sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Fyysisen ja henkisen kunnon treenaamista

Onpahan ollut poikkeuksellisen tapahtumarikas viikonloppu takana! Harvoin on näin paljon ohjelmaa, ja vielä harvemmin aikataulut edes osuvat näin sopivasti yksiin.

Perjantaina oli mukava sää, ja koska olin päässyt töistä ajoissa kotiin niin jäin miettimään mihinkäs sitä lähtisi lenkille. Koirat autoon ja Nuuksioon! Tehtiin melkein kahden tunnin lenkki ja tallustettiin noin 7,5km. On se vaan rankkaa, kun on ylämäkeä ja alamäkeä ja jalkoja pitää nostella puiden juurten ylitse. Korpit naureskelivat meille ja me naureskeltiin niille. Autolle päästiin sopivasti juuri hämärän laskeutuessa, Kotimatkalla autossa nukkui rauhallinen pari ja kotosalla kaikki oli peittojen alla jo ennen kymmentä. Happimyrkytys :)

Lauantaina edellistäkin päivää kauniimpi sää. Puhuin äidin mukaani sienimetsään, Mörkö pääsi myös mukaan. Ozzy ei tällä kertaa mukaan päässyt, kun perjantain lenkin rasitus näkyi edelleen ukossa. Sienimetsällä viihdyttiin 2,5h ja mukaan tarttui monta koria sieniä sekä liian monta päästä löytynyttä hirvikärpästä. Maasto oli lähinnä sammaleista havumetsää satunnaisia sekametsäkoukkauksia lukuunottamatta. Helppokulkuista siis. Mutta niin vain jaloissa tuntui kun kotiin päästiin. Niin omissa kun Mörkönkin kintuissa. Iltapuhtaina pesin vielä Mörkön ja Ozzyn. Harvinaisuus mitä ei usein tapahdu.

Tänään sitten vasta koira-aktiivinen päivä olikin!

Aloitettiin aamulla suuntamalla Ojankoon rally-tokon epävirallisiin kisoiohin. Rata oli oikein kiva ja monipuolinen. Koska radalla sai palkata, niin päätin palkata eteen istumisista ja takaa kiertämisistä kun nämä ovat Mörkölle kohtuullisen uusia juttuja. Lähtölupaa odotellessa annoin Mörkön tutkia kunnolla lähtö-kyltin. Kannatti, sillä radalla Mörkö ei mennyt ihmettelemään yhtään kylttiä. Tulokseksi tuli 87p. Olin tyytyväinen siitä että oma näkemys koiran osaamisesta oli sama kuin tuomarilla. Saatiin -10 270 vasemmalle kääntymisessä kun Mörkö kerkesi kerran istua. Sama tapahtui 360 vasempaan, mutta tämän uusin. Kun uusinnassa tein käännöksen laajemmin niin meni istumatta. Hyvä näin, tuollainen suoritus kelpaa varmasti kisoissa, mutta haluan työstää vasemmalle kääntymisen hyväksi. Eli työlistalle.

Kotiin ajellessa kävin ilmoittamassa koirat Show Haun match showhun (!). Todella harvinaista. Kumpikaan koirista ei ole ollut ikinä match showssa. Tänne päätin mennä monestakin syystä. Ensinnäkin koirat on juuri pesty. Toisekseen Ozzylla kun ei ole nyt muita menoja niin saa jotain arjesta poikkeavaa Ozzykin ja jotain missä tehdään yhdessä kivaa. Ja kyllä Ozzylla kivaa olikin :) Lopputuloksena veteraanien punaisten 3. Mörkö taas sai käydä kehässä, koska koiraa on pyydetty junior handleriin. En ole halunnut antaa Mörköä tuollaiseen tietämättä osaako otus edes kulkea näyttelyhihnassa. Yllätyksekseni Mörkö oli kuin kokenut näyttelykoira, niin liikkuessaan, seistessään ja pöydällä. Saatiin punainen ja kiitos kotiin.

(Tässä vaiheessa koirat jäivät nukkumaan kotiin ja itse siirryiin pizzan kanssa kaverille katsomaan formulaa.)

Formulan kyttäämisen jälkeen pikainen varusteiden vaihto ja Mörkön kanssa vielä illan tokoon Riihimäelle. Hiukka mietin matkalla että onkohan tässä liikaa Mörkölle. Mutta niin vain henkinen kantti riittää, totesi Mörkö kun meillä oli yhdet parhaimmista treeneistä aikoihin! Aloitin tekemällä ensimmäistä kertaa ikinä luoksetulossa pysäytyksen. Mörkö oli todella kiinnostunut mukana olevasta pallosta ja pitihän tämä hyödyntää. Mörkö odottamaan, kutsuin luokse, käsky ja pallo taakse. Mörkö oli kyllä hyvin yllättynyt, mutta vaikutti innostuneelta. Jatkoin omatoimisesti treenaamalla ruudun paikkaa. Tein kaksi toistoa niin että kävin hiukan tömistelemässä toivottua paikkaa ja lähetin Mörkön noin 5m päästä itse ollen ruudun sivussa noin puolessa välissä koiraa ja ruudun takarajaa. Tosin nättejä paikkoja.

Ohjatusti halusin tehdä seuraamista. Myönnän, hiukan haaveilen että päästäisiin vielä tämän vuoden puolella kisaamaan. Tehtiin noin alokaluokan pituinen seuraaminen käskytettynä ja kun kaikki meni hyvin niin liikkeestä palkkaus. Väliin vauhtinouto, jotta saatiin vire pysymään korkealla. Noudossa paluuvauhti on nykyään pääsääntöisesti laukka. Perään pitkä suora seuraaminen, missä jäävän kohdalla Mörkö hyytyi. Koira mukaan, täyskäännös ja pitkä suora takaisin onnistuneesti ilman jumeja. Kunnon palkkaus hyvästä suorituksesta.

Paikallaoloissa tehtiin lyhyt istuminen sekä pidempi makuu. Istuminen oli erittäin nätti. Paikallamakuussa olin hetken piilossa ennen kuin tulin kehän laidalle ohjaajan pujotellessa rivissä olevia koiria. Takaisin tullessa Mörkö nousi istumaan, laitoin takaisin maahan ja tein uuden lähestymisen koiran sivulle. Nyt Mörkö pysyi hyvin maassa.

Omalla ajalla tein kaukokäskyjä. Istumaan nousu ja maahanmeno yksittäisinä vaihtoina seitsemän askeleen päässä. Hyvin nousi. Tämä liike alkaa olla kisavalmis. Puolen metrin matkalta myös seisomista, ei voi vaikeuttaa enempää.

Rally-tokon teemassa kokeilin muutakin tapaa saada Mörkö pyörimään istumatta vasempaan käännöksissä. Muutaman kokeilun jälkeen löytyi toimivalta vaikuttava tapa. En hinkannut enempää.

Loppuun vielä häiriötreeniä. Mörkö niin tykkää näistä, tsemppaa tosi hyvin ja on ilmiselvästi innoissaan kun on niin pätevä. Loppuun vielä ruutu pitkältä matkalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti