torstai 31. lokakuuta 2013

Rallyssa ratatreenit

Ozzyn kanssa taas kävellen rally-treeneihin. Vaikkei treenien anti sisällöllisesti ehkä kovin kummoinen olekaan, niin aivan parhautta on se että treeneihin menee vajaa 10 minuuttia kävellen. Helppoa, mukavaa ja saa koirakin notkistettua lihaksensa ennen ja jälkeen treenien. Tykkään!

Treeneissä oli ratatreenit. Samaan aikaan omaa vuoroaan odottelevat koirat tekivät käytösruutuja. Tuli ihan kivan kattavasti tehtyä eri variaatioita (6/9), ajallisesti käytösruudun kesto oli 1-2min. Ozzylla sujuu mukavasti maassa olo sekä seisomine, eikä edes ole väliä onko sivulla vai edessä. Mutta se istuminen... Ozzylla ei vain tahdo enää takapään lihaksisto olla siinä kunnossa että kestäisi istua minuutteja ryhdikkäästi. Joten istumisia tein puolen minuutin pätkissä edessä ja sivulla. Täytyy vain toivoa ettei SM-kisoissa ole käytösruudussa istumista... parin muunkin asian lisäksi ;)

Itse rata meni tosi hyvin. Lähdössä Ozzy oli yhteistyökykyinen ja lähti heti liikkeellekin iloisesti. Säännöllinen treeni on siis auttanut lähtöihin, aivan niin kuin aavistelinkin. Houkutuskin meni poikkeuksellisen rennosti, houkutuksessa Ozzy on perinteisesti alkanut jännittämään. Oikealla tekeminen oli myös oikein mukavaa. Ylipäätänsä Ozzylla oli kierroksia aivan liikaa ja tekeminen sen mukaista, eli säheltämistä. Mutta paljon parempi näin kuin jännittävä koiruus.

Lopussa tehtiin vielä kaksi edessä peruuttamista. Ensimmäisellä toistolla Ozzya selkeästi jännitti lähettyvillä riehuva koira, toisella toistolla ei riehuva koirakaan saanut enää ajatusta pois tekemisestä. Tämän liikkeen kanssa alan olla luottavainen että se onnistuisi myös kisoissa.

keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Vuh!

Sanoi Mörkö kun innoissaan omaa agilityvuoroaan tänään odotti. Mörkö ei pahemmin ääntä pidä, joten se että pääsee edes se pieni "vuh" on jo Mörköltä tosi paljon. Ainakin toinen on innoissaan :)

Ennen treeniä käytettiin 20 minuuttia treenikaverin kanssa lämmittelyyn. Mukava hetki kun samalla pystyy höpisemään viikon kuulumiset ja muutenkin asiasta ja asian vierestä. Koirat pistivät rallaten, hauska pari. Treenien alkuun koirat takaisin autoon ja radan rakentamiseen. Ratana oli suhteellisen suoraviivainen rata, missä oli hyppyjen lisäksi A-este ja puomi. Juuri sitä mitä kaipasinkin! Rata missä voi antaa mennä vauhdilla, ja saatiin treenattua myös puomiakin tauon jälkeen. Mukavaa, vauhdikasta ja ennen kaikkea helppoa!

Hyvillä mielin siis koira autosta ja 10 minuuttia lisää kävelyä. Tähän perään otettiin Mörkön kanssa vielä kolme spurttia (~100m), kiva huomata että spurttien pituuttakin on voinut hieman kasvattaa. Mörkö juoksee tosi hyvin edellä koko ajan, tämäkin on parantunut.

Lämmittelyjen jälkeen otin kolme kertaa pujottelun namikipolle. Homma sujui rutiinilla ja Mörkö sai extraherkkuna hieman cesariakin. Pujotteluprosentti on 161/191 (=84,3%).

Omalla vuorolla otin ensin puomin pelkästään, palkka jätettiin odottamaan puomin päähän. Mörkö meni nousun laukalla ja muuten ravilla, mutta asenne vaikutti olevan ihan ok. Joten ei kun suorittamaan 14 esteen rataa. Tehtiinkin rata sitten kahteen kertaan, toinen kerta hyvin kevyin muutoksin. Sunnuntain koulutuksesta oppineena en tehnytkään valssia joka väliin, vaan käytin persjättöä. Pahalta se tuntuu, mutta koko ajan vähemmän pahalta. Mörkö kuitenkin ohjautuu hyvin näinkin. A-esteellä oli tosi kauniin kontaktit, mistä palkka kummallakin kerralla. Hieman olin itse hämmennyksissä, kun toisaalta Rannikko sanoi etten saa jättää Mörköä yksin esteen jälkeen ja nyt taas patistettiin pitämään liike yllä. Totuus siis jossain siellä välissä, täytyy vain etsiä se meille sopiva tapa. Puomit paranivat joka toistolla, viimeisellä kerralla Mörkö meni laukalla tasaisen osan loppuun saakka.

Erittäin hyvä mieli treeneistä :)

Treeinen jälkeen äkkiä kotiin ja vielä puolen tunnin lenkille Mörkön, Ozzyn ja Möttösen kanssa. Jos nyt ei Mr. Mörkölle lämmittelyt ja verryttelyt riitä niin sitten laji on meille väärä. Mörkö ei onneksi ole oireillut että kipuilisi nyt kun treeniä on kovennettu, mutta kyllä jännityksellä seuraan mihin suuntaan vallitseva olotila siirtyy. Toivottavasti Mörkö pysyisi nyt kuitenkin terveenä ja treenauskykyisenä!

sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Timo Rannikon koulutuksessa - persjättöjä ja rytmitystä

Tänään piti oilla koiratäyteinen päivä, mutta monesta syystä päätin jättää Ozzyn rally-tokokisat väliin ja keskittyä ainoastaan Mörkön kanssa agilityyn.

Ozzyn päivä eilisessä näyttelyssä oli paljon pitempi kuin olin alkujaan kuvitellut. Joten kotiin saapui niin väsynyt omistaja kuin koirakin kahdeksan aikoihin. Jo illalla mietin seuraavan aamun kisan järkevyyttä, sillä mestari-luokan rataantutustuminen oli jo 8.30 ja kisapaikallekin ajoi reilun tunnin. Tämä olisi tarkoittanut kuudelta heräämistä. Niinpä illalla laitoin kellon soimaan kuudelta ja toivoin että talviaikaan siirtymisen myötä saatu extra tunti olisi auttanut... mutta ei. Herätyskellon pärähtäessä päätäni särki ja muutenkin oli tosi vetämätön olo, joten käännettiin Ozzyn kanssa kylkeä ja jätettiin kisat väliin. Edelleen olen sitä mieltä että päätös oli oikea, Ozzyn kuorsatessa syvää untaan vieressä. Ei pappa jaksa enää täysiä viikonloppuja täysillä. Olisihan se ollut kiva saada yksi startti alle ennen SM-kisoja, mutta ei startillakaan tee mitään jos lähtökohtaisesti ei olla "kisakuntoisia".

Joten Mörkön kanssa suunnattiin puolilta päivin hallille. Aloitettiin ensin tutustumalla Timo Rannikon suunnittelemaan rataan. Radassa oli sellainen hauska piirre, että alku oli mukavaa rallattelua ja loppu jo todella haastavaa. Kaiken tasoisille koirakoille siis ihmeteltävää radalla. Ennen kuin otettiin koirat mukaan, niin käytiin rata vielä lävitse Rannikon kanssa hänen näyttäessään useita eri ohjausvariaatioita eri paikoissa. Aika hyvin olin onnistunut poimimaan toimivia ohjausratkaisuja itsekin, mutta muutamassa paikassa olin kyllä mennyt myös tosi onnistuneesti metsään. Päivitetty suunnitelma päässäni lähdin lämmittelemään Mörköä.

Noin 20 minuutin lämmittelyn jälkeen oli meidän vuoro. (Löysin tosi kiva hiekkapohjaisen pätkän missä pystyy pitämään koiraa hyvin irti, ja siellä oli hyvä ottaa spurtteja yms). Alku meni oikein hyvin, Mörkö teki A :n vanhaan hyvää malliin (pari viikkoa sitten varoi A :n alastulossa) ja ohjasin suoraviivaisesti koiraa minne pitikin. Esteet 6-9 oli ensimmäinen "hukkapätkä" meille, sillä olin päättänyt tehdä itselleni vaikean ohjauskuvion mukaan perusvalssin sijaan. Kaipa noita voisi yleisesti kutsua persjätöikse, eli eri variaatioita ohjauskuvioista missä koira vaihtaa takana puolta. Vähän noita on tullut kyllä harjoiteltua, ja vaikealta tuntuikin.

Onnistuneen suorituksen jälkeen skippasin puomin ja pujottelun, sillä halusin hieman säästellä Mörköä kun sen agility-kunto on kuitenkin hiukan heikko tällä hetkellä. Hyppy-hyppy-putki sarjaan olisi voinut tehdä saksalaisia, mutta koska Mörkö ei tuntunut tänään irtoavan kovin hyvin (onko kipua?) niin päädyin toisenlaiseen ohjaukseen - vain tajutakseni että jälleen minun pitää vaihdattaa koiran puolta takanani. Ja vaikeata oli jälleen, minulle. Olen ihan selkeästi jäänyt liikaa valssiin kiinni, pitää ottaa nuo persjätöt mukaan ohjaustekniikkana sillä siinä pystyn vaihtamaan koiran puolta ilman pienintäkään järruttelua (mitä valsseissa on aina jonkin verran).

Tämänkin kohdan mennessään sujuvasti päädyttiin loppupätkään, missä suurimmaksi teemaksi nousi RYTMITYS. En saa jättää Mörköä yksin! Agility on yhteistyötä! Tässä pari hyvää ohjenuoraa tulevaisuudelle. Ensin merkkaus, sitten päästö hypylle, odota koiraa ja ota koira mukaan. Kun maltoin odottaa ja ottaa Mörkön mukaan, niin sen laukka oli tehokkaasti eteen päin menevää. Jos jätin koiran yksikseen ja menin odottamaan kauemmaksi koirasta niin koiran pari ensimmäist laukka-askelta olivat enemmänkin ylös päin suuntautuvia kuin eteen päin ohjautuvia.

16 minuuttia ajastamme oli ohitse, itsellä oli hiki päällä ja Mörkökin vaikutti tehneeltä. Nyt kun vielä tietäisi oliko Mörkön "vaisuus" ennemminkin agility-kunnon loppumista vai kivusta johtuvaa... Ei Mörkö missään nimessä hidas ollut, mutta loppua kohden kuitenkin normaalia tahmaisempi. Nyt Mörkö on nukkunut tunteja takki päällä ja tulen seuraamaan tarkasti Mörkön käyttäytymistä tämän päivän ja huomisen ajan. Toivon kyllä kovasti ettei olisi kipua, sillä sitten kyllä soimaan itseäni jälleen viikkoja...

lauantai 26. lokakuuta 2013

Ozzyn kanssa Lahti KVssa

Talvikauden ensimmäinen sisänäyttely, jee! Tykkään itse niin paljon enemmän sisänäyttelyistä kuin ulkonäyttelyistä. Ulkona saa aina jännittää näyttelyaamuun saakka, että sataako, tuuleeko vai onko liian kuuma. Liian harvoin on hyvä. Vessat ovat usein sotkuisia ja paikanpäällä ruokatarjonta on mitä on joten useimmiten otan omat eväät mukaan. Sisänäyttelyissä useimmiten on kuivaa ja lämmintä, sekä kunnon ruokaa.

Päivän tuomarina toimi Satu Tanner, joka tuomaroi Ozzy ROP-veteraaniksi :) Ryhmistä ei sitten jäänytkään kerrottavaa jälkipolville.

Arvostelu kertoo näin:
Hyvä tyyppi, kaunis pää ja ilme. Hyvä purenta mutta huonokuntoiset hampaat. Kaunis ylälinja joka kuitenkin ajoittain jo pettää. Riittävästi kulmautunut edessä ja takaa. Hyvä rintakehä ja luusto. Toivoin pidemmät sivuaskeleet. Liikkuu hyvin edestä ja takaa. Laadultaan erimoinen turkki joka voisi olla hieman lyhyempi.

Kehä oli kivan kokoinen, mutta kovin kovin liukas. Niin lattia kuin kehään levitetyt matotkin. Tiedä sitten johtuiko tuosta Ozzyn varovaisuus liikkeessä. Isossa kehäss Ozzy oli oikein reipas, välilä hieman turhankin innokas. Kiva viedä tuollaista innokasta koiraa kehään :)

perjantai 25. lokakuuta 2013

Toko2sta paljon mietittävää mukaan

Mörkön kanssa jälleen iltavuoroon, suuntanan piirin järjestämä Toko2 missä oli tuuraaja kouluttajana. Tunnin sisältö oli aika erilainen kuin aikaisemmin kouluttaen puhuessa paljon - asiaa. Pitkästä aikaa (siis vuosiin) jouduin tosissani kuuntelemaan kouluttajaa ja miettimään hänen viestiään. Hyvä kouluttaja, jolla paljon painavaa asiaa! Täytyy seuraavaksi selvittää kuka tämä vieraileva tähti oli ;)

Homma aloitettiin leikkimällä muutaman minuutin ajan, jotta koirien lihaksen saatiin lämpimäksi. Mörkö leikki pätkittäinä hyvin, mutta kentällä olleet agility-esteet myös häiritsivät selkeästi keskittymistä.

Heti tähän perään otettiin luoksepäästävyys ja paikallaolo. Päätin heti että teen lyhyemmältä matkalta paikallaoloa, kun viimeksi Mörkö kerta lähti liikkeelle. Nyt tähän oli vaara uudestaan kun oli kierrokset jälleen korkealla. Luoksepäästävyydessä ei ongelmia ja tästä keskytettyyn paikalloloon. Mörkö meni hyvin käskystä maahan,jäin noin kolmen metrin päähän. Onneksi, sillä naapurin koira lähti paikaltaan heti alkusekunneilla. Hieman Mörkö oli levoton, mutta pysyi paikallaan. Kävin palkkaamassa maahan ja uudestaan kolmen metrin päähän. Palkka maahan, hyvin ylös käskyllä.

Seuraavaksi katsottiin liikkeestä seis. Näytin omaa tapaani, eli peruutan itse. Kouluttaja oli kovasti sitä mieltä että tästä vaiheesta voidaan siirtyä eteen päin ja painosti (eli kannusti) kokeilemaan sitä että koira kulkee jossain vierellä ja siitä omalla kropalla koiran etenemisen blokkaus ja palkka. Pienen tuumaushetken jälkeen kokeilin tätä, ja sujui erinomaisesti! Viitisen minuuttia tehtiin tätä, koira molemmilla puolella ollen. Välillä myös edessä pysäytyksiä.

Katsottiin myös liikkeellelähtöjä, missä itse sain kovasti noottia liian vauhdikkaasta "hiihtämisestä". Ja totta se oli, että kun maltoin lähteä liikkeelle tarpeeksi hallitusti (=hitaasti) niin Mörkö seurasi tosi nätisti ja piti paikkansa erinomaisesti.

Loppuun kaksi hyppyä. Käytin targettia, joten tässä ei ollut ongelmia. Näitä pitäisi tehdä lisää kyllä.


torstai 24. lokakuuta 2013

Ozzyn rallailut - extrana hyppytekniikkaa

Ozzyn vuoro päästä jälleen rallaamaan. Itse suunnittelin treenien jälkeen vielä siivoavani kotona... mutta niin vain löytyi mielekkäämpää tekemistä kaverin ollessa yllätteän estynyt menemään omalle hyppytekniikkatunnille. Joten pikainen suunnitelmien muutos, ja molempien koirien autoon pakkaus.

Ozzy treenaili molemmin puolin seuraten pyörähdystä. Vasemmalle pyörähdys on selkeästi kankeampi kuin oikealle. Sitten teimme meille uutta juttua, eli istu - askel vasempaan - istu oikealla seuraten. Yllättävän hyvin sujui. Jatkettiin uudella linjalla kun tehtiin jätä koira ja liikkeestä kutsu. Tässä ei ollut mitään uutta muuten, tokosta tuttu liike. Väleissä treenailin asennonvaihtoja ja takapään käyttöä. Lopuksi muutaman kyltin häiriörata.

Ozzy vaatteisiin ja autoon. Erittäin vauhdikas siirtyminen hyppytekniikkaan. Mörkö mukaan ja vaatteista riisuminen.

Ensin meinasin kohteliaasti kieltäytyä hyppytekniikkatreenimahdollisuudesta, koska Mörkö teki jo eilen agilityä. Sitten kuitenkin päätin mennä tuonne saadakseni kommentit Mörkön hyppäämisestä, että näkyykö siinä mitään ihmeellistä.

Ensin tehtiin perussarjaa. Hyppytekniikka ok, mutta koira puoltaa hypyissä hieman oikealle. Viesti vietäväksi osteopaatille. Set pointissakaan ei ongelmia, joskin Mörkö oli hitusen vaisu. Tämä taas saattaa johtua monesta asiasta. Pitkä tauko hyppytekniikkatreeneistä, pitkä tauko treeneistä ylipäätänsä, "pullossa kasvaneelle" muutakin ihmeteltävää.... tai sitten ihan fyysinen kipu / kinnaus.

Kyseltyäni kaiken keksimäni kouluttajalta yhteenveto on seuraava: treenata voi, helppoja asioita kevyesti. Jos oireet palaavat tai vauhti jälleen hidastuu niin harjoitteluun tauko kunnes on käyty osteopaatilla. Suositteli myös toisella fysioterapeutilla käymistä, että saisi toisien sormien mielipiteen.

keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Mahtavuutta!

Tänään taas Mörkön agilitytreenipäivä. Koska viime viikkoisista treeneistä ei ilmennyt mitään ongelmia selän kanssa, niin uskalsin tänäänkin mennä treeneihin. Päätin ennakkoon etten tee kontakteja. Tässä päätöksessä pysyin. Samoin päätin, etten tee pujottelua kuin korkeintaan kaksi kertaa. Tässä päätöksessä en valitettavasti pysynyt. Tässä siis itsellä paikka kehittyä.

Tällä kertaa sain mahdollisuuden tutustua tämän kauden kolmanteen kouluttajaan. Täytyy kyllä sanoa, että jos tänä vuonna ei kehitystä tapahdu omien tavoitteiden kanssa niin siinä tapauksessa saa kyllä pitkään hiljaisuudessa tuijotella peiliin. Kolme erittäin tarkkaa kouluttajaa. Kolme kouluttajaa, jotka ymmärtävät ohjauksen päälle ja voivat edistää ohjausteknisesti meitä. Kolme kouluttajaa, jotka jakavat saman "kultaisen langan" eli eivät opeta ristiin. Ihan huippua!

Alkuun kävin Mörkön kanssa hölkkäämässä vartin verran. Suurin osa matkasta mentiin sellaista vauhtia että Mörkö pysyi ravilla. Pari lyhyttä spurttia ja taas hölkällä hallilla. Oman vuoron aikana tehtiin 15 esteen rata neljässä osassa. Radalla suoritettiin pujottelu kolmeen kertaan, kolmesta eri sisäänmenokulmasta. Omasta toiveesta kouluttaja palkkasi namikippoon aina pujottelun jälkeen.

Alkuun tuunattiin hieman omaa ohjauskuviotani. Yksi askel lisää, rintamasuunnan tarkistus ja vastaisen käden käyttö mukaan. Eipä ole tullut pahemmin aikaisemmin tuota käytettyäkään. Ihan tajuton vauhtiero Mörkön suoritusnopeudessa verrattuna omaan alkuperäiseen ohjaukseeni! Sitten keskityttiin pujotteluun enemmän. Sisäänmenot 90 astetta vasemmalta, 90 astetta oikealta ja suoraan. Oma linja molemmin puolin pujottelua. Ensimmäisessä pujotteluun menossa olin itse huolimaton ja tyrkkäsin Mörkön väärään väliin :( Tämän jälkeen loput toistot menivätkin loistavasti. Loppuun tehtiin vielä kerta niin että tein persjätön pujottelussa - ja Mörkö pujotteli kiltisti kupille! Ihan huippua uudestaan!

Hieman turhan rankkojen treenien jälkeen hoidin kolkuttavaa omatuntoa palaamalla heti oman vuoroni jälkeen kotiin ja lähtemällä koirien kanssa lenkille. Pidin lenkin aikanakin Mörköllä ja hallilla päälle laitettua fleeceä, ettei nyt varmasti tule kylmä. Sisällä vaihdoin kastuneen fleecen BOTiin.

Mörkö oli aktiivinen ja leikkisä treenien jälkeen, ihan selkeästi sekin oli hyvällä tuulella :)

Pujotteluprosentti kahden kuukauden tauon jälkeen 158/188 (84,0%).

perjantai 18. lokakuuta 2013

Taitavina Toko2-kurssilla

Eilen jäi Ozzyn rally-tokotreenit väliin, kun oma olo oli vetämätön. Ei kuumetta sentäs, mutta päätin kuitenkin antaa itselle aikaa ja lepoa. Joten Ozzyn pettymys oli tänään vieläkin suurempi, kun se tajusi että Mörkö pääsee treenaamaan...

Poikkeuksellisesti aloitettiin Mörkön kanssa treenit kävelemällä kotoona treenipaikalla. Vaikka laitoin ylimääräisen kerraston vaatteita, niin silti meinasi järki jäätyä. Kylmyys piti huolta että vauhti pysyi rivakkana, joten Mörkö sai kunnon 40min alkulämmittelyn. Hallilla sitten saikin vähentää vaatetta, sen se teettää kun ei joudu olemaan tuulessa.

Aloitettiin luoksepäästäväisyydellä ja paikalla makuulla. Mörköä ei häiritse yhtään naamakarvoja hiplaava "tuomari", hyvä niin. Paikalla olossa tapahtui tänään se mitä en olisi halunnut tapahtuvan - Mörkö nousi, ensimmäistä kertaa. Joten nyt sitten vaan takaisin päin treeneissä ja hitaasti uudestaan pidentämään aikaa tai matkaa. Mörkö oli kyllä aivan väärässä mielentilassa kun oltiin juuri tultu halliin, eli tämäkin pitää minun osata ottaa paremmin huomiioon tulevaisuudessa.

Seuraavaksi tehtiin liikkeestä maahan. Ensin tein joitakin toistoja itse peruuttaen ja lopussa vielä pari ihan seuraamisesta maahan. Mörkö heittäytyy hellyttävän nopeasti maahan. Seuratessa ottaa joskin hieman etäisyyttä, mutta vähemmän kuin aikaisemmin. Samoin asento on hitusen vino, mutta tuo ei haitanne tässä vaiheessa.

Ensimmäistä kertaa päästiin tekemään seuraamista käskytettynä. Ensin tehtiin ainoastaan suoraan seuraamista tempon muutoksilla ja liikkeestä seis :llä. Tämän jälkeen vielä toinen lyhyt setti mihin mahdutettiin käännös oikeaan, täyskäännös, käännös vasemoaan ja liikkeestä seis. Olin todella yllättynyt kun kouluttajan mielestä käännökset olivat siistejä. Oikealla tiellä olen siis käännösten kanssa.

Katsottiin pikaisesti myös liikkeestä seiso. Tätähän en ole tehnyt pitkään aikaan, joten olin yllättynyt ettei Mörkö tarjonnut enempää maahanmenoa. Muutaman toiston jälkeen (itse peruuttaen) Mörkö teki tosi kivoja stoppeja. Näitähän en voi määrällisesti paljoa treenata kerrallaan, koska Mörkö tarvitsee muissa tehtävissä suurempia nameja löytääkseen herkut.

Tästä päästiin sujuvasti kaukokäskyihin, ja näytinkin missä mennään. Istu - maahan - istu on ihan kivat, etäisyys noin puoli metriä. Joskaan en ole tätä(kään) pahemmin treenannut joten ei Mörkö oikeasti osaa. Samoin näytin vielä istu - seiso - istu ja maahan - seiso - maahan, ja sain hyväksynnän valitsemalleni tiellä. Seisomista Mörkö ei osaa muuten kuin nenä namissa.

Lopussa käytiin läpi erilaisia tapoja treenata takapään hallintaa. Mörkölle tulee jo agility 2on2offista pohjaa takapään hallinnalle, mutta tämän lisäksi sain muutamankin erilaisen idean miten takapäätä voi treenata lisää. Mörkö siirtää itseään selkeästi paremmin vastapäivään (eli sivulle tulo) kuin myötäpäivään. Ei sinällään ihme, kun ei toiseen suuntaan ole tainnut ikinä olla tarvetta moiseen jumppaan. Kouluttajalta saatiin myönteistä palautetta, että Mörkö tietää omistavansa myös takakintut. Vaikka hiukka olen tätä välillä epäillytkin :)

Kotiin saatiin autokyyti ja tämän jälkeen kaikkien kanssa vielä iltalenkille, mikä toimi Mörkölle siis loppuverryttelynä. Nyt on väsynyt pikku-leijona tuhisemassa jaloissa.

keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Treenaamaan! Kevyesti!

Tänään olin niin iloinen pelkästä tietoisuudesta että päästään treeneihin, että iltapäivästä harjoittelin Mörkön kanssa liikkeestä maahan menemistä ja seuraamista ja Ozzyn kanssa merkille lähetystä. Mörkön seuraaaminen oli parasta mitä Mörkö on tähän mennessä tehnyt! Ei käännökset oikeaan ole edelleenkään niin tiiviit kun haluan, mutta kyllä tuolla suorituksella kehtaisi jo kisoihin mennä. Ozzyn merkki.... vaatii yleistämistä, yleistämistä ja yleistämistä.

Agilitytreeneihin lähdin hyvissä ajoin, kun ollaan sovittu treenikaverin kanssa tekevämme kunnon lämmittelyt ennen treenejä. Nyt kun treenit ovat illan viimeiset kerkeään tekemään perusteellistakin perusteellisemmat lämmittelyt työn ja treenin välissä. Niinpä tehtiin reipas 20min kävelylenkki, minkä jälkeen Mörkö jäi odottelemaan BOT päällä autoon. Rataantutustumisen jälkeen kävin vielä hölkkäämässä 10min tehdän muutaman nopean spurtin. Ainakin ohjaajalla oli lämmin.

Ratana olisi ollut tosi kiva paljon takaakiertoja sisältävä kokonaisuus, mutta koska halusin ennemmin painottaa vauhtia kuin tekniikkaa niin tein radasta helpomman version meille. Ja Mörköhän pisti menemään! Mörkö liikkui vauhdille, hyppäsi rennosti (rimat 25cm) ja irtosi hyvin. Ainoa hidastelu oli A :n alastulossa, toki jälkeen päin ajateltuna olisi pitänyt jättää A kokonaan suorittamatta.... Hyvä mieli jäi, varmasti meille kummallekin ja neljä minuuttia myöhemmin Mörkö oli jälleen BOTissa autossa matkalla kotio.

Kotona lähdin vielä koirien kanssa reippaalle puolen tunnin jäähdyttelylle. Tämä tuntuu hyvältä rutiinilta, mistä yritän pitää kiinni tästä eteen päin.

perjantai 11. lokakuuta 2013

Mörkö toko2-kurssilla

Koska saatiin treenilupa, niin otin kevyen startin tokoillen. Piirin tokon kurssi alkoi jo viime viikolla, missä käytiin lähinnä vain koeastamassa muistaako Mörkö mitään. Tänään sitten lähes täysillä treeneissä.

Treenit aloitettiin luoksepäästäväisyydellä ja paikalla ololla. Mörkö istui patsaana sivulla kun kouluttaja kävi pikaisesti koiraa silittelemässä. Tämän jälkeen otettiin omaan tahtiin paikalla oloa. Otin ensimmäisen paikallaolon lyhyellä matkalla, kestoa noin puoli minuuttia. Toisen paikalla olon taas täydellä kisamatkalla, mutta kestoa muutamia sekunteja. Loppuun vielä pari kertaa sivulla maahan - istu toistoa. Mörkö tippui maahan kuin kivi, istumaan nousussa tarvitsi käsiavun - eikä ihme kun en ole tuota vielä Mörkölle opettanutkaan.

Tämän jälkeen pureuduttiin noutoon. Hetsasin Mörkön ja heti kapulan ja päästin Mörkön perään. Mörkö meni laukalla kapulalle ja tuli ravilla takaisin. Tähän kouluttaja sanoi muutaman ihan varteen otettavan vinkin

  • Mörkölle kapula on tällä hetkellä palkkio, sillä ei siis ole mitään syytä tulla vauhdilla takaisin.
  • Ei siis enää hetsauksia kapulalla.
  • Ennemmin pitää nyt etsiä lelu tai makupala mikä on vieläkin parempi palkka kuin kapula
  • Yksi vaihtoehto on hommata toinen samanlainen kapula, ja tehdä näillä kahden lelun leikkiä
  • Rinnalle myös kapulanpitotreeniä
Muiden käydessä läpi noutoa, treenailin Mörkön kanssa kapulan pitoa perusasennossa. Useita lyhyitä toistoja ja pari hieman pidempääkin pitoa. Oikein mainiota Mörkö! Näitä pitää treenailla lisää.

Loppuun luoksetulo. Mörkö jäi odottamaan hyvin, tuli kutsusta melkein loppuun saakka laukalla ja sivulle lisäkäskyllä. Täytyy tehdä myös muutamia "vauhtiluoksetuloja" jotta saisin Mörkön laukalla sivulle saakka.

Pätevä poika tarjosi myös sivulletuloa oikeastaan koko ajan kun odoteltiin omaa vuoroamme. Palkkailin näitä sitä mukaan kun Mörkö teki nättejä sivulle tuloa. Välilä oli pakko ottaa Mörkö syliin taukoilemaan, ettei koira olisi koko tuntia vain tehnyt sivulletuloa :)

torstai 10. lokakuuta 2013

Rally-kurssilla, osa 1

Eilen sattumalta huomasin että ensinnäkin ihan tässä kodin lähellä on koirakoulu. Toisekseen siellä oli alkamassa VOI/MES-tason rally-tokokurssi. En miettinyt hetkeäkään kun Ozzyn kurssille ilmoitin. Tätä olen oikeastaan etsinytkin! En tiedä mistä Ozzyn lähdössä jännittäminen johtuu, mutta treenaamattomuus / yksin treenaaminen ei taatusti asiaa paranna. Muutenkin meille tekee hyvää saada enemmän rutiinia liikkeisiin.

Niinpä tänään suuntana Koirakoulu Kontakti. Aivan parhautta on se, että kävelen paikan päälle noin kahdeksassa minuutissa. Erinomainen alkulämmittely ja loppuverryttely! Ozzy oli hieman ihmeissään kun lähdettiinkin kävelemään treenivarusteissa, mutta paikalle päästyämme koiruus oli ihan oikeassa työmoodissa.

Kurssilla käytiin neljä kylttiä lävitse: tulppaani, valkovuokko, istu-seiso-kierrä koira ja seiso-kierrä koira. Näissähän ei ole meille mitään uutta, mukavaa vaihtelua oli muiden koirien tuoma häiriö. Lämmittelyksi tehtiin seuraamista oikealla puolella ja sitten yksittäisten kylttien pariin. Tulppaani ja valkovuokko sujuivat hyvin ja samalla tuli venyteltyä ja jumpattua koiran molemmat kyljet. Istu-seiso treeni oli hyvää muistuttelua Ozzylle ja teinkin tätä molemmin puolin. Ozzylle ei ole ollut aikaisemminkaan ongelma että sen ympäri kävellään, mutta hyvää tämänkin vahvistaminen teki.

Loppuun tein kaksi merkille lähetystä, tämä ei vielä toimi. Ozzy kyllä lähtee, mutta valitsee randomilla "merkin". Täytyy itse hieman tuumata miten merkin erottelua lähden opettamaan. Ehkä tässäkin maltti on valttia ja pikkuhiljaa lisätä kylttejä ja muita häiriöitä merkin lähettyville. Samoin tein pari edessä peruuttamista, palkitsin lyhyistä peruuttamisista että sain palkattua hyvästä vauhdistakin.

Kotona tein fyssarin määrämät harjoitteet Mörkön kanssa (niin kuin olen tehnyt päivittäin) ja samoilla innoilla vielä treenasin joitakin toistoja sivulle tuloa ja paikalla kääntymistä oikealle ja vasemmalle. Samaa myös parin askeleen seuraamisella, käännös ja seis. Kivasti Mörkökin teki ja oli oikein mukava huomata että takapään käyttökin on aktiivisempaa kuin ennen.

Treenilupa!

Monta viikkoa hiljaiseloa treeneistä... ja tänään saatiin lupa palata normaaliin rytmiin Mörkön kanssa :) Totta kai pitää aloittaa rauhallisesti, ja muutaman viikon päästä on vielä kontrollikäynti minkä jälkeen sitten tiedetään onko selkäongelmat lopullisesti selätetty.

lauantai 5. lokakuuta 2013

Partisten rally-tokopäivä

Päivänä eräänä mietin miten saataisiin laskettua omistajien rimaa lajin suhteen, ja miten uusia koirakoita saisi tutustumaan lajiin. Tästähän kehkeytyi idea rally-tokopäivän järjestämisestä. Pääpaino oli alokasluokan asioissa, mutta Ozzykin pääsi mukaan koska tämä oli erinomainen häiriöharjoitus. 

Ozzy teki päivän aikana useita kehäänmenoja ja radan aloituksia. Jostain syystä kun liikkeessä pyydän Ozzyn sivulle niin koira suorittaa tehtävän iloisesti häntää heilutellen. Jos lähtö-kyltin luona pyydän sivulletuloa itse ollessa paikalla, niin ensinnäkin liike on tahmeaakin tahmeampi ja Ozzy näyttää lähinnä selkäänsä saavalta. Tämä heijastuu vielä alkumetriinkin, joten seuraavat liikkeet menee enmmän ja vähemmän penkin alle. Hyvää oli se että sain tätä väärää mielentilaa näkyviin ihan treeneissäkin (eli pelkästään oman kisajännityksen piikkiin ei tuota voi laittaa), huonoa että ylipäätänsä tällainen ongelma nyt meillä on. Olen itse päätellyt, että tässä on ollut liian monta kisaa suhteessa ryhmätreeneihin. Tänään siis paaaaljon kehääntuloja, mistä palkkaus pelkästä aktiivisesta sivulletulosta sekä heti liikkeellelähdön jälkeen. En varmastikaan saanut mielentilaa korjattua kovinkaan paljon paremmaksi, mutta keksin toimintatavan miten Ozzy ei painostu niin paljon.

Mestari-luokan liikkeistä treenailtiin myös kaikkia käännöksiä, puolen vaihtoja, edessä peruuttamista sekä merkille lähetystä. Käännökset ja puolenvaihdot sujuivat oikein mallikkaasti, selkeästi vähäinenkin treeni näkyy positiivisesti lähinnä iloisuutena ja itsevarmuutena. Peruuttaminen edessä onnistui myös (kaksi toistoa), vaikka selkeästi näki Ozzysta että uusi paikka ja ympärillä oleva häiriö hieman laskikin itseluottamusta. Erinomasta kuitenkin että Ozzy tästäkin huolimatta säilytti toimintakykynsä ja yritti ratkoa tehtävää niin kuin on opetettu. Sitten se merkille lähetys... tätä pitää vielä yleistää ja paljon! Ozzy lähti tosi kivasti lähetettäessä, mutta sillä ei ollut aavistustakaan minne olisi pitänyt mennä kun merkki olikin kylttien seassa. Onneksi omalla hallilla on setti kylttejä jemmassa, joten pitää vaan yrittää käydä hallilla treenailemassa merkkiä kylttien joukossa. En usko että liikettä saadaan SM-kisoihin tai partisten mestiksiin kuntoon, mutta työstetään nyt niin paljon kuin keretään. Kuukaudessa kerkeää kuitenkin tehdä paljon - jos vain tietää mihin panostaa. Ja nämä asiat ovat nyt itselleni selkeästi tiedossa!

Iloiset rallaajat :)