lauantai 20. tammikuuta 2018

Tikrun parempi fysiikka

Viimeinkin sain aikaiseksi kasata Tikrulle hyvän ja tasapainoisen treeniohjelman. Asiahan on ollut kauan mielessä, mutta kesti luokattoman kauan löytää oikeat ihmiset tukemaan tavoitettani. Tikru on käynyt muutamallakin fyssarilla, ja aina on palautteeksi tullut tasapainoinen ja hyvässä kunnossa oleva koira. Silti minua epäilytti, että onko kaikki hyvin. Varsinkin kun omaan silmään Tikrun hypyt näyttivät joskus kamalilta, ja Vappu Alatalon alkeiskurssilla sain vahvistuksen asialle. Tikru kyllä yrittää tehdä painonsiirtoa, yrittää käyttää selkäänsä ja yrittää laskeutua niin kuin koiran kuuluukin. Mutta lähes poikkeuksetta jokin kohta hypyssä falskasi ponnistusvoiman aiheuttaen kamalan näköisiä hyppyjä.

Niinpä sain jälleen yhden fyssarisuosituksen lisää, ja tiemme vei Boströmin Annalle. Jälleen sama tarina, koirassa ei jumia ja kohtuullisen tasapainoinen - tavalliseen arkeen. Agilityn kannalta lihaksia puuttui niin pakaroista kuin takareisistä, lanneselän hallinta oli olematonta ja etuosan lihaksistoa ei ollut. Touche! Olin siis oikeassa ettei kaikki ole kunnossa. Itseäni kiitän siitä, etten missään vaiheessa ole nostanut rimoja 10cm korkeammalle, ja pujottelutreeneissä on kaikkinensa tullut vain noin 250 toistoa. Kuormitus oikeastaan niin maltillista kuin nyt agilityssä voikaan olla.

Kuusi viikkoa jumppia ja alkeiskurssi hyppytekniikkaa myöhemmin tilanne oli muuttunut myönteiseen suuntaan. Jumppia vaikeutettiin reilusti, ja hyppytekniikan jatkokurssilla Tikru väläytteli nättejä, hallittuja hyppyjä. Sen verran on myös selvinnyt ettei Tikrulla ole vaikeuksia hahmottaa etäisyyksiä tai korkeuksia. Nyt myös ponnistuksessa voima siirtyi takajaloista hallitusti selkään kuten pitikin. Alastulot olivat hiljaisempia. Pakarat kuten myös takareisi näkyvät koiran seistessä, lanneosaan on tullut leveyttä ja vahvuutta. Itse en etuosassa tunne eroa, mutta esimerkiksi messukeskuksen näyttelyissä tuomarit ensimmäistä kertaa kehuivat etuosaa kun aiemmin ovat todenneet puutteelliseksi. Tämähän ei tosin vielä paljoa kerro ;) joten tuomareiden tekemä arvio ei saa kovinkaan suurta painoarvoa. Jumpat tosin sujuvat koko ajan paremmin, joten on etuosaan pakosti jotain hallintaa ja lihasta tullut. Myös sivuliikkeet ovat parantuneet, joskin vasen takajalka voisi mennä vieläkin laajempaa liikerataa. Lumien tulon myötä olen iloikseni nähnyt jäljistä, että välillä Tikru menee vasenta laukkaa vaikka suurimman osan ajasta suosiikin oikeaa laukkaa.

Seuraava kontrolli jumppien suhteen maaliskuun alussa. Hyppytekniikkaa ohjatusti on koko kevään. Näiden aktiviteettien lisäksi pidetään peruskunnosta huolta normaalein lenkein ja treenataan samaan tapaan agilitytaitoja kuin tähänkin saakka. Mukaan pitää mahduttaa vielä toisen fyssarin tekemät hoidot, ainakin pariin kertaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti