keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Tikru pujottelee!

Yksi syksyn projekteista ja tavoitteista on hyvällä mallilla. Tikru pujotteli tänään ensimmäisen kerran kokonaisen pujottelun. Olisi varmasti pujotellut jo aikaisemminkin, mutta en halunnut turhaan vaikeuttaa tekemistä tarpeettoman paljon joten edettiin kokonaiseen pujotteluun maltilla.


Videolle päätynyt pätkä oli neljäs toisto, mikä näkyy vauhdissa. Se yksi toisto liian paljon... järkevä olisi jättänyt tekemättä. Aikaisemmat toistot Tikru toki laukalla, tämä meni ravilla. En kuitenkaan ole huolissani, hitaimmillaankin Tikru tekee pujottelun viidessä sekunnissa (mikä on toki liikaa), mutta kun itsevarmuus ja kokemus kasvavat niin varmasti päästään nopeampiin pujotteluihin. Sisäänmenot toimivat hyvin, toki niitä pitää vielä treenata ja yleistää paljon. Puolikasta pujottelua on tehty niin hypyltä kuin putkelta, muuten radan osana pujottelua ei olla tehty. Eikä vielä hetkeen tehdäkään. Palkkaus pitää muuttaa takaisin namista leluun. Katsoin parhaimmaksi vaihtaa lelun namiin pari kuukautta sitten kun en saanut Tikrun fokusta pysymään eteen päin. Kuikuili pujottelun lomassa leluaan ja sitä myöten palkkaustiheys tippui kun onnistumisia ei tullut tarpeeksi kun koira ei malttanut keskittyä tehtävään. Etäisyyttä pujotteluun pitää kasvattaa edelleen nykyisestä parista metristä. Ohjauskuviot pujottelua ennen ovat hyvin haskassa, mutta pujottelun jälkeiset ohjauskuviot vaativat vielä paljon vahvistamista. Treenattavaa siis riittää, mutta onhan tämä huikea saavutus. Ainakin meille :)

Opetin pujottelun Tikrulle 2x2-menetelmän muunnelmalla (lisätietoja). Tykkään menetelmästä, koska siinä ei ole mitään häivytettävää kuten kaaria ja muutenkin menetelmä on hyvin mustavalkoinen. Portteja ei availla ja suljeta, vaan ne ovat alun jälkeen kiinni. Hieman jouduin soveltamaan alussa, kun siirryin kahteen porttiin aikaisemmin kuin mitä ohjeessa oli jotta sain treenattua sisäänmenokulmat myös oikealta puolelta. Tämä siitä syystä ettei Tikru koskaan hahmottanut palkkaussuuntaa, vaan yhdellä portilla tarjosi aina vasemmalle sisäänmenoja.

Treenit aloitettiin elokuussa ja välissä on ollut kolme kertaa kahden viikon taukoja. Välillä olen käynyt vain kerran viikossa treenaamassa, joinakin viikkoina kolme kertaa. Elokuussa 5, syyskuussa 9, lokakuussa 9, marraskuussa 10, joulukuussa 6 ja tammikuussa 4 treenikertaa. Yhteensä 43 kertaa. Lopulta aika vähän, vaikka alkuun tuntui ettei homma etene laisinkaan. Eikä kyllä edennytkään! Elo-lokakuun aikana takkusin yhden portin kanssa (ja työstin elokuussa ykkösprioriteetilla juoksupuomia). Vaikka silloin tuntui että "turhaan", niin nyt tiedän että hyvät pohjat mahdollisti loppuvuodesta nopean edistymisen. Marraskuun alussa suoritus ok kehdalla portilla, ja loppukuusta meni kolmella portilla. Joulukuussa siirrytiin oikean pujottelun puolikkaalle ja tammikuun alussa meni kokonainen pujottelu.

Lähtisinkö opettamaan seuraavaa koiraa tällä menetelmällä? Ehdottomasti!

Samaisella treenikerralla kokeilin myös maanantain treeniä uudestaan renkaalla. Maanantaina Tikrun kierrokset eivät kestäneet kuin pelkän renkaan tekemistä, mutta tänään onnistui renkaan suoritus radan osanakin. Ei rengassuoritusta voi kuitenkaan valmiiksi sanoa, mutta vahvalla pohjalla ollaan kuitenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti