lauantai 8. helmikuuta 2014

Hyvät rally-tokokisat ja toko-treenit

Tänään piti koirien kanssa kiirettä - hyvällä tavalla :)

Rally-toko

Aamupäivällä suunnattiin Ozzyn kanssa Janakkalaan rally-tokokisoihin. En ollut varsinaisesti kisoista kovinkaan innostunut, mieluummin olisin jäänyt kotio nukkumaan ja lepuuttamaan urheilusta kipeitä lihaksia ;) Kun olin kuitenkin ilmoittautunut kisoihin, niin olihan niihin mentävä. Siitäkin huolimatta etten ole Ozzyn kanssa pariin kuukauteen treenannut muutamaa hassua kertaa enempää.

Rataan tutustuessani tein kaksi havaintoa. 1) Pia Heikkisen suunnittelema rata oli tosi kiva. 2) Kilpailurutiini oli aivan hukassa pitkän tauon jäljiltä! Huomasin ihmettelevänin alokasluokan kyltin kohdalla suoritustapaa (liikkeestä maahan...) ja muutaman kerran jouduinkin konsultoimaan kaveria. Radalla mietitytti eniten sarjahyppy (kuinka pahasti Ozzy lähtee lapasesta), liikkestä istu ja kutsu koira (istuuko se vai ei) ja edessä peruutus (onnitsunko luomaan Ozzylle niin rennon fiiliksen että se uskaltaa peruuttaa tarpeeksi). Käytösruutu aiheutti helpotuksen huokauksen, sillä asentona oli maahan.

Ozzy suoritti radan hyvällä fiiliksellä ja nopealla tahdilla. Muutamia huolimattomuus virheitä mahtui matkan varrelle (yhteentörmäyksiä) ja istu - käänny oikeaan - istu en ollut varma kerkesikö Ozzy mennä maahan ekasta istumisesta. Varmuuden vuoksi uusin... tosin katsojien kommentien mukaan turhaan. Sarjahyppy sai Ozzyn silmät säihkymään, mutta ei ollut mitään ongelmaa saada koira seuraavalle kyltille taas haltuun. Liikkeestä istu onnistui (jee!) mutta sen verran liike painostutti Ozzya että tulppaanissa keskittymiskyky herpaantui ja Ozzy haisteli kylttiä. Mitäs pienestä ja eikun eteen päin spiraaliin! Edessä peruuttamiseen Ozzy lähti reippaasti, mutta pysähtyi kyselemään "riittääkö?" kahden mitan jälkeen. Ystävällisesti pyysin vielä jatkamaan peruuttamista. Lopun kurvit ilman ongelmia maaliin. Liikkeestä maahan kyltin kohdalla piti kyllä pariin kertaan hengitellä syvään Ozzyn maatessa vieressä että menikös tämä kuitenkaan oikein ;)

Tässä vaiheessa pieni toive tuloksesta eli.

Käytösruutuun menin hyvillä mielin ja itsevarmana. Ozzy maahan ja käskyn alle. Kaikki menikin hyvin aina siihen saakka kun suorittava koira meni sarjahypylle. Ozzy jännittyi... ja kun suorittavalle koiralle sanottiin painokkaasti "SEISO!" niin Ozzy nousi kuin jousilta jaloilleen - vain tajutakseen tekemisensä tasan samaan aikaan kuin minäkin joten oma rääkäisynä "maahan!" ja koiran maahan tippuminen tapahtui täysin samaan aikaan. Loppuajan Ozzy pitikin tiukan kontaktin minuun ihan omatoimisesti.

Muuten tyytyväisenä suoritukseen ja päivitellen käytösruudun yllätystä radan viereen odottamaan tulosta. Mikä yllätys odottikaan, kun seinälle piirtyi 70 pistettä! Meidän ensimmäinen tulos MES-luokasta! Turha sitä on täydellisyyttä tavoitella kun vähemmälläkin saa saman hyödyn ;) Ei vaan... oikeasti olen tosi onnellinen. Olen tässä jo muutaman kerran miettinyt että eikö meillä kuitenkaan riitä taidot MES-luokkaan. Että näinköhän me saadaan koskaan tulosta. Nyt se on todistettu: tulos tuli ja taidot riittää!


