lauantai 31. joulukuuta 2022

Vuosi 2022 ja suunnitelmat 2023

Niin se meidänkin arki alkoi pyörimään töiden ja päivähoidon ympärillä. Vaikka etätyö mahdollisti paljon asioita (mm pyykinpesun päivällä) niin silti kestokipuilen sen suhteen että haluaisin lenkkeillä koirien kanssa enemmän. Pyrinkin löytämään aktiivisesti mahdollisuuksia aamuisin lenkkeilyyn, kun viimeistään kesällä hyväksyin sen ettei illalla ole kuitenkaan aikaa. Syksyllä tajusin myös sen, että en voi mennä pelkästään koirien yhteislenkeillä enää. Mörkölle on aivan liikaa rasitusta tehdä tunnin lenkkejä tai että pitkiä lenkkejä olisi viikossa kovin montaa. Niinpä olen koittanut tehdä Tikrun kanssa 1-2 pidempää lenkkiä keskenämme Mörkön huilatessa ja muut lenkit yhdessä.

Tammikuussa kelkkailtiin

Helmikuussa Heurekassa



Maaliskuun taito 1.

Maaliskuun taito 2.


Huhtikuussa pilkillä

Toukokuussa retkellä

Kesän kestoharrastus

Mökin iloja


Elokuussa uimassa


Syyskussa Mörkö <3


Lokakuussa etsittiin kummituksia


Marraskuussa lumitöissä

Joulukuussa lumi-iloja



Mörkön tavoitteet vuodelle 2022 olivat:

  • terveyttä toivon edelleen
  • ehkä kokeillaan osaamistasoamme tokon AVOssa, mutta vain jos Mörkön fyysinen kunto ja henkinen vointi sen sallii
  • lenkkeillään ja jumpataan mielekkäitä määriä
  • kainalokaverilla on aina paikka vieressäni <3











Mörkö on saanut nauttia terveen koiran elämää. Vanhan koiran hammastarkastus tehtiin alkuvuodesta ja siinä poistettiin muutama hammas. Muutoin Mörkö on edelleen oma reipas itsensä. Jalka nousee lenkilläkin mukavasti ja teemme usein reilun 3km lenkin. Vapaana en enää uskalla Mörköä pitää, sillä en ole aivan varma kuinka hyvin Mörkö oikeasti kuulee. Parempi olla varovainen.

Mörkön kanssa on koko vuosi työstetty tokon AVOn liikkeitä. Alkuvuosi meni pitkälti ruudun opettamisena. Kesäkuussa startattiin tokossa, ja tämä oli varsinkin minulle iso juttu että uskalsin mennä katsomaan missä meidän taidot mene. Loppuvuotta kohden tiivistyi niin treeni- kuin kisatahtikin, sillä toiveissa oli TK2. Loppuvuodesta investoin ajan lisäksi myös rahaa kun kävin muutamalla yksärillä. Näistä olikin aivan valtava apu! Marraskuussa Lahden kisoista tuli ensimmäinen AVOn ykköstulos ja teimme samalla niin rodun kuin henkilökohtaista historiaa.  En ole koskaan aikaisemmin päässyt itsekään nauttimaan ykkösestä AVOssa. Vaikka olen kiitollinen jo tästä, niin silti mielessä on edeleen TK2 joten tokomatkamme jatkuu vielä ensi vuonna.

Mörkön tavoitteet vuodelle 2023:
  • terveyttä edelleen
  • muutama AVOn koe
  • lenkkeillään ja jumpataan mielekkäitä määriä
  • kainalokaverilla on aina paikka vieressäni <3

Tikrun tavoitteet vuodelle 2022 olivat:
  • Terveyttä vaalitaan ja ylläpidetään
  • Juoksupuomin jatkaminen "kisavalmiimmaksi"
  • Agilityssä kolmosiin
  • SM-kisat, ehkä kun ovat niin kaukana
  • Jossakin ulkomailla näyttelyissä viimeistä cacibia metsästämässä
  • Tokon alkeiden treenaamista
  • Hassuttelua, sylittelyä, metsässä juoksemista sopivassa määrin








Tikru on ollut terve ja voinut fyysisesti hyvin. Viime vuoden puolella aloitettu kokonaisvaltainen lihaskunnon kasvatus on tuottanut tasapainoisemman koiran, joka ei mene läheskään niin paljon jumiin kuin aikaisemmin. Tämä on vaikuttanut myös henkiseen hyvinvointiin ja Tikrusta on kuoriutunut aivan uusi puoli esiin. Nykyään koira hakeutuu paljon syliin ja lähelle ja ylipäätänsä Tikru on aikamoinen halinalle. Lihaskunnon lisäksi on panostettu monipuoliseen lenkkeilyyn ja tämä näkyykin koiran reippaampana ravina ja yleisesti parempana jaksamisena.

Agilityssä nousimme viimein kolmosiin helmikuussa. Tämän jälkeen olikin pitkä tauko jonka aikan työstin juoksaria paremmaksi. Kyllästyin olemattomaan naksu-käteeni ja investoin piippaavaan mattoon mikä on yhteydessä namimaattiin - johan treeneihin tuli tehoa! Sain juoksupuomin toimimaan upeasti ulkona, mutta sisälle siirryttäessä vanhat asiat nousivat esiin. Syksyllä kilpailimme jonkin verran ja saimme muutaman nollan. Näillä saavutuksilla meillä ei ollut asiaa SMiin, joten ne jäävät tulevaisuuden haaveeksi. Loppuvuodesta jäi kisaaminen ja treenaaminen. En tiedä onko hieman agilitykrapulaa vai veikö Mörkö niin paljon aikaa, mutta jotenkaan agility ei antanut samaa iloa kuin aikaisemmin. Tähän tosin on tulossa muutos kun monen vuoden jälkeen olen lunastanut itselleni paikan Niinun valmennuksesta. Satunnaiset treenit Niinulla loppuvuodesta olivat kovasti motivoivia, niin halusin samaa säännöllisemmin tulevaisuudessa.

Luovuin vuoden aikana lopullisesti haaveesta tehdä itse koirasta kansainvälinen muotovalio, kun aikaa on niin vähän ja kaikkea muuta kivaa on niin paljon. Onneksi Outi vei koiraa Viroon ja viimeisteli Tikrun C.I.Bn! Muutenkin Tikrun näyttelykäynnit olivat kyllä naurettavan vähäiset, käytiin Kaivarissa ja kaksi kertaa messarissa. Poden jatkuvaa huonoa omaatuntoa siitä, kun koiralla olisi rahkeita pärjätä näyttelyissä ja en vain löydä motivaatiota käyttää koiraa niissä....

Tikru vaan paranee vanhetessaan! Nykyään koira on sellainen puspus ja halihali etten olisi ikinä voinut uskoa että koirassa tuollaista hönöyttä onkaan <3

Tikrun tavoitteet vuodelle 2023:
  • treenata ja kisata agilityssä, agilityn ilo minulle takaisin
  • koska hankin Mörkön kisojen myötä pk-lisenssin, niin noudon pito pitää ainakin saada talven aikana haltuun. Iso ehkä rally-tokon startille.
  • kait sitä veteraanina olisi hyvä joskus kehässäkin käydä
  • muutoin toivon helppoa arkea, terveyttä ja iloa


keskiviikko 28. joulukuuta 2022

Vuoden vika toko - AVO0

 Vuoden vika tokokoe ei valitettavasti tuonut toivottua tulosta. Olin aluperin ajatellut että kisaan Mörkön kanssa vain tämän vuoden, mutta vaikkei se tuloksissa näkynytkään niin uskon osaamista kyllä riittävän ja koska Mörkö on edelleen hyväkuntoinen veteraani jatketaan vielä hetki ensi vuoden puolella. Olen tosin alkanut epäilemään Mörkön kuuloa, ja jos tosiaan on niin että kuulo alkaa koiralta mennä niin sitten on aika jäädä kisoista pois. 

Uusi halli, ja Mörkölle pitkästä aikaa hieman henkisesti haasteellinen kisa. Vaikka Mörkö paineistui (minulle tuntemattomasta syystä) niin saatiin kuitenkin paketti kivasti kasaan ja Mörkö lopetti oman vuoronsa ehkä parhaaseen seuraamiseen ikinä. Oli tosi kiva poistua kehästä kun oli niin nappisuoritus! Tässä kisassa oli myös paikallaolo viimeisenä, oli ihan hauska kokeilla näinkin päin hommaa. En vienyt Mörköä autoon tai häkkiin suoritusten välissä (koska ei ollut mahdollisuutta enää tulokseen) vaan halusin kokeilla miten Mörkö lähtee uudestaan töihin sylistä nukkuvana. Ja hyvin lähti, jatkossa voisi ehkä miettiä tällaista tapaa toimia kisoissa muutenkin.

Olen tehnyt Mörkön kanssa onneksi oikeita asioita kokeiden välissä. Nyt monet asiat kuten kaukojen maahan meno toimi tosi kivasti. 


Noutohyppy 0: tällä kertaa muistin itse sanoa "odota" mutta koira karkasti silti suorittamaan ennen käskyä. Mörkö ei siis lähde kapulan perään, mutta ei malta odottaa myöskään liikkuria. Ehkä sanoin odota liian hiljaa tai sitten en. Seuraavassa kisassa pitää itse valmistautua olemaan nopea ja kutsua koira takaisin. Eihän tästä mitään tule jos joka kokeessa nollataan Mörkön lempiliike.

Luoksetulo 10: vihdoinkin! Ensimmäisellä käskyllä maahan (ja vielä suorana!), luvalla luoksetulo. Mörkö tuli suoraan luokse eikä käynyt matkalla tsekkaamassa kartioita ja teippejä matossa.

Kaukokäskyt 7: Ensimmmäisellä maahan, mutta vaati ensimmäiseen istumiseen kaksi käskyä ja sivulla istumiseen kaksi käskyä. Sen siitä saa kun nyt olen painottanut maahan menoa, toisaalta sitten falskaa...

Ruutu 8,5: Mörkö merkkasi ruudun kivasti, mutta vaati kaksi käskyä ennen kuin lähti ruutuun. Veikkaan että kaukojen säätäminen oli vielä mielessä. Muuten ruutu kympin suoritus :)

Liikkeestä maahan 0: Pitkästä aikaa liikkeestä maahan, ja ehdin jo ajatella että nyt tämä onnistuu. Mutta ei, en muista mihin asentoon Mörkö jäi. Päätin että käskytän kuitenkin maahan että saadaan edes joskus kisoissa onnistuminen ja vaati lopulta kaksi lisäkäskyä ennen kuin meni maahan. En tieä yllättikö tässä Mörkön nyt se että maahankin voi mennä, kun on tullut treenattua enemmän muita asentoja... Loppuliike hyvä.

Merkin kierto 0: Mörkö merkkasi merkin mutta näin heti että nyt ahdistaa (ehkä edellinen liike). Ensimmäisellä käskyllä Mörkö ei tehnyt mitään, toisella lähti häntä puolitangossa poistumaan kehästä. Tuli kuitenkin iloisesti luokse käskystä. Olikin ensimmäinen merkin kierto mikä ei kisoissa onnistunut.

Seuraaminen 7,5: Alkuun Mörkö koitti karata merkille (mikä rantanplan...) ja noin kolmasosa seuraamisesta meni aika säätämiseksi. Mutta sitten Mörkö ryhdistäytyi ja tarjosi ihan parasta seuraamistaa loppuajan! Oli niin ihanaa päästä palkkaamaan koira hienosta suorituksesta.

Paikalla istuminen 10: tässä ei mitään erikoista

Kokonaisvaikutus 9,5: kokonaisvaikutukseen vaikutti kuulemma minun kaunis suhtautuminen koiraan, etten motkota virheistä. Mitäpä se auttaisi, joten mieluummin keskityn onnistumisiin. Tuli hyvä mieli kun sai hyvää palautetta omasta toiminnasta.

Yhteensä 181 pistettä, AVO0

maanantai 19. joulukuuta 2022

Sirke Viitasen opissa sekä omatoimitreenejä

 Tajusin marraskuussa, etten osaa viedä Mörköä enää omin neuvoin pidemmälle. Mörkö irtoaa ruutuun, jos irtoaa, mutta ei ainakaan pysty pysymään siellä. Olin jo aikaisemmin syksyllä koittanut etsiä jotakuta yksäriä antamaan, mutta kovasti on haasteellista kun omat treeniaikani ovat kovasti rajalliset. Sitten törmäsin Sirke Viitasen sivuille ja selvisi että hän pitää juuri sopivasti neljn kerran kurssia. Mutta voi ahdistus kun tajusin että kurssin viimeinen paikka menikin nenän edestä! Hetken asiaa surtuani päätin kysäistä yksäriä ja lopulta sain oman viiden kerran kyrssin yksärinä toteutettuna. 

En ole yhtään yllättynyt että kaiken ytimessä on lopulta palkkaus. Olisi kannattava opettaa koiralle käsky palkalle vapautumisesta, mutta Mörkön tapauksessa en ala asian kanssa enää säätämään. Tehtiin kuitenkin ruutua niin, että Sirke oli namikupilla vahtina. Ja voi pojat miten pienellä Mörkön ruutu saatiin toimivaksi! Kun Mörkön motivaattorit eli minä ja palkka eivät tulleet enää samasta suunnasta niin Mörkön ruudussa pysyminen ei ollut ongelma enää laisinkaan. Nyt onnistuneita ruutuja on tehtyä kolmessa eri kisassa ja kolmessa eri tilassa joten onnistumisprosentti on ollut mainio!

Ruudun lisäksi puhuttiin paljon muutenkin palkkauksesta. Olen joko oppinut menneisyydessä tai omaksunut jossain vaiheessa pahan tavan palkkaamiseen namittamalla monta kertaa yhden liikkeen aikana koiraa. Esimerkiksi kun koira lähtee seuraamaan *nami*, perusasento *nami*, pitempi seuruu *nami*. En tiedä lopulta kuin motivoivaa tuo edes koiralle edes on, mutta Sirke muistutti että koska koira on loppujen lopuksi opportunisti niin koirat helposti oppivat tekemään väärin jotta voivat taas saada palkkaa. Esimerkkinä koira tiputtaa kontaktin ja kun ottaa uudestaan kontaktin niin saa palkan. Tunnistan itsessäni tämän toimintamallin, valitettavasti.

Keskityin (ja tule keskittymään jatkossakin) palkkaamisessa siihen, että palkan jälkeen harjoitus loppuu. Tämä pakottaa minut suunnittelemaan harjoittelun paljon paremmin. Käytännössä tiedän jo heti kun lähen koiran kanssa tekemään yhtään mitään että mikä on seuraava tavoitteeni. Jos haluan vahvistaa perusasentoa, palkkaan perusasennosta ja vapautus. Ylipäätänsä oli tosi hyvä jäädä miettimään mikä on se asia mitä edes haluan vahvistaa. Usein seuraamisessa esimerkiksi palkkasin kaikesta hyvästä sen enempää ajattelematta että mitä oikeasti haluan vahvistaa. Nyt kun olen ensin miettinyt mitä haluan vahvistaa ja sitten tehnyt treenin niin paljon pienemmällä treenimäärällä on tullut paljon parempi tuloksia. Kumma juttu, eikös :)

Käytiin läpi myös sitä miten olisi tärkeä taito koiran osata ottaa kontakti ja tiputtaa kontakti eli katsoa eteen, varsinkin ylemmissä luokissa. Tätä(kään) taitoa en ala enää Mörkölle opettamaan, toki koitan vahvissaa vihjeestä ruudun tai merkin katseella kohdentamista. Aika usein Mörkö merkkaa katseella, joskun ei ollenkaan. Onneksi Mörkö nykyään usein lähtee kuitenkin suorittamaan ruutua tai merkkiä.

On ollut antoisaa treenata osaavan kouluttajan opissa. En ole koskaan miettinyt miten omalla katseella, hymyllä tai pään asennolla pystyn auttamaan koiraa. Tai miten omien jalkojen asettelulla voin auttaa koiraa menemään sivulta suoraan maahan. Ja ylipäätänsä miten kaikilla eri tavoin voi luvallisesti kommunikoida koiran kanssa kisoissa. 

Minä sain käytännössäpäivityksen nykytokoon, aikasemmat opit olivatkin lähes kymmenen vuoden takaa. Sirke jaksoi ihanasta valaa uskoa ja itseluottamusta myös minuun. Aina kouluttajat eivät muista että myös ohjaaja saattaa kaivata tsemppiä. Kiitos Sirke! Tähän mennessä vuoden taipaleeni on realisoitunut yhteen AVO1seen ja toiveTK2sta säilyy edellee vaikken olekaan ihan varma miten hyvin Mörkö enää kuulee <3

Samaan aikaan yksäreiden kanssa tuli viileämmät ilmat ja lumi. Tämä pakotti miettimään treenipaikkoja sisätiloissa ja löystinkin oikein kivan paikan Koirakeitaalta. Ehdottomasti isoin plussa tilan lisäksi on sähköinen ajavaraus! Olen käynyt nyt lähes viikottain omatoimitreenaamssa Mörkön kanssa. On ihanaa nähdä miten Mörkö tykkää ja aina jaksan hämmästellä miten osaava koirasta on tullutkaan. Täytyy muistaa että vuosi sitten pidin mahdottomuutena ruutua tai merkin kiertoa ja nyt koira suorittaa nuo melko itsevarmasti. 

maanantai 12. joulukuuta 2022

AVO2 ja AVO3, kun vaikeat liikkeet sujuu mutta...

Itsenäisyyspäivänä meidät kutsuttiin varapaikalta mukaan lyhyellä varoitusajalla Laisin tuomaroitavaksi. En siis kerennyt tehdä meille tavanomaista valmistelevaa hyvän mielen treeniä. Itseluottamusta keräillen menin kokeeseen, josta lopulta saatiin 246p ja AVO2. Positiivista oli onnistunut ruutu ja merkin kierto. Päänvaivaa taas nheutti liikkeestä istuminen ja yllättäen seuraaminen oli todella vaikeaa.

Paikalla istuminen: 10, mallisuoritus

Hyppynouto: 9,5 Mörkö joutui hyppäämään 25cm tavanomaisen 20cm sijaan ja oli selkeästi vaikeaa. Kuitenkin muuten hyvä suoritus, mutta lopussa Mörkön tyyppivikaa eli kapulan pyörittelyä

Liikkeestä istu: 0, liike ei ole vielä(kään) tarpeeksi vahva kokeessa onnistuakseen. Oikein klassinen "kyllä se kotona osaa", ja vähän ärsyttää kun en saa treeneissä virhettä aikaiseksi

Ruutu: 9 lähestymiseen ei oltu varattu paljoa tilaa, silti sain kerrottua Mörkölle mitä seuraavaksi. Fokusoi hyvin ruutuun, lähti käskystä, pysähtyi itsevarmana ja loppu hyvin. En tiedä mistä lähti piste.

Luoksetulo: 8,5 alkuun tarvittiin kaksi maahan -käskyä. Mörkö kävi lähdettyään haistelemassa parit teipit maassa ja vielä minun lähellä tökkäämässä kartion ennen kuin tuli vierelle

Kaukokäskyt: 9 kaksi käskyä alussa sivulla ollessa maahan, muutoin siistit

Seuraaminen: 5 todella vaikeaa. Välillä hyvää seuraamista, yhdessä täyskäännöksessä jäi haistelemaan, peruutuskaan ei oikein onnistunut ja yksi ylimääräinen maahan menokin mahtui kaavioon. Tässä säätämisessä valui ykkönen käsistä.

Merkin kierto: 9 vaikeasta seuraamisesta kuitenkin mukava mielentilan vaihto ja onnistunut merkin kierto

Kokonaisvaikutus 8

Että silleen. Ruutu ja merkki onnistui, mutta sitten muualla tapahtui liikaa säätöä. Olin kuitenkin tyytyväinen suoritukseemme, ei se ykkönen kaukana ole!


Kävin tekemässä välissä pari treeniä, missä keskityin palkkaamisen laatuun. Ja mietin valmiiksi mitänyt oikeasti haluankaan vahvistaa. Sivulla maahan meno sujui tietenkin treeneissä ja seuraamista tehtiin oikein ajatuksella. Mukana toki myös ruutu ja merkki, en uskalla vieläkään luottaa että nämä toimivat.

Sunnuntain Väänäsen Marin tuomaroimana Vihdissä. Mörkö oli koko ison luokan viimeinen koira. Osallistujia oli 11 joten paikallaolon ja oman vuoron väliin tuli parin tunnin tauko. Tällaisessakaan tilanteessa en ole aikaisemmin ollut, ja jotenkin jäi tunne etten saanut Mörkö ihan työmoodiin vaikka parhaani yritin. Tuloksena 197p ja AVO3.

Paikalla olo: 10, ei mitään ihmeellistä mutta Mörkö vaikutti hieman huolestuneelta joten pitää muistaa tehdä treeneissä taas paikalla oloakin

Hyppynouto: 0 En muistanut sanoa Mörkölle odota ennen kuin liike alkoi. Kerkesin heittää kapulan mutta en reagoimaan muuten kun Mörkö jo haki kapulan. Mukavaa tietty että liike on koirasta kiva, ja erinomaista että Mörkö näyttää hakeutuvan hypylle kivasti myös palatessa mutta kaikkein kivointa olisi tietty suorittaa liike käskystä.

Kaukokäskyt: 7 alussa jo vakioksi muodostunut tuplakäsky (nyt kolmas kisa) ja kaksi käskyä myös ekaan istumiseen

Luoksetulo: 0 alussa jo vakioksi muodostunut tuplakäsky (nyt kolmas kisa) ja liikkeen suoritus ilman käskyä. Positiivista oli että nyt Mörkö ei tehnyt muuta ylimääräistä.

Liikkeestä seiso: 7 jälleen sama juttu kuin toissakisassa, pysähtyy hyvin mutta kääntyy taakse kävellessä. Tätäkään ei saa toistumaan treeneissä...

Seuraaminen: 7 Hyvää seuraamista suurimman osan, peruutuskin meni nappiin. Yhdessä täyskäännöksessä jäi haistelemaan mistä jouduin käskyttämään mukaani aika reippaasti

Merkinkierto: 9 Hyvä valmistautuminen, hyvä fokusointi. Mörkö lähti ravilla ja palasi laukalla, tästä varmaankin pisteen menetys

Ruutu: 9 Mörkö alkoi keulimaan tässä kohtaa ja jouduin tekemään valmistelun kahdesti. Fokusoi hyvin ruutuun ja laukkasi ruutuun oudosti mutkitellen. Hyvä seis ruudussa, mutta ekasta maahan käskystä istui. Loppu OK. Kolmas kisa kun tuli onnistuminen!

Kokonaisvaikutus 9

Tämän kisan jälkeen harmitti aikasta paljon, että ykkönen valui käsistä meille helpoissa liikkeissä. Totta kai olin myös tyytyväinen että ruutu ja merkki ovat toimineet nyt monessa kisassa. Olen onnistunut tekemään oikeita asioita ja ennen kaikkea olen osannut kouluttaa Mörkölle ruudun! Se on iso saavutus se tuo koiran kanssa. Jälkeen päin myös hymyilytti, että ei se nyt niin huono juttu ole että koiralla riittää vauhtia ja että sillä on niin haustaa että pitää varastaa hyppynoudossa ja luoksetulossa. Pitää siltikin nyt miettiä suunitelmaa ensi vuodelle, että jatkanko vielä Mörkön kanssa tokoilua ja jos jatkan niin miten jatkan treenaamista että näiltä helpoilta lapsuksilta jatkossa vältyttäisiin (ja saavutettaisiin TK2). Aloin myös miettimään että jos minun pitää ostaa lisenssi ensi vuodellekin, niin kait sitä pitäs yrittää sitten miettiä miten sitä voisi Tikrunkin kanssa hyödyntää... Suuria linjauksia siis ensi vuoden tavoitteisiin tehtävä. 

Mutta kyllä toko vaan on kivaa! Melkein hävettää miten agility on nyt jäänyt jalkoihin. Tikrulle osui luontevasti reilun kuukauden tauko agilitystä ja tämä vapautunut aika on kyllä mennyt täysin tokoon. Jatkossa tokoon panostaminen näin paljon ei ole mahdollista, sillä Tikrulla alkaa pyörimään taas agilitytreenit ja kyllä oikeasti toivon että oma innostus agilityyn taas löytyy.