tiistai 30. elokuuta 2016

Pitkästä aikaa rally-tokotreeneissä

Parin kuukauden tauon jälkeen jälleen rally-tokoa. Mörkö oli innoissan! Ja valitettavasti omakin into meni hieman yli... koska en ollut pahemmin suunnitellut tekemisiä niin tein sitten vähän kaikkea - ja ennen kaikkea liikaa. Mörkö kyllä jaksoi olla innostunut ja tekevä, mutta ei se silti ole hyvä syy ylitreenaamiseen. Pöh, minun pitäisi osata olla parempi.

Kokeilin VOI-luokan liikkeitä ja seuraamista oikealla. Oikealla tekeminen on oikeastaan paljon paremmalla pohjalla kuin oletinkaan, mutta on tekemisessä vielä tietenkin paljon puutteita. Perusasennon paikka ja oikealle kääntymisen tekniikka nyt suurempina ongelmina. Käytösruutuakin pitäisi ihan järjestelmällisesti käydä läpi ja katsoa mitkä asennot ja paikat ovat vaikeita. Takaa puolenvaihto on täysin utopiaa Mörkölle ja jalkojen välistä menoa pitää vielä vahvastaa reilusti. Toisaalta seuraamisen paikka oikealla oli oikein kivaa ja ennen kaikkea Mörkön asenne on ihan huippua :)

Käveltiin pidemäpä reittiä kotiin metsän kautta kun Mörkö ehdotteli pariinkin otteeseen metsään menoa. On niin ihana nähdä pienen koiran onni! Ensinnäkin Mörkö oli yksin lenkillä minun kanssa, toisekseen pääsi pitkästä aikaan metsään. Kaipa koirakin nollaa metsässä yhtälailla paremmin kuin muualla, ainakin itselleni metsässä lenkkeily on tärkeää. Minun kävellessä poluilla Mörkö paineli pitkin metsää ihan omia polkujaan. Tämä ei ole mitenkään tavallista Mörköä, kuten ei sekään että Mörkö painoi menemään lähes koko ajan edelläni. Ihanaa nähdä koiran nauttivan ja uhkuvan itsetunnossaan.

tiistai 23. elokuuta 2016

Löwchen-erkkari Kaivarissa

Sunnuntaina oli Tikrun vuoro päästä maailmalle ja pitkästä aikaa kehään kääntymään. Leijonia oli ilmoitettu 10 koiraa, ja tästä joukosta Tikru oli "PU5" saaden sertin :) Tikru malttoi suurimman osan ajasta liikkua neljällä tassulla, joskin seisotus oli sitten enemmänkin hakusessa. Noh, tietääpähän mitä harjoitella ennen seuraavaa koitosta.

Tikru 14kk profiili

... ja nassu :)


sunnuntai 21. elokuuta 2016

Helsingin PM

Lauantaina oli Mörkön ja minun tämän kauden päättäjäiskisat, eli Helsingin piirimestaruus. Viime vuonna olimme yhteistuloksissa 22. ja varovasti asetin tavoitteeksi parantaa tulosta puolella. Tiesin kyllä että Mörkön vahvuus on huolellisuus, me ei pahemmin olla hylkyjä radoilta otettu. Toisaalta meidän ikuinen heikkous on vauhti, ja varsinkin nyt kun oma kunto ei anna myöten normaliin liikkumiseen.

Lyhyesti: hyppyradalta 0,70 ja agilityradalta 0,62. Yhteistulos siis 1,33 ja tällä oltiin lopulta 7/47. Tavoite toteutui siis reilusti! Hieman hirvittää miettiä ensi vuoden tavoitetta, mutta onneksi sitä ei edes tarvitse miettiä nyt. Toki hieman harmittaa ettei SM-nollia saatu samalla, mutta eiköhän puuttuvat SM-nollat tule sitten kun taas palataan reilun tauon jälkeen takaisin kisakentille.




Mörkö on kyllä sellainen luottokaveri ettei tosikaan. Kisaaminen on oikeasti todella kivaa, ja tietty myös treenaaminen. On ihanaa kun Mörkö tekee asiat juuri niin kuin opetettu ja ylipääätänsä minusta tuntuu että perustat on nyt valettu niin huolella ettei ne helpolla murene (pois lukien keinu ja juoksupuomi jotka vielä kaipaavat vahvistusta että olisisvat samalla tasolla kuin muut esteet teknisesti).

torstai 18. elokuuta 2016

Erinomainen kenraali - enteileekö hyvää vai huonoa kisaa?

Eilen Mörkön kanssa tämän syksyn ensimmäisissä treeneissä. Kyllä meillä vaan oli mukavaa :) Mörkö alkaa olla sellaisella osaamistasolla, että asiat vain sujuu. Keinu ja puomi vaatii molemmat vielä jatkuvaa työstämistä, mutta muutoin Mörkön kanssa on tosi kiva tehdä ja treenata.

Ennen omaa vuoroamme muistuttelin yhden kerran puomin alastulon, onneksi ei mitään ongelmaa. Tehtiin jokunen esteen tarjoaminen ja näitä on hyvä tehdä kyllä säännöllisesti. Jostain syystä Mörköllä on vahvasti ajatus minussa joten lähtee kyllä hypylle mutta kääntyy heti takaisin. Tästä syystä taas Mörkö ei näe esteen taakse heitettyä palloa... täytyy tätä nyt työstää aktiivisemmin, niin saadaan tarjoamisen lisäksi fokus eteen.

Tehtiin todella pitkää rataa pätkissä ja vain osittain. Alkuun kaksi eri versiota keinulle ja keinulla palkka. Mörkö meni keinun kivasti, ei näyttänyt viikonlopun kisat rasittavan suoritusta. Seuraava pätkä puomille, mistä todella hyvä kontaktille osuma ja palkka. Loppuun rallattelin suoraa ja helppoa ja hyvästä etenemisestä ja estefokuksesta palkka eteen. Tämä riittikin meille, jäi kummallekin hyvä  mieli.

Kotiin ajellessa jäin miettimään oliko tällainen "kaikki onnistuu" treenit hyvä vai huono juttu viikonlopun PMien kannalta. Päätin olla olematta taikauskoinen, täysillä tehdään niillä taidoilla mitkä meillä on.

Tänään Mörköllä oli kylpypäivä niin saatiin turkki takuttomaksi ja peppu ajeltua. Nyt kehtaa mennä kisoihin siistinä miehenä.

Tikru kävi elämänsä ensimmäisen kerran fyssarilla eilen ja en ollut yhtään yllättynyt että lantion seudulla oli vinoutta ja jumia. Tikru ei pystynyt makaamaan kyljellään, mutta onneksi taita fyssari hoiti Tikrun istualteeen. Jo nyt näkyy takaosassa positiivista muutosta, mutta taisi kroppaan jäädä vielä toisenkin hoitokerran verran hoidettavaa. Niin jumissa oli kuitenkin. Hieman harmittaa että kaivarin näyttely on tulevana viikonloppuna ja Tikru ei pääse siellä näyttämään hyvää takaliikettään mutta minkäs teet. Ollaan tehty se mikä tässä ajassa oli mahdollista, jatkohoidot on varattu tulevaisuuteen.

maanantai 15. elokuuta 2016

Väsynyt Tikrulainen

Maanatai on kiva päivä, on Tikrun treenit :) Meitä oli vielä tosi vähän paikalla joten saatiin ikään kuin yksityisopetusta.

Aloitin tekemällä mattoa. Tikru kävi alkuun ihan älyttömillä kierroksilla kun autolta lähdettiin, mutta tosi kivasti Tikru keskittyi mattoon ja malttoi mennä maahankin. Erittäin hyvää vireen hallinnan treeniä siis. 

Tästä siirryttiin harjoittelemalla estefokusta. Otin hyppy-käskyn mukaan ja kouluttaja palkkasi heittämällä lelun hypyn taakse kun Tikru oli ensin lähtenyt itse tarjoamaan hyppyä. Tätä ehkä 4-5 toistoa Simppeliä treeniä, mutta todellakin sellaista mitä pitää tehdä vielä paljon. 

Tämän jälkeen tehtiin ilman koiraa ja koiran kanssa ilman esteitä persjättöä ja valssin perusteita. Tykkään kyllä että ohjaajille annetaan mahdollisuus ensin miettiä omaa tekemistä ilman muita häiriöitä ja koiralle annetaan mahdollisuus olla tekemättä virheitä hypyillä. Tuttuja juttuja minulle, mutta ei tee pahaa miettiä ajan kanssa omaakin tekemistä - ja kyllähän tekemistä voi aina parantaa! Vaikka olenkin Mörkön kanssa kohtuu hyvin oppinut kulkemaan ruoto suorassa, niin huomasin nyt että edelleen voin tehdä ohjauksia suoremmassa. 

Treenien jälkeen tulin suoraan kotiin, otin Mörkön mukaan ja käytiin tekemässä rauhallinen tunnin remmilenkki tasaisessa maastossa. Eniten tämä palauttelu oli varmaankin minua varten, kun jostain syystä treenit kipeyttivät kroppaa kohtuuttoman paljon. Ei se Tikrullekaan kunnon loppuverryttely pahaa tee ja Mörkölle teki tunnin lenkki yleiskunnon kannalta varmasti hyvää.

Jännä kyllä miten "vähästä" Tikru väsähtää täysin. Toki Tikru tekee niin 110 lasissa kaiken, mutta ilmeisesti ajattelutyötäkin tapahtuu enemmän kuin mitä itse osaan edes kuvitella. Pieni onnellinen Tikrulainen nukkuu nyt punkassaan lempilelunsa kanssa levollista unta.

sunnuntai 14. elokuuta 2016

Luottomies-Mörkön kanssa kisoissa

Tänään vuorossa Lohjalla kaksi agility-starttia Nybergin tuomaroimana. Hieman mietin ennakkoon, että onko meistä kisaamaan kun ollaan kaksi kertaa käyty tekemässä pikaisesti puomia eikä mitään muuta. Mietitytti myös Lägin hallin uusi matto, missä täytteenä luonnon korkkia. Ei mitään käsitystä tuollaisesta alustasta, ja oikeastaan hieman harmitti etti harvoista hiekkapohjaisista halleista jälleen yksi on matettu. Varovaisesti asetin kuitenkin tavoitteeksi yhden nollan kisapaikalle ajaessa.

Yllätyksekseni ensimmäisellä radalla ei ollut ollenkaan puomia. Nybergin rataprofiilit ovat kyllä kivan juoksevia. Ohjattavaa on, mutta koko rata ei perustu mihinkään kieputukseen. Ensimmäiselle radalla lähtiessä hieman mietitytti miten Mörkö suhtautuu alustaan... ja suhtautuihan se erittäin positiivisesti. Mörkö tuntui tykkäävän alustasta, ja ilmeisesti alusta on mukavan kevyt sillä 35cm hypytkin meni ihan tuosta noin vain. Mikä ei ole ollut aina itsestään selvyys Mörkölle. Radalla oli yksi ainoa valssi ja sen sitten onnistuin ohjaamaan reilusti myöhässä joten Mörkön kaarre meni reippaasti pitkäksi. Tämä maksoi meille sen että tulokseksi kirjattiin lievä yliaikanolla (+0,14).



Toiselle radalla lähtiessä omat reiteni olivat jotenkin maitohappojen hyydyttämät. Ei auttanut lämmittelyt eikä herättelyt, joten pientä epätoivoa oli mielessä. Eihän sitä voi muuta kuitenkaan kuin mennä täysillä yrittämään ja niin teinkin. Itselleni toinen rata oli profiililtaan haastavampi, mutta mukava kyllä tämäkin. Yllätyksekseni tehtiin tämä rata reiluna nollana tuloksen ollessa -3,xx. Oli kolmas SM-nolla :)



Mörkön kanssa kisaaminen on kyllä niin kivaa! Se on sellainen luottomies. Tekee asiat niin hyvin kuin osaa, aina. Ja hyvinhän Mörkö osaa teknisesti esteet suorittaa, heikoimpana lenkkinä on puomi tällä hetkellä. Toki vauhtia voisi olla enemmänäkin, mutta tiedostan vahvasti tämän "heikkouden" Mörkössä. Tänään Mörkö kulki tosi kivasti. Johtuiko sitten alustasta vaiko kuukauden kisatauosta vaiko ihan siitä että Mörkö pääsi pitkästä aikaa yksin matkaan. En voi tietää, mutta Mörkön kanssa kisaaminen on kyllä niin kivaa ja varsin rentoa hommaa :)

keskiviikko 10. elokuuta 2016

Tikrua Mörköä tuuraamassa

Olin varannut Mörkölle osteopaatin yhtään ajattelematta keskiviikoksi, joten Mörkön treenithän jäivät luonnollisesti väliin. Mörköllä oli pientä jumia oikeassa lavassa, johtuen luultavasti siitä että pieni silkkiterrieri onnistui mökillä jotenkin juoksemaan Mörköä päin niin että Mörkö teki kunnon ilmavoltin. Muuta jumia ei ollut ja seuraavan kerran sitten vuoden vaihteessa näytille. Mörkön meno oli omaankin silmiin näyttänyt hyvältä, kiva ettei oma mutu valehdellut.

Joten, koska Mörkö huilaili niin Tikru pääsi "tosi toimiin". Eihän Tikru vielä osaa siinä määrin että olisi voinut varsinaisesti koulutukseen osallistua, mutta kiva että on toinenkin koira minkä kanssa tarvittaessa tuurata Mörkön treeneissä.

Muiden treenatessa me treenattiin mattoa ja matolla maahan menoa. Hyvin pystyi Tikru keskittymään tehtäväänsä, vaikka radalla meni haukkuva koirakin. Muiden tehtyään vuoronsa ja kentän vapauduttua tehtiin pari kierrosta rengasta. Ei renkaan idea ihan vielä ole Tikrulle selvinnyt, muttta kovasti aivot työskenteli. Toisena asiana kokeiltiin ensimmäistä kertaa puomin laskevan osan juoksuttamista puomin palan ollessa maassa. Hyvin Tikru meni namikupille joka kerran juosten koko puomin pätkän. Ainakin nyt Tikru teki tosi kivalla tekniikalla kontaktia, ottaen viimeisen kosketuksen ensimmäisen poikkipuun alle. Paremmin Tikru toki saisi laukata, mutta ei sitä ensimmäisellä kerralla voi kaikkea saada.

tiistai 9. elokuuta 2016

Pientä aivopähkinää leijonille

Koska Tikru oli suorastaan ärsyttävän energinen tänään, niin kaivoin "lätkän" esille. Eli pitkän tauon jälkeen vahvistin korokkeella pyörimistä (takajalat maassa). Tikru muisti tehtävän tosi hyvin ja muutaman kerran astuin pyörimisen tielle jolloin pääsin palkkaamaan oikeasta seuraamispaikasta. Kerran kokeilin jopa niin että Tikrun ollessa vieressä otinkin 10cm askeleen pois päin. Tikru hakeutui heti jalan viereen. Fiksu poika! Loppuun vielä muutama helppo pyörähdys.

Mörkö sai vastapainoksi treenata kapulan pitoa. Ensin annoin lelun suuhun, käskystä irti ja palkka. Sama kapulalla. Ja loppuun vielä lelulla. Mörkö piti ehkä parhaiten ikinä kapulaa sen pari sekunttia mitä maltoin odottaa ennen irroittamis-käskyn antamista. Hieno homma että pureskelu oli nyt poissa. Minun pitäisi malttaa mieleni ja kasvattaa maltillisesti pitoaikaa parista sekunnista kunnon pitoon... mutta kun on niin vaikeaa, minulle.

Illalla kävin vielä hallilla tekemässä Mörkön kanssa puomin alastuloa niin että olen itse oikealla puolella. Tehtiin tätä myös pikaisesti sunnuntaina ja voi että kun oli vaikeaa. Minun ollessa toisella puolella niin ei mitään ongelmaa. Tänään tavoitteena hyvän mielen treenit ja onnistumisia. Mörkö oli niiiiin innoissaan kun pääsi treenaamaan :) Alkuun muutama pelkkä alastulo, yksi loikka muut hyviä. Pari kokonaista puomia ja loppuun vielä pari pelkkää alastuloa. Jostain syystä Mörkö kyttäs mun käsiä, vaikka etupalkka olikin käytössä. Tehtiin vielä yksi pujottelua mistä palkkaus ja hetken mietinnän jälkeen yksi puomin alastulo.

Sinällään harmi ettei yksikään osuma ollut täydellinen, mutta kuten treeniä ennen oli päättänyt olla nillittämästä ja koittaa kasvattaa Mörkön hieman kadonnutta itseluottamusta. Toki en loikasta palkannut, mutta en mitenkään muuten sanonut Mörkölle etten tällaisesta tykkää. Iloisesti Mörkö tarjosi uutta toistoa paremmalla osumalla.

Tikrun alaluokat alkoivat

Viimein Tikrulla alkoi säännölliset treenit! Ja varsin mukavan oloisella ohjelmalla mennään jouluun saakka. Toivon että edes kerran tai kaksi pääsisi itsekseenkin treenaamaan, mutta jäänee nähtäväksi. Vapaavuoro-oikeuden kuitenkin ostin halliin, niin ei jää siitä kiinni. Omalla ajalla olisi kiva aloittaa puomia, kun en nyt kesällä saanut kuitenkaan aikaiseksi aloitettua puomin treeniä.

Ihan alkuun tehtiin matolle rauhoittumisen alkeita, tarkoitusena rakentaa matosta "lataamo". Viikon verran mietin että onko tuossa mitään järkeä, mutta eiköhän siitä ole kun Tikru on niin hirveän kierroksilla käyvä. Aikaisempien kohdetyöskentelyjen tausta näkyi siinä että Tikru hakeutui matolle koko ajan ja jopa meni käden perässä maahan - vaikka ympärillä oli muita koiria ja ihmisiä häiriönä. Olen yllättynyt.

Näytettiin meidän leikkiä, mutta ei kovinkaan pitkään vaan leikitty sillä Tikru väsyy leikkiessään nopeasti. Otettiin mukaan hypyn tarjoamista ja Tikruhan tarjosi. Pienen tauon jälkeen tehtiin vielä muutama toisto hypyn tarjoamista.

Vaikka tuntui ettei tehty pahemmin mitään, niin voi ihmettä miten väsynyt pieni oppilas kotona illalla olikaan. Hyvä muistutus meille jokaiselle, että pelkästään aivotyö väsyttää. Tikruhan ei varsinaisesti tehnyt mitään uutta (paitsi maahanmeno), ihan vain ympäristöön häiriön lisääminen näemmä oli kuormittanut koiraa. Muuten Tikrun tekemisessä ei näkynyt laisinkaan häiriöiden olemass olo joten tästä on kyllä tosi kiva jatkaa Tikrun alaluokkien suorittamista.

perjantai 5. elokuuta 2016

Mökkeilyä

Onneksi pääsin viettämään lomastani kaksi reilun viikon mittaista pätkää mökillä. Luonnon keskellä, ilman sähköä ja juoksevaa vettä. Ei ole vaikeuksia irrottautua arjesta :) Mökillä koiratkin saavat viettää laatuaikaa ja kuntokuuria kun juoksevat mökin ja rantasaunan väliä noin 100m pitkää mäkeä jossa korkeuseroa about 20m. Äkkiseltään kuulostaa lällyltä, mutta kyllä omissa jaloissakin tuntuu kun monetta kymmenettä kertaa taapertaa matkaa edes takaisin.

Tulevan talven polttopuut tehty!

Pientä pintaremonttia.

Uuden muurikan koekäyttöä, täytetyt letut onnistuivat hyvin.

Kalastusta - ja monta haukea.

Rantaleijonat

Vielä valoisat yöt

Aina ei voi olla tukka hyvin - mökilläkään.

Ulkona olon vastapaino, kaverin kanssa nukkuminen.

Kolmen kopla

Ozzy tutkismusmatkailija

Tikrun seikkailuja ei epävakaat tai liukkaat alustat haitannut.

Viimeisen illan väriloistoa

Kerkesin myös tehdä kaksi verijälkeä. Mörkölle suoraan 20 askelta ja Tikrulle ensimmäinen 60 askelta kahdella kulmalla ja toinen 80 askelta kahdella kulmalla. Ensimmäiset jäljet vanheneviat kaksi tuntia ja koko ajan satoi, toiset jäljet vanhenivat kuusi tuntia ja ilma oli puolipilvinen. Pitäisi jossain vaiheessa perehtyä että miten jälkiä kannattaa vanhentaa... Mörkö alkoi pääsemään jyvälle mikä on tässä tehtävässä homman nimi ja Tikru oli niin innoissaan kuin aikaisemminkin. Ensimmäinen jälki meni tosi hyvin, mutta toisella jäljellä en ollutkaan enää varma jäljestikö Tikru minun jälkiä vaiko verta. Olisi ollut kiva saada "ehjä" jälkitreeni mahdollisesti vuoden viimeiseksi treeniksi, mutta aina ei voi onnistua... oppimistahan tämäkin edisti, vaikka menikin huomattavasti enemmän "haahuiluksi" kuin aikaisemmin.

Koulutukset ovat alkaneet ja tällä viikolla, me aloitetaan ensi viikolla. Odotan Tikrun treenejä tosi kovasti, samoin kuin odotan mielenkiinnolla mitä osteopaatti ja fyssari sanovat Mörkön ja Tikrun kroppien tilasta. Ensi viikolla on myös kaksi kisastarttiakin, päästään testaamaan Lohjan uusi keinonurmi (vaikken olekaan yhtään innostunut siitä että harvoista maapohjaisista halleista yksi on vaihtanut tekonurmeen).