maanantai 3. maaliskuuta 2014

Naksutin-kriisi!!!

Olen naksutellut, tai paremminkin sheipannut kohta kaksi vuosikymmentä. Topin kanssa tutustuin tähän huomattavasti koiraystävällisempään koulutustapaan kuin mitä vielä silloin koulutuskentillä vallitsi. Tosin silloin ei tunnettu naksutinta vaan pilli. Aika monta vuotta kuljin pilli suussa. Ihan hyvin sitä pystyi puhumaan pilli suussa ja tarvittaessa vielä pitämään koiran namejakin suussa säilössä samaan aikaan.

1998 Cruftsin matkalla harvoja ostoksiani oli naksutin. Pakkohan tuollainen harvinaisuus oli ostaa kun oli siihen mahdollisuus - Suomessa kun naksuttimet olivat vielä harvinaisuus. Niin on Ticon, Ozzyn ja Mörkönkin kanssa opeteltu asia jos toinenkin samaa naksutinta käyttäen. Naksutin on minulle vähän niin kuin avaimet tai kännykkä. Aina mukana.

Eilen se sitten iski - KRIISI! Havaitsin naksuttimen kielen väsyneen niin paljon ettei naksuttimmista lähtenyt suhinaa kummempaa ääntä. Olin vuosien ajan sivusilmällä katsellut varanaksutinta, mutta joko ne eivät ole käteen sopivia tai sitten ääni on jotain aivan karmeaa. Yhden naksuttimen olin kuitenkin ostanut... ja niinpä kaivoin sen eilen esiin. Naksutin oli aivan liian suuri käteeni, ääni karsea ja kaiken lisäksi naksutin kilisi ja kolisi koko ajan. Voi argh!

Tänään toko-treeneissä kysyin osittain vitsillä kouluttajalta, että sattuisiko hänellä olla myynnissä rikkimenneen tyylistä naksutinta. Ei ollut, mutta hetken päästä kouluttaja palasi luokseni tuoden SAMANLAISEN naksuttimen hänen omista kokoelmistaan! Voi onnen päivää :) Onhan tässä naksuttimessa aika terävä ääni, mutta se kertonee ainoastaan siitä ettei käyttökilometrejä ole pahemmin. Eikä ääni haittaa, kuuluupahan selkeästi. Ja on sopiva omaan käteeni.

Treenien teemana oli sivulletulo, hyppy ja (liikkeestä) seisominen. Sivulletuloja tehtiin eri suunnista ja itse koitin olla tiukkana kriteerin suhteen - reittä vasten ei hypitä. Kun itse vaan muistan olla tarkkana kriteerisä, niin Mörkö alkaa tarjoamaan enemmän oikeaa sivulle tuloa. Aika yllättävää ;) Täytyy vain päättää pitää tehtävä itselleni helppona: treenataan sivulle tuloa yksittäisenä liikkeenä jolloin minun on helppo keskittyä kriteerin ylläpitämiseen.

Hyppyä tehtiin muutaman kerran tarketille. Mörkö irtosi ihan hyvin, joskin tarvitsee vielä toistoja runsaasti. Toisella kierrosella tehtiin esteen taakse pysäytyksiä, näissäkin Mörkö oli ihan pätevä kaveri.

Loppuun tehtiin seisomista. Tein tätä sekä peruuttaen että oikein päin kävellen. Mörkö teki alkuun todella napakoita pysähtymisiä. Kun väsymys / turtumus alkoi hieman painamaan, Mörkö tarjosi seisomisen sijaan istumsita ja maahan menoa... Tässä kohtaa pidettiin pieni tauko ja loppuun vieä muutama tosi napakka pysäytys. Palkkasin vaihtelevasti heittämällä namin taakse, etujalkoihin tai kävin viemässä namin koiralle. Pysähtymiset alkavat olla ihan kivoja, joskin pitää vielä vahvistaa oikeaa toimintaa paljon. Kuvioihin tulisi ottaa pikkuhiljaa myös koiran kiertäminen. Tällä hetkellä Mörkö kestää sen että menen kyljen tasolle kummallakin puolelle tai tulen seisomaan ihan viereen. Taakse en pysty kuitenkaan vielä menemään. Pystyn myös ottamaan etäisyyttä useita metrejä, mutten ole nähnyt vielä tarpeelliseksi tehdä koemaista suoritusta vaikka alokas-luokan osaset alkavatkin olla jo kasassa. Liikkeestä seisominen on ollut itselleni Ticoa lukuunottamatta haasteellinen opetettava asia, ja Mörkön kanssa en halua ottaa riskiä hyvin alkaneen alun jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti