keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Fyssarin tsekkaus Ozzylle ja Mörkölle, ja koko lauma kasassa

Jälleen fyssarilla, sekä Mörkö että Ozzy. Mörköllä kontrolli miten edelliset jumit ovat pysyneet poissa ja Ozzylla yleiskatsaus missä tällä hetkellä mennään.

Edellisellä kerralla Mörköllä oli yläselkä yllättävän jumissa ja muutenkin siellä täällä oli availtavaa. Tästä syystä Mörkölle tuli parin viikon kontaktikielto ja hyppyjäkin tuli tehdä aivan minikokoisina. En malttanut noudattaa tätä ohjetta ihan kahta viikkoa, mutta siitäkin huolimatta jumeja ei nyt ollut ja saatiin lupa normaaliin treenaamiseen :) Ikuisuusaihe, eli syvät lihakset pysyvät edelleen ajatuksissa ja yläselän venyttelyä pitää jatkaa säännöllisesti. Muuten ei mainittavaa ja seuraava tsekkaus 3-4 kuukauden päästä.

Ozzyllä oli viime kerralla "kaikki hyvin", joskin syvät lihakset tälläkin herralla voisi olla paremmat kuten myös takapään lihakset (ovat kuitenkin ikään nähden hyvät). Yleisesti jerkkua oli tullut lisää sinne minne pitikin, joten jatkamme hyväksi havaituilla kotiharjoituksilla. Jostain syystä Ozzynkin yläselkä oli mennyt taas jumiin, joten venyttelyä Ozzynkin viikko-ohjelmaan mukaan. Fyssari pyysi että seuraavalla eläinlääkärikäynnillä voisi mielenkiinnosta kuvata Ozzyn ranteet. Senhän olen tiennyt jo pidemmän aikaan että jotain vikaa ranteissa on (ranteen takia alunperin fyssarille Ozzyn veinkin), mutten ole sen kummemin selvitellyt onko peräti nivelrikkoa kun koira on ollut koko ajan oireeton.

Samalla reissulla hain vanhemmillani hoidossa olleen Ticon takaisin kotiin. On se vaan niin symppis otus <3 Nyt on taas koko lauma kotona ja Ticokin tekemässä omat vilinänsä arkeen.

maanantai 24. syyskuuta 2012

Ensimmäiset rally-tokokisat, minulle ja Ozzylle

Pientä päivitystaukoa ollut, kun pakkasin itseni ja pojat autoon ja suuntasin Rukan seudulle retkeilemään neljäksi päiväksi. Reissun aikana kerkesimme kiertää Pienen karhunkierroksen, ylittää Valtavaaran, kiertää Riisitunturin yhdessä plus itse liikuskelin jonkin verran ilman koiria. Kilometrejä kertyi yhteensä 100km, joista koirien kanssa 55km. Iltaisin oli väsyneitä, mutta tyytyväisiä "karvamattoja" kämpässä :)

Mörkö & Ozzy Rukan kupeessa.

Ennen Rukalle lähtöä starttasimme 16.9. Ozzyn kanssa kummankin ensimmäisessä rally-tokokisoissa Kirkkonummella. Kohdalleni oli tietenkin sattunut vielä tavanomainen tuuri, eli arpaonni oli kohdallamme päättänyt että aloitamme ALO-luokan. Great! Harjoittelua alla yhden tunnin verran... joten himpun jännitti kisapaikalle ajellessa.

Kisapaikalla huokaisin helpotuksesta kun rata vaikutti kohtuu tehtävältä. Rata kosstui seuraavista elementeistä (startin ja maalin lisäksi):
- istumisesta juosten (kyltti 27)
- normaalivauhti (kyltti 14)
- pujottelu edestakaisin (kyltti 18)
- kierrä koiran ympäri, koira istuu (kyltti 28)
- käännös vasempaan (kyltti 4)
- koira istuu, 1-2-3 askelta (kyltti 24)
- 270 käännös oikeaan (5)
- koira eteen, oikealta sivulle, istu (kyltti 22)
- maahan, kierrä koiran ympäri (kyltti 31)
- spiraali vasemmalle (kyltti 17)
- täyskäännös vasempaan (kyltti 9)
- käännös vasempaan (kyltti 4)

