lauantai 26. huhtikuuta 2014

Tilannekatsaus tokoon

Muutaman viikon jälkeen kevyesti toko-treeneissä. Kennelpiirin treenit jäävät kohdallamme kesätauolle, toivottavasti huolivat mukaan joukkoonsa taas syksyllä :) Touko-heinäkuun treenailen jälleen Niutasen Erjan opissa, syksy on vielä kaikilta osin avoinna.

Treenit aloitettiin paikallaoloilla. Koska tiesin etukäteen että paikallaolon aikana tehdään häiriöitä, niin jäin suosiolla viiden metrin päähän Mörköstä. Ensimäinen häiriö oli hallista poistuvia ja halliin tulevia henkilöitä. Tämä ei aiheuttanut korvanheilautusta kummempaa, joten noin kahden minuutin kohdalla kävin välipalkkaamassa Mörkön. Seuraavana häiriönä oli vingutettu ja koiran eteen heitetty vinkulelu. Tämä selkeästi hieman huolestutti Mörköä, joten kehuin muutaman kerran Mörköä ennen kuin kävin välipalkkaamassa Mörkön. Kun kouluttaja kulki koirien takaa, kehuin jälleen Mörköä ääneen. Alasmeno ja ylösnousu onnistui nappiin. Reilusti kisasuoritusta pitempi paikallolo sujui onnistuneesti.

Seuraavaksi tehtiin häiriköytynä luosetuloa, missä kaksi jätti koiran samaan aikaan ja vuorotellen kutsuttiin koirat luokse. Mörkö istui todella nätisti odottaen, vaikka ensimmäinen koira tarjosi kaukokäskyjä ennen kuin teki luoksetulon ohjaajan tiukasta käskystä. Kävin palkkaamassa Mörkön pysymisestä. Kutsun kuuluessa Mörkö lähti laukalla ja palkkasin lelulla taakse vauhdista.

Yksilöliikkeisiin valitsin luoksetulon, sillä haluan Mörkön tulevan loppuun saakka laukalla. Mörköllä kun on tapana tiputtaa raville muutama metri ennen perusasentoon tuloa. Kouluttaja pyysi näyttämään nykytilanteen  -ja Mörköhän suoritti täydellisen luoksetulon :) Totesin että tämä oli täydellinen, ettei hinkata liikettä enempää.

Itsekseni tein hyppyä. Ensimmäinen toisto koemaisesti, onnistui erinomaisesti! Tämän jälkeen kaksi toistoa niin, että Mörkön lähtiessä hyppyyn heitin lelun hypyn taakse. Vaikka suoritukset olivatkin nyt ihan hyviä, niin näitä käskystä hypyn suorittamisia pitää vielä vahvistaa paljon.

Omalla ajalla tein myös liikkeestä maahan/istu/seiso. Liikkeestä maahan ja istu olivat koemaiset ja erinomaiset suoritukset. Liikkeestä seiso ei muistunut Mörkölle ollenkaan mieleen, joten tein muutaman stopin erillisenä liikkeenä ja päätin olla hinkkaamatta liikett enempää.

Vielä kun oli aikaa, niin yksi kaukokäskyjen istumaan nousu reilun metrin päässä. Samoin vauhtinouto, missä oli tarkoitus palkata lelulla taakseni mutta Mörkö toi sinnikäästi kapulan käteen asti :) Nouto on liikkeenä edelleen täysin alkutekijöissään, mutta hitaasti hyvä tulee.

Ohjattuna katsottiin jälleen seuraamista, eikä tullut yllätyksenä oikealle kääntymisen ja täyskäännöksen väljyys. Käytiin läpi muutamaa ideaa, mutta kyllä se vaan taitaa olla niin että kääntymisten treenaamiseen tarvitaan vain hurjasti toistoja.

Välillä siis tuntui että tulevat kisat ovat menestys, ja välistä taas tuntui mahdottomalta tehtävältä.. Kummatkin fiilikset kuuluvat kaiketi asiaan.

Liikkeiden tilannekatsaus tällä hetkellä tämä:
1. Luoksepäästävyys - Mörkö on välinpitämätön häiriölle
2. Paikallaolo - tarvitsee vielä vahvistusta ja itseluottamuksen rakentamista
3. Seuraamiset - käännökset oikealle ja täyskäännökset väljiä, muuten olen tyytyväinen
4. Liikkeestä maahan - ei pitäisi olla ongelmia
5. Luoksetulo - hyvä
6. Liikkeestä seiso - tarvitsee vahvistamista, osaset olemassa
7. Hyppy - käskystä hypylle lähtöä vahvistettava, osaset olemassa
8. Yleisvaikutus - jää tuomarin päätettäväksi :)

Näin kun katsoo, niin näyttää että on aivan liian aikaista miettiä kisoja... Toisaalta, tiedän että palaset on lähes kaikki hallussa. En vain ole pahemmin treenaillut liikkeitä kokonaisuuksina. Pakko sitä on uskoa että ollaan tuloksen tekijöitä muutaman viikon päästä, kun kerta olen kisoihin mennyt meidät ilmoittamaan... Sentään listalla ei ole yhtään punaista asiaa ;)

perjantai 25. huhtikuuta 2014

Veteraanien juhlaa!

Mörkön kanssa on annettu tilaa viisaudelle ja arvokkuudelle, vanhusten juhliessa tällä viikolla täysiä vuosia :)

Ozzy karvanaama-hömppä täytti lauantaina täydet 12v! Ei edelleenkään jaksa uskoa, että Ozzy on jo pappakoira iässä kun katselee koiraa arjessa. Lenkit maistuu aivan kuin ennenkin ja kropan vetreydestä huolehditaan joka aamuisilla venytyksillä.



Tico-otus juhlistaa tänään 14v synttäreitään. Vaikka kuulo on vähintäänkin erittäin valikoiva ja näkökykyä ei taida ollenkaan, niin lenkeillä pappa on ihastuttanut reippaudellaan. Niin vaan jalka nousee ja päivän lenkit mennään pääsääntöisesti reippaalla ravilla. Arkeen kuuluu olennaisena osana myöhään nukkuminen, hyvällä ruokahalulla syöminen sekä yöllä viereen kömpiminen.



Pitkää ja tervettä ikää molemmalle toivoen!

keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Vauhdikkaat agility-treenit

Agilityssä jatkettiin samaa "kaikki onnistuu" - teemaa kuin aikaisemmin tokossa maanantaina. Tehtiin kivaa rataa, missä sai oikeasti pinkoa lujaa mutta piti malttaa ohjatakin tarkasti. Puomi mentiin radalla kahteen kertaan, päätin katsoa miten puomi sujuu ilman targettia. Samoin itseluottamusta puhkuen päätin tehdä pujottelun palkkaamatta - joskushan sitäkin on alettava treenaamaan. Keinun jätin sentään suosiolla väliin :)

Ratahan meni erinomaisesti! Mörkö oli todella innostunut, vaati haukkuen liikkumaan ohjeita kuunnellessani. Puomi meni joka kerta vauhdikkaasti, joskin pitää malttaa ottaa targetillekin palkkauksia vielä tulevaisuudessa paljon. Pujottelussa ei ollut mitään ihmeellistä. Samoin putket suoritettiin kaikki vauhdilla, vaikkei Mörkö niin putkista välitäkään. Ohjaajallekin tuli kuuma ;)

Omalla ajalla työstettiin keinua. Homma sujui ja treeniä vaikeutettiin siirtämällä pöydät keinun alkuun ja tehtiin lähestymiset keinun suuntaisesti. Tiedä sitten oli liian nopea vaikeutus... ainakin tällä kertaa sujui hyvällä fiiliksellä. Täytyy hetken pysyä nyt tässä vaikeusasteessa ja vahvistaa Mörkön itsetuntoa entisestään ja sitä kautta toivottavasti saada hieman enemmän vauhtia. Olen kuitenkin luottavainen keinun suhteen, sillä ne pahimmat ongelmat (paukahdus, keikahdus) on selkeästi selätetty.

Loppuun tein ihan lyhyesti tokoa. Minuutin paikallaolo meni viime sekunneilla pipariksi kun pussia suorittanut koira teki kohtuuttoman pitkän kaaren ja Mörkö väisti viisaampana. Tämän jälkeen muutama lyhyempi ja yksi puolen minuutin paikallaolo ilman ongelmia. Liikkeestä maahan kympin suorituksena. Luoksetulossa havahduin ettei liike olekaan valmis! Mörkö odottaa hyvin ja lähtee kutsusta hyvin... mutta laskee laukalta raville muutama metri ennen perusasentoa. Ei mikään mahdoton asia korjattavaksi, tärkeintä että havaitsin tällaisen ongleman meillä olevan. Jäähdyttelylenkillä mietinkin ja pari tapaa työstää vauhtia paremmaksi, enkä näe mitään syytä miksei tämä korjaantuisi kohtuullisen pienellä vaivalla.

ps. nyt on sitten ensimmäiseen toko-kisaankin ilmoittauduttu...

tiistai 15. huhtikuuta 2014

Ollaan me treenattu!

Ollut vieroitusoireita, kahdesta asiasta. Ensinnäkin netti on päättänyt toimia todella pätkittäin ja ei ole päässyt blogia päivittämään. Toiseksi sen takia että minä sain urheilukiellon muutamaksi päiväksi ja olen nyt muutaman päivän ajan koittanut purkaa energaani sallittuihin asioihin. Onneksi yksi sallituista asioista on koirien treenaaminen!

Maanantaina oli hyvät treenit, oikein sellaisella "kaikki onnistuu" -teemallla. Aluksi tehtiin seuraamista, otettiin mukaan myös hidas kävely ja juokseminen. Mörkö innostui juoksupätkistä todella paljon ja juoksuosuuden jälkeen tuli nähtyä todella hienoa käännöksiä myös normaalissa vauhdissa. Toki edelleen käännöset oikealle voisi olla paremmat, mutta nyt ollaan jo lähempänä tavoitetilaa.

Noudossa tein oikeastaan kapulan pitoa. Mörkö pitää jo 10s kapulaa, tokikaan en noin pitkiä aikoja useimmiten edes pyydä. Kertaalleen nostatutin kapulan maasta Mörkön edestä Mörkön istuessa sivulla. Onnitsui.

Hyppynä oli jälleen uuden näköinen hyppy. Hyvä niin, Mörkö ei enää anna paljoakaan painoarvoa sille miltä hyppy näyttää. Muutama lähetys ensin targetille, kerran pysäytys.

Lopussa kiitos seisoo, kun Mörkö pysyi paikalla olossa! Noin 10m etäisyyttä, puoli minuuttia ja palkka. Tämän jälkeen sama uudestaan. Kolmas kerta niin että naksautin vileä pois päin kävellessäni. Mörkö näytti suhteellisen luottavaiselta, mutta pitää ottaa nyt varovaisesti paikallaolon kanssa kun pientä epäluottamusta oli kuitenkin havaittavissa.

Kotona ollaan treenailtu takapään käyttöä, tasapainoilua sekä paikallaoloa. Joka päivä jotain pientä kivaa. Ozzya unohtamatta! Vanha herra vastaa kivasti jumppaan ja nyt taas liikkeet ja liikeradat ovat paremmat.

lauantai 12. huhtikuuta 2014

Kontaktikoulussa

Vaikka ei ollakaan Mörkön tassuvaivojen takia päästy pahemmin keinua treenaamaan otin tarjotun tuurauspaikan enemmän kuin innolla vastaan. Ja onneksi otinkin! Vaikka oltiin käyty kouluttajan kanssa sähköpostitse kesksutelua siitä miten keinun kanssa voin jatkaa, niin en ollut ihan kuitenkaan ymmärtänyt asiaa oikein. Nyt on selvät sävelet, ja uskon pääseväni asian kanssa maaliin itseksenikin.

Aloitettiin helpotetulla treenillä, eli pöydät noin puolessa välissä keinua. Tästä aika nopeasti vaikeutettiin harjoitusta niin että pöydät olivatkin lähes keinun alussa. Koska keinun pituus kasvaa, niin kiikahduskin kasvaa - ja tämä hieman jännitti Mörköä alkuunsa. Muutama toisto myöhemmin onneksi Mörkö oli taas rento oma itsensä.

Käytännössä Mörkö on totutettu keinun koahdukseen. Se on totutettu liikkuvaan alustaan. Nyt totutetaan vielä suorituksen kestoon (=keinun pituus). Kun nämä kaikki palat menee helposti, niin sitten voidaankin alkaa häivyttämään apupöytiä ja päästä suorittamaan keinua niin kuin osaavat koirat tekee.

perjantai 11. huhtikuuta 2014

Myöhäisillan treenit

Jotenkaan sitä ei vaan osannut rauhoittua iltaa viettämään. Ulkona satoi, joten en kokenut pakollista suurempaa intoa lähteä lenkiille koirien kanssa... joten treenit kuivassa kuullosti paljon paremmalta. Hallille siis!

Aloitettiin tekemällä kivaa ja helppoa ympyrää, missä tuli tehtyä pujottelu kertalleen molemmin puolin. Palkka vasta toisen pujottelun jälkeen. Kummetkin vaikutettiin oikein tyytyväisiltä itseemme :)

Keinutreeniä jatkettiin, tällä kertaa metallikeinulla. Pöytien kautta keinulle. Hieman Mörkö alkuun jännitti keinua, mutta parin toiston jälkeen reipastui huomattavasti. Useita toistoja näin ja loppuun ihan vain keinun vierestä loppupaikkaan hyppy, eli paukuttelua. Möröstä tuo on superkivaa!

Aivan loppuun päätin tehdä yhden paikallaolon. Koira maahan rauhalliseen nurkkaukseen, itse kävelin noin 25 metrin päähän, odottelin noin 10s, naks ja koiran luokse palkkaamaan. Mörkö pysyi! Ja muutenkin vaikutti levolliselta. Josko nyt viimein oltaisiin Mörkön kanssa samalla kartalla mitä siltä odotan?

keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Omatoimitreenit: paikallaoloa ja keinua

Eilen keksin, että puolessa välissä lyhyempää lenkkiä on koulun pallokenttä. Päätin lähteä Ozzyn ja Mörkön kanssa sinne, tarkoituksena kokeilla paikallaoloa. Ajattelin, että tuttu koira vieressä voisi kannustaa pysymään maassa... mutta ei, niin vain Mörkö nousi heti seisomaan kun käännyin noin 20m päässä koiraa kohti. Kävin aloittamassa liikkeen uudestaan - sama toistui. Tällä kertaa huusinkin sitten kaukaa "ei!". Palasin koiran luokse, aloitin liikkeen kolmannen kerran ja saatiin onnistuminen! Päätin vielä kokeilla toisenkin kerran, jos vaikka olisikin ollut vahinko... jälleen onnistuminen. Paikallaoloaika tuskin oli 10s pidempi, mutta Mörkö pysyi maassa eikä heti käännyttyäni noussut seisomaan.

Olisikohan tuo koiruus jotenkin ketjuttanut toiminnot niin, että olisi ymmärtänyt että seisomaan nouseminen kuuluisi asiaan? Mörkö nousee meinaan niin itsevarmasti ylös. Voisiko olla niinkin hölmöä, että Mörkö on hieman epävarma -> nousee seisomaan -> palkkaan Mörkön pelkästään palaamalla sen luokse ja käsken uudestaan maahan? Jos näin, niin ainakin sain tuon kaavan rikottua. Eikä Mörkö näyttänyt kieltämisen jälkeen mitenkään ahdistuneelta kun paikoilleen jätin.

Tänään oli ohjatut agilitytreenit peruttu, mutta sehän vallan sopi minulle hyvin. Hallille mennessä oli toinen kenttä täysin käytettävissäni. Esteet olivat hyvillä paikoillaan ja alkuun tein vauhdikasta ympyrää, missä hyppyjen korkeudet vaihtelivat 30-35cm ja välillä putkeen. Palkkaus vaihtui joka kerta eri kohtaan ympyrässä.

Tämän jälkeen tein muutaman esteen kautta lähestymisen pujotteluun. Kumminkin puolin vietynä onnistuneet pujottelut! Ilman omaa ahdistusta.

Loppuun tehtiin keinun loppuosaa kahden pöydän kautta. Sain hilattua pöytiä niin paljon alkupäätä kohden, että kohta pitää alkaa miettimään pelkästään mini-pöydän käyttöä. Tällä kertaa en kuitenkaan vaikeuttanut harjoitusta. Ollaan pari viime kertaa tehty puukeinulla paukuttelua ainoastaan, haluan seuraavaksi varmistaa että sama vaikeustaso onnistuu yhtä hyvin myös metallikeinulla. Harjoittelun määrään nähden homma on edistynyt huimasti!

Josko sitä uskaltaisi jo kuukauden päästä alkaa suunnittelemaan kisoja?

maanantai 7. huhtikuuta 2014

Kevyttä tokoilua

Koirakoulu Kompassissa tokoilemassa. Teemana hauskuus ja onnistuminen :)

Aloitettiin kontaktin pitoharjoituksella. Koira sivulla ja häiriökoira koitti viedä huomion. Hyvin Mörkö pysyi skarppina ja muutamaa nopeaa vilkaisua lukuunottamatta piti kontaktin todella hyvin.

Seuraavaksi kiva seuraamistehtävä, seuraa johtajaa. Mentiin siis jonossa ja seurattiin noin metrin välein johtajan uraa. Pienin väliajoin ensimmäinen meni viimeiseksi ja homma jatkui. Oli todella hauska tapa treenata välillä pilkun nysväämiseksi menevää seuraamista! Tokikaan liikkeistä pysähtymisiä tai täyskäännöksiä ei tullut, mutta muuten seuraaminen oli todella pitkä - ja siitäkin huolimatta hauska :)

Noudoissa tein mutuaman vauhtinoudon. En vain tykkää alustasta, enkä tilan pienuudesta joten jatkossa vauhtinoudot tapahtuu itsekseni treenaillessa ulkosalla. Myös pitoa treenattiin, saatiin noin 10s hyvä rauhallinen pito kertaalleen. Homma siis edistyy.

Tehtiin myös ruutuunmenoa, siinän hieman sama vika kuin noudossa. Ulkotreeniä siis ruudun kanssa.

Paikallaoloissa jätin koiran, menin niin pitkälle kuin pääsin, odotin kymmenisen sekunttia, palasin koiran luokse, palkkasin ja vapautuin. Mörkö vaikutti levollisesta.

Ihan loppuun muutama käännös vasemmalle paikallaan, samoin oikealle. Varsinkin oikealle kääntyminen on parantunut, joskin parannetavaa on edelleen. Muutama hyvä täyskäännös ja pari erinomaista seuraamsiesta seis.

Hyvä fiilis, alkaa olemaan palasia hyvässä kunnossa yhdisteltäväksi. Tarvitsee suunnitella hieman tulevaisuudessa omia treenejä, jotta voisi treenata palkkaamattomuutta ja useampaa liikekokonaisuutta. Tavoitteena siis edelleen kisat toukokuussa.

sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Tokossa paikallaoloahdistusta ja agilityssä uusia ohjauskuvioita

Eilen piiiitkästä aikaa piirin tokotreeneissä. Tosi mukavat ja nopeatempoiset treenit, missä kerkesin käydä oikeastaan kaikki osa-alueet läpi. Erittäin positiivista oli se, että liikkeestä maahan ja seiso sekä hyppy sujui vanhasta muistista. Myös kapulan pito sivulla istuen onnistui tosi hyvin. Huolenaihetta antaa se, ettei oikealle käännökset ole yhtään parempia treenaamisesta huolimatta ja se että Mörkö nousee paikallaoloista. Vaikka tarkoituksena oli tehdä helppo paikallaolo. Vaikka maanantaina paikallaolo onnistui hyvin. 

Ilmeisesti Mörköä ahistaa etäisyys, kun pääsen koematkan päähän niin menee noin 10s niin Mörkö nousee. Onneksi ei liiku eikä lähde muiden luokse. Täytyy palata runsaasti taakse päin paikallaoloissa, tiesinkin pari kuukautta sitten olleen liian haastavia paikalloloja mutten mitenkään arvannut silloin onnistuneiden (mutta vaikeiden) treenien kantavan epävarmuuden näin kauaksi tapahtuneesta.

Tänään aamu aloitettiin rakentamalla rataa jo 8.30. Maiju Korhonen veti treenit, ja hyvin treenit sujuivatkin. Suostuin kokeilemaan varman pakkovalssin sijaan uusi varsin toimivia ohjauksia kuten
- takaakierto + päällejuoksu
- pyöritys
- takaakierto + backflap (tms :)

Samoin valssi persjättö oli täysin uusi, mutta sitäkin tehokkaampi yhdistelmä. 

Mörkö meni hyvin, oli innoissaan ja tehokas. Pujottelua otin itsekseni vuoroani odotellessa, ilmeisesti varvas vaivaa vielä sen verran etten ottanut pujottelua treeneissä. Loppuun yksi laukalla suoritettu puomi namikipolle. Hiki tuli, ja hyvä mieli :)

keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Hei me treenataan!

Ai että oli kaksi innokasta tänään treeneissä! Ehkei tällaiset muutaman viikon tauon olekaan pahasta.

Tavoitteena treenata kevyesti. Ei missään nimessä A-estettä eikä pujottelua, hyppyjäkin hillitysti. Erikseen keinun paukuttelua.

Suunnitelmissa pysyttiin ja radanomainen treeni meni heti nappiin. Pakkovalssi on ohjauskuvioista se mun juttu. Onkin oikeastaan ainoa asia, minkä oikeasti osaan. Ja sitä myöten tykkään myös tuota ohjauskuviota käyttää. Mörköllä oli älytön vauhti päällä, 3/4 putkesta meni suorastaan lentäen. Ensimmäinen puomi oli sujuva, toinen toisto suorastaan täydellinen. Tosin toisella toistolla Mörkö tiesi namien odottavan puomin lopussa. Joka tapauksessa puomi oli niin hieno, että päätin lopettaa treenin siihen. Mitä sitä turhaan alleviivata ja hinkata kun kerta suoritus oli jo muutenkin huippu.

Sivussa treenailin itsekseni keinua. Ensin hieman paukuttelua. Mörkö hakeutuu todella hyvin oikeaan loppupaikkaan, edes ratatreenin puomin 2on2off ei aiheuttanut Mörkön valumista väärään paikkaan (eli keinulla en halua 2on2ooffia). Tämän jälkeen joitakin toistoja pöydän kautta. Pöydät olivat keinun keskikosta alkupäähän päin, keinun parhaimmillaan täysin vaakatasossa. Tähän oli hyvä jättää keinun treenaus tällä kertaa :) En halunnut turhaan riskeerata hyvää fiilistä vaikeuttamalla harjoitusta tuosta enempää, vaikka Mörkön vire luultavasti olisi sen kestänytkin.

Nyt jännitän miten Mörkön tassu kesti tämän kevyehkön mutta vauhdikkaan treenin. Toistaiseksi kaikki hyvin.

tiistai 1. huhtikuuta 2014

Tossuton päivä!

Tänään se jo innolla ja intohimoisesti odotettu päivä sitten koitti! Mörkön tossu ei meinannut millään pysyä aamulenkillä jalassa, ja kolmatta kertaa tossua maasta poimiessa päätin antaa koiran kävellä ilman tossua. Sisälle tullessa jäin seuraamaan miten paljon Mörköllä on kiinnostutsta tassua kohtaan. Ei olllut :)

Takana siis terveen elämän ensimmäinen päivä. Käytiin varovaisesti puolen tunnin lenkillä, hyvin kynsi kesti.

ps. Ozzy ja Mörkö ilmoitettu virallisiin rally-tokokisoihin!