perjantai 15. maaliskuuta 2019

Miksi agility on minusta niin parasta?


Kävin sunnuntaina kisaamassa Mörkön kanssa. Ilman minkäänlaisia odotuksia, tavoitteita tai suorituspaineita. Takana oli reilu kuukauden tauko, kun joko oli liian kylmä treenata, liian liukasta lenkkeillä (ilman että koira jumiutuu tyystin) ja kun viimein säät olisivat olleet tarpeeksi hyvät niin sitten itse olin flunssassa ja vatsataudissa. Treenaaminen oli ihan minimissä, eikä lenkeilläkään päästy kehuskelemaan. Kotona sentään jumppasin koiria pari kertaa viikossa ja treenailtiin muita kehonhallintajuttuja. Monet kisailmoittautumiset menivät hukkaan, mutta onneksi se ei tässä vaiheessa haitannut kun hamutut SM-nollat olivat kasassa.

Joten, lähdin kisoihin lähinnä kuulostelemaan omaa olo että riittääkö kunto ja olin hyvin tarkalla silmällä että miten Mörkö käytti kroppaansa. Mutta miten ihanaa olikaan astua lähtöviivalle ilman mitään odotuksia! Sain hyvän muistutuksen miksi agility on yksi rakkaimmista harrastuksistani. Se hetki, kun jätin Mörkön istumaan ja kuiskasin koiralle että hoida sinä vastuusi kuten on opetettu niin minä koitan ohjata mahdollisimman reilusti. Mörkön kanssa on ihana päästä nauttimaan suoritusvarmasta koirasta, ja aina voi luottaa että Mörkö tekee täysillä. Mörkö on teknisesti taitavaksi hioutunut koira, joka kompensoi etenemisen hitautta itsenäisillä suorituksilla, tiukoilla käännöksillä ja varmuudella eikä sinkoille minne sattuu. Itse taas nautin sujuvasta ohjaamisesta, agilityradalla niin usein vastaantulevista yllätyksistä ja varsinkin yllättävien tilanteiden sujuvista ratkaisuista sekä ihan puhtaasti siitä että saan suorittaa koiran kanssa. Yhdessä. Tiiminä. Minä ja Mörkö.

Tiedän oman kilpailuviettini olevan sen verran korkea, etten pystyisi treenaamaan agilitya vain omaksi huvikseni. Kyllähän sitä kävisi ehkä satunnaisesti käsiään kentällä pyörittelemässä, mutta lopulta jäisivät kentällä käynnitkin. Minusta kilpaileminen on kivaa, ja on ihanaa astella lähtöön tietäen että koirakin on tekemässä parastaan. Eikä parhaus nyt tarkoita virheettömyyttä, vaan lähinnä reilua toimintaa kumminkin puolin sekä parhaansa yrittämistä, sekä koirana että ohjaajana. Tikrunkin kanssa odotan kovasti sitä että saadaan hiottua teknisesti pakettia vielä hieman paremmaksi, jotta pääsen säännöllisemmin kisaamaan sen kanssa. Yhdessä.

Minulla toimii motivaattorina lajiin kilpaileminen. Mutta kilpaileminen taas toimii motivaattorina treenaamiseen ja ennen kaikkea treenaamisen suunnitteluun. Kilpaileminen toimii sysäyksenä teknisten taitojen jatkuvaan kehittämiseen, oman ketteryyden vähintään säilyttämiseen jos ei lisääminen onnistukaan sekä koiran kehonhallinnan ylläpitoon tai parantamiseen. Kilpaileminen pakottaa jaksottamaan eri asioiden treenaamista ja miettimään levon määrää suhteessa muuhun tekemiseen. Kilpailemisen miinuspuolena on kisapaikoilla vietetyt (odotus)tunnit sekä välillä itselle liian pitkät kisamatkat, mutta nämä ovat onneksi asioita joihin pystyy jollakin tasolla itse vaikuttamaan. Kaiken ydin on kuitenkin terve, hyväkuntoinen, rento ja iloinen koira, jonka kanssa on ilo toimia niin arjessa, treeneissä kuin kisoissakin. Hirveän monta aluetta, missä voisi kehittyä loputtomasti mutta myös saavuttaa asioita loputtomasti. Sen takia agility on vain niin kivaa.

Kisoissa meni lopulta ihan mukavasti. Jari Helinin radat sisälsivät mukavasti haastetta ja reipasta irroittelua. Ensimmäiseltä radalta tuli vitonen kun Mörkö tiputti kisatilanteensa elämänsä ensimmäisen riman. Ehkä olin takaa kierron jälkeen koiran edessä, ehkä Mörköllä tapahtui harvinainen arviointivirhe. Ei sillä väliä, sillä taklasimme radalla parikin ennakolta aavistelemaani haastavaa kohtaa ja Mörkö liikkui oikein ripeästi ja rennosti. Toiselta radalta tuli pienoinen yliaikanolla, ihan ohjaajasta johtuen. Kun puhti loppuu lihaksista niin se loppuu, mutta tähän on onneksi olemassa ihan yksinkertainen ratkaisu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti