keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Vuosi 2014 paketttiin, 2015 tavoitteet

Tähän vuoteen  on mahtunut isoja iloja, suuria suruja sekä oivaltamista treenaamisesta sekä kilpailemisesta.

Tico ja minä saimme nauttia helmikuusta toukokuuhun jatkoaikaa, kun oletuksista huolimatta palasinkin koiran kanssa eläinlääkäriltä (suolistotulehdus). Tämän jälkeen pidin joka ikinen päivä huolen että kerkeän pysähtyä rapsuttelemaan Ticoa, huomioin koiran runsaasti ja käyn silloin tällöin aivan kahdestaan laatuaikalenkeillä. Tico oli erittäin hyvinvoiva ja pirteä, aina viimeiseen päivään saakka. Kyynel silmissä olen ollut useinkin, mutta pääsääntöisesti Ticon muistelu saa hymyn huulille.

Ozzylla oli tavoitteena
  • pysyä terveenä ja mieli virkeänä
  • virallinen startti rally-tokossa
  • jokunen näyttely, ja koiran kunnon mukaan maailmaan voittajaan osallistuminen

Ozzylla alkoi alkuvuosi sitkeällä ripulilla ja hetken jo luulinkin menettäväni koiran. Loppukesästä keksin miten Ozzyn suolisto saadaan pidettyä kunnossa ja ilokseni (sekä kaikkien yllätykseksi) Ozzy sai jopa kadotetun painon (19kg -> 24kg) takaisin sekä jossain määrin lihastakin. Loppuvuodesta Ozzyn nivelrikko ranteissa on mennyt huonommaksi, joskaan onneksi tuo ei vaikuta arkeen millään muotoa. Ainakaan vielä.

Ilokseni Ozzy pystyi osallistumaan rally-tokon mestariluokkaan lajin virallistumisen jälkeen. Kaiken kaikkiaan kilpailtiin kolme kertaa, ei kuitenkaan saatu yhtään hyväksyttyä tulosta. Viimeisissä kisoissa Ozzy kertoi selkeästi ettei halua enää tätä lajia harrastaa, joten koiran tahtoa noudattaen jäi kisaaminen historiaan.

Näyttelyissä käytiin kuusi kertaa, joista Ozzy oli 2 x ROP VET, 2 x VSP VET ja sai myös 4 x SAn. Menestystä täydensi vet-BIS2 ja vet-BIS3 sekä erikoisnäyttelyn VSP VET :) Koska Ozzy on hyvässä fyysisessä kunnossa, mielenvirkeyttä riittää ja askelkin nousee ikäisekseen kepeästi kävi Ozzy myös yllätyksekseni messarissa. Vaikka luulinkin jo vuosi sitten että se oli viimeinen kerta ;)

Ozzyn tavoitteet 2015

  • Nautitaan joka ikisestä päivästä :)
  • JOS kuntoa ja huumoria riittää niin mahdollisesti käydään erkkarissa

Mörkön tavoitteet oli
  • pysyä terveenä
  • agilityssä nousta kolmosiin, parantaa puomin sekä keinun suoritusnopeutta ja saada kokemuksia eri kisapaikoista
  • tokossa säännöllistä treenaamista sekä TK1
  • luonnetestissä käynti
  • rally-tokossa avoimeen

Mörköllä oli tapaturmavoittoinen alkuvuosi ja ei loppuvuodestakaan aivan terveinä pysyttä. Ensin pienestä naarmusta reidessä koitui iso tulehdus, melkein heti perään Mörkön etutassun kynsi halkesi ja sitä parannetiin reilu kuukausi. Syksyllä oli sitkeä anaalirauhasstulehdus, jota jouduttiin hoitamaan pitkän kaavan mukaan usealla kuurilla. Nyt on ollut riesana hypyissä ilmennyttä vaikeutta, minkä takana oli ainakin jumi lanneosassa, SI-nivelongelma sekä kipeytynyt hauis. Mikä on syy ja mikä seurausta jää arvailuksi. Hommasin Mörkölle kuitenkin sadePompan, ettei nyt selkäjumit ainakaan johdu kylmästä ja märästä. Uusi vuosi aloitetaan aloitetaan kuitenkin kunnon harrastustatuolla.

Agilityssä noustiin kolmosiin :) Tämä tapahtui aika nopeassa tahdissa sen jälkeen kun keksin että minun pitää itsekin juosta kovempaa sekä hyväksymällä sen tosiasian etten voi treenata täydellisyyttä tavoitellen vaan josasin vaiheessa kisakokemustakin pitää kartuttaa. Kakkosissa kisattiin 15 kertaa ja kolmosissa ollaan käyty nyt 6 kertaa. Kolmosissa ollaan keretty jo kokemaan ensimmäinen kontaktivirhe (ikinä) sekä viimeisessä kisoissa saatiin ensimmäin HYL (lopetin radan kesken kun Mörkö ei ollut halukas hyppäämään). Vauhti ei ihan riitä kolmosissa, mutta tätä pystyy parantamaan sekä omaa juoksukuntoa parantamalla että viemällä aloitettu juoksu-A ja juoksupuomi loppuun. Positiivista on se ettei Mörkö paineistu enää uusista kisapaikoista, eikä hämmenny vieraista kontakteista.

Tokossa treenattiin kesällä viikoittain ja loppuvuodesta joka toinen viikko. Ensimmäisestä kisasta saatiin II-tulos ja toisesta III-tulos. Vaikka osa-alueet olivatkin kunnossa en ollut treenannut tarpeeksi palkkaamattomuutta ja kokonaisuutta, joten Mörkön pehmeys näkyi suorituksissa ei-toivottuna epäluuloisuutena.

Syyskuussa käytiin luonnetestissä, joka oli hyvin Mörkön näköinen arvostelultaan. Ainoa yllätys oli että "hieman pehmeän" sijaan minulla onkin "pehmeä" koira. Monelle varmastikin aika päivänselvä juttu, mutta olin jotenkin itse ajatellut etten pystyisi olemaan pehmon kanssa. Näköjään yhteiselo sujuu kuitenkin hyvin, mutta olen oppinut ottamaan pehmeyden tuoman haasteen huomioon. Onneksi Mörkö on kanssani hyvin rohkea ja avoin, joten pehmeys ei näy arjessa.

Rally-tokossa kisattiin lajin virallistuttua ensimmäisenä päivän eli 1.5. Nopeana koirana Mörkö kerkesi tehdä muutaman ylimääräisen muuvin ja jäätiin pari pistettä tuloksesta. Enempää ei sitten kisattukaan johtuen aivan mahdottomasta tilanteesta, eli kisapaikkoja ei tahdo saada. Kaikki kisat täyttyvät minuutissa...

Mörkön tavoitteet 2015

  • Ylläpitää koiralla hyvää kuntoa ja sitä myöten toivoa ehjää kautta
  • Agilityssä saavuttaa ainakin yksi 0-tulos. Hieman elättelin toiveita SM-kisoihin pääsystä, mutta tavoitteena taitaa olla epärealistinen.
  • Tokossa TK1, täytyy vain päättää että pyrinkö tähän vanhoilla säännöillä vai odotanko uusia sääntöjä
  • Rally-tokoissa startti/startteja jos kisapaikkoja vain saa... en jaksa ottaa tästä kovinkaan suurta stressiä

... ja ne omat tavoitteet 2015...

Oman juoksukunnon parantaminen ja toivottavasti myös painon tiputtaminen samoihin lukuihin kuin vuosi sitten (eli -10kg). Toukokuussa on edessä joka vuotinen puolimaraton, joten juoksumotivaation kanssa on parempi olla olematta motivaatio-ongelmia. Toivottavasti painonhallinta onnistuu lisääntyneellä liikunnalla sekä huolellisemmalla ruokavalion seuraamisella. 

Agilityn kannalta olisi suotavaa keksiä jotain liikkuvuuden, tasapainon ja ketteryyden kehittämiseksi. En usko että Mörkö menee vielä täysiä, joten kun saan petrattua omaa juoksemista radalla niin varmasti suoritusajat paranevat. Tällä hetkellä meidän etenemä on noin 3,3m/s ja tuo pitäisi saada hilattua 3,6m/s - vähintään. Ajallisesti tarkoittaa noin kolmea sekuntia.

Pentukuumekin on iskenyt ;) Tuskailun jälkeen löytyi toivoa ja tällä hetkellä on kiva partis-narttu tiedossaa Suomessa. Ozzyn sukulainen. Uroksiakin on katseltu. Saa nähdä syntyykö pieniä partiksia tänä vuonna vaiko seuraavana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti