keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Erinomainen treeni, oppimisen askelia

Kävi äärimmäisen hyvä tuuri. Ostin tammikuussa tuurauspaikan Niinun treeneihin ja tämän viikon treeni näytti jo paperilla mielenkiintoiselta. Oli mukavaa variaatiota pujotteluun menoissa ja poistumisissa, takaakiertojen jälkeistä elämää sekä kaipaamaani vauhdikasta etenemistä yhdistettynä ohjauskuvioihin. Olen huomannut satunnaisesti jäätyväni kisoissa, kun kisavauhdissa pitäisikin osata tehdä jokin ohjauskuvio (minkä osaan ihan hyvin). Äärimmäisen hyvää treeniä, joten innolla odotin treeniä.


Olin suunnitellut mielessäni treenien teeman ja pätkät... mutta kuinkas sitten kävikään? Noh, en ihan treenannut sitä mitä olin suunnitellut, mutta opin uutta radan lukutaidosta, ININ-ohjauksesta ja sain roimasti itsevarmuutta. Kaikkein parasta tietysti se, että Mörköllä oli älyttömän kivaa.

1-3 olin suunnitellut ja teinkin toisen hypyn vasemmalta takaa kiertoon ja oikealta eteen päin. Toisella kertaa kokeilin Niinun kannustamalla pyörittää koiran vasemman siivekkeen ympäri. Yllättäen tämä olikin Mörkölle nopeampi tapa ja ennen kaikkea jatkon linja tuli näin paremmaksi.

7-12 olin suunnitellut vieväni Mörkön pujotteluun vasemmalta ja tekeväni pois päin käännöksen putkeen ja putken päässä valssi niin että 9-11 juoksen vasemmalta ja 12 saksalainen. Oli vain niin vähän tilaa ettei pois päin käännöstä oikein mahtunut tekemään pujottelun jälkeen... ja Niinun kannustaman vaihdoinkin suunnitelman niin että koira pujotteluun, takaa leikkauksella oikealle puolelle, koira putkeen ja 9-12 oikealta. Hurjaa, mutta niin vain 12 esteenkin pystyi ohjaamaan oikealta.

15-20 suunnittelin tekeväni persjätön17-18 väliin ja takaa leikkauksen ennen 19 hyppyä. Ja näin teinkin, mutta ei oikein tuntunut hyvältä. Eipä tullut mieleen että koko pätkän voisi juosta vasemmalta... minne radan lukutaitoni on kadonnut?

Loppu menikin sitten kuten olin suunnitellut.

Kuulin ensimmäisen kerran ININ-ohjauksesta ja se toimi ihan järkyttävän hyvin Mörkön kanssa. Pitää ehdottomasti omatoimisesti vahvistaa ohjausta ja käytöstä ja nimetä toiminto. Vihdoinkin ratkaisu siihen, että Mörkö kovin herkästi kiertää esteen taakse ja hyppää minua kohden. Ei tarvitse kikkailla ja jännittää että koira oikeasti suorittaa hypyn siltä puolelta millä itse olen.

Radan lukutaito oli kyllä jossain pohjamudissa. Selkeästi ei riitä kaveriporukassa tai itsekseen treenaaminen, sillä radan lukutaito ei kehity. Ennemminkin taantuu. Alkaa näkemään helpot asiat liian monimutkaisesti kun ei kukaan ole haastamassa valintoja. Tästä päästään siihen, että ensi kautena on pyrittävä pääsemään säännöllisesti treenaamaan ulkopuolisilla ohjaajilla. Silläkin uhalla että välillä saattaa tuntua ettei heiltä mitään saa, sillä sitten kun saa niin saa koko saavillisen!

Jäi niin hyvä fiilist näistä treeneistä! Nyt on ideaa mitä treenata itsenäisesti. On enemmän työkaluja radan suunnitteluun, mitä ei ainakaan kannata tehdä. Pääsin liikkumaan rohkeasti ja valitsemani ohjaukset onnistuivat (sekä itse suunnittelemani että Niinun kertomat). Oli hyvä huomata ettei Mörkö kertaakaan haksahtanut putkeen pujottelun tai hypyn (#12) sijasta. Juostiin 13-29 kertaalleen niin vauhdikkaasti että ohjaajalta valui hiki pitkin selkää :) Opin, ja se vasta onkin motivoivaa ja ihanaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti