lauantai 29. marraskuuta 2014

Pelkkää kontaktia

Jäin niin harmittamaan itseäni keskiviikon huono fiilis treeneissä, että tänään oli pakko käydä tekemässä pikainen korjaussarja. En tiedä sitten vaikuttiko Mörkön motivaation se etten antanut koirille aamuruokaa, vai se että eilen illalla koirat oli pitkään keskenään kotona vai onko Mörköllä vaan liikaa purkamatonta energiaa. Oli syy mikä tahansa niin Mörkö teki kontakteja älyttömän hyvin!

Alkuun pari putkea, ihan vain varmsitaakseni ettei Mörkölle jäänyt pahaa mieltä putkia kohtaan viime treenesitä. Seuraavaksi A-este kerran, hienolla kontaktilla (superpalkka). Tämän jälkeen kolme toistoa keinulla namikupille. Valitesttavasti alumiinikeinu oli hankalasti kulmassa joten tehtiin puukeinulla. Mörkö teki todella (!) hienoja toistoja, joka kerta juoksu kontaktille missä jarrutus ja saman tien keinun laskuduttua maahan poistui kupille. Lupia kyselemättä joo, mutta enpä ole muutenkaan enää kontakteilla liiaksi käskyttänyt.

Mielenkiinnosta kokeilin miten toimii keinun vieressä ollut puomi. Ilokseni huomasin että Mörkö erottelee puomin ja keinun käskyn ja meni kyllä puominkin hyvin. Koko matkan laukalla ja todella hienolla kontaktilla. Jälleen superpalkka.

Viimeiseksi vielä kerran keinu, joka oli täydellinen. Superpalkka. Kotimatkalla jäin miettimään, josko olisiko koira kuitenkin luullut tekevänsä puomia ja sen takia teki keinun niin hienosti. Huomenna sen sitten näkee, että säikähtikö Mörkö keinua (kun ei sitä kuitenkaan käytöksessään näytä) vai oliko suoritus Mörkön hallitsema. Todella toivon että olisi jälkimmäinen...

Harmitti kun syötin kaikki namit, olisi ollut kiva tehdä vielä yksi pujottelu. Toisaalta, pujottelu meni keskiviikkona todella hyvin, joten ei nyt ollut välttämättömyyskään.

Se oli 8min pikatreeni :) Autolta kotiin kävellessä Mörkö pyysi jotain revittävää ja annoksi punottu naruköysi löytyikin käsilaukusta niin saatiin kunnon repimisleikit vielä aikaiseksi. Hauska otus :)

keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Pehmo agilitytreeneissä

Treenit, joita hieman jännitin. Päätin kuitenkin palkata paljon pujottelusta - tai mahdolisesti jättää pujottelu kokonaan väliin. Väliin en kuitenkaan pystynyt jättämään, sillä radalla oli niin herkulliset pujottelukulmat että pitihän niitä kokeilla. Tein kuitenkin niin, että pujottelun lopussa namikippo. Ja voi pojat mikä vauhti Mörköllä oli pujottelussa! Täytyy palkata Mörköä enemmän pujottelusta, ja vaatia treeneissä ripeämpää pujottelua. Ei se nytkään vauhdiltaan ole hidas, mutta voi olla nopeampikin. Eikä pujottelunopeus taatusti kisoissa parane, jos en treeneissäkään vaadi vauhtia. 

A-este tehtiin kolme kertaa. Ensimmäinen kerta aika härskisti hyppy kontaktin rajamailta. Seuraavat toistot hienoilla kontakteilla. Tämänkin esteen parissa tulee vielä tehdä töitä, hyvällä tiellä ollaan joka tapauksessa. Hauska huomata, miten puomiinkin on tullut vauhtia A-esteen työstämisen ohella. Mörkö laukkasi tänään puomin useaan kertaan loppuun saakka ja otti vielä todella nätit kontaktitkin. Oikein harmitti kun ei nyt ihan jokaisesta puomista viitsinyt palkata, kun puomin jälkeen oli myös mielenkiintoinen estekuvio treenattavana missä oleellisessa osana oli nimenomaan puomilta tulo.

Tälläkin viikolla, niin kuin viimekin viikolla, havaitsin että Mörkö ei kestä hinkkaamista. Se menee todella epävarmaksi ja lopulta mikään ei ole enää kivaa. Tänään onneksi lopetettiin hinkuttaminen putken kanssa kohtuu nopeasti ja loppuradalla oli jälleen kivaa. Pehmeys näkyy näin, jos en osaa palkata tarpeeksi isosti oikeassa kohtaan niin sitten loppuu koiralla usko. Harmi sinänsä, sillä Mörkö kääntyi todella hienosti putkesta haluttuun suuntaan mutta oma ohjaus petti sen jälkeen. Palkkasin kyllä tilanteessa, mutta en riittävän hyvin siihen nähden kuinka vaikeaksi Mörkö tilanteen koki. Toivottavasti hetken tahkoaminen putken kanssa ei nyt aiheuta takapakkia muuten putkien kanssa, kun viimein Mörkö on alkanut menemään putkia jossain määrin järkevää vauhtia.

Sen lisäksi että kontakteja sekä pujottelua pitää teknisesti ylläpitää - tai vähintään vielä yleistää - paljon on tullut myös pari selkeää treenattavaa teknistä asiaa listalle. Ensinnäkään Mörkö ei tule käteen esimerkiksi poispäin käännössä. Ei vaikka lähtisin juoksemaan esteestä poispäinkin... Pohdin asiaa ja päätin treenata ensin käteen tulemista ja sitten poispäin käääntöä ilman estettä näin alkuun. Ilman hyppyä Mörkö ei saa niin suoraa palautetta, eikä siten ahdistu hinkkaamisesta. Toinen asia mitä voisi alkaa teenaamaan on sivuttainen etäisyys. Mörkö irtoaakin ihan kivasti, mutta esimerkiksi lähdöissä on vaikea ottaa etäisyyttää reippaasti kun Mörkö ei lue ohjausta vaan tulee suorinta reittiä luokse. 

Oli tarkoitus tehdä vauhdikasta ja helppoa, mutta minun huonouttani oli se että näiden lisäksi meni myös hinkkaamiseksi joissakin kohdissa. Pääpiirteittäin jäi kyllä hyvä fiilis, varsinkin pujottelu ja puomi sai hymyilemään. 

Oman vuoron jälkeen nopeasti kotiin, Ozzy mukaan ja palauttavalle reilun puolen tunnin lenkille.

maanantai 24. marraskuuta 2014

Pujotteluahdistus muisttutteli itsestään...

... tänään Niinun treeneissä. Treenirata oli todella kiva ja olin odottanut treenejä koko päivän. Mörkö oli myös sopivasti ylivireinen kun oli levännyt koko viikonlopun. Joten hyvillä mielen treeneihin. Hiukka tosin kismittä ruuhkaan jumiutuminen ja sitä myöten treenien rataan tutustumisesta myöhästyminen, mutta ensimmäisen koirakon keskittyessä ainoastaan pujotteluun pystyin hyvin tutustumaan rataan.

Treenit sujuivat hyvin, kaiken muun kohdalla paitsi pujotteluun menossa. Olihan se hankala kulma ja teinhän minäkin siinä useita virheit (mm väärä rintamasuunta, kurkottamalla yritystä saada koiraa luokse jne), mutta kyllä meinasi homma itkuksi mennä usean yrityksen jälkeen. Jossain vaiheessa vain korvissa alkoi kohisemaan ja tuli todella kuuma - merkki omasta stressaantumisesta. Tätä ei ole näkynyt pitkään aikaan, mutta kait se "pelko" jossain vielä on olemassa ja tulee esille kun tarpeeksi vaikeaa harjoitusta tehdään.

Hyvää tässä oli se, että Mörkö pystyi jatkamaan treenejä. Se ei oikeastaan edes näyttänyt huomaavan mun stressitilaa. Mikä on siis hienoa! Aikaisemmin Mörkökin olisi ahdistunut työkyvyttömäksi. Niinpä pidettiin hetken tauko jutellen niitä näitä ja sitten onnistunut suoritus. On se vaan vaikeaa, kun ei kykene omaa stressitilaansa kontrolloimaan.

Loppuun tein muutaman kerran keinua. Ei hyviä, ,mutta suoritettuja kuitenkin. Pitää taas tehdä keinua kuurina. Ihan targetille. Kuten pujotteluakin (ei tämän päivän harjoiutksen takia, vaan yleisen motivaation ja vauhdin takia). Lopetettiin mukavaan putki - putki - putki - hyppy rallatteluun.

Illalla pesin vielä Ozzyn. En tiedä miksi koira on alkanut kasvattamaan harventunutta turkkiansa takaisin. Tukkaa on juuressa, paljon ja paksulti. Onneksi pesin koiran nyt, sillä muutaman päivän päästä olisi ollut kiva huopa ihossa kiinni. Nyt sentään aukesi ihan harjaamalla. Harmaantunutkin Ozzy on Sitä vaan ei tahdo itse huomata kun naama on muutenkin valkoinen ja runkoturkin harmaantumista ei jokapäiväisessä elämässä huomaa.

sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Koiraharrastustäyteinen viikko

On pitänyt koko viikon niin kiirettä, että on ollut pakko ottaa kaikki muualta irtoava aika käyttöön. Niinpä poikkeuksellisesti on jäänyt treenipäiväkirjakin päivittämättä, mikä oikeastaan harmittaa aika paljon. Aika ajoin palaan takaisin teksteissä milloin tutkimaan virettä, milloin terveyttä, milloin toistojen määrää.

Juoksu-A projekti jatkui sunnuntaina, kun päätin vielä kerran mennä tutkimaan omia A-esteitä. Yksi A-este olikin mukavasti "räjäytetty" osiin, joten sillä pystyi hyvin juoksuttamaan Mörköä hyppymatriisin kanssa. Selkeästi A-esteen kumirouhepinta hidasti ja epäilytti, mutta muutaman toiston jälkeen kurssilla nähty vauhti ja varmuus palasi.

Havaittiin että yksi A-este oli mahdollista madaltaa niin että harjan korkeus oli noin 150cm korkeudessa. Tätä tehtiin muutaman kerran, ihan kivoilla toistoilla. Harjan päällä pidin aluksi pumpperia, jotta sain Mörkön hyppäämään harjan ylitse. Mörkö on oppinut aikoinaan että juoksee täysillä ylös ja punnertaa itsensä harjan toiselle puolelle. Nyt tavoittelin että Mörkö menisi harjan ylitse samoilla vauhdeilla. Ja kun tämä muutaman toiston jälkeen onnistui niin otin pumpperin pois. Edelleen Mörkö ravasi alastulevan osan ja laukkasi hyvin boksiin ja ulos.

Tiistaina aloitettiin päivä Sporttikoirahallilla, olin varannut puolen tunnin vuoron. A-este laskettiin alas, harja noin metrin korkeudessa. Tästä lähettiin pikkuhiljaa nostamaan noin 150cm korkeuteen. Mörkö suoritti A-esteen ylös laukalla ja loikkasi harjan ylitse, jarttutti parin raviaskeleen verran ja laukkasi kahdella laukalla alas. Pikainen pohdinta omasta kriteeristä, ja totesin että en ala työstämään paria raviaskelta pois kun tapa on näemmä aika tiukassa eikä saavutettu aikahyöty ole niin suuri. Muutenkin juoksu-A projektina on valitettavan nopeatempoinen kun omalla hallilla ei ole tarpeeksi hienosäätöistä A-estettä.

Keskiviikkona oli omat treenit joista jäi hieman ikävä fiilis. Jouduttiin hinkuttamaan alun kahta hyppyä muutaman kerran (liekö Mörköllä sitten tukka ollut liikaa silmillä kun kiersi aina jälkimmäisen hypyn) ja tämän takia Mörkö taisi olla hiukan fiilis hukassa koko radan. Päätin olla ottamatta tästä sen kummempaa stressiä, huonoja päiviä vain on silloin tällöin - Mörkölläkin.

Torstaina taas aamusta Sporttikoirahallille, ja tällä kertaa saatiin A-este nostettua normaaliin korkeuteensa. Kokeilin myös muutaman kerran ilman boksia ja vaikuttaa että tavoita on saavutettavissa näinkin älyttömän pienellä treenimäärällä. Mörkö ottaa kontaktin selkeästi alempaa kuin aikaisemmin. Kerran loikkasi kontaktin yläreunasta, minkä merkkasin "ohops!" ja otin targetin pois. Seuraavalla toistolla Mörkö menikin sitten superalas kontaktilla, tästä superpalkka ja hyvä lopettaa treeni.

Tietysti täytyy vielä työstää A-estettä. En tiedä pitäisikö jopa palauttaa boksi hetkeksi treenihin normaalikorkuiselle A-esteelle. Vai koittaisiko vahvistaa haluttua suoritusta superpalkka - ei palkkaa - merkkauksella? Ehkä katson mihin palkkauksella pääsee, ja jos kontaktin viimeisen askeleen paikka alkaa jälleen nousemaan liian korkealle muistuttelen jälleen haluttua suoritusta boksilla. Hauskaa oli myös huomata, että puomin alastulo on nopeutunut juoksu-A-treenaamisen myötä. Sattumaako? Ehkä, selvinnee kyllä.

Perjantai meni kohdallani tehden viimeisiä valmisteluita lauantain järjestämääni partisten rally-tokon mestaruuskisoihin. Kyseessä viralliset kisat, ja vielä ensimmäiset sellaiset. Lauantaina 6.00 suuntana Riiihimäki ja kisoissahan meni tietty koko päivä. Mielestäni vallan onnistuneet kisat, toivottavasti kisaajatkin tykkäsivät :) Hienoja suorituksia nähtiin partiksilla niin ensikertalaisten toimesta kuin kokeneimpienkin johdosta. Samoin yksittäinen dobermanni sai minusta fanittajansa :)

Tänään sunnuntaina kello herätti tuntia myöhempää ja suunnaksi oma halli. Päivä meni talkoillen agilitykisoissa. Meni kyllä melkein pari tuntia ennen kuin kunnolla heräsi ja nyt kyllä tietää tehneensä koko viikonlopun.

Onneksi ensi viikko on hieman rauhallisempi, ei tällaisesta jaksaisi nauttia jos liian usein joutuis tekemään. Nyt talkoilu ja organisointi oli oikein mukavaa, eikä vähiten mukavista kilpailijoista ja kisatyöntekijöistä johtuen!

lauantai 15. marraskuuta 2014

Juoksu-A kurssilla

Tänään pakkasin eilen täysin terveeksi todetun Mörkön, läjän lämpimiä vaatteita kummallekin sekä makupaloja ja ajeltiin Lahteen kursseilemaan. Enpä ole pitkään aikaan millään kurssilla tai seminaarissa ollutkaan. Pitääkin katsella mitä vuoden vaihteen jälkeen on tarjolla, tekisi teknisessä mielessä hyvää ja tulisi jälleen uusia ajatuksia.

Juoksu-A siis ohjelmistossa. Kerkesin Mörkölle näyttää kahdesti boksia ennen tätä päivää. Tiedän että oikaisin alkuopetuksessa, sillä en jaksanut vahvistaa boksia ensin niin että Mörkö hakeutuisi sinne automaattisesti jne. Sen sijaan aloitin suoraan lähettämällä koiraa boksin läpi namikipolle. Ensin pienemmällä vauhdilla, millä tuli onnistuneita suorituksia (ja naks). Tämän jälkeen vauhtia lisää, itse eri paikkoihin sijoittuneina. Niin että seisoin paikoillani tai juoksin mukana. Tiesin ettei Mörkö kestä vielä vedättämistä, mutta kaikkea ei kerkeä kahdella kerralla tehdä.

Tänään aloiteltiin ihan perusteista. Muut heittelivät makupaloja boksiin, päätin itse jatkaa siitä mihin viimeksi jäätiin. Parin boksin yliloikan jälkeen sain Mörkön osumaan kaikilla tassuilla boksiin vaikka olisin vedättänytkin. Kouluttajan silmien alla tehtiin myös takaaleikkauksia, persjättöjä ja valsseja. Myös vinosti lähestyminen treenattiin. Hyvin kuulemma ymmärtää tehtävän.

Seuraavassa vaiheessa tehtiin pumppereilla gridissä boksi. Pari kertaa heti alusta (eli kahden pumpperin takaa). Kokeiltiin muutaman kerran niin että kävelen, sen jälkeen niin että hölkkään. Tämn jälkeen putki alkuun ja putken kautta gridille. Putken kautta gridille eri ohjauskuvioin (takaaleikkaus, persjättö ja valsssi). Yhtään virheellistä suoritusta ei tullut. Kouluttaja sanoi että Mörkö oikein kiihdyttää gridille :) Hyvin on siis ymmärtänyt boksin (näinkin vähäisillä toistoilla).

Viimeisenä harjoituksena mentiin loivalle A-esteelle. Muutaman kerran nostin Mörkön laskevalle osuudelle mahdollisimman ylös ja Mörkö tuli oikeaoppisesti boksin kauta alas. Tämän jälkeen tehtiinkin kokonainen A-este - ja yllätyttiin kaikki! Mörkö meinaan laukkaa kahdella laukalla ylös, ja sipsuttaa alastulevan osuuden aina boksiin saakka minkä taas suorittaa yhdellä laukalla. Kokeiltiin laittaa pumpperit harjalle niin että ne auttaisi Mörköä venyttämän hypyn harjan yli. Lopputulos oli vielä enemmän hiipivä koira. Loppuun pari samanlaista hyvää ja onnistunutta toistoa kuin alussakin.

Jatkamme siis harjoituksia etsimällä hallivuoroja sellaisista halleista missä on laskettava A-este. Jostain käsittämättömästä syystä omassa seurassa ei sellaisia ole. Tarvitsee päästä juoksuttamaan Mörköä maassa olevan A-esteen ylitse niin että siinä on pumpperit ja boksi kuten gridissä. Tästä sitten pikkuhiljaa A-estettä ylöspäin.. Hiukka itseäni huolestuttaa että osaanko asetella pumppereita oikein, että osaanko nähdä mitä kohtaa pitäisi muokata laukka-askeleissa. Nähtäväksi jää.

Hyvä mieli kyllä kaiken kaikkiaan, vaikka tulikin yllättävä "ongelma". Naiivisti olin ajatellut että totta kai Mörkö menee A-esteen kuten halutaankin. Paljon hyvää päivässä kuitenkin. Treenien lisäksi havaitsin ettei Mörkö häiriinny vaikka edellisellä suorittaneella koiralla olikin juoksut. Ja vaikka varmasti jo väsymys painoi, niin silti Mörkö yritti kaikkensa.

Kotiin ajellessa käyvin pikaisesti eksymässä kenkäkaupassa ja mukaan tarttui valkoiset (!) timanttikoristeiset (!) korkokengät (!!!). Kaikkea sitä treenipäivät teettää :D

keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Pienen koiran onnen hetkiä :)

Voi kun toinen oli tänään onnellinen ja innoissaan kun kolmen viikon tauon jälkeen oli omien treenien vuoro. Harvoin näkee niin villisti käyttäytyää koiraa, joka kiskoo remmistä tai housunlahkeesta kävelymatkan autolta halliin :)

Otettiin varaslähtö juoksu-A kurssille ja koekäytettiin uusi boksi (jokaisen kurssilaisen pitää tuoda oma boksi). En uskonutkaan boksin tuottavan ongelmia, mutta halusin kuitenkin vahvistaa boksin ideaa Mörkölle juoksuttelemalla boksin läpi targetille. Muuten Mörkö teki boksi yhdellä askeleella niin kuin pitääkin, mutta jos hetsasin ihan äärimmilleen koiran niin loikkasi boksin yli. Onneksi on naksu ja muutamalla toistolla alkoi ylihyppelyt olla historiaa. Tämä toimi myös oivana lämmittelynä.

Omalla vuorolla tehtiin rataa, missä olin päättänyt palkita puomilta, keinulta ja pujottelusta. En nähnyt ideaa tehdä heti koko rataa, vaan mieluummin vahvistin meille hieman vaikeampia asioita. Puomi mentiin lopulta kahdesti, jälkimmäinen toisto parempi. Keinu suoritettiin kolmesta, joista ensimmäinen toisto super, toinen ok ja kolmas erinomainen. Kepeillä kaksi hyvää suoritusta.

Mörkön saadessa lisää itsevarmuutta se on alkanut myös tekemään omia päätöksiä mille esteelle mennään. Välillä lukkiutui todella "pahasti" nenän edessä olevaan esteeseen eikä yhtään kuunnellut / lukenut ohjausta. En koe tätä (ainakaan vielä) pahana asiana, sillä itsevarmuus tuo myös vauhtia. Ollaan Mörkön kanssa vain hieman uudessa tilanteessa, mihin meidän molempien tulee opetella.

Hyvät treenit, minkä päälle reilun puolen tunnin loppuverryttely. Hyvä mieli, kummallakin :)

tiistai 11. marraskuuta 2014

Niinun treenit uudessa hallissa

Mörkön lääkekuuri on viimein ohitse ja päästään pikkuhiljaa takaisin normaaliin arkeen. Vaikkei ollakaan tehty treeniä pariin viikkoon päätin mennä katsastamaan Niinun uuden hallin - ja ilokseni totesin ettei Mörkö jännittänyt uutta paikkaa ollenkaan! Radaksi oli tehty mukava pätkä missä keskivaiheella kartturi sai päättää kuuluuko mukaan kontaktit ja pujottelua vaiko ei. Päätin suosiolla helpottaa treeniä ja jättää kontaktit ja pujottelun väliin. Hiemn teki kyllä mieli haastaa itseään uudella pujottelulla... mutta maltoin kuitenkin mennä sellaisella harjoituksella missä oli mahdollisuus onnistua ja saada hyvää fiilistä sairastelun jälkeen.

Treeni oli todella kivaa juoksemista, sai ihan tosissaan laittaa tossua toisen eteen. Tästä syystä kun radan tempo oli nopea ei treenattu koko aikaamme, vaikka Mörkö olisi kyllä ollut valmis sellaiseen. Poispäin kääntö aukeni minulle aivan uusin silmin! Nyt kun ohjaajan liikerata on pilkottu askel askeleelta, niin tuossahan on ihan kivasti järkeä. En tiedä mikä ihmeen "väännös" poispäin käännöksestä minulle on aikoinaan opetettu... mutta mikä ikinä se onkaan niin eipä ole ollut kovinkaan toimiva ohjaus kun en ole ikinä sitä missään käyttänyt. Tehtiin siis muutamia kertoja poispäin käännöstä ja Mörkö luki käännöstä koko ajan paremmin ja paremmin.

Positiivisena palautteena sain että olen alkanut luottamaan koiraan ja kummankin tekemiseen on tullut hyvää varmuutta. Näinhän se on, ja todella hyvä että on näin :)

sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Juoksukontaktit mietityttävät

Mörkölle on alkujaan opetettu 2on2off, sekä puomille että A-esteelle. Alunperin olin ajatellut samaa myös keinulle, mutta treenien myötä selvisi että Mörkö on hieman turhan kevyt tuohon. Joten aloin vaatimaan Mörköltä neljälle tassulla keinun kontaktille pysähtymistä. Tämä on jalostunut siihen, että Mörkö juoksee keinun läpi. Sopii myös mulle, ja toistojen ja kokemuksen myötä keinun suoritus varmasti nopeutuu vielä hieman.

 A-este on ollut ihan hyvä (treeneissä), mutta käytännössä kisoissa on alkanut kontaktit "vuotamaan". Muutamalta olen myös saanut kommenttia että miksen anna Mörkön juosta läpi, kun se kerta ottaa kontaktin siististi. Aikaa säästyisi kun ei tarvitse jarrutella ja toisaalta jää kiihdyttelyin vähemmälle. Ei Mörkö edelleenkään kontaktivirhettä tee, mutta haluaisin terveyden kannalta että Mörkö laskeutuisi alemmas. Tästä syystä ja omasta mielenkiinnosta ilmoitin Mörkön juoksu-A-kurssille (boximenetelmä). On valitettavaa ettei meillä taida olla laskettavaa A-estettä käytössä hallilla... täytyy nyt vielä tarkistaa että onko todella näin.

Puomi onkin mietittänyt enemmän. Mörkö on ollut aina hidas puomilla. Nykyisellään Mörkö sentään laukkaa ylösnousun ja tasaisen osan, mutta tulee ravilla laskevan osan. Himoittaisi hirveästi jättää puomilta pysäytys pois (säästäisi aikaa), mutta Mörkö pystyy loikkaamaan varmasti kontaktin ylitse. Vaikkei ole vielä sellaista tehnytkään. Enkä kyllä haluaisi noin turhia vitosia.

Tänään kävin juoksuttamassa Mörköä maassa olevan puomin pätkän päällä. Kun pätkä oli maan tasalla niin Mörkö osui kontaktille joka kerta. Kun sama tehtiin niin että puomin pätkän pää oli mini-pöydän päällä niin Mörkö loikkasi käytännössä joka kerta kontaktin yli. Johtuikohan siitä että suoritusvauhti oli hitaampi kun lähtö oli pöydältä eikä maasta. Joka tapauksessa ei kiva juttu. Tiedostan kyllä myös että a) en oikein tiedä mitä olen tekemässä ja b) etenin todella nopeasti maassa olevasta puomista mini-pöydältä lähtevään puomiin. Mutta ajattelemisen aihetta tämä kokeilu kyllä antoi itselle!

Silvian juoksukontaktit tuntuvat hyvältä, mutta kun asiaan olen enemmän tutustunut niin en ole varma onnistuuko tällaiselta insinööriltä virheiden hyväsyminen oppimisen tiellä. Jotenkin on selkeämpää kun aina pyritään onnistumiseen, eikä "tyydytä" 80% onnistumiseen. Palkkaaminen on varmasti vaikeaa, tai ainakin oman kriteerin pitäminen ja oikeasta asiasta palkkaaminen - ja vielä oikea-aikaisesti! Niinpä taidan taipua Sandersin laatikkomenetelmään. Jotenkin se on itselleni selkeämpää, helpompi palkata ja ehkä koirallekin helpompi? En tiedä, toivottavasti saan juoksu-A-kurssilta lisää ajatuksia näiden kahden menetelmän hyötyihin ja eroihin.

Loppuun tein kokonaista puomia niin että palkka oli hypyn takana. Maassa juoksuttaminen toi todella kivasti vauhtia kokonaisen puomin suorittamiseen sillä seurauksella että Mörkö hyppää juuri ja juuri kontaktin rajalta maahan. Palkka säilyi samassa paikassa, mutta tehtiin puomi pari kertaa niin että heti puomin jälkeen oli alusta huonommalla palkalla. Näin Mörköllä tippui laukka raville laskevalla osuudella, mutta sentään juoksi maahan saakka. Kerran tehtiin ilman läpyskää, palkkana jackpot hypyn takana. Hyvä suoritus, mihin oli hyvä lopettaa!

Varmistin kuitenkin itselleni jo aiemmin tietämäni asian, puomi on vetelä sieltä tai suo täältä. Nykyisellään vaihtoehdot ovat joko laskeva osuus ravilla + varma kontakti tai laskevaosuus laukalla + tuurikontakti. Tähän kun saisi jotenkin sen välimuodon, eli laskevaosuus laukalla + varma kontakti...  Ja varmasti sen saankin kunhan saan hieman enemmän työkaluja pakkiini, lisää osaamista ja enemmän ajatuksia.


torstai 6. marraskuuta 2014

Suunta parempaan!

Peppua on paranneltu hartaasti ja tunteella. Eilistä kontrollia olin odottanut, sillä mielestäni paraneminen ei ole ollut niin joutuisaa kuin olisi toivonut. Kontrollissa tuli niin hyvää että huonoakin. Hyvää oli se että anaalirauhaset olivat tyhjentyneet eikä tarvinnut tehdä huuhtelua. Huonoa oli se, että antibiioottikuuria jatkettiin viikon verran (kuten osasin epäilläkin).

Onneksi Mörkön olo on parantunut huomattavasti parin vuorokauden aikana. Leikkisä ja kekseliäs Mörkö on palannut :) Itseäni himottaisi älyttömästi päästä treenaamaan, enkä epäile ettenkö saisi (turhautunutta) kaveria mukaani. Koska toipuminen on edelleen kesken emme tietenkään lähde treenaamaan. Lenkkeilykin on edelleen todella kevyttä.  Jotain pientä piti kuitenkin keksiä, joten tällä hetkellä olohuoneesta löytyy merkki ja merkin taakse aktiivisesti hakeutuva Mörkö. Saas nähdä, tulisiko tokon merkki näin opittua....

sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Ihan anaalista!

Maanantain Niinun treeneissä ihmettelin kun Mörkö oli hieman vaisu. Mietin, että voiko koira olla yhden kisastartin jälkeen noin väsynyt. Tuntui epäuskottavalta, mutta kun en muutakaan keksinyt. Tiistaina Mörkön ilme oli "sumuinen", koiran ryhti oli aavistuksen "kumara" ja edelleen koira oli hieman vaisu. Näillä kuvauksilla soitin eläinlääkäriin ja vaadin pääsyä näytille heti samana päivänä. Vastaanottovirkailija piti varmasti minua outona kun kieltäydyin siirtämästä lekuria seuraavaan päivään. Onneksi on luottolääkäri, joka otti päivän päätteeksi ylimääräiseksi potilaaksi.

Tutkimushuoneeseen mentyämme lääkäri totesi heti että Mörkö on turvoksissa oikealta puolelta pepusta. Hän aloitti tutkimalla anaalirauhaset... vasemmalta tuli mustaa tahnaa ja oikealta ei yhtään mitään. Tennispallon kokoinen rauhanen kyllä löytyi. Antibiootit ja särkylääkitys aloitetttiin heti. Olisi Mörkö voinut hieman enemmän oireilla. Ei pehvan hankaamista, ei edes pepun nuolemista. Lääkäri ihmetteli koiran kipukynnystä. Itselläni oli huono omatunto.

Viikon kaikki treenit ja aktiviteetit vaihtuivat sairaslomaan. Mörkön olotila on tasaisesti parantunut ja tänään on välistä terve Mörkö näyttätynyt. Edelleen koira on väsynyt, mutta peppu sentään saa olla rauhassa nuolemiselta. Ylimääräisiä aktiviteetteja ollaan vältelty koko viikon.

Ensi viikolla piti muutenkin olla treenivapaa viikko. Nyt ei tarvitse edes miettiä onko lomaviikko paikallaan vaiko ei! Toivottavasti ensi viikolla Mörkön olotila on jo niin hyvä että päästäisiin nauttimaan kunnon lenkeistä ja unohtaa treenit taka-alalle hetkeksi.