- Geenit ja koiran rakenne vaikuttavat siihen että toiset ovat luontaisesti nopeampia kuin toiset, mutta siihen ei kannata jäädä jumiin. Vauhtia voi harjoitella.
- Vauhdin rakentamiseen vaikuttaa koiran peruskunto. Jos ei ole käyttänyt aikaa peruskuntolenkeillä, koira on ylipainoinen tai lajiharjoittelu on puutteellista (lihaskunto) ei voi olettaa koiralta täyttä vauhtiakaan.
- Tiedätkö miltä koirasi näyttää kun se juoksee vapaana täysiä? Mistä voit tietää, miltä sen pitäisi näyttää agilityradalla? Kun koiralla on arjessa mahdollisuuksia juosta täysiä, koira treenaa maksimivauhtia (spurtit) sekä kropan hallintaa maksimivauhdissa.
- Vauhti ja itsevarmuus kulkevat myös käsi kädessä. Epävarma koira ei uskalla edetä. Itsevarmuutta voi lisätä positiivisella vahvistamisella, taitojen vahvistamisella ja toki ohjaajan johdonmukaisella ohjauksella.
Lisään listaan vielä eilisen fyssarilla käynnin jälkeen yhden kohdan:
- Koiran kropan hallinta. Vaikka voimaa ja kuntoa on riittämiin niin koira ei pysty hyödyntämään olemassa olevia resursseja täysillä jos kropan hallinta on huonoa. Samalla loukkaantumisriski kasvaa.
Ja toki ohjaajan vaikutusta ei pidä unohtaa
- Koiralla on mahdollisuus liikkua sitä nopeammin mitä vikkelämpi ohajaaja on jaloistaan ja/tai ainakin pystyy ohjaamaan selkeästi nopeassakin vauhdissa.
Toki vauhtiin vaikuttaa vielä moni muukin asia, mikä ei nyt nopealla mietinnällä tullut mieleen.
Tikrun treeneissä helppo ympyrärata, mitä pystyi suorittamaan kumpaankin suuntaan. Suoralla hyppy-pituus-putki, mutkassa hyppy-hyppy-hyppy, suoralla hyppy-rengas-hyppy ja mukassa putki mutkalla. Erinomainen treeni Tikrulle myös siinä mielessä, että pystyttiin vahvistamaan mutkaputkea radan osana. Aloitettiin minun pyynnöstä suorasta putkesta kolmen hypyn käännökseen, ja olikin hyvä valinta koska vauhdin huumassa Tikru ei seurannut laisinkaan ohjausta. Pahimmat höyryt kun oli päästelty niin Tikru seurasi ohjausta liiankin hyvin... Lopulta muutaman toiston jälkeen löytyi hyvä tasapaino ja päästiin luukuttamaan rataa ensimmäisestä mutkasta mutkaputkeen ja lopuksi vielä koko ympyrä niin että palkkaus mutkaputkelta. Kyllä se pirulainen vaan menee kovaa :D (joskin hallintaa ei kyllä ole vielä tarpeeksi).
Eilen kävin Tikrun kanssa fyssarilla kun mielestäni koira ei ole tasapainossa. Sain kuulla että Tikrulla on kyllä hyvä lihastasapaino mutta se ei ole symmetrinen. Liekö peruja vuoden takaisesta olkapään tulehduksesta. Samoin olen huomannut että Tikrun selkä "pettää" satunnaisesti hypyillä ja vastaavan huomion teki Vappu Alatalo pari viikkoa sitten. Näillä tiedoilla fyssari tutkittuaan Tirkun totesi että Tikrulla on huonosti pakaralihaksia suhteessa reisilihaksiin (ponnistaminen), lanneselän lihaksisto on puutteellinen kauttaaltaan (selän retkahtaminen hypyssä) sekä etuosaan olisi hyvä saada enemmän lihaksistoa sekä hallintaa (alastulot hypyiltä). Onneksi olen pitänyt hyppyjen korkeudet treeneissä 10cm...
Nyt treenaillaan pohjat ja perustukset Tikrun kropasta kuntoon ja katsotaan miten se vaikuttaa vauhtiin ja itsevarmuuteen!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti