perjantai 24. helmikuuta 2017

Naksuttelun haasteita + Tikrun juoksari osa3

Tänään innostuin kaivamaan pitkästä aikaa kenkälaatikon esille ja tarkastaa mitä Tikru muistaa asiasta. Tarkoituksena saada kaikki neljä jalkaa laatikkoon. Päätin myös mielenkiinnosta kokeilla samaa Mörkölle, joka ei ole koskaan tämän tyyppistä harjoitusta tehnyt. Ehkä laatikkoleikki auttaa kehonhallintaan ja koordinaatioon, ja jos ei autakaan niin onpahan koirille vähintään aivojumppaa.

Mutta, mutta... Tikru meni koko ajan laatikkoa edes takaisin, pari askelta eteen ja pari askelta taakse. Olinpas opettanut hienon käytöksen. Naksuttelin Mörköllekin, vain huomatakseni että kohta Mörkö teki samaa. Opettelevaksi tahoksi muodostuinkin minä itse! Alkoi suorastaan ottaa päähän koko homma, joten useamman tunnin tauko koko aiheesta auttoi ja aloin miettimään mikä mahdollisesti on ongelmana. Tajusin että ainakin kun koira tekee jonkin halutun niin naks ja nami. Tämä vielä ok, mutta saman tien nostan vaatimustasoa. Eli kun koira seisoo yksi jalka laatikossa oletan että heti alkaisi tarjoamaan kaksi jalkaa laatikkoon jne.

Illalla uusi sessio, niin että nami + naks ja tämän jälkeen heitin namin kauemmaksi laatikosta, jotta koira pystyi tarjoamaan käytöstä uudestaan. En tiedä onko tämäkään oikea tapa toimia, mutta ainakin varsinkin Tikrulla ollut tosi vahva (ja ärsyttäv!) steppaaminen loppui kuin seinään. Tikrun kanssa päästin siihen että se seisoi etujalat laatikossa, rauahassa paikoillaan. Mörköllä ei ole niin vahvaa "väärää" käyttäytymismallia, niin Mörkön kanssa saatiin kaikki jalat laatikkoon kertaalleen.

Mörkön kanssa tein myös sivu, liki, eteen, gogo ja rundi sekoituksen, että kaikkia käskyjä randomisti. Jälleen löytyi suunta mistä sivu ei löytynytkään ja nyt huomaa että eteen tulemista ei olla treenattu aikoihin. Olin iloisesti yllättynyt, kun kuitenkin nämä viisi eri käskyä toimivat hyvin niin pelkällä käsimerkillä tai suullisella käskyllä tai molemmilla. Paitsi eteen tulo, mikä vaatii vielä käsiavun. Todella mielenkiintoista nähdä miten maaliskuun kisat menevät. Ei niinkään tulosmielessä vaan miltä meidän tekeminen tuntuu nyt kun "ydinliikkeet" on oikeasti treenattu vahvoiksi. Kantaako radalla toistuvat vahvat liikkeet vähemmänt treenattujen ylitse niin ettei epävarmuus voita kuplassa tekemistä? Juurikin näiden vähemmän treenattujen asioiden takia meillä ei ole tulostavoitteita, se ei olisi mitenkään reilua koiralle. Osan tehtävistä aion jättää surutta tekemättä jos niitä radalla on. Kun ei kerran osata niin mitä sitä pientä koiraa ahdistamaan.

Tikru kävi myös juoksarikoulussa (osa3). Kivasti tarjoaa kosketusalustella osumia, paitsi kun kierrokset nousee. Tosin en ole yllättynyt, kun viime viikosta ollaan vain kasvatettu matkaa ja ylipäätänsä koitettu pitää osumatiheys suurena. Tänään palkkasin viimeisen toiston lelulla, täytyy kokeilla josko lelua voisi käyttää jatkossa enemmän. Kotiläksyksi saatiin nykyisen osaamistason vahvistamista ja mahdollisesti vireystason nostamista. Ensi viikolla siirrytään tasaiselta puomille, jännää :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti