keskiviikko 16. lokakuuta 2024

Syksyn tokokurssi

Alunperin oli tarkoitus osallistua kahteen viiden kerran toko-kurssiin, mutta valitettavasti ensimmäiseen ei tullut tarpeeksi osallistujia. Koitetaan ottaa tästä ainoasta kurssista nyt kaikki hyöty irti. 

17.9. ensimmäinen kerta. Teemana liikkeestä maahanmeno (ja jäävät yleensäkin), perusasento ja liikkeiden alut. Jostain syystä liikkeestä maahan on ollut liikkeenä minulle jotenkin vastenmielinen. On helpompi keksiä syitä miksi en harjoittele sitä Tikrun kanssa kuin että harjoittelisin. Kesän aikana olin saanut kuitenkin opetettua Tikrulle maahan menon minun peruuttaessa, muttta kurssilla kuulin että Tikru tekee maahan menon väärällä tekniikalla. Joten kotiläksynä minun peruuttaessa Tikrun oikealla tekniikalla suoritettu maahanmeno (eli sukeltaen). 

Perusasento aiheuttaa edelleen päänvaivaa kun en tahdo nähdä missä koira on kun itse seison suorassa. Samalla totesin ettei Tikru edes osaa tulla sivulle suoraan takaa, joten tämä myös kotiläksyksi itselleni. Viikolla hyödynsin namimaattia niin että namimaatti on parin metrin päässä takanani ja koira meni namimaatin ja sivulle väliä. Vaikeaa oli, mutta muuttui helpommaksi. Targetille juoksemisen ja pysähtymisen vahvistamista myös ja kävinpä kerran lähikentällä ruutuakin harjoittelemassa. Tai lähinnä kokeilin eri palkkausvaihtoehtoja ja lähettämistapoja jotta koira menisi suoraan ruutuun eikä tarjoaisi merkin kiertoa.

24.9. Toisella kerralla oli teemana paikkis ja kaukokäskyt. Siirryttiin  ryhmänä paikalla makuuseen niin kuin kisoissakin.  Tikrulla oli vaikeuksia muistaa pysyä meidän kuplassa. Vaihdettiin aina toistojen väleissä järjestystä, niin vieressä olevat koiratkin olivat aina eri. Tämän lisäksi tehtiin liikkuroituna yksittäiset maahanmenot ja istumaan nousut. Varsinaista paikalla makuuta ei niinkään tehty. Näitä pitää päästä tekemään Tikrun kanssa lisää, varsinkin ryhmässä kulkemista. Sivulta maahan käskyn vahvistaminen tuli kotiläksyksi. Tikru ei kertaakaan kuunnellut muiden käskyjä.

Kaukokäskyt olivat yllättäen kouluttajan (tuomari) mukaan hyvät. Yllättäen siksi että itse toivoisin nopeammat vaihdot. Mutta jos nykyinenkin suoritus on hyvä, niin ehkä keskityn oleellisempiin asioihin. Ehkä tehdään talvella jumppaa kaukojen parissa. Pitäs mennä treenaamaan kaukoja häiriöön seuraavaksi, vaikka kaupan pihalle.

1.10. Tämän kerran aiheena oli hiukan yllättäen ruutu, eteen päin katsominen ja eteneminen sekä ohjatun noudon suunnat. Ja juuri tällä kertaa en jaksanut ottaa treenureppua mukaan kun ajattelin ettei kuitenkaan tehdä tämän tyyppisiä liikkeitä. Niinpä ruudussa käytin namipalloa kun ei targettia ollut mukana. Varmasti ihan hyvä treeni näinkin. Tikru teki suoria ruutuun menoja mutta oli selkeästi hieman ujo mikä näkyi hitaampana liikkumisena. Uusi ympäristö, uusi ruutu, kentällä olevat koirat, namipallon käyttä tai jokin muu vaivasi koiraa. Hyvää treeniä päästä tekemään erilaisia ruutuja. 

Eteen katsomista ja eteen menoa treenasin myös namioallolla, tässä pallo toimi hyvin. Missä -käskyllä Tikru vaihtoi kontaktin hienosti eteen ja pystyin jopa kuittaamaan Tikrulle oliko sen katsoma kohde oikea vai tuleeko kohdistaa uudestaan. Mörkön kanssa toimin niin että kun olin merkannut Mörkön katsovan oikeaan kohteeseen niin Mörkö sai palata takaisin kontaktiin  ja Mörkö muisti mitä oltiin tekemässä. En nyt vielä tiedä onko tämä Tikrun kanssa hyvä toimintatapa vai tulisiko ennemmin pyrkiä siihen että Tikru jatkaisi kohteeseen katsomista aina suorituskäskyyn saakka. 

Ohjatun noudon suuntia treenasin käyttäen hanskija namialustoina. Koska käskyt casen ja oikea on jo käytössä agilityssä niin lennosta nimesin suunnat left ja rii. Alkuun koitin lele vasemman käskyksi, mutta Tikru meni toistosta tosi epävarmaksi. Koska liikkeessä saa käyttää katsetta ja kättä vihjeenä niin agilitykoiralle tämä oli helppo homma. Nyt alustat oliva ehkä puolisen metriä koiran takana, eli työtä on vielä tehtäväksi ennen kuin välimatkat vastaa kokeen ohjattua noutoa että eiköhän ongelmiakin kerkeä vielä ilmetä. Oli hauska tehdä jotain aivan uutta.

8.10. Teemana oli luoksetulot sekä seuraaminen. Luoksetuloja tehtiin porukassa ristiin rastiin kutsuen ja tämäpä olikin Tikrusta erilainen juttu. Ei meinannnut koira millään malttaa odottaa käskyä, joten meidän treeni painoittui siihen että jätin koiran ja palasin palkkaamaan. Samalla treenattiin sitä, ettei liikkuvista koirista tarvitse välittää. Vitsit kun pitäisi päästä treenaamaan porukalla enemmän.

Seuraamisessa katsottiin liikkeelle lähtöjä, pysähtymisiä ja käännöksiä sekä varsinkin näidän askelluksia. Se on ihan höpö höpö ettei koiralle saa käyttää vartaloapuja tokossa, pakostakin niitä tulee ja reilustihan tätä näytetään hyödynnettävän "konkareiden" toimesta. Olen toiminut juurikin sen vastaisesti mitä nyt ohjeistettiin, mutta kun vuorollani katsottiin miltä seuraaminen näyttää niin eipä siinä ole tarvetta muutokselle. Onneksi, millä minä osaisin toisinkaan jalkojani laitella kaikkien näiden vuosien jälkeen. Oli ihanaa huomata että Tikrun seuraaminen on hyvällä mallilla ja ennen kaikkea että koira jaksaa seurata pitkiäkin matkoja jo. Samalla pääsin nauttimaan suorista ja oikeapaikkaisista sivuille tuloista. Olikin ensimmäinen kerta että sivulla olot olivat kaikki siistejä koko treenin ajan.

15.10. Viimeisellä kerralla tehtiin luoksetuloa, paikkista ja merkin kiertoa. Alkuun Tikrulle luoksetuloa. Tehtiin rymässä niin että koiria kutsuttiin eri aikohin mutta hiukan ristiin rastiin. Ensimmäisellä kierroksella vahvistin vain Tikrun odottamista. Toisella kierroksella pääpaino odottamisessa, mutta myös muutama luoksetulo. Pääsääntöisesti palkkasin vauhdista. Viimeisellä kerralla lisättiin vielä ohjaajan liikehäiriötä, käsien heiluttelua ja suun aikaisemista. En tiedä miksi Tikrulla paikoillaan odottaminen tuottaa hiukan haastetta. Mutta treenaamallahan tästä selviää.

Merkin kierrossa aloitettiin ihan alkeistreeneistä aivan tötteröiden vierestä. Tikru pujotteli moneen kertaan tötteröiden läpi, kunnes lopulta seisoin tötteröiden keskellä. Tämän onnistumisen jälkeen pystyttiin pidentämään nopeastikin matkaa. Kotiläksyksi jäi vahvistaa liikettä, nyt mennessä selkeästi näkee kun Tikru empii mitä sen pitäisikään tehdä. Lisää varmuutta ja vauhtia liikkeeseen.

Paikallaolossa keskityttiin lähinnä yhdessä muiden kanssa paikallaolo paikalle siirtymiseen, alkuhöpinöiden odotteluun sekä hihan irroittamiseen. Tehtiin näitä siirtymisiä useampaan otteeseen, välillä lisättiin käskytyksestä maahan meno. Kerran siirryin noin viiden metrin päähän minuutiksi. Tikrun paikallaolo näyttää rennolta ja rauhalliselta.

Ylimääräisenä havaintona perusasento. Tikru tulee nykyään sivulle ilman ylimääräistä härväystä, sivulla olon paikka on muuttunut taaemmaksi eli oikeammaksi ja lievä vinouskin on pääsääntöisesti poissa. Ollut hyvää perusasentotreeniä kurssi siis.


Erinomainen kurssi! Tällaisia kaipaan lisää. Se että tehdään monen koiran kanssa samaan aikaan. Eikä keskitytä vain itse liikkeeseen, vaan treenataan myös liikkeiden välejä, siirtymisiä jne. Kyllähän noita voi ja tuleekin itsekseen treenattua, muiden koirien tuoma häiriö tekee tilanteesta vain aivan toisen. Moni perusasia eteni kurssilla huomattavasti eteenpäin, esimerkiksi liikkeestä maahan muovautui jo lähes valmiiksi. En ymmärrä mikä tuossa liikkeessä on jarruna, mutta jostain syystä itse en niin välitä treenata sitä. Oli mukava päästä tekemään myös jotain aivan uutta suuntien opettelun parissa ja se oli ihan hyvä herätys että ei tekisi pahaa tutustua VOIn liikkeisiin vaikkei vielä olla lähelläkään ko luokkaa. Kisavalmiitakaan ei vielä olla, joskaan ei se kauhean kaukanakaan ole. Harmi kun treenit siirtyy hallikaudelle säiden viilettyä, vähentää heti mahdollisuuksia treenaamiseen. Tehdään kuitenkin se mitä pystytään ja ehkä talvella päästään kokeeseenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti