sunnuntai 17. lokakuuta 2021

Tikru luonnetestissä

Tikruhan kävi vuosi sitten ensimmäisen kerran luonnetestissä Kuopiossa. Olin ilmoittanut koiran jonoon ja lähdettiin pitkäksi viikonlopuksi mökille. En tiedä johtuiko ensimmäinen tulos siitä, että mökillä olo saa koirat aina juoksemaan itsensä tosi väsyneeksi ja varsinkin Tikru käy ylimääräisillä kierroksilla äänistä ja vieraista. Liekö sitten kuormitusta ollut liikaa jo luonnetestin alle, vai oliko koira kenties hieman kipeä (muistaakseni anaalit piti tyhjätä hyvin pian luonnetestin jälkeen) mutta tuloksena oli 10 pistettä ja hyvin hämmentynyt omistaja. En ollut järkyttynyt matalista pisteistä, vaan siitä etten oikein tunnistanut koiraani testissä enkä testin tuloksesta. Vaikka kuinka koitin avoimin mielin analysoida luonnetestin tulosta, niin en saanut siitä itselleni mitään sellaista mitä olisin voinut hyödyntää koulutuksessa.

Aikoinaan Mörkön luonnetestissä tuli myös sen verran matalat pisteet, 71p, että olisin voinut uusia testin myöhemmin. En kuitenkaan kokenut tätä tarpeelliseksi, sillä Mörkö oli luonnetestissäkin hyvin Mörkö. Ennen kaikkea opin ymmärtämään Mörköä, sen pehmeyttä, ja pystyin ottamaan asian vieläkin paremmin huomioon kaikessa kouluttamisessa ja puuhastelussa.

Nyt 10.10.2021 oli Tikrun kohdalla uusinta edessä. Taisi olla ensimmäinen kerta kun en jännitänyt laisinkaan, lähinnä nauratti. Kyllä tässäkin testissä näkyi Tikrun peruspahe, eli epävarmuuden hetkellä pyrkii passivoitumaan. Eihän se temperamentti koirassa miksikään ajan mittaan muutu. Ja kun toimintakykyäkin on vähän, niin sillä ei edes korvata puutteita temperamentissa. Yleisesti ottaen luonnetestissä oli tällä kertaa mukana minulle tuttu koira, joka reagoi asioihin aika pitkälti miten oletinkin. Ensimmäiseen testiin ehdottomasti suurin muutos oli äänen käyttö. Nyt Tikru kommentoi useammassakin kohdassa, ekalla kerralla ei ensimmäisen ja ainoan haukun jälkeen inahtanut ollenkaan. 

Tuomarin suullinen arvio vapaasti kirjoitettuna: Koira on hyvin luoksepäästävä, hyökkäyksen jälkeen ottaa meidät vastaan häntä heiluen. Ehkä se isoin häiritsevin asia on temperamentti. Sehän on pikkaisen välinpitämätön, saatiin kuitenkin tänään se reagoimaan vaikka koira olisi halunnut poisulkea asioita. Ottaa kuitenkin kantaa asioihin eikä ole välinpitämätön. Kovuus eli muistijälkiä jää, väistää haalaria mutta houkuttelun ja kannustettuna tulee tutustumaan omistajan avulla. Koska temperamentti on matala niin hermorakenne on hermostunein pyrkimyksin mikä ei näy jalkojen tepsotteluna mutta yleisilme on huolestunut. Taisteluhalua oli pienen verran lelulla ja kelkalla. Pieni koira puolusta pienen verran. Terävyydessä se oli itse asiassa aika topakka, vaikkei sillä olekaan itsenäistä rohkeutta paljon. Syvää aggressiota ei löydetty. Toimintakyky on myös koiran heikkolenkki. Aika paljon radalla nähtiin riittämätöntä toimintakykyä, tarvitsee paljon tukea ohjaalta. Taistelukohdat nostavat puolustushalun riittämättömästä pieneksi, seinällä se oli aikaisempaan nähden tosi rohkea. Pisteytettänyä miinuksia 25 ja plussia 120 eli pisteitä yhteensä 95.

Mitä sitten luonnetesti lopulta kertoo koirasta tai itse testistä, jos tulos voi vaihdella lähes sadalla pisteellä? En tiedä, mutta jatkossa katson muiden koirien tuloksia ehkä hieman suuremmalla kriittisyydellä. Tulen myös tulevaisuudessa testaamaan omat koirani, kyllähän näistä aina oppii. Jotain. Koiraahan testi ei miksikään muuta, yhtä ärsyttävinä ja yhtä rakkaina ne pysyy aina <3

Paras Tikru, olis sitten pisteitä 10 tai 95!

Luonnetesti 10.10.2021

Toimintakyky -1 Pieni
Terävyys +1a Pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +1 Pieni
Taisteluhalu -1 Pieni
Hermorakenne +1b Hermostunein pyrkimyksin
Temperamentti +2 Kohtuullisen vilkas
Kovuus +1 Hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoion
Laukauspelottomuus ++ Laukaukokematon

Loppupisteet 95


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti