lauantai 26. marraskuuta 2022

Mörkö AVO1!

 Tänään on se suuri hetki kun saan ohjata ensimmäisen AVO1sen. Mörkö saa olla se merkityksellinen koira joka rodussaan tekee tämän saavutuksen. Saatiin aikainen joululahja <3 Ja minun unelma TK2sta uutta tuulta purjeisiin. 

Ei tämä kisa mikään kaunis paketti ollut. Oli kuitenkin ensimmäinen kisa missä arvostelulomakkeella oli nollien ja kymppien sijaan muuta kuin nollia ja kymppejä. Saatiin jokaisesta suorituksesta pisteitä, joskin jokaisessa suorituksessa oli jotain pientä alusa tai lopussa.

Paikalla olo 9. Jostain ihme aivopierusta Mörkö siirtyi sivulta eteen liikkurin sanoessa "liike alkaa". Pikainen käskytys takaisin sivulle ja muuten siistä suoritus

Kaukokäskyt 9,5. Puolikas piste lähti siitä että Mörkö oli aika vinossa kun tulin takaisin. En tiedä jätinkö jo vinosti perusasentoon. Pitää itse olla tarkempi tämän suhteen.

Luoksetulo 8,5. Jotenkin Mörkö hämmentyi kun olikin kaksi liikettä peräkkäin mikä alkaa maahan menolla. Tarvitsi maahan menoon siis kaksi käskyä ja puolikas lähti vielä siitä kun Mörköä kovasti kiinnosti käydä ennen sivulletuloa nuuhkaisemassa läheistä tötteröä.

Liikkeestä seiso 7. Siis seuruu, siisti pysähdy. Jostain syystä Mörkö kääntyi minun perään kun siirryin taakse.

Ruutuu lähetys 7. Hyvä sivulletulo ennen liikettä, tässä on ollut keulimista. Mörkö ei kuitenkaan fokusoinut ruutuun "missä" vihjeellä. Varma käskytys ja sinne Mörkö meni - ja vielä pysähtyikin! Ensimmäistä kertaa kisoissa. Joskin Mörkö istui pysähtyessään, mutta selkeästi treenit ovat vieneet eteen päin kun pystyi jäämään ruutuun.

Merkin kierto 8. Ruutu aiheutti silti painetta, sillä Mörkö yritti koko ajan mennä maahan perusasennossa. Jouduin uusimaan valmistelun ja lähetyspaikalle tulon kertaalleen. Mörkö ei ottanut merkkiin mitään katsekontaktia. Käsky minula ja usean sekunnin odotus. Lopulta Mörkö päätti suorittaa merkin kierron ravilla, häntä kuitenkin ylhäällä.

Seuraaminen 8. Kerrankin todella kiva seuruu -kaavio! Mörkö teki hyvää suoritusta. Täyskäännös on liian väljä ja peruutus voisi olla tiiviimpi, mutta ylipäätänsä Mörkön peruutus onnistui. Jostain syystä viimeinen perusasento meni haahuiluksi ja vaati ylimääräisen käskyn.

Noutohyppy 9. Mörkö malttoi odottaa hvyin. Lähti hyvin, nosti hyvin ja meinasi tulla ohitse. Viime hetkellä päätti tullakin hypyn kautta! Tuomarin sanoin "suloinen korjausliike". Sivulla Mörkölle tyypillistä kapulan pyörittelyä, mihin en ajatellut puuttua tulevaisuudessakaan.

Kokonaisvaikutus 8

Yhteensä 264, 1. palkinto ja sijoitus 2/8



Mari Väänänen oli tuomarina uusi tuttavuus, mutta varsin mukava sellainen. Pisteytys oli selkeää, toimnta ripeää harjoitusarvostelijasta huolimatta. 

Mörkö pysyi melko hyvässä vireessä koko suorituksen ajan. Paineistui ruudusta, mutta pystyi sen lopulta unohtamaan. On ihanaa mennä koiran kanssa joka nauraa kehässä. On ihan älytön etuoikeus saada omistaa melkein 13v koira jonka kanssa voi harrastaa tokoa ihan täysillä. Tiedostan, että tämä voi loppua milloin vain ja koitan nauttia jokaisesta treenistä ja jokaisesta kokeesta. Kiitos Mörkö että olet Mörkö, olen oppinut viime aikoina valtavasti.

Me <3

perjantai 11. marraskuuta 2022

Hyvä treeni, parempi mieli

 Tällä viikolla taas Niinulla. Nyt kun käyn noin kaksi kertaa kuussa Niinulla, niin toivon jälleen saavani koulutuksista arvoa. Kerroin Niinullekin että nyt lopetetaan juokseminen ja ryhdytään treenaamaan! (Aivoton) radan suorittaminen on mahdollista omallakin hallilla, mutta niiden arvokkaiden kommenttien, ohjeiden ja kouluttamisen mahdollisuuta minulla harvoin on. Joten hommaan ryhdyttiin.

Oli ihanaa kun itse on innostunut, koira on innostunut ja selkeästi näki että kouluttajakin on innostunut. Jäätiin hinkkaamaan kolmantena ollutta takaakierto-persjättöä, ja tätä juuri kaipaan. Selkeää ohjausta ja tiukkaa vaatimusta. Että tehdään (koiran ehdoilla tietenkin) niin monta toistoa että perusteet uppoavat ohjaajan kaaliin. Saatiin hyvää settiä, ja hiki pintaan.

Päästiin lopulta siirtymään pujotteluun saakka, missä tulikin esille aika tyypillinen virhe Tikrulta että jättää kaksi viimeistä väliä pujottelematta. Tätä tapahtuu varsinkin kisoissa, mutta myös treeneissä. En ole oikein osannut tehdä asialle mitään, ja toisaalta en ehkä ole antanut myöskään asialle painoarvoa kun virhe tapahtuu oikeastaan aina ensimmäisellä toistolla. Tällä kertaa Niinu pisti Tikrun perusasioiden äärelle, ja minä sain hyvän muistutuksen että jos haluaa eteen päin on välillä mentävä taakse päin. Ja toisaalta, ettei muutosta tule jos mitään ei tee. Itsestään selviä asioita, jotenkin vain agilityn loputtoman taitojen treenilistan ääressä tulee välillä tehtyä vääriä priorisointeja. Ja on totta, että kyllähän pujottelutaito kuten mikä tahansa muukin estetaito pitää olla kunnossa kun kisoihin menee. Vahvistettiin siis pujottelun loppua Tikrulle.

Loppuun emmin että kokeilenko puomia. Itseäni halutti nähdä miten puomi menee ja toisaalta koira oli koko treenin ajan pyrkinyt puomille. Ehkä tehty treeni painoi jo tassuissa ja aivoissa ja hankalaa oli. Niinulla oli jälleen pari ajatusta miten kokeillaan ja annoin lopulta Tikrun "karata" puomille jolloin tuli kaksi hyvää toistoa Niinun palkatessa. Erittäin mainio asia nämä onnistumiset myös vieraammassa paikassa.

Mutta voi että kun tuntui treenin jälkeen että nyt olen asian ytimessä, tekemässä oikeita asioita ja saan vielä tukeakin tekemisessä! Tätä tunnetta ei olekaan hetkeen/vuosiin ollut, miten hyvältä tuntuu että nyt voin näin tuntea.

Tästä intoutuneena järjestelin Mörkönkin päänmenoksi loppuvuodeksi säännöllistä koulutusta. Jos tämä satsaus ei näy toivottuina ykkösinä kisoissa, niin sitten Mörkön tavoittelliinen harrastusura taitanee olla aika laittaa pakettiin ja tehdä jatkossa lähinnä veteraania aktivoivia juttuja.

lauantai 5. marraskuuta 2022

Treeniviikko: ratatreenejä ja juoksaria

 Ryhdistäydyin tällä viikolla ja aloin toteuttaman kisoissa huomaamiani treenikohteita. Lähdössä istuminen niin ettei tarvitse painostua, uusia paikkoja sekä ennen kaikkea tilavia ratatreenejä. Kun liian herkästi jää tekemään pienessä tilassa tekniikkaa ja sitten kisoissa huomaakin ettei ratakuntoa ole ohjaajalla eikä koirallakaan. Vaikka Tikrun lenkkimäärät viikossa ovat nyt jotain 15km ja osa lenkeistä tehdään mäkisessä maastossa ja juoksupurtteja ottaen niin ei nuo mitenkään ole samanlaista liikuntaa kuin mitä (kisa)radalla on. Joten...


... maanantaina sain ostettua treenivuoron 4S hallilla Maijun/Ikitempo treeniin. Aloitin kisamaisella valmistautumisella, ja palkkasin ekan esteen jälkeen. Tässä ei näkynyt ahdistumista, mutta en halunnut kokeilla pidemmältä matkalta kutsua vaan halusin säilyttää hyvän fiiliksen ja siirryttiin rataan. Radalla oli muutama takaakierto-persjättö ja voi että kun tuntuu hyvältä kun nuo ohjauskuviot alkavat tuntumaan sujuvilta, paikoittain jopa helpoilta! Koska takaakierto-persjättöjä on tullut tehtyä varmasti ohjauskuvioista vähiten, niin Tikrukin tarvitsee vielä vahvistusta sille että takaa hypätään aina eikä koskaan kierretä. Tosi hyviä toistoja tuli useita. Uutena tuttavuutena Galicanin soft puomi, joka aiheutti sen verran pään vaivaa Tikrulle ettei osumat tulleet kontaktin yläreunaa alemmaksi vaikka koira koitti kovasti venyttää askeltaan. Palkkasin kuitenkin reilusti yrittämisestä, ja koska kyseessä oli kuitenkin aivan uusi kontakti sekä suoritus oli vielä seinään päin. Monta vaikeaa elementtiä ja silti itsevarma suoritus.

Uusia reittejä katsastamassa.


... torstaina oli treenivuoro Niinulla. Jälleen radalla kuten kisoissa. Etenin itse pidemmälle, ehkä nelisen metriä ennen kuin kutsuin ja palkkasin. Tikru ei vaikuttanut ahdistuneelta. Jätin Tikrun uudestaan istumaan alkuun ja menin samaan paikkaan kustumaan ja jatkettiin rataa - ilman ahdistuneisuutta. Hyvä, tällaisia nyt vaan lisää mahdollisimman paljon varioiden niin kisaradalla lähtöön jääminen luultavasti muuttuu vähemmän jännittäväksi. Jännä juttu, että koira oppii sitä asiaa mitä opetetaan ;) Radalla oli monta takaakierto-persjättöä jotka alkuun ratapiirrosta katsoessa mietitytti, mutta rataan tutustuessa tuntuivat luontevilta. Ja hyvin ne onnistuikin! Tälläkin radalla Galicanin soft puomi, ja vaikkei nyt tullutkaan seinä vastaan niin ei kyllä hyviä osumiakaan. Osumat olivat aivan kontakin yläreunassa, kaksi kertaa kokeilin. Jälleen kuitenkin itsevarma ja nopea puomi! On hyvä muistaa, ettei Tikru ole koskaan kyennyt jostain syystä tekemään puomia Niinulassa itsevarmasti. En koskaan ole keksinyt että mistä se johtuu, mutta näemmä muualla hankittu itsevarmuus kantaa hankalimmisskin paikoissa.

Muutenin hyvä treeni, sillä sain sattumalta tietää vapautuvasta joka toinen viikko -treenipaikasta ja nappasin sen itselleni. Vuoden vaihteen jälkeen siis säännöllistä ratatreeniä tiedossa.


... lauantaina työstettiin juoksupuomia Juulia Savolaisen kanssa. Juulia tuli meidän hallille päiväksi ja oli aivan parasta kun kentällä oli sekä Smartin puomi että Galican. Näytin Smartilla miten homma nykyään näyttää parhaimmillaan ja heti perään Galicanilla että miten homma kusee. Kisamielessä ei Tikrun puomi virheellinen ole, mutta itse haluaisin osumaa kuitenkin hieman alaspäin. Ja sainkin osumaa tosi kivasti alemmas kesällä, mutta kisaaminen tai halliin sisälle siirtyminen nosti vanhan kaavan esille. Edellisen kerran Tikru on ollut Juulialla noin 1,5v sitten ja saatiin kovasti kiitosta itsevarmuudesta, vauhdista ja kropan hallinnasta. Monessa asiassa menty kuitenkin eteen päin, jotka myös oleellisia juoksupuomissa. Toivoin saavani treenistä näkemystä miten jatkan eteen päin vauhtia hukkaamatta, ja saatiin neuvoksi jatkojalostaa jo käyttämääni puomille peruuttamista itsenäisemmäksi sekä ottamaan käännösten treenaminen taas mukaan. En ole käännöksiin antanut ollenkaan painoarvoa kuukausiin, joten voihan sitä taas kokeilla että jos käännöksiä treenaamalla saisi lempeästi alleviivattua Tikrulle että koiran halutaan menevän alas saakka.


Bonuksena innostuin viikolla opettamaan Tikrulle eteen istumisen sekä ohjaajan ympäri pyörimisen myötäpäivään. Hyödyllisiä taitoja :D Ihan, ihan vähän olen alkanut elättelemään ajatusta josko Tikrunkin kanssa joskus rally-tokoon menis. Ja jottei vain olisi Tikrulla kaikkea, niin Mörkö on opetellut liikkeestä istumista olohuoneessa. Tajusin tässä äskettäin ettei Mörkö edes osaa istua liikkeestä, joten ei mikään jännä että kokeessa nollaa tuon aina. Liikkeestä istuminen ja maahan meno on tosi vahvoja.