maanantai 27. marraskuuta 2017

Puolet pujottelusta

Tänään oli sinänsä suuri päivä että Tikru teki ensimmäisen kerran puolikaan pujottelun, kuusi keppiä. En tänään tehnyt kuin helppoja sisäänmenoja, mutta mielenkiintoinen virstanpylväs tämäkin! Eikä tule yhtään liian aikaisin, sillä 2x2-portteja käyttäessä treenaan mieluummin (tasaisella) ulkokentällä kuin (pehmeällä) sisäkentällä. Viime viikkojen treenisää on ollut joko märkää tai lunta ja märkää, joten mieluusti sitä siirtyy sisälle.

Ihan heti se ei tule tapahtumaan, sillä kuutta keppiä portteja käyttäen on syytä vahvistaa vielä reilusti. Nähtäväksi jää myös siirtyykö Tikru suoraan porttipujottelusta tavalliseen pujotteluun, vai tarvitseeko siinä kohtaa miettiä kikka kolmosia.

Viikkotreeneissä jatkettiin viime viikon teemalla eli vauhdin treenaaminen, lisättynä haltuunotolla. Tekniikkaosuudessa tutustuttiin saksalaiseen. Hieman mietn tuleeko siitä Tikrun kanssa mitään, kun jostain syystä saksalainen on itselleni vaikea. Mutta niin vain tehtiin monta toistoa joka kerta onnistuen! Ensin ilman vauhtia ja lopulta viiden esteen luukutuksen jälkeen onnistunut saksalainen. Ei että tuntui hyvältä, vaikka jännityksestä olikin kylmähiki ja syke pitkälti toista sataa. (Nyt pitääkin kokeilla Mörkön kanssa josko saksalaiset onnistuisivat samoilla vauhdeilla.)

Hieman vahingossa treenin osaksi nousi myös meidän kohdalla omien vanhojen tapojen muuttaminen. Olen tottunut viemään koiran esteelle saakka. Joko siitä syystä ettei koira irtoa tai sitten se ei osaa tarpeeksi vahvasti asiaa. Tikrun kohdalla irtoaminen ei ole ongelma, mutta esimerkiksi täydestä vauhdista kauempaa takaakiertoon irtomista ei koira voi oppia ellei asiaa sille opeteta. Onneksi on välkyt kouluttajat, ja puuttuivat tähän minun esteelle saakka pinkomiseen. Useamman toiston se vaati ennen kuin minä maltoin pysyä kauempana ohjaamassa. Tikru kyllä osasi, ja jatkossa osaan minäkin kunhan vielä harjoittelen lisää.


keskiviikko 22. marraskuuta 2017

Tikrun treeneissä teemana vauhdin rakentaminen (+fyssari)

Tämä! Se on mielenkiintoista miten monesta asiasta vauhti koostuu:
  1. Geenit ja koiran rakenne vaikuttavat siihen että toiset ovat luontaisesti nopeampia kuin toiset, mutta siihen ei kannata jäädä jumiin. Vauhtia voi harjoitella.
  2. Vauhdin rakentamiseen vaikuttaa koiran peruskunto. Jos ei ole käyttänyt aikaa peruskuntolenkeillä, koira on ylipainoinen tai lajiharjoittelu on puutteellista (lihaskunto) ei voi olettaa koiralta täyttä vauhtiakaan.
  3. Tiedätkö miltä koirasi näyttää kun se juoksee vapaana täysiä? Mistä voit tietää, miltä sen pitäisi näyttää agilityradalla? Kun koiralla on arjessa mahdollisuuksia juosta täysiä, koira treenaa maksimivauhtia (spurtit) sekä kropan hallintaa maksimivauhdissa.
  4. Vauhti ja itsevarmuus kulkevat myös käsi kädessä. Epävarma koira ei uskalla edetä. Itsevarmuutta voi lisätä positiivisella vahvistamisella, taitojen vahvistamisella ja toki ohjaajan johdonmukaisella ohjauksella.
Lisään listaan vielä eilisen fyssarilla käynnin jälkeen yhden kohdan:
  1. Koiran kropan hallinta. Vaikka voimaa ja kuntoa on riittämiin niin koira ei pysty hyödyntämään olemassa olevia resursseja täysillä jos kropan hallinta on huonoa. Samalla loukkaantumisriski kasvaa.
Ja toki ohjaajan vaikutusta ei pidä unohtaa
  1. Koiralla on mahdollisuus liikkua sitä nopeammin mitä vikkelämpi ohajaaja on jaloistaan ja/tai ainakin pystyy ohjaamaan selkeästi nopeassakin vauhdissa.
Toki vauhtiin vaikuttaa vielä moni muukin asia, mikä ei nyt nopealla mietinnällä tullut mieleen.