Kyltit selityksineen löytyy: http://www.rally-toko.fi/kyltit.htm#ALO

Heti Ozzyn vuoron alkaessa kentän ylitse lensi matalalla helikopteri, joka pörräsi pois seitsemännen tehtävän jälkeen. Alusta alkaen Ozzyn kontakti oli mielestäni huono (oikeastaan surkea), mutta loppua kohden parannettiin reippaasti. Asiaa saattoi auttaa myö se, että muistin pujottelussa että voin höpöttää koiralle koko suorituksen ajan :) Tehtävistä selkein virhe tapahtui heti alussa kun Ozzy istui, meni maahan ja siitä jatkettiin juosten. En tuolloin tietty edes ajatellut tehtävän uusimista, joten saldoksi tuli 10 tehtävävirhettä. Tämän lisäksi 3. ja 7. tehtävän puutteellinen yhteistyö verotti yhden pisteen verran. Lopputuloksena kuitenkin 88/100 sadasta pisteestä ja hyväksytty tulos :)

Ensi kerraksi lupaan opetella hiukka lisää sääntöjä ;)

perjantai 14. syyskuuta 2012

Omatoimitreeneissä vauhtia

Koska agilitystä on tiedossa parin viikon tauko pitää nyt hyödyntää kaikki mahdolliset ajat. Siispä hallille, vanhalla tutulla kaavalla.

Ensin pujottelu kahden hypyn kautta (oikealta sisäänmeno), sitten pujottelu putkesta (putkesta suoraan sisäänmeno) ja lopuksi kahden hypyn kautta pujotteluun (vasemmalta sisäänmeno). Jokainen toisto oli erinomainen ja tiistaina näkynyt epävarmuus pujottelun lopussa oli poissa. Myös oma olo on paljon rennompi pujottelun suhteen, ja pujottelun aikana hiljaa oleminen ei tunnu enää niin ahdistavalta. Toisaalta, Mörkökin suoriutuu pujottelusta nopeammin. Voisin sanoa että perus-pujottelu on nyt hallinnassa, jatkossa voi keskittyä hankalimpien pujottelukuvioiden opettelemiseen :)

(Tässä välissä Mörkö kävi kruisailemassa kaikki putket läpi, alkaa jatkuva palkitseminen putkilta tuottamaan tulosta.)

Seuraavaksi teimme puomia, valitettavasti jouduin tekemään kaiken kaikkiaan viisi toistoa. Mielestäni pari liikaa. Toistojen määrä johtui siitä, että vauhdin kasvaessa Mörkö tuppaa tekemään juoksukontaktit ja en ole aivan varma kuinka kauan tassut tullee osumaan kontakteihin... joten haluaisin yhdistelmän laukalla suoritettu puomi + 2on-2off kontaktit. Alunperin Mörkön puomin kontaktit olivat tosi varmat, joskin puomin suoritus itsessään oli hidas. Nyt on keskitytty vauhtiin puomilla ja tuloksena on puomin laukalla suorittava koira. Mutta sitten uupuu pysäytyskontaktit... En ole vielä kauhean tiukasti halunnut sanoa kontakteista, koska en halua hukata löytynyttä vauhtia mutta jollakin tavalla tuohon on nyt puututtava. Jatkan edelleen kahden namin käyttöä, yksi nami heti puomin jälkeen maassa ja toinen nami kipossa kauempana. Välillä kävin palkkaamassa Mörkön lisäherkuilla kontaktille ennen kupille vapautusta. Ongelman ydin on siis siinä, etten ole tainnut koskaan opettaa Mörkölle kunnolla vapautuskäskyä sillä aluperin Mörköä joutui oikein houkuttelemaan pois kontaktilta. Tulevaisuudessa koitetaan panostaa vapautuskäskyn opettamiseen ILMAN puomin suoritusvauhdin katoamista.

Tämän jälkeen tein keinua, tämä on nyt ihan selkeästi meidän hitain este. Enkä oikein tiedä mitä asialle tekisi. Selkeästi radalla suoritetun keinun suoritusaika on nopeampi kuin yksittäisen keinun suorittaminen, eli kaiketi pitäiti ottaa alkuun vauhtia muutaman hypyn takaa (?). Vai nopeutisiko keinun suorittaminen toistojen ja kokemuksen myötä? Vai oppisiko Mörkö useiden toistojen kautta väärän, hitaan suoritusmallin? Siinäpä pähkinää. Hyvä homma on että Mörkö suorittaa keinun, eikä pelkää pamautusta. Optimi suoritus voisi olla sekunnin kaksi nopeampikin.

Loppuun vielä yksi pujottelu toisella pujottelulla (meni hyvin) ja suoralla putkella rallattelua edes takaisin. Itsellekin tuli hiki pintaa putken vieressä juostessa :)

torstai 13. syyskuuta 2012

Viimeiset hyppytekniikkatreenit

Meillä oli poikkeuksellisesta hyppytekniikkatreenit tänään huomisen sijaan. Sinänsä ihan mielenkiintoinen vaihto, sillä ryhmän taso oli teknisesti paljon korkeampi joten sitä myöten päästiin tekemään huomattavasti vaikeampaa harjoitusta. Harjoitus oli ikäänkuin kolmisakarainen tähti, missä oli kolmia keskellä ja kolmeen suuntaan lähti kaksi hyppyä niin että viimeisen hypyn rimakorkeudet vaihtelivat 20-30cm välillä. Jokaisessa sakarassa oli vielä eri etäisyys hyppyjen välillä (6, 8 ja 10 jalkaa). Tällä harjoituksella treenattiin samanaikasesti kääntymistä, kokoamista ja etäisyyden (ja korkeuden) arvointia.

Mörkö teki hyvin sen mitä teki, tosin aluksi päänvaivaa aiheutti namipalakuppi ja välistä Mörkö meni vanhasta muistista edelliseen sakaraan - kerta se kuppi oli edelliselläkin kerralla ollut siellä. Kun minua muistutettiin oman ohjauksen merkityksestä alkoi Mörkönkin suorituksen sujua. Kaarevien hyppyjen rimat olivat vinossa muistuttamasa optimaalisesta linjasta. Mielenkiintoinen harjoitus jota pitää ehdottomasti työstää omalla ajalla.

Tämä oli kesäkauden viimeinen treenikerta. Saas nähdä miten pitkä hyppytekniikkatauko tulee, sillä en ilmoittautunut vakinaisesti hyppytekniikkatunneille. Valinnan aikana tämä tuntui oikealta ratkaisulta, nyt ehkä hieman harmittaa... Lupauduin toimimaan varakoirakkona, joten toivottavasti kutsu hyppytekniikkatunnille kävisi edes kerran kuukaudessa.

tiistai 11. syyskuuta 2012

Mörkön viikkotreenit

Tänään oli kaksi eri rataharjoitusta suunniteltu meidän päämme menoksi. Ennen varsinaisia harjoituksia kurvasin kuitenkin kepeille ja päätin kokeilla keppejä ilman kaaria (hui!). Loppuun palkaksi superherkku, ja lähetin Mörkön esteen kautta pujotteluun. Miten pitkältä pujottelu tuntukaan kun olen kepit-käskyä lukuunottamatta hiljaa! Mörkö pujotteli alun hyvin, selkeästi himmaili kolmanneksi viimeisessä välissä (eli siinä missä kilpailuissakin jätti pujottelun kesken)... ja suoritti kepit kunnialla loppuun! Hetken mietin että otanko ollenkaan toistoa toiselta puolelta, mutta niin vain vietiin jälleen superpalkka pujottelun päähän ja ei kun pujottelemaan. Mörkön suoritus oli aivan toisinto ensimmäisestä, alku ripeästi, selkeästi funtsimista että mitä tekisi, ja pujottelun loppuun suoritus. Nyt vain pujottelua ilman kaaria lisää, niin lähtee epävarmuus pois.

Seuraavaksi tein kaksi kertaa keinun, namit keinulla ja kauempana kipossa. Aikastalailla samanlaiset suoritukset kuin eilen. Ensimmäisellä Mörkö alkoi himmailemaan heti puolen välin jälkeen, ja toisella kerralla Mörkö eteni aina kontaktin alkuun saakka. Selkeää epävarmuutta keinussakin, täytyy nyt koittaa ottaa keinu säännöllisesti treenattavaksi. Jostain syystä olen itse varonut (tai jopa pelännyt) keinua paljon, ja siitä seurauksena on se ettei keinua edes olla paljon treenattukaan. En vielä ala hätääntymään keinun suorituksen kanssa, uskon suorituksen nopeutuvan itsevarmuuden ja kokemuksen myötä.

Putkea otin niin, että putki oli muuten suora mutta kumpaakin päätä oli hieman käännetty. Kaksi toistoa, mielestäni Mörkö olisi voinut tulla kovempaakin. Lisää siis suoria putkia.

Ratatreenissä oli viidellä esteellä tehty rata mihin mahtui niin vekkiä, sylkkäriä, ennakoivaa valssia ja takaa leikkausta. Sylkkäriä ollaan tehty Mörkön kanssa yleisestikin tosi vähän, olkoot sellainen "myöhempien aikojen todo". Ennakoivat valssit alkavat nyt olla tasaisesti myöhässä, valssien oikea aikaisuuteen pitää mun keskittyä jatkossa huomattavasti lisää.

Toisesta ratatreenistä ei tehty kuin pätkiä, sillä suunniteltu pujottelun sisäänmeno- sekä ulostulokulma olivat niin vaikeita etten nyt halunnut sekoittaa pakkaa ollenkaan - kun kerta saatin tänään onnistuneet, joskin epävarmat pujottelut. Lähinnä keskityin vauhtiin ja vauhdin palkkaamiseen. A-esteellä tuli tosi hyviä kontakteja kovastakin vauhdista ja suorasta putkesta oli helppo palkata Mörköä.

Loppuun vielä pari puomia, yhdellä namilla. Suoritukset olivat selkeäsit eilisiä hitaampia (kahdella palkalla), joten jatkossa kahdella palkalla treenailua. Nyt Mörkö kyllä laukkaa puomin nousun ja tasaisen osuuden, mutta alkaa jarruttelemaan aivan turhaan alasmenoosuuden alkupäässä.

Illalla vielä syvien lihasten jumppaa sekä Mörkön että Ozzyn kanssa ja loppuun reilun puolen tunnin iltalenkki. Nyt on väsynyt pieni Mörköläinen :)

maanantai 10. syyskuuta 2012

Mörkö agilitailee ja Ozzy rallyilee

Kuten aikaisemmin totesin, niin nyt työn alle tulee ottaa pujottelun loppuun hiominen sekä putken, puomin ja keinun vauhdikas suorittaminen. Olin mielessäni suunnitellut tekeväni vain vauhtisuorituksia jokaisella näistä esteistä ja näin sain myös tehtyä. Siispä Mörkön kanssa hallille.

Ensin keinun työstöä. Keinulle nakki, keinun jälkeen suora hyppy ja hypyn takana herkkukippo. Ensimmäinen toisto oli hyvin Mörkömäinen, Mörköläinen alkoi jarruttelemaan ja odottelemaan heti kun keinu alkoi kippaamaan. Alastulon jälkeen vapautus ja hypyn yli herkkukipolle. Toisella toistolla Mörkö painelikin puoleen väliin alastulokontaktia saakka, vapautus ja hypyn yli herkkukipolle. Selkeästi tämä malli toimii, missä "kakkosnami" on kontaktilla ja "ykkösnami" sitten hieman kauempana. Enempää en uskaltanut keinua tällä kertaa ottaa, tästä on hyvä jatkaa.

Sitten pujottelun kimppuun. Alkukaaren jätin pois ja loppuun laitoin kaksi kaarta noin 20cm päähän. Kaarethan eivät enää ohjaa koiraa ollenkaan, mutta ovat henkisenä tukena - sekä koiralle että minulle. Kaksi toistoa niin että käskytin vain "kepit" ja muuten olin hiljaa. Onnistui, vaikka onkin niin kovin vaikeaa minulle olla hiljaa keppien suorituksen aikana.

Puomilla kokeilin samaa hommaa kuin keinulla, nakki puomin päässä maassa ja herkkukippo kauempana. Ja Mörköhän paineli menemään! Hiukan kontaktit venyi kun vauhti kasvoi, mutta joka kerta 2-on-2-off kontaktit tuli. Täytyy jatkossa treenata kontakteja myös kovasta vauhdista. Toisaalta, ennen tätä pitää saada puomille kova vauhti.

Sitten muutama veto niin että suoran putken päässä oli namikippo. Joka kerta sain juosta niin lujaa kuin lähti ja kertaakaan en kerennyt kipolle ennen Mörköä. Vauhtia oli paljon enemmän kuin ennen, joskin uskon että otus pääsee vieläkin lujempaa. Näitä suoria putkia vielä siis lisää ennen kuin alan pikkuhiljaa tekemään mutkaa putkeen.

Loppuun vielä yksi pujottelu niin että kaaret olivat ~40cm päässä. Hyvin meni ja mun pitäisi uskaltaa ottaa kaaret kokonaan pois... Hyvän mielen vauhtitreenejä yhteensä 10 minuuttia ja loppuun vielä reilu 10 minuutin jäähdyttely.


Illalla oli sitten Ozzyn vuoro rallyilla. Jos nyt pääsen sunnuntaina rally-tokoon, niin olisi hyvä tietää edes minne olen menossa ja mitä tekemässä. Ystävällisesti eräs partis-harrastaja lupasi opastaa hieman lajin saloihin ja kerettiin treenailla alon ja avon kylttejä. Ozzy tykkäsi ja on hyvää jumppaa veteraanille.

Mörkö MH-luonnekuvauksessa

Päivänä eräänä huomasin (facebookissa) että kaikki ovat viemässä koiriaan MH-kuvaukseen. Siitäpä innostuneena lueskelin normaalia tarkemmin samana päivänä saapuneen Koiramme-lehden ja pistin ylös sopivia MH-kuvauspäiviä. Erääseen sitten tuli ilmoittautuminen ja yllätyksekseni sain heti ekalla yrittämällä paikana lagottojen järjestämästä kuvauksesta, mikä vielä sopivasti pidettiin Espoossa.

Eilen pakkasin aamupäivällä Mörkön autoon, mukana rekkarit, rokotustodistus, lukollinen panta, hihna ja Mörkön oma lelu "setä sininen". Hihna jouduttiin paikan päällä muokkaamaan käsilenkittömäksi, onneksi järjestäjiltä löytyi saksat ja onneksi hihnana oli vain tuollainen näyttelyhihnan tapainen.

Kuvaus alkoi kontaktin tsekkaamisella ja leikkimisillä. Yhteistyökykyinen koira, jolla ei ollut turhan paljon leikki-intoa. Mörkö kyllä kiinnostui leikistä, mutta leluna toiminut paloletkun pätkä ei innostanut Mörköä ottamaan "lelua" suuhun.

1a. kontakti, tervehtiminen: Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen
1b. kontakti, yhteistyö: Lähtee mukaan halukkaasti, kiinnostuu testinohjaajasta
1c kontakti, käsittely: Hyväksyy käsittelyn
 
2a leikki, leikkihalu: Leikkiä, aktiviisuus lisäntyy
2b leikki, tarttuminen: Ei tartu, nuuskii esinettä
2c leikki, puruote ja taisteluhalu: Ei tartu esineeseen

Seuraavaksi takaa-ajo. Mörkö ei vieheestä paljoa välittänyt, joten taka-ajoa ei nähty. Hieman yllättynyt olin, vaikken toisaalta ollutkaan. Jos viehe olisi lähtenyt lähempää meitä niin taatusti Mörkö olisi ollut perässä. Nyt viehe oli kohtuu kaukana ja mamman poikana Mörkö päätti pysytellä lähellä.

3a takaa-ajo: Ei aloita
3b tarttuminen: Ei kiinnostu saaliista

Kolmen minuutin paikallaan seisoskelulla mitattiin aktiviteettitasoa. Mörkö puuhaili niitä näitä, taisi käydä nostamassa kinttua ja tsekkasi että miehuus on vielä tallella, mutta suurimman osan ajasta istui ja katseli. Kuvaajien kommentin mukaan Mörkö katsoi heidän päästä varpaisiin ja pisteytti mielessään katselijat.

4 aktiviteettitaso: Tarkkailevainen ja enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintoja

Etäleikki oli lähes toisinta takaa-ajosta. Mörkö kyllä katseli leikittäjää, muttei lähtenyt mamman luota minnekään.

5a etäleikki, kiinnostus: Tarkkailee avustajaa, välillä taukoja
5b etäleikki, uhka/aggressio: Ei osoita uhkaeleitä
5c etäleikki, uteliaisuus: Ei saavu avustajan luo
5d etäleikki, leikkihalu: Ei osoita kiinnostusta
5e etäleikki, yhteistyö: Ei osoita kiinnostusta

Tämän jälkeen alkoi "peloittelu"osio. Ensimmäisenä oli yllätys, eli kun kävelimme Mörkön kanssa eteen päin yhtäkkiä edestä kiskaistiin haalari ylös ja samalla itse pysähdyin ja päästin koirasta irti. Mörkö pysähtyi niillä jalansijoilleen, mutta tuli moikkaamaan haalaria kun olin kyykyssä haalarin edessä. Pieni "vuh" kuului haalarin noustessa, Mörkön ihmetellessä kummajaista. Lopuksi kuljimme kahteen kertaan haalarin ohitse, Mörkö tuli reippaasti mukana.

6a yllätys, pelko: Väistää kääntämättä pois katsettaan haalarista
6b yllätys, puolustus/aggressio: Ei osoita uhkaeleitä.
6c yllätys, uteliaisuus: Menee haalarin luo, kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa
6d yllätys, jäljelle jäävä pelko: Pieni niiaus tai nopeudenvaihtelu kerra, pienenee toisen ohituskerran jälkeen.
6e yllätys, jäljelle jäävä kiinnostus: Pysähtyy, haistelee tai katselee haalaria yhdellä ohituskerralla



Ääniherkkyytä tesetattiin "räminälaitteella", miss aaltopeltiä vasten vedetään metallista ketjua kolmen sekunnin ajan. Ensin käveltiin normaalisti laitteen vierestä ja kun ääni alkoi, pysähdyin ja päästin koiran irti. Mörkö teki kunnon loikan sivuun. Muuten hyvin samanlainen käytös kuin haalarilla, tuli luokse kun olin kyykyssä ja kutsuin. Ohitse uudestaan kuljettaessa ei kummempaa.

7a ääniherkkyys, pelko: pakenee enintään 5 metriä
7b ääniherkkyys, uteliaisuus: Menee räminälaitteen luo kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa
7c ääniherkkyys, jäljelle jäävä pelko: Pieni niiaus tai nopeudenvaihtelu kerra, pienenee toisen ohituskerran jälkeen.
7d ääniherkkyys, jäljelle jäävä kiinnostus: Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan



Ohjaajalle hupaisin osuus oli aaveet, missä kaksi aavetta tuli vuorotellen lähemmäksi koiraa. Uhka lisääntyi koko ajan. Mörkö totesi ettei mörköt pelkää aaveita ja istuskeli suurimman osan ajasta mun vieressä. Kuvaajat mietiskelivät ääneen että onkohan meillä kotona toogabileet säännöllisesti, kun oli niin tottunut lakana päällä kulkijoihin.

8a aaveet, puolustus/agressio: Ei osoita yhkauseleitä
8b aaveet, tarkkaavaisuus: Katselee aaveita silloin tällöin
8c aaveet, pelko: On enimmäkseen ohjaajan edessä tai sivulla, pientä välimatkanottoa
8d aaveet, uteliaisuus: Menee katsomaan, kun ohjaaja seisoo avustajan vieressä
8e aaveet, kontaktinotta aaveeseen: Ottaa itse kontaktia avustajaan



Loppuun vielä leikki samanlaisena kuin alussakin. Ei mainittavaa muutosta Mörkön käytöksessä, joskin pientä paineistumista oli havaittavissa haalarin, räminän ja aaveiden jälkeen.

9a leikki2, leikkihalu: Ei leiki, osoittaa kiinnostusta
9b leikki2, tarttuminen: Ei tartu esineeseen.

Viimeiseksi oli ampuminen. Kaksi laukausta ammuttiin kun leikin Mörkön kanssa setä sinisellä, ja kaksi laukausta kun oltiin vaan. Ennakkoon en tiennyt mitän Mörkö reagoi laukauksiin, tosin edellistä koiraa testatessa ei Mörköä hetkauttanut paukut ollenkaan autossa odotellessa. Ensimmäisen laukauksen jälkeen Mörkö lopetti leikkimisen, toisen laukauksen jälkeen Mörkö olis selvästi hämillään muttei lähtenyt karkuunkaan. Kolmannen ja neljännen laukauksen aikana Mörkö hyppi mua vasten (hyvin Mörkömäinen käytös kun tapahtuu jotain yllättävää). Ulkopuolisen kommenttina oli, että kyseenlaisella käytöksellä Mörkö olisi luultavasti saanut laukaisukokemattoman luonnetestissä. To be seen ;)

10 ampuminen: Häiriintynyt / pelokas



Yhteenvetona kuvaajat sanoivat että oikein sosiaalinen koira, ja on järkevä, hieman tynnyrissä kasvanut (kokematon) mamma poika. Kuulemma ei kannata hypätä kaivoon, sillä koira seuraisi kyllä perässä. Kaiken kaikkiaan oikein mukavat seurakoiran ominaisuudet :)

perjantai 7. syyskuuta 2012

Demoilua ja hyppytreenit

Mörköllä on ollut kiireinen viikko. Tiistaina omat treenit oli korvattu demokoirailulla, koulutusohjaajakurssi 2sen treeneissä. Torstaina sama teema jatkui. Koulutusohjaajakurssilaiset olivat tehneet kaksi erinomaisen meille sopivaa treeniä. Ensimmäisessä treenattiin putkeen irtoamista, ja toisessa teemana oli irtoaminen. Juuri sitä mitä me tarvitaankin. Samoiten otettiin puomia kumpanakin päivänä, hirveä hetsaus alkuun ja satasella loppuun. Kaiken kaikkiaan toistoja kuutisen kappaletta ja kaikki tehty laukalla.

Tänään hyppytreeneissä treenattiin lyhyttä hyppyä okserilla (lähetys kahden jalan päästä) ja perussarjaa vinoilla esteillä. Varsinkin vino perussarja yllätti Mörkön, mutta hyvin otus ratkoi uuden ongelman suorittaen koko sarjan loppuun. Seuraavat toistot menikin hyvin. Loppuun otettiin loivasti mutkalla olevalla putkella rallattelua - teemana jälleen vauhti ja irtoaminen.

Paljon ollaan edistytty Mörkön kanssa useassa asiassa, mutta seuraavat ovat nyt prioriteettilistan kärjessä:
  • pujottelu - suoritusvarmuus ja itseluottamus huippuunsa, sekä ohjaajalla että koiralla. Tällä hetkellä lopussa on kaaret henkisenä tukena, etäisyyttä on niin paljon että Mörkö voisi halutessaan tehdä väärin. Onneksi ei ole tehnyt.
  • putki - nopeutta lisää ja irtoamista paremmaksi
  • puomi - nopeutta lisää
  • keinu - nopeutta lisää, Mörkön pitäisi mennä pidemmälle keinun päähän

sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Ozzylla kiireinen viikonloppu

Lauantaina oli partisten toko-mestaruuskilpailu, mihin olin Ozzynkin ilmoittanut avoimeen luokkaan. Paljoa emme kerenneet treenailla ennen kisaa, joskaan parempaan suoritukseenkaan emme olisi enemmillä treenailuilla päässeet sillä syy "epäonnistumiseen" löytyi muualta. Ozzy teki muuten töitä tosi hyvin ja hyvällä tekniikalla mutta perusasennot olivat hukassa alun jälkeen. Ensimmäisten liikkeitten jälkeen ilmeisesti heikohkot takapään lihakset menivät hapoille ja istuutuminen ei siten tuntunut mukavalta. En ole (vielä) aivan varma tarkoittaako tämä sitä että tokoilut on kohdaltamme tokoiltu, vaiko sitä että tokoillaan sitten kun lihaksisto on paremmassa kunnossa. Joka tapauksessa pisteitä saimme 122,5 ja tälläkin tuloksella irtosi partisten avoimen luokan mestaruus.

Sunnuntaina oli vuorossa Helsingin syysnäyttely. Vaikka Ozzy oli selkeästi eilisestä väsynyt ukko venyi urosten voittoon olen lopulta VSP ja ROP-vet. Ryhmässäkin Ozzy jaksoi tsempata vielä kahdeksan parhaan veteraanin joukkoon. Liikkeissä huomasi että meno oli rauhallisempaa, vaikkakin edelleen hyvää rodunomaista askelllusta. Ozzy ei myöskään jaksanut samalla tavalla hassutella kehässä kuin mitä se normaalisti tekee. Itse tein sellaisen päätöksen että Ozzyn viikonloput koostuvat jatkossa yhdestä aktiviteetista. Se mitä tehdään, tehdään sitten täysillä. Täytyy ottaa oikeasti huomioon se ettei Osmoinen ole enää virtaa täynnä oleva nuori mies vaikka vielä varsin pirteä muuten onkin.

Maija Heinilä arvioi Ozzyn seuraavasti:
10 vuotta nuori, esitetään upeassa kunnossa. Ylälinja vahva ja suora vaikka vaari onkin 10v. Kaunis pää ja ilme. Erittäin hyvin kulmautunut etuosa, vahvat lyhyet kintereet, erinomainen karvanlaatu. Liikkuu erittäin rodunomaisesti. Onnea omistajalle!