lauantai 5. marraskuuta 2022

Treeniviikko: ratatreenejä ja juoksaria

 Ryhdistäydyin tällä viikolla ja aloin toteuttaman kisoissa huomaamiani treenikohteita. Lähdössä istuminen niin ettei tarvitse painostua, uusia paikkoja sekä ennen kaikkea tilavia ratatreenejä. Kun liian herkästi jää tekemään pienessä tilassa tekniikkaa ja sitten kisoissa huomaakin ettei ratakuntoa ole ohjaajalla eikä koirallakaan. Vaikka Tikrun lenkkimäärät viikossa ovat nyt jotain 15km ja osa lenkeistä tehdään mäkisessä maastossa ja juoksupurtteja ottaen niin ei nuo mitenkään ole samanlaista liikuntaa kuin mitä (kisa)radalla on. Joten...


... maanantaina sain ostettua treenivuoron 4S hallilla Maijun/Ikitempo treeniin. Aloitin kisamaisella valmistautumisella, ja palkkasin ekan esteen jälkeen. Tässä ei näkynyt ahdistumista, mutta en halunnut kokeilla pidemmältä matkalta kutsua vaan halusin säilyttää hyvän fiiliksen ja siirryttiin rataan. Radalla oli muutama takaakierto-persjättö ja voi että kun tuntuu hyvältä kun nuo ohjauskuviot alkavat tuntumaan sujuvilta, paikoittain jopa helpoilta! Koska takaakierto-persjättöjä on tullut tehtyä varmasti ohjauskuvioista vähiten, niin Tikrukin tarvitsee vielä vahvistusta sille että takaa hypätään aina eikä koskaan kierretä. Tosi hyviä toistoja tuli useita. Uutena tuttavuutena Galicanin soft puomi, joka aiheutti sen verran pään vaivaa Tikrulle ettei osumat tulleet kontaktin yläreunaa alemmaksi vaikka koira koitti kovasti venyttää askeltaan. Palkkasin kuitenkin reilusti yrittämisestä, ja koska kyseessä oli kuitenkin aivan uusi kontakti sekä suoritus oli vielä seinään päin. Monta vaikeaa elementtiä ja silti itsevarma suoritus.

Uusia reittejä katsastamassa.


... torstaina oli treenivuoro Niinulla. Jälleen radalla kuten kisoissa. Etenin itse pidemmälle, ehkä nelisen metriä ennen kuin kutsuin ja palkkasin. Tikru ei vaikuttanut ahdistuneelta. Jätin Tikrun uudestaan istumaan alkuun ja menin samaan paikkaan kustumaan ja jatkettiin rataa - ilman ahdistuneisuutta. Hyvä, tällaisia nyt vaan lisää mahdollisimman paljon varioiden niin kisaradalla lähtöön jääminen luultavasti muuttuu vähemmän jännittäväksi. Jännä juttu, että koira oppii sitä asiaa mitä opetetaan ;) Radalla oli monta takaakierto-persjättöä jotka alkuun ratapiirrosta katsoessa mietitytti, mutta rataan tutustuessa tuntuivat luontevilta. Ja hyvin ne onnistuikin! Tälläkin radalla Galicanin soft puomi, ja vaikkei nyt tullutkaan seinä vastaan niin ei kyllä hyviä osumiakaan. Osumat olivat aivan kontakin yläreunassa, kaksi kertaa kokeilin. Jälleen kuitenkin itsevarma ja nopea puomi! On hyvä muistaa, ettei Tikru ole koskaan kyennyt jostain syystä tekemään puomia Niinulassa itsevarmasti. En koskaan ole keksinyt että mistä se johtuu, mutta näemmä muualla hankittu itsevarmuus kantaa hankalimmisskin paikoissa.

Muutenin hyvä treeni, sillä sain sattumalta tietää vapautuvasta joka toinen viikko -treenipaikasta ja nappasin sen itselleni. Vuoden vaihteen jälkeen siis säännöllistä ratatreeniä tiedossa.


... lauantaina työstettiin juoksupuomia Juulia Savolaisen kanssa. Juulia tuli meidän hallille päiväksi ja oli aivan parasta kun kentällä oli sekä Smartin puomi että Galican. Näytin Smartilla miten homma nykyään näyttää parhaimmillaan ja heti perään Galicanilla että miten homma kusee. Kisamielessä ei Tikrun puomi virheellinen ole, mutta itse haluaisin osumaa kuitenkin hieman alaspäin. Ja sainkin osumaa tosi kivasti alemmas kesällä, mutta kisaaminen tai halliin sisälle siirtyminen nosti vanhan kaavan esille. Edellisen kerran Tikru on ollut Juulialla noin 1,5v sitten ja saatiin kovasti kiitosta itsevarmuudesta, vauhdista ja kropan hallinnasta. Monessa asiassa menty kuitenkin eteen päin, jotka myös oleellisia juoksupuomissa. Toivoin saavani treenistä näkemystä miten jatkan eteen päin vauhtia hukkaamatta, ja saatiin neuvoksi jatkojalostaa jo käyttämääni puomille peruuttamista itsenäisemmäksi sekä ottamaan käännösten treenaminen taas mukaan. En ole käännöksiin antanut ollenkaan painoarvoa kuukausiin, joten voihan sitä taas kokeilla että jos käännöksiä treenaamalla saisi lempeästi alleviivattua Tikrulle että koiran halutaan menevän alas saakka.


Bonuksena innostuin viikolla opettamaan Tikrulle eteen istumisen sekä ohjaajan ympäri pyörimisen myötäpäivään. Hyödyllisiä taitoja :D Ihan, ihan vähän olen alkanut elättelemään ajatusta josko Tikrunkin kanssa joskus rally-tokoon menis. Ja jottei vain olisi Tikrulla kaikkea, niin Mörkö on opetellut liikkeestä istumista olohuoneessa. Tajusin tässä äskettäin ettei Mörkö edes osaa istua liikkeestä, joten ei mikään jännä että kokeessa nollaa tuon aina. Liikkeestä istuminen ja maahan meno on tosi vahvoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti