tiistai 31. maaliskuuta 2015

Viikonlopun aktiviteetteina juoksupuomi ja toko

Huh heijaa kun on pitänyt kiirettä - ei tahdo keretä kirjoittamaan edes omia fiiliksiä ylös kun päivät vaan loppuu kesken. Nukuttavakin on.

Viime viikon perjantaina varasin Mörkölle fyssariajan, kun hyppytekniikan Ulla tätä vahvasti suositteli. Hyvä uutinen on se, että aikaisemmin käytetty fyssari on palannut takaisin työelämään ja vieläpä tähän ihan lähelle. Mieluusti vien Mörkön Riina Kellmanille tutkittavaksi parin viikon päästä. Pääsee sitten suunnittelemaan jatkosta kun tietää miltä koira tuntuu.

Perjantaina oli myös kontaktikoulu eli juoksupuomia. Sain sujuvan alkulämmittelyn purkaessani puomia ja väsätessäni puomin mini-pöytien päälle. Mörköllä tuli yksi loikka, muuten onnistumisia (1/12). Suorittaessa Mörkö vaikutti vauhdikkaalta, mutta videoita katsellessa totesin että itsevarmuutta saa tulla vielä PALJON lisää. Nyt suoritukset kestää noin 3s, mikä on kyllä jo ihan hyvä (verrattuna aikaisempaan 7s). Jos vaatii treenaaminen koiralta kuntoa niin se vaatii sitä myös itseltä. Tämäkin näkyy videoilta, loppua kohden vauhti alkaa hyytymään ;)

Laskeva: https://www.youtube.com/watch?v=8Rsi0StkAzk
-> toistoja yhteensä 4, videolla 3, joukossa myös ainokainen loikka

Tasaiselta: https://www.youtube.com/watch?v=sqPItX73mxk
-> toistoja 4, videolla 3, ensimmäinen alastulo ravissa

Kokonainen: https://www.youtube.com/watch?v=edNgo70k_F0
-> toistoja neljä, kolmannella toistolla loppu ravissa

Lauantaina koirat viettivät lepopäivää ja Mörkö otti päivästä kaiken irti nukkumalla omassa nurkassaan. Illasta kotosalla olikin hyvin energinen otus, lepo oli siis tehnyt tehtävänsä :)

Sunnuntain toko-treenit olin alkujaan suunnitellut jättäväni väliin, johtuen Mörkön erittäin aktiivisesta viikosta. Kun Mörkö vaikutti kuitenkin energiseltä ja kun sunnuntaina ei ollutkaan yllättäen tekemistä, niin päätin kuitenkin lähteä treeneihin. Matkalla suunnittelin tekeväni ruutua, seuraamisessa oikealle kääntymistä sekä tunnistusnoutoa. Suunnitelma toteutui melkein, mutta muuttui vain positiivsesti.
Aloitettiin tekemällä paikalla olot pitkästä aikaan ulkona. Ensin istuminen, kävin nopeasti piilossa. Perään makuu, uusien sääntöjen mukaisesti alas-ylös käskytys yskitellen. Takaisin tullessa kävelin ensimmäisen kerran koiran taakse. Mörkö pysyi molemmat paikallaolot hyvät ilmeellä. Joskin kävin palkkailemassa välillä, ihan siitä syystä kun toiset ohjaajat puuttuivat hieman kovaäänisesti koiriensa tekemisiin - kun näistä Mörkö tuppaa paineistumaan.

Seuraavaksi tehtiin ALO-luokka uusin säännöin. Aloitettiin hypyllä. Mörköllä on kova veto hypylle, tulee treenata malttia. Minun pitää päättää kutsunko jatkossa "yli" -käskyllä vai "sivu" - käskyllä, olen nyt vahingossa käyttänyt kumpaakin. Seuraaminen kaikisas nopeuksissa oli kivaa, jos ei oteta pissavahinkopaikan nuuskuttelua huomioon. Kaukoissa ei ongelmaa, mutta samasta paikasta aloitetussa luoksetulossa Mörkö meni maahan jättökäskystä. Opettelen siis jatkossa kertomaan koiralle tulevaa tehtävää! (Kunhan vain keksin että miten...). Itse luoksetulo oli hyvä :) Liikkeestä maahan ihan nappisuoritus. Kapulan pitoa ei tehty kun on vielä kesken, sen sijaan tehtiin hyvänmielen liikkeenä vauhtinouto.

Omalla ajalla tein erilaisia variaatioita seuraamisen oikealle käännöksissä ja testailin myös omaa askellusta josko sillä voisi vaikuttaa. Ja voihin sillä. Huomasin myös että perusasennosta käännös oikeaan ja liikkeellä tiivisti käännöksiä mukavasti. Eilen huvikseni treenatessa oikealle sivulle tulemista (rally-tokon VOI liike) havaitsin ettei Mörkö käytä takapäätään yhtään niin hyvin käännöksissä kuin vasemmalle puolelle sivulle tultaessa. Olen kyllä yrittänyt tehdä tasapainotyynyllä harjoituksia kumpaankin suuntaan, mutten ilmeisesti tarpeeksi. Muun harjoittelun tueksi siis takapään hallintaa takapään siirtyessä oikealta->vasemmalle.

Lopuksi ruutua niin että ruudussa oli kosketuslausta. Kosketusalustaa Mörkö ei tiedä eikä osaa, mutta ajatuksena oli se että kun Mörkö menee oikeaan paikkaan ruudussa (eli alustalle) niin apuohjaaja palkkaa koiran alustalle. Näin koitetaan välttää Mörkön ruudussa namien etsimistä. Kovasti pienen koiruuden aivot rutisivat kun Mörkö koitti miettiä että mikä on homman juju. Positiivista oli myös se että Mörkö lähti ruutuun laukalla, aikasemminhan Mörkö ei ole ollut kovinkaan innokas irtoamaan minusta.

Kaiken kaikkiaan treeneistä ja hyvä, innostunut ja positiivinen mieli. Mistäköhän tuokaan sitten koostuu. Välillä on ihan plaah-fiilis vaikka treenit on hyvin suunniteltu, ja treenit ovat sujuneetkin hyvin. Jotenkaan vain ei ole napannut. Nyt ei taas innostanut alkujaan lähteä treeneihin, mutta treeneistä päästyäni olin aivan intona. Kunpa ymmärtäisi paremmin omaakin motivaatiota ja syitä motivaation takana!

Eilen oli kuntopäivä meillä kaikilla. 5km nilkkoja myöten lumessa kahlatessa tuli kuuma ainakin minulle. Mörkö riehui itsekseen koko matkan ja oli kovin innoissaan lumesta :)

torstai 26. maaliskuuta 2015

Hyppytekniikkaa arvioimassa

Mörkönen pääsi tänään Ullan tarkkaavaisen silmän alle hyppytekniikkaansa arvioimaan. Tehtiin vauhdittomasti okseria ja perussarjaa. Molemmissa harjoituksissa, kuten myös tasamaan laukassa, näkyi Mörkön takaosan käyttäytyvän "hassusti". Takajalat eivät menneet tehokkaasti edestä taakse, vaan kauhoivat jossain siellä takapäässä hätäisesti. Ulla mietti että joko on jumia tai sitten on väsy. No kumpikohan olisi? Maanatain "jalat alta" ylilyönti näkyy siis edelleen.

Kolmantena harjoituksena tehtiin vauhdikasta kuuden esteen rataa, mikä teki ympyrän (hyppy, okseri, putki, rengas, pituus, hyppy). Hypyt olivat 15cm. Tehtiin alkuun kierros kumpaankin suuntaan, ulkopuolinen palkkaus namikipolle. Viimeiseksi vielä kierros alkuperäiseen suuntaan - ja voi pojat kun Mörkö paineli lujaa!

Tällä kertaa sain hyvä omistaja -pisteitä siitä että alkuun lämmiteltiin 20min reippaalla ravilla ja laukalla. Samoin loppuverryttelynä tehtiin 20min rauhallinen ravilenkki. Ozzy halusi niin paljon mukaan, että hellyin. Ozzy osallistui lenkkeihin ja muuten odotteli autossa. Huono omistaja -pisteet taas tulee siitä että unohdin Mörkön takin kotio! Siinä kun Ozzy alkoi säheltämään mukaan lähtöä, niin unohtui pakata takki mukaan.

keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Huono omatunto, hyvä omatunto

Maanantain treenien "ylilyönnistä" taidettiin selvitä säikähdyksellä - ja omistajan suurella omantunnon pistolla. Tiistaina lepuuteltiin ja tehtiin ainoastaan kevyt 40min ravilenkki. Mörköllä olisi kyllä energaa riittänyt, mutta nyt sai luvan palautella. Tänään vielä näki miten koiran takajalat olivat tönköt, joskin lihasten lämpenemisen myötä jalat vetreytyivät.

[huono omatunto] Pääsin treeneihin myöhässä, olin sentään ilmoittanut myöhästymisestä. Tietenkin minun tuuriani oli se että paikalla oli valmis rata joten radan rakentamiseen ei mennyt aikaa. Medit olivat aloittaneet, ja kun pääsin noin vartin myöhässä hallille niin olikin melkeiin jo minien vuoro. Äkkiä koira ulos autosta ja ulos hölkkäämään. Olisikohan tullut noin 600m matkaa yhteensä. Hallilla tein vielä kiihdytyksiä sekä pyöritin koiraa kasia jalkojeni ympärillä ja herättelin syviä lihaksia nostelemalla eri puolen jalkoja saman aikaisesti. Omalla mittapuulla huono lämmittely.

Tein alkuun kolme toistoa maalla paksumpaan boxiin ja tämän sujuessa hyvin saman verran toistoja ohuempaan. Alkoi sujumaan ihan hyvin, ehkä Mörkökin muisti mistä olikaan kyse. Haaveilin juoksuttavani maassa olevaa puomiakin, mutten kerennyt.

[hyvä omatunto] Omalla treenivuorolla laskin hypyt 20cm :iin ja päätin etten ajatuksistani huolimatta kuitenkaan tee pujottelua. Pujottelu oli niin pahasti seinää vasten, että haluan ehdottomasti helpomman treenin pitkän tauon jälkeen. Suunniteltiin lennosta kouluttajan kanssa kaksi erillaista vauhtipätkää, pyysin kouluttajaa palkkaamana Mörkön sovituissa kohdissa. Tavoitteena siis tehdä vaan ilolla ja kovaa. Kaksi kertaa ensimmäinen setti (6 hyppyä ja 2 putkea), kolme kertaa toinen pätkä (2 putkea, 2 hyppyä) kun ei millään meinannut persjätön ajoitus onnistua. Nopealla matikalla tästäkin "kevyestä" harjoituksesta ei tullut ihan niin kevyt kuin toivoin. 18 hyppyä ja 8 putkea. Ja treenattiin vain muutama minuutti! Kuinkahan monta hyppyä kerkeää koira tekemään intensiivisessä 10-20min treenisssä? Enpä ole aikaisemmin rasitusta ajatellut tältä kannalta.

[hyvä omatunto] Parin spurtin jälkeen päätin lähteä suoraan jäähdyttelemään, vaikka alkuun olinkin miettinyt josko juoksuttaisin puomia omien treenien jälkeen. Äärimmäisen viisas päätös keventää kuormitusta ja jättää väliin. Nyt kun Mörkö on TODELLA innoissaan niin en halua vahingossa tappaa intoa ylikuormituksella / ylirasituksella / liialla treenaamisella.

Loppuverryttelynä ensin hallin ympäristössä 25min kävely. Kotiin päästyäni Ozzy mukaan ja käytiin vielä 15min iltalenkki.

Huomenna on hyppytekniikkaa. Jos Mörkö näyttää edelleen tönkköjalkaiselta pitää vakavasti harkita vuoron käyttämättä jättämistä. Miten kaikki kasaantuikaan tälle viikolle?

maanantai 23. maaliskuuta 2015

Niinun treeneissäkin vuoden avaus

Tänään vuoden ensimmäinen Niinun treeni, ja treeniratana oikein sopiva harjoitus. Ei tiukkoja käännöksiä, sekä kontaktiesteet ja pujottelu vasta radan loppu puolella. Radalla sai juosta urku auki.

Aloitin lämmittelemällä Mörkön noin 20min. Alkuun kävelyä, sitten pitempi pätkä hölkkää ja loppuun muutama 50-100m veto. Ainakin minulla oli kuume. Omaa vuoroa odotellessa vielä muutama kehonhallintaliike koiralle.

Rataa suoritettiin 25cm hypyillä. Mörkö oli edelleen liikuttavan innostunut, eikä hyppyteknisesti näyttänyt olevan ongelmaa. Oma ohjaukseni oli aikasta hakusessa, mutta niin vain serpenttiinit ja välistävedot lopulta onnistuivat. Sitkeys palkitaan, pitää vaan jaksaa uskoa onnistumiseen vaikeankin harjoituksen aikana. Treeneistä muovoutui hieman liian rankat, tarkoitus oli hyppyyttää hieman vähemmin mutta... Kontakteja ja pujottelua ei tehty.

Treenien jälkeen 15min kävely ja kotio. Seuraavat kolme tuntia vierestäni löytyi syvää unta nukkuva koira. Harvoin näkee Mörkön näin väsyneennä. Varmasti maitohappoa on edelleen lihaksissa, joten aineenvaihduntaa tehostaakseni käytiin vielä rauhallinen puolen tunnin ravilenkki ennen ilta ruokaa.

Nyt on sekä ohjaaja että koira tyytyväisiä ja valmiita nukkumaan :)

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Juoksari-sessio mistä ei jäänyt julkaisukelpoista materiaalia

Aamupäivällä ajelin Lahteen näyttelyyn esittämään yhden partacollien. Saa olla kyllä aikasta kaheli että ilman omaa koiraa näyttelyyn lähtee... toisaalta, näki samalla monta tuttua pitkästä aikaan ja se tärkein - sain ostettua uuden harjan!

Iltapäivällä hallille tutustumaan puomeihin. Ilokseni havaitsin että kaksikin eri puomia saa jaloistaa irti, joten ei kun puomi palasiksi ja maantasoon. Aloitettiin kuitenkin lämmittelynomaisesti tasamaan boxiharjoituksilla. Mörkö kävi ihan älyttömillä kierroksilla, joten jouduin aloittamaan todella helpoista toistoista ennen kuin saatiin edes osumaa boksiin.

Tasamaan treeneistä viisastuneena olisi pitänyt tajuta miettiä toisenkin kerran miten edetä puomin kanssa. Yllätyksekseni Mörkön kierrokset nousivat entisestään kun juoksutin puomia pitkin... tuloksena aikamoista pomppuloikkaa. Kun pikku hiljaa kasvatin matkaa puomilla boxiin niin alkoi niitä onnistumisiakin tulemaan. Joskin onnistumisprosentti jäi aivan liian huonoksi. Ainakin oppilas oli innostunut ja hullun kiilto silmissä vaati "LISÄÄ!!!" :D Hyvin Mörkö jaksoi, kaiken kaikkiaan oltiin 20min hallilla välillä toki huilaillen.

Oli mulla kuvaajakin lupautunut mukaan. Muutama hyppyloikka onkin tallennettuna. Aika nopeasti kuvaajan tehtävät vaihtuivat namikupin valvontaan. Jollakin tavalla oli päästävä puuttumaan pomppuloikkiin.

Boxia tasamaalla nyt ainakin lisää. Ajattelin että voisin keskiviikon treeneissä tehdä ensin paksummalla kehikolla. Kun (toivottavasti) onnistumisia tulee, niin toisen session voisi tehdä ohuemmalla kehikolla. Mörkö on ollut todella varma boxin suorittaja, mutta nyt sillä on jotenkin tehtävä aivan hukassa. Josko paksummalla kehikolla tehtävä taas muistuisi paremmin mieleen.

JOS pääsen hallille vielä uudestaan niin teen puomia uudella lähestymisellä, eli osa kerrallaan. Ensin toistoja maassa olevalla laskevalla osalla. Kun onnistuu riittävän hyvin niin sitten keskiosa mukaan. Ja taas onnistuessaan nouseva osa mukaan. Turha sitä kokonaista puomia on hinkata, kun on kerran liian vaikeaa. En missään nimessä halua hukata tänään näkynyttä innokkuutta ja motivaatiota liian huonolla suoritusprosentilla!

Illalla käytiin tunnin lenkki. Aivan ihanaa! Kylmä tuuli kannusti liikkumaan reippaasti, mutta ei ollut muita lenkkeilijöitä riesaksi saakka. Ensimmäinen normaalilenkki itselle tämän viikon sairastelun jälkeen ja ensimmäinen täysimittainen lenkki Mörkölle. Hyvin jaksoi Mörkö ja Ozzykin ravaili reippaasti.

lauantai 21. maaliskuuta 2015

Juoksukontaktien pariin!

Pitkän tauon jälkeen juoksareita, jee! Tämä kuu on mennyt lomaillessa ja ruokamyrkytyksestä toipuessa, joten (omatoimi)treenit ovat lykkääntyneet ja lykkääntyneet. Josko nyt pääsisi työstämään asiaa eteen päin. Hiukan turhautti mennä kontaktikouluun perjantaina kun tiesi ettei ole treenattu yhtään. Mieluummin sitä tekisi läksynsä treenien välissä niin treeneissä pääsisi sitten (mahdollisesti) eteen päin.

Perjantaina väkersin uuden kehikon Mörkölle 16mm sähköputkesta. Ei ollut hinnalla pilattu, kehikon reunat ja 3kpl kulmia 6,10e :) Kulmia kolme sen takia kun ne myytiin kolmen pakkauksissa ja totesin että tuo määrä riittää vallan hyvin. Niinpä jiirisahalle löytyi jälleen käyttöä kun sahailin putkea sopivan mittaiseksi. Voi että tuo pienemmästä putkesta tehty kehikko on kevyempi ja helpompi käsitellä!

Pienenpään, siis putken halkaisijaltaan pienempään, kehikkoon siirryttiin kahdesta syystä. Ensinnäkin isompaan kehikkoon Mörkö hyppäsi selkeästi isommalla laukalla kuin mitä sen oma luonnollinen laukka-askel on. Toisekseen mitä nopeammin pääsee häivyttämään kehikkoa niin parempi. Pienempi kehikko toimii ensiaskeleena häivytykseen.

Koska Mörkö ei ollut edes nähnyt kehikkoa piti ensin tehdä tasaisella muutamia toistoja. Yllätyksekseni Mörkö otti todella paljon häiriöät minun liikkeestäni. Yleensä omalla liikkeelläni ei ole merkitystä kun namikuppi on edessä odottamassa. Täytyy siis tehdä tasamaan harjoituksia vielä reilusti, jottei Mörkö häiriinny omasta liikkeestäni. LINKKI tasamaan toistoihin

Tämän jälkeen tehtiin muutama toisto minipöydältä. Ensin ilman vauhtia ja lopulta otettiin vauhtia putken kautta. Tein havainnon - jos hetsaan Mörkön haukkumaan niin sen vire nousee niin paljon että loikkaa kehikon ylitse. Hyvä tietää, pitää ehdottomasti harjoitella kontaktin suoritus siihen varmuuten että onnistuu korkeassakin (korkeimmassa?) vireessä. LINKKI toistoihin mini-pöydältä

Kotiläksyksi saimma maassa olevan puomin juoksuttamista. Toivottavasti pääsen huomenna käymään hallilla.

Tänään käytiin Mörkön kanssa tutustumassa tulevaan rally-tokon kisapaikkaan ja tekemässä nopeat treenit. Omatoimitreenissä oli mahdollisuus suorittaa ALOn rataa. Kyllä sillä suorituksella olisi tulos tullut... joskin voisin opettaa Mörkölle saksalaisen täyskännöksen.

Päivemmällä kävin läpi AVOn liikkeet ja ei siellä ollut kuin neljä meille uutta. Omatoimitreeneissä oli mukavasti juuri nämä neljä liikettä (hyppy, houkutus, istu-askel oikealle-istu ja istu-seiso-kierrä koira) omana treeninään ja ilokseni huomasin että kaikki kyllä onnistuu, joskin tarvitsee käyttää pientä käsiapua. Onneksi tässä on hyvin aikaa opettaa käsiapu pois :) Lopuksi naksuttelin peruuttamista, ja pienen hetken päästä Mörkö peruutteli itsevarmasti useamman metrin minusta pois päin. Ensimmäistä kertaa kotona vahva peruuttaminen tehty vieraassa paikassa.

maanantai 2. maaliskuuta 2015

Toko-treenit normaalilla kuormituksella

Sunnuntaina oli vuorossa jälleen tokoa. Olin päättänyt treenata normaalilla intensiteetillä, kun koira ei kerran ollut oireillut edellisviikon kevennetyn treenin jälkeen.

Aloitettiin ruudulla, mitä alettiin työstämään uudella tavalla. Mörköllä on aluksi käytetty namikippoa ruudussa. Kyllähän Mörkö kupille juoksee, muttei kyllä ajattele tekemisiään yhtään. Sitten tehtiin näyttöruutua, niin että apuohjaaja heitteli koiralle nameja ruutuun koira ollessa oikeassa paikassa. Mörkö meni hyvin ruutuun, mutta sitten katosi fokus nameja etsiessä. Lopputuloksena koira joka kulkee ruudussa nenä maassa. Hieman koitin naksutella ruutua, mutta namien kanssa sama ongelma. Niinpä jätin ruudun pitkäksi aikaan pois treenilistalta ja koitin miettiä muuta... Tällä kertaa kokeiltiin (kosketus)alustaa. Alusta ruutuun, Mörkön lähetys ruutuun ja apuohjaaja vie makupalat alustelle. Pikaisesti vaikutti siltä että tämä voisi toimiakin. Mörköllä ei iole tarvetta etsiä nameja kun niitä ei ruudussa ole ja ilmestyvät suoraan Mörkön eteen alustalle. En aio kuitenkaan opettaa Mörkölle varsinaisesti kosketusalustaa, siinä on vaarana että Mörkö suorittaisi vain kosketustehtävää sen enempää huomioimatta ruutua. Saas nähdä miten tällainen tapa toimii.

Itsekseni tein hieman tolpankiertoa. Tässä suurin ongelma se, että mun mielestä tuo on todella tylsää. Eniten pitää työstää siis omaa ajatusmaailmaa, ja miettiä miten tuon voisi opettaa koiralle niin että se olisi koirasta kivaa.

Hieman jumppamaisesti kaukojen asennonvaihtoja.

Muutaman kerran jäävät läpi niin että peruutin. Täytyy tästä jatkaa seuraavalla kerralla niin että kuljen itse sivuttain, sillä nyt Mörkön mielestä sivulla seuratessa ei vaan vai tehdä istumista jäävänä. Hienoja maahanmenoja ja stoppeja kyllä tarjosi.

Yhdessä paikalla istuminen niin että kävin pikaisesti piilossa. Tämän jälkeen pidempi paikallamakuu, piilossa sekin. Mörkö näytti rennolta ja itsevarmalta palatessani, vaikka piilossa ollessani jäinkin pohtimaan että kasvatin vaikeusastetta kerralla ehkä turhankin paljon. Ensin kerralla sitten helpompi paikallaolo.

Loppuun tunnari niin että oma vietiin lelupalikoiden joukkoon. Mörkö haisteli tapansa mukaan huolellisesti ja oman löydettyään lähti tuomaan kapulaa minulle. Itse maltoin odottaa kriittiset pari sekuntia niin etten palkannut Mörköä oman kapulan nostosta vaan ennemminkin oman kapulan palautuksesta. Tunnari itsessään on todella hidas, kielii siis epävarmuudesta. Joten tämän liikkeen kanssa paljon perusharjoituksia edelleen.

Kesän treenit mietittyttää. En ole aivan varma onko nykyinen treenimalli Mörkölle ja minulle paras tällä hetkellä. Enkä ole mitenkään varma olenko halukas ajelemaan keäsisin viikottain Riihimäelle. Viikonloppuisin tuo vielä menettelee, mutta arki-iltaisin on aikasta aikaa vievää touhua.