään pujottelu poltteli niin paljon mielessä, että pakkohan sitä oli muutama toisto käydä tekemässä. Tavoitteena motivaation ylläpito tai jopa parannus.

Kolme toistoa, kaikki erittäin hyviä. Ensimmäisen ohjasin oikealta, toisen vasemmalta. Kummankin palkkasi apuohjaaja. Kolmas jälleen vasemmalta, palkkasin superisti itse.

Pujottelulaskuri on nyt 132/158 (=83,5%).

Mörkön menoa oli rentoa ja vauhdikasta. Samoin itselläni oli hyvin rento ja itsevarma olo. Tein havannon myös meidän pujottelunopeudesta - aikaisemmin olen kävellyt Mörkön pujotellessa, nyt hölkkään rinnalla. Hyvä muutos tämänkin :)

perjantai 7. kesäkuuta 2013

Pihatokoilut

Keskiviikon tokosta innostuneena piti tänään käydä pihalla hieman tokoilemassa :) Whitesnake soitti taustalla This is love :a ja kyllä mä vaan olen niin rakastunut tuohon Mörköläiseen <3 Mikäs livemusiikin tahdittamana on treenata.

Aloitettiin liikkeestä seisomisella. Aikaisemmin olen itse peruuttanut ja pyytänyt Mörköä pysähtymään ja heittänyt tästä namin taakse. Kestoa ollaan treenattu ihan sillä että olen Mörkön kanssa kävellyt samaan suuntaan ja pyytänyt seis ja palkannut kädestä suuhun. Keskiviikon treeneissa kouluttaja oli sitä mieltä että voisin alkaa kävelemään Mörkön kanssa samaan suuntaan ja palkata siitä taakse päin hyvästä pysähdyksestä. Tätä välillä niin että pysähdyn ja myös niin että jatkan matkaani. Muutamia toistoja tein kaikilla variaatioilla, mutta uusin versio ei tuntunut hyvältä. En tokikaan luovuta kerrasta, mutta pitää varmistaa jatkossa että oma tsemppi on parempi jotta saa koirankin paremmin mukaan. Ihan hyviä pysähdyksiä Mörkö teki kuitenkin.

Halusin vahvistaa odottamista ja luoksetuloa, kun treeneissä Mörkö varasti sekä sekoili sivulle tulossa. Nyt palkkailin sekä lyhyeltä että täydeltä matkalta Mörkön odottamista. Nyt ei kertaakaan peppu noussut, vaikka selkeästi Mörkön ryhti painuu kasaan kun se odottaa lupaa lähteä. Yhden kerran kutsuin Mörkön luokse ja päätin samalla mitä tapahtuu pelkällä "luokse"-kutsulla. Aikaisemmin kun olen varmistanut sivulle tuloa vielä erillisellä sivu-käskyllä. Mörkö lähti laukalla luokse, ja tuli hienosti sivulle saakka! Ilman mitään ylimääräisiä käskyjä tai käsiapuja. Hienoa, taitaa olla ensimmäinen "kisavalmis" liike meillä.

Loppuun tein seuraamista. Ensin imuttamalla kaarevia uria ja ympyröitä molempiin suuntiin. Sitten niin että kävelin epämääräisesti sinne tänne ja aina kun Mörkö oli oikealla kohdalla naks + nami. Loppuun myös muutama liikkeestä pysähdys, eli liikkeestä istuminen. Tätä en ole ollenkaan treenannut Mörkön kanssa, joten luonnollisesti tarvitsi lisäkäskyn tähän. Positiivista oli se, ettei Mörkö ottanut etäisyyttä istuessaan ja istumisen asento oli suora. Hyvä tuosta seuraamisesta tulee, kunhan nyt vain maltan työstää tuota hissun kissun eteen päin.

keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Mörkön toko-oppikouluun jatkoa

Toukokuun Riitta Korrin tokokurssi meni oman sairastelun ja Mörkön "kevätkohtauksen" takia suurimmalta osalta ohitse, mutta onneksi seuraava kesän yli kestävä kurssi alkoi. Jatkotaan siis viikottain tokoilua, tällä kertaa Erja Niutasen vetämänä. Kouluttajana hän onkin minulle jo tuttu, kun olen Ozzyn kanssa käynyt hänen tokoissaan aikoinaan muutaman kauden.

Tänään siis suuntana Kormu. Hieman mietitytti lämötila, kotona lähtiessä auton mittari näytti +29. Kymmenisen kilometriä ennen määränpäätä ensin yritti hieman sadella ja sen jälkeen lämpötila tippuikin kymmenellä asteella - mitä erinomaisin sää treenata! Kuulemma alueen yli oli pyyhkäissyt ukkoskuuro, onneksi itse vältyin sateelta ja salamoinnilta.

Ensimmäiseksi jokainen teki yksikseen oman toiveliikkeen. Näytin missä mennään liikkeestä seis(omisen) kanssa, kuulemma voidaan vaikeuttaa harjoitusta. Tähän mennessä kun olen peruttaanut ja pyytänyt pysähdystä, niin aivan sama käännetään niin että Mörkö kulkee mun vieressä ja palkkaan joko suoraan (keston treenaaminen) tai taakse (ajatus taakse niin vältytään valumisilta). Sivulauseessa Erja sanoi että samaahan olen tehnyt varmaan maahanmenojen kanssa... juu en ole, mutta erinomaisen mainio idea mikä ei vain ole tullut mieleen. Maahanmeno vaatii muutenkin yleistämistä, joten tämä sopii kuvioon paremmin kuin hyvin.

Seuraavaksi otimme ryhmässä häiriötreeniä. Koirat istuivat ympyrässä nenäkkäin ja Erja kiersi jokaisen luona tehden häiriötä. Mörkö ei välittänyt tule-kutsusta, eikä maahan käskystä. Maahan taputtaessa Mörkö tiputti kontaktin ja jäi nuuskimaan maata, mitä taas ei tapahtunut jos koiran sivulla rapsutettiin maata.

Luoksetuloa otettiin koirakujan läpi. Mörkö malttoi hyvin pysyä perusasennossa muiden tehdessä luoksetuloa, mutta itse luoksetulossa vähän jokainen kohta falskasi. Voisi laittaa myös uuden paikan ja tilanteen piikkiin, mutta rehellisyyden nimissä en ole liikettä paljoa treenannut. Ensimmäisellä yrittämällä Mörkö lähti mun luokse siinä vaiheessa kun käännyin matkan riittäessä. Palautin koiran alkuun ja uusinnalla Mörkö pysyi kyllä istumassa mutta röhnötti etupainoisena odottamassa käskyä niin kuin joillakin bordercollieilla on tapana. Käskyllä Mörkö tuli lujaa luokse, mutta sivulletulo meni säätämiseksi vaikka annoin ylimääräisen käskyn ja autoin vielä käsiavullakin.

Paikallaolo tehtiin kisamaisesti kehääntulotarkastuksineen ja luoksepäästävyyksineen. Mörkö meni ekalla käskyllä maahan, mistä olen positiivisesti yllättynyt. Mörkö myös pysyi maassa koko ajan (2 x noin 20s), kävin kerran palkkaamassa. Takaisin tullessani Mörkö meinasi nousta istumaan, mutta jäi maahan alas palkkaillessani.

Loppuun toiveliikkeenä noutoa. En varsinaisesti ollut ajatellut ottaa noutoa mutta kun kerta tuli mahdollisuus niin miksi ei. Vauthinoutoja on varmasti hyvä ottaa vielä paljon ja useissa eri paikoissa. Mörkö oli hyvin innoissaan kapulan nähdessään, lähti laukalla ja palautti laukalla. Toisella toistolla palautus oli hitaampi. Erja antoi hyvän kommentin naksun käytöstä, että mitä naksutan. Olin huomaamattani naksauttanut siitä kun Mörkö tiputti laukalta raville. Ei näin. Voisin seuraavalla kerralla kokeilla lelupalkkaa, jos Mörkö suostuisi ottamaan lelun tarpeeksi hyvänä palkkana. Näin (ainakin kuvittelen) saavani Mörkölle enemmän motivaatiota palautukseen ja sitä myötä vauhtia niihin.

Ozzyn kanssaa tehtiin jumppamielessä istumista ja maahanmenoa illalla. Lauantaina on rally-tokokilpailut... saa nähdä mitä niistä tulee, vai sanooko Ozzy selkeästi ettei tämä ole enää mitä se haluaa tehdä. Ei sillä ettei se tykkäisi (rally-)tokoilusta, mutta siitäkin huolimatta vuosi sitten Ozzy kertoi minulle selkeästi kisoissa ettei se halua enää kisata tokossa. Kisasuoritukset ovat kuitenkin sen verran pidempiä kuin yksittäiset istu/maahan/seiso-jumpat. Katsotaan miten käy :)

tiistai 4. kesäkuuta 2013

Tekniikkatreenit

Lämmintä on pitänyt, joten onneksi treenien aikaan aurinko möllötti kevyen pilviverhon takana ja tuulikin mukavasti kutitteli. Treeneistä tuli siis sääolosuhteiden puolesta inhimilliset. Kuumuudesta johtuen meille oli suunniteltu kolmen eri ohjaustekniikan treenit, pitkillä viilentely tauoilla.

Aloitin Mörkön kanssa välistä vedoilla. Putkelta vauhti ja ensin niin että esteet suoritettiin takaa ohjaajaan päin. Sitten sama mutta ohjaajasta pois päin. Vielä kaksi samanlaista toistoa vastapäivään. Meni ihan ok, mutta näitä pitää jaksaa treenata vielä lisää. Niin herkästi ohjaan Mörkön hypyn taakse kun pitäisi saada se tulemaan välistä.

Tauon jälkeen työstin sylkkäriä. Koira istumaan suoran putken toiseen päähän. Toisessa päässä kutsuin koiraa ja sylkkärillä käänsin koiran putken suuntaiselle hyppy - rengas - hyppy suoralle. Oikein hyvää treeniä myös irtoamiselle, kun viimeisen hypyn takana oli namipalkka. Sama myös toisin päin, Mörkö hyppy - rengas - hyppy suoran päähän, kutsun luokse ja ohjaan sylkkärillä putkeen. Tässäkin pääsi erinomaisesti harjoittelemaan toista asiaa saman aikaisesti, nimittäin vahvistamaan lähdössä pysymistä. Enpä ole tainnut aiemmin kutsuakaan Mörköä kolmen esteen takaa, mutta hyvin Mörköläinen pysyi lähdössä.

Taas tauko viilennyspyyhkeen sisällä, minkä jälkeen vuorossa pois päin kääntö. Tämä olikin itselleni näemmä vaikeaa, joten ensin treenattiin pelkällä putkella. Otettiin vauhtia putken sivusta ja putken päässä pois päin käännöllä koira putkeen ja kouluttaja palkkasi. Parin toiston jälkeen otettiin putken suuntaiset hypyt mukaan ja nyt onnistui pois päin kääntö putkeen heti ensimmäisellä yrittämällä. Tosin johtui varmaan pitkälti siitä että Mörkö tiesi jo että putkeen on kannattavaa mennä. Tämäkin treenilistalle.

Seuraavaksi siirryttiin sisälle, sillä halusin ottaa kaksi helppoa toistoa pujottelulla. Minulle selvisi tänään, että ulkona olevat pujottelut ovat vanhan standardin mukaisia ja nykyään keppien välit eivät ole niin tiukat kuin noissa pujotteluissa. Edellisen kerran tein treenit näillä vanhoilla pujotteluilla, ja vaikka kaikki menikin hyvin niin halusin varmistaa helpoilla toistoilla virallista pujottelua. Kaksi toistoa, yksi molemmin puolin. Mun mielestä Mörkö oli jotenkin hidas mutta kouluttaja tuli kehumaan että Mörkön vauhti on kasvanut paljon sitten huhtikuun alun. Uskottava se vaan on, ehkä omat kriteerini ovat kasvaneet myös.

Pujottelulaskuri on nyt 129/155 (=83,2%).

Aivan loppuun otettiin pelkkää puomin alastulokontaktia. Mörkö hakeutuu 2on2ofiin hyvin ja lähtikin joka kerta luvalla liikkeelle. Vauhtia saisi olla tässäkin lisää, mutta eiköhän sitä tule kunhan saadaan koiralle target-ajatus päähän. Eli nyt saman tyyppisiä toistoja reilusti ennen tehtävän vaikeuttamista.

lauantai 1. kesäkuuta 2013

Takaisin treeneissä!

Reilun viikon treenitauko takana ja koska Mörkö on ollut jo tiistaista saakka normaali niin tänään päätin käydä näyttämässä pujottelua Mörkölle. Lämpötilaa jo aamusta 21 astetta, onneksi aurinko möllötteli hennon pilviverhon takana niin ei aivan paahtunut - kumpikaan. Täytyy pikkuhiljaa kuitenkin totuttautua lämpöön, kun lämpöä toivottavasti riittää kesälläkin.

Kisoissa ongelmia tuotti suora lähetyminen pujotteluun, joten hyppy kohtisuoraan pujotteluun nähden ja apuohjaaja toiseen päähän. Päätin myös treenata ulkona, koska seuraavat kisat ovat ulkona ja ollaan tähän mennessä treenailtu vain sisällä. Ensin kumminkin puolin palauttelevat toistot, apuohjaaja suoritti palkkauksen. Onnistuivat hyvin, vaikka pujottelu oli ilmeisesti keppiväliltään hieman lyhyempi kuin mihin ollaan aikaisemmin totuttu. Ainakin vaikutti että Mörkölle tuli hieman "kiire" pujotellessa. Kaikista uusista elementeistä huolimatta (ulkona, pujottelussa joka toinen keppi eri värinen, keppien lyhyempi väli) Mörkö pujotteli pienen leijonan raivolla :) Kolmas toisto niin että menin vasemmalta puolelta ja suoritin palkkauksen. Neljäs toisto taas apuohjaajan palkkaamana, lähetin vasemmalta pujotteluun ja tein takaaleikkauksen. Kaikki toistot onnistuneita ja hallittuja :) Hyvä me!

Pujottelulaskuri näyttää 127/153 (=83%). Nyt on ollut positiivinen trendi useamman kerran ajan. Tästä täytyy pitää jatkossakin kiinni :)

Seuraavaksi tehtiin vielä kolme toistoa puomilla, alastulossa palkka ja apuohjaaja toisella palkalla. Kaikki toistot samanlaisia, laukalla nouseva osuus ja loppu ravilla. Kontaktit hyvin. Ensimmäisellä toistolla Mörkö katseli puomin alla olevaa putkea ja pussia, seuraavilla toistoilla ei enää kiinnittänyt niihin huomiota. Kun pujottelu vaikuttaa olevan pikkuhiljaa voiton puolella, niin pitää ottaa puomi seuraavaksi työn alle.

Ozzykin pääsi esteille. Tein rally-tokoliikkeitä ja esteitä vuorotellen. Motivaatio oli ainakin kohdillaan, niin nättejä ja nopeita istumisia en olekaan pitkään aikaan Ozzylta nähnyt :) Esteinä tehtiin putkea, pujottelua ja puomia. Täytyy hieman Ozzynkin kanssa muistella mitä rallailu on, ja katsoa menemmekö viikon päästä kisoihin vai jäädäänkö kotio.

Loppuverryttelynä käveltiin 45 minuuttia kotio. Nyt on rentoja kavereita märillä pyyhkeillä viilentelemässä :)