perjantai 17. toukokuuta 2024

Välillä tokokin mielessä

 Olen Tikrun kanssa tokoillut nyt noin vuoden verran on-off tyylisesti. Syksyllä kävin paikallisen koirakoulu toko-kurssilla ja talvella häiriötreeni -kurssilla. Kummallakin kurssilla oli kiva huomata miten keskittynyt Tikru onkaan tekemiseen ja vähät välitti häiriöistä.  Nyt alkoi kevään neljän kerran jatkokurssi.

Kaikkihan alkoi siitä että päätin haastaa itseäni että saisin koulutettu Tikrulle kapulan pidon. En tiedä miksi liike on vastenmielinen minulle. Tai tiedän, en oikein tiedä miten kapulan pito olisi hyvä opettaa. Monien neuvojen viidakosta sitten valitsin järkevimmiltä vaikuttavat ja yhdistelmällä naksutus ja pieni pakote pito loppujen lopuksi tuli kuin tulikin valmiiksi. Tällä hetkellä pito on sen verran vahva että voin pyytää häiriössä kapulan pitoa koemaisesti.

Osasi Tikru entuudestaan myös sivulle tulon. Taitaakin olla ainoa liike mikä tuli opetettua junnuna. Sivulle tulo on kaunis, tiivis ja suora. Tosin kun Tikru yliyrittää niin paikka menee liian taakse, mutta tästäkin ollaan päästy toistojen kautta aika hyvin eroon.

Agilitystä on tullut vahva odottaminen sekä samassa kuplassa toimiminen. Molemmista on ollut todella paljon apua jo nyt tokossa, ja uskon että näitä osaamisia tullaan vielä moneen kertaan kiittelemään.

Sitten ne loput liikkeet... maahan meno on ollut monen vuoden urakka, ja oikeastaan vasta viime talvena sain vihdoin niskaotteen liikkeestä. Paljon pitää vielä tehdä tämän liikkeen parissa töitä. Tällä hetkellä sivulta maahan vaatii apuja. Liikkeestä maahan en ole uskaltanut edes kokeilla, muutoin kuin itse peruuttaen ja käskien koiraa maahan. Tämä sujuu kyllä hyvin, mutta haluan että sivulta maahan meno on todella vahva ennen kuin kokeilen liikkeestä maahan. Kaukokäskyjen maahan meno toimii parhaiten. Kotona sisällä olen kokeillut noin kahdesta metristä ja eilen kokeilin ensimmäistä kertaa metrin päästä ulkona. Hyvin sujui. Paikalla olossa Tikru tekee hyvin töitä, makuu asento on hyvä ja koira rauhallinen. Viereen palaamiset niin paikallaolossa kuin kaukokäskyissäkin vaatii vielä työstämistä. Tikru ei varsinaisesti nouse liian aikaisein istumaan vaan yksinkertaisesti väistää minua kun tulen vierelle. 

Hyppy on jännä liike, koska jokaisen agility-taustaisen koirani kanssa on hyppyä pitänyt harjoitella yllättävän paljon. Tikrukaan ei näytä olevan tässä poikkeus, joskin ymmärsi idean kavereitaan nopeammin. Hyppyä tehtiin viimeksi syksyllä ja eilen kokeilin parin toiston jälkeen kisamaisesti. Tikru hakeutui kivasti lopulta sivulle, mutta joutui pohtimaan aika lailla mitä tekee joten lisää treeniä ja yleistystä.

Luoksetulossa on sama homma, en ole vielä yhdistänyt liikkeeseen lopun sivulletuloa. Tässä varmasti näkee myös aivonystyröiden käyttöä kun liikettä seuraavan kerran tehdään. En usko että kisamaisen liikkeen kasaaminen on vaikeaa, vaatinee myös yleistystä.

Sitten onkin seuraaminen. Se toinen mysteeriliike. Tikrulla on siis nätti sivulle tulo. Jos seuruutan lennosta seuraamisen paikka ja tiiviys ovat hyvät. Käännökset Tikru osaa, peruutus ja askeleet ovat hyvällä alulla. Mikä sitten mietityttää? Liikkellelähdöt. Tikru lähtee agiltymäisesti täysillä ja kerkeää aina mennä reilusti edelle ennen kuin palaa oikealle paikalle. Samalla Tikru ottaa myös aivan liikaa etäisyyttä. Tähän sain nyt vanhat tutut neuvot imutus ja koiran ulkosivulta eli pään vasemmalta puolelta palkkaaminen. Jostain syystä en usko näihin tapoihin, mutta kun ei nyt parempaakaan ideaa ole niin katsotaan miten liikkelle lähdöt edistyvät tässä viikon aikana. Liikkeellelähtöjen lisäksi seuraamista kokonaisuutena pitää vielä tehdä paljon.

Bonuksena otin merkin kierron nyt työn alle. Merkki ja ruutu olis kiva saada opetetttua kuivanmaan kautena, ja aloin laskeskelemaan että jo en nyt aloita niin kiire tulee. Onneksi taloyhtiön pihalta löytyy hiekkakenttä ja yhtiön välittömässä läheisyydessä on kivituhkapohjainen jalkapallokenttä sekä nurmikkokenttä, joten ainakaan fasiliteeteistä ei harjoittelu jää kiinni.

Tokossakin näkyy se miten nopeasti Tikru oppii asiat. Tai en tiedä oppiiko Tikru yhtään Mörköä nopeammin, mutta ainakin Tikrussa näkyy varmuus nopeammin. Tikru on myös Mörkön tapaan energinen, yhteystyöhaluinen ja kuuliainen. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti