lauantai 30. joulukuuta 2023

Vuosi 2023 ja suunnitelmat 2024

 Vuosi 2023 oli meille monella tapaa muutosten vuosi. Suurimpana tietenkin paikkakunnan vaihto, mikä tarkoitti remponttia ja muuttoa. En ole kylläkään yhtään vakuuttunut että tuplaantuneet neliöt toivat kaivattua lisätilaa, sillä uudessa asunnossa on niukemmin kaappitilaa kuin vanhassa kaksiossa. Vaikka jokaiselle on oma huoneensa, niin se on enemmin poikkeus ettei kaikki oltaisi aamulle kuitenkin yhdessä ja samassa huonessa. Ennen sentään nukuttiin samassa huoneessa mutta eri sängyissä, nyt kaikki tunkee samaan sänkyyn nukkumaan.

Lapsen koulunaloitus jännitti lapsen lisäksi myös minua. Mielellään hän kouluun menee ja tunnollisesti tekee läksyt, joten kait koulu on alkanut ihan hyvin. Syysloman jälkeen tapahtui suuresti odotettu asia ja kirjaimet alkoivat muuttumaan sanoiksi. Nuorempi solahti uuteen päiväkotiin juuri niin ongelmattomasti kuin olin ajatellutkin. Aikuisten työt jatkuvat etänä kuten tähänkin saakka. Omat harrastukset ovat hiukan hakusessa, mutta eiköhän nekin vielä löydä paikkansa.

Koulun aloitus toi mukavan muutoksen myös lenkkeilyyn. Koska molemmat lapset saatellaan tahoillensa, niin kotiin tultua on helppo lähteä heti pitkälle lenkille kun on valmiiksi jo ulkovaatteet päällä. Niinpä lenkit ovat pidentyneet ja harvassa on ne päivät kun tehdään vain vartin korttelikierroksia. Tämä taas näkyy positiivisesti kummankin koiran voinnissa, ja myös Mörkö on tehnyt tunnin lenkkejä Tikrun kanssa. 



Tammikuussa ensimmäinen lentokonematka, tosin vain Ouluun.

Helmikuussa hiihtoretkeilyä parhaimmillaan


Maaliskussa kisattiin paljon hiihdossa


Huhtikuun hiihtelyä Rukalla




Nuoremman lapsen lajivaltaus


Toukouusa iskyn kanssa pottua maahan


Kesäkuussa juhannusta viettämässä


Heinäkuussa muutettiin


Elokuussa elämänmuutos ja koulun alku


Syyskuussa puolukkaan


Lokakuussa hiihto oli vaihtunut maastojuoksuun


Marraskuussa aikainen talven aloitus


Joulukuussa ihailtiin outoa valoilmiötä

Mörkön tavoitteet vuodelle 2023 olivat:

  • terveyttä edelleen
  • muutama AVOn koe
  • lenkkeillään ja jumpataan mielekkäitä määriä
  • kainalokaverilla on aina paikka vieressäni <3












Mörkö on ilokseni nauttinut terveen ja virkeän koiran elämää. Uudella paikkakunnalla on löytynyt muutamia paikkoja missä on uskaltanut antaa Mörkön olla vapaanakin ja kyllähän Mörkö on metsässä juoksemisesta nauttinutkin. Tämä on näkynyt luonnollisesti koiran parempana kuntona. 

Harrastusvuosi oli tunteiden aallokkoa laidasta laitaan. Koska vuoteen kuului myös remonttia ja muutto niin tiedostin ettei maaliskuun jälkeen ole kuukausiin aikaa tokon aktiiviseen ylläpitoon. Niinpä olin päättänyt että maaliskuussa Mörkön tokoilu jää tauolle. Viimeinen kisa oli liiankin tunteikas ja lopulta jäi harmittamaan minua niin paljon että kävin toukokuussa ja kesäkuussa ilman valmisteluja katsomassa miten sujuu ja kun elokuussa pääsin jälleen harjoittelemaan suunnitelmallisesti niin se viimeinen AVOn ykkönenkin tuli elokuussa. Mörkön on siis Suomen ensimmäinen TK2 löwchen :) Oman haasteensa toi Mörkön huononeva kuulo, ja viimeinen tarvittava tulos tuli aivan viime hetkillä ennen kuin Mörkön kuulo hävisi kokonaan. Mörkö on hassu koira, sillä sen kanssa ei voinut yhtään varioida treenejä, vaan kaikki liikkeet piti aina tehdä koemaisesti. Muutoin kokeessa Mörkölle iski ahdistus. Tämä rajoite vaati itseltäni paljon miettimistä että saadaan kuitenkin treenit pysymään mielekkäinä ja palkkaaminen vaihtelevana. Kiitos Mörkö näistäkin opeista.

Hetken aikaa harkitsin vielä VOIssa starttaamista, mutta lopulta päätin että tähän on hyvä lopettaa. Sen sijaan syksyllä pohdin useammankin kerran josko rally-tokossa käytäisiin vielä VOI-luokassa. Laiskuus voitti kunnianhimon ja syksyn nautiskelin jo saavutetuista saavutuksista. En sulje mahdollisuutta rally-tokossa kisaamiseen, Mörkö kuitenkin tykkää hirmuisesti touhuta kanssani. 


Mörkön tavoitteet vuodelle 2024:
  • paljon paljon terveyttä ja virkeyttä
  • lenkkeillään ja jumpataan mielekkäitä määriä
  • kainalokaverilla on aina paikka vieressäni <3



Tikrun tavoitteet vuodelle 2023 olivat:

  • treenata ja kisata agilityssä, agilityn ilo minulle takaisin
  • koska hankin Mörkön kisojen myötä pk-lisenssin, niin noudon pito pitää ainakin saada talven aikana haltuun. Iso ehkä rally-tokon startille.
  • kait sitä veteraanina olisi hyvä joskus kehässäkin käydä
  • muutoin toivon helppoa arkea, terveyttä ja iloa










Tikru on ollut pääsääntöisesti terve, joskin toukokuussa koira loukkasi vasemman etujalkansa jossain ja tästä seurasi pitkä tauko agilityssä. Sinällään se ei haitannut, koska en kesällä olisi kuitenkaan voinut paljoa treenata ja kisata. SM-haaveet hävisivät samalla. Syksyllä aloitin pitkästä aikaa säännöllisesti treenaamisen Niinulla ja on ollut tosi ilo huomata että tasonnousua on tapahtunut sekä muutama treeneissä uusi juttu on siirtynyt myös kisoihin. Juoksupuomiinkin löytyi simppeli apu rytmityksestä, enkä ole kuukausiin aktiivisesti treenannut juoksupuomia. Muutenkin harjoittelu on painottunut enemmän määrän sijasta laatuun, kun Tikrukin täytti jo kahdeksan vuotta. Toivottavasti terveys mahdollistaa agilityn vielä jatkossakin...

... mutta jos näin ei kävisikään niin varatoimena kävin Tikrun kanssa syksyllä toko-treeneissä. Tikrulla on monen asian perusteet hyvällä mallilla, seuraavaksi pitää keskittyä yleistämiseen ja häiriön sietoon enemmän. Agilitystä on Tikrulle tullut vahva pohja työskennellä vain minun kanssa ja koiralla on hurja motivaatio saada tehdä kanssani asioita. Ihana treenikaveri suorastaan!

Oma treenimotivaatio on myös tullut takaisin ja on ihana huomata miten pohdin erilaisia ratkaisuja treeniongelmiin. Hiukan päänvaivaa aiheuttaa treenitilat, mutta onneksi tähänkin on löytynyt parikin vaihtoehtoa. Kyllä me treenataan ensi vuonnakin!

Syksyllä intouduin kiertämään myös useammassa näyttelyssä ja toivottavasti into kantaa myös tulevaisuuteen. Tikru on kuitenkin hieno koira, joten sääli sitä vain kotona ihailla.

Tikrun tavoitteet vuodelle 2023:
  • treenata ja kisata agilityssä
  • tokon ALOn liikkeiden viimeistelyä, mahdollisesti kokeisiin
  • rally-tokolle myös iso ehkä, vaikkei olekaan minulle tärkeä laji
  • muutama näyttely
  • terveyttä ja virkeyttä myös Tikrulle

Itsellä alkaa olla pentukuumetta, mutta mitään aktiivisia suunnitelmia ei ole vielä olemassa. Olen avoin mahdollisuuksille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti