lauantai 31. toukokuuta 2014

Lenkillle!

Tänään sivistin itseäni itselleni täysin uusilla lajoilla FMBB2014ssa Tuusulassa, eli belgien MM-kisoissa. Jotenkin olen onnistunut täysin välttelemään IPOn ja suojelun katseleminen kyllä kieltämättä oli kiehtovaa. Vielä kiehtovampaa oli mondioring! Täytyy kyllä nostaa hattua kaikille ohjaajille (miten ovat osanneet asiat opettaa) sekä niin älyttömän vahvahermoisille koirille. Hienoa katseltavaa, muttei varmastikaan oma lajini. Hetken katsottiin myös agilityn hyppyrataa ja pari suoritusta tokon class2sta.

Illalla koirien kanssa kunnon lenkille. Matkaa yli 5km, ei aavistusta kuinka paljon yli. Metsäpoluilla, kallioilla kiipeillen sekä ylä- ja alamäkeen mennen. Juurakoitakin kivasti, jotta sai jokainen nostella tossujaan ja tassujaan totuttua enemmän. Aivan mahtavaa, kun on tuollaiset treenimaastot heti oman kämpän vieressä! Ja ainoastaan 10km päässä Helsingin keskustasta.





Taisi ollakin ensimmäinen pitkä lenkki kolmeen viikkoon, sitten Ticon poismenon. Omatuntoa kolkuttaa toisten huono lenkitys, mutta aina ei vain pysty olemaan täydellinen. Onneksi on ollut luottokaveri, joka on koiria vienyt puolestani pitkille lenkeille työpäivien aikana.

torstai 29. toukokuuta 2014

Agilityn treenikausi pakettiin + Ozzy rallailut

Eilen oli tämän kauden viimeiset agility-treenit, missä tehtiin vauhdikasta ykkösten rataa. Oikein kivaa :) Palkattiin Mörköä puomilta ja lopulta pujottelustakin. Kun motivaatio on kohdallaan, niin Mörkö pujottelee kuin silakka! Enemmän siis palkkaa pujottelusta, jotta vanha hyvä vauhti palautuu.

Omalla ajalla kävin tekemässä keinun niin kuin isot koirat keinun tekee, eli ilman helpotuksia :) Ensimmäinen kerta ok, toinen parempi ja kolmas täydellinen. On tässä vielä matkaa että keinu toimii kaikkialla, mutta ollaan ainakin jo hyvän matkaa oikeassa suunnassa. Tein myös puomin loppuasentoa, sillä keinun hinkkaamisen myötä Mörkö ei tee enää 2on2offia puomilla. Tosin, kuulemma kuuluu asiaan että pitää tehdä keinu/puomi erottelua.

Tänään käytiin Janakkalassa sateessa rally-tokossa saaden 52 pistettä. Itse sekoilin suunnissa, ensimmäistä kertaa... Piti tehdä 360 vasempaan, niin teinkin oikeaan. Kesken suorituksen vilkaisin jostain syystä kylttiä ja totesin "uusin!". Seis, käännös vasempaan, seis jostain syystä meni säädöksi ainakin tuomaroinnin mukaan sillä siitä -10. Sarjahypyssä tippui ensimmäinen rima, siitäkin -10. Jossittelua, mutta ilman näitä kömmähdyksiä olisi tullut tulos. Mutta ei jossitella, jos noiden lisäksi otettiin vielä -10 360 oikeaan oikealla seuratessa sekä houkutuksesta niin eipä paljon ole asiaa tuloslistalle. MUTTA - me tehtiin ensimmäistä kertaa ikinä merkille lähetys kisoissa ja täydellisempää suorituksta saa kyllä hetken hakea :)

Koska Mörkö oli päivän ekaa kertaa ikinä yksin kotona (ennen on ollut aina Tico seurana) niin aavistelin pienen leijonan olevan enemmän kuin energinen... ja oikeassa olin. Koiran vaihto, namit mukaan ja energisyyttä hyödyntämään hallille. Muutaman minuutin treenit missä pujottlu molemmin puolin namikipolle. Tämän jälkeen kolme toistoa keinua (jälleen viimeinen toisto paras). Hieman puomin loppuosaa ja aikamme hinkattuamme puomi kokonaan (namikipolle). Loppuun vielä yksi pujottelu niin että kaivoin namikipon taskusta suorituksn jälkeen ja kunnon palkka Mörkölle.

Saas nähdä ilmoitanko Mörköä tiistaina oman seuran kisoihin ja jos ilmoitan niin yhteen vaiko kahteen starttiin. Syitä miksi ei kannattaisi ilmoittaa: Mörkön kunto ei ole sillä tasolla kuin haluaisin, keinu on vasta tehty muutaman kerran 'oikeasti', puomin ja pujottelun vahvistaminen kesken... Syitä miksi kannattaisi ilmoittaa: no kun haluan ja ei oikeaa tulostasoa tiedä kilpailematta. Jatkan pähkäilyä ja sään seuraamista. Kuumalla Mörkö ei kisaa.

tiistai 27. toukokuuta 2014

Ozzy BIS-vet3 Salossa + Mörkön tokoilut

Viikonloppu oli niin järjettömän minuutilleen aikataulutettua, että on pitänyt ihan pari päivää hengähtää... Lauantai meni ihan vain auringosta nautiskellessa, mutta sunnuntai menikin aamusta iltaan koirien kanssa touhutessa.

Sunnuntaina suunnattiin Ozzyn kanssa Saloon, aurinkoista päivää viettämään. Olin lupautunut esittämään myös tervun ja tsekinpaimenkoiran, ja lopulta kehät menivät niin limittäin että sain juosta kehästä toiseen koiria lennosta vaihtaen. Ozzy ei tästä onneksi ottanut itseensä, vaan jaksoi hienosti jälleen heilutella häntää kehässä. Irlantilainen Fiona Clarke arvotti Ozzyn lopulta PU4ksi ja ROP-veteraaniksi seuraavalla arvostelulla:
Teeth very good for the age. Nice stop. Excellent pigmentation. Overall very nice head. Nice topline. Good neck. Coat excellent but it's a little bit longer than I would like. Overall very nice mover.
Photo by Seija Vahtera
Kehät siis melkein aamusta, joten pitkä päivä helteessä vietettäväksi. Olin ottanut Ozzylle mukaan märän pyyhkeen ja niin vain lämpimästä säästä huolimatta Ozzy vietti aikaa häkissä läähättämättä. Ryhmäkehässä Ozzy oli todella iloinen ja energinen, mikä saa minut aina hyvälle tuulelle :) Irlantilainen John Bond arvosti Ozzy lopulta näyttelyn kolmanneksi parhaimmaksi veteraaniksi heti collien ja corgin perään.

Tuulitukka :) Photo: DogXpress.com
Näyttelystä ajoin rivakasti kotio, koiran vaihto ja suunta kohti Riihimäkeä. Hieman perillä alkoi naurattamaan, ettei hame välttämättä ole se yleisin vaate tokossa :) Vaatetus ei menoa haitannut, ja vallan energinen Mörkö oli erittäin yhteistyökykyinen. Päätettiin tehdä palauttava treeni niiden liikkeiden osalta jotka eivät onnistuneet kokeessa. Käytännössä siis liikkeestä maahan kisapalkalla, jonka jälkeen luoksetulo vauhdista palkaten. Liikkeestä mahan oli ihan superhieno! Luoksetulossa selvästi Mörköstä huomasi hämmenyksen ja paikalla ollut valokuvaajakin hieman vei huomiota. Joka tapauksessa luoksetulo hyvällä vauhdilla mistä oli mukava palkata vauhdista. Tämän jälkeen vielä hyppy, mistä palkkasin seisomisesta taakse. Hyppy onnistui hyvin, minun on vain muistettava merkata "valmis" jotenkin muuten kuin sanallisesti. Loppuun vielä lyhyt paikalla olo, hyvällä asenteella sujui.

Eilen Kompassin tokossa otin tavoitteeksi seuraamisen ja siinä asenteen. Onneksi oltiin tällä kertaa ulkona, oli huomattavasti viileämpää kuin sisätiloissa. Uusi paikka ja nurmikko alustana oli myös hyviä juttuja. Seuraamisen lähtöjä, parin askeleen seuraamisia ja liikkeestä pysähdyksiä. Mukavan tiiviitä ja asenne kohdillaan! Tämän jälkeen pari käännöstä vasemmalle ja oikealla, sekä täyskäännöstä sekä oikeaan että vasempaan. Varsinkin käännös oikeaan sujui erityisen hyvin. Tällaista treeniä siis lisää!

Treenien aikana kerkesin tehdä parikin eri settiä kaukokäskyjä. Avo-luokan kaukoissa pystyn olemaan noin metrin päästä, mistä Mörkö vielä nousee istumaan ekalla käskyllä. Voi-luokan kaukoja tein Mörkön edessä istuen, varsinkin maahan-seiso vaihdot oli ihan supereita.

Loppuun paikallaolo, ehkä noin minuutti ja kerran välissä palkaten.

Kotiin tullessa kurvattiin vielä hallin kautta. Ensin (puu)keinua mini-pöydältä, mutta muutaman toiston jälkeen otin pöydän pois ja tehtiin keinua niin kuin keinua tehdään. Mörkö on alkanut kivasti niiaamaan, tosin aika pian puolen välin jälkeen ja tästä siirtyy ravilla kontaktille. Tarttee hieman miettiä onko tämä seurausta liian nopeasta etenemisestä vaiko kenties tuolloin hieman laskeneesta vireestä. Täytyy tehdä myös puomi-keinu erottelua Mörkön kanssa, nyt tarjosi puomillakin pysähdystä kontaktille. Loppuun yritys pujottelua, mikä piti uusia Mörkön poistuessa yhden välin liian aikaisin. Toisella kerralla onnistuneesti.

keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Agilitya - ja lintubongausta

Tämän illan agility voidaan tiivistää kahteen sanaan: pujottelu ja keinu.

Ratatreeninä tehtiin pitkää ja hiukan liian haastavaa rataa kisamaisesti, eli hylystä ulos. Ensimmäisellä radalla pujottelu vasemmalta puolelta sujui hyvin, mutta takaisin tullessa toiseen kertaan juoksutuoksut vei koiran mennessään. Piti oikein suuttua ennen kuin aivot oli taas päässä ja Mörkö pystyi keskittymään pujotteluun. Onnistumisesta palkka ja pois radalta. Toisella radalla olin pyytänyt palkkausapua ensimmäisen pujottelun jälkeen, mutta hyllytettiin rata jo ihan alkumetreille Mörkön karatessa epätyypillisesti selkäni takaa puomille. Se siitä ajatuksesta palkata pujottelusta...

Muiden tehdessä rataa keskityin keinuun. Onneksi metallikeinu oli vapaana. Mörkö teki pari loistavaa toistoa! Kaiken kaikkiaan toistot olivat hyviä. Ilmeisesti aletaan olla siinä vaiheessa, että voin alkaa vaatia toistoista myös laatua eli vauhtia. Vauhdikkaista toistoista Mörkö sai palkaksi kissan ruokaa (patee) ja ok suorituksista nakkia. Melkein tekisi mieli kokeilla kohta keinua normaalisti (kun nyt on käytössä vielä minipöytä).

Treenien lopuksi lähdettiin koko ryhmä pitkälle jäähdyttelylenkille. On ihanaa kun ryhmän koirat tulevat niin hyvin juttuun. Kuusi koiraa paineli vapaana menemään koko reilun puolen tunnin lenkin :) Lenkin aikana bongattiin telkkä poikasineen, kuunneltiin satakielen laulua ja mietittiin mikä ihme voisi olla se sorsan näköinen lintu jolla oli ruosteen ruskea pää. Oikein rentouttavaa :)

Huomenna pitää valita miten iltansa käyttää. Vaihtoehtona on hyppytekniikkatreenit, missä ehkä saattaisin päästä treenaamaan keinua uudessa paikassa. Tai sitten voisin mennä Ozzyn ja Mörkön kanssa Ladies Kennel Clubin järjestämään match showhun. En ole käynyt kummankan koiran kanssa koskaan match showssa, mutta tuonne voisin mennä kun tuotto menee lyhentämättömänä uudelle lastensairaalalle.

maanantai 19. toukokuuta 2014

Ozzy BIS-VET2 Riihimäellä

Eilen valmistauduttiin viettämään aurinkoinen päivä Riihimäellä ryhmänäyttelyssä. Koska Mörköllä oli (piti olla) treenit illalla myös Riihimäellä niin Mörkökin pääsi mukaan.

Nähtyäni osallistujat, niin totesin olevan lyhyt päivä tiedossa. Mukaan oli ilmoitettu hienoja uroksia ja oikein nättejä veteraaneja, joten aavistin tiukkaa kisaa mikä viime aikojen trendien mukaan kääntyisi nuorempien voitoksi. Niinpä olin suunnattoman tyytyväinen Ozzyn SAsta, tämäkään ei tuon ikäisen koiran kanssa ole enää kirjoittamaton sääntö. Yllätykseni oli suuri, kun paras uros -kehässä Petru Muntean teki Ozzysta PU1. Loppukahinoissa Ozzysta tuli VSP, ja epäilyksistäni huolimatta vielä ROP-vet.

Kuva: Suvi Nousiainen

Vietimme muutaman tunnin varjossa vuoden ensimmäisestä hellepäivästä nauttien. Onneksi olin ottanut pyyhkeet koirille mukaan, molemmat viettivät varsin tyytyväisenä ja läähättmättä häkeissään. Omakin iho selvisi ensimmäisestä hamepäivästä ahkeralla rasvaamisella. Mörkön veto oli sen verran pois lämmön takia, että päätin jättää illan treenit väliin. Sen sijaan toko-treenit korvaantuivat käytännön "harjoituksilla", eli häkissä olemiseen (ensimmäistä kertaan), häkissä rauhoittumiseen (nukkuin koko ajan) sekä ylipäätänsä ihmis/koiravilinässä liikkumiseen. Hyviä käytännön taitoja nämäkin, ja on hienoa tietää että Mörkö osannee rentoutua häkissä mahdollisesti myös kisoissa.

Ryhmäkehissä tiesin veteraanien ottavan Piotr Kroll tykkäävän Ozzyn tyypistä, olihan tuomari vuosia sitten sijoittanut Ozzyn ryhmävoittajaksi Helsingin KV-näyttelyssä. Siltikin olin yllättyneen tyytyväinen tuomarin valitessa meidät jatkoon. Kehässä oli monia hienoja muitakin veteraaneja ja omaksi yllätyksekseni veteraaneja oli lähes 40. En yhtään huomannut katsoa mitkä rodut sijoittuvat keskittyessäni Ozzyyn. Ja niin vain vanha patu reippaili itsenä BIS-VET2 :ksi :) Myönnän avoimesta, olen iloinen tästä saavutuksesta. Ozzyn esittämisesti hyppäsin lennosta Memorylane-kasvattajaluokkaan, joka palkittiin lopulta BIS1.
12 years old. In excellent condition. Good type. Good head. Correct bite. Excellent topline. Correct body structure. Excellent coat condition. Good mover. 

ps. Tänään mentiin kyllä Mörkön kanssa toko-treeneihin, mutta treenattiin todella kävyesti. Hieman liikkeestä maahan, kapulan pitoa, parin askeleen seuraamista ja käännöksiä paikoillaan, kaukojen istumaan nousemista, lyhyt paikalla istuminen sekä luoksepäästävyyt (mistä en itse henkilökohtaisesti tykännyt kouluttajan mennessä koiran suuhun... kyllähän Mörkö antaa hampaat näyttää, mutta katsotaanko hampaita enää tokon luoksepäästäväisyyden yhteydessä kuten vuosikymmeniä sitten?) .


lauantai 17. toukokuuta 2014

ALO2

Tänään se sitten oli, pelätty mutta odotettu päivä milloin startataan Mörkön kanssa virallisesti tokossa. Rally-tokokisoista oppineena vein Mörkön kisapaikalle hyvissä ajoin ja kierrettiin kehäkin kun se oli kerran mahdollista. Mörkö vaikutti sopivasti virittyneeltä, oli hetkessä valmis toimintaan mutta pystyi myös istumaan rennosti sylissäni omaa vuoroamme odotellessa.

Olen valtavan tyytyväinen suoritukseemme. Ensinnäkään itseäni ei pahemmin jännittänyt, mitä nyt seuraamisessa havaitsin kulkevani liian nopeaan. Mörkö suoriutui tehtävisä niin hyvin kuin olin olettanutkin ja treenattavien listalle jäi jokseenkin ne asiat joiden olin uumoillutkin olevan meidän heikoimpia asioita. Näihin voidaan listata koemaiset suoritukset, pitkäkestoisimmat suoritukset, palkkaamattomuus ja useamman liikkeen peräkkäin tekeminen.

Numeroina koe meni näin:

  • Luoksepäästävyys 10
  • Paikalla makaaminen 9 -> Mörkön kontakti herpaantui (ohikulkijoihin) juuri kun oltiin saatu "käsky", joten kaksoinkäsky maahanmenossa. Muuten hyvä paikallaolo, vaikken ole tainnut ikinä edes tehdä 2min paikallaoloa. Vierestä lähtenyt koira kiinnosti kovasti, mutta suuresta mielenkiinnosta huolimatta Mörkö muisti tehtävänsä.
  • Seuraaminen kytkettynä 8 - oikein Mörkömäinen suoritus. Väljyyttä oikealle käännöksessä kuten täyskäännöksessä. Hyvät perusasennot.
  • Seuraaminen taluttimetta 5 - kaameaa räpellystä. Mörköstä näki selkeästi Suuren Hämmennyksen että missä palkka tai leikki. Usealla lisäkäskyllä kuitenkin yllätyksekseni edes jossain määrin hyväksytty suoritus.
  • Maahanmeno 0 - Valmistelevan osuuden seuraaminen jälleen kaameaa jätättämistä ja maahanmenon sijaan istuminen. Tämä on yksi Mörkön vahvimpia liikkeitä. Taitaa mennä hämmennyksen ja epävarmuuden piikkiin.
  • Luoksetulo 9 - Mörkö jäi hyvin, tuli lujaa ja olin tyytyväinen nähdessäni koiran olevan kontaktissa sivullani.... kunnes kuulin yleisöstä jonkun "kuiskaavan" "voi ei, se jäi seisomaan". Katsoin kunnolla sivulleni ja todentotta, siellähän Mörkö oli seisomassa oikeassa paikassa. Lisäkäsky siis perusasennosta.
  • Seisominen 10 - Viikolla eniten päänvaivaa aiheuttanut liike. Näemmä se mitä vahvistaa niin sitä myös saa. Luoksetulo toimi hyvin nollaavana liikkeenä ja Mörkö suoriutui seisomisesta oikein mallikelpoisesti.
  • Hyppy 9,5 - Muistin käskyttää 'odota' heti kun Mörkö oli istunut viereeni. Lähti hyin hypylle, jäi seisomaan vinosti esteen taakse mistä vähennys.
  • Kokonaisvaikutus 8

Yhteensä 147 -> II-tulos

Jäi todella hyvä mieli kokeesta. En ole ollenkaan huolestunut etteikö himoittua I-tulosta saada aikaiseksi kunhan hieman enemmän viilaamme kokonaisuutta kasaan. Joku saattaa ihmetellä miksi lähdin tietoisesti kilpailuihin keskeneräisen koiran kanssa. Pekka Korria lainatakseni - ei voi tietää todellista tasoa kuin kisaamalla. Olisin voinut ihan hyvin myös odottaa syksyyn kisaamisen kanssa. Tällä kertaa en odottanut, heti alkuvuodesta kalenteriin merkattu oman seuran järjestämä koe rauhalliseksi tiedetyllä kentällä vei voiton. Hyvä niin, nythän tiedän mitä meidän tulee treenata ja mihin kiinnittää huomiota.

perjantai 16. toukokuuta 2014

Viimeistelyä - fiilistelyä

On jännää valmistautua Mörkön kanssa toko-kisoihin kun ei ole mitään tietoa onko tuo sellainen joka kaipaa viimeiseen saakka muistuttelua vai olisiko muutama taukopäivä paikallaan. Jompi kumpi vaihtoehdoista piti valita ensimmäiseksi kerraksi kokeiltavaksi, ja päädyin ensimmäiseen.

Eilen kävin taloyhtiön parkkipaikalla treenailemassa seuraamisen paikkaa sekä liikkeestä seisomista. Seuraamisessa paljon vauhtia, käännöksiä ja liikkeestä palkkaa. Hyvällä sykkeellä. Liikkeestä seisomista kokeilin vahvistaa takapalkalla ja teimmekin useita loistavia pysäytyksiä.

Tänään kävin koekentällä tekemässä paikallaolot vieraassa porukassa. Hieman arvoin sitä että teenkö vain ihan lyhyen paikallaolon vaiko ihan koemaisen. Ajelehdin rivissä seisoessani tekemään koemaisen. Hyvä paikallaolo muuten, mutta Mörkö nousi heti istumaan. Kun päätin tehdä paluun uudestaan, niin siitä sitten pääsinkin kivaan hinkkaamiskierrokseen. Ei todellakaan ollut tarkoitus hinkata, mutta pitihän se onnistuminen kuitenkin saada.

Omatoimisesti tein liikkeestä maahan (vain jättö), luoksetulo (palkka vauhdista), luoksetulon loppu, liikkeestä seis. Päähänpistona pitempi seuraaminen, mikä olikin hyvä juttu! Olen meinaan opettanut Mörkölle että seuraamista on vain muutama metri kun taas tapahtuu jotain muuta. Näinpä Mörkö pysähtyi muutaman metrin jälkeen ihmeissään... pyysin mukaan ja saatiin todella kiva seuraaminen kaikilla käännöksillä - ja Mörkön yllätykseksi palkaksi tuli kokonainen kivipiira!

Vaikka kokonaisuuutena menikin hyvin, niin jotenkin jäi huono fiilis itselleni. Eilisen treenailun jälkeen fiilis oli kaikkinensa parempi. Huomenna sitten nähdään oliko tämä oikeanlainen valmistelu... Vielä ei jännitä :)

keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Arki jatkaa kulkuaan...

Vaikken olekaan treenipäiväkirjaa päivitellyt viikkoon niin ollaan me kuitenkin treenailtu. Ei vain ole jaksanut olla "sosiaalinen" kun jotenkin sitä kuitenkin on tullut tarvottua viikko puurossa. Onneksi on nämä muut karvanaamat, niin arki on jatkanut kulkuaan. Viikonloppu tuli kuitenkin hyvään paikkaan, en ole yhtään varma olisiko keskittymiskykyä riittänyt Ticon menetyksen jälkeen työn tekoon. Huonosta valmistautumisesta huolimatta kävin juoksemassa lauantaina HCRssä 21.1km - Ticon muistojuoksu. Alussa suretti, seitsemän kilometrin kohdalla loppui ahdistus (vaikka melkein heti tämän jälkeen juostiin eläinlehdon ohitse) ja 16 kilometrin kohdalla enää oikeastaan ketutti että miten taas löydän itseni kiduttamasta kahta tuntia. Juokseminen teki kuitenkin todella hyvää, sai vaihdettua näkökulmaa tapahtuneeseen. Olen hyväksynyt, että näin oli Ticolle parhainta.

Sitten niitä treenejä...

Sunnuntai

Meidän kesäkauden treenit pyörähtivät tuttuun tapaan käyntiin Erja Niutasen opissa Riihimäellä. Treenattiin kehään tuloa (super) sekä liikkeiden välejä. Kuten arvasinkin useamman liikkeen tekeminen putkeen saa Mörkön hieman epävarmaksi. Näiti olisi treenattu jos kynsivammaa ei olisi sattunut... Nyt ei ole treenattu ja näillä taidoilla mennään lauantaina katsomaan miten kisoissa menee.

Tehtiin yksittäisenä liikkeenä hyppyä, seuraamista ja luoksetulo. Hyppy on haasteellinen tällä hetkellä: joko Mörkö karkaa hypylle tai sitten se ei lähde käskystä. Hypyn kanssa hinkattiin liikkeen aloitusta liikkuroituna moneen kertaan ja nyt täytyy vain muistaa että käskytän 'odota' kun Mörkö on sivulla ja osoitan olevani valmis jotenkin muuten kuin suullisesti. Seuraaminen olisi voinut olla parempaakin. Luoksetulo oli hyvä.

Tauon jälkeen tehtiin hyvän mielen treeninä tunnarin alkeisharjoitusta sekä ruutua. Koska en ole sitten viime kesän tehnyt yhtään tunnarin tapaistakaan, päätettiin piilottaa kapula ruohikkoon. Valmistelu ja koiran lähetys kapulalle. Mörkö eteni noin puoleen väliin, haisteli maata ja kääntyi katsomaan minua. Päätin olla hiljaa, ja se kannatti sillä hetken päästä Mörkö jatkoi haistelua ja pitkän työskentelyn jälkeen viimein löysi kapulan. Hiemanko oli itseensä tyytyväinen leijona kun se lähti laukalla (!) tuomaan kapulaa takaisin minulle.

Ruutuun lähettäminen tehtiin täydeltä matkalta niin että kouluttaja vei targetin ruutuun. Sinnehän Mörkö paineli, loikkasi näyttävästi mennessään ruutunauhan ylitse :)


Maanatai

Jälleen toko-treeneissä, tällä kertaa Kompassilla. Muiden treenatessa liikkestä istumista päätin muistutella Mörkölle liikkeestä seisomista. Harmittaa, kun tämä liike oli niin vahva jo yhdessä vaiheessa. Sitten aloin keskittymään muihin liikkeisiin ja nyt liikkeestä seis on ehdottomasti se heikoin lenkki. Todennäköinen 0 pistettä kisoista... Tein mahdollisimman monipuolisesti varioituja pysäytyksiä toivoen että tämä vielä loksahtaisi kohdilleen.

Hyppy oli myös ohjelmistossa. Onneksi. Onneksi meillä oli mahdollisuus treenata hyppyä kolmen erinäköisen esteen kanssa. Järkytyksekseni havahduin siihen, että jos hypyssä on kaksi lautaa (20cm) niin Mörkö menee ongelmitta yli. Jos korkeutta onkin 30cm niin Mörkö ei hyppäkään... kait sitä jännittää hypätä "tuntemattomaan". Niinpä treeneissä tein ensin niin että juoksin Mörkön vieressä hypyn ohi, jotta sain omalla liikkeellä vahvistettua Mörkön uskoa hyppyyn. Tämän jälkeen useita toistoja vielä targetille. Voi argh, tätä ei olisi tarvittu nyt tähän!


Keskiviikko

Agilitytreeneissä rakennettiin itse rata kouluttajan ollessa kouluttajakokouksessa. Rakentaminen ei sujunut ihan toivotusti ja lopputulos oli aika kaukana piirretystä. Itseäni alkoi nyppimään koko homma joten lähdin kunnon lämmittelylenkille.

Hallilla palattuani tein ensimmäiseksi toko-hyppyä. Jälleen sain muistutuksen että muista sanoa sivu - odota, muuten Mörkö meni jo. Ei minkäänlaista ongelmaa Mörköllä mennä 30cm esteen ylitse. Pari toistoa ilman targettia, palkkasin esteen taakse. Muutama myös targetille, ihan varmuuden vuoksi. Huomattavasti helpottuneempi olo itsellä hypyn suhteen, vaikken vielä huokaisekaan ennen kuin kilpailut ovat ohitse.

Omatoimisesta puomia targetille (ok) sekä pujottelua (ei ok) itsenäisesti. Pujottelun kanssa olen luultaasti edennyt liian nopeasti tai palkannut Mörkön mielestä liian huonosti sillä pujottelu ei vain onnistunut. Niinpä tein muutaman toiston targetille, ja olipa kiva nähdä Mörkömäisen reipasta pujottelua! Täytyy hieman miettiä miten edetä pujottelun ja targetin kanssa, mutta selkeästi Mörkö kaipaa nyt motivaatiota pujotteluun.

Välissä taas kunnon lenkki.

Lopuksi tein itsenäisesti radan vapauduttua keinua minipöydältä. Otin viitisen toistoa samalla vaikeustasolla kuin viimeksikin. Haluaisin Mörkön menevän paremmalla innolla keinun kontaktille ennen kuin kokeillaan keinua ilman pöytäapua. Vaisuuteen saattaa kyllä vaikuttaa oma hiukan matala mielialani. Vaikka olen nukkunutkin hyvin, niin töissä huomaa että oma pinnani on hieman turhan lyhyt ja varmasti tämä näkyy myös vapaallakin. Keinu kuitenkin etenee, olemattomasta harjoittelusta huolimatta :)

Oh-no! Sain tänään toko-kisojen lähtölistan ja meidän paikallamakuu kaverina on luultavasti malinois. Mörkö on kaiketi reunassa. Vaikkei Mörkö sakemanneja tai isoja koiria pelkääkään niin hieman kyllä itseäni jännittää tuo mali. Olisi kyllä huippua jos Mörkö saisi reunapaikan... samassa paikalla olo ryhmässä meinaan kaikki muut ovat käyttörotuja, niin ei mun pää kestäisi sitä jännitystä minkä pieni löwcheni isojen välissä maaten aiheuttaisi :p

perjantai 9. toukokuuta 2014

In memoriam Tico

Päivä, jota olen osannut odottaa. Onhan Ticolla jo ikää. Päivä, jota en osannut yhtään odottaa. Onhan Tico ollut niin pirteä ja iloinen.

Tänä aamuna 5.40 Ticon tarina sai päätöksensä koiran nukahtaessa avustettuna sylissäni Viikin yliopiston eläinsairaalassa.

Vielä keskiviikkona lähdin Ticon kanssa kahdestaan laatuaikalenkille, joita satunnaisesti teimme. Minä tykkäsin näistä kun sain keskittyä vain Ticoon ja Tico tykkäsi kun ei ollut kiire minnekään. Kummitädille naureskelin lenkin aikana puhelimessa puhuessani miten Tico on niin reipas, energinen hössöttäjä. En olisi ikinä uskonut että reilu vuorokausi myöhemmin kotona on yksi koira vähemmän. Hyvä näin, Tico lähti ns saappaat jalassa lähes loppuun saakka elämästään nautiskellen.

Keskiviikkoiltana huomasin Ticon kyllä syöneen kaikki ruokansa, mutta se ei tapansa mukaan koittanut varastaa ruokaa muilta. Selkeä merkki ettei kaikki ole kunnossa. Seuraavana yönä valvoin Ticon kanssa Ticon oksennellessa paksua limaa. Torstaina aamusta varasin heti eläinlääkäriajan, minne päästiin iltapäivästä. Nesteytystä sekä antibioottia suoneen. Näin on tehty pari kertaa aikaisemminkin. Tico oli pirteä oma itsensä kun hain koiran kotiin illalla. Tunti pari myöhemmin huomasin Ticon kuolaavan ja valittavan oloaan. Suolisto piti kolinaa ja pieru leijaili. Kertaalleen jo harkitsin lähteväni lääkäriin, mutta samoihin aikoihin Tico rauhoittui nukkumaan. Pari tuntia myöhemmin Tico oli jälleen hieman levoton mutta rauhoittui vieressäni sitä hiljalleen silitellessä. Yhtäkkiä havaitsin koiran olevan tajuton. Tässä vaiheessa nopeasti Viikkiin, pikainen tilanneanalyysi ultralla ja verikokeilla ja lopulta se armeliain teko.

Kiitos ylioppilaslahjani kaikista näistä vuosista. 
Toista kaltaistasi tuijottajaa ei ole. 
Yhdessä taivallettiin aikuistumisen tietäni.

3pv elämänkokemusta
8 viikkoa

5kk haukotus

Helppo matkakaveri, missä vaan!

Mökillä


FI MVA


Potretti MV-04 näyttelystä Hollannissa

torstai 8. toukokuuta 2014

Riitta Korrin koulutuksessa

Kaverini ollessa estynyt menemään Riitta Korrin koulutukseen, niin otin tarjotun paikan ilomielin vastaan. Vaikka ei reilussa viikossa ihmeitä tehdä enää kisojen suhteen, niin ainakin Mörkö pääsee treenaamaan uuteen paikkaan. Toiveissa tietenkin myös saada viime hetken hyviä vinkkejä.

Olin valinnut Mörköläiselle liikkeiksi seuraaminen ja erityisesti käännökset. Hyppy, siinä lähinnä uuden hypyn näkeminen. Nouto ja varsinkin noudon palautusvauhti. Aikaa puoli tuntia, mikä meni yllättävänkin nopeasti.

Seuraamisessa saatiin kiitosta hyvästä vauhdista. Oikealle käännökset olivat kuulemma ihan hyviä. Onko harjoitukset kuitenkin auttaneet? Täyskäännöksissä kokeiltiin muutamaa eri vauhtia ja askellusta, ja löytyihän sieltä vähiten kamala variaatio. Treenivinkeiksi saatiin jatkaa nykyisiä harjoituksia (palkka, palkka, palkka) sekä opettaa temppuna koira kiertämään ihmisen ympäri mahdollisimman tiiviisti. Ei mitenkään turha harjoitus, sillä siitä on hyötyä myös rally-tokon puolella.

Hyppy oli eri värinen ja hieman eri näköinen, hyvä niin. Mörkö ei ollut ainakaan empiväinen hypyn suhteen, vaan yritti moneen kertaan karata hypylle. Hyvä näin, täytyy vain olla tarkkana kisoissa etten vahingossa päästä Mörköä hypylle.

Nouto tehtiin vauhtinoutona, tarkoituksena näyttää palautus. Mutta mitä teki Mörkö! Meni laukalla, ja palasi laukalla. Ensimmäistä kertaa ikinä! Tämän jälkeen tehtiin vielä kaksi harjoitusta niin, että heitin ensin itse kapulan ja tämän jälkeen Riitta viskasi kapulan vielä kauemmaksi. Mörkö laukkasi innoissaan kapulalle ja palautti todella hyvin. Toisella kertaa Mörkö hukkasi kapulan hetkeksi, mutta ratkoi ongelman itsekseen ja selkeästi ilahtui kun löysi kapulan :)

Koska aikaa oli, niin pyysin Riitan vielä liikkuroivan luoksetulon. Ei mitään ongelmaa, Mörkö tuli sivulle saakka hyvällä vauhdilla. En usko Mörkön häiriintyvän liikkurista, mutta minun pitää olla tarkkana ja muistaa odottaa liikkeen loppumista... nytkin meinasin vapauttaa Mörkön liian aikaisin.

Fiilikset paranivat kummasti kisoja ajatellen. Ei edelleenkään olla keretty kokonaisuuksia tai palkkaamattomuutta harjoitella niin paljon kuin itse olisin halunnut. Taidollisesti ollaan kuitenkin hyvällä tasolla.

Surulliseksi vetää taas se, että Tico on kipeä :( Otus vietti illan eläinlääkärissä tiputuksessa ja pahoinvoinnin estolääkkeen saannista huolimatta Ticolla on edelleen selkeästi huono olo. Kävi se joku hetken sitten itsekseen juomassa, mutta toisaalta recovery-vesi ei taas kelvannut äsken ollenkaan. Selkeää syytä ei tällä kertaa (eikä edellisilläkään kerroilla) löytynyt. Vatsa kipeä, oksentelee ja kuivuu. Aiemmin selvinnyt tilanteesta nesteytyksellä ja antibiootilla (varmuuden vuoksi, vaikkei verikokeista mitään järkevää syytä löytynytkään).

keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Perustreeniä agilityssä

Pitkästä aikaan ohjatut treenit, jee :) Treeneissä tehtiin rataa, missä ei oikeastaan ollut mitään ihmeellistä. Alussa sain leijeröityä Mörkön putkeen tosi hyvin. Pujottelun kanssa takkusi, mutta hepotuksekseni takkusi muillakin varmoilla pujottelijoilla samassa kohtaa. Puomin Mörkö olisi voinut mennä reippaamminkin. Ylipäätänäs oli fiilis, että Mörkö on hidas - vai olisinko ollut itse nopea (?).

Päätettiin olla tahkoamatta pujottelua lisää, kun se ei tänään vain sujunut. Sinänsä hienoa huomata, etten itse ahdistunut asiasta pahemmin. Loppuun vielä hyvän mielen rallattelu puomille, missä odottikin palkka Mörköä.

Treenien lopuksi tein vielä keinua. Ensin kahden pöydän kautta sivusta keinulle. Pari ekaa toistoa hitaasti, sitten oikein hyvin. Tämän jälkeen pöydän keinun suuntaisesti ja useita toistoja tästä keinulle. Ei mitään ongelmaa. Hieman yllytettynä otin maxi-pöydän pois ja kokeilin keinua minipöydältä. Hyvin sujui, väliin yksi lentokeinu ja loppuun kaksi onnistumista. Seuraavien kertojen tehotreeniin oikean paikan sijainti, nyt valui oikeastaan joka kerta 2on2offiin. Hyvä treenata oikeata loppupaikkaa tässä kohtaa kun en kuitenkaan hetkeen halua (tai voi) vaikeuttaa keinutreeniä.

Olen kuitenkin erittäin positiivinen sen suhteen että keinu on kunnossa PurinaOpeniin mennessä kesäkuun alussa. Ja jos ei ole, niin sitten kisataan vasta kesän jälkeen. Hieman hirvittää tuo pujottelu, mutta ehkäpä tämän päivän epäonnistumiset voi laittaa huonon karman piikkiin. Lähes kaikki muutkin ryhmäläiset tekivät saman virheen samassa kohdassa.

maanantai 5. toukokuuta 2014

Taukoilun jälkeen tokoa

Mörkö on ollut kevennetyllä liikunnalla ja treenilä pari viimeistä viikkoa. Piti parannella kynnen halkeamisesta aiheutunutta selkäjumia oman aikansa. Viime viikolla saatiin lupa lenkkeillä puolen tunnin lenkkejä ja treenatakin kevyesti. Treenit jäi väliin, mutta lenkkeilty sentään ollaan :)

Tänään taas Kompassilla, kahden viikon tauon jälkeen. Aloitettiin kokeenomaisesti luoksepäästävyydellä. Helppo homma Mörkön kanssa. Tämän jälkeen tehtiin kaksi paikallaoloa. Mörkö pysyi kummankin oikein mallikkaasti. "Onneksemme" saimme treenata myös vierestä lähteviä koirakoita. Tokikaan en toivo että kenenkään koira lähtee paikallaolosta, mutta nyt kun näin kävi pääsin palkkaamaan Mörköä paikoillaan pysymisestä. Ensimmäinen paikallaolo täydellä matkalla ja noin 1,5min. Toinen paikallaolo lyhyemmällä matkalla ja noin minuutin. Molemmilla kerroilla Mörkö meni hyvin maahan, mutta ylösnousussa oli ongelmaa ensimmäisessä paikallaolossa. Toisessa meni jo tämänkin hyvin. Ennen kisoja pitää panostaa suoraan maahanmenoon, nyt Mörkö jää lievästi banaaniksi.

Tämän jälkeen tehtiin kaukokäskyjä kaikilla asennoilla. Istu-maahan-istu sarjoissa voin ottaa pari metriä etäisyyttä. Seisomista en uskalla tehdä puoli metriä kauempaa. Tämä on kyllä liike minkä kanssa menee ikuisuus!

Omalla ajalla tein liikkeestä maahan ja seiso sekä seuraamista. Liikkeestä seis vaatii vahvistamista, kuten ne (pirun) oikealle käännökset. Täyskäännöksen jälkeen seis on jäänyt täysin harjoittelematta, tämäkin mukaan ohjelmistoon. Tosin, jos kisoissa tällainen tulee niin aion pokalla ottaa pari askelta täyskäännöksen jälkeen...

Toko-treenien jälkeen kävin vielä hallille vahvistamassa hyppyä. Useita toistoja, palkka aina heittäen hypyn taakse. En tiedä onko epävarmuus kuitenkin enemmän mun ongelma? Mörkö teki hypyn joka kerta - ja siitäkin huolimatta en koe että liike on missään muotoa varma. Lisää siis tätäkin.

Illalla tehtiin vielä 45min kävely, ja ainakin lenkin perusteella sanoisin että Mörkön selän jumit on ollutta ja mennyttä. Joka tapauksessa täytyy ottaa vielä jonkin aikaa hieman kevennetymmin ja varovaisemmin.

torstai 1. toukokuuta 2014

Vappuna virallisesti

Espoon koirakerho järjesti ensimmäisten joukossa viralliset rally-tokokisat. Johan se oli aikakin kun laji kuitenkin virallistui tänään ;) Jonain heikkona hetkenä menin Ozzyn lisäksi ilmottamaan vielä Mörkönkin mukaan kisoihin.

Ensimmäinen havaintoni oli, että radalla oli muutama asia mitä en ole ikinä Mörkön kanssa tehnyt. Kuten esimerkiksi saksalainen käännös. Edellisen ryhmän vielä tehdessä suorituksia kokeilin Mörkön kanssa näitä ja olin luottavainen että kyllä agility-koira osaa kättä seurata. Muuten en sitten ollutkaan yhtään luottavainen, sillä Mörköllä oli kyllä oikea vire mutta täysin väärä mielentila. Koira laittoi kaiken pelleillen, eikä esimerkiksi siistiä seuraamista meinannut saada esille millään. Vielä kun aikatauluja aikaistettiin, niin Mörköllä oli huomattavasti vähemmän aikaa totutella hälinään ja paikkaan - ja selkeästi Mörköä hämmensi koirien runsas lukumäärä.

Kehään mennessäni olisin voinut viisaudessani antaa koiran käydä haistamassa aloituskylttiä. Mörkö kun ei ole koskaan nähnyt kylttejä saati kartioita. Mutta enhän tietenkään toiminut viisaasti. Niinpä lähtöluvan saatuamme Mörkö ensimmäisenä käveli kylttiä haistelemaan... Tämän jälkeen homma meni kutakuinkin niin kuin pitikin, kunnes tuli saksalainen käännös ja heti perään eteen istu + kierrä takaa sivulle. Kummassakin takaa kiertäminen meni aivan pipariksi. Myös kummassakin maahanmeno liikkeessä säädettiin omiamme. Vastapainoksi Mörkö seurasi todella hyvin ja kaikki perusasennot tulivat ilman lisäkäskyjä. Eli perusteet kuitenkin kunnossa.

Vaikka tällä kertaa jäätiinkin muutaman pisteen alle hyväksytyn (65) tuloksen kokonaisuus oli ihan myönteinen. Tilanne oli kuitenkin aivan uusi Mörkölle. Tekin myös hyvää minulle saada muistutus nöyryydestä. Olin liian ylimalkaiseti kuvitellut rally-tokon alokasluokan olevan niin helppo että siitä nyt selviää heittämällä. Ei selvinnyt, kuten tänään todistettiin. Nöyryys on hyvästä, koska silloin oikeasti näkee hyvät ja huonot puolet ja voi tehdä suunnitelmia kehittyäkseen paremmaksi.

Mörkön suoritus:  http://youtu.be/Vo0d5nimE28

Ozzy oli hyvissä ajoin ennen omaa vuoroaan totuttelemassa kisapaikkaan ja Ozzy vaikutti olevan hyvällä tuulella. Itsekin olin luottavainen kun rataantutustumisessa havaitsin että radalla oli vain neljä istumista. Toki vastapainoksi olivat Ozzylle kisatilanteissa jostain syystä vaikeat edessä peruuttaminen, valkovuokko sekä liikkeestä istu + liikkeestä kutsu. Peruuttamisesta otinkin suosiolla -10, valkovuokon uusin mutta liikkeestä istu + kutsu menikin yllättäen virheittä! Jotta tasapaino säilyi, niin yhdellä "varmalla" kyltillä otin sitten -10. Mietin jo radalla että olisikohan kannattanut uusia... mutta kun loppupisteet olivat 62 niin ei uusiminenkaan olisi nostanut pisteitä hyväksytyn puolelle.

Ozzyn suoritus: http://youtu.be/18mddra5gUk

Sen verran sisuunnuin päivästä, että päätin päästä syksyllä takaisin koulutusryhmiin. Tämä taas vaatii talkoopisteiden tekemistä. Jätin viime vuonna tietoisesti talkoopisteet keräämättä, koska agilityyn tarvitsee myös kerätä omat leimansa ja agility on kuitenkin lajina se ykkönen. Toisaalta jälleen kerran tulin muistutetuksi, että jos Ozzyn kanssa haluan tuloksia niin Ozzy vaatii suhteellisen säännöllistä treenausta. Ja vaikken tavoittelisi tuloksia niin rally-toko on hyvää jumppaa, joten jo vanahn koiran liikkuvuuden kannalta olisi hyvä treenailla. Mörkö taas tarvitsee totuttautumista lajiin, ja mieluummin hyödynnän oman seuran koulutuksia kuin maksan koirakouluille. Varsinkin kun EKK panostaa rally-tokoon ja siellä on varsin pätevät kouluttajat niin tuntuisi hieman tyhmälle lähteä muualle koulutettavaksi. Siispä tiedän missä vietä päiväni maailman voittajan aikoihin ;)