sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Mörkösen pujottelukoulu: osa 18

Tänään aamusta käytiin hallilla treenailemassa keinua ja pujottelua. Keinun kanssa tehtiin suoria loppuun juoksuja ja keinun paukuttelua. Pujottelun kanssa työstettiin sisäänmenokulmia sekä viimeistä kaarta.

Viime viikkojen aikana olen tahkonnut pujottelua neljän kaaran kanssa (alussa, puolessa välissä ja kaksi lopussa). Olen välillä saanut viimeistä kaarta kauemmaksi pujottelusta, mutta välillä ei ole tullut puhtaita suorituksia muuten kuin kaaret tiukasti kiinni pujottelussa... aika turhauttavaa. Eli viime viikkoina olen lähinnä koittanut saada onnistumisia ja mahdollisimman paljon kasvatettua Mörkön itsetuntoa.

Tänään pujottelun kanssa meni mukavasti. Ensin sain koko ajan siirrettyä viimeistä kaarta kauemmaksi pujottelusta, kunnes tulin siihen vaiheeseen että jouduin päättää että otanko varman päälle (helpotan harjoitusta ja teen palauttavan suorituksen kaari kiinni pujottelussa) vai otanko riskin ja kokeilen ilman kaarta. Pienestä yllytyksestä päätin kokeilla ilman kaarta... vaikka hyvin tiedostin "riskit". Mörkö pujotteluun - ja sehän teki pujottelun puhtaasti! :D Tähän perään helpotettu palauttava suoritus niin että vimonen kaari oli taas kiinni pujottelussa.

Eihän yksi oikea suoritus tarkoita että Mörkö osaisi vielä pujottelun kolmella kaarella, mutta on tuo iso askel eteen päin! Viimeinkin pujottelu taas etenee. Seuraavalla treenikerralla homma jatkuu viimeisen kaaren hinkkaamisen parissa.

Ozzy oli eilen Lahden KV näyttelyssä Nina Jangerin tuomittavana. Tuomarin sanoin "puutteistaan huolimatta" ROP-vet ja "PU5". Pitkä päivä mutta kerkesi shoppailemaan kaikkea kivaa :)

lauantai 28. huhtikuuta 2012

Mörkö ekoissa epiksissä... ja minäkin lainakoiralla liikenteessä

Eilen oli nASTa-cupin ensimmäinen osakilpailu, mihin osallistuttiin muutaman kaverin kanssa. Tunnelma oli oikein mukava ja rento ja tuli ihan ajat kahdenkymmenen vuoden takaa mieleen :) Tarkoitus oli ensin kisata ainoastaan Mörön kanssa mölli-radalla... mutta pienestä yllytyksestä löysin itseni suorittamassa mölli-rataa myös Allin kanssa - ja en ole ikinä tehnyt Allin kanssa yhtään mitään! Noh, kivaa oli ja alla kuvamateriaalia miltä meno näytti :)



Mörkösen todo-listalle meni pussi :) Mölli-luokissa ei pitänyt olla ollenkaan pussia. Hieman jo epäilin ennen rataa että miten Mörkö suorittaa painavan muovi-pussiin... ja kun meni liian vaikeaksi niin pyysin tuomarilta apua. Pussi menee siis treenilistalla kohtuu kärkeen. Koska pussia ei radalla pitänyt alkujaan olla ei siitä annettu ilmeisesti hylkyjäkään ja tällä suorituksella Mörkö voitti oman luokkansa!

Allin tulos 5/-16,xx, sijoitus 6/noin 15 mölli-osallistujaa. Harjoiteltu ei siis olla ollenkaan ja yhteistyötätkin kerkesi olla vain joitakin minuutteja ennen starttia. Kyllä maxi-koiran kanssa vaan on niin eri meininki radalla :)







keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Papparaiset ja nuoren treenailua

Ozzy täytti 19.4. 10v ja tänään on Ticon 12v synttäri. Onnea on varsin terveet - ja tervejärkiset - vanhukset :)

Eilen oli Mörkösen treenit ja treeneissä oli sekä hyvää että huonoa. Hyvää oli se, että pujottelu etenee mukavasti. Edelleen on neljä kaarta käytössä, sillä haluan nyt varmistaa oikeata suoritusta. Koko ajan siirrän viimeisiä kaaria kauemmaksi pujottelusta, joten sentti kerrallaan kohti tavoitetta. Keinun kanssa tehtiin suoria juoksuja ja keinun paukuttelua. Tätä on ohjelmassa vielä muutaman viikon ajan ja sitten katsotaan miten keinun kanssa edetään seuraavaksi.

"Huonoa" taas on mun oma sisäinen "tuska" sillä en oikein koe saavani koulutuksesta sitä mitä tarvitsen. Varmasti kouluttajat tekevät parhaansa, mutta... Ratatreeni sujui siis "moitteettomasti" - ei kommentteja. Hyvää tässä on se että olen joutunut oikeasti pohtimaan tarpeitani agilityssä ja että miten pääsen näihin tavoitteisiin. Muutamiakin ajatuksia työnalla, saas nähdä mitä niistä toteutuu.

Tänään Ozzy kävi taas fyssarilla useamman viikon tauon jälkeen. Viime viikon labradorin kylkeenjuoksu näkyi ja tuntui vasemmassa kyljessä ja lantio oli vinossa - jopa nii että minäkin asian näin. Tämän lisäksi Ozzyllä on lihasvammaa oikeassa reidessä. Kyljen jumit avattiin nyt ja lantiokin suoreni siinä samalla. Nähtäväksi jää tokeentuuko reisi parissa päivässä sellaiseen kuntoon että voidaan mennä Lahteen näyttelyyn.

torstai 19. huhtikuuta 2012

Mörkösen pujottelukoulu: osa 17

Käytiin pikapikaa Mörkösen kanssa tekemässä keinua ja pujottelua hallilla. Ensin muutama keinun ylösjuoksu niin että nami oli ihan päässä. Tämän jälkeen muutama pujottelu neljällä verkolla. Vaikeustasoa en pystynyt nostamaan edellisestä kerrasta, kun Mörkönen alkoi muuten heti oikomaan pujottelun lopussa. Joten tehtiin toistoja ja keskityttiin sisäänmenokulmiin. Hyvin sujui :) Lopuksi vielä muutama juoksu keinun päähän nameja syömään. Sitten jo kiiruusti muiden treenien alta pois. Hyvä mieli jäi, lyhyet mutta sitäkin tehokkaammat treenit.

tiistai 17. huhtikuuta 2012

Mörkösen pujottelukoulu: osa 16

Parin viikon agility-tauon jälkeen taas omissa treeneissä. Treeneissä oli sekä hyvää (pujottelu) että huonoa (puomi). En tiedä mistä Mörkö on nyt ottanut itseensä mutta entisestäänkin hidas puomi ei ole ainoastaan hidas vaan myös selkeästi epävarma. Pitää laittaa mietintään miten tuota nyt lähtisi purkamaan... Keinu sentään etenee mallikkaasti palasina, itsenäistä kokonaista keinua en edes viitsinyt yrittää.

Hyvää taasen oli pujottelun eteneminen suurella harppauksella! Näin se vain on että kun vaikea asia saa muhia aikansa takaraivossa ei se enää olekaan vaikeaa. Ainakin Mörkö väitti näin suorittaessaan viimeksi niin "mahdottoman vaikeaa" pujottelua. Laitoin ensin tutun ja turvallisen viisi kaarta (kaksi alkuu, yksi keskellä ja kaksi loppuun) ja kun tämä sujui hyvin otin ensin alusta päin toisen kaaren pois (kaaret siis väleissä 1, 5, 9 ja 10). Tämäkin kun sujui varmasti ja hyvällä asenteella siirsin ensin kahden viimeisen kaaren kauimmaista päätä noin 30cm pois pujottelusta. Ei mitään ongelmaa :) Tämän jälkeen hieman ratatreeniä ja vielä lopuksi muuten sama mutta otin kaikkia kaaria noin 10cm irti pujottelua ja Mörkö rallatteli pujottelun molemmin puolen iloisesti ja NOPEASTI.

Pitää ihan selkeästi päästä taas käymään pari extra kertaa viikossa treenailemassa, jotta saataisiin vihdoinkin nuo keskeneräiset esteet valmiiksi. Koska pääsiäinen oli ja meni (ja sitä myötä ensimmäisen kisastartin tavoite) olen valikoinut seuraavaksi tavoitteeksi omalla hallilla järjestettävät kisat 19.8. Syynä ihan vain se, että samalla on partisten mestaruus ratkottavana niin pääsee katsomaan partoja menoa samalla.

lauantai 14. huhtikuuta 2012

Ennakoivan valssauksen kurssi

Tänään oltiin taas Mörkösen kanssa Satulinnassa, yllätyksekseni Teemu ja Niina-Liina Linnan opissa. Täytyy sanoa että olen odottanut tämän päivän annilta paljon - ja sain mitä odotinkin ja vielä paljon enemmän! Ei siis missään nimessä "hukkaan heitetty" sateinen lauantai :)

Päivän teemana oli siis nimensä mukaisesti ennakoiva valssi, mikä siis oikeastaan tarkoittaa oikea-aikaista valssia (kuten tänään opin). Teemun radalla treenattiin valssia vähän siellä sun täällä ja Niinun radalla ei sitten ollutkaan muuta kuin valssia. Pakkovalssi-valssikin tuli tutuksi. Kovin monta myöhäistä valssia sain tehtyä, kuten myös liian pitkäksi valuvia valsseja - onneksi niitä onnistumisiakin sain aikaiseksi useita päivän mittaan. Paljon on kyllä tehtävä vielä töitä että valssit tulee kaikissa tilanteissa oikea-aikaisesti, ja radanlukutaidossakin näyttäisi olevan puutteita kun en aina hoksaa että valssi olisi se tehokkain ohjaustekniikka.

Alkaa pikkuhiljaa valkenemaan agilityohjaamisen syvin olemus. Sietääkin valjeta, johan tässä onkin jo reilut 20v harrasteltu. Kun nyt saan jalkani kohdilleen ja rutiinit selkärankaan niin uskon että Mörkösestäkin saadaan vauhdin puolesta vieläkin enemmän irti. Ainakin tänään mulle taas väitettiin että Mörkö on vauhdikas etenijä. Itsellä ei tahdo usko riittää nopeuden riittämisen suhteen, mutta kaipa sitä on vain uskottava kun Niinukin on sitä mieltä että vauhtia riittää.

Mukana oli myös Inov8-kenkien esitteljät ja innostuksen huumassa "erehdyin" tekemään hankinnan. Maksoihan nuo kengät ihan riittämiin, mutta sallin itselleni investoinnin kun minulla ei ole ikinä ollut "agility-kenkiä". Nyt ei ainakaan voi syyttää kenkiä tahi koiraa - pakko on vain niellä että ohjaaja on se heikoin lenkki ;)

perjantai 13. huhtikuuta 2012

Mörkö Satulinnassa ryhmätunnilla

Pääsin kokeilemaan Satulinnan ryhmätunteja tuuraajana, joten ei kun Mörkö matkaan ja Satu Hillin ja Niina-Liina Linnan koulutukseen. Alkeisjatkoryhmä oli oikein sopivan tasoinen meille. Pitääpä koittaa jos tuolta saisi syksyllä vakioryhmän ;)

Niina-Liina Linnan kanssa väännettiin pientä radanpätkää, missä oli kuuteen esteeseen mahdutettu pakkovalssi, niisto ja persjättö/valssi. Paljon tehtävää pienessä pätkässä, joten ei kun hommiin! Alku (pakkovalssi) ja loppu (persjättö sekä valssi) sujuivat erinomaisesti, mutta niistoa sitten pääsinkin hinkkaamaan enemmän. En ole yhtään yllättynyt tästä, sillä en ole ikinä niistoa Mörön kanssa tehnyt. Ensin viilattiin mun toista askelta oikeampaan suuntaan ja sitten hinkattiin Mörkösen laskeutumispaikkaa paremmaksi. Ja muutaman toiston jälkeen tuli hieno niisto :) Täytyy itsekseen treenata vastakkaiseen suuntaan samainen pätkä lähiaikoina.

Satu Hillin kanssa hinkattiin keinun tekniikkaa. Mörkönen suoritti alkujaan keinun todella hienosti, mutta joku viikko sitten harjoituksissa tehtiin "tekniikkaharjoitusta" minkä seurauksena Mörkö ei tee keinua nykyään ollenkaan. Great. En ole ongelmaan vielä miettinyt ratkaisua kun ei ole ollut oikein aikaa - eikä ideoitakaan. Kun kerran tarjottiin mahdollisuutta keinun tekniikkatreeniin niin totta kai sen hyödynsin! Joten keinusta harjoiteltiin sekä suoraan loppuujuoksemista (keinu pysyy ylhäällä) sekä lopun pamahdusta. Tartteis vain saada apuohjaaja kaveriksi omiin treenailuihin, jotta pystyisi samaa treenailla tehokkaasti itsekseen.

Vaikka tekniikkatreenin jälkeen en nyt innostu hihkunutkaan (kun tajusin että ensimmäinen kisastartti siirtynee aika reippaasti eteen päin) niin ohjaustekniikasta olen aivan innoissani. Jälleen yksi ohjauskuvio lisää väännettynä rautalangasta. Täytyy kyllä sanoa, että Ozzyn kanssa olisi aikanaan saanut niin paljon enemmän aikaiseksi jos olisi osannut ohjata edes peruskuviot... mutta jos nyt vaikka saisi omat taitonsa pikkuhiljaa päivitettyä. Huomenna ohjelmaan kuuluukin ennakoivan valssauksen kurssi.

Illalla kävin itsekseni juoksemassa 12km. Ozzy olisi lähtenyt mukaan, mutta tuo on jo hitusen liian pitkä matka veteraanille :)

keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Ozzy lenkkeilee...

... kuten olikin tiedossa niin Ozzy ei ole parhaassa lihaskunnossa muun muassa sen takia etten ole raaskinut koiraa hirveästi rasittaa kun ei ollut tiedossa mikä koiraa vaivaa. Nyt kun vaivat ovat helpottaneet, niin ajatus lenkkeilystä alkoi taas kytemään - varsinkin kun tiet ovat sulana ja fyssarilta tuli positiivista palautetta juoksulenkkien ottamisesta takaisin säännölliseen ohjelmaan. Niinpä tänään kirmattiin kuin varsat pitkin hiekkateitä, kahdeksan kilometrin verran. Oltiin niin myöhään lenkillä, että suurimman osan matkasta Ozzy sai olla vapaana. Ja se poika pisti nauttien joka hetkestä :)

Alkulämmittelyksi siis 35min koko lauman kanssa ulkoilua, pääruoaksi lähes tunnin juoksulenkki ja jälkilöylyiksi mukava tassujen pesu viilentävän suihkun alla. Näitä lisää, kiitos. Ilo on seurata myös Ticon innokasta lenkkeilyä, mukavaa että lähes 12-vuotias on vauhdin pitäjänä lenkeillä :)

Koiruuksien illan kruunasi iltaruoka höystettynä lihaisella rasvalla. Kaipa se on niin että mitä yököttävämmän näköinen aines, sitä paremmalta se koirien mielestä maistuu. Rouskutusta kuunnellessa...

maanantai 9. huhtikuuta 2012

Ozzy Lappeenrannassa PU2 & ROP-vet

Tänään käytiin Ozzyn kanssa Lappeenrannassa pyörähtelemässä kehässä, parin kuukauden tauon jälkeen. Ilolla huomasin fysiokäyntien auttaneen ja Ozzy oli varsin iloinen kaveri kehässä ja liikkui mukavalla askeleella itsensä hyvin kantaen. Eli siis oikealla tiellä ollaan Ozzyn olon parantamisen kanssa :)

Pitkän päivän tuloksena PU2, ROP-vet ja kahdeksan parhaan joukkoon ryhmässä. Hyvä me!

Tuomari Anita Whitmarsh: 10 years. Excellent condition. Excellent breed type. Well proportioned head. Good jaw. Good in mouth for this age. Very good topline which he holds in movement. Beginning do loose body volume & muscle tone. Excellent double coat for a veteran & wonderful movement.

Nyt siis lenkkeilemään. Lihasten puute ei tullut yllätyksenä kun täysin jumissa olevan koiran kanssa on hitusen inhaa lenkkeillä, joten pitkät lenkit ovat olleet varikolla useita viikkoja. Kyllä tämä tästä kunhan saadaan vanhat rutiinit lenkkeilyn suhteen jälleen pyörimään, nyt kun koira on muuten kunnossa :)

torstai 5. huhtikuuta 2012

Ozzyn kolmas kerta fyssarilla

Eilen Ozzy kävi taas näyttämässä kroppaansa fyssarilla, ja ilokseni kuulin ettei koira ole oikeastaan ollenkaan jumissa etuosastaan ja selkäkin antaa sopivalla tavalla myöten. Lantio oli edelleen jonkin verran jumissa ja tunnin hoidon aikana keskityttiin lähes täysin lantion avaamiseen. Hoidon jälkeen oli mukava kuulla että Ozzy on normaalilla tavalla auki, jumeja löytyy edelleen mutta jumitonta koiraakaan ei taida olla. Hieno homma :)

Tänään Ozzy otti ja hyppäsi lähes metrisen portin yli ilman vauhtia. En tiedä johtuiko eilisestä fyssarista, mutta jotenkin Ozzy arvioi ponnistusvoimansa totaalisen väärin ja koira tuli kamikatsella alas nenilleen. Näytti hurjalta, mutta näyttäisi että ilman vauriota tästä selvittiin. Toivottavasti, olisi tylsää että Ozzyn voinnissa tulisi nyt takapakkia.

Saa nähdä että auttoiko jumien avaaaminen yleistä tilannetta niin paljon että Ozzyn kanssa voitaisiin vielä tokoilla kevään ja kesän aikana. TK2 on tavoitteena, jos vain koiran kunto ja terveys mahdollistaa treenaamisen. Kevään aikana treenikerrat ovat olleet tosi harvoja, joten älyttömiä odotuksia en kuitenkaan pidä yllä.

tiistai 3. huhtikuuta 2012

Mörön talvikauden viimeiset treenit

Eilen oli talvikauden viimeiset agility-treenit ja tämän kunniaksi meillä oli ryhmän sisäiset kisat. Ratana oli Viitasen Annen ykkösen rata hieman muokattuna. Radan sai suorittaa kahteen kertaan. Tehtailimme Mörkösen kanssa kaksi hyllyä, mutta mitä pienistä kun niin moni muu asia sujui mallikkaasti ja vauhdikkaasti :) Vauhti nimen omaan oli positiivinen yllätys, emme ole aiemmin noin pitkiä ratoja Mörkön kanssa tehneetkään.Pussi aiheutti hieman päänvaivaa, joten se työlistalle vanhojen tuttujen pujottelun, puomin ja keinun kanssa.

Hyvillä fiiliksillä jäädään parin viikon treenitauolle :)