Tikrun treeneissä helppo ympyrärata, mitä pystyi suorittamaan kumpaankin suuntaan. Suoralla hyppy-pituus-putki, mutkassa hyppy-hyppy-hyppy, suoralla hyppy-rengas-hyppy ja mukassa putki mutkalla. Erinomainen treeni Tikrulle myös siinä mielessä, että pystyttiin vahvistamaan mutkaputkea radan osana. Aloitettiin minun pyynnöstä suorasta putkesta kolmen hypyn käännökseen, ja olikin hyvä valinta koska vauhdin huumassa Tikru ei seurannut laisinkaan ohjausta. Pahimmat höyryt kun oli päästelty niin Tikru seurasi ohjausta liiankin hyvin... Lopulta muutaman toiston jälkeen löytyi hyvä tasapaino ja päästiin luukuttamaan rataa ensimmäisestä mutkasta mutkaputkeen ja lopuksi vielä koko ympyrä niin että palkkaus mutkaputkelta. Kyllä se pirulainen vaan menee kovaa :D (joskin hallintaa ei kyllä ole vielä tarpeeksi).

Eilen kävin Tikrun kanssa fyssarilla kun mielestäni koira ei ole tasapainossa. Sain kuulla että Tikrulla on kyllä hyvä lihastasapaino mutta se ei ole symmetrinen. Liekö peruja vuoden takaisesta olkapään tulehduksesta. Samoin olen huomannut että Tikrun selkä "pettää" satunnaisesti hypyillä ja vastaavan huomion teki Vappu Alatalo pari viikkoa sitten. Näillä tiedoilla fyssari tutkittuaan Tirkun totesi että Tikrulla on huonosti pakaralihaksia suhteessa reisilihaksiin (ponnistaminen), lanneselän lihaksisto on puutteellinen kauttaaltaan (selän retkahtaminen hypyssä) sekä etuosaan olisi hyvä saada enemmän lihaksistoa sekä hallintaa (alastulot hypyiltä). Onneksi olen pitänyt hyppyjen korkeudet treeneissä 10cm... 

Nyt treenaillaan pohjat ja perustukset Tikrun kropasta kuntoon ja katsotaan miten se vaikuttaa vauhtiin ja itsevarmuuteen!

maanantai 13. marraskuuta 2017

Tikrun viikkotreenit

Tikrun kanssa ollaan käyty tunnollisesti joka maanantai ohjatuissa treeneissä. Näistä on vain tullut kirjoitettua vähän, kun tuntuu ettei me tehdä mitään vaikka oikeasti tehdään paljonkin! Jotenkin on tuntunut vain hölmöltä kirjata että koira osasi hakea hypyn. Kun kuitenkin ollaan aivan perusteissa.

Tänään oli kaksi ohjattua settiä ja tein lisäksi vielä pujottelua omatoimisesti.

Ratatreenissä teemana oli takaakierrot ja varsinkin takaakiertojen jatkot. Miten oiva teema minulle, joka en osaa takaakiertojen jälkeistä elämää! Eikä se tuntunut Tikrunkaan kanssa yhtään helpommalta. Ei me tosin varsinaisesti päästy kovinkaan montaa takaakierron jälkeistä variaatiota kokeilemaan, kun Tikrulla on vielä perusteissakin työstettävää. Olen oikeastaan vain vahvistanut käskyeroittelua hyppy ja takaa, jotta koira suorittaisi pyydetyn tehtävän itsenäisesti. Tällä hetkellä noin kolmen metrin etäisyydeltä. Ihan kivasti Tikru tekikin erottelua, ei ole oppi hukkaan mennyt :) Takaakiertojen jälkeen valssia ja niisto toimi hyvin, mutta päälle juoksu, persjättö, flippi jne vaatii vielä vahvistusta että Tikru todella ymmärtää että takaakierrosta sillä on vastuu suorittaa hyppy vaikka itse liikkuisinkin hypyn suuntaisesti.

Tikrulla oli vauhtia alussa enemmän kuin järkeä ja Tikru tarjosi hyppyjä sekä putkia läheltä ja kauempaa. Pahimmat höyryt päästeltyään Tikru keskittyi hyvin tehtävään. Eikä minua edes Tikrun rallattelu harmita, helpompmi se on rakentaa koiraan hallintaa kuin irtoamista. Ylipäätänsä Mörkön häiriönsieto on parantunut reippaasti eikä aidan takana juoksevat koirat vie huomiota. Samoin toistonkestävyys on parantunut roimasti! Keväällä Tikrun kanssa pystyi tekemään maksimissaan neljä toistoa, kun nyt pystyn niin halutessani tekemään vaikka kymmenen toistoa.

Muiden tehdessä keinua me tehtiin puomin alastuloja. Minun seistessä vasemmalla Tikru ottaa kontaktin alemmas. Olen varmaan tehnyt näin enemmän toistoja, pitää tehdä oikealta puolelta hetken aikaa enemmän. Tehtiin sekä suoria että kääntymisiä, ihan kivasti Tikru ottaa kontaktin vaikkei sillä kyllä ole mitään käsitystä mene/kääntyy käskyistä tai niiden eroista vielä. Pitäisi nimetä myös puomi, kunhan ensin päättäisin että millä. Onko se ihan tuhoon tuomittu idea jos puomi on puomi kun putki on pukteen? Vai pitäisikö puomi olla esimerkiksi ylös? Tein kerran myös kokonaisen puomin, alku jännittää edelleen mutta vaikka vauhtia olikin nyt enemmän niin silti kontakti oli loistava.

Itsenäisesti kävin tekemässä neljän kepin pujottelua. Tänään tein "kaikki onnistuu"- periaatteella kahdeksan toistoa, ainoastaan tuttuja asioita. Hyvin Tikru hakee ja suorittaa kepit suorasta linjasta, 90 asteen lähestymisistä sekä tiukoista avo/umpikulmista. Tarkoituksella tein tällaisen helpon treenin välillä, ettei joka kerta ole jotain uutta haastetta. Motivaatio ja vauhti tykkää. Olihan alla muutenkin jo kunnon treenit, joten senkin takia oli syytä tehdä mukavaa ja helppoa.

sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Negatiivista rallya

Tämän vuoden viimeinen rally-toko tuli kisattua partisten mestiksissä. Tuli tehtyä kyseenalainen ennätys, kun saatiin Mörkön kanssa niin paljon virheitä ettei pisteet edes riittäneet. Tuloksena -2.

Hyvät asiat:
- Mörkö oli rentona ennen kehää, tuli rennosti kehään ja suoritui radasta melko rennosti. Muutamia hetkiä koira oli selkeästi paineistunut, mutta hienosti Mörkö myös pääsi pois paineesta. Käytösruudussa Mörkö piti suorastaan erinoamista kontaktia.

Ja ne huonot asia:
- En talkoile ja kisaa samana päivänä enää ikinä. Tiesin jo aikaisemmista kokemuksista ettei talkoilu ole hyväksi, mutta nyt tein päätöksen että ei näin enää jatkossa. Tämä on helppo pitää, sillä tämä kisa oli myös hetkeksi viimeinen partiksille talkoiltu kisa. Katsotaan sitten uudestaan kun taloudessa on taas partis, siihen saakka nautin rivijäsenen eduista.
- Pitää yksinkertaisesti treenata enemmän. Kyllä se kotona osaa ei kuitenkaan kanssa kisasuoritukseen. Kotona Mörkö osaa teknisesti tehtävät kohtuullisesti tai loistavasti, mutta on aivan eri asia tehdä temppuja yksittäin ja kotona. Ennen sauraavaa kisaa on pakko saada alle ratatreeniä. Esimerkiksi pyörähdys ensimmäisenä kylttinä, kaikki molemmat kääntyy johonkin suuntaan, peruutus sivulla vaativat vielä yleistämistä paljon jotta toimivat myös radan osana.

Eihän se nyt yllätys ollut ettei treenaamatta tulosta tule, mutta olen kieltämättä yllättynyt että keittiötreenailu siirtyy rallyssa näin vähän kisaradalle kun taas tokossa keittiössä on tehty hyvät pohjat. Ovathan lajit toisaalta kovin erilaisia luonteeltaan... joten lisää treeniä.

keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Haastan itseni pujottelun kanssa

Mörkö piti säännöllisen agilitytaukonsa taas oli aika treenata. Treeniratana oli Lee Gibsonin aiemmin tänä syksynä Lohjalla ollut rata. Itse kiinnoistuin lähinnä radan alusta ja lopusta. Pujottelu mietitytti.


Kokeillako takaaleikkuasta? Vaikka takaaleikkauksesta tulisi tosi jyrkkä. Kokeillako lähettää pujotteluun niin että koira on vasemmalla puolella? Kummalta puolelta olisi parasta suorittaa nelonen? Mitä tehdä pujottelun jälkeen? Valssi, poispäinkääntö vai jotain aivan muuta? Kerkeääkö pujottelun alkuun pakkovalssiin? Ennen treeniä käytiin vilkasta keskustelua treeniryhmän facebook-ryhmässä, ja täytyy kyllä sanoa että etukäteen miettiminen oli ehkä koko treenin paras anti.

Mörkön kanssa oli suunnitelmana kokeilla 1) pakkovalssi 2) takaaleikkaus 3) poispäinkääntö. Pakkovalssiin kyllä kerkesi hyvin ja koiran sai varmasti pujotteluun (putken sijaan, mikä monella oli haaste), mutta suoritus oli hidas. Takaaleikkaus hieman mietitytti kun takaaleikkaus tapahtui todella jyrkässä kulmassa. Tämä kuitenkin hyvä ohjaus kunhan muistan maltin. Kun maltoin odottaa että Mörkö oli pujotellut 3-4 väliin niin ei ollut mitään ongelmaa tehdä takaaleikkausta. Muutaman toiston se vaati ennen kuin maltti löytyi. Poispäinkääntö toimi yllättäen parhaiten! Olin aivan varma ettei Mörkö irtoa kauas putkeen, mutta sinne se paineli häntä suorana.

Myöhemmin kokeiltavaksi (ja treenattavaksi) jää 4) koira lähestyy ohjaajan vasemmalta puolelta pujotteluun ja ohjaaja menee pujottelun oikealle puolelle. Tämä ei tahdo onnistua edes 90 asteen kulmasta niin en viitsinyt edes kokeilla näin paljon vaikeammasta kulmasta.

Olin kyllä yllättynyt miten hyvin Mörkö kuitenkin osaa hakea pujottelun alun, hoitaa pujottelun ja kestää vielä ohjaukset pujottelun jälkeen. Näitä vaan pitää treenata vielä hillittömästi että itsekin alan uskoa osaamiseen ja että suorituksista tulee rento. Saas nähdä kauan menee ennen kuin kisoissa alkaa haastavat pujottelut onnistumaan... Nyt olen päättänyt että aina kun kisoissa on haaste pujottelun suhteen niin koitan ratkaista sen ennemmin kuin ottaa varman päälle. Onhan nolla kiva, mutta jos ikinä aion nostaa meidän tekemistä seuraavalle tasolla Mörkön kanssa niin on vain pakko saada kisasuorituksiin pujotteluvarmuutta ja sitä myöten säästää muutamia sekunnin osia loppuajasta.

Tehokas seitsemän minuuttinen menikin kokonaan alun kanssa. Tein myös kaksi kertaa puomin persjätöllä ja usean metrin sivuttaisetäisyydellä. Mörkö otti kontaktin, joskin osuma tuli aika korkealle. Hyvä kuitenkin tietää että näinkin voin tehdä. Muuten aika menikin pujottelun kanssa eri vaihtoehtoja kokeillen. Kaikkinensa toistoina 1 pakkovalssi, 3 takaaleikkausta ja 1 poispäinkääntö.