Kotitreenit

Kotona hiukan keinua Mörkön kanssa. En ole uskaltanut nostaa vaikeusastetta nykyisestä kun onnistumisprosentti on liian kaukana 100%, ja rehellisesti sanottuna ei ole edes 80%. Hyvin Mörkö tekee, ja osa toistoista on superhienoja. Joukkoon mahtuu myös käsittämätöntä sähläämistä, joten jatketaan vielä tässä missä ollaan oltu pari hetkeä.


Toko

Illalla suuntana Mörkön piirin tokoon. Viime viikon yhteistyösolmu oli mielessäni ja hiukan jännitin mitä Mörkö ajattelee tokosta. Hyvin yhteistyökykyinen koiruus oli taas mukana :) Täytyy myöntää, että tänään tietoisesti välttelin mahdollisia klikkejä.

Aloitettiin paikalloloilla. Tarkoitus oli tehdä 2min paikallaolo, ja minä päätin palkata Mörkön kerran ja muuten olla kisamatkan päässä. Laskeskelin mielessäni sekunteja ja kävin palkkaamassa Mörkön noin minuutin kohdalla. Jatkoin laskemista vain todetakseni että toinen minuutti meni ja paikallaolo vain jatkuu. Lievästi ärtyneenä seisoin paikallani, sillä en voinut tietää missä kohtaa kannattaisi mennä palkkaamaan Mörköä kun en tiennyt kauanko paikallaoloa aiottiin jatkaa. Lopulta käsky kävi koirien luokse ja palkkasin Mörkön ruhtinaalisesti. Kouluttaja "paljasti" tässä vaiheessa huijanneensa meitä ja pitäneensä paikallaoloa 3min 15s. Mur! Minen tykkää. Tuollainen ei ole reilua ohjaajia kohtaan, eikä koiria kohtaan. Vaikka toisaalta oli kiva huomata että Mörkö pysyy paikoillaan... niin en usko että näin vaikeilla treeneillä rakennetaan hyviä paikallaoloja. Ensi kerralla pidän Mörköä paikallaolossa tasan 15s, aivan sama mitä muut sanovat. Koska Mörkö on ansainnut hyvän mielen ja lyhyen paikallaolon.

Tämän jälkeen tein neljä toistoa hyppyä. Kaksi käskystä targetille, kolmas samaan tapaaan mutta targetille pysäytys, neljäs suoraan targetille. Mörkö alkaa tuntumaan itsevarmemmalta. Se lähtee hyvin hypylle. En ole vielä kuitenkaan uskaltanut kokeilla ilman targettia. Täytyy kokeilla ensi kerralla ja palkata jollain namipallolla tai vastaavalla.

Sitten muutama onnistunut kapulan pito.

Sen jälkeen suunnattiin palkaamattomuustreeniin ja liikkeiden välien treenaamiseen. Myönnän, en aivan saanut kiinni tämän harjoituksen ideasta. Ymmärrän kyllä mihin pyrittiin, eli kisapalkkauksen tekemiseen ja liikkeestä toiseen hallittuun siirtymiseen. Liikkeiden välit eivät ole ainakaan vielä missään muotoa ongelmallisia ja sosiaalinen palkkaus ei mielestäni vielä ole tarpeeksi kun tehtävät asiat ovat treenattavana... Joka tapauksessa tehtiin kaksi parin askeleen seuraamista ja liikkeestä seis, sekä todella lyhyt luoksetulo.

Itsekseni tein hieman seuraamisessa täyskäännöstä ja käännöstä oikeaan. Samoin askelsiirtymiä vasempaan ja oikeaan. Ihan pari asennonvaihtoa istu - seiso - istu aivan koiran edessä. Maasta perusasentoon nousuja myös muutaman kerran.

Lopussa kouluttajan kanssa noudon ihmettelyä. Siinä ollaan menty eteen päin että Mörkö tuo kapulan laukalla minulle. Pitämisessä olen saamassa kaupanpäällisenä pureskelua. Mur! En halua tätä. Pitännee siis pohtia miten jatkaa noudon kanssa.

Pitäisi kyllä keretä treenaamaan Mörkön kanssa tokoakin. Muulloinkin kuin kerran viikkoon. Nyt vain keinuprojekti vie kaiken irtoajan arjesta. Onneksi viikon päästä alkaa toinen toko, tuleepahan sitten treenattua ainakin kerran enemmän viikossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti