lauantai 28. helmikuuta 2015

Juoksukontaktia treenaamassa

Perjantaina oli viimein kauan (ja kauhulla) odotettu päivä. Koska kuntoutuminen näytti sujuneen hyvin, uskaltauduin aloittamaan treenit kontaktitreeneillä. Toki ilman kontaktia alkuunsa, sillä en halunnut ottaa ylimääräistä riskiä.

Ensin tehtiin puomin boxia tasamaalla. Mörkö sanoi että helppo homma ja teki toistot hyvin, rennosti ja vauhdilla. Itse oletin tämän jälkeen että juoksutettaisiin lankulla tasamaalla, mutta Leenan mielestä voidaan saman tien siirtyä mini-pöydältä juoksuttamiseen. Hetken pohdin asiaa ja tulin itseni kanssa siihen tulokseen ettei moinen kuitenkaan rasita liikaa. Olin kuitenkin tehnyt ennen treeniä 25min rivakan lämmittelyn ja tasamaalla oltiin tehty boxia muutaman kerran, joten lihasten pitäisi olla lämpimät.

Tehtiin kymmenkunta toistoa, joista yksi kokeilu ilman boxia. Boxilla kivoja oikein mallikkaita suorituksia, ilman boxia tuli loikka (joskin osui kontaktiin). 2on2off-käyttäytymistä Mörkö ei tarjonnut laisinkaan vanhasta muistista.

Video boxilla: http://youtu.be/fP9iHu3dymg
Video ilman boxia: http://youtu.be/KMEVTuNzZOI

Kolme selvästi havaittavaa asiaa:
1. koiralta vaaditaan hyvää kuntoa, toistoja tulee useita ja niissä pitää olla voimaa. Mörkön vammasta toipuminen näkyy edelleen kunnossa.
2. ohjaajallakin olisi suotavaa olla parempi kunto :)
3. täytyy tehdä ohuemmasta putkesta boxi, niin häivyttäminen tullee olemaan helpompi

Suoritukset olivat muuten kivan rentoja ja itsevarmoja.

Kotiläksyksi saatiin opetella tasaisella eri ohjauskuvioita. Tähän mennessä olen tehnyt ainoastaan takaa leikkauksia ja persjättöjä, olisi ihan suotavaa lisätä ainakin valssi mukaan. Valssia treenatessa olisi hyvä lähettää koira putken kautta boxille, joten se ei tule vielä pariin viikkoon kuvioon.

Erästä juoksaria katsellessa youtubesta katsella sain vision, miten pystyn laittamaan koko puomin maan tasalle ja ainakin jonkin matkaa nostamaan puomin korkeutta asteittain. Nyt on hirveä hinku treenaamaan, mutta pakko malttaa pari viikkoa. Tälle viikonlopulle on tarpeeksi muutakin kuormitusta Mörkölle ja kaksi seuraavaa viikkoa menee ohjaajan omissa riennosisa. Ihanaa kun tietää mitä maaliskuun puolen välin jälkeen on tiedossa :)

keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Ohjaajan treenit

Tänään taas sellainen aivopieru, että jälkiviisaana voin sanoa ettei mitään järkeä. Ensin kävin töiden jälkeen juoksulenkillä ja illalla pääsin lainakoiralla agilitytreeneihin. Voihan sen arvata että jaloissa tuntui.. olisi tuntunut jo pelkkä agilitykin kun ei ole tänä vuonna sellaista tullut tehtyä.

Kääpiösnautseri Etnan kanssa siis viikkotreeneissä, missä oli todella kiva ja vauhdikas rata. Olisi ollut Mörkölle todella hyvä treeni... mutta minkäs teet. Etnalla oli pientä mamman kaipuuta, mutta siitäkin huolimatta saatiin tehtyä kivasti rataa yhdessä.

Treenien jälkeen oli pakko tehdä koirien kanssa 35min lenkki. Tietenkin jo senkin takia etteivät olleet tänään yhtään "pidempää" lenkkiä saaneet (joo, normisti en näitä lenkkejä edes laske pitkäksi lenkiksi) mutta varsinaisesti sen takia että oli pakko saada hapottuneet jalat liikkeelle. Miten sitä voikaan taas olla huono kunto!

maanantai 23. helmikuuta 2015

Boxia muistelemassa!

Tänään vihdoin päätin ottaa askeleen ja käydä Mörkön kanssa hallilla. En kuitenkaan uskaltanut tai edes halunnut tehdä esteitä. En edes putkea. Ylipäätänsä en halunnut ottaa turhia riskejä, mutta jostain se agilityn kannalta oleellisen lihaskunnon kasvattaminen on aloitettava.

Joten... puomin boxi mukaan ja avustaja namikupille. Kaiken kaikkiaan parikymmentä boxin läpi juoksuttamista. Ensin ihan helppoja suoralla lähestymisellä. Sitten takaaleikkauksia. Tämän jälkeen lähestymiset vinosti. Loppuun täysillä juoksuja pitkältä matkalta. Muuten kaikki onnistui oikein hyvin, ainoastaan kovalla vauhdilla tuli todella komeita boxin yli loikkia. Hieman helpotusta ja johan alkoi boxiinkin tulla osumia. Loppuun pari "urku auki" -luukutusta.

Kotona pari tuntia bot-loimen alla oleskelua. Illalla vielä palauttava 20min lenkki. Toivottavasti tämä oli hyvä aloitus, ilman hyppyjä ja käännöksiä alustaan totuttelua.

sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Kuntoutusta hissuksiin

Mörköllä on takana nyt viisi viikkoa rauhassa oloa. Tai noh, niin rauhassa kuin miten pieni koiruus malttoi sisällä ottaa. Koko ajan Mörkö on rallannut sohvalla ja sängyllä, enkä ole raaskinut koiraa häkittääkään - jote olen toivonut ettei alas hyppäämiset aiheuta ongelmia... Ensimmäiset viikot saivat koiran ähkäisemään alas hypätessä, onneksi tätä ei ole kuulunut enää pariin viikkon.

Mörkön liikkumisen määriä on myös pystytty nostamaan pikkuhiljaa. Oikeastaan ollaan hieman suunnitelmasta jäljessä, sillä itse olen valitettavasti kärsinyt flunssasta. Tiedä sitten onko parempi näin. Tällä viikolla tehtiin muutama 45min lenkki ja muutama 30min lenkki. Ensi viikolla olisi tarkoitus tehdä "normilenkki" eli sellainen noin tunnin lenkki. Vapaana en ole Mörköä vielä pahemmin pitänyt, ja lenkkimaastot ovat toistaiseksi olleet kohtuu tasaisia. Eli on tässä vielä työtä tehtävänä ennen kuin ollaan normikunnossa. Suunta on kuitenkin oikea, ja se tärkein - Mörkö on pysynyt kivuttomana.

Tänään käytiin toko-treeneissä, missä Mörkö oli oikein pätevä. Alkuun tosin tein hieman boksin juoksuttamista, jotta lämpenee ja tottuu alustaan. Eihän puomin boxiin osuminen onnistunut sitten laisinkaan. Jos jää viikolla aikaa niin käyn kertaalleen treenailemassa boxia, jottei perjantain kontaktikurssilla mene pelkästään perusteita tehdessä.

Harjoiteltiin liikkeelle lähtöjä, käännöksistä pysähtymisiä ja seuraamista kaikissa nopeuksissa. Hidasta seuraamista en olekaan koskaan tehnyt, mutta hyvin onnistui. Vasemmalle käännökset on todella hienoja, mutta mitä ihmettä teen oikealle kääntymisten kanssa? Jolloin lailla pitäisi saada kerrottua koiralle että suunta muuttuu...

Liikkeestä seiso oli todella hyvä, samoin luoksetulot. Loppuun tein pari vauhtinoutoa, kivasti Mörkö meni laukalla mennen tullen. Omalla ajalla palkkailin kapulan pitoa, joka on kyllä vielä pahasti kesken. Suunta kuitenkin oikea, vaikka eteneminen tapahtuukin niin tuskaisen hitaasti.

Melkein tekisi mieli mennä kisoihin kuitenkin ennen sääntömuutosta.

lauantai 7. helmikuuta 2015

Onni on luustoltaan terve koira

Mörköltä on aikoinaan tutkittu silmät (terveet), polvet (0/0) ja lonkat (B/B). Tuohon aikaan, eli pari vuotta sitten en ollut läheskään niin tietoinen myös muista tutkittavista asioista. Olin itseeni varsin tyytyväinen, olinhan ollut valveutunut koiran omistaja ja tutkituttanut oleellisimmat. Tässä matkan varrella on vain oma ymmärrykseni muuttunut täysin, ja enenvissä määrin on alkanut Mörkön kyynärät ja selkäkin mietityttämään. En halunnut kuitenkaan turhaan koiraa nukuttaa tutkimuksia varten, ja sopivaa hetkeä odotellessa menikin sitten melkein vuosi. Edellisellä lääkärikäynnillä tuli Mörkön nukutus vastaan joka tapauksessa, ja kun muutenkin varsinkin kyynärät joutuivat lääkärin katseen alle niin pyysin otettavan myös viralliset kuvat. Kiltti lekuri kun lupasi kuvata virallisesti samalla.

Kyynärlausunto tuli alkuviikosta, tuottaen suuren helpotuksen. Kyynärät olivat 0/0. Ei sillä että olisi ollut jotain syytä odottaa muuta kun lääkärin sanoin puhtaana lähtivät. Jännittää se lopullinen ja julkinen "tuomio" silti aina hiukan. Tänään (lauantaina!) tuli sitten selkälausunto, ja sekin täysin puhdas. Ei huonommin 5v koiralta, jolla on kuitenkin jo kohtuullinen rasitustausta takana :)

Seuraavan koiran aion kyllä tutkituttaa kaikilta osin nuorempana. Jotta tiedän miltä luusto oikeasti näyttää. Toisaalta, nyt kun Mörkö on kuvattu vanhempana niin voi hyvällä omalla tunnolla harrastaa useamman vuoden. Toki nivelrikkoa ja muuta voi tulla vaikka nyt onkin kaikki ok, mutta ainakin lähtökohdat ovat edelleen loistavat. Koiraa kuullostellen siis jatkossakin.

sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Mörkön diagnoosi

Viime viikolla sain vietyä Mörkön ortopedille. Pakkohan Mörkön tila oli diagnosoida, jotta osaisi hoitaa oikein. Ortopedin ja edellisen selkeän oireilun välillä noin kaksi viikkoa. Kotona tosin jos koskin kevyestikin oikean etujalan hauikseen/jänteen kiinnityskohtaan oli välittömänä seurauksena huulten lipominen kipureaktiona.

Valitettavasti samalle päivälle osui elmäni pahin migreeni, joten muistikuvat on jota kuinkin huterat. Hauislihas ei ole katkennut, näin en kyllä olettanutkaan. Kipureaktio kyynärtä ojentaessa, mahdollinen nivelrikko? Missä kunnossa jänne on? Koska aikaa on kulunut jo yli kuukausi repeytynyt jänne näkyisi röntgen-kuvissa, kuten nivelrikkokin joten Mörkö unille ja kuviin. Hyödynsin tässä kohtaa mahdollisuutta, ja pyysin saada Mörköstä viralliset kyynär- ja selkäkuvat. Ja mietin, että jos on nivelrikko niin agility on sittten siinä...

Ikuisuudelta tuntuneen ajan jälkeen kuulin ettei jänne ole kuvien perusteella revennyt tai repeillyt. Kyynärät ja olkavarret terveet. Samoin selkä, rintaranka, lanneranka ja niska. JEE! Saa nähdä mitä kennelliittossa sanovat kuvista, mutta lähtivät siis puhtaina :) Pahimmat skenariot suljettu pois ja diagnoosina hauiksen revähdys.

Jo pidetty viikkojen tauko on ollut kohdillaan. Pikkuhiljaa aletaan nostamaan lenkkeilyn määrää, niin että kuukauden päästä olisi kunto siinä mallilla että voidan aloittaa kevyesti agilityn pariin palaaminen. Normaaliin arkeen luultavasti huhtikuussa. Tietty asiaa hieman hankaloittaa se, ettei Mörkö kerro sattuuko vaiko eikö. Täytyy vain koittaa osata tulkata koiraa. Ihmispuolella ohjeistus on aika pitkälti seuraava: viikon levon jälkeen asteittain rasituksen nosto 2-6vk aikana joten tuolla ohjeella mennään (kun en parempaakaan tiedä).