torstai 5. joulukuuta 2013

Palasista takaisin kokonaisuuteen

Myönnän, sunnuntai kisa"menestys" potutti. Ja paljon. Analysoin tilannetta monelta kantilta ja tulin seuraavaan tulokseen:

  • Mörkö on kisakokematon. Se ei ole käynyt monessakaan hallissa, eikä ollut ikinä tekonurmella.
  • Kisakokemattomuus vie keskittymiseltä, tästä syystä vaikeimmat asiat eivät onnistuneet.
  • Vaikeimmat asiat, eli puomi, keinu ja pujottelu, tulee treenata varmemmaksi.
Kisoista löytyy nyt videot:

Videoita aikani katseltuani ja kokonaisuutta pohtiessani tulin lopulta siihen yksinkertaiseen lopputulokseen, että pujottelun monipuolisuutta pitää edelleen viedä eteen päin ja aluksi keskityn puomin nopeuden kehittämiseen. En vain tiennyt miten, joten keskusteltuani asiasta kouluttajan kanssa päätettiin pureutua suoraan ongelman ytimeen treeneissä.

Treeneissä meillä oli oikein vauhdikas rata, missä ei ohjausteknisesti ollut jaakotusta ja takaa kiertoa kummallisempaa. Yhden takaaleikkauksen ja persjätön tein kokeilumielessä. Lämmittelyksi otin ensin kerran pujottelun namikupille, mutta päätin että radalla en erikseen pujottelusta palkkaile. Mörköhän paineli vauhdikkaasti menemään, pujotteli hyvin, meni (puu)puomin ravilla - ja karkasi (puukeinulle)! Aivan kuin olisi pirulainen halunnut näyttää että osaan minä.

Tämän jälkeen tehtiin muutamia toistoja puomia ja keinua, niillä samoilla tavoilla kun olen itsekin tehnyt. Nami puomin päähän ja törkee hetsaus ja lopulta vapautus puomille. Kyllähän se nyt paukutti laukalla nousevan ja tasaisen osuuden, reippaalla ravilla alas. Toistojen myötä vauhti parani. Ajatuspähkinäksi sain sellaisen, että jos en menisikään Mörkön ohitse kuin vasta juuri ennen loppukontaktin alkua. Nyt näytän paahtavan ohitse siinä kohtaa kun Mörkö vaihtaa raville.

Keinun kanssa sama homma, toistojen myötä vauhti ja suoritus parani. Tässäkin sain ajatuspähkinän minkä kyllä ostin heti. Alunperin olin ajatellut etten halua puuttua muuten Mörkön keinun suoritukseen, että koira saa itse määritellä tyylinsä kunhan vaan suorittaa esteen nopeasti. Kun asiaa miettiin hieman pidemmälle... niin keinutha ovat tosi erilaisia. Osassa pitää pienen koiran juosta melkein kontaktille saakka kun taas toiset alkavat kippaamaan heti puolen välin jälkeen. Jatkossa otan käyttöön "hidasta" sanan, millä yritän kertoa Mörkölle että juokse aina niin pitkälle kunnes sanon hidasta-vihjeen. Eli käytännössä hieman ennen kontaktin alkua. Pitää kokeilla jatkossa auttaisiko targetin laittaminen kontaktin alkukohtaan, vai aiheuttaako se turhaa hidastumista. Aiemmin olen laittanut targetin usean metrin päähän keinusta kun en halua että Mörkö jää kontaktille, mutta nyt kouluttaja suositteli miettimään josko vetäisinkin Mörkön kädellä pois keinulta. Näin se ei jäisi yksin ja olisi ehkä itsevarmempi. Kaupanpäälliseksi saisin myös poistuvat kontaktiongelman, sillä eihän Mörkö tuolloin pääse hyppäämään kontaktin ylitse. Tai pääsee, mutten usko sen niin tekevän kun on käsiapu mukana :)

Loppuun vielä toinen rundi, kaikki meni hyvin. 

Vitsit että olen onnellinen! Ei meillä oikeasti ole katastrofaalista pujottelu, puomi tahi keinuongelmaa. Mulla on vain kokematon koira. Lisää yksittäisten esteiden harjoittelua - lisää kisatilanteiden harjoittelua. Hyvä tästä vielä tulee :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti