keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Kesäillan tokon temppurata

Tokoilua mitä parhaimmassa säässä. Ei liian kuuma, ei liian kylmä, ei ollut tuulta muttei myöskään ötököitä. Tällaiseen voisi jopa tottua :p Mörkö oli älyttömän pirteällä tuulella. Tavoistaan poiketen haukahteli ja pyysi jokaista muuta koiraa leikkimään. Tämän kun estin niin tarjosi todella (!) nättejä sivulletuloja.

Tämän treenin teemana oli temppurata. Homma alkoi niin että hyppyytettiin koira esteen yli minkä jälkeen hypyn takana olevaan ruutuun lähetys. Ruudussa oli kapula ja kapulan kanssa takaisin hypylle. Tämän jälkeen kaukokäskyjen yksi asennonvaihto ja palkkauksen jälkeen tunnari.

Kuullosti hillittömän hankalalle, ja sitä se ilmeisesti Mörkön päälle olikin vaikka suoriutui sarjasta hyvin. Hieman epäilin että näinköhän Mörkö lähtee hypyltä ruutuun ollenkaan, ja jos lähteekin niin niinköhän ottaa paikoillaan olevan kapulan mukaansa. Niin vain Mörkö yllätti! Hyvin hypylle, irtosi ruutuun tosin tehden matkalla mutkan. Pongasi kapulan, hyökkäsi siihen kiinni ja toi laukalla esteen kautta mulle käteen kapulan. Aivan huippua! Hienoa että uskalsin lähteä yrittämään liian vaikealta tuntuvaa harjoitusta, hyvinhän se meni.

Kaukoissa otin ensimmäisen istumisen noin kahden metrin päästä. Pitkä matka tämäkin, en ole ihan tuollaista matkaa vielä tehnyt. Kouluttaja palkkasi taakse targetille hyvästä noususta.

Tunnarissa ei pitänyt olla mitään ihmeellistä, piilotettiin yksi oma ruohikkoon. Mutta niin vain ensimmäinen lähetys tuotti ainoastaan haistelua ja lopulta kintun noston. Toinen toisto tuotti vielä enemmän haistelua, mutta hakualue oli aivan liian laaja. Kolmas toisto sitten tuotti toivotun tuloksen.

Lyhyt paikallaolo niin että koirien välistä pujoteltiin mennen tullen. Mörkö meni hyvin suoraan maahan, pysyi maahan hieman kävelijää katsellen. Näytti koko ajan levolliselta ja luottavalta.

Loppuun päätin tehdä ruutuun lähetystä, ja vaikeaa oli. Aikaisemmin Mörkö on aina irronnut hyvin, tänään ei edes lähtenyt metriä kauemmaksi. Lopulta lähetys selkeästi näytetyllä targetille täydestä matkasta.

Olisikohan temppurata ollut henkisesti hieman liian vaativa, tai ainakin väsyttävä? Mörkö on nukkunut koko illan ja energisyys on poissa. Toivottavasti on vain aivojen käytöstä johtuvaa ;) Treeninä oikein mielenkiintoinen ja taatusti vie koiraa eteen päin kisavalmiimmaksi. Pääsi palkkaamaan sopivin välein ja suullisesti pystyi kehumaan niin paljon kuin oli tarvetta.

maanantai 23. kesäkuuta 2014

Yllätys Niinut!

Vaikka juhannuksen jälkeen olin ajatellut antavani koirille palauttavan päivän, niin treeneistähän itseni löysin. Yllättäen tuli tuurausmahdollisuus Niinun treeneihin, ja koska Mörkö vaikutti virkeältä niin sinnehän sitten mentiin.

Treeninä oli hirvittävän haastava rata, mikä tehtiin suosiolla pätkissä. Ihan alkuun keinu kerran yksittäisenä esteenä, toisen kerran radan osana. Hyvin meni, Mörkö oli kovin itsevarma :) Pujotteluun oli hankalat kulmat putkista, pujottelua tulikin tehtyä muutaman kerran ja viimeinen toisto oli todella itsevarma - minulta. Hieman meinasi taas hermostuminen ja turhautuminen nostaa päätään, mutta Niinu rauhallisuudessaan sai omaa virettänikin rauhoitettua. A-este oli suorituksena jälleen ruma joskin sääntöjen mukainen. Täytyy kuitenkin tehdä hieman sulkeisia A-esteellä kesäloman jälkeen. Itsestäni tuntui että Mörkö oli hidas, Niinu koviin vakuutteli muuta.

Huomenna sitten lepuutellaan.

sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Ticon viimeinen matka sinne missä sai aina olla vapaana

Juhannuksena pakkasin koirat mukaani ja menin mökille viettämään sateetonta mutta viileää keskikesän juhlaa. Juuri ennen lähtöä muistin onneksi Ticon hyllyn reunalla odottamassa, ja niin alkoi Ticon viimeinen matka. Matka mökille, missä sai aina olla vapaana ja tehdä mitä huvittaa. Ticoa huvitti yleensä istuskella rappusilla ja tuijottaa ympäröivää maailamaa :)


Nyt on Tico jälleen vapaa. 
Bichonit jälleen yhdessä <3

keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Hurjan hyvä tokosää

Viikottainen tokoilu Riihimäellä. Menomatkalla olen ottanut tavaksi miettiä tulevan treenin tavoitteita. Näin olen huomannut saavani oman vireeni paremmalle tasolle. Koska kisapaineita ei juuri nyt ole, niin olen haaveillut ylempien luokkien perusteiden läpikäymistä - ja näinhän kouluttajakin oli suunnitellut!

Aloitimme tolpan kierroilla. Koska Mörkö meni kohtuullisen kivasti kahden kerran jälkeen stoppasin Mörkön ja heitin lelun (Darth Wader :D ) Mörkön taakse. Seuraavaksi sama homma, ja Mörkö ihan selkeäsi pysähtyi käskystä - lelulla palkkaus taakse. Väliin yksi tolpan kierto ilman pystäytystä, ja viimeiseksi jälleen pysäytys. Parasta oli että kahdella viimeisellä pysäytyksellä Mörkö selkeästi pysähtyi siirten painoaan taakse pysäytyskäskystä! Aivan parasta, varmasti parantaa myös liikkeestä seisomisen toppia.

Sitten ruutua. Ensin kolme kertaa niin että jätettiin koira joidenkin metrien päähän, käytiin taputtelemassa ruutua ja ruudun vierestä käskytettiin koira ruutuun. Mörkö meni hyvin halutulle paikalle, jopa niin etten taputtanut maata. Pienen tauon jälkeen jätettiin targetti ruutuun ja lähetys täydeltä matkalta. Sinnehän Mörkö meni :) Jälleen pienen tauon jälkeen menin itse ruutuun, kutsuin koiran sinne, stoppasin eteeni ja käskin maahan. Tämän jälkeen kävelyä sinne ja tänne käskytyksen mukaan. Mörkö malttoi pysyä hyvin maassa.

Omalla ajalla tein seuraamisen liikkeelle lähtöjä muuta. Parin askeleen seuraamisia, kerran täyskäännös seuraa ja yksi useamman metrin matka. Mörkö oli hyvällä asenteella mukana.

Kerkesin tehdä loppuun kapulan pitoa. Hieman liian levoton Mörkö on kapulan kanssa, mutta pitää pitkähköjäkin aikoja kapulaa suussa. Tein useamman alta sekunnin pidon, nämä hyviä. Kokeilin liikkuuko Mörkö kapula suussa, liikkuihan se (eikä pyöritellyt kapulaa). Kapula suussa liikuttiin myös niin että peruutin. Toisella peruutuksella pyysinkin Mörkön sivulle - tulihan se! Loppuun yksi vauhtinouto, palautus hyvällä laukalla. Hyvä noudosta tuee kunhan vain hissukseen maltan edetä.

Tokosää - hyvää sellaista kun oli +15 ja pilvistä. Tokosää oli myös erinoomainen kummallakin mielentilan puolesta :)


maanantai 16. kesäkuuta 2014

Kiitos Niinu!

