torstai 5. kesäkuuta 2014

Miten taitava nenänkäyttäjä!

Kesän tokotreenit vaihtuivat kuun vaihteen myötä sunnuntailta keskiviikolle. Odotettu muutos kun jotenkin viikonloput ovat muutenkin niin kiireisiä ettei tahdo löytyä omaa keskittymiskykyä enää sunnuntaina illalla.

Ajeleessa treeneihin mietin tämän treenikerran tavoitteita. Tiedän (tai ainkin luulen tietäväni) miten alempien luokkien liikkeet opetetaan, mutta ylempien luokkien liikkeet ovat istelleni oikeastaan yksi iso mysteeri. Tämän lisäksi kun päätin suosiolla siirtää kisahaaveet kesän jälkeiseen elämään niin päätin että "tuhaan" niitä alempia liikkeitä Erjan opissa käyn kun ylempien liikkeistä saan niin paljon enemmän. Voin nyt ilman paineita vahvistaa ALOn liikkeet kuntoon, kisataan sitten syksyllä se mitä kisataan. AVOn liikkeetkin alkavat olla hyvässä vaiheessa, joten toivottavasti TK2 on takataskussa vielä tämän vuoden puolella. Joten, tällä kertaa päätin esittää liiketoiveina tunnarin ja kaukokäskyt.

Aloitettiin heti tunnarilla. Nurmikolle oli kaadettu laatikollinen lasten puisia palikoita, sekä maalattuja tunnarin kokoisia ja muotoisia palikoita. Treeniryhmäläinen oli tehnyt tällaisen löydän kirpparilta. Virittelynä 'aarre', Erja vei oman muoden kapuloiden joukkoon ja Mörkön lähetys omalle. Mörkö oli kohtuullisen yllättynyt kun näki kapulameren, mutta niin vain tyyppi laittoi nenän maan tasolle ja rupesi nuuskimaan. Hieman huonoa tuuria oli se, että Mörkö aluksi sattui seisomaan oman kapulan päällä mutta ikuisuudelta tuntuneen hetken jälkeen sentään kääntyi toiseen asentoon milloin oma löytyi. Vauhdikas palautus ja mielettömät bileet! Tyyppi on hakenut viisi kertaa omaa nurmikosta, ikinä ei ole ollut muuta häiriötä. Siitäkin huolimatta Mörköllä on aivan selkeäni miellikuva haistelemisesta. Mun hömppä :) Koska kerta voi olla vahinko, niin tehtiin oman haku vielä uudestaan ja sekin meni aivan nappiin.

Omalla ajalla tein seuraamista ja liikkeestä seisomista. Seisomisessa tein 3-1-5-2 kaavalla palkkailua, sekä yhden hieman pidemmän matkan. Liikkeestä seisomisessa sain jostian kumman syystä kokeilla pallolla palkkaamista. Mörköhän ei varsinaisesti palkkaannu lelulla, varsinkaan tokossa. Agilityssä vielä pystyn palkkaamaan repimällä satunnasiesti mutta tokossa Mörkö ei yksittäisiä leikkihetkiä huolimatta ole kiinnostunut lelusta. Tuli vain itselleni mieleen, että kun Mörkö toisaalta tykkää perään juoksemisesta niin miksi ei kokeilisi pallolla palkkaamista? Niin liikkeestä seis, nätti pysähdys -> heitin palkan koiran taakse, Mörkö juoksi pallon perään palauttaen pallon käteeni mistä makupala palkka. Sama uudestaan.

Tässäpä nyt sitten itselleni koulutuksellinen oppiminen: ketjuttaako koira tapahtumaa noin pitkältä ajalta taakse päin niin että tajuaa saavansa palkan pysähdyksestä? Pariltakin henkilöltä olen asiaa nyt kysynyt mutta pohdinnaksi on kyllä jäänyt. Totta kai jos koira olisi leluhullu niin se palkkaantuisi pallosta. Mutta kun ei ole. Tykkää kuitenkin rynnätä perään. Noh, kokeilemallahan tuo selviää. Jos liikkeestä seisominen vahvistuu, niin koira palkkaantuu oikeasta asiasta. Jos näin, niin siinä tapauksessa palkkaushuoleni esimerkiksi ruudussa on ehkä ratkaistu.

Kaukokäskyissä tehtiin ihan koiran edessä seisoen kaikkia asentovaihdoksia. Ihan hyvinhän ne menee muuten, mutta epäilysteni mukaan pitää opettaa takajalkojen päälle istumisille oma käsky 'taakse' istumisen sijaan. Istuessa kun Mörkö vetää takajalkojaan eteen päin. Samaa ajattelin maahanmenossa 'down' vaikkei ongelmaa tuossa niin selkeästi olekaan. Edelleen siis tiedossa paljon asennonvaihtojumppaa. Tämä ehkä itselleni yksi tylsimmistä liikkeistä.... mutta siitäkin huolimatta haluan tehdä pohjat kunnolla.

Tein myös pari maahan -istu asennonvaihtoa takapalkalla. Pystyin pidentämään matkan jo noin kahteen metriin. Takapalkka oli selvästi hyvä homma, aikaisemminkin kun istumaan nouseminen on ollut Mörkölle vaikeaa jo metrin päästäkin.

Lopuksi ruutuun lähetys targetille. Sinnehän se Mörkö paineli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti