torstai 31. elokuuta 2017

Puomisulkeiset

Molempien koirien viikkotreenien aiheena oli puomi. Ja sehän passaa!

Tikru teki puomia namikupille. Jotenkin se lähtee rennommin kun on apukädet palkkaamassa. Puomin alla oli putki. Tehtiin totutusti alkuun alastulon juoksuja, sitten kokonaista puomia muutaman kerran. Ensimmäinen kokonaisen puomin suoritus tuotti loikan, mutta seuraaville toistoille Tikru korjasi suoritustaan tosi hyvin. Ensimmäistä kertaaTikru suoritti puomin myös laukassa/reippaassa ravissa ja vaikutti olevan erittäin innostunut tehtävästä. Ehkä vauhti tulee kuitenkin kokemuksen myötä, niin kuin minulle on tiukasti vakuuteltu.

Mörkö teki ihan perustreeniä. Muut treenasivat pysäytyksiä ja minä hyödynsin apukädet juoksareissa. Hieman alemmaksi toivoisin osumat, mutta pääasia että Mörkö suorittaa puomia rennosti aiemmin tapahtuneen säikähdyksen jälkeen.

maanantai 28. elokuuta 2017

PMissä tulos valui ohi viimeisellä esteellä

Erittäin huonosti nukutun yön jäljiltä piirimestaruuskisohin. Miksei, vaikkei kyllä mitenkään ollut optimi. Pää oli höttöä ja jalat painoi.

Sari Mikkelä oli suunnitellut mukavan agilityradan ja totesi puhuttelussa että kovaa saa mennä. Löysin mielestäni hyvät linjat ja reippaasti mentiinkin, mutta valitettavasti keskiviikon treeneissä tapahtunut mun moka aiheutti sen että ensimmäiseltä radalta tulokseksi +0,1. Keskiviikkona Mörkö pääsi suunnittelematta keinulle ja kun luuli menevänsä puomia niin koirahan säikähti. Tein kyllä keinun pariin kertaan, mutta en tajunnut tehdä kokonaista puomia... keinun Mörkö suoritti ihan ok, mutta puomilla pysähtyi ylösmenokontaktille täysin. Jarrutuksesta, pysähdyksestä ja kiihdytyksestä huolimatta päästiin etenemällä 3.7 maaliin, joten matkalla ollaan menty reippaamminkin.

Jari Suomalaisen hypärillä päänvaivaa aiheutti radan loppu 17-19. Takaakierto-persjättö on vain minulle vaikea. En oikein keksinyt muutakaan tapaa suorittaa loppua, joten päätin keskittyä kunnolla...  Takaakierto-persjättö onnistui, mutta seuraavalle hypylle olinkin sitten myöhässä jolloin hyppyjen 18-19 väliin suunnittelemani persjättö muuttuikin takaaleikkaukseksi ja Mörkö valui viimeisenhypyn ohitse lopulta hypäten sen väärään suuntaan. JOS radalta oltaisiin saatu tulos emme kuitenkaan olisi mahtuneet TOP10n joukkoon.

Hirmu hienosti ja sujuvasti nopeideinkin koirien ohjaajat ohjasivat lopun kuten itsekin olisin suunnitellut, joten tietää mitä harjoitella tulevaisuudessa. Pitäähän sitä nyt ostata takaakierto-persjättö jotta voi radalla valita ilmeisimmän ohjauksen eikä tyytyä siihen minkä osaa!


tiistai 22. elokuuta 2017

Koirien tekniikkapäivä

Tänään molemmat koirat pääsivät touhuamaan tahoillaan. Mörkö rally-tokoa ja Tikru agilityä.

Mörkön kanssa keskityttiin lähinnä kehon hallintaan samalla kun tehtiin rally-tokon liikkeeitä. Aloitettiin askel oikealle ja tämän jälkeen askel vasemmalle. Askel oikealle menee sujuvasti, askel vasemmalle vaatii paljon toistoa jotta saadaan apuja vähennettyä. Kivasti alkoi oikea takajalka kuitenkin tekemään vaadittavaa sivuttaisliikettä niin että rintamasuunta pysyi koko ajan samana. Vasen ja oikea- käännöksiä tehtiin myös. Mörkö taipuu paremmin vasemmalle kuin oikealle. Pitää kysyä seuraavan kerran kehonhuollossa onko kropassa jokin jumi vai onko vain tarve treenata oikealle taipumista enemmän. Kun oikein innostuin niin vielä treenattiin puolen vaihtoa jalkojen välistä ja alettiin tekemään ihan perusteita puolen vaihto takaa- liikkeelle. Mörkö oli ihanan tohkeissaan jumppahetkestään.

Tikrun kanssa tehtiin ensimmäistä kertaa puomia ulkona. Ei ollut minkäänlaista merkitystä suoritukselle. Puomin alla oli myös putkia, nämäkään eivät aiheuttaneet mitään häiriötä. Alkuun totutusti laskevan osan juoksutusta muutaman kerran ja palkkaus namimaatilla. Seuraavaksi tein hypyn, putken tai hypyn ja putken ja palkkasin. Tästä hallittu siirtymä puomin alkuun niin että puomille vapautus ilman alkuvauhtia. Ensimmäinen toisto normaali kävelyä/ravia. Toinen toisto niin että tasainen osuus kävellen, viistot ripeämmällä askellajilla. Kolmas toisto niin että viistot laukalla, tasaisin ravilla, ehkä muutama laukkakin. Ensimmäistä kertaa Tikru tarjosi siis kovempaa suoritusvauhtia puomille.

Eli seuraan nyt kuinka vauhti alkaa kehittymään. Ilolla huomasin että halilla on uusi laskettava puomi ja hetken jo mietinkin että laskisinko... mutta päädyin etten ehkä ala vauvan kanssa kahdestaan ollessani liikkeellä kokeilemaan onnistuuko puomin lasku ja ennen kaikkea nosto yksin. Pidän kuitenkin mielessä että jos Tikru ei ala itse tarjoamaan laukkaa koko puomille, niin ehkä voisi kokeilla hakea vauhtia madalletulla puomilla.

Tehtiin myös kahdeksan toistoa pujottelun perusteita. Pujotteluportti oli alkuun klo 1-7 asennossa ja tästä pari väärää ja pari onnistunutta suoritusta. Pistin enemmän kiinni ja pari väärää ja pari onnistunutta suoritusta. Tikru hahmottaa kaksi keppiä jotenkin tosi hassusti, kiertää toisen kepin ympäri vastapäivään ja sitten keppien läpi... jep. Ihan kokeilemisen ilosta laitoin portin kiinni ja johan alkoikin homma sujumaan! Neljä onnistunutta suoritusta.

sunnuntai 20. elokuuta 2017

Viimeinkin Saviojalta nolla

Perjantaina oli minulle jännä kisa. Lähdin ensimmäistä kertaa yksin agility-kisoihin tällä vuosikymmenellä, vieläpä niin että isimies jäi kipeän pojan kanssa kotio. Onneksi kisat olivat Kirkkonummella ja onneksi olin ilmoittautunut vain yhteen starttiin niin poissaolo ei venynyt kolmea tuntia pidemmäksi. Hyvin sain ajatukset kuitenkin suunnattua rataan, mutta harmittaa etten lopulta pyytänyt keneltäkään videointiapua kun näemmä haluan analysoida varsinkin kontaktit videolta jälkikäteen.

Miksi vain yksi startti kun useampi oli tarjolla? Siitä syystä että olen saanut Saviojan radoilta vaikka kuinka monta yliaikanollaa niin että yliaikaa on 0.01, 0.03, 0.07... T o d e l l a ärsyttävää. Niinpä ajattelin nyt keskittyä vain yhteen kisaan, ja tehdä viimeinkin rata ihanneaikaan. Ja niinhän me tehtiin! Vaikka rata oli aika mutkainen ja vaikka siinä oli parikin sellaista kohtaa joissa tiedän Mörkön vauhdin pysähtyvän. Ja vaikka teinkin kaksikin takaaleikkausta, mitkä luonnollisesti hidastavat Mörköä entisestään. Mörkö teki kyllä hyvin hommia muuten, ja hoiti varsinkin pujottelun tosi mallikkaasti kotiin. Lopputulos -0.85 eikä oltu edes viimeinen nolla :) Eihän tulos edelleenkään hurraa huutoja suurimmassa osassa agilityharrastajia saa aikaiseksi mutta minä olen tällä hetkellä, tässä vaiheessa kautta ja nykytavoitteeni kanssa kyllä tyytyväinen.

tiistai 8. elokuuta 2017

Päivi Nummen rally-tokokoulutuksessa

En ole pitkiin aikoihin osallistunut rally-tokokoulutukseen, koska niihin harvoihin joihin olen osallistunut en ole kokenut antaneen oikein mitään. En halua ratatreeniä maksullisessa koulutuksessa, rataa voi treenata itsekseenkin. Toisaalta taas pelkän tekniikan hiemoinenkin on turhauttavaa, sitäkin voin tehdä itse niissä asioissa joissa tiedän olevan puutteita. Ihan viimeiseksi haluan kuulla ympäripyöreän "sehän meni hyvin"- palautteen.

Päivin tunnen partisten kautta ja koska hän en tehnyt valtavan hienoa työtä omien partisten kanssa (mm. Suomen ensimmäinen rally-tokovalio, eikä toinenkaan ole kuin yhden tuloksen päässä) halusin päästä itse kokemaan minkälainen hänen koulutuksensa on.

Joten sunnuntaina kävelin reippaana lähikentälle treenaamaan. Mörkö oli aivan intopiukassa :) Oli ilo huomata, että jaamme saman suuntaisen käsityksen rally-tokosta. Ensin treenataan tekniikat, rataa vasta sitten. Rataan tutustuminen on todella tärkeää ja olennainen osa suorituksen onnistumisessa. Ei voi vaatia koiralta enempää kuin mitä itseltään vaatii. Eli kun tehdään keskitytään vain koiraan.

Mörkön kansas tehtiin treeni kahdessa osassa ja kumpikin aloitetiin kisamaisella lähdöllä. Ihan ensimmäisessä lähdössä Mörkö meinasi hyytyä mutta lähti kuitenkin mukaan. Toisella kertaa oli jo täysiä mukana. Katsottiin Mörkön seisomista, ja Päivin ideasta pidettiin kriteerinä sitä että palkkaan (hillitysti sosiaalisesti) mistä tahansa aktiviteetista paitsi passivoitumisesta. Aika nopeasti muutamalla testillä selvisi ettei Mörkö kuitenkaan ymmärrä asennonvaihdon kautta tapahtuvaa seisomista. Mukava oli huomata että Mörkö pysyi kuitenkin aktiivisena, vaikka tekikin "väärin". Joten jätettiin istu-seiso jumppaaninen, sitä voin treenata kotona. Liikkeestä seisominen onnistui sitäkin paremmin, tosin yllätyksekseni Mörkö seisoo rennommin ja itsevarmemmin jos en katso sitä laisinkaan.

Seuraavassa osiossa ei minulla ollut suurta johtoajatusta, joten ajattelin kokeilla rakennettua suoraa lähtö - puolenvaihto jalkojen välistä - pyörähdys - tuplasakaslainen. Ja miten hyvän treenin valitsinkaan - itselleni! Olen tiedostanut jo aikaisemmin että menen liian lähellä kylttejä, mutta että minun pitää oikeasti aikaistaa suorituksiani melkein metrillä kyllä hämmensi. Miksei kukaan ole sanonut tästä rataa treenatessamme tai edes kisoissa? Puolenvaihto jalkojen välistä alkoi sujumaan ilman ongelmia kun ajoitin vaihdon aikaisemmaksi niin että Mörköllä oli tilaa tehdä vaihdos. Pyörähdys onnistuu kyllä kyltin lähelläkin, mutta miksi tehdä niin liki kun voi aloittaa muutama askel aikaisemminkin. Tuplasaksalainenkin onnistui paljon vähemmillä avuilla kun vain annoin enemmän tilaa suorittaa.

Eli seuraavan kisan kisatavoite on että keskityn siihen että jätän tarpeeksi tilaa suorittaa.

Mörkö oli tosi kivalla asenteella hommissa koko koulutuksen. Kävin jo hieman katsomassa kisatarjontaa, sillä oikeasti on mielenkiintoista nähdä millä tasolla nyt ollaan henkisen tekemisen kanssa. Ennen seuraavaa kisaa aion kyllä hioa myös istu-seiso osaamisen teknisesti sillä tasolle missä sen kuuluisikin olla. Miljoona muutakin teknistä asiaa on toki opetettavana vielä, mutta koska minua kiinnostaa eniten juuri nyt se miten meidän kisakupla kestää niin haluaisin mennä katsomaan tasomme vaikkei kaikki tekniset asiat olekaan vielä kunnossa.

Oli kylllä hyvä koulutus :) Positiivinen, opastava, ja ennen kaikkea minulle jäi koulutuksesta itselleni into ja monia ideoita.

Se on siinä - tuplanolla!

Mörkön talvikausi alkoi lauantaina Lohjalla. Olin alunperin ilmoittautunut poikkeuksellisesti kolmeen starttiin, sillä uskoin koiralla kunnon kyllä kesän jäljiltä riittävän. Enpä sitten ottanut huomioon itseäni laisinkaan...

Onneksi Lohjan kisat alkavat vasta 10.00 joten ei tarvitse herätä törkeän aikaisin. Aikaisin oltiin kuitenkin liikenteessä, sillä olin epäonnekseni saanut lähtönumeroksi numeron 1. Joten leiri pystyy, koiraa lämmittelemään, katsomaan radan rakentamista, rataan tutustuminen, koiran nopea virittely ja radalla. En kyllä tykkää yhtään, mutta tulipahan taas todistettua että paineensietokykyä on, koska epämukava tilanne ei vaikuttanut tuloksiin mitenkään.

Ensimmäisellä radalla Mörköllä oli intoa yllättävänkin paljon ja Mörkö irtosi tosi kivatsi putkiin. Irtosipa jopa niin kivasti että jouduin käyttämään TÄÄLLÄ!!!!!-kortin radan puolivälissä. Hyvä pujottelu, erinomaiset kontaktit ja vaikka tuntui kuin ajaisi autoa pelkällä käsijarrulla niin päästiin puhtaasti maaliin (etenemä 3,69m/s).

Sitten ihmettelinkin jalkojani, jotka menivät aivan hapoille ekasta radasta. Kävin startin jälkeen tekemässä pitkän kävelylenkin rattaiden ja koiran kanssa, ja se helpotti jalkojen oloa. Lämmitellessä vain en mitenkään meinannut saada kinttuja hereille ja vaikka rata meni puhtaasti (etenemä 3,69m/s) niin oma liikkuminen ei missään vaiheessa tuntunut helpolta. Lopussa olisin ihan hirveästi halunnut tehdä saksalaisen, mutta koska nuo on ohjauksena minulle vaikeita niin tein tylsän tolpan ympäri pyöräytyksen koska halusin varmistella tulosta.

Joten, jos SM-kriteerit eivät tälle vuotta muutu tarvittava tuplanolla on nyt kasassa :) Tämä alkaa näemmä olla tapa, että kesän jälkeen ensimmäiset kisat tuottavat tuplan.

Kolmanteen kisaan ei sitten jäätykään. Ei minun jaloista olisi enää ollut hyppyradalle. Mitä sitä turhaan koiraakaan kuormittamaan kun ei ole pakko. Jomman kumman loukkaantumisriski pieneni heti. Kaiken lisäksi pääsin vanhempieni luokse syömään, päiväunille ja saunomaan. Ihan parhautta, elämän pientä luksusta.

perjantai 4. elokuuta 2017

Tikrun juoksupuomi etenee ja pujottelu aloitettu

Torstaina oli Tikrun vuoro käydä hallilla muistelemassa kuukauden takaisia harjoituksia, koska tänään oli vuorossa Senni Huotarin juoksukontaktitreeni. Olin todella positiivisesti yllättynyt että Tikru jatkoi suoraan siitä mihin viimeksi jäätiin. Hiukean mietityttää Tikrun puomin suoritusvauhti... se kun tekee kaiken ravilla. Mörkön kanssa piti aina mennä vauhti ensin jos aikoi saada vauhtia niin selkeästi hälytyskellot nyt soivat Tikrun kanssa. Namilla ravaa, lelulla menee kierrokset niin yli ettei voi keskittyä. Mietin pitäisikö sitä vaan nöyrtyä ja lähteä tekemään treeniä alusta lelun kanssa?

Tänään Sennin valvovan silmän alla tuli käsky alkaa tekemään kokonaista puomia ilman alkuvauhtia. Tämä lisäsi heti vauhtia Tikrulla, mutta vain laskevalle osuudelle minkä nyt suoritti laukalla. Senni koitti vakuuttaa minua että kokemuksen myötä myös tasainen osuus muuttuu laukalle. Annan tälle ajatukselle hetken mahdollisuuden, mutta jos ei parissa viikossa selkäesti askellaji vaihdu (edes hitaalle) laukalle niin pitää miettiä muita ratkaisuja.

On kiva huomata miten tunnollisesti Tikru suorittaa kontaktia, onnistumis% on huikean hyvä. Tikru kestää jonkin verran liikehäiriöätkin ja sivuuttaisetäisyys ei vaikuta mitenkään. Tuli kiitosta kouluttajalta.

Samoin eilen aloitin viimein pujottelun kanssa kun se on syyhyttänyt sormia jo kauan. Lopulta päädyin aloittamaan tekemisen 2x2, mutta soveltaen. Ainoa hyödyntää Susan Garretin ajatuksia, mutta pääpiirteittäin etenen tämän ajatuksen mukaisesti: https://www.cleanrun.com/index.cfm?fuseaction=feature.display&feature_ID=157&ParentCat=457

Eilen tehtiin portin edes takaisin juoksemista kuuden nakin verran. Tämän jälkeen kokeilin lähtisikö Tikru tarjoamaan portin läpi juoksemista minusta pois päin ja kun lähti heitin lelun palkkalinjalle. Näitä toistoja kolme.

Tänään  kävin testaamassa että ymmärsikö Tikru oikeasti mitä siltä halutaan ja Susanin opin mukaan laitoin portin vinottain (klo 2-8) ja lähetin klo 6, klo 9, klo 3 ja klo 1. Kolme ensimmäistä parin metrin etäisyydeltä ja viimeinen noin metrin päästä. Joka kerta Tikru lähti heti tarjoamaan portin läpi juoksemista riippumatta lähetyspaikasta. Testi läpäisty, Tikru on ymmärtänyt jutun juonen.

keskiviikko 2. elokuuta 2017

Mörkölle aivojumppaa ennen kisoja

Kolmen viikon tauko on Mörkön kanssa ohitse kun kävimme hiukan muistelemassa kontakteja hallilla lauantain kisoja silmällä pitäen.

Puomi: vaikka Mörkö kävi ihan törkeillä kierroksilla, niin puomin osumat olivat kaikissa neljässä toistossa aivan täydelliset! Oikeastaan Mörkön osumat vaan paranee kun kierrokset nousee :)

Keinu: aloitettiin paukuttelemalla keinua, tarkoituksena alleviivata että vaihdettiin kontaktia. Toki esteet olivat aivan eri laidalla kenttää ja lähestyminen tehtiin eri tavoin... mutta niin vaan Mörkö teki pelottavan lentokeinun ensimmäisellä kerralla. Keinu ei edes liikahtanut! Edellisen kerran kun Mörkö teki vuosia sitten vastaavan lentokeinun saatiin aloittaa keinun opettaminen aivan alusta :| Joten hiukan huolissani lähetin Mörkön uudestaan keinulle, ja taas lentokeinu sillä erolla että tällä kertaa keinu kerkesi laskea osan matkaa. Kolmannella kerralla Mörkö sitten jarruttelikin todella aikaisin, mutta päätin jättää keinun tällä erää tähän.

Nähtäväksi jää kisoissa että miten keinu suoriutuu. Keväällä Mörkö tekikin todella kivasti keinua, joten nyt olen varovaisen skeptinen että pääsen hinkuttamaan keinuun itsetuntoa taas kohdilleen. Toivottavasti kisat todistavat ettei ongelmaa ole.

tiistai 1. elokuuta 2017

ALO1 163p

Tokokokeessa siis käytiin, vaikka ihan viime päiviin saakka mietin teenkö osallistumalla vain suurempaa haittaa. Ihan joka päivä kävin läpi omaa päätäni, niin että sain rakennettua itselleni sellaisen varman olon että tapahtuu mitä vaan niin en hermostu tai ala jännittämään. Mörkön kanssa menin (tavoilleni vastaisesti) todella aikaisin kisapaikalle ja palkkasin koiraa aina kun hakeutui seuraamaan. Tutustuttiin kisaympäristöön ja kisakehään siinä määrin kuin se vain oli mahdollista. Kaikki tämä tuotti ALO1sen pistein 163 :) Kiva ylläri oli kun jokainen ykköstuloksen tehnyt sai pienen pokaalin. Poikkeuksellisesti tämä päätyy kaapin päälle muistoksi.



Paikalla oloon mennessä tajusin että minulla on mitä mainioin hetki seurauttaa koiraa ja palkata seuraamisesta sosiaalisesti. Niinpä mentiin nätissä seuraamisesta paikalla olopaikalle, missä kehuin koiraa. Mörkö malttoi odottaa hyvin rivin viimeisenä omaa vuoroaan, toki uusi tilanne näkyi hitaana maahan menona. Mörkö oli siististi maassa ja nousi ekalla ylös. Tästä 10 (vain 3 koirakkoa 12 sai täydet pisteet :o )

Seuraamisessa mukana oli mukava rento koira. Ensimmäinen istuminen todella hyvä, hidas kävely myös. Itse tein jotenkin tökerön täyskäännöksen, tässä koira jäi hieman mutta palasi ilman lisäkäskyä seuraamaan. Juoksuosuus hyvä. Toinenkin täyskäännös minulta jotenkin töksähtävä, tämän jälkeen tarviittiin lisäkäsky mutta Mörkö palasi seuraamiseen eikä vajonnut passiivisuuteen. 8

Liikkeestä maahan meno kaiken kaikkiaan meidän osaamista. En tiedä mistä piste lähti, liekö hidas maahan meno. 9

Luoksetulossa Mörkö odotti nätisti ja tuli luokse laukalla, joskin ei niin lujaa kuin yleensä. 10

Tässä kohtaa palkkasin Mörkön sosiaalisesti aivan yliöveristi ja yhtäkkiä muistin olevani kisoissa :D

Pito, liikkeistä meille vierain. Lykkäsin kapulan Mörkölle suuhun käskyllä hyvä. Siinä se koiruus tapitti ja piti kapulaa pyörittelemättä. Olisin voinut pyörtyä, tämä haastain liike onnistui. 10

Samasta kohtaa kaukokäskyt. Olisin voinut palkata Mörkön paremmin pidon jälkeen ja nollata jännitystä. Sama suorituspaikka oli omiaan nostamaan painetta. Mörkö tarvitsi kaksi käskyä maahan menoon, teki kaukot nätisti ja taas tuplakäskyt sivulla istumaan nousuun. 7

Hyppy. En ollut ikinä nähnyt avohyppyä ja aika virityshän se oli. Hypyn korkeus oli myös selvästi Mörkön korkeutta korkeammalla. Liike oli jo alkanut ja seisoin toisella puolella hyppyä kun aloin miettimään olisinko voinut kutsua koiraa nimellä. Samoin arvoin pyydänkö sivulle (niin kuin olen tehnyt umpihypyllä) vai käytänkö hyppy-käskyä... Päädyin olla käyttämättä nimeä ja kutsua normaalisti. Mörkö lähti hitaasti, käveli hypyn eteen, empi, kiersi hypyn kävellen ja tuli sivulle. 0

Kokonaisvaikutus "kivaa tekemistä" 8.5

Kokeen jälkeen kävin hyppyyttämässä vauhdilla Mörkön hypyn yli ja tein liikkuroidusti kokeenomaisesti. Ei mitään ongelmaa. Aikaisempien liikkeiden paine + täysin uuden näköinen hyppy ahdisti liikaa Mörköä siinä hetkessä.

Vihdoinkin alan uskomaan että pahin ahdistuminen on takana. Tai ei takana, vaan osaan viedä Mörköä eteen päin ahdistumisesta huolimatta. Mörkön pehmeys haittaa tokossa (ja rallyssa) mutta voi että kun olen oppinut tuon koiran kanssa oman pään hallintaa <3