Pitkästä aikaa olin saanut hankittua vuoron Niinulle. Mörkökin oli asiasta aivan innoissaan, viikonlopun loikoilu toimi varmasti positiivisena buustaajana.

Treeneissä oli kinkkisin oloinen rata, minkä kuitenkin opettelin loppuun saakka. Muiden suorituksia katsellessa totesin kyllä että jäädään varmaan hinkkaamaan ensimmäistä kolmannesta... ja se osuus itseasiassa olikin se vaikein. Mietin etukäteen taktiikkaa pujottelun, puomin ja keinun kanssa. Pujottelua päätiin kokeilla ilman targettia, kuten puomiakin. Viimeisenä ollut keinu oli helppo jättää väliin. Putkesta putkeen lähetys hieman mietitytti että miten Mörkö irtoaa itse ollessani puomin toisella puolella...

Alkuun pakkovalssi, minkä ajoitusta jouduttiin hetken hinkkaamaan. Kolmannelta esteeltä persjättö, putki ja Mörkön itsenäinen haku pujotteluun. Hieman pujottelun rytmi rikkoontui, mutta joka tapauksessa onnistunut pujottelu! Tuli todella hyvä mieli Niinun sanoista hänen sanoessaan että pujottelu on edennyt hienosti. Alku uudestaan, pujottelu tästä toistosta vielä paremmiin :)

Puomi ok, mistä perusrallattelua putki - putki, ja yllätykseksni Mörkö irtosi (hieman inhoamaansa) putkeen hyvin. Pakkovalsilla pyöritystä valsseilla höystettynä, minkä jälkeen puomi. Hieno putki/puomi-erottelu Mörköltä! Toinen puomi lähti paremmin kuin ensimmäinen, mutta muuten suorituksena hitaampi. Minun pitää muistaa välttää joutumasta Mörkön edelle puomilla, sillä vedättäminen ei ainakaan nopeuta koiraa...

Lopussa haettiin oikeaa ajoitusta päälle juoksuun, eipä ole tuollaista tullut tehtyäkään aikaisemmin. Ainakaan tarkoituksella ;) Jälleen putki-putki ja loppukiemurat ihan radan loppuun saakka.

Mörkö oli innoissaan ja teki hyvin töitä. Itselläni oli todella hyvä fiilis. Oma pää kesti pujottelun ja puomin, kyllä pienin askelin päästää taatusti vielä vieraille esteillekin kilpailemaan. Sitten kesän jälkeen :)

tiistai 10. kesäkuuta 2014

Ozzyn erkkari ja Mörkön agility-kisat

Olen ollut niin pöllämystynyt lauantain menestyksestä, etten ole kerennyt sen vertaa pysähtyä jotta olisi saanut partisten erikoisnäyttelyn tapahtumat kirjattua. Ja annan itse itselleni luvan olla tyytyväinen ja nauttia tästä, menestys - tai edes SA - kun ei ole enää mitenkään varmaa Ozzyn ikäisen koiran kanssa kisatessa.

Ozzy oli näytteyn vanhimpana koiranan kisaamassa veteraani-luokassa, missä oli kahdeksan nuorempaa herraa vastassa. Päivä oli ensin hieman viileä, jolloin kerkesin manaamaan sitä etten ottanut Ozzylle mitään takkia mukaan. Lopulta oltiin kehässä helteessä, jolloin manasin taas sitä etten ottanut viilennyspyyhettä mukaan.... Lämpötilasta johtuen Ozzy oli hieman nuutunut, mutta esiintyi kuitenkin ihan kivasti. Laatuarvostelusta ERI ja kilpailuluokasta jatkoon. Lopulta Ozzy voitti veteraani-urokset ja sai vielä SAnkin. Taitaakin olla muuten ensimmäinen SA minkä on erkkarista koskaan saanut ;) PU-luokassa ei enää menestystä ja loppujen lopuksi Ozzy oli VSP-vet. Olen niin tyytyväinen, ja onnellinen. Ihanaa kun koira on vieläkin terve ja tykkää käydä kehässä :)

Good strong masculine head. Dark eye. Pleasing expression. Good reach of neck. Decent shoulders. Good ribcage. Level bite. Long, correct texture coat. Moved out well with correct tail carriage.
Tänään käytiin Mörkön kanssa kisaamassa kaksi rataa. Lyhyesti: kaksi yliaika nollaa. Hypärillä mukava suoritus, pujotteluineen kaikkineen. Mörkö vaikutti jotenkin tahmealta putkien kanssa. Agility-rata oli vaikea. Mörkönkin jouduin muutaman kerran käyttämään korkeaa C:tä välttääkseni väärän radan - Mörköhän on pommin varma ohjattavuudeltaan! Oli vain niin ahdas rata, etten ole yhtään yllättynyt vähäisistä nollista. Jostain syystä jännitin pujottelua niin paljon etten lopulta saanut sanaa suustani pujottelun aikana. Tästäkin huolimatta Mörkö pujotteli hyvin. Hyvää kokemusta siis meille kummalllekin. Mörkölle siinä mielessä ettei sen tarvitse ahdistua minun jännittämisestäni ja minun ei taas tarvitse jännittää Mörkön reaktiota. Keinua ei radalla ollut, puomi meni reippaasti. Sijoitukset 4. ja 2.

Tähän on hyvä aloittaa kesäloma. Luultavasti käyn parin viikon aikana treenailemassa keinua, mutta viikkotreenit ja kisat on nyt tauolla seuraavat pari kuukautta. Heinäkuu on täysin treenivapaata joka tapauksessa. Kesän aikana varmsitetaan että tassut on kunnossa, selkä vetreä ja fyysistä kuntoakin on tarpeeksi. Syksyllä voisi koittaa kisata hieman enemmänkin, jos ollaan siihen fyysisillä ominaisuuksilla valmiita. Juttelin tänään tutun kanssa ja hän oli sitä mieltä että Möröltä puuttuu kisakokemusta ja että kokemuksen kautta tulisi vauhtiakin. Kokeillaan siis kuinka validi tämä teoria on.

lauantai 7. kesäkuuta 2014

Palauttava agilitytreeni

Tänään pikaisesti hallille, suunnitelmassa tehdä kolme keinua ja kaksi pujottelua. Jäin oikein miettimään mihin ovat pikatreenit jääneet viime kuukausina. Tai rehellisemmin koko vuonna. Samoihin aikoihin kaiketi pikatreenit ovat jääneet pois kuvioisa kuin mitä saatiin pujottelu kuntoon. Ja tuohan on suorastaan hullua! Asun kuitenkin niin lähellä hallia, että ihan hyvin voin käydä tekemässä useamman kerran viikossa viiden minuutin laatu/vireennostatus-treenin... 

Eli pitkästä aikaa pikaisesti hallille :) Halusin ehdottomasti päästä palkkaamaan Mörköä keinulta, ettei varmastikaan kisasuoritus toisi suoritusvarmuuteen hitautta. Ja vielä mitä! Kolme toistoa, joka toistolla taas parempi suoritus. Ensimmäinenkin oli hyvä, viimeinen täydellinen.

Oli tarkoitus tehdä pujottelu kertaalleen molemmin puolin targetille. Jostain syystä Mörköllä oli rytmi aivan kateissa. Ensimmäisellä kerralla enemmän kuin toisella. Tämän takia päätin tehdä vielä kolmannen suorituksen helposta lähestymiskulmasta. Viimeinen suoritus oli suorituksista parhain joskin edelleen hieman väkinäinen. Mietityttämään jäi mistä tämä kertoo? Onko suoritusrutiinit vain hukassa? Tarvitseeko pujottelulihaksia treenata? Onko koira jumissa?

Hyvällä mielellä kuitenkin kotiin. Ehkä vielä kerran hallille samalla suunnitelmalla sunnuntaina, mutta oikeastaan ei haittaa vaikka jäisi väliinkin. Näillä valmisteluilla on hyvä mennä ensi viikolla taas kisoihin.

torstai 5. kesäkuuta 2014

Miten taitava nenänkäyttäjä!

Kesän tokotreenit vaihtuivat kuun vaihteen myötä sunnuntailta keskiviikolle. Odotettu muutos kun jotenkin viikonloput ovat muutenkin niin kiireisiä ettei tahdo löytyä omaa keskittymiskykyä enää sunnuntaina illalla.

Ajeleessa treeneihin mietin tämän treenikerran tavoitteita. Tiedän (tai ainkin luulen tietäväni) miten alempien luokkien liikkeet opetetaan, mutta ylempien luokkien liikkeet ovat istelleni oikeastaan yksi iso mysteeri. Tämän lisäksi kun päätin suosiolla siirtää kisahaaveet kesän jälkeiseen elämään niin päätin että "tuhaan" niitä alempia liikkeitä Erjan opissa käyn kun ylempien liikkeistä saan niin paljon enemmän. Voin nyt ilman paineita vahvistaa ALOn liikkeet kuntoon, kisataan sitten syksyllä se mitä kisataan. AVOn liikkeetkin alkavat olla hyvässä vaiheessa, joten toivottavasti TK2 on takataskussa vielä tämän vuoden puolella. Joten, tällä kertaa päätin esittää liiketoiveina tunnarin ja kaukokäskyt.

Aloitettiin heti tunnarilla. Nurmikolle oli kaadettu laatikollinen lasten puisia palikoita, sekä maalattuja tunnarin kokoisia ja muotoisia palikoita. Treeniryhmäläinen oli tehnyt tällaisen löydän kirpparilta. Virittelynä 'aarre', Erja vei oman muoden kapuloiden joukkoon ja Mörkön lähetys omalle. Mörkö oli kohtuullisen yllättynyt kun näki kapulameren, mutta niin vain tyyppi laittoi nenän maan tasolle ja rupesi nuuskimaan. Hieman huonoa tuuria oli se, että Mörkö aluksi sattui seisomaan oman kapulan päällä mutta ikuisuudelta tuntuneen hetken jälkeen sentään kääntyi toiseen asentoon milloin oma löytyi. Vauhdikas palautus ja mielettömät bileet! Tyyppi on hakenut viisi kertaa omaa nurmikosta, ikinä ei ole ollut muuta häiriötä. Siitäkin huolimatta Mörköllä on aivan selkeäni miellikuva haistelemisesta. Mun hömppä :) Koska kerta voi olla vahinko, niin tehtiin oman haku vielä uudestaan ja sekin meni aivan nappiin.

Omalla ajalla tein seuraamista ja liikkeestä seisomista. Seisomisessa tein 3-1-5-2 kaavalla palkkailua, sekä yhden hieman pidemmän matkan. Liikkeestä seisomisessa sain jostian kumman syystä kokeilla pallolla palkkaamista. Mörköhän ei varsinaisesti palkkaannu lelulla, varsinkaan tokossa. Agilityssä vielä pystyn palkkaamaan repimällä satunnasiesti mutta tokossa Mörkö ei yksittäisiä leikkihetkiä huolimatta ole kiinnostunut lelusta. Tuli vain itselleni mieleen, että kun Mörkö toisaalta tykkää perään juoksemisesta niin miksi ei kokeilisi pallolla palkkaamista? Niin liikkeestä seis, nätti pysähdys -> heitin palkan koiran taakse, Mörkö juoksi pallon perään palauttaen pallon käteeni mistä makupala palkka. Sama uudestaan.

Tässäpä nyt sitten itselleni koulutuksellinen oppiminen: ketjuttaako koira tapahtumaa noin pitkältä ajalta taakse päin niin että tajuaa saavansa palkan pysähdyksestä? Pariltakin henkilöltä olen asiaa nyt kysynyt mutta pohdinnaksi on kyllä jäänyt. Totta kai jos koira olisi leluhullu niin se palkkaantuisi pallosta. Mutta kun ei ole. Tykkää kuitenkin rynnätä perään. Noh, kokeilemallahan tuo selviää. Jos liikkeestä seisominen vahvistuu, niin koira palkkaantuu oikeasta asiasta. Jos näin, niin siinä tapauksessa palkkaushuoleni esimerkiksi ruudussa on ehkä ratkaistu.

Kaukokäskyissä tehtiin ihan koiran edessä seisoen kaikkia asentovaihdoksia. Ihan hyvinhän ne menee muuten, mutta epäilysteni mukaan pitää opettaa takajalkojen päälle istumisille oma käsky 'taakse' istumisen sijaan. Istuessa kun Mörkö vetää takajalkojaan eteen päin. Samaa ajattelin maahanmenossa 'down' vaikkei ongelmaa tuossa niin selkeästi olekaan. Edelleen siis tiedossa paljon asennonvaihtojumppaa. Tämä ehkä itselleni yksi tylsimmistä liikkeistä.... mutta siitäkin huolimatta haluan tehdä pohjat kunnolla.

Tein myös pari maahan -istu asennonvaihtoa takapalkalla. Pystyin pidentämään matkan jo noin kahteen metriin. Takapalkka oli selvästi hyvä homma, aikaisemminkin kun istumaan nouseminen on ollut Mörkölle vaikeaa jo metrin päästäkin.

Lopuksi ruutuun lähetys targetille. Sinnehän se Mörkö paineli.

tiistai 3. kesäkuuta 2014

Kisatavoitteet saavutettu!

Pitkän pähkäilyn jälkeen ilmoitin Mörkön oman seuran kisoihin. Päätin pitää oman rimani tarpeeksi alhaalla. Tarkoittaen että pujottlu tehdään oikealta. Tottakai toivoin että pujottelu onnistuisi. Kuten myös ensimmäistä kertaa radalla tehtävä keinu.

Hyppyradan tuomari Anne Savioja. Mörkö oli jostain syystä jo lähdössä häntä puolitangossa, mutta lähti kuitenkin mukaan ihan kivasti. Putkeen menot oli tosi hitaita, mutta pujottelu oli ihan super! Virheittä maaliin, joskin aavistinkin että yliaikaa tuli. Tulikin 3,5s verran, mutta tälläkin tuloksella sijoituttiin kolmansiksi :)

Agilityradaksi oli Markku Muotka tehnyt pitkän (180m) ja kohtuullisen haastavan radan. Mörkö oli ihan eri asenteella lähdössä tälle radalle, ja vauhtilähtönä tehty lähtö aiheutti ainakin sen että ensimmäiseen putkeen meno oli ripeä. A-esteeltä ei kontaktivirhettä, vaikka Mörkö ei tyypillisesti hyppäsikin tosi korkealta. Keinun Mörkö teki oikein kivasti, jäi vain etsimään palkkaa maasta... Puomi oli sujuva, joskaan ei täydellinen. A-este toiseen kertaan, jostain syystä Mörkö jäi katselemaan maisemia. Loppusuorana pujottelu, rengas ja hyppy, pujottelu meni todella ripeästi. Jälleen virheetön rata. Koska kontaktit ja pujottelu olivat kaikki hyviä, niin olin hillittömän yllättynyt että jälleen tuli yliaikaa - jopa 9s verran! Mutta, mutta... tällä tuloksella sijoituttiin toiseksi.

Ei nyt vai noin hurjiin yliaikoihin olla tyytyväinen, mutta koska niin moni muu asia meni hyvin niin lopputuloksena ollaan kuitenkin plussan puolella. Eihän se meidän syy ole jos muut ovat vieläkin huonompia ;)

maanantai 2. kesäkuuta 2014

TokoC-kurssi läpikäyty

Maanantain oli Kompassin viimein toko. Jos sunnuntaina oli lähes täydellinen, niin eilen sitten tiputtiinkin realismin kanssa oikealle tasolle.

Hyvää on se, että hyppy on liikkeenä tosi varma ja Mörköstä älyttömän kiva. Paikallaolo onnistui. Liikkeestä seis tahmaa, jopa niin paljon että päätin viheltää pelin poikki ja keskittyä pysähdyksen vahvistamiseen leikin varjolla. Liikkeestä seis oli niin vahva vielä pari kuukautta sitten... joten kyllä se varmaksi jälleen tulee kunhan en itse jauha liikettä liian tosikkomaisesti. Kaukojen ensimmäinen istuminen turhautti, mutta onneksi lähinnä minua.

Joten, nyt ajatukset kisoista ennen kesälomia on haudattu. Rakennellaan nyt rennosti ja hauskasti liikkeitä eteen päin (seiso, kaukot, nouto) ja treenaillaan liikkeiden väleistä vahvoja. Palkkaamattomuutta unohtamatta. Sykysllä voidaan kisata sitten enemmänkin, jos kalenteriin mahtuu.

sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Sunnuntai-illan toko

Viikonloppu oli hyvä lopettaa mukavaan tokotreeniin. Vaikka ajomatkaa tuleekin Riihimäelle liiankin kanssa, niin tuleepahan itse treeneihin suhtauduttua tarvittavalla vakavuudelle, ja ajomatkoilla kerkeää hyvin juoruta kavereidin kanssa. Ajomatkan hyötykäyttöä.

Treeneistä myöhäistyin sen verran että paikallaolot oli jo keretty tekemään (ajoin motarilta liittymän ohi...). Odotellessa omaa vuoroani harjoiteltiin kapulan pitoa. Ensin niin että Mörkö istui perusasennossa (hyvä). Seuraavaksi Mörkö kulki sivulla kapula suussa ja pyysiin istumaan (tiputti). Oli tarkoitus tehdä sama uudestaan, mutta Mörkö ajautui eteeni mistä pyysin sivulle - ja Mörkö piti kapulan suussa! Aivan mahtavaa, noudon kanssa voidaan siis hieman tehdä vaikeampiakin juttuja, ehkä kokeilla piakkoin jopa noudon loppuakin käsimerkeillä avustettuna. Omalla vuorollani päädyin tekemään alokasluokan liikkeet läpi keskittyen liikkeiden alkuihin ja väleihin.

Aloitettiin liikkeestä seisomisella, mikä oli ehkä vaikein mahdollinen liike Mörkölle. Ensinnäkin koira kävi aivan ylikierroksilla. Toisekseen itse käskytiin Mörkön Ozzyn käskyllä seisomaan... no eihän se tietenkään seisonut. Tästä seurasi sen verran hämmennystä, että Mörkö tarjosi seuraavaksi vain maahanmenoja. Tätä korjataksemme tehtiin ihan vain kuuntelutreeniä niin että peruutin ja tein tosi helppoja pysäytyksiä suurilla avuilla. Kun näin saatiin muutamia onnistumisia, niin lopulta onnistunut liikkeestä seis ja tästä palkka.

Seuraavaksi hypylle. Mörköllä on tosi hyvin nykyään käsitys siitä mitä liike tarkoittaa. Itse muistin antaa 'valmis' indikaation kädellä, joten Mörkökin pysyi paikoillaan aina antamaani käskyyn saakka. Hyvä hyppy, hieno seis ja taakse palkkaus.

Seuraaminen vapaana, erityishuomio nimen omaan lähdöissä. Ettei mene keulimiseksi. Mörkö teki nättiä seuraamista, käännökset ok, juoksupätkä super ja hyvät perusasennot. Olen oikein tyytyväinen. En palkannut namilla kesken seuraamisen (kisasuoritusta pitempi), mutta muutamassa kohden kehuin äänellä.

Luoksetulo suorituksena varmaa Mörköä. Jäi hyvin paikoilleen, tuli vauhdilla kutsusta ja nätti perusasento :)

Viimeiseksi liikkeestä maahan, missä palkka heti maahanmenosta.

Treeneihin painopiste liikkeestä maahan ja liikkeestä seis sekä seuraamiseen edelleen. Hyvä fiilis, voisi näillä eväillä jo kisoihin mennä :) Ei vain ole oikein kisoja tarjolla ennen omia lomia, eli taitaa kisaamiset jäädä loppukesään.

Lopussa muiden tehdessä omia osuuksiaan päätin kokeilla kaukokäskyjä. Hyvää se, että Mörkö menee maahan reilusti avon kisamatkaa pidemmältä matkalta. Huonoa se, ettei istumaan nousu ole noin hyvällä mallilla. Yksi istumaan nousu, ehkä noin metrin päästä. Pienellä epäröinnillä kuitenkin onnistunut suoritus. Kyllä tämäkin liike tästä etenee, kun hitaasti nostaa vaikeusastetta.