keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Mietittäväksi: rytmitys

Rytmityksestä olen ihan pari hassua kertaa kuullut. Mutta ei minulla oikeasti ole ymmärrystä mitä se käytännössä tarkoittaa. Joo, periaatteen kyllä tiedän, mutta miten harjoitella rytmitystä? Miten oppia lukemaan rataa niin että osaisi rytmittää oikein ja sitä myöten auttaa koiraa parempiin tuloksiin?

Tässä tämän viikon agility-treeni lyhykäisyydessään. Ensimmäisellä radalla oli paljon takaakiertoja, niistoja, valssi ja persjättökin. Näiden ohjauskuvioiden lisäksi koko idean juju oli rytmityksessä. Jos et rytmittänyt, koiran meno oli todella liisterimäistä ja ohjaajan kanssa koko ajan hieman epäsynkassa menemistä. Kun taas rytmitti oikein meno näytti todella helpolta.

Kyllähän rytmitys lopulta onnistui, mutta tähän tarvittiin ohjaaja kertomaan mitä tehdä. Omat hoksottimet eivät olisi tuohon taipunut tällä osaamisella. Samoin ohjaajan opissa taisin viimeinkin hiffata minulle vaikean persjätön. Ainakin saatiin useita onnistuneita toistoja :) Samoin käytiin keskustelua mini- ja maxi-koiran ohjaamisen eroista. Kuulemma ohjaan Mörköä kuin makskoiraa. Lähetän kaukaa esteille (Mörkön on ollut pakko oppia irtoamaan), annan liikaakin tilaa laskeutumiseen (jolloin Mörkö voi ajautua väärällä puolelle) tai sitten rytmitän päin honkia (milloin Mörkö hämmentyy ja hidastaa). Kun maltan mennä esteelle saakka, en jätä Mörköä yksin ja en mene liian pitkälle odottelemaan homma luonnistuu paljon paremmin - yhdessä. "Hauska" yksityiskohta on tapani valssata. Ihan kiva joo maxille, mutta Mörkön jätän pahasti tuuliajolle. Onneksi on kiltti koira, joka pääsääntöisesti korjaa mun virheitä. Toisaalta, jos osaisin olla loogisempi Mörkö voisi keskittyä vain omaan suoritukseen mikä luultavasti näkyisi vauhdissa.

Toisena ratana oli tosi kiva "luukutusrata". Näitäkin tarvitaan, että pelkäksi nysväämiseksi mene. Mörkö meni lujaa ja irtosi tosi kivasti :)

Pujottelulaskuri naksahti näissä treeneissä täydet 200 toistoa. Lopullinen tulos on 168/200, eli 84%. Päätin jo alkuvuodesta että tämän pidemmälle en pidä kirjaa jokaisesta toistosta. Onnistumisprosentti on asettunut kivasti 80% paremmalle puolelle. Enköhän ole oppinut vuoden aikana kerääntyneen statistiikan valossa läksyni toistoista ja nimenomaan miellekkäistä toistoista ja pysty jatkossa olla ajamatta pahimipiin karikkoihin. Jos pujottelun kanssa kuitenkin ongelmaa jatkossa tulee, niin pitää siinä tapauksessa miettiä kirjanpitoa uudestaan. Joka tapauksessa voin sanoa että Mörkö osaa pujotella :) Tänään treeneissä huomattiin että pahimmat kulmat on harjoittelematta, mutta tämän tiesinkin ja näitä pitää alkaa varovaisesti harjoittelemaan parempaan kuntoon.

Päivällä kävin tekemässä pikaisesti Mörkön kanssa puomia ja keinua. Molemmat ihan ok, mutta ei täysillä. Lisää siis yksittäisten esteiden tekemistä. Samoin Ozzy pääsi mukaan treenaamaan kylttien (ja esteiden) joukkoon merkkiä. Sujui yllättävänkin hyvin. Ainoastaan kerran Ozzy eksyi tarjoamaan kylttiä, ja sieltäkin lähti merkille toisella lähetyksellä. Väliin otettiin putkea, ai että Ozzy tykkäs :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti