torstai 21. marraskuuta 2013

Selkäkivun syytä selvittämässä

Vaikka Mörkö onkin ollut selkeästi parempi useamman viikon, niin silti mieltä on kalvannut mikä alunperin aiheutti niin pahan jumin Mörkölle. Ensinnäkin jo sen takia, etten halua tuollaisia (pakko)taukoja koiralle ja toisekseen sen takia että tiedän miten tilannetta välttää. Nythän olen lähinnä mennyt vain parhaimmalla arvauksella, eli koiralle tarpeeksi lämmintä päälle treeneihin ja kunnon alku- ja loppuverryttelyt.

Koska pari muutakin ovat halukkaita käyttämään koiriaan Maaria Kaiperlalla osteopaattisessa käsittelyssä jouduimme odottamaan kuutisen viikkoa omaa aikaamme. Ehdottomasti halusin kuitenkin jäädä odottamaan, sillä tarvitsen mielipiteen toisesta kuin fysioterapeutin näkökulmasta. Itsekin olen kokenut hyödyksi yhdistää sekä fyssaria että osteopatiaa, niin miksei se koirallain toimisi.

Niinpä tänään ajeltiin reilu tunti suuntaansa pimeässä ja sateessa. Kaiken huipuksi toinen ajovaloista vielä otti ja kärähti matkalla. Pyyhkijän sulatkin sietäisi vaihtaa. Kaiken puolin siis epämukavaa ja raskasta, mutta kannatti vaiva ehdottomasti nähdä!

Mörköllä selvisi tutkimuksissa, että se on lantiosta varsin "tyhjä" ja yleisestikin syviä lihaksia saisi olla enemmän. Ristiluun ympäristössä oli jumia, lantio väänsi oikealle. Tämä taas on aiheuttanut ylikuormitusta vasempaan polveen, mikä ei tosin oireile mutta tiedänpähän pitää asia mielessä. Lantio jumi näkyy tietysti tehottomana etenemisenä ja huonoina käännösinä vasemmalle agilityssä. Eilen viimeksi mietin että pujotteleeko Mörkö tavanomaista hitaammin, ja luultavasti tekikin niin juurikin lantiosta johtuvista syistä. Enemmän kuin mahdollista, että Mörkön selkäkivut johtuivat lantion virheasennosta. Mistä virheasento taas johtui niin se jäänee mysteeriksi. Asia on kuulemma kohtuullisen tyypillinen agility-koirille. Liukastuminen, liian rajut riehumiset yms ovat myös mahdollisia syitä.

Hoidon aikana tapahtui jo jopa minun huomaamaa liikeratojen paranemista. Hoidon jälkeen ero on ollut varsin selvä Mörkön ollessa todella vallaton ja leikkisä silmät ilosta loistaen. Vauhdikkaalla nuorella miehellä on nyt tiedossa muutaman päivän tauko agilitystä, lenkkeillä onneksi saamme normaalisti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti