torstai 17. marraskuuta 2016

Oikea perusasento työnalle

Nyt kun olen tarpeeksi tyytväinen Mörkön vasemmalle sivulle tuloon, päätin aloittaa oikean perusasennon työstämisen. Tein samalla hyväksi havaitulla tavalla kuin vasemman perusasennonkin kanssa, eli kuppi maahan minne palkka ja vaihdoin itse omaa rintamasuuntaa suhteessa kuppiin. Ei tullut mitenkään yllätyksenä että oikealle puolelle tuleminen on jokaisesta kulmasta huomattavasti vaikeampaa kuin vasemmalla ja takaa tai vasemmalta sivulle tuleminen suorastaan mahdotonta. Ylipäätänsä Mörkö joutui työstämään pieniä aivojaan hirmuisasti että osasi kääntää pepun oikeata kautta.

Itselläni myös paha tapa käsimerkin käytölle. Koitan päästä tästä eroon vaikkei olekaan virhe rally-tokossa. Kun kuitenkin käytän käsimerkkejä muihin liikkeisiin niin ehkä on loogisempaa ettei vahingossakaan samalla käsimerkillä ole useita merkityksiä, enkä voi olla satavarma etteikö näin olisi tällä hetkellä. Muutenkin kummankin puolen perusasennot pitää olla varmoja pelkillä suullisilla käskyillä. Koska tahdon niin :)

Liki-käskyn kanssa tullee menemään pieni hetki ennen uin suoritusvarmuus on halutulla tasolla. "Loppukoetta" odotan mielenkiinnolla, eli miten hyvin Mörkö erottelee sivu- ja liki-käskyt kun käskyjäj tuleekin sekaisin ja mun Mörkön lähestyminen tapahtuu eri kulmista. Tämän aika ei ole kuitenkaan vielä.

Tikrun kanssa muutaman toiston verran istumista ja varsinkin istumisen malttia, että peppu pysyy penkissä eri häiriöissä. Ihan kivasti alkoi malttia löytyäkin ja pystyin kasvattamaan etäisyyttäkin reilun metrin.

keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Pikkupuuhastelua

Pitkästä aikaa kotitouhuamista :)

Tikrulle muistuttelin takajalka-targettia ja peruuttamista targetille. Ahnehdin hieman liikaa välimatkan kanssa kun onnistumiset jäivät liian pieneksi pidemmällä matkalla (noin 1m). Täytyy helpottaa seuraavilla kerroilla, ja voisinpa nyt ottaa peruuttamisen kanssa tavoitteeksi että häivyttäisin itseni seisovaan asentoon (nyt istun lattialla) ja nimeäisin toiminnon. Kun saisi tarpeeksi kasvatettua matkaa niin olisi näppärästi rally-tokon peruuta edessä taito olemassa :) Voisi alkaa sitten yleistämäänkin eri paikoissa, kun tähän mennessä edessä peruuttaminen on ollut selkeästi eniten yleistämistä tarvittava temppu muiden koirien kohdalla. Tehtiin myös kevyesti tasapainotyynyllä treeniä (tönimisiä, jalkojen nostelua).

Mörkö pääsi työstämään eilisestä taitotaulukosta innostuneena sivu-käskyä. Tein niin, että lattialla oli samassa paikassa kuppi minne heitin palkkanamit. Koiran hakiessa namia vaihdoin omaa rintamasuuntaa suhteessa kuppiin, joten Mörkö joutui hakeutumaan sivulle kaikista mahdollisista kulmista. Tällä kertaa en käyttänyt käskyä, pitää miettiä miten jatkossa kannattaa toimia... Edestä, etuviistoista suunnista sekä suoraan vasemmalta sivulle tulo ei ollut mikään juttu Mörkölle, mutta takaa, takaviistosta ja oikealta sivulle tulot olivat selkeästi haastavia (näkyi sivulle tulo paikan liiasta väljyydestä). Olin todella yllättynyt, sillä jotenkin ajattelin Mörkön osaavan sivulle tulon. Mutta enpä ole tainnut noita harvinaisempia ja ehkä jopa "turhia" kulmia treenatakaan laisinkaan. 

Joten, riippumatta siitä onko nuo lähestymiskulmat edes tarpeellisiä rally-tokossa tai tokossa treenailin niitä helpotettuna. Uskon vähintään että Mörkön itseluottamus paranee kun tekninen osaaminen paranee. Onhan rally-tokossa myös kyltti missä kutsutaan koira takaata sivulle (AVO) ja kaikki ne kyltit missä koiran pitää kiertää oikealta vasemmalle sivulle (kaikki luokat), joten ei varmasti taitonakaan ole turha (vaikkakin ko kylteistä selviää myös vähemmällä sivulle tulo -taidolla, kuten mekin olemme selvinneet tähän saakka). Haluan kuitenkin nämäkin sivulle tulot kuntoon, olemme siten valmiimpia kohtaamaan mahdollisia yllätyksiä ja muita haasteita tai häiriöitä kisoissa.

Eli vastoin odotuksia, perusasian kohdalle ei tullut OKta taitotaulukkoon. Todella hyvä herätys itselleni, että näennäisesti osattu liike ei välttämättä olekaan oikeasti osattu kun harjoitusta varioidaan tarpeeksi.

tiistai 8. marraskuuta 2016

Mörkön rally-tokon taitotaulukko

Mielenkiinnosta purin jokaisen kyltin mahdollisimman pieniin osiin kaikkien luokkien osalta (kts http://www.rally-toko.fi/sivusto/rally-toko/kyltit-2013.html). Tämä siitä syystä, että ihminenkin erehtyvänä olentona voi jäädä olettamusten ja unohdusten vangiksi. Ainakin itse huomaan tuudittautuvani liian usein "kyllä se osaa" -ajatukseen, vaikkei ajatukselleni varsinaisesti olekaan totuuspohjaa kun asiaa tarkemmin tutkii.

Haluan varmistaa että Mörkön osaamistaso teknisesti on yksittäisten osa-alueiden suhteen tarvittavalla tasolla, ennen kuin vaadin kokonaisia kylttisuorituksia tai kisasuorituksissa onnistumista. Mielestäni tämä on ennen kaikkea reilua. Kisaamsita saatan treenata kuitenkin vaikkei kaikki osaset olisikaan kunnossa - tällöin vain en pyydä radalla jotain sellaista taitoa mitä koiralla ei ole. Kummallakin säilyy itsetunto ja mieli hyvänä.

Alla oleva jaottelu auttaa treenaamaan yksittäisen tehtävän eri osa-alueet. Silti pitää muistaa treenata myös kokonaisuudet, eli ns kyltit! Itse aion viedä vahvistamisen myös hieman pidemmälle tasolle, eli tehdä sivulla olojen, takaakiertojen ja seuraamiskäskyjen osalta vahvan vihje-erottelun sillä haluan koiran tietävän mitä ko käskyt tarkoittavat ilman käsieleitä. Samoin sivulle tulemiset tulen haroittelemaan kaikista lähestymiskulmista, peruuttamiset pidempinä pätkinä kuin kisoissa vaaditaan jne.

Koska tavoitteenani on olla rehellinen osaamistasosta, lähden siitä olettamuksesta että mitään ei osata. Kun olen tarpeeksi monella tapaa todistanut kotona että koiran osaamistaso on omien kriteerien mukainen, niin vasta sitten merkitsen osa-alueen OK:ksi. Ehkä mielenkiintoisena datana voisi käyttää myös päivämääriä, näkisi hieman minkälaisesta ajasta puhutaan kotoota kisoihin haroittelussa per taito. Huomiona (itselleni) myös se, että esimerkiksi 90 asteen käännös vasemmalle sisältää myös variaatiot 1) istu-käännös-istu 2) käännös-istu 3) istu-käännös.

Aloitin testaamalla sivu- ja liki-käskyjen vihje-erottelua. Mörköllä raksutti kyllä kovin päässä kun mietti kummalle puolelle peppu pitikään tällä käskyllä laittaa, mutta (oikean!) ajattelutyön kustannuksella kärsi sivulle tulon paikka. Joten näitä harjoitellaan vielä lisää yksittäin. Pääsenpähän itsekin jumppaamaan omia aivosoluja miten tehdä harjoituksista monipuolisia, mielenkiintoisia ja ennen kaikkea eteen päin vieviä.

Taito ”osaa kotona” yleistetty treeneissä onnistunut kisoissa x3
sivu (vasen) 14.11.2016

liki (oikea)


eteen



rundi (oik takaa vas)


gogo (vas takaa oik)


saksalainen


oikea saksalainen



90 vasempaan


180 vasempaan


270 vasempaan


360 vasempaan


90 oikeaan


180 oikeaan


270 oikeaan


360 oikeaan



90 vasempaan oikealla


180 vasempaan oikealla


270 vasempaan oikealla


360 vasempaan oikealla


90 oikeaan oikealla


180 oikeaan oikealla


270 oikeaan oikealla


360 oikeaan oikealla



askel oikealle istu-askel-istu OK,
seuraamisen yhteydessä ?


askel vasemmalle



seuraa


vieressä



peruuttaen vasemmalla


peruuttaen oikealla



istu-seiso vasemmalla kierrä koira


istu-seiso-maahan vasemmalla


istu-seiso-istu vasemmalla


istu-maahan vasemmalla


istu-maahan vasemmalla kierrä koira


istu-maahan-istu vasemmalla


istu-seiso oikealla kierrä koira


istu-seiso-maahan oikealla


istu-seiso-istu oikealla


istu-maahan oikealla


istu-maahan oikealla kierrä koira


istu-maahan-istu oikealla



liikkeestä istu vasemmalla


liikkeesetä istu kierrä koira vasemmalla


liikkeesetä seiso kierrä koira vasemmalla


liikkeestä maahan vasemmalla


liikkeesetä maahan kierrä koira vasemmalla


liikkeestä istu oikealla


liikkeesetä istu kierrä koira oikealla


liikkeesetä seiso kierrä koira oikealla


liikkeestä maahan oikealla


liikkeesetä maahan kierrä koira oikealla



pyörähdys vasemmalla


pyörähdys oikealla



molemmat vasempaan ohj vasemmalla


molemmat oikeaan ohj vasemmalla


tulppaani ohj vasemmalla


valkovuokko ohj vasemmalla


molemmat vasempaan ohj oikealla


molemmat oikeaan ohj oikealla


tulppaani ohj oikealla


valkovuokko ohj oikealla



puolenvaihto jalkojen välistä vasemmalta


puolenvaihto takaa vasemmalta


puolenvaihto edessä vasemmalta


puolenvaihto jalkojen välistä oikealta


puolenvaihto takaa oikealta


puolenvaihto edessä oikealta



peruutus edessä OK


merkille lähetys


liikkeessä kutsu



hyppy OK OK 1
sarjahyppy OK OK 1
putki OK OK

käytösruutu


- seisten vasemmalla


- seisten edessä


- seisten oikealla


- istuen vasemmalla

1
- istuen edessä


- istuen oikealla


- maaten vasemmalla


- maaten edessä

1
- maaten oikealla


sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Mörkön kanssa rally-kisoissa tilannekatsauksessa

Olen käynyt kohtuullisen monta keskustelua siitä, kannattaako Mörkön kanssa kisata nyt laisinkaan kun treenit ovat lähinnä menneet yhteistyön palauttamiseen ja arki stressin hallintaan. Tätä mietin itsekin, lähinnä että mikä on reilua koiran kannalta. Kun Mörköllä on mitä ilmeisemmin pitkittynyt stressi kannattaako stressikuormaa lisätä kisaamalla? Koska suurin osa ajasta on mennyt yhteistyön ja itsetunnon kohottamiseen tiesin ettei meillä ole teknisesti mahdollisuutta saada tulosta, joten kannattaako kisata? Toisaalta, kun saan itseni psyykattua avoimeen ja rentoon mielentilaan niin kisaympäristä tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden katsastaa missä mennään yhteistyö ja itsetunnon kannalta.

Joten, ilmoitin Mörkön EKKn kisoihin lauantaina. Tavoitteena ei todellakaan ollut tulos, vaan ainokaisena tavoitteena oli saada vietyä Mörkö häntä ylhäällä kehään, tehtyä yhdessä temppuja häntä pystyssä ja tulla kehästä itseemme tyytyväisenä pois. Mörkön häntä toimii todella hyvänä mielialamittarina, sen takia tarkkailin häntää. Olin etukäteen valmistautunut myös että miten toimin jos Mörkö alkaakin paineistumisen takia kuplaantumaan omaan maailmaansa, mikä näkyy pienen koiran tärinänä. Tällaista ei kuitenkaan näkynyt koko kisapäivänä.

Kisapaikalle menin tapojeni vastaisesti reilu tunti ennen kisan alkua. Hyvä niin, sillä kisat alkoivat puoli tuntia etuajassa. Puolen tunnin aikana käveltiin Mörkön kanssa ympäri kisa-aluetta ja tein kerran kontaktiharjoituksen (en kellottanut mutt luulen että treeni kesti 45-60s). Radan tutustumisen alkamista odotellessa hymyilytti kun monet parit hinkkasivat radalla olevia tehtäviä, me Mörkön kanssa makoiltiin maassa ja seurattiin muiden tekemistä. Rataan tutustumisen ajan Mörkö odottti boksissa ja ennen omaa vuoroamme (starttasimme toisina) tehtiin käsikosketusta kymmenisen kertaa.

Hannele Pirttimaa oli suunnitellut kivan radan, enkä käsitä miten kukaan VOI-luokkaan osallistuneista ei saanut tulosta. Olin päättänyt etukäteen etten uusi mitään tehtävää, ja etten tee peruutusta laisinkaan (pyysin Mörkön maahan). Kaiken kaikkiaan saatiin 16 pistettä, eli kolme pistettä enemmän kuin syyskuun kisoista :) Tulosta tiputti 16 pisteen verran omia mokia. Pujottelussa menin liian läheltä kartiota ja Mörkö päätti kiertää sen toiselta puolelta ja kahdelta kyltiltä sain -3 OV. Mietin tätä pitkään että mitäköhän tyhmää olen tehnyt, mutta toisen blogin kommenttia lukiessa selvisi että ilmeisesti olen kumartunut Mörköä auttaessa. Hyvä tietää, että jatkossa osaan keskittyä ruotoni suorassa pysymiseen.

Mörkölle oli jostain syystä tällä kertaa vaikeaa tehdä oikealla perusasentoa, ja sen piti kiertää kyltti aina ennen sivulle tuloa. En tähän puuttunut sen kummemmin, kun halusin tsempata Mörkön hyvä mieltä ja kiittää sitä aktiivisesta yrittämisestä. Liikkeestä seiso oli todella hieno liikkeestä maahan, tässäkin näkyy itseluottamuksen puute. Samoin molemmat oikeaan päätyin kyltin kiertoon. Seuraaminen ei teknisesti ole edelleenkään niin nättiä kuin Mörkö osaa, mutta ei se myöskään väistänyt minua kuten edellisissä kisoissa. Tehtiin jopa todella kauniit istu-käännös vasempaan-istu ja istu-täyskäännös vasempaan. 270 käännös vasempaan heti istu-täyskäännös vasempaan kyltin jälkeen oli jo liian hankala, mutta olin tosi tyytyväinen että Mörkö pystyi seuraavalla kyltillä toimimaan kohtuu rennosti (tupla saksalainen) ja sitä seuraavalle kyltille mennessä Mörkö tarjosi tosi nättiä seuraamista.

Maalissa kunnon sosiaalinen palkka, olin tyytyväinen Mörköön, itseeni ja meihin kumpaankin. Hyvällä mielellä häntä ylhäällä radan läpi oli toteutunut. Käytösruudussa asentona maaten edessä. Tässä ei ihmeempää, vaikka Mörköä selkeästi jännitti rataa suorittavan koiran haukkuminen. Jälleen kunnon sosiaalinen palkkaus ennen kuin lähdettiin herkuttelemaan radan ulkopuolelle.

Voi miten sitä voikaan olla pienestä niin älyttömän onnellinen! Ensinnäkin olen saanut itseni jo toiseen kertaan sellaiseen rauhalliseen mielentilaan. Näissä kisoissa meinasi ihan pikkaisen alkaa jostain syystä jännittämäänkin, mutta siitä huolimatta pystyin keskittymään täysin radalla tekemiseen ja Mörköön. Mörkö oli paljon paremmin mukana ja vaikka välillä näki että pikku-ukko hieman paineistuikin niin siitä huolimatta Mörkö kuitenkin yritti aktiivisesti ja ennen kaikkea ei alkanut väistämään minua (tai pyrkimään kokonaan pois kehästä). Meillä oli oikeastaan aika kivaa radalla, saman suuntaista fiilistä kuin mitä agilitykisoissa nykyään oikeastaan aina on. Erityisen hyvää treeniä siis minulle oman mielenhallinnan kannalta ja Mörkölle positiivinen kokemus kisoista. Tämä olikin parhain kisafiilis mitä olen koskaan saanut Mörkölle luotua rally-tokossa (tai tokossa).

Kaikista tärkeimpänä kisa todisti että se mitä olen tehnyt on ollut ainakin tähän kohtaan oikeaa asiaa. Mörkön itsetunto on melkein normaalilla tasolla ja meidän yhteistyö parempaa kuin aikoihin. Edelleen matkaa ja tehtävää on, mutta suunta on oikea. Perusasioiden lisäksi voidaan varmasti pikkuhiljaa alkaa ottamaan teknisempääkin harjoitusta mukaan, mutta minun pitää osata pitää suhde 80-20 niin että enemmän tehdään edelleen perusasioita. Kisa antoi ennen kaikkea minulle uskoa että vanha Mörkö ja Mörkön osaamistaso palautuu kyllä, ja että päästään vielä joskus tokossakin starttaamaan. Oikein sellainen hyvän mielen kisa kaiken kaikkiaan :) Kisoista ei valitettavasti ole videota.

Tämä oli nyt tämän vuoden viimeinen virallinen koirakisa. Mörkön kanssa voidaan nyt rauhakseen treenailla ja keskittyä VOI-luokan asioihin (ja tokon noutoon) niin että seuraavissa kisoissa meillä on toivottavasti vaadittava tekninen osaamistaso oikeasti tuloksen saamiseen VOIssa. Äärimmäisen turhauttava kaksi kuukautta on takana, mutta samalla ehkä myös opettavaisimmat kaksi kuukautta. Toivon ettei meidän tarvitse ikinä Mörkön kanssa käydä samankaltaista montunpohjaa enää läpi, mutta uskon myös vahvasti että tämän kokemuksen jälkeen olemme vieläkin vahvempi koirakkona.

keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Tikrun viimeinen junnu-esiintyminen

Voi Tikrun poikasta kun sekin on kerennyt melkein kasvaa jo nuoreksi. Onneksi vielä kuukauden voin lulluttaa junnua. Äkkiä aika vaan menee, tahtoi tai ei.

Sunnuntaina oli Tikrun viimeinen junnu-esiintyminen Lahdessa. Ilokseni näyttelyyn oli ilmoitettu peräti 19 leijonaa ja näyttelypaikalla selvisi että junnu-uroksissa oli tulossa ihan kunnon kisa viiden junnun kesken. Tikru liikkui pääsääntöisesti erinomaisesti (unohtamatta kuitenkaan satunnaisia riehumisia), esiintyi vapaasti tosi hyvin mutta seisottaminen niin pöydällä kuin maassakin tarvitsee vielä paaaaljon treeniä.

Tuomari Juha Puttkonen mittasi Tikrun 32cm korkeaksi ja kirjaili arvosteluun seuraavasti:
Mittasuhteiltaan oikea. Sopiva luuston vahvuus. Urosmainen pää jossa hyvä kallo-osa ja kuono. Keskiruskeat silmät. Hyvä purenta. Hyvin kehittynyt rintakehä. Hienolaatuinen karvapeite. Erinomainen häntä.Tasapainoiset kulmaukset. Liikkuu riittävällä askelpituudella.

Olin kieltämättä yllättynyt että hienojen junnu-urosten joukosta Tikru päätyi lopulta ensimmäiseksi, ja PU-kisassa vielä nousi PU3ksi saaden SERTin. Ainahan se on mukavaa, kun vielä keskenkasvuinen junnu kiilaa valioiden väliin :) Loppuhuipennuksena Tikru voitti vielä royal canin-juniorikisan, mutta BIS-junnussa ei tullut muuta kuin kokemusta. Pitkän päivän väsymys alkoi näkymään Tikrussa ja koiraa muun muassa harmitti peppuun osuvat (omat) häntäkarvat. Sallitaan junnulle väsymyskiukuttelu, kuin kuitenkin liikkui lopulta isossa kehässä oikein mukavasti ja seisoikin vielä nätisti :)