tiistai 8. elokuuta 2017

Päivi Nummen rally-tokokoulutuksessa

En ole pitkiin aikoihin osallistunut rally-tokokoulutukseen, koska niihin harvoihin joihin olen osallistunut en ole kokenut antaneen oikein mitään. En halua ratatreeniä maksullisessa koulutuksessa, rataa voi treenata itsekseenkin. Toisaalta taas pelkän tekniikan hiemoinenkin on turhauttavaa, sitäkin voin tehdä itse niissä asioissa joissa tiedän olevan puutteita. Ihan viimeiseksi haluan kuulla ympäripyöreän "sehän meni hyvin"- palautteen.

Päivin tunnen partisten kautta ja koska hän en tehnyt valtavan hienoa työtä omien partisten kanssa (mm. Suomen ensimmäinen rally-tokovalio, eikä toinenkaan ole kuin yhden tuloksen päässä) halusin päästä itse kokemaan minkälainen hänen koulutuksensa on.

Joten sunnuntaina kävelin reippaana lähikentälle treenaamaan. Mörkö oli aivan intopiukassa :) Oli ilo huomata, että jaamme saman suuntaisen käsityksen rally-tokosta. Ensin treenataan tekniikat, rataa vasta sitten. Rataan tutustuminen on todella tärkeää ja olennainen osa suorituksen onnistumisessa. Ei voi vaatia koiralta enempää kuin mitä itseltään vaatii. Eli kun tehdään keskitytään vain koiraan.

Mörkön kansas tehtiin treeni kahdessa osassa ja kumpikin aloitetiin kisamaisella lähdöllä. Ihan ensimmäisessä lähdössä Mörkö meinasi hyytyä mutta lähti kuitenkin mukaan. Toisella kertaa oli jo täysiä mukana. Katsottiin Mörkön seisomista, ja Päivin ideasta pidettiin kriteerinä sitä että palkkaan (hillitysti sosiaalisesti) mistä tahansa aktiviteetista paitsi passivoitumisesta. Aika nopeasti muutamalla testillä selvisi ettei Mörkö kuitenkaan ymmärrä asennonvaihdon kautta tapahtuvaa seisomista. Mukava oli huomata että Mörkö pysyi kuitenkin aktiivisena, vaikka tekikin "väärin". Joten jätettiin istu-seiso jumppaaninen, sitä voin treenata kotona. Liikkeestä seisominen onnistui sitäkin paremmin, tosin yllätyksekseni Mörkö seisoo rennommin ja itsevarmemmin jos en katso sitä laisinkaan.

Seuraavassa osiossa ei minulla ollut suurta johtoajatusta, joten ajattelin kokeilla rakennettua suoraa lähtö - puolenvaihto jalkojen välistä - pyörähdys - tuplasakaslainen. Ja miten hyvän treenin valitsinkaan - itselleni! Olen tiedostanut jo aikaisemmin että menen liian lähellä kylttejä, mutta että minun pitää oikeasti aikaistaa suorituksiani melkein metrillä kyllä hämmensi. Miksei kukaan ole sanonut tästä rataa treenatessamme tai edes kisoissa? Puolenvaihto jalkojen välistä alkoi sujumaan ilman ongelmia kun ajoitin vaihdon aikaisemmaksi niin että Mörköllä oli tilaa tehdä vaihdos. Pyörähdys onnistuu kyllä kyltin lähelläkin, mutta miksi tehdä niin liki kun voi aloittaa muutama askel aikaisemminkin. Tuplasaksalainenkin onnistui paljon vähemmillä avuilla kun vain annoin enemmän tilaa suorittaa.

Eli seuraavan kisan kisatavoite on että keskityn siihen että jätän tarpeeksi tilaa suorittaa.

Mörkö oli tosi kivalla asenteella hommissa koko koulutuksen. Kävin jo hieman katsomassa kisatarjontaa, sillä oikeasti on mielenkiintoista nähdä millä tasolla nyt ollaan henkisen tekemisen kanssa. Ennen seuraavaa kisaa aion kyllä hioa myös istu-seiso osaamisen teknisesti sillä tasolle missä sen kuuluisikin olla. Miljoona muutakin teknistä asiaa on toki opetettavana vielä, mutta koska minua kiinnostaa eniten juuri nyt se miten meidän kisakupla kestää niin haluaisin mennä katsomaan tasomme vaikkei kaikki tekniset asiat olekaan vielä kunnossa.

Oli kylllä hyvä koulutus :) Positiivinen, opastava, ja ennen kaikkea minulle jäi koulutuksesta itselleni into ja monia ideoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti