lauantai 1. maaliskuuta 2014

Voi mieletön mikä treenipäivä - kontaktikoulua ja tokoa!

Kontaktikoulu

Tänään oli kauan odotettu kontaktikoulu, mihin olin saanut ostettua tuurauksen kolmelle peräkkäiselle treenikerralle. Olin päättänyt ennakkoon että kotitreeneissä mini-keinulla etenen juurikin sillä vauhdilla kun satun etenemään ottamatta paineita siitä että saanko keinua nostettua ylimmälle tasolle. Hiukan vähiin jäikin treenailu viime aikoina kun Mörkö onnistui metsälenkillä saada nirhauman reiteensä. En halunnut ottaa riskiä siitä, että Mörkön asenne olisi muuttunut nirhauman takia negatiiviseksi joten itse asiassa viime päivinä ei olla pahemmin treenailtu.

Tänään kuitenkin katsomaan onko treeni-keinusta ollut apua. Kerroin ensin pikaisesti missä mennään ja tämän jälkeen Inkilän Leena kertoi pikaisesti miten lähdetään keinua työstämään. Olin tyytyväinen, että hänen tapansa on aika pitkälti sama kuin mihin itsekin olin lopulta päätynyt eri metodeita tutkittuani. Elikkäs alkuun paukuttelua. Tämän jälkeen sitten pöydän kautta keinulle, vaihe jota olen aikoinani tehnyt mutta vaatinut samalla liian paljon Mörköltä aiheuttaen vain turhaa jännitettä keinua kohtaan.

Joten alkuun paukuttelua, niin että keinun laskeva pää oli pari senttiä ilmassa. Ei mitään ongelmaa, sinnehän Mörkö meni kontaktialueen loppuun iloisesti. Tätä muutaman kerran ja koska tuo sujui niinkin hyvin niin ilmaa kasvatettiin noin viiteen senttiin. Tämäkään ei aiheuttanut mitään reaktiota muuten varsin iloiseen ja rentoon Mörköön. Kotiläksyksi saimme siis paukuttelun, ilman määrän kasvattamalla maltillisesti.

Käytiin myös läpi miten jatkossa tullaan työstämään pöydältä keinulle menemistä käyttämällä sekä mini- että maxi-pöytää. Ensin palkkailin vain siitä että Mörkö hyppi pöydältä toiselle ja välillä tehtin superhelppo tehtävä ja käytiin maassa. Kun pöydät ei enää aiheuttaneet ahdistusta, niin sen jälkeen katsottiin mitä Mörkö tarjoaa seuraavaksi. Onneksi Mörkölle on naksuteltu, niin oikeasta tekemisestä on helppo merkata! Mörkö meni pari kertaa rennon oloisena ihan keinulle saakka, mistä jälleen alaosalla kunnon palkka. Tätä tehdessä keinun pää oli taas sen pari senttiä ylhäällä. 

Ei varsinaisesti tullut kieltoa ettei tuota pöytää voisi myös tehdä, niin taidan kuitenkin keskittyä tuossa keinun paukuttelussa seuraavan viikon ajan. Laskeskelin että kerkeän käymään hallilla kolmisen kertaa viikon aikana, ja tuollaisella määrällä ei kovin montaa uutta asiaa kerkeät treenata. Joten katsotaan miten korkealle saan keinun päätä kaiken kaikkiaan nostettua. Fiili on luottavainen, sillä selkeästi Mörkön olemuksessa ei ollut ennen havaittua jännitystä/pelkoa ollenkaan. Samoin on helpottavaa, että pystyn "ulkoistamaan vastuun" jollekin toiselle joka kertoo miten edetä seuraavaksi.


Toko

Hieman epäilin että miten Mörkö jaksaa kontaktikoulun jälkeen vielä toko-treenit, varsinkaan kun koulutuksilla ei ollut välissä joutoaikaa kuin tunti. Osittain myös sen takia pidin kunnon taukoja treenien aikana.

Aloitin treenailemalla kapulan pitämistä. Tätä pitäisi kyllä treenata kotonakin... vaikkei häiriö tuntunutkaan Mörkön suoritukseen vaikuttavan. Se on niin lähellä että Mörkö pitäisi pyörittelemättä kapulaa suussaan, mutta kuitenkin "suuri ajatus" on vielä tapahtumatta. Hyviä toistoja kuitenkin muutamia.

Tämän jälkeen tein seuraamista, seuraamisesta pysähtymisiä sekä käännöksiä. Sujuivat oikein hyvin. Odotellessani omaa ohjattua vuoroa palkkasin Mörköä seuraamispaikalle hakeutumisesta, mistä jatkoin kaarevien urien seurauttamista. Vasemmalle seuraaminen onnistuu todella hyvin, ja myös oikealle alkoi sujua hyvin kun sain parit oikea-aikaiset naksuttelut ohjaamaan Mörkön tekemistä. Pätevä koira, kyllä tuolla seuraamisella kehtaa jo kisoihin mennä joskaan ei sillä nyt vielä kymppejä irtoa.

Ohjatulla vuorolla halusin käydä läpi toko-hyppyä. Viime viikon tuuraaja antoi omia neuvojaan miten minun tulisi edetä mutten ihan ostanut niitä ajatuksia. Olin aika helpottunut että varsinainen kouluttaja oli samoilla linjoilla kanssani. "Ongelmana" on siis se, että Mörkö istuu sivulla pitäen niin tiukkaan kontaktia ettei se näe estettä eikä siten lähde käskyllä sitä suorittamaankaan. Ratkaisuksi kokeillaan edelleen targetilla jatkamista, niin että saataisiin Mörkö ymmärtämään että esteen ollessa edessä olisi suotavaa katsoa sitä. Koska Mörkö jää todella helpolla kiinni targettiin, niin mietittiin vähän sitä että täytyy koittaa käyttää mahdollisimman vaihtelevasti targettia tai lelua. Samoin mietin että "munan" käyttäminen tässä on varmasti aika erinomaista. Voin heittää munan esteen taakse Mörkön ponnistaessa ja munasta Mörkö saa makupalan. Ainakaan tänään lelu ei kelvannut Mörkölle, vaan mieluummin halusi makupalaa.

Omalla ajalla tein ensin koemaisen liikkeestä maahan, mikä onnistui todella hienosti! Seuraavaksi luoksetulo, mikä sekin on hyvä (lukuunottamatta sivulle tulon jalkaa vasten hyppäämistä). Näistä kahdesta innostuneena päätin kokeilla liikkeestä seisomistakin, ja niinhän se Mörkö pysähtyi :) Toki täytyy vielä paljon vahvistaa pysähtymistä, mutta on kiva nähdä edistymistä aika ajoin.

Paikallaolot tehtiin käskyttäen yksi koira kerrallaan. Mörkö kuunteli hyvin, joskin olisi voinut nopeamminkin maahan. Jättäessäni koiran en ollut itsekään tietoinen miten oikeastaan haluaisin paikallaolon ottaa... pitemmän vai lyhyemmän kaavan mukaan. Seistessäni kisaetäisyydellä kouluttaja keksi yhtäkkiä että hänpä hieman häiriköi paikallaolijoita. Niinpä hän kävi heittelemässä kolmea eri lelua jokaisen koiran edessä. Pallomainen lelu kiinnosti kovasti Mörköä, mutta niin vain pätevä Mörköläinen pysyi maassa. Tässä kohtaa kävin palkkaamassa, eli noin minuutin kohdalla. Takaisin kisamatkan päähän seisomaan ja kouluttaja pujotteli koirien välistä. Tämänkin Mörkö hanskasi hienosti. Niskakarvani nousivat viimeistään pystyyn siinä vaiheessa kun kouluttaja vielä päätyi heittelemään leluja koirien takaa niiden nenän eteen - mutta niin vain Mörkö pysyi määssä vaikka tälläkin kertaa pallomainen lelu kiinnosti kovin! Hirvittävän pätevä pieni Mörkö, joka kesti näin älyttömän häiriön vaikkei olla tuollaisia ikinä tehtykään :) Seuraavissa treeneissä pitääkin tehdä helppoa ja lyhyttä paikallaoloa vastapainoksi.

Loppuun tehtiin häiriötreeniä, missä käveltiin toisten ohitse ja tehtiin parin askeleen seuraamisia eri suuntiin ollessamme todella lähekkäin muita koiria. Välillä laitettiin koirat makaamaan rinkiin hännät keskelle päin peput lähes yhteen. Tämän jälkeen tehtiin kaukoja valinnaisessa järjestyksessä, eli meidän kohdalla istu - maahan vaihtoja kun ei muuta osata tarpeeksi hyvin. Tämän jälkeen jaettiin porukka kahtia ja ensimmäinen porukka kutsui koirat toisten jäädessä istumaan paikoilleen. Mörkö kuunteli tosi hyvin, eikä hämääntynyt muiden luoksetulokutsuista. Siellä se pikkujäppinen odotti nätisti kunnes kutsuin koiran vuorollaan.

On niin mielettömän hienoa! Ensinnäkin useat taidot ovat edenneet harppauksin eteen päin, eikä ajatukset ensimmäisestä kokeesta ole enää ollenkaan utopistisia. Toisekseen on hienoa nähdä miten hienosti Mörkö pystyy keskittymään häiriössä. Kolmannekseen on kiva todeta että Mörköllä riittää sekä kuntoa kaksiin peräkkäisiin treeneihin että työmotivaatio pysyy korkeana vaikkei nälkä enää vauhditakaan tekemistä.

Seuraavaksi pitkälle lenkille, vaikka tekisikin mieli jäädä katsomaan telkkaria. Mörkö on ansainnut palauttavan lenkin ja Ozzy taasen on oikeutettu johonkin aktiviteettiin tänään. Joten kahvikupponen naamariin ja lenille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti