sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Kisoissa, viimeinkin!

Tänään oli osittain kauhulla ja ehdottomasti jännityksellä odottamani päivä. Riittääkö mun ketteryys? Entä vauhti? Miten Mörkön kunto? Ollaanko erittäin vähäisissä treeneissä tehty oikeita asioita? Missä me ollaan hyviä? Mitkä ohjaukset olivatkaan itselleni hankalia? Tuleeko tästä mitään?

Ei kun kokeilemaan. Ajatuksena olla tekemättä turhia odotuksia, mutta silti jännitti niin pirusti. Enenmmän kuin ensimmäisissä kolmosten starteissa. Toiveena tietenkin saada onnistumisia, mutta epävarmuus ehkä eniten itsetäni. Muistanko radan, kerkeänkö tutustumaan rataan viidessä minuutissa, osaanko tukea Mörköä, entä meidän kummankin lämmittelyt, kestääkö oma kroppani? Miten ylipäätänsä kisarutiinit muuttuvat kun vauva on mukana?

Oli tarkoitus mennä kisoihin hyvissä ajoin, mutta kisat olivatkin puolisen tuntia etuajassa joten hieman kiireeksihän se meni. Ensimmäinen rataan tutustuminen tuntui hieman kaoottiselta, ja muutamassa kohdassa tiesin ettei ehkä ole paras ohjausvalinta. Ja siihen se sitten kopsahtikin, kun tein takaaleikkauksen auttamattoman myöhässä ja Mörkö kerkesi hypätä saman esteen kahteen kertaan. Muuten rata meni hyvin ja olin todella yllättynyt että meno olisi riittänyt ihanneaikaankin.

Toista rataa ennen vauva heräsi sopivasti ja tietysti hirmu nälkäisenä... syötin sen pari minuuttia minkä kerkesin ja sitten rataan tutustumiseen. Oltiin Mörkön kanssa vielä aika alussa joten jouduin kokoamaan itseni kisamoodiin ihan muutamassa minuutissa. Tajusin rataan tutustumisen jälkeen että suunnittelemani persjättö oli huonoidea (tästä pisteet!), mutta en kyennyt enää miettimään oliko lennosta takaaleikkauksen suorituskohta oikea. Joten kaikkeni yritin että Mörkö hyllyttäisi, mutta kauhean kilttinä koirana suoritti kuitenkin radan virheettä ja vieläpä ihanneajassa vaikka tässä yhdessä kohtaa sählättiin parin sekunnin ajan. Joten se on puolen vuoden tauon jälkeen ensimmäiset kisat ja kisoista SM-nolla :D


Täytyy olla kyllä tyytyväinen Mörkön kuuliaisuudesta. Koira tekee juuri niin hyvin kuin osaa, joka ikinen kerta. Etenemät ovat edelleen se meidän heikoin lenkki, mutta en suo itselleni mahdollisuutta vaipua alakuoon kun tältä pohjalta kuitenkin päästiin ihanneaikoihin. Vielä kun kummankin kunto paranee ja kroppa tottuu taas lajiin niin etenemät kyllä paranevat, ainakin hieman.

sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Voi apua! Miten agility on näin vaikeaa?

Jos viikko sitten tuntui että kaikki onnistuu niin tänään tuntui täysin päin vastaiselta. Ilmoitin Mörkön päivällä kisoihinkin reilun viikon päähän... ja nyt kyllä epäilyttää vahvasti. Tein kaksi karvasta havaintoa tänään: 1) radanlukutaito on pahasti ruosteessa 2) ohjaustekniset asiat ei suju. Että kyllä se puolen vuoden agilitytauko vaan näkyy. Minä kun jännitin että riittääkö meidän vauhti ja kunto mitenkän ihanneaikoihin, mutta nyt vain rehellisesti jännittää riittääkö meidän taidot kolmosen ratoihin.

Positiivista oli se, että tänään tauon jälkeen tehtiin keinua ja Mörköllä oli tosi hyvä ajatus esteestä. Nyt on kaikki esteet esitelty Mörkölle ja Mörkön osalta ollaan täysin samassa tilassa kuin ennen taukoa. Kuntoa tuskin on yhtä paljon, mutta se ei ole koiran syy.

Poimin treeniradasta meille sopivan tuntuisia pätkiä ja että oli hankalaa. Mörkö tarjosi tosi herkästi mitä sattuu esteitä, eli rehellisesti sanottuna minä ohjasin miten sattuu. Kun toistoja alkoi tulla useampia, niin valitettavasti se heijastui heti Mörkön itseluottamukseen ja sitä myöten vauhtiin. Joten päätin purkaa turhautumista myöhemmin itsekseni. Minähän se olen tällä hetkellä ruosteisempi lenkki meidän ketjussa. Oli treeneissä myös mukavia onnistumisia, joten olen tyytyväinen että treeneistä lähti myös tyytyväinen Mörkö.

Mutta ne kisat... ehkä olisi pitänyt odottaa vielä muutama viikko ennen kuin kokeilen kisaamista.

Tikru oli kanssa mukana, koska pääsin hallille niin hyvissä ajoin ennen meidän treenien alkua. Ajattelin tehdä puomia, kun maanantain omat treenit jäivät väliin oman sairastelun takia. Ensimmäinen toisto, koiralle ensimmäinen nami - ja Tikru lähti räyhäämään toisella radalla harjoitelleelle koiralle. Ei se räyhääminenkään kivaa ole, mutta tällä kertaa namipala päätyi vatsalaukun sijasta jonnekin muualle. Treenit jäi siihen, kun Tikru vaan niiskutti. Luulin jo että nami on kulkeutunut oikeaan paikkaan kun iltalenkillä oli ihan normaali koira, mutta äsken oli taas kunnon reverse neezing kohtaus. Mitä tuollekin nyt tekisi? Tekisi mieli soittaa heti päivystykseen, mutta kun asia ei näytä nukkuvaa koiraa haittaavan niin ehkä maltan odottaa aamuun. Taas ihan turha huoli...

Juoksupuomi hinkutusta

Torstaina Tikrun kanssa treenailtiin jälleen juoksupuomia. Puomi oli 90cm korkea (kisakorkeus 115cm) ja tehtiin vain alastulon juoksutusta. Saatiin tosi hyvin osumia ja luultavasti oli korkein osumisprosentti tähän mennessä. Toki tehtiin maltilla, eli vauhdin ja kierrosten sijaan pidettiin aivot mukana.

Vaikka osumia tulikin kivasti en ole ihan varma, onko Tikrulle vieläkään selvää haluttu käytös vai onko vain niin että pienenä koirana sattuu osumaan kontaktille tosi hyvin. Kyllä Tikrukin pystyy hyppäämään koko kontaktin ylitse, sen on näyttänyt muutaman kerran. Joten tarkkana täytyy kyllä olla, että saadaan rakennettua sellainen suoritus mikä kestää myös puomin / etäisyyden / vauhdin / vireen /ohjauksen varioinnit.

Voi kun pääsisi kerran tai kaksi treenaamaan tätä vaihetta ennen seuraavia ohjattuja treenejä.

torstai 9. maaliskuuta 2017

Kuin polkupyörällä ajo

Olen hämmästynyt miten helpolta Mörkön kanssa tekeminen tuntuu. En niinkään ole yllättynyt että koira muistaa puolen vuoden tauon jälkeen mitä agility on, mutta olen yllättynyt miten saumatonta meidän yhteistyö edelleen on. Teknisistä asioista iloitsin myös juoksupuomin toimimista, vai liekö ensimmäisellä kerralla tuurilla menty ;) Neljä toistoa joista kolme pelkkää alastuloa ja neljäs kokonaisena radan osana. Ensi viikolla muistutellaan vielä keinu, niin sitten ollaan täysillä taas mukana.

Tänään siis muistuteltiin puomin olemassa olo ja tehtiin 12 esteen helppo rata. Oli mukava huomata että pujottelu meni ripeämmin ja puomi toimi. Suurta iloa aiheuttivat myös putket. Edellisten viikkojen perustreenit olivat teheet tehteävänsä ja Mörkö irtosi putkiin aivan erinäköisellä ilmeellä ja ennen kaikkea pari vaihdetta isommalla vauhdilla. Vaikka nyt putket menivätkit superhyvin niin tulevaisuudessa pitää palata vielä perustreenien pariin.

Tein myös ennen omaa vuoroani hypyn tarjoamista ja tämäkin onnistui hyvin 2-3m päästä. Jostain syystä hypyn tarjoaminen on ollut aina Mörkölle hieman tahmeaa joten oli helppo olla aidosti tyytyväinen Mörkön työskennellessä aktiivisesti.

On se vain sellainen luottokaveri!

tiistai 7. maaliskuuta 2017

Tikrun viikkotreenit

Hitsin vitsit kun Tikru on kiva koira treenata. Se on selkeästi "syttynyt" agilityyn paremmin kuin Mörkö, tosin juuri tällä hetkellä myös juoksuhajut sekoittavat treeneissä kokemattoman pojan pään. Noh, ajan kanssa tulee taito olla välittämättä juoksutuoksuista.

Tehtiin juoksupuomin treenausta normaalikorkuisen puomin alastulolla. Juoksutettiin edes takaisin namikipolta namikipolle niin että kontakti oli välissä. Selkeästi nousevan osan suurempi kulma suhteessa maahan aiheutti hieman päänvaivaa Tikrulle ja niin kovin mielellään olisi loikannut koko kontaktin ylitse. Kovasti kuitenkin ajatukoneista raksutti ja lopulta tuli tosi hyviä osumia kontatille useita.

Pienen tauon jälkeen tehtiin rengasta tarjoamisen kautta. Molemmin puolin rengasta namikipot ja koira juoksemaan edes takaisin. Ollaan tehty tätä viimeksi kuukausia sitten, joten ihan perusteista aloitettiin. Kivasti Tikru kuitenkin haki rengasta, välillä jopa muutti omaa linjaansa niin ettei mennyt renkaan sivusta. Hyvin on siis ajatus tehtävästä hallussa.

Loppuun kolme toistoa kahden linjassa olevan hypyn ylitystä niin että otin myös omaa liikettä mukaan. Hyvin Tikru irtoaa ja tarjoaa seuraavan hypyn suorittamista. Palkkaaja oli hieman piilossa niin ettei palkka itsessään vetänyt hypyille vaan motivaatio suorittaa hypyt :) Koira oikealla meni kerrasta nappiin, koira vasemmalla piti tehdä kahteen kertaan ennen kuin onnistui. Ensimmäisellä kerralla Tikru meinasi ensin kiertää toisen hypyn mutta päätti viime hetkellä kuitenkin korjata linjansa ja hypätä.

Huomenna pitäisi olla Tikrun pesupäivä...

maanantai 6. maaliskuuta 2017

Rally-kisat: edistymistä mielentilassa!

Lauantaina oli siis Mörkön rally-tokokisat. Koska treenaaminen on rajoittunut täysin keittiötreeneihin viimeisen viiden kuukauden aikana, en missään nimessä mennyt kisoihin tulostavoitteen kanssa. Kisatavoitteena oli rento hyvällä ilmeellä ja ennen kaikkea yhdessä tehty suoritus. Eli tavoitteena päästä lähdöstä maaliin paineistumatta.

Radalla ei ollut montakaan sivulle tuloa tai eteen tuloa eikä myöskään takaakiertoja, joten en päässyt niin hyvin todistamaan teoriaani kuin jollakin toisella radalla olisi voinut. Oletan siis, että kun koiralle on muutamat liikkeet ylitreenattu, niin kisoissa nuo liikkeet toimivat ns turvasatamina, kohtina missä Mörkö voi hengittää ja purkaa painetta. Vaikka en päässyt näiden muutaman liikkeen toimimista kisatilanteessa, niin pääsin todistamaan miten hurjasti Mörkö on mennyt mielentilassa eteen päin ja miten hienosti pysyttiin (lähes) koko rata samassa, yhteisessä kuplassa.



Radalta tuloksena 13 pistettä, mistä kieltämättä olin yllättynyt. Nyt kun mielentila pysyi oikeana / parempana, niin tekniset puutteet tulivat joissakin tehtävissä vahvasti esiin. Nämä puutteethan eivät tulleet missään nimessä yllätyksenä.

Mitä me sitten tehtiin?
Lähtö: Mörkö tuli radalle ja lähtöön tosi hyvällä asenteella. Lähtölupaa jouduttiin odottamaan tosi kauan, mutta Mörkö pysyi silti tyynenä. Liikkelle lähtiessäni Mörkö kuitenkin hyytyi hiemaan ja jouduin houkuttelemaan mukaan -1 PY
1. kyltti: rata alkoi seuraamisessa peruuttamisella, mitä ei olal tehty laisinkaan. Tein ko tehtävän kohdalla istumisen -10 TVÄ
2. kyltti: 270 vasempaan on myös Mörkölle paineistava tehtävä. Luulin Mörkön istuneen tai ainakin että rintamasuunta olisi mennyt vääräksi. Näin ei ole kuitenkaan käynyt ja olin tosi tyytyväinen että Mörkö pystyi jatkamaan töitä vaikean kyltin jälkeen -3 TVÄ
3. kyltti: tuplasaksalaisessa sitten näkyi edellisen kyltin paineistuminen. Ensimmäinen saksalainen onnistui, toisessa säädettiin -10 TVÄ
4. kyltti: istu, maahan ja kierrä koira onnistui täydellisesti. Mörkö pääsi nollaamaan edellisten kylttien paineen ja näytti jopa nauttivan :)
5. kyltti: pujottelu edestakaisin ei ole myöskään Mörkön luotetuimpien liikkeiden listalla kun Mörköä ahdistaa tötteröt. Nyt ei tötteröt aiheuttaneet väistelyä, mutta Mörkö haisteli maata koko liikkeen ajan (!!!! Mörkö ei ikinä haistele) ja tuli välillä jäljessä. Luulen että sijaistoimintoa, mutta paineistumista parempi toiminto. -1 TVÄ ja -3 PY
6. kyltti: 270 oikeaan, Mörkö lähti seuraamaan tosi kivalla ilmeellä :)
7. kyltti: istu, seiso kierrä koira on jäänyt vähälle harjoittelulle ja päätin jo etukäteen etten uusi kylttiä. Mörkö jäi aika kauas perusasentoon ja pikku apina korjasi perusasentonsa oikeaksi. Olen niin tyytyväinen! Näin sen pitikin toimia, että epävarmuuden hetkellä koira voi tulla turvasatamaan sivulle. Mörkö oli selkeästi oma-aloitteellisuuteensa tyytyväinen. Seiso käskystä tosi napakka maahan meno. -10 TVÄ
8. kyltti: molemmat vasempaan enkä oikeastaan tiedä mitä tuossa on tapahtunut -3 OV ja -3 TVÄ
9. kyltti: puolen vaihto takaa meni säätämiseksi. Edellisen kyltin paine purkautui. En muista kiersikö Mörkö jopa kyltin, jota tekee sijaistoimintona aika usein. -10 TVÄ
10. kyltti: en muista mitä tälläl kyltillä tapahtui, mutta kommenteissa lukee väärä asento. Jälkimmäinen sivulle istuminen oli ok, lienekö sitten olisi mennyt maahan ekassa istumisessa? -10 TVÄ
11. kyltti: puolen vaihto jalkojen alitse ja Mörkö on pysähtynyt jossain kohtaa -10 TVÄ
12. kyltti: spiraali oikealle todella nätillä seuraamisella :) -1 TVÄ
13. kyltti: hyppy virheittä :)
14. kyltti: puolen vaihto jalkojen välistä -1 TVÄ
15. kyltti: käännös oikeaan. Jostain syystä Mörkö kiersi kyltin. Liekkö edellinen kyltti paineistanut? -10 TVÄ
16. kyltti: houkutusta ei ole ollut radoillamme aikoihin. Mörkö rentoutui houkutuksessa ja väläytti vanhaa kunnon seuraamista (muuten koko radan ajan vasemmalla puolella seuraamisen ollessa luokattoman huonoa) -1 PY



Olin niin tyytyväinen meidän suoritukseen! Ei todellakaan pisteillä juhlittu, mutta Mörkön rentous, ilme ja paineistavasta tilanteesta palautuminen olivat loistavaa. Jäi ihan todella hyvä mieli. Useampikin tuttu tuli myös radan jälkeen sanomaan miten erilaiselta Mörkön meno näyttikään. Tyytyväinen olen, että olen osannut tehdä oikeita asioita.

Mitä seuraavaksi? Kotona treenataan vasen ja oikea käännökset jotta kukkaset ja molemmat vasempaan yms on mahdollista suorittaa kunnolla ja itsevarmasti. Vasemmalla seuraamiseen pitää myös paneutua, pitää vaan ensin keksiä miten sen teen kotioloissa.


keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Pujottelua kehiin

Mörkön viikkotreenit tänään. Tai voiko noita nyt treeneiksi kutsua kun tehtiin kaikkinensa neljä lievästi mutkalla olevaa putkea ja pujottelu molemmin puolin hypyn kautta lähestyen. Minitreenit nyt ainakin :)

Onneksi meillä on hyvä kouluttaja joka heti hiffasi mitä haluan Mörkön kanssa vahvistaa. Kantavana teemana nyt keväällä itsevarmuus, itsenäinen eteneminen ja vauhti. Itsevarmuutta on rakennettu jo viime talvena ja en usko että siihen tarvitsee ylläpitoa enempää kuluttaa energiaa. Nyt työstetään itsenäistä etenemistä. Vauhti tulee näiden kahden yhteisvaikutuksesta.

Eli kouluttaja pallon heittäjäksi. Mörkö lähtee jo laukalla putkelle ilman minun liikeapua, suullisen käskyn annan. Pujottelut meni virheittä mutta ei täydellä vauhdilla. En huolestu vielä, vaan seurataan tilannetta. Voi huvin olla että 5kk tauko pisti Mörkön miettimään tekemisiään tarkemmin ja pujottelussa käytettävät lihakset ovat olleet myös pitkään tauolla. Tärkeämpää tällä kertaa teknisesti oikea suoritus, mutta vauhti pitää pitää mielessä ja tehdä tarvittaessa asialle jotain.

Taidan olla kyllä varovaisuuden huipentuma kun haluan aloitella lajia jälleen kevyesti. Ehkä ensi viikolla jo voisi ottaa puomin kehiin? Tai ainakin voisi tehdä 4-6 esteen sarjaa.

*******

Kotosalla innostuin kokeilemaan koulutustaitojani ja päätin kokeilla pystynkö opettamaan Mörkölle suunnat oikea ja vasen. Nämä siis käyttöön rally-tokon molemmat vasempaan, tulppaani ym käännöksissä jos vaan saan opetettua asian. Kaksi kertaa olen nyt naksutellut Mörkölle kohteen kiertoa vastapäivään, ja tänään aloin liittämään käskyä mukaan. Nyt harjoteltiin niin että Mörkö lähti aina vasemmalta puoleltani tarjoamaan kohteen kiertoa, mutta tulipa mieleen että pitää treenata myös oikealta puolelta suorittaminen. Onneksi näinkin yksinkertainen asia tuoli mieleen nyt... helpompi treenata tässä vaiheessa tuokin häiriö mukaan. Olin yllättynyt miten hyvin Mörkö lähti toimintoa tarjoamaan ja olen voinut häivyttää kohdettakin jo runsaasti. Jännään hieman, josko vasen ja oikea toiminnot saisi koulutettua kisavalmiiksi asti.

Tikrun kanss tehtiin seuraamista hieman. Tarjoaa kyllä tosi kivasti vasemmassa jalassa kiinni olemista kun otan sivuaskelia oikealle. Pari askelta suoraan eteen onnistuu, taakse ei. Vasemmalle käännös on kunnossa, oikealle kääntymiset on työstämättä täysin. Kiva että tämä(kin) iäisyysprojekti on nytkähtänyt hieman eteen päin.